Veikko Huuska

Yhdysvallat – valtio vailla presidenttiä.

Politiikka on kaput, Amerikalla ei ole presidenttiä:

Mihin enää tarvitaan Valtiota, kun Business alkaa laatia säännöt ja kohta kai Laitkin?

*

No President in the U.S.”

(Amerikalla ei ole presidenttiä) on raflaava otsikko. 

Se on sitä missä tahansa, mutta varsinkin kun sen julkaisee sivuillaan Bloomberg Politics.

Ja vielä raflaavammaksi otsikko muuttuu, kun havaitaan, että otsikon takana on suomalaisen antama lausunto. 

Ja ehkä klikkaukset kohoavat vielä, kun mainitaan, että ei mikä tahansa ”suomalainen”, vaan ”53 Biljoonan Dollarin rahaston” haltija, etenkin kun tämä aikoo alkaa keventää salkkuaan.  Otsikossa mainitusta syystä.  https://www.bloomberg.com/news/articles/2017-08-27/-no-president-in-the-u-s-leads-53-billion-fund-to-sell-stocks 27.8.2017.

*

Trumpin yhteistyökyvyttömyys synnyttää valtatyhjiön

”Eläkevakuutusyhtiö Varman toimitusjohtaja Risto Murto sanoi uutistoimisto Bloombergin haastattelussa, että Yhdysvaltojen politiikan ongelmat koskevat koko maailmaa. Tästä syystä eläkevakuuttaja keventää osakesalkkuaan. Varma kevensi osakepainoaan huhti-kesäkuussa viidellä prosenttiyksiköllä pääosin vähentämällä sijoituksia USA:n osakkeisiin.

Nyt näyttää siltä, että Yhdysvalloissa ei ole presidenttiä. Jos arvioidaan moraalisen ja käytännön vallan näkökulmasta, Yhdysvalloissa ei enää ole presidenttiä traditionaalisessa mielessä”, Murto sanoi Bloombergille.

Murron mukaan erityisen huolestuttavaa on, että Donald Trump ei näytä pystyvän minkäänlaiseen yhteistyöhön kongressin kanssa. Washingtonin päätöksillä tai päättämättömyydellä on suuret kansainväliset vaikutukset. Poliittisen epävarmuuden takia Trumpin hankkeet verotuksesta infrastruktuuri-investointeihin ovat täysin avoinna ja ne voivat jäädä toteutumatta.

”Vuodesta 2008 opimme, että jos Yhdysvalloissa on ongelma, meillä kaikilla on ongelma”, Murto muistuttaa.”

 – Lähde: Kauppalehti/Bloomberg, 28.8.2017; https://www.kauppalehti.fi/uutiset/risto-murto-bloombergille-nayttaa-silta--etta-usassa-ei-ole-presidenttia/cgd8MMkX?ref=iltalehti:384a%253futm_source&utm_medium=boksi&utm_campaign=AlmaInternal&_ga=2.39751587.1024789022.1503917645-5923532.1484394244

*

Business syö Politic´sin - lopullisesti

Kylmän sodan jälkeinen globaali libertaristinen aikavyöhyke johti rahan, busineksen ja maksifinanssien vyörytykseen, jossa politiikan tila, heikentyneenä ja maineensa menettäneenä, kapeni – ja merkittävässä määrin väistyi maailmanpoliisin asemastaan.

Tilalle tuli laajasti sanoen liike-elämä.  Poliittinen elämä otti nekkuun, eikä ole tästä vähässäkään toipunut, vaan iskusarjojen kohteena sen yleinen elinvoima, näkökyky ja tajunta on suorastaan pelottavassa määrin heikentynyt.  Yhä useampi on toivoaan menettäen alkanut epäillä, tokko tuo entinen mestari koskaan kykenee siihen, kuuluisaan, come back´kiin, jota jotkut pöpit ovat siltä odottaneet, ja monet salaa ja tietämättään toivoneet, vaikkeivat ole osanneet oikein muotoilla ja narratisoida sydämensä herkkiä värähdyksiä.

*

Vapauden valtakunta

Talouden vapaudet on läntisessä narratiossa luettu lähtökohtaisesti todellisiksi vapauksiksi, merkityksellisiksi. niiden verralle nykyinen näkemys Lännessä korottaa (ellei ohikin) yksilön subjektiiviset, emotionaaliset ja habitatiiviset vapaudet, joilla kaikilla koetaan olevan legaali perusta.  Ne luetaan laista, ja niitä pidetään ”jakamattomina”. 

Lakeja kirjoittavat valtiot, unionit ja diktaattorit.  Toistaiseksi Liike (Business) on selkeästi sekundäärisessä asemassa lakien suhteen.  Se kirjoittaa niitä harvoin, ja muotoileekin vain toisinaan: joskus se sentään käyttää poliitikkoja käsikirjoittajanaa, kuiskauksen mukaan.

Laki luo politiikan kolkon lumon.

Nyt alamme olla pisteessä, jossa Liike (Business) alkaa ottamaan myös istuimen siinä huoneessa, jossa muotoillaan Laki.  Laki voi olla kirjoitettu, tai se voi olla sanottu: sana on teko, ja irtisanoutuminen eritoten. 

Kun merkittävä Liike (Business) irtautuu jostain tönkkö-poliitikon lausumasta, asenteesta tai – suorastaan, hänen edustamastaan maasta, valtiona ja liikekenttänä, tapahtuu suuria.  Ensimmäisen asteen avainkokemus.

Pieni askel poliitikolle ja ehkä Varmalle, mutta suuri askel Ihmiskunnalle.  Tämän uutisen suomalainen poliittinen media missasi melkein täysin.  Kauppalehti toiki oli hereillä, onhan se vahvimmalla osaamisalueellaan.

Eikä Varma-Murto ole ainoa, eipä suinkaan. 

Jos ehdit goolaa vaikka: We have no president, tms. menetimme presidentin, missä politic etc:

Amerikkalainen media, sähköinen ja paperinen, on täynnä näitä viestejä: on ollut, on ja tulee olemaan. Irtisanoutuminen.  Se on vahva teko – vahva sana, käsite.  

Että Iso Business irtisanoutuu presidentti Trumpista – ja hänen takanaan (?) olleesta libertaristisfinanssiaalisesta galaksista, on enne, teko ja oire: iso ilmiö.

*

Mihin valtiota enää tarvitaan?

Liike on globaalia, rajat ylittävää, ja rajoista riippumatonta.

Trump on tyjentänyt politiikan politiikasta, ja tuonut Liikkeen (Busniess) politiikkaan.  Ei, korjataan: politiikka on tyhjentynyt, se on tyhjentynyt orgaanisesti ja itse hankitun janon kautta.  Trump vain otti haltuunsa tyhjiön ja täytti sen hmmm roskalla, carbages.

Mutta kun nyt on osoitettu (tässä tapauksessa Yhdysvalloissa, mutta monesti jo moniaalla muuallakin), että politiikka on tyhjä politiikasta, todellinen valta on (merkittävästi poliitikkojen ratkaisuin luovutettu, hopelautasella) Liikkeelle, on herännyt looginen kysymys:

Mitä tekoa on Politiikalla?  Onko sillä enää sijaa tässä pöydässä, missä päätetään, lait laaditaan, budjetti tehdään, otetaan raha ja jaetaan?

Politiikka on elämänhistoriallisessa välitilassa.  Politikka on rajatilassa.  Moraalipoliittisen kollektiivitajunnan osin tarkoitusperäiset hataruudet: kytkennät alas, maahan, katkenneet.  Politiikka ajelehtii galaksien välisessä tyhjiössä.  On tapahtunut ryöstö.  Libertaarit veivät Politiikan, Vallan ja Rahat

…surullisin silmin… katson, entisenä poliitikkona, Politiikan esityksiä maailmassa, mihin katosi entinen mahti, mahtailukin.  Parempi se sentään, kaikessa torpossa tylyydessään, tätä rämpimistä ei kestä vanha Erkkikään katsoa.. Herättäkää Herra Uljanov, … tai mikä pirun Lenin se olikaan, kapselissaan.

Jatkokysymys on yhtä looginen:

 Mihin enää tarvitaan valtiota? 

Valtio on tyhjentynyt.  Liike on valunut ja astunut tyhjiön tilalle, levittäytynyt ”oman” alueensa yli, mutta ei tätä invaasiota ole kukaan suunnitellut.  Se ”vain tapahtui”.  Vai, mitä?  Onko tämäkin vain harhaa?  Onko tämän luomistyön takana tajuinen olento, tahto ja voima?  Onko tämä kaikki ”tarkoitettua”?

Onko Donald J. Trumpin ”suuri missio” tuhota valtio?  Konspirato-orisorientoitunut voisi jo vannoa näin olevan.

Kun sanomme: ”Amerikassa ei ole enää presidenttiä”, sanomme faktan, joka on repäisty notoorisesta fiktiosta.  Mutta heräämmekö jonain aamuna, ja toteamme, nyt heräsimme, siihen saakka vain ”uinuimme”?

Viimeistään sinä kirkkaakeltaisena aamuna, kun Liike (Business) laukaisee ensimmäisen vetypomminsa, alamme ajatella.

*

Kun sanomme: ”Vuoden 2007 finanssikriisi opetti, että kun Yhdysvalloilla on ongelma, niin myös meillä on ongelma”.

Mitä opettaa vuoden 2017 presidenttikriisi: senkö, että kun valtiojohdolla on ongelma, myös valtiolla on ongelma, ja kun valtiolla on ongelma, myös politiikalla on ongelma, ja kun politiikalla on… ongelma, myös…. niin, onko meillä muka ongelma!

Politiikka; Presidentti; Valtio; Me? 

Voimmeko elää ilman presidenttiä?  Maa ilman presidenttiä.  Keuhkotautinen runoilija lauloi sata vuotta sitten ”Maasta, jota ei ole”.  Laulammeko me kohta businekksen meille sepittämiä runoja. Ei: mehän olemme jo tehneet sen.  Sen on tehnyt meille sen!  Emme vain huomaa.

Aivan kuin emme huomaa, että me olemme isättömiä kansalisia, meillä ei kuulkaa ole presidenttiä.

Tai siis, ainakaan, Amerikkalaisilla ei ole.

Kun niinistö kätteli Trumpia, niin kaikki media näki sen, mutta se kieltäytyi tunnustamasta sen, minkä yöpaitaista äijää katsova lapsikin näkee, ja huutaa: Mutta hänellä hän ei ole housuja!

Presidentti Niinistön kättelykosketus tuohon tuulitukkaan, noteerattiin, sitä arvikoitiin etukäteen, miten se kestää, ja kestääkö, ja jälkikäteen, että hyvin meni.  Mutta eipä huomattu, että Niinistö haroi tyhjää.  Amerikalla ei ole presidenttiä.  Amerikkalainen unelma, sen todellisuus, todellisin elementti, Business (Liike) on todentanut sen. Ei sanoillaan vain, teoillan myös.  Murto siirsi meidän eläkemiljardejamme pois, ja keventää US stock salkkua(mme).  Murron täytyy olla kaukaa viisas: hänen firmansa pitäisi maksaa meille ja meidän äideillemme ja isillemme ja meidän lapsillemme eläkkeitä vielä 2117. 

Siis sanotaan lapsille, jotka eivät ole vielä syntyneet, vaan syntyvät ehkä 2037, kun entinen Suomen valtio (vai olisiko se vielä pihinöissään?) täyttä 120 vuotta, ja eläköityvät sitten joskus päälle 7-kymppisinä vuonna 2107 ja pikkuhiljaa sen jälkeen?

Mutta tätä pientä muutosta Suomen media ei huomannut, ei halunnut, ei pystynyt, liian hapokasta.

*

Presidentti Niinistö

Suomen presidentti kävi kutsuttuna vieraana Yhdysvalloissa ja tapasi Valkoisen talon kuuluisassa ovaalissa työhuoneessa Yhdysvaltain presidentin, jonka nimi on Donald J. Trump.

Tästä tapaamisesta suomalainen media kuvasi, tallensi, analysoi ja syntetisoi tarkan, laajan ja ilmeisen kattavan tarinan.  Voiko kahden miehen platonisesta ja nopeasta tapaamisesta enää enempää sanoa?

Suomen presidentti ei ole Kekkonen, vaan hänet on valittu rooliinsa jossa siivet on leikattu, siis kuin variksen pojalta, paitsi, että variksen poika on syntynyt siipineen kaikkineen, ja luotu lentämään, mutta se on typistetty nuorena: Suomen presidentti on valittu ja vihitty typistettyyn virkaan.

Kuka muistaa presidentti Halosta?  Sellainenkin henkilö on ollut, mutta häntä ei enää ole, ei suomalaisessa todellisuudessa.  Presidentti Niinistö ei virkakautensa aikana tule tekemään ainuttakaan päätöstä, joka varsinaisesti muistettaisiin hänen tämän virkakautensa päätyttyä, etenkään kun hän ei edes aio ”viedä” Suomea Natoon.

Silti Niinistöstä kirjoitetaan paljon, otetaan kuvia paljon, ja häntä ajatellaan paljon.  Suomalainen media täyttää palstansa ja minuuttinsa hänellä.

Mutta samaan aikaan – täsmälleen samaan aikaan – Eläkeyhtiö Varman johtaja Murto ilmoittaa tehneensä ison ratkaisun, ja tämän asian uutisoi Bloomberg USA:ssa, mutta tätä asiaa suomalainen media ei huomaa (ei ole huomaavinaan), vaan tekeytyy valekuolleeksi, vaikka johtaja Murron ratkaisut vaikuttavat suomalaisten elämään paljon enemmän ja pitempään, kuin presidentti Niinistön ratkaisut.

Johtaja Murto toimii paikalla jossa yli miljoona suomalaista odottaa ja edellyttää, että hän ”tekee” heille heidän nykyiset ja tulevat ja senkin jälkeen tulevat eläkkeensä.  Se tapahtuu sijoittamalla, ja Murto sijoittaa – ei vain nykyisyyteen – vaan varsinkin tulevaisuuteen.  Hänen tehtävänsä on nähdä tai aistia tulevaisuus, ja siinä hän tekee varmasti parhaansa.  Me katsomme sitten, ”mihin se riittää”.

*

Johtaja Murto

Sitä paitsi: toimitusjohtaja Risto Murto on päättäjä, jonka ratkaisuilla on oirearvonsa, hän on reseptori, joka kertoo – ensimmäisten joukossa – missä mennään.

Missä mennään?

Murto vastaa.

*

Bloomberg Economic julkaisi viikko sitten su 27.8.2017 uutisen, jossa se kertoi:

Suomalainen Varma-eläkeyhtiö supistaa osakesijoituksiaan ja lisää käteisvarantojaan.

Varma myös vähentää johdannaisiin sidotun pääoman kestoja.

*

Maailman suurimman talouden, USA:n, johtajuustyhjiö on johtanut siihen, että Suomen suurin yksityinen eläkerahasto keventää 45 miljardin euron ($53 billion) sijoitussalkkunsa sijoituksia Yhdysvaltain pörssiin.

*

Vaikuttaa siltä kuin Yhdysvalloilla ei olisi lainkaan presidenttiä”, sanoo Varman toimitusjohtaja Risto Murto Bloomberille myöntämässään haastattelussa (keskiviikkona 24.8.).

Kun arvioidaan asiaa moraalisen ja käytännöllisen vallankäytön näkökulmasta, niin Amerikassa ei ole enää lainkaan perinteisessä mielessä presidenttiä”.

*

Presidentti Donald Trumpin presidenttikauden varsin epätavanomainen alku – jota ovat leimanneet Twitteritse tapahtuneet mielenilmaisut, mukaan lukien ydinaseita koskeva sapelinkalistelu Pohjois-Korean kanssa ja valkoisen kansallismielisen rintaman puolustelu – ovat johtaneet Yhdysvallat kansainvälisten riskien synnyttäjäksi.

Se talouskasvua edistävä lainsäädäntö, jota monet sijoittajat ovat odottaneet, näyttää jääneen piippuun, ja Murto katsoo Trumpin ilmiselvä kykenemättömyys yhteistyöhön erityisesti Kongressin kanssa tuottaa huolta, ja Washingtonin päätöksenteko aiheuttaa maailmanlaajuisia haittavaikutuksia.

*

Vuoden 2008 (finanssikriisin, vh) opetus on, että ”jos Yhdysvalloilla on ongelmia, niin meillä kaikilla on ongelmia” Murto sanoo.

Hän kuvailee Trumpin vastausta äskeisiin Charlottesvillen kaupungin oikeistolaisiin mielenosoituksiin ”katkeamispisteenä siihen nähden, miten yritysjohtajat asiat näkevät”, sanoutuen irti siitä mitä presidentti edustaa.

Niinpä Varma kevensi salkkuaan 5 %:lla vuoden toisella neljänneksellä, vähentäen pääasiassa yhdysvaltalaisten osakkeiden osuutta.  Niinpä sillä on nyt enemmän käteistä ja valmis panostuksiin jos tilanne muuttuu. 

*

(..heikkoa, katkeilevaa pihinää:)

Houston…

Meillä on ongelma…

 

*

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

"politiikan tila, heikentyneenä ja maineensa menettäneenä, kapeni – ja merkittävässä määrin väistyi maailmanpoliisin asemastaan."

Ainakin Pohjois-Koreassa poliittinen valta edelleen määrää mitä tehdään.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Taisit epähuomiossa tuhatkertaistaa Varman sijoitusten arvon, kun käänsit billion (1 000 000 000) -> biljoona (1 000 000 000 000)?

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Kun nimenomaan en kääntänyt: Amerikan kieltä, ehkä sitaatin merkit olisivat olleet paikallaan..
Juttu oli siis arvostetun Bloombergin näkyvästä otsikosta.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Jos 'billion' -> 'biljoona' ei ole käännös (en/fi), niin en tiedä mitä se on. On se mitä vain, biljoona ei kuitenkaan ole "amerikan kieltä"

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Kylmän sodan jälkeinen globaali libertaristinen aikavyöhyke johti rahan, busineksen ja maksifinanssien vyörytykseen, jossa politiikan tila, heikentyneenä ja maineensa menettäneenä, kapeni – ja merkittävässä määrin väistyi maailmanpoliisin asemastaan."

Käsittääkseni Trump hankki vaalivoittonsa vastustamalla juuri tätä globaalia taloupolitiikkaa. Ehkä Trumpin tarkoitus on tuoda politiikka takaisin vaikka taustansa perusteella vaikuttaisi olevan viimeinen siihen tehtävään.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Hänhän pyrkii, sekä julistetusti että vähemmän julistetusti kumoamaan aikaisemmin solmittuja kansainvälisiä kaupan sopimuksia! Ne ovat poliittisia ratkaisuja, niitä rippeitä politiikan alueelta, mitä on jäljellä. Aikaisemmin kansallisin laein ja säädöksin rajoitettiin finansseja ja muuta liiketoiminnallista aluetta. Kylmän sodan purkautumisen huumassa ja globalisaation, maailmankaupan, tehollisen työnjaon ja kansojen toveruuden ja kaikkinaisten vapauksien nimissä kaupan ja rahoituksen ja fiannssien pantaimia purettiin, oikein urakalla.

Silloin politiikka antoi vallat Liikkeelle (Business). Osin se tapahtui demokraattisen tahdonmuodostuksen kautta ja myötä, mutta paljonhan siinä oli salattaista, vedätystä ja muuta ei-kerrottua ja avaamatonta, joka nyt realisoituu kansakunnille järkyttävänä todellisuutena, kaikessa karvaisuudessaan.

Kansat ostivat politiikan kautta sellaista, mikä ei ollut niiden toiveiden ja tarpeiden mukaista. Mutta minkäs teet, myöhäistä rypistää? Vai onko. Pullosta karannen hengen takaisinjuokseminen ei ole helppoa. Wolkkari näkyy taas vetävän jotain 1,1 miljoonaako se oli, autoa takaisin pukeille vähän paikkailtavaksi. Se on mieletön urakka; mutta se on vain Das Auto, maailma ja markkinat ovat vähän toinen juttu.

Milläs juokset.

Petteri Hiienkoski

Suomalaisen eläkeyhtiön pomo tuskin on erityisen luotettava henkilö antamaan asiantuntevia, saati riippumattomia lausuntoja USA:n politiikasta tai presidentistä. Eihän siihen ole kyennyt liberaali valtamediakaan, puhumattakaan sen suomalaisista satelliiteista. Hedelmät puhuvat puolestaan.

Tätä taustaa vasten ei pitäisi olla yllättävää, että eläkeyhtiön pomon väitteet ja päätelmät ovat niin kovin vääristyneitä. Vai ovatko ne blogistin väitteitä ja päätelmiä, en tiedä. Korjaan karkeimpia virhekäsityksiä.

1. Trump EI ole Ison Busineksen juoksupoika, eikä ole ollutkaan. Asiahan aivan päinvastoin! Globaalitaloutta ajavat ylikansalliset korporaatiot vastustivat ja vastustavat häntä, koska hän ei suostu heidän tsupparikseen.

2. Tavalliset amerikkalaiset olivat tyytymättömiä petettyihin lupauksiin ja korruptoituneeseen eliittiin. Äänestäjät halusivat muutosta ja palauttaa vallan demokratian ihanteiden mukaisesti takaisin kansalle. Drain the Swamp!

3. Trump on sitoutunut kampanjansa aikana antamiin lupauksiin, mitä pidetään ennenkuulumattomana. Hän on poliittisesti ja taloudellisesti riippumaton minkä takia elitti pitää häntä vaarallisena. Sellaista on vaikea ohjailla.

4. Poliittinen, hallinnollinen ja taloudellinen elitti (ns. Deep-State) vastusti Trumpin valintaa ja ajoi liberaalin korporatiivisen valtamedian tuella presidentiksi korruptoitunutta ja helposti ohjailtavaa Hillary Clintonia.

5. Epäonnistuttuaan tavoitteessaan deep-state -eliitti pyrkii valtamedian tuella vaikeuttamaan Trumpin toimintamahdollisuuksia horjuttamalla hänen asemaansa presidenttinä, kuten väitteet Venäjä-vehkeilystä osoittavat. Mutta viraltapanolle etsimällä etsitään perusteluita (impeachment). Jos niitä ei saada Venäjä-vehkeilystä, yritetään jotain muuta.

6. Trump EI suinkaan ole ajamassa alas liittovaltiota, toisin kuin esim. professorin Koskenniemi on virheellisesti valtionmediassa väittänyt. Trump on keventänyt paisunutta hallintoa ja leikkannut julkisia menoja tehtävissä jotka eivät kuulu liittovaltiolle, mutta vahvistanut sitä siinä mikä kuuluu sen tehtäviin. Hän pyrkii lisäämään tervettä kilpailua ja estämään suuryritykset lypsämästä veronmaksajien varat (yritykset Obacaren korjaamiseen). Päätösvaltaa on siirretty osavaltioille jos suinkin mahdollista, koska niissä tiedetään paremmin kuin Washington DC mikä heille on parasta. Sääntelyn vähentämisellä pyritään helpottamaan yrittämisen edellytyksiä ja parantaa työllisyyttä (suunnitteilla verouudistus). Trump ei ole puhdasoppinen libertaari, sillä työllisyyden parantamiseen pyritään myös valtiojohtoisilla infrastruuriohjelmilla.

7. Ulkopolitiikasta sen verran, että Trump korjaa diilejä, joiden ehdot amerikkalaiselle kansantaloudelle huonoja. Kysymys ei ole yksiselitteisesti protektionismista, kuten virheellisesti väitetään. Amerikka ensin ei tarkoita Amerikka yksin.

***

Kun suomalaistoimittaja haastattelee suomalaisen eläkevakuutusyhtiön johtajaa globaalieliitin mediassa ja aiheena on presidentti Trump, kannattaa harjoittaa lähdekritiikkiä.

Toimittaja Pohjanpalon poliittisia sympatioita ja antipatioita voi päätellä googlamalla. https://muckrack.com/pohjanpalo
Varman johtajan motiivit lienevät ilmeiset muutenkin.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Hyviä pointteja, kyllä.

Mutta osa niistä liittyy juuri blogin teemaan, saumattomasti. Täysin toimintakyvytön kongressi, jota tilaa T. ei mitenkään ole pyrkinyt valtioiesmäisesti parantamaan, osoittaa ettei toimintakykyinen valtio ole hänelle primääri tavoite. Samalla kiirehdin toteamaan sen ilmiselvän seikan, että hänen edeltäjänsä toiminta oli kenties vielä fataalimpaa tässä suhteessa.

Yleisesti ottaen Trumpin 8 ensimmäistä kuukautta tuskin saa moniakaan kiittämään nimenomaan valtion vahvistamisesta, jos kuitenkin jostain.

Googlailin viikonvaihteessa melkoisen joukon yhdydvaltalaisia arvioita valtion ja bisneksen suhteista, ja juuri tuosta näkökulmasta, jossa liike-elämän voitontavoittelu edellyttää tasokkaiden liiketapojen ja sanotaanko moraalin noudattamista. Näin lähtökohtaisesti toki on politiikassakin, mutta tyhjentyneen politiikan ja pelkkään valtataisteluun kaventuneen poliittisen taistelun brutalisoituneet, tavoista piittaamattomat muodot ovat tuottanet tilanteen, jota kuvan.
Politiikka vo elää ja menestyä brutaalissa muodossaan, mitä taas taviitehakuinen bisnes ei voi eikä halua tehdä.
Vähintäinkin kysymyksenä, mutta myös havaintoja voidaan todeta; bisnes lanseeraa tiedistavaa uutta miraalisuutta, samalla kun politiikka on jumittunut alennustilaansa, pystymättä toimivaan korjausliikkeeseen.

Arvattavaksi jää, kumpi trendi luo 2920-luvulla valtavirtaustuvaa toimintamoodia!

Murto on osa laajempaa liikehdintää, mutta oireellista ja kasvavaa. Tarttuisin näihin signaalejhin, enkä alkaisi ampumaan oikopäätä alas.

Petteri Hiienkoski

Murto on osa laajempaa liikehdintää, joka on juuri sitä globaalieliittiä, jota Bloomberg edustaa. Ja EU-johto.

Se on tietenkin totta, että Trumpin hallinnolla on ollut ongelmia. Täysin järjetöntä kuitenkin väittää, ettei toimintakykyinen valtio ole hänelle primääri tavoite. Miksi ihmeessä hän haluaisi toimintakyvytöntä valtiota? Päinvastoin: hän haluaa että Amerikka on vahva jälleen!

Trumpin vastustajat tietenkin yrittävät horjuttaa hänen hallintonsa legitimiteettiä juuri tuollaisilla väitteillä. Aivan samoin kuin väitteillä joiden mukaan hän vehkeilisi Putinin kanssa ja olisi Kremlin agentti, "Mantsuurian kandidaatti". Sellainen horjuttaa poliittisen järjestelmän legitimiteettiä. Esim. Harwardin oikeustieteen emeritusproffa Dershowitz on esittänyt huolensa kehityksestä.

Ongelmat johtuvat perimmältään syistä jotka kerroin. Trump ei ole järjestelmän integroima poliitikko eikä toimi ja käyttäydy kuten poliitikko. Se liittyy perusristiriitaan, muttei ole riittävä eikä ainakaan oikeutettu peruste horjuttaa hänen presidenttiyttään. Se näet kohdistuu demokrattisen järjestelmän perusteisiin. Se on vakava asia eikä rajoitu vain USAan.

Demokraattipuolue ja osa republikaaneja on integroitunut deep-state-establishmentiin, joka pitää demokraattisesti valittua presidenttiä uhkana asemalleen. Tämän takia Trumpin on vaikea saada politiikalleen tukea edes kaikilta republikaaneilta. Ilmeisesti osa johtavista republikaanipoliitikoista on "narussa".

Tiedusteluyhteisöillä, jotka ovat vuotaneet valtamedialle tietoja (jotka usein harhaanjohta tai suorastaan vääriä), on merkittävä rooli Trumpin vastaisessa toiminnassa. Jos joku ei ole sattunut huomaamaan.

Trumpilla ollut vaikeuksia löytää hallintoonsa poliittisen establishmentin tuntevia republikaaneja, jotka olisivat myös lojaaleja hänen agendalleen. Hän on nimittänyt hallintoonsa lähipiiriä jonka tietää lojaaliksi. Heiltä taas puuttuu poliittisen järjestelmän tuntemus. Näistä syistä johtuen hallinnossa on nyt paljon sotilaita, jotka ymmärtävät lojaaliuden merkityksen ja tuntevat myös poliittista järjestelmää.

Tiedetään, että myös Trumpin johtamistyyli on aiheuttanut ongelmia. Tietää itsekin. Siihen näyttää tulleen rotia sen jälkeen kun hän nimitti kenraali Kellyn staffipäällikökseen. Se näyttää rauhoittaneen tilanetta.

Liberaalivaltamedia käy kuitenkin kampanjaa häntä vastaan. Huomio on kaikessa mistä voi valittaa ja ihan triviaaleissa asioisssa. Myönteistä tai asiallista uutista on vaikea löytää.

Jos seuraa yksinomaan New York Timesia, Washington Postia, CNN-uutisia jne. ei ole mitään mahdollisuutta saada tasapuolista kuvaa hänestä ja hänen politiikastaan. Harwardissa on tehty ainakin kaksi mediatutkimusta josta osoittavat yksipuolisuuden. Tasapuolisimmin tutkituista uutismedioista uutisoi Fox News.

"Mediakupla on yhteiskunnallinen turvallisuusuhka"
(http://petterihiienkoski.puheenvuoro.uusisuomi.fi/...)

Pörssikurssit ovat Trumpin kaudella muuten olleet selvässä nousussa. Jostain syystä siitä ei erityisemmin ole uutisoitu. =)

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Täysin toimintakyvytön kongressi"

Onko kongressin toimintakyvyttömyys Trumpin vai globalistien syytä?

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Kongressin toimintakyvyttömyys on iso kysymys. Siihen on varmasti monta vastausta ja syytä, mutta sen voi kyllä sanoa, että ei se pääosin ole Trumpin syytä; kyllä problematiikka oli olemassa jo paljon ennen Trumpia, eikä esim. hänen edeltäjänsä BHO tehnyt mitään olennaista tuon merkittävän ongelman poistamiseksi tai lieventämiseksi, pikemminkin päinvastoin.
Globalisaatio on taustalla ainakin siinä mielessä, että kun globalisaation myötä business on ottanut ja vallannut valtaa, niin Kongressin toimintakyvyttömyys ei ole välittömästi ja heti ollut niin tulenpalava ongelma, että se olisi noussut aivan oikeasti agendalle, ja korjattavien ongelmien kärkeen.

Nyt vain on niin, että Kongressin toimintakyvyttömyys, osana koko poliittisen järjestelmän kahtiajakautunutta paralysiaa, on iso ongelma, ja käy kalliiksi valtiolle, politiikalle ja kansakunnalle. Eihän se mitenkään ole myöskään bisneksen voitto eikä sille hyväksi ainakaan pitemmän päälle, mutta "sokea business" ei voi sitä huomata eikä varsinkaan reagoida siihen. Politiikan on reagoitava, mutta se ei kykene. Siitä tämä dilemma, ja poliittisen alasajautuminen. Kohtalokas.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset