Veikko Huuska

Deux diners á la générale Mannerheim en 1919

Deux diners á la générale en 1919

- Kaksi päivällistä kenraalille vuonna 1919

*

Marsalkka Mannerheim – tuolloin kenraali – kävi valtionhoitajana ollessaan vuonna 1919, yhdessä silloisen oikeusministeri Söderholmin kanssa Tammisaaressa olevassa punaisten vankien leirissä.  Tämä oli samassa paikassa, jossa nyt on koulutuskeskus.

Tarkastettuaan leirin hän antoi leirin päällikölle sekä muille käskyn poistua.  Päällikkö, jona oli joku kapteeni, vastusteli sanoen, ettei valtionhoitajaa voida jättää näiden ”bandiittien” joukkoon ilman suojavartiota.

”Mars!” marsalkka oli sanonut.  ”Kuulitte käskyn!” 

Hän oli antanut sulkea ovet ja mennyt keskustelemaan vankien kanssa.  Marsalkka huomautti, että tämä oli vaikeaa, kun hän ei osannut sujuvasti suomea. 

Lopuksi oli tullut vankien atrian aika.  Tällöin hän oli syönyt vankien ruokaa, jossa oli ollut suuria hyönteisiä ja kovakuoriaisia.  Söderholm ei halunnut syödä sitä.  Mannerheim oli syönyt, vaikka se ei olut suinkaan maistunut herkulliselta.

*

Marsalkan päivällisjuttuja:  Ollessaan valtionhoitajana hän teki junalla matkan Kokemäelle.  Hänen sotilaskabinettinsa päällikkö, eversti Lilius, oli järjestänyt matkan niin, että joka asemalla oli lähetystöjä ja aina kahvitarjoilua.

Marsalkan oli pakko juoda niin paljon kahvia, että hän oli puolikuollut Kokemäelle saapuessaan.  Siellä piti olla päivällinen.

Hän antoi Liliuksen ilmoittaa, että kenraali on väsynyt eikä voi valitettavasti osallistua päivällistilaisuuteen.  Vaunuun tuli silloin viisi rotevaa rouvaa, jotka sanoivat, että jos valtionhoitaja on väsynyt, he vaikka kantavat. 

”Kyllä tulen sitten myöhemmin”. -

Ruokaa oli kovasti.  Kun hän oli sitten ähkien ja puhkien saanut jälkiruoan syödyksi ja oli iloinen aterian päättymisestä, pöytään tuotiin kermassa keitetty ohrapuuro (Satakunnassa aina viimeinen ruokalaji).

Niin hyvää kuin se olikin, se alkoi todella olla liian paljon.

*

Henkilöt:

Valtionhoitaja, kenraali G. Mannerheim: http://www.mannerheim.fi/07_vhoit/s_valtho.htm

https://fi.wikipedia.org/wiki/Suomen_valtionhoitaja

http://www.mannerheim.fi/06_vsota/s_punvan.htm

Oikeusministeri Söderholm: https://fi.wikipedia.org/wiki/Karl_S%C3%B6derholm

Mannerheim vahvistaa hallitusmuodon (perustuslain) valtioneuvoston istunnossa 17.7.1919: https://www.finna.fi/Record/ta_ah.M011-105505

Eversti Lilius: Ks. kuva: vasemmalta: Eversti Lilius, Akseli Gallen-Kallela, kenraali Mannerheim, adjutantti Kekoni ja adjutantti Rosenbröjer; https://commons.wikimedia.org/wiki/File:General_Carl_Gustaf_Mannerheim_with_his_adjutants._1919_(34087425162).jpg

Lähde:

Kenraaliluutnantti Tuompo, kertoja: Päiväkirjani Päämajasta 1941-1944.

*

Epilogi

”Kesällä 1919 Suomi eli sekavia aikoja. Keväällä oli järjestetty itsenäisen Suomen ensimmäiset eduskuntavaalit, ja parikymmentä valtiota oli tunnustanut Suomen itsenäisyyden.

Mannerheimille kesä 1919 tarjosi pelkkiä pettymyksiä. Hän joutui 17. heinäkuuta Suomen valtionhoitajana vahvistamaan hallitusmuodoksi tasavaltalaisen mallin, jossa presidentillä oli heikko rooli. Se ärsytti Mannerheimia, joka oli vahvojen valtaoikeuksien kannalla.

Ja pahempaa seurasi. Seuraavalla viikolla käytiin Suomen ensimmäinen presidentinvaali, ja Mannerheim oli vaalin toinen pääehdokas. Osa kansasta suorastaan rakasti Mannerheimia, ja hän uskoi tulevansa valituksi. Kosmopoliitin aatelismiehen ja valkoisen sankarikenraalin karismaa, ryhtiä ja jopa kävelytyyliä ihasteltiin ulkomaiden lehtiä myöten.

Mutta presidentinvaalista tuli Mannerheimille pettymys. 25. heinäkuuta kello 18.30 eduskunta valitsi sosialistien johdolla presidentiksi harmaan juristin, K.J. Ståhlbergin.  Mannerheim hävisi murskaäänin 143–50.

Mannerheim luki tuloksen sähkösanomasta Runnin kylpylässä Iisalmen lähellä. Mannerheim sairasti reumatismia ja oli matkustanut kylpylään hoitoon. Hän joi terveysvesiä ja otti ruostekylpyjä radiumpitoisessa mutavellissä
.”

Presidentinvaalit hävinnyt Mannerheim pakeni kahvilayrittäjäksi Hankoon.

Lähde: Esa Lilja/HS 23.6.2017; http://www.hs.fi/sunnuntai/art-2000005265287.html

*

(Hanko – sehän on varsin lähellä Tammisaarta.

Korkeasta itsekuristaan tunnettu Mannerheim ei voinut sietää ruuanlaitonkäryä).

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Vielä yksi päivällinen..

"Walden oli täällä (päämaja, Mikkeli 1943). Päivällispöydässä marsalkka oli jälleen loistavalla tuulella.
Hän kertoi hyvin paljon ja mielenkiintoista mm. Japanin sodan ajoilta. Hän muisti kaikki nimetkin.
Saavuttuaan kenraali Mistsenkon esikuntaan hän tiedusteli sitä rykmenttiä, johon hänet oli määrätty.
Mistsenko vastasi, että se oli jo ratsastanut eteenpäin. Marsalkka oli tällöin aikonut lähteä heti jatkamaan matkaansa. Kenraali oli kuitenkin pyytänyt hänet päivälliselle, ja hän oli suostunut. Päivällisellä oli ollut harmaaviiksinen kenraali ja - nuori kaunis sairaanhoitajatar.
Jälkimmäisen takia hän oli jäänyt, ja saanut sitten ratsastaa kiivaasti tavoittaakseen rykmenttinsä."
Lähde:
W.E. Tuompo: Päiväkirjani päämajasta 1941-1944. s. 203.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset