Äkkiä olemme ydinsodan uhkan alla ja mietimme hajanaisia ajatuksia

Äkkiä olemme ydinsodan uhkan alla ja mietimme hajanaisia ajatuksia

*

Johdanto

Yhdysvallat pudotti atomipommit Japaniin 6. ja 9.8.1945.

Vuonna 1962 maailma kävi ydinsodan partaalla, kun Castro hyväksyi Neuvostoliiton ydinkärkien sijoittamisen Kuubaan, vain runsaan sadan kilometrin päähän Yhdysvaltain rannikosta.  http://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000004882577.html

Nelisen vuotta sitten The Guardian kirjoitti, että maailma oli ydinsodan partaalla 1983:

”Sotilasliitto Nato järjesti marraskuussa 1983 niin todentuntuisen sotaharjoituksen, että Neuvostoliitto oli miltei ryhtyä vastaiskuun ydinaseilla, kertoo brittilehti Guardian.”

http://www.is.fi/ulkomaat/art-2000000676833.html?nomobile=2 & http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/2013110317678066_ul.shtml & http://www.tekniikkatalous.fi/talous_uutiset/2012-09-29/Satelliitin-virhe-ajoi-maailman-ydinsodan-partaalle-1983-3310834.html

Eräitä muitakin ”läheltä piti” –tilanteita on ollut.

Mutta 72:een vuoteen ei ole ydinpommi puhjennut, ei muuta kuin koetilanteissa maan tai veden alla.

http://www.seismo.helsinki.fi/fi/havainto/ydinkoehistoriaa.html

Kaikki tiesimme, että ydinsodan uhka oli alentunut, mutta ei poistunut, mutta moniko vuoden alussa uskoi, että elokuussa ”tilanne on päällä”?

*

Valtioiden kiistan vuorosanoja

Tähän on siis tultu.

Pohjois-Korean valtiollinen uutistoimisto KCNA: ”Järkevä dialogi ei ole mahdollista tällaisen järkeä vailla olevan ihmisen kanssa ja vain kova voimankäyttö tepsii häneen.”

Trump: ”Pohjois-Koreaan ja sen johtajaan tehoaa vain ”fire and Fury” (Tuli ja Raivo).

*

Hawaijilla valmistaudutaan ydiniskuun

Hawaiji on nostanut varautumisensa korkeimmalle kaikista Yhdysvaltain osavaltioista Pohjois-Korean mahdollisen ydiniskun takia.

Osavaltio on valmistellut uutta varautumis-suunnitelmaa jo viime tammikuusta lähtien, eli jo ennen Pohjois-Korean ja Yhdysvaltain ydinaseita koskevan sanasodan kärjistymistä tällä viikolla.

Kyse on viranomaisten mukaan varotoimesta.  Kun joudumme olettamaan, että tietyt katastrofisuunnitelmat ovat jo lähtökohtaisesti olemassa, on tämä varotoimien ja hälytysvalmiuden nosto nähtävä yleisen kansainvälisen ilmaston viilenemisen seurauksena.

Miten paljon ja pitkälle tämän viikkoiset varautumisvalmiuden nostot ovat sitten kohottaneet ennakoivat torjuntatoimet?  Sitä viranomaiset eivät halua kertoa.

*

20 minuuttia

Hawaijin puolustusviranmaisten arvion mukaan osavaltiolle jäisi noin 20 minuuttia aikaa varautua, jos Pohjois-Korea laukaisisi Hawaijia kohti mannertenvälisen ydinohjuksen.

Niinpä siellä nyt pohditaan, muun muassa tapoja varoittaa alueen 1,4 miljoonaa asukasta tulossa olevasta ydiniskusta.

Hälytyssireenijärjestelmää on määrä testata marraskuussa (!).  Vastaavia testejä ei ole tehty alueella sitten 1980-luvun.

Lisäksi hawaijilaisia ohjeistetaan parhaista toimenpiteistä mahdollisen iskun sattuessa.

Onkohan matkustuskehoituksia jaettu? – muuten kuin perhepiirissä ja tuttavien kesken?

*

Reagointi

Japanin hallitus ei hyväksy Pohjois-Korean uhittelua.  Maassa on otettu käyttöön uudet ohjeet iskun varalta.  Japani on luvannut ampua alas Pohjois-Korean ohjukset, jotka uhkaavat iskeä Japanin alueelle.  Uutisraportti toteaa: ”Japanin hallituksen viestintäpäällikkö kieltäytyi paljastamasta Japanin tarkempia suunnitelmia, mutta maan armeija aloittaa hänen mukaansa tarvittavat toimenpiteet”.

Mitä ne siis ovat, jää arvailujen varaan. 

Siinä vaiheessa, kun väestölle aletaan jakaa konkreettisia ohjeita, miten suojautua ja yrittää pelastautua, voidaan odottaa jonkinasteisen hysterian tai ainakin levottomuuden leviävän kansalaisten keskuudessa. 

Psyykisen kuormituksen lieventämiseksi ja torjumiseksi kaikki toimenpiteet on päätetty suorittaa maltillisen kaavan mukaan ja mielialojen rauhoitteluun pyrkien. 

Mihin se sitten riittää, jää nähtäväksi.

Nykyaikaiset länsimaiset ihmiset kuitenkin reagoivat voimakkaasti omaan ja perheensä sekä lähipiirinsä henkeen ja terveyteen kohdistuvassa uhkatilanteessa.  Vaaditaan, että julkinen valta ja poliitikot tekevät – eivät ainoastaan parhaansa, sillä siitä ei ole takeita, vaan yksinkertaisesti torjuvat tämän kaltaiset uhkat. 

Se taas ei nykytilanteessa ole realistista.

*

Esimerkkinä Guam

Asiantuntijoiden mukaan Yhdysvalloilla on Guamin saarella suojana yksi ballististen ohjusten torjuntayksikkö, jolla on valmius laukaista torjuntaohjukset iskun havaittuaan.  Käytännössä torjuntaohjuksia ammutaan kaksi, osumatarkkuuden varmentamiseksi. 

Lisäksi US Navyllä on Tyynellä  merellä useampia ohjustorjuntatukialuksia, joita voidaan hyödyntää ohjuskilven varmistamiseksi.  Sen sijaan vallitsee epäselvyyttä siitä, miten tehokkaasti Yhdysvaltain manneraluetta kyettäisiin puolustamaan täysimääräisen Pohjois-Korean hajautetun iskusarjan aikana.

*

veikkohuuska
Ikaalinen

historianharrastaja,
tanakasti ajassa

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu