Veikko Huuska

Kommunistiset puolueet koolla Pietarissa - Leninin ruumiin esilläpidosta kiistaa

NKP elää – ja kokoustaa

Kommunistien kokous Pietarissa 2.11.-4.11.2017.  Leninin balsamoitu ruumis kiistan aiheena.

*

Pietarissa käynnistyi eilen (2.11.2017) Kommunistien ja työväenpuolueiden XIX kokous, johon ottaa osaa yhteensä 103:n kommunistisen puolueen edustajat ja delegaatit eri puolilta maailmaa.

Tapahtuman juhlallisissa avajaisissa puhunut Venäjän Kommunistisen puolueen (Kommunistitšeskaja partija Rossijskoi Federatsii - KPRF) puheenjohtaja Gennadi Zjyganov luetteli erinäisiä tilastoja:

103 osanottaja-puolueen valtuuskunnat lähes joka puolelta maapalloa ja kaikilta asutuilta mantereita saapui nykyiseen XIX-kongressin kommunistien ja työväenpuolueiden kokoukseen, mukaan lukien 60 puheenjohtajaa ja pääsihteeriä sekä 12 puolueen puoluejohtajaa ", Zjyuganov ilmoitti.

Kokoukseen saapui noin 340 edustajaa Argentiinasta, Intiasta, Kanadasta, Kiinasta, Kuubasta, Pakistanista, Syyriasta, Yhdysvalloista, Chilestä, Ecuadorista ja muista maista. XIX-kokouksen järjestäjänä ja isäntänä toimii Venäjän kommunistinen puolue (KPRF). https://fi.wikipedia.org/wiki/Ven%C3%A4j%C3%A4n_federaation_kommunistinen_puolue

Paikaksi valittiin Taurian palatsi, jossa valtion duuman väliaikainen komitea toimi helmikuun vallankumouksen aikana 1917, ja työväenpuolueen pietarilaisvallan haltuunotto alkoi. Täällä huhtikuussa 1917 Vladimir Lenin luki raportin "Proletariaatin tehtävistä tässä vallankumouksessa"

https://fi.wikipedia.org/wiki/Taurian_palatsi

*

Solidaarisuuden merkityksestä

Kokouksen pääaiheeksi järjestäjät ilmoittivat lokakuun vallankumouksen 100-vuotisjuhlinnan. Puhujat kuitenkin puhuivat pääasiassa nykyisestä asialistasta. Eri osapuolten edustajat puhuivat Kuuban tilanteesta, Yhdysvaltojen hallituksen politiikasta ja Korean demokraattisen kansantasavallan ydinohjelman tilanteesta.

"Tänä vuonna on sattumaa, että kansainvälinen kokous pidettiin Venäjällä, aivan kuten lokakuun 1917 vallankumousta silmällä pitäen, mutta miten juhlia tällainen tapahtumaa, jos et pysty kommunikoimaan, älä jakamaan kokemuksiaan ja ajankohtaista uutisia maissamme." - sanoi Espanjan kommunistisen puolueen pääsihteeri Carmelo Suarez.

"Ensinnäkin osallistuminen tällaisiin kokouksiin on osoitus solidaarisuudesta eri maiden kommunististen puolueiden välillä. Meillä on kokemusta siitä, että kommunistit taistelevat Bahrainissa, miten kommunistit toimivat Kuuban valtiollisena voimana, miten Venäjän federaation kommunistinen puolue toimii kapitalistisessa järjestelmässä oppositiopuolueena Joten me laajentelemme näkemyksiämme ja oppimme ", sanoi Pakistanin kommunistisen puolueen pääsihteeri Imd Qazi.

*

Kiista Leninistä

Kansainvälinen tapaaminen toteutuu jälleen Venäjän yhteiskunnassa käytävän keskustelun taustalla, joka koskee Leninin ruumiin uudistamista.

Tämä aihe nousi esille toimittajien keskusteluissa toimittajien kanssa ja kokouksen osanottajien taustalla olevissa keskusteluissa. Kuten käy ilmi, eri maiden kommunisteilla ei ole yhteistä kantaa.

Ollakseni rehellinen, Isossa-Britanniassa meillä ei ole erityistä kantaa tähän asiaan – näemme , että asia Venäjän kansan oma asia.  Minulla itselläni on henkilökohtaisesti aina ollut epäilyksiä kuolleen henkilön pitämisestä julkisesti näytteillä. Sanoisin noin henkilöstä riippumatta, ei ole väliä kuinka suuret hänen palveluksensa ovat ihmiskunnalle.  Uskon, että on tärkeää muistaa ideoita ja ihanteita, jotka ovat edustettuina Leninissä, ja taistella niiden puolesta käytännössä ", - näin sanoi TASS:in haastattelussa Britannian kommunistisen puolueen pääsihteeri Robert Griffiths

"Henkilökohtaisesti olen sitä mieltä, että nykyään [Leninin ruumis] on erittäin vahva symboli." Kun anti-kommunismin vaikutus on erittäin vahva muissa maissa, he yrittävät purkaa muistomerkkejä ja patsaita, on aivan mahdollista, että tällaisen vahvan elementin poistaminen ei ole paras ratkaisu”, sanoi Suarez.

*

Uusi aalto

Osallistujien mukaan tämä XIX kansainvälinen Kommunististen puolueiden kokous toimintaympäristössä, jossa kiinnostus vasemmistolaista ideologiaa kohtaan kasvaa jälleen ympäri maailmaa, myös Euroopassa. Puolueiden johtajat liittävät tämän tilanteen ensinnäkin maailman talous- ja finanssikriisiin vuosina 2008-2009.

"Vuonna 1990, sosialistisen sosialistisen blokin kaaduttua oli monia vaikeuksia sekä ideologisesti ja taloudellisesti, mutta nämä ongelmat on voitettu kanta viime vuosina, puolueemme elpyvät koska talouskriisi on kiihdyttänyt työväenluokan elämän huonontumsita: .. Palkat ovat laskussa, on yksityistetty koulutusta ja terveydenhuoltoa Tämän seurauksena työväenluokan itsetietoisuus nousee, aletaan lukea ja opiskella marxismi-leninismin teorioita", -. sanoi Suarez

Lokakuun kumous 1917

"Nyt on erittäin suuri kiinnostus lokakuun vallankumouksen 1917 vuosipäivää kohtaan, myös Englannissa."

”Kuten Britannian kommunistisen puolueen pääsihteerinä olen viimeisten kahden kuukauden aikana antanut enemmän haastatteluja [BBC] -kanavalle kuin viimeisten 15 vuoden aikana yhteensä ", sanoi Griffiths, ja mielestäni tämä kuvastaa yhteistä etua. 

Meille kerrottiin, että Neuvostoliiton sortumisen jälkeen kommunismi on kuollut, mutta nyt näemme kommunististen puolueiden jälleenrakentumista, renessanssia,  eri maissa. Näemme, että kommunistipuolueet kasvavat jälleen

Nuorisokommunistit

Myös nuorten edun vuoksi kommunistisessa puolueessa puhutaan. Esimerkiksi venäläisten kommunistien edustajat mainitsevat, että Taurian-palatsissa on mukana yli 50 nykyistä Komsomol-jäsentä.

"Näyttää siltä, että koululaiset, jotka lukevat Leninin teoksia, yrittävät ymmärtää, he ovat kiinnostuneita, he asettavat kysymyksiä, yrittävät ymmärtää, mitä maailmassa tapahtuu", sanoi toinen sihteeri Nuorten kommunistiliiton keskuskomitea (Lenin kommunistisen nuorisoliiton - TASS kommentti) Natalia Dorokhova

Kommunistien ja työväenpuolueiden kansainvälinen kokous järjestetään vuosittain eri maissa. Viime vuonna tapahtuma järjestettiin Hanoissa. XIX kansainvälinen kokous Pietarissa jatkuu sunnuntaihin 4. marraskuuta asti. Käytävien keskustelujen tuloksien perusteella on tarkoitus hyväksyä yleinen päätöslauselma.

Lisää Tassista:
http://tass.ru/obschestvo/4699501?utm_source=facebook.com&utm_medium=social&utm_campaign=smm_social_share

*

http://tass.ru/obschestvo/4699501?utm_source=facebook.com&utm_medium=social&utm_campaign=smm_social_share

*

TASS Vallankumousten vuosi 1917
https://1917.tass.ru/?_ga=2.147782903.1356304992.1509703209-1125820825.1509703209

*

https://fi.wikipedia.org/wiki/Neuvostoliiton_kommunistinen_puolue

*

https://kprf.ru/

*

TASS:in sivuilla;  http://tass.ru/obschestvo/4699501?utm_source=facebook.com&utm_medium=social&utm_campaign=smm_social_share

*

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Pekka Iiskonmaki

Leninin tulee viettää vielä muutama vuosista akvaariossa markkinarahvaan töllisteltävänä.

Kestäisikö Venäjä vielä yhden vallakumouksen?

Venäjän väestö oli 1917 170 miljoonaa ja nyt 130 miljoonaa. Venäjän posti löytää osoitteet vain 112 miljoonalle.

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman

Mitäköhän tämä Leninin ruumiin uudistaminen pitää sisällään?

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Kommunismin vuosisata 1917 - 2017 on ollut raju, tajuntaakääntäviä vaiheita sisältävä, ja melkoiseen mahalaskuun päätynyt.

Vuoden 2017 kongressissa kenties värikkäin keskustelu käydään 100 vuotta sitten valtiokaappauksen suorituttaneen kansainvälivälisen lainsuojattoman pikkuaatelisen miehen, tai tarkemmin sanoen häntä esittävän stuntmanin balsamoidun tuumii esillepanosta ja - pidosta. Jonka kysymyksen päätösvalta ei edes ole puolueen käsissä.
Voiko henkinen ja ideologinen konkurssi olla enää syvempi?
Tämä on sikäli valitettavaa, koska valjaistaan karannut talousliberalismi ja sen bastardotunut finanssifasistinen äärisiipi tarvitsisi nyt vastaviiman jos koskaan.

Käyttäjän JariPirppu kuva
Jari Pirppu

Hautaisivat pois mokoman hyypiön,,ei lennu-sedällä tai kommunismilla ole mitään sijaa,paitsi vallankumousromantikkojen haaveissa,joka on sama kuin uskovaisten taivas,,just tuloillaan,,-eri asia jos Trotsky olisi päihittänyt stalinin,mutta se maantierosvo oli ovelampi,,se maksoi kommunismille paljon !

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen

Lokakuun vallankumouksen merkitys ei ole kadonnut

"Marraskuun 7. päivä tulee kuluneeksi 100 vuotta Lokakuun vallankumouksesta, joka antoi vallan Venäjän työväen ja talonpoikien käsiin. Tätä ennen valta oli ollut työtätekevällä luokalla ainoastaan Pariisissa vuonna 1871.

Pariisin kommuuni kesti 72 päivää. Yksi syy sen tappioon oli, että ei ollut tieteelliseen sosialismiin perustuvaa puoluetta, joka olisi kyennyt johtamaan työväenliikettä oikealla tavalla. Marx totesi, että porvarillista valtiokoneistoa ei voi pelkästään vallata, vaan sen tilalle tulee perustaa uusi työväenluokan valtio.

Pariisin kommuunin aikana Ranska ja Saksa olivat sodassa keskenään. Tästä
huolimatta nämä valtiot saattoivat yhdistää voimansa kommuunia vastaan. Venäjällä tilanne oli toinen. Historian kokemuksesta viisastuneena bolshevikit organisoivat työväenluokan puolueen, jonka toiminta perustui tieteelliseen yhteiskuntateoriaan. Luokkataistelu voimistui ja työväenliikkeen johtava voima kehittyi Venäjällä.

Lenin näki muutoksen aikakauden luonteessa, kun imperialismiin perustuva maailman jako saavutti huippunsa. Hän näki ennusmerkit, miten tässä jaossa tappiolle joutuneet imperialistivaltiot pyrkivät uuteen jakoon. Lenin totesi, että väistämättä seuraavassa imperialistisessa valloitussodassa on mahdollista irrottaa imperialismin ketjusta sen heikoin rengas, Venäjä.

Oikeaan hetkeen ajoitettu proletaarinen vallankumous voitti Venäjällä 25. lokakuuta (7 .11.) kun työläiset, talonpojat ja vallankumoukselliset sotilaat valtasivat tsaarin päämajan, Talvipalatsin.

Lokakuun vallankumouksen merkitys ei ole kadonnut. Sosialismi on kapitalismille edelleenkin ainoa perusteltu vaihtoehto. Tähän vaihtoehtoon nojaavat toimintansa riistetyt ja sorretut ihmiset.

Lokakuun valankumouksesta alkoi ihmiskunnan siirtyminen sosialismiin. Se oli murros, jonka merkitystä ei kukaan pysty pyyhkimään pois ihmiskunnan historiasta". (TKS/ Olli Krannila)

Työkansan Sanomat 12/2017

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Venäjän 7.11.1917 vallanhaltuunoton suurin merkitys etenkin nykyhetken näkökulmasta oli merkittävän vastavoiman muodostaminen hegemonistisen ja imperialistisen Lännen ideologialle ja toimille.
Kylmän sodan päättymisen jälkeen kasvavassa määrin maailmanjärjestys on rampautunut ja häiriintynyt tämän epäsymmetrisen vallan megarakenteen vinoutuman vuoksi.
Jatkossa suurempi mielenkiinto kohdistu siihen, missä määrin ja millaisin ehdoin Kiina tulee ottamaan paikansa ei-yhdysvallat-Keskisen maailman voimatekijänä ja globaalissa asetelmassa militaristisen Lännen tasoittavana vastavoimana.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset