Veikko Huuska

Presidentti Putin ja Etelä-Korean presidentti Moon Jae-in tapasivat eilen

Presidentti Putin esitteli Venäjän ja Etelä-Korean väliset yhteistyöhankekirjaukset, joissa merkittävä substanssi

http://en.kremlin.ru/events/president/news/55540

*

Venäjän presidentti Putin ja Etelä-Korean presidentti Moon Jae-in tapasivat eilen ja tänään 6.-7.9.2017 maiden välisen poliittisen ja taloudellisen yhteistyön kehittämisen merkeissä.

Tapaamisen johdosta pidetyssä tiedotustilaisuudessa presidentti Putin totesi mm.:

”Meillä oli mielekäs ja rakentava keskustelu, jossa käsiteltiin yksityiskohtaisesti kahdenvälisten suhteiden tilaa ja tulevaisuutta sekä ajankohtaisia alueellisia ja kansainvälisiä kysymyksiä.

Korean Tasavalta (The Republic of Korea; Etelä-Korea) on yksi Venäjän keskeisistä kumppaneista Aasian ja Tyynenmeren alueella.  Olemme aina ylläpitäneet läheisiä ja molempia osapuolia hyödyttäviä taloudellisia siteitä maidemme välillä.  https://fi.wikipedia.org/wiki/Luettelo_valtioista_bruttokansantuotteen_mukaan

Siitä kertoo se, että vuoden 2017 ensimmäisellä vuosipuoliskolla kahdenvälien kauppa kasvoi lähes 50 % ja oli 10 miljardia dollaria.

Venäjällä toimii yli 600 eteläkorealaista yritystä ja Etelä-Korean investoinnit Venäjän talouteen ylittävät 2 miljardia $.

Parhaiten menestyneisiin hankkeisiin kuuluvat Pietarin Hyundai-autotehdas, jonka vuotuinen tuotantokapasiteetti nousee 200.000 autoon.  https://www.hyundai.fi/hyundai-laajentaa-euroopassa/

Lisäksi mainittakoon Lotte Groupin makeistehtaan rakentaminen Kalugan alueelle http://arrko.ru/en/deyatelnost/iakaluga/news/confectionery-production-has-been-opened-by-lotte-group-in-kaluga-region/

sekä Moskovan bisneskeskus ja hotellikompleksi http://www.lotterus.ru/en/

Samsungin ja LG: n mittavat kodinkonetehtaat Venäjällä.
http://www.samsung.com/ru/  &  http://www.lg.com/ru

*

Korean yritykset ovat erittäin kiinnostuneita yhteistyön lisäämisestä Venäjän kanssa, mikä vahvistettiin Itä-talousfoorumissa (the Eastern Economic Forum) lähes 100 yritysjohtajan valtuuskunnan läsnäollessa, jotka edustavat 50 yritystä.  https://forumvostok.ru/en/main-page/
Toivomme, että korealaiset yritykset ovat yhtä kiinnostuneita osallistumaan INNOPROM 2018: n kansainväliseen messukeskukseen Jekaterinburgissa, jossa Etelä-Korea kuuluu kumppanuusmaihin. http://www.innoprom.com/en/

*
Tänään presidentti Moon ja minä olemme sopineet yhteisen investointi- ja rahoitusfoorumin toiminnan kannustamisesta yhteensä sijoittamalla miljardi dollaria yhteisarvopääomaan ja luomaan salkku lupaavista hankkeista lähinnä Kauko-idässä, jossa voimme hyödyntää ensisijaisesti alueen kehittämiskohteita ja Vladivostokin vapaa-satamaa.  http://newletter.us/articles/russia-and-26685
Keskustelujemme aikana korealaiset kumppanit vahvistivat kiinnostuksensa luoda vapaakauppa-alue Euraasian talousliiton kanssa. Asiasta on päätetty jatkaa asiantuntijakeskusteluja.  https://fi.wikipedia.org/wiki/Euraasian_talousunioni

*
Olemme myös tyytyväisiä energiayhteistyön onnistuneeseen kehitykseen. Etelä-Korean yritykset osallistuvat Sakhalin-1 ja Sakhalin-2 -hankkeisiin. https://en.wikipedia.org/wiki/Sakhalin-I  &  https://en.wikipedia.org/wiki/Sakhalin-II

Keskustelemme mahdollisuudesta ostaa nesteytettyä kaasua. Etelä-Korean telakoilla rakennetaan 15 säiliöalusta Yamal LNG -laitoksen tuotteiden kuljetukseen. http://freenews-en.tk/2017/09/06/south-korea-will-build-for-russia-15-tankers/
Haluaisin sanoa, että Venäjä on edelleen valmis toteuttamaan kolmikantaisia (trilateral) hankkeita Pohjois-Korean kanssa. Voisimme toimittaa Venäjän putkikaasua Korealle ja integroida Venäjän, Korean tasavallan ja Pohjois-Korean sähkölinjat ja rautatiejärjestelmät. Näiden aloitteiden toteuttaminen ei ole pelkästään taloudellisesti hyödyllistä, vaan ne myös auttavat rakentamaan luottamusta ja vakautta Korean niemimaalla.  https://www.rt.com/business/402158-moscow-seoul-free-trade-zone/  &  http://tass.com/economy/964026
Näemme Etelä-Korean yritysten potentiaalisen osallistumisen Venäjän infrastruktuurien rakentamiseen, mukaan lukien kaukoidän satamien nykyaikaistaminen.

*

Näemme Etelä-Korean yritysten potentiaalisen osallistumisen etuja Venäjän infrastruktuurien rakentamisessa, mukaan lukien kaukoidän satamien ja telakoiden nykyaikaistaminen ja Pohjoisen jäämeren reitin (the Northern Sea Route) yhteinen kehittäminen.  https://en.wikipedia.org/wiki/Northern_Sea_Route
Pidämme myös tärkeänä yhteistyön kehittämistä maataloudessa. Pyrimme jatkamaan esteiden poistamista, jotka haittaavat alan kauppaa. Olemme saaneet ensimmäiset myönteiset tulokset: Venäjän elintarviketoimitukset Etelä-Koreaan kasvoivat 17 prosenttia 870 miljoonaan dollariin tämän vuoden ensimmäisten seitsemän kuukauden aikana.
Herra Moon Jae-in ja minä olemme sopineet alueellisten siteiden vahvistamisen tärkeydestä. Alueiden välisen yhteistyön merkeissä Venäläis-Korealaisen Foorumin ensimmäinen kokous pidetään vuoden 2018 alussa.  https://sputniknews.com/business/201709071057166740-korea-russia-moon-cooperation-bridge/

*
Myös kulttuurisiteet saavat vauhtia. Toukokuussa ja kesäkuussa Venäjä isännöi Korealaisen kulttuurin festivaalia, joka oli suuri menestys ja Korea järjestää Venäjän kulttuurin festivaalin ensi vuonna.
8. Nuorten vuoropuhelu” (The 8th Youth Dialogue) pidettiin osana Venäjän ja Korean tasavallan vuoropuhelun foorumia Soulissa ja Pyeongchangissa. Toivomme, että eteläkorealainen nuoriso osallistuu aktiivisesti ”19.:een Nuorten ja opiskelijoiden maailmanfestivaaliin” (The 19th World Festival of Youth and Students), joka järjestetään Sotshissa lokakuussa 2017.  https://www.facebook.com/pg/wfys2017/posts/


Kuten kaikki tietävät, Korean tasavalta järjestää ensi vuonna 23. talviolympialaiset. Haluan kiittää herra Moon Jae-inia hänen kutsustaan avajaisjuhlaan.

*
Etelä-Korea on tullut suosittu kohde venäläisille matkailijoille. Viime vuonna Etelä-Koreaan matkustavien venäläisten matkailijoiden määrä kasvoi 19 prosenttia, kun taas Korean matkailijoiden määrä Venäjälle kasvoi 20 prosenttia. Ei ole epäilystäkään siitä, että tämä johtui suurelta osin kahden maan välisestä viisumivapaudesta.
Tietenkin keskustelujen aikana kiinnitettiin erityistä huomiota Korean niemimaan tilanteeseen 4. syyskuuta pidetyn puhelinkeskustelun seurannassa tilanteen voimakkaasta huononemisesta sen jälkeen, kun Pohjois-Korean uusimmat ydinkokeet oli tehty.

*
Vahvistin Venäjän periaatteellinen asema herra Moon Jae-in: lle. Venäjä ei tunnusta Pohjois-Korean ydinase statusta (Russia does not recognise North Corea´s nuclear status).

Pjongjangin ohjus- ja ydinohjelma on räikeä rikkomus YK: n turvallisuusneuvoston päätöslauselmassa, se heikentää ydinaseiden leviämisen estämistä ja uhkaa turvallisuutta Koillis-Aasiassa.
Tämän vuoksi Venäjä tuki YK: n turvallisuusneuvoston puheenjohtajan 29. elokuuta antamaa lausuntoa tuomitan viimeisimmät ballististen ohjusten laukaisut. YK: n turvallisuusneuvoston 4. syyskuuta pidetyssä hätäkokouksessa tuomitsimme myös Pohjois-Korean ydinkoe räjähdyksen.
Samalla on selvää, että Korean ongelmia ei voida ratkaista pelkästään sanktioilla ja paineilla. Emme saa antaa syntyä vaikutelmaa tai yrittää ajaa Pohjois-Korea nurkkaan. Nyt on aika, että me kaikki kutsumme mielen läsnäolon ja vältämme ryhtymistä askeleisiin, jotka voisivat kiristää jännitteitä.

On vaikea ratkaista tilannetta ilman poliittisia ja diplomaattisia menetelmiä. Tarkemmin sanottuna sitä ei voida ratkaista ilman tätä. Esittelemme konkreettisia ehdotuksia asiasta Venäjän ja Kiinan suunnitelmaan. Kehotamme saada kaikkia asianosaisia harkitsemaan vakavasti aloitettamme, mikä tarjoaa käytännöllisen tavan keventää jännitteitä ja siirtyä asteittain kohti niemimaan ratkaisua.
Lopuksi haluan sanoa, että presidentti Moonin kanssa käydyt keskustelut olivat avoimia ja tuottavia. Olemme sopineet säännöllisten yhteyksien ylläpitämisestä.
Olen muodostanut vaikutelman, että korealaiset kollegamme ovat kiinnostuneita edistämään kahdenvälisiä suhteita. Haluan vakuuttaa heille, että olemme myös kiinnostuneita tästä.
Kiitos.”

(pikainen raakakäännös VH:n)

Lähde:

http://en.kremlin.ru/events/president/news/55541

*

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Venäjä ja Etelä-Korea ovat kooltaan varsin erilaisia, niin pinta-alan kuin väestömääränkin suhteen.

Mutta taloudellisina toimijoina ne ovat varsin lähellä toisiaan.

Eri mittausorganisaatioiden mukaan maiden BKT:n koon mukainen järjestys maailmassa on tämä:

Venäjä sijoilla 9 tai 10.

Etelä-Korea sijoilla 13 tai 13.
Lähde:
https://fi.wikipedia.org/wiki/Luettelo_valtioista_...

*

Poliittisesti ne ulkoisesti näyttäisivät olevan "eri leiriä". Etelä-Korea on Yhdysvaltain liittolainen ja USA tukee sitä sekä poliittisesti että taloudellisesti.
Venäjä taas tekee erimuotoista yhteistyötä Pohjois-Korean kanssa, ja sotilaallis-historiallisesti niiden suhteet ovat läheisempiä kuin Venäjän ja E-Korean väliset. Mutta kaikki muuttuu, etenkin nykyaikana.

Sitä paitsi Putinilla on usein toistettu tarve ja halu luoda uusia kuvioita, uusia liittoumia, suhteita ja ryppäitä. Festivaaleja, Formeita ja Unioneja pukkaa. Tähän saamme tottua jatkossakin; tämä peli jatkuu ja vain yltyy..

Venäjän ja E-Korean suhteiden nykykuvajaisena tämä teksti toivottavasti avaa lisänäkymiä ja herättää ajatuksia. Mikään ei ole niin selvää, kuin selvältä näyttävä.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Korea - Venäjä - USA

Haluaisin vielä jatkaa hieman tarkastelua, mitä tapahtuu todella.

Tuoreimpien tietojen mukaan Washingtonista:

"The United States is considering an accelerated and increased rotation of tactical and strategic assets to the Korean peninsula and to the surrounding region."

siis Yhdysvallat harkitsee nopeutettua ja lisääntynyttä taktisten ja strategisten asejärjestelmien sijoittamistaKorean niemimaalle ja sitä ympäröivälle alueelle.

Mitä tekee Venäjä?
Eilisestä Putin-raportista saattoi huomata, että Yhdysvaltain liittolaisen ja suojatin Etelä-Korean ja Venäjän välillä vallitsee VIISUMIVAPAUS. Sen seurauksena turismi maiden välillä on merkittävästi kohonnut viime vuonna: Venäläiset Koreaan + 19 % ja korealaisten Venäjälle + 20 %.
Viisumivapaus Venäjän ja USA:n suojatin E-Korean kesken... uutta ainakin minulle, ehkä ei muille.

Kaupankäynnin esittelylista ei nyt maailmoita mullistava ole, mutta kun ottaa huomioon "pelitilanteen", sen merkittävyys ei välttämättä juuri nyt ole miljardien määrissä, vaan siinä, että tuollaista integroivaa taloudellista yhteistoimintaa on, lisäksi on yhteisiä rakenteita, foorumeita ja dialogia sekä hankkeita, jotka tähtäävät taloudellisen viriliteetin jatkuvaa kohottamista sekä bilateraalisena, että - nykytilanteessa tietysti lähinnä etäisempään tulevaisuuteen tähtäävänä ja vähemmän akuutisti toimivana, mutta kuitenkin pohjalla olevana "syöttinä" - TRILATERAALINEN yhteistyökuvio kolmiossa: Venäjä-Pohjois-Korea ja Etelä-Korea. Minä osaan nähdä tässä paljon siemeniä.

Samaan aikaan kun Yhdysvallat uhkaa tulisin terveisin: FIRE AND FURY, mitä tekee Venäjä? Toimii, käy kauppaa, rakentaa järjestelmiä: käy epäilemättä tiettyä hymykampanjaa, ja mutta kuitenkin.

Edellä puhuttiin WTO:sta. Minusta Trump on selvästi tuhomassa vaivoin ja hartaasti rakennettua vapaakauppajärjestöä, ei ehkä ihan suorasuuntauksella, mutta vähintäinkin helposti nähtävin collateral damage -vaikutuksin; WTO on vaarassa.

Se on iso vahinko koko globaalille yhteisölle, kaikki hiekka mikä lentää sinne. Mutta kaukonäyssä se on menetys koko Lännelle ja läntisille rakenteille. Ennen kaikkea se on isku ja kenties tyrmäävä sellainen Yhdysvallat-keskiselle maailmanjärjestykselle.

Kaikkien typeryyksien äitinä näen sen, että Yhdysvallat itse, 3F-johtajansa (Fake-Fire-Fury) Trumpin johdolla on itse tekemässä sen: ajamassa omaa hegemonistista asemaansa alas.

Kiina tulee, mutta sen ei tarvitsisi tulla näin äkkiä ja lujaa.

Mutta minkäs teet: kun jotain olevaa järjestystä ravistellaan ja murretaan, uuden on tultava tilalle. Ja maailmankaupan ja meriteiden järjesteyksen, merivoimien ja yleisen taloudellisen toimintavoiman ohjuriksi nousee Kiina-keskeinen uusi maailmanjärjestys (KKUMJ).

Itä rakentaa uuden systeemin. Venäjä kärkkyy siihen mukaan, siivelle ja puikkoihin.

Länsi, nämä mähökkäät hyväkkäät, eivät edes itse tajua mitä ne tekevät.

Tänään ajatellaan perustellusti:
Eivät Koreat koskaan tule ydistymään.
Jonain päivänä ne yhdistyvät. Tulee yksi ja voimakas Korea.
United Corea tai The Republic of United Corea (UC tai RUC).
Sen sielusta käydään kovaa taistelua nyt. Juuri nyt, kun on vaikeaa.

Länsi tarjoaa sanktioita ja tulta: yhdysvallat ruoskii niillä köyhää kansaa.
Näille kansakunnille syntyy vatsan ja niskan kautta pysyvä vakaumus:
Länsi merkitsee nälkää ja saatanaa.
Itä merkitsee: hyvää, rauhaa ja leipää.

Kyllä Soulissakin pelätään, pelätään pohjoista, mutta myös usaa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset