Veikko Huuska

Onko Ukraina maailman kymmenes ydinasevaltio? Mutta kuka on se yhdestoista?

Onko Ukraina maailman kymmenes ydinasevaltio? Mutta kuka on se yhdestoista?

*

The Independent/Business Insider julkaisi viime viikolla tuoreimman listauksen siitä ”Missä maailman 14.995” ydinasetta ovat. 

Luettelo käsitti 9 ydinasevaltiota:

Venäjä, US, Ranska, Kiina, UK, Pakistan, Intia, Israel ja P-Korea.

Lehti käytti lähteenään arvovaltaisia tahoja:

Bulletin of the Atomic Scientists; Federation of American Scientists; SIPRI; The Washington Post.  

https://www.independent.co.uk/news/world/14995-nukes-all-the-nations-armed-with-nuclear-weapons-and-how-many-they-have-a7884256.html

*

Yksi puuttuu

Mutta puuttuuko tuosta luettelosta yksi?

Mikä yksi?

Ukraina.

*

”Pohjois-Korean ihmeen” tausta

Kiivaaksi ja tasoltaan heikoksi käyneessä sanasodassa Pohjois-Korean ja Yhdysvaltain johdon välillä on vedelty vapain vedoin melkoinen uhkapilvi koko maailman turvallisuuden ylle.  Kumpikaan keskushenkilö tässä sanasodassa, Kim Jong-un tai Trump, ei ole hiukkaakaan jättänyt sijaa epäilylle, että pieni roistovaltio vain bluffaisi.

Sanasodan ilmaan nostattaman atomipölyn seasta on kuitenkin kuulunut epäilevien Tuomaiden ääniä.  Onko mahdollista, että P-Korea on tässä tahdissa ja esittämässään teknisessä muodossa voinut edetä ydinase-ohjelmassaan?  Millä eväillä se olisi ollut mahdollista?

*

Ukrainan trokaamaa tekniikkaa?

Pohjois-Korean heinäkuun onnistuneet ohjuskokeet ovat todennäköisesti pimeiltä markkinoilta ostettujen, ukrainalaisperäisten moottorien ansiota, paljasti New York Times tänään. Lehti oli päässyt tutustumaan salaiseksi leimattuun amerikkalaisasiantuntijoiden raporttiin.” – Lähde: Talouselämä, 14.8.2017.  http://www.talouselama.fi/uutiset/pohjois-korean-ydinohjusten-moottorit-peraisin-ukrainasta-uskovat-amerikkalaistutkijat-6668993

Asiantuntijat ovat tutkineet valokuvia, joissa diktatuurin johtaja Kim Jong-un tarkastaa ohjuksia, ja päätelleet niistä, että ohjusten uudet, voimakkaat moottorit muistuttavat kovasti Neuvostoliiton aikoinaan käyttämiä rakettimoottoreita. Nämä moottorit olivat New York Timesin mukaan niin voimakkaita, että ne saattoivat kuljettaa jopa kymmenen ydinkärkeä mantereelta toiselle. Moottoreita saatettiin valmistaa vain muutamassa neuvostotehtaassa. Amerikkalaislähteet kohdistavat epäilyksensä ukrainalaiseen Yuzhmashin tehtaaseen Dniprossa. Neuvostoaikana se tuotti maan suurimmat ja tappavimmat ohjukset. Myös Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen se säilyi Venäjän tärkeänä asetuottajana siihen asti, kunnes Venäjä-mielinen presidentti Viktor Janukovytš erotettiin virastaan vuonna 2014. Nykyään tehdas on alikäytössä ja huonossa jamassa, kertoo New York Times. Asiantuntijat epäilevät Pohjois-Korean saaneen haltuunsa juuri Yuzhmashin moottoreita, todennäköisesti laittomia väyliä pitkin.”

Julki tulleet väitteet – jonka suuntaisia arveluja on eri tahoilla esitetty koko P-Korean ydinohjelman tapeetilla olon aikana – dumpattiin nopeaan tahtiin sekä P-Korean että Ukrainan – ja osasyytetyksi joutuneen Venäjän taholta.

*

”Saiko Pohjois-Korea ohjusmoottoreita ukrainalaistehtaasta Venäjän kautta?

Itäukrainalainen Yuzhmashin tehdas kiistää toimittaneensa ohjusteknologiaa Pohjois-Koreaan. Nyt Ukrainan avaruusvirasto kuitenkin katsoo, että ohjusmoottoreita on saattanut päätyä Pohjois-Koreaan – Venäjän kautta.”

YLE, 15.8.2017: https://yle.fi/uutiset/3-9778012

KSML, 15.8.2017: http://www.ksml.fi/ulkomaat/Ukrainan-avaruusvirasto-Pohjois-Korean-k%C3%A4ytt%C3%A4mi%C3%A4-rakettimoottoreita-valmistettiin-Ven%C3%A4j%C3%A4lle/1029067

Venäläinen korkea toimija eilen vakuutti, ettei maa ole mitenkän osallinen asiassa.

*

Horjuvuutta

Hetki sitten Reuters uutisoi, että amerikkalaisten asiantuntijoiden mukaan p-koealainen know-how riittää pitkänkantaman ohjusmoottorien valmistukseen:

Pohjois-Korea pystyy todennäköisesti tuottamaan itse moottoreita ohjuksiinsa, kertovat uutistoimisto Reutersin haastattelemat yhdysvaltalaiset tiedustelulähteet.

– Meillä on tiedustelutietoa, joka antaa ymmärtää, ettei Pohjois-Korea ole riippuvainen moottoreiden tuonnista, kertoi yksi lähteistä.

– Sen sijaan arvioimme, että heillä on kyky tuottaa moottoreita itse.

Reutersin lähteet eivät kertoneet yksityiskohtia siitä, mihin arvio perustuu.”

Reuters/Savon Sanomat, 16.8.2017: http://www.savonsanomat.fi/ulkomaat/Reuters-Pohjois-Korean-uskotaan-pystyv%C3%A4n-tekem%C3%A4%C3%A4n-itse-moottorit-ohjuksiinsa/1029195

*

Entä itse ydinase-osaaminen?

Amerikkalaiset kaverini ovat kiven kovaan jo pitkään väittäneet, että Pohjois-Korea on edennyt ydinaseohjelmassaan ulkomaalaisavusteisesti. 

Tiettyjä aihe-epäilyjä on esitetty sekä Kiinan että Venäjän suuntaan, niiden on katsottu jos ei nyt tukeneen, niin ainakin eräänlaisen olosuhdeliittouman puitteissa sietäneen ja myöntyneen Kimin operaatioille, ryhtymättä kumppanuustoimiin kansainvälisiä sopimuksia rikkovan toiminnan suhteen.

Venäjällä on nähty yleisen strategiansa puitteissa olleen lusikkansa sopassa vähintäinkin passiivisen myötäilijän roolissa, sille on hyvin passannut että rehentelevä Kim ärsyttää Yhdysvaltoja ja luo epävarmuutta maailmaan.  Mutta onko Venäjällä joko valtiollisella tasolla tai sen tunnetulla varjovaltio-sektorilla ollut näppinsä pelissä, on tähän asti ollut vähemmän pohdinnan kohteena.

Nyt kun Yhdysvaltalaisissa tutkimuslaitoksissa on annettu tapahtua tällainen ilmeinen tarkoituksenmukaisuusvuoto, jonka kohteena on sinänsä palapelin kannalta olennaisen elementin, pitkän kantaman ohjusten moottorien tuotanto ja haltuunsaanti, voisi ennakoida että seuraavassa vaiheessa fokukseen joutuu itse ydinasekehittely ja ydinaseen (ballistisen ydinohjuskärjen) kehittelyn vaiheet.

Miten todellakin on mahdollista, että P-Korea on tässä ajassa pystynyt loihtimaan ballistisen ohjuskärjen ja sen ”kotiintoimitukseen” tarvittavan ydinohjuksen ajolaitejärjestelmän?

*

Kiinan dilemma

Kiinaan kohdistuvat kysymykset painottuvat jossain määrin toisin. Suoraan ei ole esitetty, että kiinalaiset olisivat ohjanneet kehityshanketta, mutta epäilemättä hekin ovat – paitsi tiedustelun ja muun salatun yhteistyön puitteissa tarkastikin selvillä pohjoisen pikkunaapurinsa puuhista, mutta juurikaan ei uskota että Kiinalla olisi motiivia paneutua syvemmin hankekokonaisuuteen.  Paitsi sikäli, että jos ja kun sillä on ollut tietoa muista toimijoista naapurissa, kilpavarustelun yleinen logiikka on pakottanut sen ”olemaan läsnä”.

Näitä salaisia konspiraatioita ja yhteiskuviota voisi Ilkka Remes kuvata kenties parhaiten. 

Lyhyesti hahmoteltuna normilogiikalla ei ole niiden kanssa mitään tekoa, eikä kansainvälisellä lailla ja yleisellä maailmanpolitiikan moraalilla, jos sellaista yleensäkään on.

Voimapolitiikassa jokainen valtio ajaa omaa agendaansa, ja joskus se vain joutuu toteamaan, että ikävä juttu, mutta menetämme enemmän maitoilemalla, kuin kiertämällä reippaasti kirnua.

*

Ukrainan pöllityt paukut

Yhdysvaltalainen skenario on melko tunnettu sinänsä:

Neuvostoliiton hajoamisprosessin aikana, se kesti vuosia, Ukrainassa nimenomaisesti, ja parhaiten todistetusti, käytiin kylmää peliä. 

Ydinasevarastojen kirjanpito ei alkujaankaan täysin täsmännyt, ja pelin jatkuessa kähmintä vain paheni. Kansainväliset valvojat ja selkärankaiset viranomaiset eivät pysyneet juoksussa mukana.  Mahdoton tehtävä.

Maailman suurimpiin – niin tuhovoimaltaan kuin lopulta hinnaltaankin – kuuluvaa asekauppaa on puljattu isojen pelaajien voimin. 

Nyt kysytään;  onko ja mitä kautta pikkuvaltio Pohjois-Korea päässyt ”osingoille” noista toimista?

Independentin julkaiseman tuoreen listan mukaan Venäjällä on aktiivikäytössä, varastoituna ja ”eläkkeellä” 7.000 ydinasetta.  Mikä kaunis pyöreä luku.

Mutta siinä, missä Venäjän valtion budjetissakin on tunnettuja epävirallisia osioita, varjobudjetin tai varjotalouden lohkoja, samalla tavalla – epäilemättä – on myös niinkin keskeisessä kirjanpidossa, kuin ydinkärkien varasto- ja inventaariluettelossa ”ilmaa”.  Me emme tiedä, missä ja keiden hallussa, listan kääntöpuolelle sijoittuvat kärjet ja ”maatuskat” ovat, mutta mehän voimme arvailla.

Aina joku myy ja toimittaa, kun vain dollarit ovat kurantteja.
*

Trumpin ja Kimin sanasodassa näyttäisi nyt olevan pieni hengähdystauko.

Mutta Pohjois-Korean ydinaseohjelman yksityiskohdissa riittää paljon selviteltävää. 

Piru asuu yksityiskohdissa!

*

Niin ja Ukraina. Olemmeko liikaa jumittuneet ajatukseen ja kokemukseen, että maailman ydinaseita omistavat aina valtiot. 

Privatisaatio, yksityisomistus ja yksityisyritteliäisyys on ajan sana.  Niin yhä useammalla alalla. 

Kauppamies ei tunnista globaalissa maailmassa valtioiden rajoja, eikä tunnusta niitä.

*

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Ukrainan kriisin ja suuntataistelun taustalla kummittelee avoin kysymys siitä, onko ja missä Ukrainaan aikoinaan sijoitettujen ydinaseiden varastokirjanpito kohdallaan.
Helpompi on uskoa epätarkkuuksiin kuin eksaktiin tarkkuuteen.

Yhdysvaltain Ukraina-politiikan taustatekijöitä ei ole ehkä vielä loppuun asti analysoitu ja faktisoitu: onko tiedustelutietoa enemmän kuin sitä on voitu kertoa?

Tämä näkymä, joka nyt avautuu pohdittavaksi, on taattua Ilkka Remes -tasoa. Vähintäänkin.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

"Ydinkärkien määrä on vähentynyt, mutta kärkiä ja maaliinsaattamisvälineitä modernisoidaan. Osumatarkkuus on parantunut ratkaisevasti, ja uudentyyppisiä kärkiä tuotetaan. Pahamaineisia ja hankalia maanalaisia kokeita ei enää tarvita. Kehitys- ja tuotantolinjat tuottavat myös uusia aseita ja asetyyppejä.

Ruotsi luopui miltei valmiista ydinaseesta 1960-luvun lopussa ja liittyi YK:n ydinsulkusopimukseen. Räjähteen prototyyppi on esitteillä Tukholman sotamuseossa.
Etelä-Afrikka on purkanut käyttövalmiit pomminsa.

Neuvostoliiton hajotessa UKRAINA, Kazakstan ja Valko-Venäjä suostuteltiin luovuttamaan kärjet ja aseet Venäjälle. Tarton ilmailumuseossa on esitteillä kaupungin kentältä operoinut Su-24-ydinpommittaja."
Lähde:
http://rauhanliitto.fi/tiedotus/eu/ydinaseet

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Wikipedia:
Ukrainan historia;

"Heinäkuussa 1993 Ukrainan parlamentti julisti strategiset ydinaseet omiksi, mutta suostui jo marraskuussa allekirjoittamaan strategisten aseiden rajoittamissopimuksen, START-1:n ja 1994 ydinsulkusopimuksen, minkä perusteella se luopui myös sille jääneistä strategisista ydinaseista aloittaen länsi-integraation."
- https://fi.wikipedia.org/wiki/Ukrainan_historia

*
Vuosien 1993-1994 aikaan ja sen jälkeisenä "luopumisprosessin" toteutusajankohtana alue oli kokolailla sekaannuksen tilassa.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Kolme vuotta sitten (heinäkuu 2014) Ukrainan parlamentissa käsittelyyn tuli esitys Ukrainan palauttamisesta ydinasevallaksi.
Yhtenä perusteluna pidettiin:

"Toiseksi, kansainvälinen yhteisö ei ole täyttänyt Budapestin muistion määrittämiä velvoitteitaan. Siksi Ukraina pitäisi ottaa esille sen ydinvoimpotentiaalin palauttaminen."
Lähde:
https://gazeta.ua/articles/politics/_u-radi-zareye...

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Kaleva , 31.10.2001;
ULKOMAAT 31.10.2001 8:43
ARKISTO
STT
Ukraina tuhosi tiistaina viimeisen ydinohjussiilon. Samalla maa tuli täyttäneeksi sitoumuksensa Neuvostoliiton perintönä sen haltuun siirtyneen ydinasearsenaalin tuhoamisesta.
Siilo räjäytettiin kappaleiksi sotilasalueella, joka sijaitsee eteläisellä Mykolaivin alueella lähellä Pervomaiskin kaupunkia, uutistoimisto Interfax kertoi. Alunperin siiloja oli 46.
Ukrainaan jäi Neuvostoliiton hajotessa vuonna 1991 maailman kolmanneksi suurin ydinasevarasto, johon kuului muun muassa130 SS19- ja 46 SS-24-ohjusta, 1 300 ydinkärkeä ja kymmeniä strategisia pommikoneita.
Ukraina ilmoitti myöhemmin luopuvansa ydinaseista ja toimitti ohjukset ydinkärkineen Venäjälle.
Ukraina sai tukea ydinaseiden romuttamiseen Yhdysvalloista, jonka kanssa se sopi laajasta ilmasta laukaistavien risteilyohjusten ja pommikoneiden purkuun liittyvästä apupaketista 1997. Viimeinen pommikone romutettiin jo helmikuussa.
Linkki: http://www.kaleva.fi/uutiset/ulkomaat/ukraina-tuho...
*
Ukrainalla oli yli 5000 ydinasetta
https://suomenkuvalehti.fi/jutut/ulkomaat/eurooppa...
Kun Ukraina itsenäistyi elokuussa 1991, eri puolilla sen aluetta oli Neuvostoliiton perintönä noin 5 000 ydinasetta – enemmän kuin Britannialla, Kiinalla ja Ranskalla yhteensä – sekä merkittäviä ydinasetehtaita.
(valitettavasti maksullinen sivusto).
*
Näillä paikkakunnilla Ukraina tuottaa Venäjälle sotavarusteita
Ukrainan osuus Venäjän yli 200 miljardin euron arvoisesta kokonaistuonnista on vain 4,4 prosenttia. Osa tästä on kuitenkin elintärkeää Venäjän asevoimille ja -teollisuudelle.
http://www.tekniikkatalous.fi/innovaatiot/2014-11-...
*
PS.
Miten kattava kansainvälinen valvontaorganisaatio seurasi (minkälaisin valtuuksin?) Ukrainan 5000:n ydinaseen tuhoamista tai siirtoa Venäjälle?
Onko operaatiosta olemassa raporttia tai muuta pätevää selvitystä?

Käyttäjän TimoKohvakka kuva
Timo Kohvakka

"Niin ja Ukraina. Olemmeko liikaa jumittuneet ajatukseen ja kokemukseen, että maailman ydinaseita omistavat aina valtiot."

Kun vanhan Neuvostoliiton alueella erilaiset järjestäytyneet voimat (viralliset ja vähemmän viralliset) ovat kuin itsenäisiä valtioita valtion sisällä, tuo onkin innovatiivinen, mutta aiheellinen kysymys. Kysymys, jota en ole kuullut kenenkään koskaan julkisuudessa kysyvän.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

*
MITEN helppoa on varastaa YDINPOMMI?
Päivämäärä 11.9.2001, horjutti maailman turvallisuustilannetta - kun terroristiryhmä kaappasi neljä lentokonetta ja tuhosi World Trade Centerin New Yorkiin kahdella törmäysiskulla; pelot lisääntyivät varastetun ydinmateriaalin käytön mahdollisuudesta tulevaisuudessa tapahtuvissa hyökkäyksissä.

Tiedustelutiedot osoittavat, että nämä pelot eivät ole aivan perusteeton.

Venäjän viranomaiset, maassa, jolla on suuri määrä ydinaseita ja pommien rakentamiseen käytettävää materiaalia, ovat raportoineet satoja salakuljetusyrityksiä syyskuusta 2001 lähtien.

Yhdysvaltojen viranomaiset ja CIA ovat tunnustaneet paljastaneensa terroristien yrityksiä ydinalan tietojen hankkimiseksi.

Kuinka vakavia nämä yritykset varastaa ydinmateriaalia? Voisiko joku varastaa kokonaisen ydinpommin, vai onko helpompaa varastaa eri osia ja koota pommi?
Entä puuttuvat aseet? Pitäisikö meidän vain olla huolissaan pommista, vai onko olemassa muita aseita, joita joku voisi käyttää? …

Lännessä ydinturvallisuuden tasoa voidaan pitää varmistettuna, mutta…

”Muissa maissa ei ehkä ole huipputasoista turvallisuutta, mikä lisää riskiä materiaalin varastamisesta.

Venäjää mainitaan jatkuvasti esimerkkinä epäilyttävistä turvallisuuspyrkimyksistä - kylmän sodan päättyminen ja Neuvostoliiton hajoaminen vaikeuttivat asioita, koska virkamiehet eivät pitäneet asianmukaista kirjaa.
Viranomaiset ovat pahamaineisia hoitamaan ydinaseiden vartiointia ja muita tehtäviä. Palkkojaan odottavat työntekijät eivät ole parhaiten motivoituneita tuollaisin tehtäviin. Sen sijaan, että menisivät kotoaan tyytyväisinä mukavaan palkkatyöhön, työntekijöillä saattavat olla houkuttelevampaa ryhtyä tekemään nopeita bukeja myymällä huippusalaisia tietoja tai salakuljettamalla vaarallisia aineita.

Yhdysvalloissa on myös rajoitetusti tietoa venäläisten ydinaseiden turvalaitteista ja -järjestelmistä, joten on epäselvää, millaisia toimia kehittäjät ovat ottaneet ydinlaitteen räjähdyksen turvaamiseksi.

*

Toinen huolenaihe on ydinmateriaalien musta markkinat, joissa alhaisen asteen plutoniumin tai uraanin salakuljetetaan rahaa vastaan.
Mahdollisuudet tehdä tehokas ydinpommi tästä nk. "Ydinjätös" ovat erittäin alhaiset, mutta materiaalia voidaan silti käyttää LIKAISTEN pommien kokoamisessa - tyypillisiä räjähteitä, jotka voivat levitä vaarallista radioaktiivisuutta räjähdyksen tapahtuessa.”
Lähde:
http://science.howstuffworks.com/steal-nuclear-bom...

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

*
Väitetty P-Korean vetypommi

"Yhdysvaltain Kansallisen turvallisuuden Keskuksen (the Center for National Interest) turvallisuusasiain osaston johtaja, Harry Kazianis – joka on myös Pohjois-Korean asiantuntija – kirjoitti äskettäin FOX Newsille kommenttiartikkelin, jossa hän kertoi eräästä Yhdysvaltain Puolustusministeriön virkamiehestä, joka kertoi hänelle, että pohjois-korealaiset näyttävät kykenevän rakentamaan vetypommin.

Kyseessä olisi vetypommi, joka tunnetaan myös nimellä ”The Ultimate Atomic Weapon” (Lopullinen Atomipommi, Lopullinen ratkaisu).

Sen tuhovoima on moninkertainen niihin pommeihin nähden, jotka USA pudotti Japaniin vuonna 1945.

"Puolustusministeriön virkamies puhuin hiljattain sillä ehdolla, että hänen nimeään ei paljasteta, ja minulle, että Pohjois-Korealaiset työskentelevät viimeistelläkseen H-pommin (vetypommi), ja että he voisivat menestyksellisesti saada sen valmiiksi jopa heti kuudesta -18 kuukauteen sisällä", kirjoittaa Kazianis.

https://www.aol.com/article/news/2017/08/04/report...

*

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Epäilen pikemminkin, että ukrainalainen osaava henkilökunta entisistä NL:n aikaisista alan teollisuuslaitoksista ja tutkimuskeskuksista myy osaamistaan, mukaansa ottamia piirustuksia ja osia eniten tarjoaville ja pahimmassa tapauksessa edes jotakin tarjoaville. Samalla tavalla saattoi tapahtua myös Jeltsinin ajan Venäjällä.

Venäjä on Putinin aikana vakaantunut ja vakiintunut. Ammattitaitoisille ase-
y.m. kehittäjille riittää töitä ja heidän palkkansa maksetaan ajallaan. Toisin on edelleenkin Ukrainassa jossa Antonov, Yuzhmash ja monet muut entiset huippufirmat ovat henkitoreissaan. Venäläiset näyttäisivät houkuttelevan parhaita kykyjä, etenkin Antonovilta, mutta kaikki eivät varmaan mahdu, halua, kelpaa j.n.e.

Ja onko Ukrainalla ydinaseita? En usko, että on, ei ainakaan Kiovan hallituksen käsissä vaan jos on, jonkin oligarkin yksityisellä armeijalla. Sekin tuntuu äärimmäisen epätodennäköiseltä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset