NATO varoittaa hegemonian siirtymisestä Kiinaan ja – Venäjälle

NATO varoittaa sotilaallisen ja taloudellisen vallan siirtymisestä Kiinaan ja Venäjälle

Sotilasliitto NATOn johtotason komentaja on nostanut esille muutoksen globaalissa taloudellisen ja sotilaallisen vallan siirtymässä Lännen hallusta muihin maihin, erityisesti Venäjälle ja Kiinaan, ja varoittaa kasvavasta ”riskistä suureen kansainväliseen konfliktiin” (a major interstate conflict” )

Nato-komentaja on kiinnittänyt huomiota yleisen sotilaallisen voimatasapainon muutoksiin.

"Kiina on hyödyntänyt taloudellista potentiaaliaan ja kasvattanut puolustusmenojaan osana kasvavan maailmanlaajuisen vaikutusvallan strategiaansa", sanoi Naton Yhteisjoukkojen muutosjohtaja, kenraali Denis Mercier Atlantin neuvoston Yhdysvaltalais-lähtöisen ajatushautomon tarpeisiin.  Näin uutisoitiin Atlantin takaa perjantaina (17.11.2017).

"Naapurimaista Intia seuraa samaa polkua ja voi nousta asemaltaan vastaavalle tasolle keskipitkällä aikavälillä", ranskalaiskenraali jatkoi varoitustaan, mutta lisäsi vielä:

"Saman aikaisesti Venäjä on putkahtanut esiin entistä merkittävämpänä toimijana, ja osoittanut että se tahtoo palauttaa suurvalta-asemansa takaisiin, ja haastaa vakiintuneen järjestyksen entisen Neuvostoliiton aikana vallinneen tilan mukaiseksi."
Mercier korostaa globaalissa valtarakenteessa nähtävissä olevia muutamia suuria trendejä, mukaan luettuna maailmanlaajuinen taloudellisen ja sotilaallisen voiman siirtyminen Pohjois-Amerikasta ja Länsi-Euroopasta kehittyviin maihin, kuten Kiinaan ja Venäjälle.

*

Kenraali Mercier on aikaisemminkin puhunut globaalin talouden ja sotavoiman painopisteen muutoksista, ja tähdentänyt Lännelle tämän historiallisen suurmuutoksen huomioimisen tärkeyttä ja siihen liittyvän valmiuksien kohentamistarpeiden konkreettista huomioimista, joskin tähän saakka varsin köyhin tuloksin.

Denis Mercier on entinen Ranskan ilmavoimien komentaja ja toimii nykyisin siis Naton korkeassa komentajavirassa, joka on toinen Naton kaikkein korkeimmista sotilasviroista (supreme allied commander for transformation).

*

Uusimman SFA –raportin (The Strategic Foresight Analysis –Report 2007, julkaistu lokakuun lopulla) Kiina ja Venäjä ovat tehneet suuria puolustusmäärärahojen nostoja, yksinomaan Kiinan menot puolustukseen vuonna 2015 olivat lähes $ 215 miljardia. Raportissa todetaan myös, että NATO-kansakuntien joukossa peräti 22 ilmoitti lisänneensä vauhtia puolustusmenoissaan vuoden 2016 aikana.
Ennustettuaan, että tällainen kehitys jatkuu, raportti toteaa vielä,

"Aasian ja Tyynenmeren talouksien ennustetaan edustavan 60 prosenttia koko maailman puolustusmenojen kasvusta, ja niiden panostukset puolustushankintoihin, tutkimukseen  ja kehitystoimiin muodostaa 30 prosenttia koko puolustuksen hankintabudjettista vuonna 2020."
*

Ranskalais-komentaja korosti myös, että Allied Command Transformationin ensimmäinen SFA-raportti vuonna 2013 oli optimistisempi kansainvälisestä turvallisuuden näkymien suhteen kuin tämän vuotinen raportti.
"Vuoden 2013 raportissa tunnustettiin turvallisuusympäristön monimutkaisuus ja havaittiin vähemmän mahdollisuuksia merkittäviin konflikteihin", Mercier totesi. "Tämä osoittaa, että aloitusoletukset ovat aina haastavia."

NATO tuottaa SFA –tulevaisuusraportteja kahden vuoden välein, edellinen julkaistiin 2017.
Tuoreessa SFA -raportissa huomautetaan lisäksi että muutos poliittisen voiman suhteen vaatii NATOa Natoa kehittämään ja vahvistamaan siteitään useimpiin jäsenmaihin.

Raportti suosittaa, että "kehittyvien talouksien (BRICS-maat) kanssa käytävät ”military-to-military” –vuoropuhelut ovat tavoittelemisen arvoisia ja ne auttavat torjumaan kehityshäiriöitä ja ovat omiaan lisäämään luottamusta, ja toimivat globaalia turvallisuutta lisäävinä toimina."
 

Naton raportissa käsitellään edelleen muita olemassa olevia ilmiöitä, jotka nähdään riskeinä Naton missiolle, mukaan lukien väestörakenteen ja ilmastonmuutoksen vaikutukset sotilasasioihin. Raportti varoittaa, että yhäti korkeampi kaupungistuminen voi pakottaa sotilasliiton puuttumaan rajusti kansoitettuihin kaupunkeihin, ja että ilmastonmuutos saattaa johtaa yhä laajentuvaan sotilaalliseen toimintaan arktisilla alueilla.

Lue NATOn SFA –raportti 2017 täältä: http://www.act.nato.int/images/stories/media/doclibrary/171004_sfa_2017_report_hr.pdf

Muut raportit:  Allied Command Transformation; http://www.act.nato.int/futures-work

*

http://parstoday.com/en/news/world-i67960-nato_warns_of_military_economy_power_shift_to_china_russia

*

PS.

Kiinan ja Idän nousuun liittyen kannattaa lukea/kuunnella tämän aamun

Ykkösaamun kolumni

Jari Ehrnrooth: Valtaako kommunistisen kapitalismin lohikäärme lännen?

Jari totesi kolumnissaan muun muassa:

Klassisen liberalismin mukaan elinkeinovapaus ei voi toimia kansojen parhaaksi ilman sanan vapautta ja muita kansalaisoikeuksia. Nyt voittoisat eurooppalaiset yritysjohtajat kuitenkin sanovat, että Kiinassa taloutta voidaan kehittää esteettömästi, koska kaikki katsovat samaan suuntaan.

Tästä ilmiselvästä ja tosiasiallisesta ristiriidasta voidaan päätellä maailmanhistorian kolmannen vuosituhannen tärkein kysymys.

Johtaako markkinatalouden kehitys Kiinassa liberaaliin demokratiaan, vai johtaako kommunistisen Kiinan taloudellinen maailmanvalta myös lännessä vapaan ja avoimen yhteiskunnan taantumiseen?

Sivilisaatiohistorialliselta kannalta kommunistisen kapitalismin ihme (sen ei pitänyt olla mahdollista) perustuu konfutselaiseen traditioon, jossa yksilön tehtävänä on palvella järjestelmää. Ylempien kunnioitus, viralliset hyveet ja standardit antavat mallin jonka mukaan hyvää kiinalaista elämää rakennetaan.

Juutalais-kristillisessä lännessähän ihminen tulee ensin ja valtio on kehittynyt suojaamaan yksilöä, joka kaikkein pyhimmin omistaa itsensä, elämänsä ja vapautensa. Siksi kollektivistinen kommunismi ei voinut onnistua Euroopassa, Venäjälläkään. Marxin piti matkustaa Kiinaan ja syntyä Maoksi.

Kommunistisen puolueen johdolla toteutettava talousohjelma kantaa nimeä Yksi vyö, yksi tie. Investointien, talousavun ja infrastruktuurihankkeiden keinoin suurvallan talous kytketään yhä tiiviimmin Euraasian ja Afrikan maiden talouksiin. Myös Suomi kuuluu hankkeen piiriin.

Välimeren keskeinen satama Pireus Ateenan edustalla on jo siirtynyt kiinalaisomistukseen. Jos Jäämerelle suunniteltu satamahanke ja Suomenlahden alikulkutunneli Tallinnaan toteutuvat, sylkee kaksipäinen lohikäärme ensi vuosikymmenellä kiinalaisia tavarakontteja etelästä ja pohjoisesta Euroopan markkinoille.

Näin Suomi saa rahtaajan paikan kommunistisen kapitalismin muurahaispesässä ja kulttuurityön silkkihansikkaat silottelevat vaikutelmaa viehkeäksi. Helsingin yliopistoon on perustettu Konfutse-instituutti, Pandat sulattavat sydämiä Ähtärissä ja Finnkino näyttää elokuvia kiinalaisomistuksessa.”

Näin siis Jari Ehrnrooth tänään.

Hän muuten päättää kolumninsa tähän tapaan:

Toisin kuin lännessä odotimme, kapitalismin hyökyaalto Kiinassa ei ole johtanut vapautumiseen, vaan päinvastoin kommunistisen hallinnon ote kansasta on tiukentunut. Internet on puolueen kontrollissa ja ilmiantojärjestelmät toimivat tehokkaasti sekä kotimaassa että ulkokiinalaisten parissa. Vähemmän kuin joka kymmenes kiinalainen omistaa passin ja ulkomaille päästetään lähinnä puolueelle uskollisia.

Suomessa tuli taannoin julkisuuteen turvallisuuskomitean kaikin puolin järkevä ja illuusioton uhkaluettelo venäläisestä vaaleihin vaikuttamisesta. Poliitikot kommentoivat sitä niin suomettuneesti, että se kävi farssista.

Turvallisuushan on nimenomaan sitä, että voimme säilyttää itsenäisen vapautemme, sanoa mitä ajattelemme ja kehittää yhteiskuntaa arvojemme mukaisesti. Tältä kannalta katsoen kehys laajenee sivilisaatioiden kamppailun tasolle.

Minusta länsimaisen arvojärjestelmän strategisten uhkien kärkeen tulisi  myös Suomessa – kirjata kommunistisen kapitalismin kasvava vaikutus ja Kiinan pehmeä valta.

Ainakin pitäisi olla suomettumatta tanssivan lohikäärmeen vyöttäessä maailmaa.”

Tätä pitää miettiä.

Lähde:

Jari Ehrnrooth: Valtaako kommunistisen kapitalismin lohikäärme lännen? Ykkösaamun kolumni 20.11.2017 – https://areena.yle.fi/1-4293951

*

veikkohuuska
Ikaalinen

historianharrastaja,
tanakasti ajassa

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu