Veikko Huuska

Ihmisoikeusaktivisti Ljudmila Aleksejeva - ja yllätysvieras

Olen pari kertaa nähnyt Venäjän televisiossa ihmisoikeuskeskustelun, jossa isäntänä ja puheenjohtajana Kremlin kultaisessa salissa on toiminut presidentti Putin.  Ison pöydän ääressä on useita keskustelijoita.  Yksi heistä on vanhan vallan aikana kuuluisuutta saanut ja maanpaossakin ollut, Moskovan Helsinki-ryhmän puheenjohtaja Ludmila Aleksejeva.  Vieraillessani Petroskoissa jonkin aikaa sitten näin katkelman tästä keskustelusta Venäjän tv-kanavan lähetyksessä, jota kiireisen aikataulun vuoksi ehdin katsoa vain vähän aikaa.

Jäin miettimään, mikä on Aleksejevan asema ja linja tämän päivän Venäjällä.  Venäjän erikoisasiantuntija Jarmo Koponen kirjoitti pari päivää sitten erinomaisen tilanneanalyysin Venäjän nykyhetkestä.  Jarmon Blogi:  Trollit, salamurha ja Nato, luettavissa täällä: http://jarmokoponen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/245688-trollit-salamurha-ja-nato

”Ihmisoikeuksien puolestapuhuja Ljudmila Aleksejeva tietää, kuinka paljon Venäjällä on tekemistä”, Koponen kirjoitti kuvan kera.

*

Ihmisoikeusaktivisti Ljudmila Aleksejeva on syntynyt 20.7.1927 Jevpatoriassa Krimillä.  Hän täytti heinäkuussa 90 vuotta.  Yllätysvieraana hänen kotiinsa Arbatille Moskovassa pöllähti presidentti Putin, onnittelemaan päivänsankaria. 

Venäläiseen nykytapaan presidentin puheet ja monet keskustelut julkaistaan presidentinhallinnon sivuilla.  Myös englanniksi käännettyinä.  Koska juuri nyt saattaisi olla mielenkiintoa tällaista tapaamista kohtaan, joka siis tapahtui jo heinäkuussa, ja jossa ”ääripäät” kohtasivat, eli lujan hallitusvallan kannattaja ja toteuttaja presidentti V.V. Putin ja kansainvälisesti tunnettu, arvostettu ja jopa Nobel-palkinnon saajaksi (rauhantyö) esitetty Ljudmila Aleksejeva, niin mitä siinä tapahtui? 

Oltiin toisen, heikomman, osapuolen kotikentällä, hänen kodissaan, jonne presidentti tulee ”omat viinat” mukanaan.

Mielenkiintoista. Lukekaa. (käännös VH).  Katso 6 kuvaa Putin vanhan rouvan 90-vuotispäivillä:  http://en.kremlin.ru/events/president/news/55105 (napauta nuolta)

Tapaaminen Lyudmilan Alexeyevan kanssa
Vladimir Putin onnitteli ihmisoikeuksien puolustajaa ja julkista aktivistia sekä Moskovan Helsinki-ryhmän puheenjohtajaa Lyudmila Alexeyeva tämän 90-vuotisjuhlallisuuksien aikana (20.7.2017), Arbat-kadulla, Moskovassa.

Ennen lähtöään työmatkalle Yoshkar-Olaan, presidentti vieraili Alexeyevalla kotona ja ojensi hänelle kukkakimpun ja grafiikanlehden, joka esittää syntymäpäiväsankarin kotikaupunkia Yevpatorijaa, sekä koristeellisen levyn, joka kuvaa Moskovan valtionyliopiston päärakennusta .
Aiemmin Putin lähetti Alexeyevalle tervehdysviestin, jossa todetaan muun muassa:
"Te seurasitte sydämenne kutsumusta ja omistauduitte yhteiskunnan palvelukseen ja puolustamaan ihmisoikeuksia ja vapauksia, lujasti ja päättäväisesti. Erityinen moraalinen vahvuus ja uskollisuus vakaumuksellenne ovat auttaneet teitä merkittävällä tavalla edistämään ihmisoikeustoimintaa ja vahvistamaan demokratian ja kansalaisyhteiskunnan instituutioita. "
Tapaamisen jälkeen presidentti puhui lyhyesti Moskovan asukkaille.

* * *
Keskustelu Lyudmilan Alexeyevan kanssa
Venäjän presidentti Vladimir Putin
: Hyvää iltapäivää, rouva Alexeyeva.  Haluan onnitella teitä syntymäpäivänänne.
Lyudmila Alexeyeva: Tämä on aikamoinen lahja!
Vladimir Putin: Haluan onnitella teitä omasta puolestani ja niiden lukuisten ihmisten puolesta, jotka rakastavat teitä ja ovat kiitollisia kaikesta, mitä teette heidän puolestaan.
Lyudmila Alexeyeva: He ovat soitelleet minulle koko päivän. Nyt vain olen luopunut molemmista puhelimista jonkin aikaa; muuten emme voisi puhua. Olen erittäin kiitollinen teille.
Vladimir Putin: Myös minä olen kiitollinen kaikesta, mitä olette tehneet monien monien vuosien aikana sellaiselle valtavalle määrälle ihmisiä maassamme, ihmisiä, jotka rakastavat teitä kalliisti ja ovat kiitollisia siitä elämästä, jota elät ihmisten palveluksessa. Paljon kiitoksia tästä.
Lyudmila Alexeyeva: Kun aloin kaiken tämän 50 vuotta sitten, kysyin itseltäni, kuinka monta vuotta saisin´aikaa? Jos he tuomitsevat minut 70 artiklan nojalla, saisin seitsemän vuotta vankeuteen ja viisi vuotta karkotusta, mutta jos he tuomisevat minut 190 artiklan nojalla, olisin onnekas ja saisin kolme vuotta vankeutta ja viisi maanpaossa. Varmasti ei koskaan tullut mieleeni, että presidentti tuleisi onnittelemaan minua jonain päivänä.
Vladimir Putin: Paljon on muuttunut.
Lyudmila Alexeyeva: Tämä on harvinainen tapaus, kun joku saa näin kuulla kunniansa hyvyydessä, tietää mitä tehnyt ja on ansainnut tunnustuksen. Minulla on juuri ollut puhelu herra Volodinilta [valtion duuman puhemies]; eilen, herra Kiriyenko (presidenttiehdon toimeenpanoviraston ensimmäinen varapäällikkö) kutsui ja tänään tulitte te. Ihmiset toivovat tämän kaltaista koko elämänsä, mutta eivät saavuta sitä huolimatta ponnisteluistaan, ja minulla on se kaikki, mitä tulee, vaikka en edes yrittäisin. Olin varma melko erilaisilla asioilla.
Vladimir Putin: Tiedän. Teitte todella kaiken tärkeimmän asian.
Lyudmila Alexeyeva: Työni oli ihmisten kanssa.
Vladimir Putin: Ihmiset, aivan oikein.

Aleksanteri Solzhenitsynillä oli keskeinen käsitys ihmisyyden säilyttämisestä. Hän on työskennellyt sen mukaisesti, ja te omalla tavallanne.
Lyudmila Alexeyeva: Voisin käsitellä vain yhtä henkilöä kerrallaan, mutta pelastaa vain yksi henkilö on jo niin suuri ilo.
Vladimir Putin: Tämä on totta.
Lyudmila Alexeyeva: Kun puhuin herra Volodinin kanssa, kävi ilmi, että molemmat kasvoimme isoäitiemme avulla, emmekä äitimme, toki myös Komsomolin jäsenten keskuudessa, mutta myös isoäitiemme. He kasvattivat meidät kristillisessä traditiossa. He eivät sanoneet niin, mutta tämä oli kristillinen kotikasvatus, joka koski kaikkia ihmisiä. He tekivät sen meille. Nämä arvot ovat muuttuneet nykypäivän muodoksi.
Tiedätkö, mistä me voisimme puhua?
Tervehdin ilolla vierailuanne, enkä vain siksi, että se on odottamaton ja yllättävä kunnia, tapahtuma. Muuten minun oli tarkoitus juoda lasillinen samppanjaa presidentin kanssa 90-vuotisjuhlan kunniaksi. Voisitteko maistaa aivan vähän?
Vladimir Putin: Tietenkin tällaisessa tilanteessa.
Lyudmila Alexeyeva: Joka tapauksessa, te tiedätte, ajattelen itseäni, tämä syntinen, että pyytäisin presidenttiä olemasta hyväväätekevä kristitty ja tekemään mitä kukaan muu tässä maailmassa, kuin hän, ei voi tehdä. Tämä olisi minulle suurin palkinto, ja se merkitsisi meille molemmille hyvää tekoa seuraavassa maailmassa. Armahtakaa Igor Izmestyev

(Izmestyev on elinkautiseen vankeuteen tuomitun, entisen venäläissenaattorin Igor Izmestjevin armahtamista. Izmestjev tuomittiin muun muassa murhien järjestämisestä, mutta Aleksejeva sanoi RBK -kanavalle pitävänsä häntä syyttömänä. Ks. http://m.iltalehti.fi/ulkomaat/201707202200276966_ul.shtml ]
Vladimir Putin: Hyvä on, minä harkitsen sitä.
Lyudmila Alexeyeva: Pyydän sitä teiltä kaikella hartaudella. Tiedätte, hän on ollut vankilassa jo 12 vuotta, ja nyt on kulunut 12 vuotta niin, että herään yöllä, ajattelemaan häntä. Onko syyllinen vai ei, ei ole niin tärkeää. Uskon, että hän on viaton, ja toiset ajattelevat, että hän on tehnyt syntiä. Kun ihmiset kysyivät, kumpi armahdetaan, Kristus vai Barabbas, nämä idiootit sanoivat: "Barabbas". Mutta tämä oli armollinen teko. Barabbas oli maantierosvo ja tappaja, mutta kun armahdus on myönnetty, ihmiset eivät kysy, onko henkilö syyllinen vai ei, he yksinkertaisesti vain suovat anteeksiannon, heidän hyvästä sydämestään.
Vladimir Putin: Teissä on paljon hyvyyttä.
Lyudmila Alexeyeva: Kiitos.
Vladimir Putin: Niin se on.

*

Lyudmila Alexeyeva: Tiedättekö, ostimme erinomaista samppanjaa, mutta teidän väkenne hankkivat omat shampanjat, herra presidentti.
Vladimir Putin: He luultavasti ostivat joitain halpaa laatua, säästääkseen meidän rahojamme. (Naurua)
Esitän parhaat toivotukseni syntymäpäivänänne!
Lyudmila Alexeyeva: Ja minä toivotan teille hyvää terveyttä, arvoisa presidentti.
Vladimir Putin: Kiitos. Toivon sitä samaa teille.
Lyudmila Alexeyeva: Tiedättekö, ajattelen myös teitä. Joskus, kun en saa nukuttua, mitä tosin tapahtuu harvoin, kunnianarvoisista vuosistani huolimatta nukun kuin vauva. Omatunto on puhdas.
Vladimir Putin: Se on erittäin hyvä.
Lyudmila Alexeyeva: Ja ajattelen myös eri ihmisiä, myös teitä. Loppujen lopuksi ei ole helppoa olla presidentti.
Vladimir Putin: Mikäään työ, jos teet sen tunnollisesti, ei ole helppoa.
Lyudmila Alexeyeva: Mutta teidän täytyy tehdä monia asioita, joita ette haluasi tehdä.
Vladimir Putin: Kyllä, näin se on.
Lyudmila Alexeyeva: Ja niinpä ajattelen, miksi se on näin?
Vladimir Putin: Koska minua kasvatettiin paljon samassa hengessä kuin teitä.
Lyudmila Alexeyeva: Kyllä, myös teidän isoäitinne kasvatti?
Vladimir Putin: Äitini mukaan, mutta olin vanhempieni viimeinen lapsi ja äitini oli kiireinen vuosien varrella. Hän syntyi vuonna 1911.
Lyudmila Alexeyeva: Ah, kyllä.
Vladimir Putin: Hyvää syntymäpäivää!
Lyudmila Alexeyeva: Kiitos. Parhaat toivotukset myös teille.

*

En voi juoda kovin paljon, muuten rupean rähjäämään. (Naurua)
Vladimir Putin: Älkää välittäkö, antakaa rakkaillenne pientä haastetta. Se tekee heistä entistä paremman. Kuka haluaa nähdä heidän kyllästyvän?
Vielä kerran, onnitteluni ja toivotan teille kaikkea parasta.
Sallikaa minun antaa teille lahja. (Esittelee kaiverruksen, jossa näkyy Yevpatoria.) Tämä on kotikaupunkinne. Tämä on vaatimaton lahja, mutta se on hyvä kaiverrus.
Olette valmistunut Moskovan valtionyliopistosta vuonna 1950. (Esittelee koristeellinen levy, jossa on kuva Moskovan valtionyliopiston päärakennuksesta.)
Lyudmila Alexeyeva: Tiedätte, että Moskovan valtionyliopisto, jossa opiskelin, oli erilainen.
Vladimir Putin: Kyllä, se oli erilainen rakennus.
Lyudmila Alexeyeva: Kun olimme opiskelijoita, meidät kaikki lähetettiin auttamaan tämän nykyisen Moskovan valtionyliopiston rakennustyötä.
Vladimir Putin: Kyllä, mutta tärkeintä on itse yliopisto, ei rakennus.
Lyudmila Alexeyeva: Kyllä, pidän sitä edelleen Alma Materina.
Vladimir Putin: Tietenkin, tietenkin.
Lyudmila Alexeyeva: Aion varmasti löytää paikan sille. Kiitos.
Eilen paikallinen hallintojohtaja soitti ja sanoi: "Haluan tulla onnittelemaan teitä ja esitellä teille presidentin lahja, vaakunalle pöytäastiasto ja käyntikortti". Sanoin: "Voisinko lähettää jonkun noutamaan ne sen sijaan, että tulisitte tänne, koska minulla on niin paljon vierailijoita". Se sopi heille. He olivat hyvin kohteliaita.
Vladimir Putin: Kyllä, tietenkin.
Lyudmila Alexeyeva: Joten he menevät tänään noitamaan teidän pöytäastiastonne.
Vladimir Putin: Hyvä.
Lyudmila Alexeyeva: Ja mitä tulee Gzhel´iin [perinteiseen venäläiseen keramiikkaan] ... olin pakotetussa maanpaossa, asuin Amerikassa 13 vuotta.

Vladimir Putin: Kyllä.
Lyudmila Alexeyeva: Se on hyvä maa, joka on paremmin organisoitu kuin meidän. Mutta oma maa on aina koti riippumatta siitä, millainen se on.
Vladimir Putin: Heillä ei ole pulaa ongelmista myöskään Amerikassa.
Lyudmila Alexeyeva: Kertokaa minulle! Asuin siellä 13 vuotta ja tiedän, miltä se on.
Vladimir Putin: Tietenkin.
Lyudmila Alexeyeva: Heillä on suuri maa, monia hyviä asioita siellä. Mutta en voinut palata, mutta kun sitten tulin takaisin, vuonna 1990, tiedätkö, mitä minä tein? Menin ja ostin paljon Gzhel, Vyatka leluja ja niin edelleen, ja sitten amerikkalaiset tulevat ja sanovat: "Oi, se on ehdottomasti venäläinen talo!" Sanoisin, "Mitä muuta se voi olla?" Säilytin tämän rakkauden. Lopetin näiden asioiden keräämisen palatessani tänne, mutta rakkaus on säilynyt edelleen. Ihmiset tulevat ja sanovat: "Ah, hänellä on Gzhel. Ja mitä hankkisimme mummolle lahjaksi? "Minä, syön vain puuroa.
Vladimir Putin: Minä myös syön puuroa.
Lyudmila Alexeyeva: Kyllä, syön kaurapuuroa joka aamu. En tarvitse hienoja vaatteita. En tuskin koskaan mene mihinkään. Ihmiset ajattelevat: "Annamme hänelle Gzhel". Joten, mitä minun on tehtävä? Ja nyt se on kuin kauppa, aivan täynnä asioita, mutta nämä ovat lahjoja ihmisiltä, joten kaikki pysyy.
Arvoisa presidentti, kiitos. Mutta älkää unohda Izmestyevistä.
Vladimir Putin: En unohda.
Lyudmila Alexeyeva: Älkää unohtako. Tehkää tämä hyvä teko. Se tulee olemaan meidän molempien nimissä seuraavassa maailmassa, sillä se on kristillinen teko.
Vladimir Putin: Ei heti, mutta minä teen sen, eikö?
Lyudmila Alexeyeva: Kuten haluatte.
Vladimir Putin: Hyvä.
Lyudmila Alexeyeva: Kyllä. Tiedän, että pidätte sananne. Minäkin. En joko tee lupauksia, tai jos lupaan jotain, pidän sanani

Vladimir Putin: Hyvä. Vielä kerran, onnitteluni ja nyt minun täytyy päästä töihin.
Lyudmila Alexeyeva: Voi te ja kurjat asianne.
Vladimir Putin: Lennän nyt Kazaniin, sieltä Yoshkar-Olaan ja sitten Sochiin, jossa tapaan lasten kanssa.
Perustin suuren lasten keskuksen erääseen olympiarakennukseen. Olemme muuttaneet sen upeaksi keskukseksi. Tuomme sinne lahjakkaita lapsia ympäri maata, nuoria matemaatikkoja, fyysikkoja, balettitanssijoita, muusikoita ja urheilijoita, jääkiekkoilijoita ja taitoluistelijoita. Järjestimme sen niin, että 900 lasta tulee kerralla ympäri maata ja viettää 21 päivää siellä. Me seuraamme heitä; tuomme parhaat opettajat kaikkialta Venäjästä, Moskovasta, akateemikot ja professorit tulevat toimimaan heidän kanssaan. Se on erittäin mielenkiintoinen paikka. Nykyinen ryhmä on tulossa ohjelmansa loppuun ja haluaisin tavata heidät huomenna.
Lyudmila Alexeyeva: Kyllä. Kazan on myös hyvä kaupunki. Mutta mikä vie teidät Yoshkar-Olaan, en tiedä.
Vladimir Putin: Aiomme järjestää kokouksen etnisten ryhmien välisistä suhteista.
Lyudmila Alexeyeva: Ah, presidentin paljon, lyhyesti sanottuna.
Vladimir Putin: No, kyllä, minun täytyy työskennellä.
Toivotan teille kaikkea hyvää ja ihanaa tunnelmaa, varsinkin tänään. Toivotan teille kohotettua henkeä yleensä, mutta erityisesti tänään.
Lyudmila Alexeyeva: Luultavasti tiedätte miten se on: kun olette kiireinen, ette edes tiedä, millaisessa tunnetilassa olette. (Naurua.)
Vladimir Putin: Onnea teille.
Lyudmila Alexeyeva: Kaikkea parasta. Olen hyvin kiitollinen.
Vladimir Putin: Kaikkea parasta. Heippa.
Lyudmila Alexeyeva: Kiitos.

*

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

"Moskovan Helsinki-ryhmän aktivisti täytti 90 vuotta – Putin toi kukkia"

Julkaistu 20.07.2017 https://www.mtv.fi/uutiset/ulkomaat/artikkeli/mosk...

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

"Ihmisoikeusaktivistia ja historioitsijaa Ljudmila Aleksejevaa kutsutaan Venäjän omaksitunnoksi.
Ajankohtainen kakkonen tapasi hänet vuonna 2015 Moskovassa.https://yle.fi/aihe/artikkeli/2015/11/06/ljudmila-aleksejevaa-kutsutaan-venajan-omaksitunnoksi

"Moskovassa 1927 syntynyt Ljudmila Aleksejeva on yksi Venäjän tunnetuimmista toisinajattelijoista, joka aloitti kamppailun ihmisoikeuksien puolesta jo Neuvostoliiton aikana. Euroopan parlamentti myönsi hänelle Andrei Saharov -palkinnon vuonna 2009 tunnustuksena ihmisoikeuksien puolustamisesta. Venäjällä hän on ollut useasti pidätettynä. Hänet pidätettiin muun muassa 2010, kun hän oli osoittamassa mieltään maansa perustuslain takaamien sanan- ja kokoontumisvapauden puolesta.

"Neuvostoliitto ei kunnioittanut kansalaisiaan"

Aleksejeva aloitti toimintansa kansalaisaktivistina jo 1960-luvulla. Hän oli 37-vuotias, kun Venäjän ihmisoikeusliikkeen katsottiin syntyneen 5. päivä tammikuuta 1965. Tuona päivänä mentiin ensimmäisen kerran kaduille ihmisoikeusiskulausein: "Kunnioittakaa Neuvostoliiton perustuslakia!" "Vaadimme tuomioistuinten avoimuutta!" Hänen mukaansa Neuvostoliitto ei antanut arvoa sotasukupolven ponnisteluille eikä kunnioittanut kansalaistensa ihmisoikeuksia vaan nöyryytti heitä."

"Tärkeää ei ole, miten vanhaksi elän, vaan miten elän."

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Ihmisoikeusaktivisti Igor Izmestjev on yhä telkien takana kärsimässä pitkää tuomiotaan.

Presidentti Putin lupasi Ljudmila Aleksjevalle 20.7.2017 armahtaa Izmestjev.
"Ei heti, mutta minä teen sen".
Nyt on kohta kulunut neljä kuukautta.
Epäilemättä Putin pitää sanansa, mutta tuleeko armahdus milloin?
Jouluna?
Vuodenvaihteessa uuden vuoden lahjana?
Terveisinä pakkasukolta?
Vai tuleeko se vain jonain harmaana torstaina?

Miten olisi 5.1.2018. En ihmetrelisi, miehen huumorintajua hiukkasen tuntien.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Eilen Putin kävi kutsuttuna Itävallan ulkoministerin häissä.
Erikoista, poikkeavaa.
Siis noin yleisesti ottaen. Ei Putinin suhteen.
Hänelle on luonteenomaista tehdä omia ratkaisuja, osallistua tilaisuuksiin joissa valtionpäämies ei yleensä käy, ei ainakan suurvallan johtaja, jollaiseksi Putin tulee lukea.
Näitä tällaisia tapauksia on viljalti, en viitsi ruveta listaamaan.
Kaksi vuotta sitten 2016 Putin ilmestyi Konevitsan luostarin kirkonmenoihin vaivihkaa. Paikala olleen suomalaisen seurueen jäsen ei tunnistanut vieressään seissyttä miestä, joka oli presidentti. Tilaisuuden päätyttyä Putin jäi juttelemaan paikallaolleiden suomalaisten kanssa. Hän oli erityisen kiinnostunut siitä että suomalaiset oivat käyneet Valamossa. Siellä oli Putinkin just käynyt.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Vuosi sitten Putin ilmestyi ihmisoikeusaktivisti Ludmila Aleksejevin 90vuotissyntymäpäiville tämän kotiin Moskovassa.
Aleksejeva pyysi presidentiltä yhtä asiaa;
Armahtakaa Igor Izmetyev.
Putin: Hyvä on, minä harkitsen sitä.

Vielä presidentin lähtiessä Aleksejeva pyysi armoa.
SilloinPutin lupasi; mutta en heti.

Tuo yllätysvierailu tapahtui 20.7.2017 - siis nyt jo yli vuosi sitten.
Igor Izmestyev ei tietääkseni ole armahdettu. Ainakaan siitä ei ole näkynyt uutisia.
Mutta lupaus on annettu. Ja voimassa, kaiketikin.

Aleksejeva on syntynyt 20.7.1927 Jevpatoria, Krim.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset