Miten toteutuu oikeus YK:n sotarikos-tuomioistuimessa?

Miten toteutuu oikeus YK:n sotarikos-tuomioistuimessa?

Kokeneen kansainvälisen oikeuden asiantuntijan todistus

*

YK:n Jugoslavia sotarikos –tuomiostuimen oli määrä antaa tänään ratkaisunsa Serbian sodan johtajan kenraali Ratko Mladicin asiassa.

Kyseinen tuomistuin perustettiin Haagissa 24 vuotta sitten saattamaan sotarikoksiin syyllistyneet oikeuden eteen.

”Bosnian teurastajaksi” kutsuttua kenraali Mladicia syytettiin kansanmurhasta ja useista muista rikoksista.  Millainen tuomio oli ennakoitavissa?  YLE, 22.11.2017; https://yle.fi/uutiset/3-9942586

Kansainvälisen oikeuden emeritusprofessori Lauri Hannikainen totesi YLE Radio 1:n Ykkösaamussa tänään, että Bosnian serbitasavallan poliittinen johtaja Radovan Karadzic sai muutama vuosi sitten tuomioistuimessa 40 vuoden vankeustuomion.  Ja Vladic oli sotilaallinen johtaja, ja odotettavissa on suurinpiirtein samankaltainen rangaistus.

Vladic on 74-vuotias ja viettää siis toedennäköisesti loppuelämänsä vankilassa. Minkälainen merkitys tällä tuomiolla on?, kysyi toimittaja Päivi Neitiniemi.

”No, tämä 24 vuotta kestänyt oikeusprosessi päättyy nyt.  Tärkeimmät sotarikolliset on saatu tuomituksi eli koko lailla tyytyväisiä voidaan olla.  Jugoslavia-tribunaalin eteen saatiin hyvin näitä  rikoksista epäiltyjä.”

*

Yhdysvallat mestaroi

Kyse on 1990-luvun alkupuolella Jugoslavian hajoamiseen liittyvistä sodista ja silloin tehdyistä sotarikoksista. Voiko toisin sanoen sanoa, että oikeusistuin on onnistunut hyvin tehtävässään?

Hannikainen vastasi: Se on onnistunut aika hyvin, mutta se keskittyi aivan liikaa vain serbien tekemiin rikoksiin.  Valitettavan esimerkin muodostaa Kroatti-kenraali Ante Gotovinan oikeudenkäynti.  Kroatia vaikeutti todisteiden saamista, Kroatian liittolainen Yhdysvallat mestaroi taustalla amerikkalaisten virkailijoiden avustuksella ja amerikkalainen puheenjohtaja jopa painosti toisia tuomareita.

Ja tulos oli 3-2, ja Gotovina vapautettiin.  Se jätti nimenomaan Serbit erittäin katkeriksi.

Niin että tämä oli vähän niin kuin voittajan oikeutta tämä  tuomioistuin, Hannikainen sanoi.

Toimittaja jatkoi muistelevansa, miten Bosnian serbipoliitikko Vojislav Seselji vapautettiin myöskin ja siitä oli aikamoista keskustelua julkisuudessa, että… myös vapautuksia tämä tuomioistuin on tehnyt?

Hannikainen: Se on vapauttanut myöskin syytteistä Serbian pääministerin Milan Milotonovicin.  Katsottiin että hänellä ei ollut… että hänellä oli muita Serbiassa kuin osallistuminen tähän sotaa koskeviin päätöksiin.

*

Entä miten sitten tuomioistuin on onnistunut auttamaan Balkanin maita rauhan rakentamisessa ja sovinnon löytymisessä?

Hannikainen: No, ei kyllä kovinkaan hyvin.  Sillä Serbit jäivät tyytymättömiksi. Tosin Serbiassa poliittinen kehitys ei ole mennyt hyvin.  Se jotenkin hyvin ratkaiseva asia oli pääministeri Dincikin salamurha 2000-luvun alussa.  Sillä hän oli sellainen uudistuskykyinen, valovoimainen henkilö.  Voisi verrata melkein verrata häntä Israelin pääministeri Jizak Rabinin murhaan 1990-luvun puolivälissä.  Eli hyvin ratkaiseva asia.

Toimittaja: Summa summarum: Minkälaisen perinnön tämä Jugoslavia-tuomioistuin nyt jättää?

Hannikainen: Tuota, se on muistutus diktaattoreille, että jos te syyllistytte räikeisiin kansainvälisiin rikoksiin, siitä voi saada ankaran rangaistuksen.  Ja myöskin oppia tälle pysyvälle kansainväliselle rikostuomioistuimelle, että jos ilmenee poliittista painostusta tämän tuomioistuimen tuomiovallan hyväksyneiden valtioiden tulee reagoida tuomioistuimen itsenäisyyden puolesta.  Ja on siellä ainakin yksi valitettava tapaus siitä tuomioistuimesta, kun Kenia vaikeutti mahdollisuuksiensa mukaan todisteiden saamista syytteistä, jotka kohdistuivat Kenian presidenttiin Keniattaan.

Näin painokkaasti puhui siis kansanvälisen oikeuden emeritusprofessori Lauri Hannikainen tänään heti aamutuimiin Yle R1:n Ykkösaamussa.

*

Miettimään pistää.

*

Lue myös: Mitjo Vaulasvirta: Jugoslavia-tuomioistuimen kiistanalainen perintö. The Ulkopotist, 31.5.2016. Linkki: https://www.ulkopolitist.fi/2016/05/31/jugoslavia-tuomioistuimen-kiistanalainen-perinto/

*

Lisätietoja:

Jugoslavia-tuomioistuin: https://fi.wikipedia.org/wiki/Jugoslavia-tuomioistuin

Ratko Mladic; https://fi.wikipedia.org/wiki/Ratko_Mladi%C4%87

Radovan Karadzic; https://fi.wikipedia.org/wiki/Radovan_Karad%C5%BEi%C4%87

Ante Gotovina; https://fi.wikipedia.org/wiki/Ante_Gotovina

Vojislav Seselji; https://fi.wikipedia.org/wiki/Vojislav_%C5%A0e%C5%A1elj

Vojislav Seselji; https://fi.wikipedia.org/wiki/Vojislav_%C5%A0e%C5%A1elj

Zoran Dindic https://fi.wikipedia.org/wiki/Zoran_%C4%90in%C4%91i%C4%87

*

veikkohuuska
Ikaalinen

historianharrastaja,
tanakasti ajassa

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu