Veikko Huuska

Norjan ja Venäjan yhdistävä E 105 -tie vihittiin eilen

​Pitkään hankkeilla ollut Norjan ja Venäjän yhdistävä E105 -tie on valmistunut ja vihittiin näkyvästi käyttöön eilen perjantaina 29.9.2017 Etelä-Varangissa rajasillalla.

Paikalla oli Venäjän liikenneministeri Maksim Sokolov ja isäntänä Norjalainen kollega Ketil Solvik-Olsen.

Venäjä on iso maa ja rajat pitkät, niinpä liikenneministerin läsnäolo etelä-Varangissa osoittaa, että Moskova panee painoa tälle avaukselle, viisumivapaudelle ja yleensä luoteisen alueen hankkeille.

Tie yhdistää Hassengerin-Kirkkoniemen- Storskogin ja Murmanskin. Norjan puolelle uutta tietä sijoittuu 15 km, ja sen hinta on 90 miljoonaa euroa.

Maiden välisellä sillalla pidetyssä juhlassa ei rajaa markkeeraavaa maiden lippujen väristä nauhaa leikattu poikki, vaan ministerit avasivat liput yhdistävän solmun, joka tosin oli sen varan tiukka, että Sokolov pääsi murjaisemaan: Ystävyytemme on vahva!

Lopulta solmu laukesi, sisältyikö tähän symboliikkaa jää nähtäväksi. Rajatiehanke on käytännössäkin tärkeä hanke, nimellisarvoaan suurempi.

Se on osa Barentsin alueen yhteistyötä, ja kirjaimellisesti lähentää kahta öljyvaltiota Norjaa ja Venäjää. Nyt kysytäänkin, minkälaisiin avauksiin ja panostuksiin Suomi ja Ruotsi tuolla suunnalla ryhtyvät, haluavat ja pystyvät.

Venäjä ja Norja ovat osoittaneet rohkeutensa. Siltajuhlissa oli näkyväsi mukana myös Muurmannin alueen patriarkka Ivan,joka puheessaan riemuitsi uudesta tiestä, ja siitä, ettei täällä ole rajavartioita. Rajavartioidentehtävä on turvata meitä ja auttaa meitä, mutta sitä ne eivät tee. Täällä ei kysytä piikilankoja. Mihin enää tarvitaan rajavartioita arkkipiispa riemuitsi.

Jäämme mielenkiinnolla seuraamaan Norjan-Venäjän rajan tapahtumia ja kehitystä kaukana pohjoisessa, Barentsin alueella.

Se on lähempänä kuin uskommekaan ja tärkeämpi myös meille kuin luulemmekaan.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Pekka Iiskonmaki

Todella mielenkiintoinen kokeilu ja sitä varmasti seurataan tarkasti Helsingissä ja Tukholmassa.

Toivon, että kaikki menee hyvin ja Suomi voisi tehdä vastaavan kokeilun alempana.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Antanee vihjeen siitä, miten Venäjä lopulta suhtauisi natomaa Suomeenkin?

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

- No voi norskinturska ja neukunpakastin sentään! Tie E 105 menee selvästi itsenäisen Suomen alkuperäisen alueen kautta Petsamon pohjoisosan halki - saammeko kauttakulkumaksuja Suomelle tai edes EU:lle?
- https://en.wikipedia.org/wiki/European_route_E105
- http://rescordis.vapaavuoro.uusisuomi.fi/kulttuuri...
- https://www.viestihopeat.fi/karttoja-1921-42

- JA voi hyvä PAKOTE sentään:
ONKO tien E 105 toinen pää KRIMILLÄ???!
https://fi.wikipedia.org/wiki/Krim

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Kyllä, tien toinen pää on Krimin Jaltalla. Tie yhdistää siis Norjan ja Ukrainan Krimin, joka on laittomasti venäläis-anschluss-miehityksen alla! Toisen eli pohjoisen pään tuntumassa tie halkaisee itsenäisen Suomen alkuperäisen alueen Petsamon, jonka pohjoisimman osan Kalastajasaarennon Stalin miehitti laittomasti talvisodassa 1939 ja kokonaisuudessaan jatkosodan jälkeen 1944!

- Terveiset per Petsamo! https://www.youtube.com/watch?v=ck2wLtlHXdo

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

E105 -tie yhdistää Norjan Kirkkoniemen ja Krimin Jaltan. Tämä Eurooppatie 105 on 3370 km pitkä.
Venäjän motiiveihin kehittää tätä yhteyttä liittyy monia aspekteja. Vähäisin ei ole sen rooli yhtenä jatkoreittinä Kiinan Silkkitiehankkeen läntiselle päälle.
Myös valtaoolitikkaa plus suoranaista sotilaspolitiikkaa voidaan nähdä vahvana motiivina.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Ehkäpä tiellä E105 viedään Itä-Ukrainan 'kansantasavallan vapauttajille' elintarvikeammusapua kuten niitä suolasäkkejä ja BUK-juustolavetteja? Nyt saattaisi Norjan turskakin ;) kuulua avustusohjelmaan samaten kuin Petsamon alueen kaivannaistuotteet, joista saataneen jalostettua mm. sitä Yaran tuotetta, jota Breivik käytti Oslon pommissaan...
- https://fi.wikipedia.org/wiki/Eurooppatie_E105

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset