Veikko Huuska

Aloite: Stalinin terrorissa menehtyneiden suomalaisten muistaminen

Aloite

Suomalaisten Stalinin terrorin uhrien kohtalo ja muisto

Tänään 15.9.2017 saa ensi-iltansa Antti Tuurin romaaniin Ikitie perustuva A.J. Annilan ohjaama ja MRP-yhtiön tuottama suurelokuva Ikitie.  Se kertoo vihasta ja tuhosta ja – toivosta. 

Se kuvaa ja tuo liki unohdetun joukon, - Neuvostoliitossa Stalinin terrorin 1936-1939 aikana teloitettujen suomalaisten elämän, kohtalon ja muiston.

http://www.finnkino.fi/Event/302258/

*

11.9.1937

Vasten tahtoaan Neuvostojärjestelmään joutunut päähenkilö, pohjalainen maamies Jussi Ketola/Kari allekirjoittaa pakotetun tunnustuksen 11.9.1937 – kutakuinkin täsmälleen 80 vuotta sitten.  Elävät ihmiset ja ajallinen tasaluku, kaikki tuo sysää menneisyyden tähän hetkeen, keskellemme.

*

37 kansanedustajaa

Terrorin aikana teloitettiin yhteensä 37 Suomen Eduskunnan entistä kansanedustajaa.

*

240 suomalaista

Tšeljabinskissa ammuttiin maaliskuun yhtenä yönä 1938 yhteensä 240 suomalaista

*

235 suomalaista kahden päivän, torstain ja perjantain, aikana

Karhumäen Sandarmohissa teloitettiin to-pe 10.2. – 11.2.1938 yhteensä 235 suomalaista.

*

Leningradissa teloitettiin elokuun 1937 ja maaliskuun 1938 välisenä aikana 40 906 henkilöä. Suomalaisia teloitettiin yhteensä 45:ltä ”suomalaislistalta”, joista 748:n henkilöllisyys on tässä vaiheessa tiedossa, mutta voidaan vain olettaa, montako tapausta on selvittämättä.

*

”Neuvostoliiton turvallisuuspalvelu GUGB (Glavnoje Upravlenije Gosudarstvennoi Bezopasnosti) eli entinen TšK eli Tšeka ja tuleva KGB, teloitti vuosina 1937-1938 dosentti Irina Takalan tutkimusten mukaan 11 346 suomalaista Karhumäessä, Petroskoissa, Leningradissa ja Moskovassa.

Laskelma perustuu rehabilisoitujen henkilöiden tuomioihin. Niiden henkilöiden tuomiot, jotka syystä tai toisesta eivät päässeet Hruštšovin kauden amnestioiden piiriin, ovat edelleen salaisia.”

Dosentti Markku Salomaa, 2017

*

Nyt

Nyt on aika uudistaa vuosien takainen esitys vainovuosien suomalaisten uhrien elämänvaiheiden, kohtalon ja muistopaikkojen tutkimisesta. 

Tehtävä on liian vaativa ja mahdoton yksittäisten tutkijoiden tai alan harrastajien toteutettavaksi.  Tarvitaan Suomen valtion myötämielistä aktiivisuutta ja yhteydenottoja Venäjän poliittiseen johtoon, valtiolliseen turvallisuusorganisaatioon ja arkistoviranomaisiin.  Vain korkealla tasolla neuvoteltu ja sovittu poliittinen sopimus ja suostunta voi tehdä tämän kansallisesti tärkeän ja velvoittavan työn mahdolliseksi.

Samassa yhteydessä avautuisi luonteva mahdollisuus toteuttaa Suomen valtion puolelta muistomerkin laatiminen yhteistyössä Venäjän viranomaisten kanssa näille tuhansille Suomesta lähtöisin olevalle kansalaiselle

Kuka se sanoikaan: Monet heistä olivat kommunisteja – eivät kaikki -, mutta yhtäkaikki he olivat suomalaisia.

Hyvän esimerkin toimivasta etenemismallista tarjoaa Venäjän kanssa sovittu ja toteutettu sotavankien tunnistaminen ja muistaminen, - aivan kuten myös sodissa kentälle jääneiden etsintä, tunnistaminen ja kotiseudulle hautaaminen. 

Olkoon tämä Suomi 100 –juhlavuoden virallinen kansalaisaloite.

*

Linkkejä ja lähteitä:

Andrei Muravev: Kansanedustajien kohtalot Neuvostoliitos, Eduskunnan kirjasto; artikkeli sisältää kattavan luettelon Neuvostoliittoon emigroituneista kansanedustajista sekä Stalinin poliittisissa vainoissa surmansa saaneet kansanedustajat (37 kansanedustajaa);

https://www.eduskunta.fi/FI/tietoaeduskunnasta/kirjasto/aineistot/yhteiskunta/historia/kansanvallan-tulikoe/Documents/Suomalainen%20poliittinen%20emigraatio.pdf

Eduskunta, kansanvallan tulikoe; https://www.eduskunta.fi/FI/tietoaeduskunnasta/kirjasto/aineistot/yhteiskunta/historia/kansanvallan-tulikoe/Sivut/default.aspx

*

Tiedätkö missä ja milloin teloitettiin 235 suomalaista kahdessa päivässä?

http://veikkohuuska.puheenvuoro.uusisuomi.fi/114105-tied%C3%A4tk%C3%B6-miss%C3%A4-ja-milloin-teloitettiin-235-suomalaista-kahdessa-p%C3%A4iv%C3%A4ss%C3%A4

*

Stalinin vainoissa surmansa saaneiden suomalaisten kohtaloiden selvitys

http://veikkohuuska.puheenvuoro.uusisuomi.fi/241830-stalinin-vainoissa-surmansa-saaneiden-suomalaisten-kohtaloiden-selvitys

*

Isä Stalinin kansanedustajat/Nykypäivä no 15/2013/ Juha-Pekka Tikka; ks. sivut 14-15.

http://grafiikka.nykypaiva.fi/digipaper/digipaper_110163/

*http://gov.karelia.ru/gov/Images/transp.gif

KASNTn NKVDn vuosina 1937 - 1938 rankaisemien Suomen Eduskunnan entisten jäsenten luettelo

http://gov.karelia.ru/Power/Office/FSB/b_f.html

*

Stalinin vainoissa teloitetut suomalaiset, Katariina Lahtosen haastattelussa Euroopan sotahistorian dosentti Markku Salomaa. YLE, Radio 1, Ykkösaamu

https://areena.yle.fi/1-4147898

*

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

9Suosittele

9 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Todelliseen henkilöä ja tapahtumiin lähtökohtaisesti perustuva Antin romaani ja AJ:n elokuva.
Tuurilla henkilön nimi on Jussi Ketola - aiemmista romaaneista Kuolleiden kyytimies ja Taivaanraapija, tuttu.
NKVD leipoo hänestä Jussi Kari- nimisen miehen.
Kerrankin nomen est omen...

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Jos ihmettelette, miksi Eduskunnan sivuilla oleva terrorissa surmattujen kansanedustajien taulukko ei näytä surmatuiksi kaikkia Karjalan Tasavallan kotisivuilla olevissa NKVD:n listoissa mainittuja, niin selitys on se, että Karjalan "rangaistujen lista" sisältää teloitettujen lisäksi pidätetyt ja vangitut. Osa heistä vapautettiin, osa menehtyi vankileirirasituksiin tai tauteihin.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Tuurin-Annilan teos väkevä työ.

Jäin miettimään sitäkin, miten vuosikymmenten ajan olemme saaneet katsoa miten juutalaisia käskettiin ja kärrättiin kohti tuhoa, mutta piti elää vuoren 2017 saakka, että meidän suomalaisten ikioma "holocaust" on kaikkien nähtävissä elokuvan muodossa , ja vieläpä mestarillisen elokuvan.

Käyttäjän heke kuva
Heikki Paananen

Antti Tuuri tulisi asettaa ehdolle kirjallisuuden Nobelistiksi.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

Juuri Ikitie-elokuvan nähtyäni suosittelen sitä painokkaasti! Todellakin, tämä elokuva ja sen aihepiiri kuuluvat tästä lähtien yleissivistykseen Suomen 1930-luvun historiasta!

https://www.youtube.com/watch?v=3tAUchPdBMs

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset