Veikko Huuska

Venäjän marraskuun 1917 vallankumous USA:n ulkoministeriön sähkeissä

Venäjän marraskuun 1917 vallankumous USA:n ulkoministeriön sähkeissä

Yhdysvaltain Venäjän lähettilään ja muiden viestejä ulkoministeriölleen Washingtoniin Venäjän vallanvaihdon neljän ensimmäisen vuorokauden aikana 7.11. – 10.11.1917

*

Näin se kävi:

Yhdysvaltain lähettiläs Moskovassa David R. Francis ulkoministeriölle Washingtoniin

Petrograd, 7. marraskuuta 1917 kello 17;

Keskiviikko-aamuna 7.11.1917 Yhdysvaltain lähettiläs Petrogradissa David R. Francis lähetti telegrammin kotiasemalle Yhdysvaltain ulkoministeriöön.

Kello oli 5 ennen puoltapäivää – siis ani varhain aamulla:

”Sheldon Whitehouse, lähetystösihteerimme, matkalla suurlähetystöön tänä aamuna törmäsi vahingossa [väliaikaisen hallituksen pääministeri] Kerenskyn adjutanttiin, joka kertoi olevansa kovalla kiireellä lähdössä tapaamaan eräitä vakinaisen väen joukkoja jotka tarvitaan Pietariin tukemaan väliaikaista halitusta, joka muutoin kaadettaisiin.

Hän myönsi että Bolshevikeilla on kaupungin ohjat hallussaan ja että hallitus on voimaton ilman luotettavien joukkojen tukea.

Kertoi edelleen, että hän odottaa loppujenkin ministerien tulevan tänään pidätetyiksi, ja pyysi minua välittämään Valkoiselle talolle pyynnön olemaan tunnustamatta Neuvostohalitusta jos sellainen on perustettu Petrogradissa, sillä hän odottaa koko jutun selkiävän viiden päivän kuluessa, mutta oma arvioni riippuu missä määrin hallitus onnistuu haalimaan kokoon sotilaita, jotka tottelevat sen käskyjä.” (käännös VH)

FRANCIS

*

Venäjän-lähettiläs Francis Washingtoniin

Petrograd, 7. marraskuuta 1917 kello 18

Saapunut pe 10.11.1917 kello 9.15

[Telegram]

Bolshevikit näyttävät hallitsevan kaikkea täällä [Petrogradissa]. Mahdoton tietää ministerien olinpaikkaa. Kaksi ministeriä on kertoman mukaan pidätetty ja viety Smolnan tyttökouluun, jossa Bolshevikit pitävät päämajaansa.

Trotsky piti sunnuntaina leimuavan palopuheen saavuttuaan Venäjälle erään miehen, Muscares Nereidin vanavedessä, joka vetää samaa virttä [sic]. Trotsky astui tänään Leninin palvelukseen Boslhevikki-yleisön edessä ja Lenin piti rauhanpuheen, vaatien väkivaltaista hyökkäystä porvaristoa vastaan ja heidän varallisuutensa jakoa.

Hallituksesta ei täällä ole havaintoakaan. Vähäistä tulitusta kaduilla, mutta ei aseellisia yhteenottoja, jotkut kadut ovat vartioituja.

Valtaosa sotilaista väittää olevansa puolueettomia, lähes kaikki täällä ovat kallellaan Boshevikkeihin, jotka ilmoittavat muodostavansa uuden hallituksen ja ilmoittaa liittolaisilleen ettei Venäjä enää jatka taistelua vaan esittää Saksalle omat rauhanehtonsa ja jos se ei niitä hyväksy he tulevat taistelemaan epätoivoisesti Venäjän puolesta.

Monet sanomalehdet, ehkäpä kaikkikin, on lakkautettu.

Kello 22 illalla
Ilmoitetaan, että väliaikaisen hallituksen kaikki ministerit on pidätetty , paitsi Kerensky, joka on mennyt Lugaan, joka sijaitsee kaupungista noin 120 kilometrin päässä pohjoisen rintaman (Suomen) suunnassa.

FRANCIS

*

Yhdysvaltain lähettiläs (ministeri) Morris Ruotsissa sähköttää Ulkoministeriölle Washingtoniin:

TUKHOLMA, 8. marraskuuta 1917, kello 16
[Saapunut 9. marraskuuta, 11.50 p.m.]
959. Koska sähkeyhteydet  Venäjällä olevan suurlähetystömme ja ulkoministeriön Washingtonissa välillä mahdollisesti katkeavat Petrogradin viimeisimmän kehityksen seurauksena, lähetämme tämän aamun sanomalehtiä koskevan lehdistötiedotteen Venäjän tapahtumista Venäjän virallisen sähkösanomalehden sisällön mukaisena.  Näiden sähkeiden mukaan bolsevikit ovat onnistuneet vallankaappauksessa coup d´etat; ne ovat ottaneet haltuunsa valtiopankin, lennättimen, postilaitoksen ja pidättäneet tiettyjä Kerenskin hallituksen jäseniä. Näyttää siltä, että Neuvostojen ylimääräinen kokous pidettiin eilen iltapäivällä, presidentti Trotski julistaa, että väliaikainen hallitus ei enää ole olemassa. Tasavallan neuvosto julistetaan puretuksi. Leniniä tervehdittiin pitkin suosionosoituksia ja hän puhui kolmesta Venäjän demokratian ongelmasta:

(1) vihollisuuksien välittömän lopettamisesta;

(2) maan jakamisesta maanviljelijöille;

(3) maan talouskriisin ratkaiseminen.

Päätöslauselma luottamuslauseesta Kerenskylle hävisi äänin 123-102. Luettiin Maximalistit [sic] -puolueen julistus, jossa esitettiin vallankaappauksesta luopumista ja vetäytymisestä Neuvostojen vallasta. Kerensky lopulta julisti väliaikaiselle parlamentille (1), että hallitus taistelisi jopa kuolemaan asti estääkseen bolshevilaisten pettureiden aikeet, näiden, jotka haluavat päästää maahan vihollisen joukkoja, jotka sallivat (sic!) Wilhelmin (Saksan keisarin, VH) ja hänen ystävänsä tulla joukkoineen maahan, anastamaan Venäjältä ylimmän vallan, johonka he pyrkivät . Hän luki sähkeitä eturivissä, vaatien energisiä toimenpiteiltä Pietarin ylilyöntejä vastaan.
MORRIS
(1) (Huom.: Kerenskin toimet ajoittuvat) Oletettavasti 6. marraskuuta pidettyyn istuntoon.

*

Yhdysvaltain Moskovan pääkonsuli Summers sähköttää Ulkoministeriölle Washingtoniin:

[Sähke]
Moskova, 8. marraskuuta 1917, kello 16
[Saapunut 10.11. Klo 6.10]
53. Vallankumouksellinen puolue, jota johtaa työväenpuolueen sotilasvaliokunnan varaministeri, on ottanut Moskovassa käsiinsä hallinnon, mukaan lukien hallinto-osaston, sähkötetään sieltä. He ovat sulkeneet kaikkien konservatiivisisten sanomalehtien toimitukset. Kaikkialla suhteellisen hiljaista. Pääkonsulaatti pyrkii pitämään ulkoministeriön täysin informoituna ja ryhtyy kaikkiin tarvittaviin toimiin suojellakseen Amerikan kansalaisia ja heidän etujaan.
SUMMERS

*

Yhdysvaltain Moskovan lähettiläs Francis Ulkoministeriölle;

PETROGRAD, 8. marraskuuta 1917, kello 17
[Saapunut 10. marraskuuta klo 9.30]
1964. Lennätintoimisto ilmoittaa, että viestit lähetetään, mutta epäilemme sitä, toisin kuin Moskovasta, jossa ne lähetetään käsin. Kaikkien ministerien olinpaikat lukuun ottamatta Kerenskiä tuntemattomat, mutta uskottavin tieto on, että kaikki ovat vangittuna Pyhän Pietarin linnoituksessa.

Merkittävää ampumista viime yönä kello 2 asti. Hyökkäyksen päätavoite oli Talvipalatsi, jossa ministeriön aikoi pitää istuntonsa. Talvipalatsi urhoollisine puolustajineen, naisten (kuoleman-)pataljoona ja kadettien pataljoona, saarrettiin  sota-alus Auroran pommituksin ja maahyökkäyksin.  Tappiot tuntemattomat.

Hiljaista kaduilla tänään, mutta Petrogradin työläisten ja sotilaiden Neuvosto on lähettänyt viestivihon (bulletinin) kautta koko Venäjän, sen mukaan Neuvosto kontrolloi ja Väliaikainen hallitus on syrjäytetty.

Venäjän Ulkoministeriö, vastatessaan sille esitettyihin kysymyksiin, ilmoitti puhelimitse ettei se tiedä missä ulkoasiainministeri on, ja toisaalta, ettei kukaan, joka edustaa uutta valtaa, ole ollut yhteydessä ministeriön kanssa.
[Henkilö joka on lähellä] Maatalousministeriötä, kertoo samalla tavalla, miten mahdotonta on harjoittaa liiketoimintaa ja sanoo, että kaikki ministerit lukuunottamatta Kerenskiä on vangittu.

Useat raportit kertovat joukkojen saapumisesta pohjoisesta etelään, mutta niiden todenmukaisuuden varmentaminen niin kauan kuin lennätinyhteydet ovat Petrogradin (uuden) hallituksen valvonnassa ei ole mahdollista.

Britannian suurlähetystö soitti pyynnön, että tulisin Yhdistyneen kuningaskunnan suurlähetystöön konferenssille klo 6. Oletetaan, että kaikki liittoutuneet diplomaatit kutsuttiin.
FRANCIS

*

USA:n ministeriön edustaja Morris Ruotsissa sähköttää Ulkoministeriölleen;

[Sähke]
TUKHOLMA, 9. marraskuuta 1917.
[Saapunut 11.55 j.p.p.]
963. Venäjältä on tullut tietoa siitä, että Petrogradin keskiviikkoiltana avattu Koko Venäjän työväenpuolueiden ja sotilashallitusten kokous lähetti eilen aamulla kolme julistusta:
(1) Kaikki valta kuuluu Neuvostoille; hallituksen edustajat on poistettu tehtävistään; eri Neuvostojen puheenjohtajat ovat suorassa yhteydessä vallankumouksellisen hallituksen kanssa.
(2) Kerenskin hallituksen rintamilla langettamat kuolemanrangaistukset kumotaan, ja kaikki poliittisen propagandan levitys rintamalla sallitaan; kaikki vallankumoukselliset sotilaat ja poliisit, jotka on pidätetty niin sanotuista poliittisista rikoksista, vapautetaan.
(3) Entiset ministeri Konovalov, Kishkin; Tereshchenko, Malyantovich, Nikitin ja muut on pidätetty; Kerenski on paennut; kaikkia sotilaallisia järjestöjä kehotetaan ryhtymään kaikkiin toimiin pidättääkseen hänet ja tuodakseen hänet takaisin Petrogradiin; kaikki yhteydenpito Kerenskin kanssa rangaistaan suurena petoksena.
Vähäisten taistelujen jälkeen bolshevikit ottivat haltuunsa Talvipalatsiin, jossa kaikki muut ministerit, Kerenskiä lukuunottamatta, oleskelivat.
MORRIS

*

Yhdysvaltain Venäjän lähettiläs Francis sähköttää ulkoministeriölle Washingtoniin:

PETROGRAD, 9. marraskuuta 1917, kello 17
[Saapunut 17.11. Klo 9.00]
1968. Mahdollisimman julma ja häpeällinen hiljaisuus vallitsi täällä viime yönä ja tänään. Ehdottomasti näyttää varmistuneen, että kaikki ministerit lukuun ottamatta Kerenskiä ovat Pietarin ja Paavalin linnoituksessa. Petrogradin sotilasjoukot, joilla on vähemmistö kansallisessa neuvostossa Ministry, kello 4 a. m. mutta en ole virallisesti ilmoitettu. Nähdään että Leninin on [pääministeri], Trotski ulkoministeri.
Yleisneuvoston pääsihteerin lähettämässä sähkeessä 8. marraskuuta, kello 8 jälkeen puolenpäivän, todetaan että Moskova on bolshevikilaisten varuskuntien valvonnassa.
Petrogradin kaupungin duuma kieltäytyy tunnustamasta sotilasvallankumouskomiteaa, joka on ohjannut kaikkia asioita Smolnan Instituutista, Petrogradin Neuvoston päämajasta.
Kornilovin ilmoitetaan paenneen. Kerenskin raportoidaan olevan Petrogradin reitillä (on route) pohjoisen armeijan puolentoista armaijakunnan kanssa, mutta toisten tietojen mukaan kerrotaan, että rautatiepalvelut kieltäytyvät tuomasta sotilaita Petrogradiin, ellei neuvostokomitea sitä määrää.
Kokoukseen, jonka dekaani kutsui eilen, osallistui koko diplomaattikunta. Dean sanoi Ranskan suurlähettilään pyytänyt kokousta. Myöhemmin mainittu tavoite oli turvata lähetystömme turvallisuus. Ei [vain] ole ryhdytty järeisiin toimenpiteisiin, vaan [kunkin] edustuston päällikön olisi toimittava sellaisissa asioissa kuin hänen on määrätty. Mitään mainintaa uuden hallituksen synnystä ei ole mainittu, saati sen tunnustamisesta jos ja kun sellainen on perustettu.
FRANCIS

*

USA:n Venäjän-lähettiläs Francis sähköttää ulkoministeriölle:

Sähke]
PETROGRAD, 10. marraskuuta 1917 kello 2 p.m.
[Saapunut 12. marraskuuta, 1.35 a.m.]
1970. Väliaikaisen hallituksen joukkojen ilmoitetaan lähestyvän kaupunkia ja yhdestä yhteenotosta kerrotaan Gachinassa noin kolmekymmentä mailia Petrogradista. Arviointini mukaan bolsevikilainen rykmentti voitti. Nämä huhut ovat vahvistamatta.
Trotski esittäytyi eilen sen jälkeen, kun bolshevikkien sanansaattaja oli kieltänyt salaiset sopimukset, joita häneltä tivattiin, avustavat ministerit Neratov ja Petraev olivat kertoneet lähettiläille, että sopimuksia ei voitu ottaa osastolta, vaan ne piti esitellä uudelle valtioneuvoston ulkoasiainministerille. Trotski ilmestyi myöhemmin ja esittellessään uloministeriön toimialaa, esitteli itsensä ulkoasiainministeriksi, minkä jälkeen koko palvelusväki kieltäytyi palvelemasta ja jätti yksikön, joka on nyt suljettu, eikä edes vastaa puheluihin. Vain puhelimista vastaava osasto kuuluu Liikenneministeriöön, mutta itse liikenneministeri on vangittuna.
Valtion pankin johtoon sanotaan astuneen belshevikin, hänen sanotaan olevan merimiehen, hänen johdollaan he ottivat paikan haltuunsa Neuvostojen hallituksen nimissä, mutta rahaa ei ole käytetty.
Myöhemmin, kello 5 j.p.p.s. paikalla vieraili muuan Turvallisuusvaliokunnan jäsen.  Valiokunnan puheenjohtajana toimii Avksentiev, ja siinä on edustajia kaupungin duumista, kaikkien Venäjän talonpoikien edustajista ja armeijan edustajista Neuvostojen kansalliskokouksessa, joka tosin torjui kyseisen järjestön, sen jälkeen kun bolshevikki tuli sen johtoon. Komissaari on nimeltään Vilenkin, jonka veli entinen Venäjän Washingtonin suurlähetystön attashea, sanoo, että sotilaat ja uusi hallitus ovat lopettaneet bolshevikina olemisen; että Savinkov ja Kerenski joukoillaan vain 20 virstan päässä Petrogradista ja kahdenkymmenen neljän tunnin etäisyydellä ja etenevät; luvatkaa toimittaa minulle toimintaohjeet virallisesti.
FRANCIS
(1) Lähetetään Ruotsin lähetystyön kautta (nro 973).

*

Yhdysvaltain Venäjän-lähettiläs viestii ulkoministeriölleen Washingtoniin:

[Sähke]
PETROGRAD, 10. marraskuuta 1917, kello 11
[Saapunut 12. marraskuuta klo 23.35]
Kaikki ministerit vapautettiin lukuun ottamatta ulkoministeriä ja liike- ja kauppaministeriä. Meidän ei tietenkään pitäisi sallia lainoja Venäjälle tällä hetkellä.
Kerenskin sanotaan olevan viiden meripeninkulman päässä Petrogradista, mutta mitään selvää ei tiedetä, ei edes aseellisesta vastustuksesta [sen tarjoamisesta].
FRANCIS
(1) Lähetetään Ruotsin lähetystyön kautta (nro 974).

*

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

*
Lähettilään taustoja

Yhdysvaltojen viimeinen lähettiläs Venäjällä ennen Bolshevikkivaltaa oli David R. Francis (1850-1927), jonka sähkeitä suoraan vallankumouksen ytimestä saimme edellä lukea.

http://en.wikipedia.org/wiki/David_R._Francis

Lähettilään elämä

Jos Petrogradissa oli värikästä ja äkkiväärää syyshämärissä 1917, ei Francisin elämäkään ihan harmaata ollut.

Hän oli keskeisiä puuhamiehiä Sant Louisin maailmannäyttelyn 1904 ja samaan syssyyn pidettyjen Sant Louisin Olympiakisojen toteutuksessa. http://en.wikipedia.org/wiki/1904_Summer_Olympics

Vuonna 1910 hän joutui vankilaan maksamattomien verojen vuoksi, mutta vapautui saatuaan rahallista tukea maksuun.

Presidentti Woodrow Wilson palkitsi puuhapeten nimittämällä hänet Yhdysvaltain suurlähettilääksi Venäjän Imperiumiin 1916. Virassaan hän ehti toimia vuoden päivät, kunnes 7.11.1917 kaatoi Venäjän imperiumin ja maa siirtyi Bolshevikkikomentoon seuraaviksi 74 vuodeksi.

Normaalit diplomaattisuhteet Venäjän ja Yhdysvaltojen kesken katkesivat 7.11.1917;
Venäjän uusi bolshevikkihallitus ei tunnustanut Yhdysvaltoja, ja Francis jätti Petrogradin 7.11.1918.

Hän toimi tuon ajan väliaikaisena asianhoitajana.

Yhdysvaltain lähetystö Petrogradissa suljettiin 14. syyskuuta 1919.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset