Veikko Huuska

Venäjän valtiollinen aseohjelma kalkkiviivoilla - uusi ohjelma jo julkaistu

Presidentti Vladimir Putin tapasi eilen (20.11.2017) Venäjän puolustusministeriön ja puolustusteollisuuden johtavat virkamiehet, avatessaan sotilasasioiden suunnittelun johtoryhmän kymmenennen kokouskierroksen.

Tämä käytäntö, jonka mukaisia vastaavia kokouksia on pidetty viiden vuoden ajan, on osoittautunut ”asianmukaiseksi”, Putin totesi.  Tässä keskeiset osat hänen puheestaan.

”Yli 360 presidentin ohjeistusta on annettu aiempien keskustelujen tuloksena, ja niiden toteutusta on erityisesti tarkkailtu tavoitteena työskentelyn parempi koordinointi, ja tavoitteena kehittää puolustusvoimia ja puolustusteollisuutta lisäämällä puolustuksen vastuuvelvollisuutta valtion toimialalle antaman puolustustehtävän täyttämiseksi - ja ennen kaikkea varmistaa asevoimien valmiuksien suunnitelmien mukainen kehittäminen.

Venäjän uuden ”Valtion Asevarusteluohjelman” (State Armament Programme) toteuttaminen on jo kalkkiviivoilla.  Sen täytäntöönpano määrittää suurelta osin asevoimien ja aselajien taistelukyvyn tulevana vuosikymmenenä ja vielä pidemmällä aikavälillä. Meidän on tarkistettava huolellisesti kaikki suunnitelmat.

Lukaise Julian Cooperin/FOI kvantitatiivinen arviointi täytäntöönpanosta vuoteen 2015 saakka: Venäjän State Armament Programme  to 2020 selonteosta, julkaistu 22. pnä maaliskuuta 2016: https://www.foi.se/rapportsammanfattning?reportNo=FOI-R--4239--SE

Meidän armeijamme ja laivastomme tulee omata entistä kehittyneemmät aseet, ase- ja erikoijärjestelmät, joissa otetaan huomioon muun muassa mahdolliset tulevaisuuden muutokset sodankäynnin strategiassa ja taktiikassa, niin että olemme tulevaisuudessa paremmalla ja yhä paremmalla tasolla, siis parempia kuin parhaat ulkomaiset kollegat. Jos haluamme olla edellä ja voittaa, meidän on oltava parempia.

Ohjelman keskeinen indikaattori on ennen kaikkea sen kyky varmuudella taata strateginen pelotevaikutus, sekä mahdollisen ulkopuolinen uhkan ilmetessä sen tehokas neutralointi.

Valtion asevarusteluohjelman toteuttaminen riippuu tietenkin puolustusalan yritysten, tieteellisten ja tutkimuskeskusten valmiuksista. On kuitenkin tärkeää kehittää ajoissa kehittyneitä tekniikoita tai puolustusministeriön vaatimuksia vastaavia aseiden prototyyppejä, mutta myös olla valmiita käynnistämään ne massatuotantoon ilman viivytyksiä tai häiriöitä.

(Tällä valmiusherkkyydellä Venäjä ostaa aikaa, se ei tarvitse siiloihin ja halleihin kaikkea sotatilan vaatimaa amisioonipotentiaalia nyt ja heti, vaan sitä voidaan suojatuissa tehtaissa tuottaa ”tilanteen ollessa päällä”)

Aseiden (s.o. asejärjestelmien) kehittämisen ja valmistuksen lisäksi uuden valtion ohjelma toteuttamisessa on kiinnitettävä erityistä huomiota sotilasvarusteiden tuotannon synkronointiin sotilasinfrastruktuurin rakentamisen kanssa. Olemme jo keskustelleet tästä. Näin varmistetaan laitteiden asianmukainen varastointi ja käyttö, sekä niitä käyttävän henkilökunnan rekrytointi ja valmennus.”

”Menkäämme töihin”, totesi tervehdyspuheenvuoronsa päätteeksi presidentti V.V. Putin avatessaan eilen iltapäivällä käynnistyneen .10. kehityskierroksen osana Venäjän uuden ”Valtiollisen Asevarusteluohjelman” loppuunsaattamisvaihetta.

Putin ei maininnut mitään asevarusteluohjelmaan suunnattujen investointien rahallisista määristä. 

Mutta alan asiantuntijoiden mukaan voimakkaista satsauksista ja näkyvästä profiloinnista huolimatta jäätiin jossain määrin alun perin julkaistuista varsin kunnianhimoisista panoksista. 

Öljytuotteiden maailmanmarkkinahintojen romahdus, Lännen pakotteet sekä nikotteleva kansantalous yhdessä kalliiksi muodostuneen Syyrian sotaretken ohella ovat kuormittaneet valtion kykyä panostaa sotavoimien kehittämiseen, vaikkakin se on selvästi säilynyt prioriteeteissa ykkösenä.  Arvaamaton määrä kansallisia rahastoja on purettu ohjelman myötä. 

*

Suora linkki Julian Cooperin implementointiraporttiin;

https://www.researchgate.net/profile/Julian_Cooper2/publication/299338379_Russia%27s_state_armament_programme_to_2020_a_quantitative_assessment_of_implementation_2011-2015_FOI_Report/links/56f11db508aecad0f31f235d/Russias-state-armament-programme-to-2020-a-quantitative-assessment-of-implementation-2011-2015-FOI-Report.pdf

*

Viime kesäkuussa julkaistiin Venäjän uusin

State Armaments Program (GPV) 2018-2025.

Sen sisällöstä pääsee hieman jyvälle tämän kevytesittelyversion avulla tässä: https://southfront.org/russias-state-armaments-program-for-2018-2025/

*

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Dosentti Markku Salomaa kirjoitti viime syksynä,
Iltalehti 8.10.2016;

"Venäjän aseohjelman rahoitus ontuu pahasti - budjetin odotetaan romahtavan ensi vuonna
Venäjän aseohjelma on lähes pysähtynyt puolustusministeriön kassakriisin takia.
Lännen talouspakotteet, Syyrian sisällissota, Ukrainan kriisi ja Krimin varustelu ovat synnyttäneet mustan aukon, jonne uusien aseiden osto-ohjelma on vajonnut seuraavien 10-15 vuoden ajaksi.

Ruplien uupuminen uhkaa lisätä Venäjän reaktiivisuutta. Lännessä arvioidaan, että Venäjä näyttää kasvavasti voimaa, että sen sotilaallinen pelote säilyy.

Yhdysvaltain DIA (Defense Intelligence Agency) ennakoi raportissaan, että vuonna 2018 Venäjän puolustusbudjetti romahtaa 30 prosenttia. DIA:n johtaja, merijalkaväen kenraaliluutnantti Vincent R. Stewart arvioi DIA:n raportin johdannossa, että tilanne ajaa Venäjän johdon käyttäytymään aggressiivisesti ja käyttämään politiikan välineenä sotilaallisia keinoja."

Lue koko Salomaan artikkeli täältä;
http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/20171005220043682...

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Markku Salomaa IL/8.10.2016:

"Ohjelma heikkenee

Yhdysvaltain dollareissa mitattuna varusteluohjelman alkuperäinen arvo vastasi 420 miljardia dollaria, mistä se heikkeni Ukrainan ja Syyrian kriisien myötä 371 miljardiin dollariin ja vastaa nyt 255 miljardia dollaria. Jos ohjelma toteutettaisiin alkuperäisessä laajuudessa, sen kustannusvaikutus nousisi nyt 600 miljardiin dollariin.

Uuden häivehävittäjän Su-57:n sarjatuotanto pitäisi olla täydessä käynnissä, mutta sitä valmistuu ensi vuonna vain kuusi konetta ja vuonna 2019 mahdollisesti 55.

Konetta suunniteltiin Suhoilla projektinimellä PAK FA ja sen eri prototyyppejä tehtiin vuoden 2010 jälkeen yhdeksän kappaleita, mutta ensimmäinen sarjavalmistukseen kelpaava kone valmistui vasta 6. elokuuta tänä vuonna. Konetta piti olla palveluksessa 150 kappaletta Venäjän ilmavoimilla vuoteen 2016 mennessä ja 210 kappaletta Intian ilmavoimilla.

Uutta strategista Borei-ohjussukellusvenettä on tilattu kahdeksan, mutta valmistunut on vain kolme ja sarja jäänee siihen. Sukellusvenetyypille suunniteltu Bulava-ohjus (SS-N-32) ei ole vielä läpäissyt ohjuskokeita.

Uusi strateginen häivepommikone Tupolev PAK DA näyttää jäävän kokonaan suunnittelupöydälle. Myös uusi ilmatorjuntaohjusjärjestelmä S-500 on jätetty valmistuksesta ja ilmapuolustusjoukot saavat tyytyä nyt palveluksessa oleviin S-300V4 -ohjuksiin ja 320 kappaleeseen S-400 Triumf -ohjuksia."

http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/20171005220043682...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset