Veikko Huuska

Stalinin terrorissa surmattujen muistaminen luupin alle Venäjällä

Stalinin terrorissa surmattujen muistaminen luupin alle Venäjällä

Vainouhrien muistopäivän tilaisuus Krasny Borissa 30.10.2017

*

Venäjän valtiollisen politiikan painotukset näkyvät arjessa ja juhlassa.  Yleisesti tunnettu pyrkimys palauttaa Neuvostoliiton aikana hankittu asema maailmanvaltana ja siihen liittyvä lujan ”ohjatun demokratian” ulottaminen läpi yhteiskunnan on johtanut vapaan kansalaistoiminnan rajoituksiin ja painostuksiin, joissa on erotettavissa jopa pelottelun elementtejä. 

Tämän ”suuren linjan” eräitä ilmenemismuotoja ovat eri puolille Venäjää viime aikoina pystytetyt aivan uudet Stalinin ja hänen valtakauteensa liittyvien alempien poliittisten toimihenkilöiden patsaat.

Tässä toimintailmapiirissä monet vapaan kansalaistoiminnan sektorit ovat joutuneet ahtaalle.  Stalinin terrorin aikana surmattujen muiston vaaliminen ja heidän kohtaloidensa tutkiminen näyttää muodostuneen erityisen toksiseksi, myrkylliseksi, toiminnaksi, jota valtakeskusten toimenpitein halutaan rajoittaa, sen profiilia madaltaa ja kenties koko memorialistinen toiminta vaientaa.

Ikävässä mielessä hyvän esimerkin tästä suuntauksesta antaa viime maanantaina vietetty Krasny Borin (Punamännikön) muistotilaisuus Petroskoin lähellä.

*

Omaisten osallistuminen estettiin

Mitä tapahtui

”Tänään (30.10.) on poliittisten vainojen uhrien muistopäivä.  Kävin Krasny Borissa, jossa isoisäni on ammuttu vuonna 1938.

Olin siellä monta kertaa aikaisemmin ja on mihin verrata. 

Tänään tilaisuus alkoi patrioottisella pop-laululla, jossa sanottiin että Venäjällä kasvaa siivet.  Laulun loppuessa nuori esiintyjä kumarsi yleisölle.  Ikään kuin konsertissa.  Joukkomurhan paikalla!

Pyysin puheenvuoroa, halusin muistella ukkiani sekä kertoa tulevasta Ikitie-elokuvan esityksestä Petroskoissa 8.12.  Siinähän Krasny Borin teloitus näytetään.

En saanut puheenvuoroa, minulle sanottiin että piti kirjoittautua etukäteen.  Pyysin esiintymislupaa muutamalta paikallisjärjestäjältä, olisiko olleet paikallisviranomaisia.  Ja lopulta kansallisen politiikan varaministeriltä – en saanut.

Virallisissa puheissa ei mainittu sanallakaan paikan löytänyttä tutkija Juri Dmitrijeviä (,joka on nyt tekosyyllä vankilassa).

Dmitrijevin tytär ei saanut puheenvuoroa hänkään.

Virallisen tilaisuuden päätyttyä, epävirallisessa (tilaisuudessa, vh), sain sanoa sanani.  Siinä puhui myös Dmitrijevin tytär, luettiin vainottujen nimiä ääneen ja laulettiin virsiä.  Poliisi valvoi vieressä.”

Näin koskettavasti kirjoittaa fb-päivityksessään tunnettu tv-toimittaja Arto Rinne, jonka isänisä surmattiin juuri täällä, Petroskoin läheisyydessä sijaitsevalla Punamännikkö- teloituspaikalla.  Suomessa hänet tunnetaan lähinnä Sattuma-yhtyeen näkyvänä jäsenenä, ja Santtu Karhun vanhana muusikkokumppanina. 

Toimittaja Arto Rinne palkittiin aivan äskettäin merkittävästä kulttuurityöstään hänen tehtyään dokumentin ”Suomalainen Petroskoi”.  Katso: (kesto 23:40 min); https://

Julkaistu 13.4.2017, 1920-30 -luvulla Karjalaan muutti tuhansia suomalaisia. Suomalaisyhteisö vaikutti monella alalla: politiikassa, armeijassa, taloudessa, urheilussa ja kulttuurissa. Tunnemme vain muutaman sen ajan vaikuttajan nimen, kun suurin osa on jäänyt unholaan. Suomalainen Petroskoi -ohjelma kiertää kaupunginosia, jotka liittyivät suomalaisten elämään kauan sitten.

 

*

Sananvapaus

Vainouhrien muistopäivä on aikaisemmin ollut laajemmin eri aspekteja salliva ja kuunteleva.  Tilaisuuden järjestelyjen lähtökohdat ovat vahvasti muistoperintö vaalineiden järjestöjen ja yksityisten aktiivien taholla.  Viime vuosien kansallisen politiikan muutokset ovat olleet aistittavissa, ja nyt myös nähtävissä poisjäänteinä.  Paikanpäällä ne konkretisoituivat tämänkertaisessa tilaisuudessa, kun viranomaisten puheenvuorojen rinnalle puhumaan pyrkineet kansalaisjärjestöt ja yksittäiset muistelijat vaiennettiin. 

Myös teloitus- ja hautapaikkojen oikeat löytäjät, Ivan Chukhinin ja Juri Dmitrijevin nimien mainitsemista kartettiin – muita nimiä tuotiin sijalle.  Chuhkinia maininta ei enää tavoittaisikaan, hän kun kuoli jo 20 vuotta sitten Petroskoissa, ja toinen keskeinen aktivisti, Juri Dmitrijev on edelleen tutkintavankeudessa tunnusmerkeiltään kovin tekaistuilta vaikuttavien syytösten vuoksi.

Myöskään muistotilaisuudessa perinteisesti puhuneelle Karjalan kongressin edustajalle, Anatoli Grigorjeville, ei puhelupaa hellinnyt.  Mutta hänpä ei jäänyt sanattomaksi, vaan astui puhujan paikalle, vaikka muuan toinen oli vuoroonsa kuulutettu.  - Tänä aamuna, kuuntelin "Radio Venäjää", Venäjän kansallisia uutisia - eikä sanaakaan mainittu poliittisen sorron uhrien muistopäivästä, - sanoi Karjala aktivisti Anatoli Grigorjev. - Muistakaamme kuolleita esi-isiämme, jottei näin tapahdu uudelleen, hän tähdensi.

Vain tovin sai mies puhua, mutta sitten astui aluehallinnon aiemmin puhunut edustaja päättäväisesti näyttämölle ja otti mikrofonin haltuunsa ja keskeytti ”omaehtoisen” puhujan. 

Erikoislaatuinen tilanne, mutta kuvaa omalta osaltaan rajoitetun sanavapauden tilaa Venäjällä.

A. Grigorjevin huoli on pitkä, hän ilmaisi sen eräiden lainmuutosten aikaan jo 2012, ja kirjoitin silloisista näkymistä blogissani; http://veikkohuuska.puheenvuoro.uusisuomi.fi/112036-v%C3%A4hemmist%C3%B6t-kiristyv%C3%A4ss%C3%A4-puristuksessa-ven%C3%A4j%C3%A4ll%C3%A4

*

80-vuotismuisto

Tänä vuonna kun on kulunut 80 vuotta Stalinin terrorin synkimmän vaiheen alkamisesta 1937, vaikuttaa tarkkailijan (VH) kannalta siltä, että itse asianosaiset ja heidän omaisensa on sysätty syrjään omasta muistotilaisuudessaan, ja virallinen linja on ottanut tapahtuman haltuunsa. 

Murheellisen menneisyyden muistot eivät juuri liikuta nykyhallintoa, ne ilmeisesti koetaan häiriönä, ja nähtävissä on pyrkimys ajaa alkuperäinen kansalaistoiminta alas, ottamalla se viranomaisten haltuun ja yrittämällä dekoroida tilaisuus venäläismielisyyden kohotustilaisuudeksi. 

Krasnoe Borissa koululaiset lukivat runoja Venäjästä, lauloivat Rusista ja pyhästä Tsaari Nikolaista(!).  (Se kuitenkin täytyy sanoa, että nuorten esitykset oli ohjannut ja koreograrian luonut todella ammattitaitoinen ohjaaja, VH).  Karjalan valtion duuman varajäsen Valentina Pivnenko kertoi Venäjän bollockeista, sisäisistä ja ulkoisista vihollisista, ja pyysi anteeksi.  Joka tapauksessa, kaikki kerralla: sekä ammuttujen puolesta että niiden, jotka "joutuivat suorittamaan" teloituksia.

Paikalla olleet aktivistit kysyivät varajäseneltä, miksi tämä ei lausunut Dmitrijevin nimeä.  
- Tiedätkö, kuka oli ensimmäinen täällä vuonna 1958? Miksi mainitsisin haluamasi henkilön? – Duuman varajäsen lausui vastakysymykseksi.  Tosin haudat löytyivät vasta 1990-luvulla.

Poissa olevan ja maininnatta jääneen Juri Dmitrijevin tytär Jekaterina Klodt totesi virallisen tilaisuuden jälkeen muistokivellä pidetyssä ”varjotilaisuudessa”, jota poliisipartio valvoi:
- Sanottiin paljon isoja sanoja, mutta minulla oli käsitys siitä, että nämä hautausmaat ovat se suurin asia.  Eikä kukaan sanonut sanaakaan isästäni".

Joka tapauksessa Juri Dmitrijevin nimi lausuttiin Punamännikössä 30.10.2017 lukuisia kertoja, mutta ilman mikrofonia – koska sitä ei sallittu.

Jekaterina Klodt järjesti Krasny Borissa uhrien ”nimien palautuksen” «Возвращение имен», jossa osallistujat lukivat kohtalonsa täällä kohdanneiden nimiä. 

Tähän muistotilaisuuden epäviralliseen osuuteen ”otti osaa” myös läsnäolollaan valvontaan määrätty poliisipartio.  Poliisit käyttäytyivät asiallisesti ja mm. rouva Klodt näkyi juttelevan erään kanssa tuttavallisesti.

*

В Красном бору Екатерина Клодт организовала акцию «Возвращение имен». Участники по очереди зачитывали имена убитых. Помогали ей добровольцы и карельская журналистка, основатель арт-пространства «Агрикалча» Наталья Севец-Ермолина, оба деда которой были раскулачены, один погиб от пули, другой — умер от унижения.

— Он был одним из самых богатых людей в Вепской волости, а его заставили возить машину с испражнениями. И он от позора умер в 37 лет, — рассказала она. — Нет ни покаяния, ни слова «простите» перед семьями. Эта скупая фраза «реабилитирован» — она ни о чем не говорит. Ни о чем. И все повторяется. Я пришла в этом мертвом месте побыть среди живых — мне эти люди более живые, чем те, которые в телевизоре сидят. Просто перечитать фамилии. Посмотреть, кто эти люди, которые ушли не за что.

Lue lisää: https://7x7-journal.ru/item/100185

*

Tuleva?

Viimekädessä tavoitteena lienee suorastaan valmistella uhrien muistamisen ”ohjattua unohdusta”.

Kaikkein pessimistisimmät ounastelevat vielä pidemmälle meneviä toimia.  Julkinen muistaminen poliisipartioiden silmälläpidon alaisena voi erilaisten painostuskeinojen ohella tuntua painostavalta, ja tämä voi johtaa tilaisuuksin loppumiseen, ja pahimmoillaan jopa metsämuistolehtojen unohtamiseen? 

Tämä tietäisi kansallisen menneisyyden avoimen puntaroinnin ja tilinteon sijasta paluuta ylhäältä johdetun ”rajoitetun historian” aikaan.

*

Katso myös: https://

*

Bussi ja puhelin

Arvokasta suomalaista kulttuurityötä Karjalassa sinnikkäästi harjoittava Karjalan Sanomat julkaisi Punaisen männikön muistotilaisuuden ilmoituksen pikku-uutisena (25.10).  Huomiota kiinni ilmoituksen muotoilu:

Punaiseen männikköön järjestää Äänisenrannan piirin paikallishallinto bussikuljetuksen.  Bussin aikataulusta ei ole toistaiseksi tietoa.  Sen voi tiedustella lähempänä ajankohtaa puhelimitse +7900-4630076.”  Piirihallinto halusi näin arvatenkin minimoida osanottajien määrää ja nostaa kynnystä lähteä mukaan, kun hallinto edellytti virastokontaktia ennen tilaisuutta?  Petroskoin kaupungissa Zarekan hautausmaalla järjestetyn tilaisuuden kellonaika ilmoitettiin hyvissä ajoin.

*

Katso lisää:

http://sattuma.heninen.net/suomeksi.htm

https://fi.wikipedia.org/wiki/Arto_Rinne  &  https://fi.wikipedia.org/wiki/Sattuma_(yhtye)

https://fi.wikipedia.org/wiki/Santtu_Karhu_%26_Talvisovat

https://www.karjalainen.fi/uutiset/uutis-alueet/kulttuuri/item/153224-arvio-myyttien-viemaa

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

9Suosittele

9 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Juha Hämäläinen

Meillä on todellakin naapurina maa, jossa tehdyt raakuudet ovat olleet huippuluokkaa. Ne yltävät täysin samoihin mittoihin kuin Maon Kiinassa tai Hitlerin Saksassa.

Tragikoomista on se, että kaikissa näissä maissa joutuu vaikeuksiin, jos pilkkaa entistä raakalaisjohtoa. Kiinassa Maon julkinen pilkka, Venäjällä Stalinin ja Saksassa Heil Hitler-tervehdys tuovat reissun putkaan, tuomarin eteen tai vankilaan.

Nykyiset vallanpitäjät haluavat kaunistella menneisyyden. Ikävintä on, että näennäisesti sivistynyt valtio Saksa on yhtä herkkähipiäinen lähimenneisyydestään.

Hitleriä ja natseja pilkkaava tervehdys voi viedä turistinkin tuomarin eteen sakotettavaksi. Tekosyy rangaistukselle on se, että hän mukamas ihannoi natseja, vaikka kyse pilkasta ja paheksunnasta, johon moraalinen oikeus kenellä tahansa.

Pilkka osuu nykysaksalaisen herkkään kunniaan. Sen loukkauksesta rangaistaan samoista syistä kuten Kiinassa tai Venäjällä.

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen

Kyllä ovat järkyttäviä nämä historian unohdukset!? Veristen diktaattorien riehunnan poispyyhkiytyminen ihmisten mielistä. Mao on omassa luokassaan käskyttämiensä murhauhrien määrässä. Seuraavana tulee Stalin, ja Hitler jää kauaksi näistä jälkeen. Punakhmer-johtaja Pol Potin rikollinen toiminta on täysin unohdettu. Miksi?

Taivaallisen rauhan aukion portin päällä on yhä verisen johtajan, "Suuren ruorimiehen" kuva!? Yli 60 prosenttia nykyvenäläisistä kaipailee syyttömien tapattajaa Stalinia takaisin!?
Hitlerin toimet, holokausti yhtenä esimerkkinä, on tarkkaan syynätty, ja pahimmat natsijohtajat hirtetty. Paljon myös vähäisempiä johtomiehiä on saanut tuomionsa. Uusnatseja on kourallinen.
Missä viipyvät, vaikka postuumisti, gruusialaisen vuoristorosvon, "Teräsmiehen", ja kyynisen kansansa tapattajan Maon, oikeudenkäynnit? Stalinin tuomio hyökkäyssodan aloittamisesta Puolaan 17.9. ja Suomeen 30.11.1939 mukaan luettuina?

On täysin käsittämätöntä kuinka Stalinia kiitellään maansa teollistamisesta. Se mukamas oikeutti tämän hirmuteot; tekee ainakin nuo toimet ymmärrettäviksi!?
Millaisin uhrein maata teollistettiin? Ainakin 30 miljoonaa orjatyössä kuollutta syytöntä kansalaista; muiden maiden kansalaisia suuri joukko mukana. Lukuun sisältyy myös suoraan teloitetut.

Olen aivan varma, että venäläiset olisivat olleet mielissään, jos teollistamisen tahti olisi ollut hitaampi, ja kaupoissa olisi ollut tarjolla päivittäistavaroita ja ruokaa pöytiin.
Nyt ihmisiä kuoli kuin kärpäsiä kun viljaa kuskattiin ulkomaille tehtaiden koneistojen ostamiseksi lännestä. Mutta yksilön kärsimykset olivat "Isä aurinkoiselle" pelkkää ilmaa! Orjatyöhön riitti aina uutta väkeä. Tsekalla oli kiintiöitynä kuinka paljon kulloinkin vangitaan, ja montako ammutaan.

On se ollut erikoinen tuo bolshevikkijohto, kun johtajilla piti olla kymmeniä salanimiä. Pyrittiinkö rikosten tekijät siten anonymisoimaan?

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Stalinin terrorin uhrien muistotilaisuus Krasny Bori,
Petroskoin lähellä ma 30.10.2017.

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1015639903...

Ihmisoikeusaktivisti, tutkija Juri Dmitrievin tytär, Jekaterina Klodt puhuu "varjomuistojuhlassa", syystä että omaisten ja heidän läheistensä sekä aktivistien puheenvuorot evättiin pääjuhlassa muuttuneisiin sääntöihin vedoten (olisi pitänyt anoa puheenvuoroa puhetekstiliitteiden kera 1 kk etukäteen..).

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Eikös se ollut Stalin, joka valittiin hiljan Venäjän parhaaksi mieheksi ( valtiomieheksi ) kautta historian - ja toisena tulikin sitten Putin.

Venäjää täytyy ymmärtää - mutta täytyykö venäläisiä ?

Käyttäjän Esa-JussiSalminen kuva
Esa-Jussi Salminen

Mitä minä seurasin Udmurtiassa täkäläisiä ja Komin television ohjelmien tapahtumia, näyttivät normaaleilta muistotilaisuuksilta. Komin televisiossa ajan hyvin muistavia omaisia haastateltiin. Ja yksi ajankohtaisohjelma oli omistettu juuri tuon ajan leiriasioille. Tuli mieleen, että tämä oli tarkoituksellista, tarkoituksena sivuuttaa nykypäivän laiton komin kielen vaino tasavallassa.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Verkkouutiset/Juha-Pekka Tikka, 30.10.2017, huomioi muistopäivä ajankohdan ja sen taustat;

"Täällä teloitettiin salaa jopa 1000 suomalaista – ei muistomerkkiä"

https://www.verkkouutiset.fi/taalla-teloitettiin-s...

"Suomalaisten joukkomurha Karjalan Sandarmohissa on jäänyt vaille huomionosoitusta.
Entinen Suomen Moskovan-suurlähettiläs Hannu Himanen kirjoittaa kalmakangas Sandarmohista uutuuskirjassaan Länttä vai itää (Docendo). Sandarmoh on Itä-Karjalassa sijaitseva Josif Stalinin terrorin aikainen salainen teloituspaikka, jossa ammuttiin kaikkiaan 9 500 viatonta uhria puhdistuksissa 1937-38. Heistä ainakin 800 oli suomalaisia.

Sandarmohin löysivät nyttemmin vaikeuksiin joutuneen Memorial-kansalaisjärjestön aktivistit 1997. Toinen vastaava paikka on Petroskoin eteläpuolella Krasnyi Bor, joissa ammuttiin noin 1200 ihmistä, heidän joukossaan 580 suomalaista ja 430 venäjänkarjalaista.
– Karjalan teloituspaikoilla ammuttiin ainakin kolmenlaisia suomalaisia:

sisällissodan jälkeen Suomesta Venäjälle paenneita punaisia, Yhdysvalloista ja Kanadasta uutta maailmaa rakentamaan tulleita suomalaisia siirtolaisia ja inkerinsuomalaisia.

Kaikkiaan arvioidaan noin 10 000 suomalaisen tulleen teloitetuiksi Stalinin terrorin vuosina, Hannu Himanen kirjoittaa.

Sandarmohin on tehnyt ajankohtaiseksi teattereissa oleva Antti Tuurin samannimiseen romaaniin perustuva Ikitie-elokuva.

Lue koko artikkeli täältä (ei maksumuuria!);
https://www.verkkouutiset.fi/taalla-teloitettiin-s...
*

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Vielä Krasny Borin muistotilaisuudesta 30.10.2017:

Tässä hieno kuvaus tilaisuudesta. Läsnäolleena sanoisin, täysin tyhjentävä ja aito tapahtumaselostus:

”Häpeän sitä, että meillä on tällainen kansanedustaja Venäjän Duumassa, häpeän sitä, että joku valitsee hänet uudestaan ja uudestaan…
Hävetkää, Valentina Pivnenko! Tänään virallisessa tilaisuudessa Krasny Borissa, jossa vuosina 1937-1938 on ammutut 1196 ihmistä, Valentina Pivnenko pyysi anteeksi niiltä, jotka olivat ammuttu sekä niiltä, jotka toteuttivat tuomiot.
Oliko tämän mokan syynä vanhuus ja poliittinen kuluneisuus vai oliko kotona keksitty juttu, en tiedä.

Mutta ottaen huomioon, että omassa puheessaan Pivnenko ei unohtanut mainita Suuren Venäjän vihollisia, sisäisiä ja ulkopuolisia, tulee selväksi ettei se ollut virhe.
Toisaalta hän sanoi, että muistoa pitää vaalia ja historia ei kannata kirjottaa uusiksi, ja toisaalta – hän, eikä kukaan muu virallisista esiintyjistä kertaakaan maininnut historiantutkija Juri Dmitrijevin nimeä, joka on löytänyt sekä Sandarmohin että Krasny Borinkin.

Ihan kuin nämä nimet ja hautapaikat olisivat itsestään ilmestyneet, sanoi minulle Dmitrijevin tytär, Katja Klodt.

Ja muutenkin koko tapahtuma oli täysin falski, patrioottisia lauluja valloittamattomasta Venäjästä, neito valkeineen, talvitakkiin ommeltuine rätteineen kainalossa, jotka symboloivat synnyinmaamme kahta siipeä. Spektaakkerli kynttilöineen ja polvistuneet teinit, ikään kuin sanoen ”Naitko minua” (po. minut] Ylipaatosta eikä yhtään lämmintä sana.

Pääkarjalainen (Anatoli) Grigorjev halusi sanoa muutaman sanan ammutuista 432:sta karjalaisesta, mutta vastaleivottu Äänisen piirin johtaja Vadim Suharev (juuri hän taisteli Shirshinaa* vastaan johdinautoyrityksen lakkauttamisen puolesta), sieppasi mikrofonin Grigorjevilta eikä antanut puhua.

Naisen äänellä juontaneen miehen yhä enemmän puoluekokousta muistuttavan tilaisuuden taustalla joukko nuorisoa, journalisteja ja aktivisteja erosi virallisuuksista ja muistomerkin vieressä aloitti lukemaan ammuttujen nimiä ääneen. Sivu sivulta, yksi toisensa jälkeen.
Luin minäkin. Aika ajoin piilottaen kyyneleitä silmissäni, koska tuska painoi mieltä. Minkä takia?
Tätä ennen puolisen tuntia kuljin valokuvia ja vainottujen nimilaattoja katsoen, näin kauniita talonpoikaissilmiä, vakavia suomalaisia kasvoja enkä voinut tajuta, miten sai ilman mitään syytä tappaa ihmisiä, jotka eivät tavoitelleet valtaa, puoluekultaa eivätkä maallista kunniaa.
Heillä oli yksinkertainen provinssielämä. Ja se oli heiltä viety.

Myöhemmin seuraamme liittyi suomalaisia, tapettujen jälkeläisiä, muusikko Arto Rinteen seurassa. Yllätyksekseni sain tietää, että Arton isoisä makaa Krasny Borissa.

Arto halusi sanoa muutaman sanan virallisessa tilaisuudessa, muttei saanut lupaa. Hän sanoi ne pienessä piirissä. Sitten tulivat luterilaisen kirkon seurakuntalaiset oman nuoren pastorinsa kanssa, lauloivat kauniin hymnin ja rukoilivat kahdella kielellä. Ja tämä oli kaikista eniten sielua lämmittänyt, mitä tässä koko tilaisuudessa tapahtui.

Ja ”patriootit” saivat vielä yhden rutiinityön tehtyä, keräsivät äänentoistonsa ja lähtivät omatunto korkealla. Synnyinmaan viholliset oli paljastettu ja teurastajat vapautettu syytteesstä. Päivä ei mennyt turhaan.
Häpeä Valentina Pivnenkolle” Pyydän 580 suomalaiselta, 432 karjalaiselta, 136 venäläiseltä ja 48 muiden kansallisuuksien edustajalta anteeksi tästä inhimillisyyttä loukkaavasta teosta. Hän ei ole nuori. Ja kohta itse pääsee ylimmän johdon eteen. Ja siellä maksaa kaikesta.”

Natalia Sevets-Jermolina, fb-päivitys 30.10.2017. (suom. Arto Rinne).

Kiitos tekstistä! VH - Спасибо за статью в "Чернике".
Thanks for the article".

Linkki: https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=...

*

*) Kesken kauden poliittisen juonittelun tuloksena erotettu Petroskoin entinen kaupunginjohtaja Shirshina. (VH)

https://fi.wikipedia.org/wiki/Galina_%C5%A0ir%C5%A...

Nimien palautus; https://www.facebook.com/100000013997442/videos/pc...

*

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset