Veikko Huuska

Nobelin rauhanpalkinto 2017

Vuoden 2017 Nobelin rauhanpalkinnon saaja

julkistetaan Oslossa ensi perjantaina 6. lokakuuta 2017.

Vuoden 2017 Nobelin rauhanpalkinnon saajaksi on esitetty 318 ehdokasta.  Näistä 215 on henkilöitä ja 103 järjestöä.  Esitetty määrä on toiseksi suurin kautta aikojen: ennätys on viime vuodelta, jolloin ehdokkaita oli 376.

Nobel-lautakunta sinetöi ehdokastiedot 50 vuodeksi, mutta ehdotuksia tehneiden tahojen salaus ei täysin pidä.  Niinpä jälleen ”tiedetään”, että ehdolla on ainakin:

Syyrian sodan keskellä siviilejä auttava vapaaehtoinen White Helmets –pelastusryhmä (Valkokypärät, tv:stä tutut),

Katolisen kirkon johtaja, paavi Franciscus,

Saudi-Arabiassa vangittu bloggaaja Raif Badawi, https://fi.wikipedia.org/wiki/Raif_Badawi

Yhdysvaltalainen, nykyisin Moskovassa asuva, tietovuotaja/sananvapausenkeli Edward Snowden; hän oli ehdolla ainakin jo 2014 (tod.näk. myös 2015 ja 2016),

Väitetään, että ehdolla ovat myös U.S. presidentti Donald Trump, Venäjän presidentti Vladimir Putin ja Ranskan ex-presidentti Jacques Chirac.

Herää vain kysymys, onko joku "taho" esittänyt Nobelia P-Korean päämiehelle, Kim Jong-unille.

*

YLEn Nobel-tietoiskusta;

Adolf Hitler oli ehdolla rauhan-Nobelin voittajaksi.

Totta. Ruotsalainen poliitikko E. G. C. Brandt nimesi natsidiktaattorin ehdolle vuonna 1939. Myöhemmin Brandt veti ehdotuksensa pois ja kertoi sen olleen satiiria. Tämä osoittaa, että ehdolle voidaan asettaa kuka tahansa,mutta ehdokkuus ei kerro mitään todellisista mahdollisuuksista voittaa palkinto.

Winston Churchill voitti rauhanpalkinnon.

Tarua. Verestä, hiestä ja kyyneleistä saarnannut konservatiivinen brittipoliitikko voitti Nobelin kirjallisuudesta, ei rauhasta. Kirjallisuuspalkinnon hän sai vuonna 1953.

https://yle.fi/uutiset/3-7510332

*

97 Nobelia jaettu

Rauhanpalkintoja on jaettu vuodesta 1901 lähtien.  Peräti 19:n vuoden palkinnot on jätetty jakamatta:

nimittäin vuosien 1914-1916, 1918, 1923, 1924, 1928, 1932, 1939-1943, 1948, 1955-1956, 1966-1967 sekä 1972. 

Eli maailmansotien ja Vietnamin sodan ja Munchenin terrori-iskun vuosina (plus jokunen muu) palkinto on jätetty jakamatta: ikään kuin rangaistuksena ihmiskunnan typeryydestä?

Nobelin rauhanpalkinnon saajina ovat saaneet 104 henkilöä ja 23 organisaatiota, joitain kertoja kaksi tai useampi saaja.

Astrologeille kerrottakoon, että Nobelin rauhanpalkinnon saajista eniten on syntynyt kesäkuussa.  Onkohan kukkaan puhkeava kesä varhaisena synnyinmiljöönä antanut näille lapsille lempeyden ja rauhan sieluun, jota he sitten elämässään ja työssään ovat levittäneet ympäristöönsä?

Vuosien 1901-2016 välillä rauhan-Nobelilla palkittujen keskimääräinen ikä on palkitsemisvuonna ollut 61 vuotta.  Joten nuoret älkööt vaivautuko.

Tosin nuorin Nobel-rauhanpalkittu on todella nuori, ja sitä paitsi nainen, nimittäin Malala Yousafzai, joka laakeroitiin vuonna 2014, kun hän oli 17 vuotias. 

Vanhin Nobel-rauhanpalkittu on ollut 87 vuotias Joseph Rotblat, kun hänet palkittiin 1995.

*

Rauhan-Nobeloidut naiset:

Female Nobel Peace Prize Laureates

Of the 104 individuals awarded the Nobel Peace Prize, 16 are women. The first time a Nobel Peace Prize was awarded to a woman was in 1905, to Bertha von Suttner.

1905 - Bertha von Suttner
1931 - Jane Addams
1946 - Emily Greene Balch
1976 - Betty Williams
1976 - Mairead Corrigan
1979 - Mother Teresa
1982 - Alva Myrdal
1991 - Aung San Suu Kyi
1992 - Rigoberta Menchú Tum
1997 - Jody Williams
2003 - Shirin Ebadi
2004 - Wangari Maathai
2011 - Ellen Johnson Sirleaf
2011 - Leymah Gbowee
2011 - Tawakkol Karman
2014 - Malala Yousafzai

List of all female Nobel Laureates

*

Rauhanpalkinnon ehdokasvaatimukset ovat:

Nobelin rauhanpalkinnon saajaksi voidaan valita ne henkilöt tai organisaatiot, jotka määrätyt kriteerit täyttävät henkilöt ovat esittäneet (ks. luettelo valintalautakunnan jäsenten sidosryhmistä)

Noilla kriteereillä melkein joka jeppe voisi olla ehdolla.

*

Kuka tai mikä sen saa?

Yli 94 % kaikista Nobelisteista on miehiä, ja vajaa 5 % naisia.

Rauhanpalkinnon saajista 15 on naisia, joten rauhanhieronnassa naiset ovat menestyneet paremmin, kuin esimerkiksi taloustieteen Nobelissa, jonka on voittanut vain yksi nainen: Elinor Ostrom, yhteisomistuksessa olevan omaisuuden johtamista koskevista tutkimuksistaan vuonna 2009.  https://fi.wikipedia.org/wiki/Elinor_Ostrom

Tilastollinen todennäköisyys siis lienee suurempi miehen palkitsemiseksi, ellei siten tule ”kylkiraha”, eli joku järjestö voita, esimerkiksi Kansainvälinen Punainen risti ja ehkä Punainen puolikuu.

Vai käykö nyt niin, että levottman maailman keskellä ei lainkaan jaeta Nobelin rauhanpalkintoa?

Se olisi tietenkin hieman ristiriitaista, koska nyt jos koska tarvitaan rauhantekijöitä, ja heitä työhönsä kannustettakoon!

Mutta kun katsoo jakamattomien Nobelien listaa, alkaa kallistua nollavuoden suuntaan.

*

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (13 kommenttia)

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Herää vain kysymys, onko joku "taho" esittänyt Nobelia P-Korean päämiehelle, Kim Jong-unille.

Se olisi hyvä ehdotus. Kim Jong Un'in johdolla toteutettu ydinasepelotteen toteuttaminen hillinnee USA:n hyökkäyshaluja Pohjois-Koreaan paremmin kuin mikään diplomaattinen sananpieksäntä.

Käyttäjän timonenonen kuva
Timo Nenonen

Obama sai tämän palkinnon. Hän edisti "rauhaa" tapattamalla droneilla nelisentuhatta viatonta ihmistä as collateral damage. Lapsia naisi ym. Jopa Lääkärit Ilman rajoja -järjestön sairaalaa ja henkilökuntaa pommitettiin.

Siinä sitä on "rauhan" agendaa tehokkaasti ajettu. Haagiin hänet olisi pitänyt saada vastaamaan tekosistaan, eikä palkita nobelilla. Arvostus kyseistä palkintoa kohtaan romahti hetkessä.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Norjan Nobel-komitea on ollut perinteisesti hyvin harkitseva ja järkevä valinnoissaan. En usko, että tilanne siltä osin on muuttunut miksikään.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Niin, Obama sai Nobelin niistä teoista, joita hänen uskottiin ja toivottiin tekevän. Siis kannustinpalkkio tekemättömästä työstä.
Jos Kim saisi rauhanpalkinnon, niin se siis tulisi siitä hyvästä, että hän on tuonut aikaamme reaalisen havainnon siitä, mikä on hieman ehtinyt kauhtua kollektiivitajunnastamme: Sota on kauhea, ja erityisesti atomisota. Jos tämän tuoreutettu tajuaminen nostaa aggression hyväksynnän kynnystä, ja erityisesti sotatoimiin ryhtymisen kynnystä, kaikki räävitön räyhääminen ja mielipuoliselta vaikuttava haasto ja törmäily onkin ollut Nobelin arvoista rauhantyötä?

Mutta silloinhan myös V. Putin olisi pakko palkita: Krim ja Itä-Ukrainan likainen sota on saanut miljoonat inhoamaan aggressiota ja alimittaisuuden jatkamista "toisin keinoin".

Juha Hämäläinen

Nobelin rauhanpalkinnon on saanut niin moni sotahullu, sotarikollinen ja terroristi, etten anna mitään arvos tälle perinteiselle palkinnolle siitäkään huolimatta, että saajien joukossa on todellisia rauhan puolustajia. Muutama hiiren papana pilaa tunnetusti koko viljalaarin.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Tarkoitatko vetypommin "isää" Andrei Saharovia?

Käyttäjän elina kuva
Elina Moustgaard

Entä Henry Kissingerin rauhan Nobel, kansanmurhaajaksi haukuttu palkitaan nobelilla!?

Käyttäjän heke kuva
Heikki Paananen

Onkohan Bob Dylan ehdokkaiden joukossa?

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Huomaan, että rauha on vaikea asia.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Nähdäkseni Nobel-komitealla tulisi olla "takaisinveto-"oikeus". Siis tilanteissa joissa valinta osoittautuu olevan "huti".
Nytkin aika akuutisti olisi pari tapausta, joissa veto-oikeudella olisi käyttöä.
Toisaalta - voisi ajatella että jonkun elämäntyö tai ratkaisu kypsyy kukkaan vasta ajan kanssa, ja osoittautuu silloin Nobelin arvoiseksi.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Muuten:
E105 -tie eli Eurooppatie 105 on Norjan Kirkkoniemestä Venäjän Krimillä sijaitsevalle Jaltale ulottuva Eurooppatie. Sen kokonaispituus on 3370 kilometriä.

Huomautan, että maailman suurin infrahanke meidän päivinämme on Kiinan One Belt - One Way -hanke. Sitä kutsutaan myös Uusi Silkkitie -nimellä. Kouvolasta kulkee kilometrin mittainen juna jo nyt kerran viikossa keski-Kiinaan. Ratayhteyksien lisäksi projektiin kuuluu myös maantiethteyksien ja satamayhteyksien luominen ja kehittäminen.
Moskovan kiinnostuneelle E105 tietä kohtaan ja sen vahva plus näkyvä edistäminen tapahtuu myös tästä syystä, mutta myös taloudelisia, kaupankäyntiin liittyviä, valtapoliittisia ja jopa sotilaspoliittisia motiiveja on.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

ICAN sen sai. Vastustaa tdinaseita. Pohjois-Koreanthr rocketmanin vuoksi ydinpommin vastustaminen on akuuttia.

Oslon Nobelpoppoo oli ajan hermolla.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset