Veikko Huuska

Seikoista, jotka ajavat Trumpia tekemään ”kirurgiaa” Pohjois-Korealle

Seikoista, jotka ajavat Trumpia tekemään ”kirurgiaa” Pohjois-Korealle

*

Äärisektoriin joutuneena mahtimiehet, erityisesti narsismiin taipuvaiset, jatkavat yhä syvemmälle animalistisen reagoinnin, epärationaalin affektian hämäriin.

Noin 15 vuotta Donald J. Trumpin elämää, toimintaa ja johtamista seuranneena olen vakavasti kallistunut sen käsityksen puoleen, että hän tiukassa paikassa toimii niin kuin on ”aina” toiminut. 

Hän on jo mielessään aikaa sitten ilmoittanut Pohjois-Korean -projektin päällikölle ja vetovastuiselle miehelle, Kim Jong-unille: You've fired!  

Puuttuu vain käytännön toteutus.

Villit hevosetkaan eivät Donnya enää pidättele!

*

Chicken game

Tihenevässä tahdissa on realisoitumistaan realisoitunut kaksi vaihtoehtoa – kukaan ei tiedä, miten toteutumispotentiaaleja, mutta silti hyvin todellisia:

Kim Jong-un ”painaa nappia”.

Donald J. Trump ”painaa nappia”, mutta pyrkii tekemään sen ensin.

Kaksi sädettä leikkaa toisensa: H. 

Loppukiihdytys on mieletön, sillä silloin on oikeasti kiire.  Hitaampi häviää heti.

Tämä on käänteinen ”Rebel without couse” –elokuvan kananpoika-pelin muoto. 

Kuilu lähestyy, mutta kun elokuvassa kilpailtiin, kumpi istuu autossa viimeksi, tässä Isossa pelissä pelataan siitä, kumpi hyppää ulos tulossa olevasta tuhosta ensiksi.  Siis iskee.

Kesto 3:42 https://

*

”Se”

Yhdenkin ydinpommin käyttö asutulla alueella voisi tappaa satoja tuhansia, tai pahimmillaan miljoonia ihmisiä. Se aiheuttaisi niin laajan tuhon, ettei mikään katastrofiapu tai terveydenhuoltojärjestelmä pystyisi vastaamaan siihen.” - http://www.rauhanliitto.fi/kampanjat/ydinaseriisunta

Kansainvälinen tuomioistuin totesi vuonna 1996, että ydinaseiden käyttö tai sillä uhkaaminen olisi vastoin kansainvälistä, aseellisia konflikteja koskevaa lainsäädäntöä ja erityisesti vastoin humanitaarista oikeutta. Valtiot eivät saa tehdä siviileistä hyökkäyskohteita tai käyttää aseita joilla ei pystytä erottelemaan siviileitä ja sotilaita toisistaan. - http://www.rauhanliitto.fi/kampanjat/ydinaseriisunta

LEGALITY OF THE THREAT OR USE OF NUCLEAR WEAPONS vuodelta 1996 toteaa, että (ydin)aseella uhkaaminen tai käyttö on kiellettyä;

Tietäen, että valtioilla on Yhdistyneiden Kansakuntien peruskirjan nojalla velvollisuus pidättäytyä voimankäytön uhasta tai käytöstä jonkin valtion alueelliseen koskemattomuuteen tai poliittiseen riippumattomuuteen nähden.” – Kansainvälinen tuomioistuin, vuonna 1996: http://lcnp.org/wcourt/opinion.htm

*

Voidaanko Kim Jong-un noutaa Haagiin tai muualle leivättömän pöydän ääreen?

Sanasota Kimin ja Trumpin välillä on yltynyt poikkeukselliselle tasolle, jossa kummankin voi katsoa rikkoneen YK:n peruskirjaa ja kansainvälisen oikeuden perusteita.

Tapahtuneen jälkeen voisi olla oikeudellisesti vaikea taluttaa toinen (Kim) Kansainväliseen oikeusistuimeen, toisen istuessa syyttäjän tai ainakin todistajan ja asianomistajan paikalla?

*

Diili

Trump on aikuisen ikänsä tehnyt diilejä, ratkonut tarjouksen ja vastatarjouksen välillä, mitä tehdä.  Nyt pöydässä on puhtaasti huonoja vaihtoehtoja.

Hän todennäköisesti näkee tilanteen siten, että perääntyminen on mahdotonta, mihin hän perääntyisi?  Paikalleen jääminen, siis tuleen makaamaan, antaisi vain lisää valtteja vastustajalle, aikaa punoa suunnitelmia ja kehittää teknologiaansa.  Siksi kiire.  Kiristyneen ultimaatumikierteen keskellä kiire ei ole hyvästä.  Mutta minkäs voit.

Kaikki nykyisen tilanteen faktorit puhuvat ”nopean puuttumisen” puolesta.  Historia ei tule silittämään viivyttelijän tukkaa.
*

Obama

Jokainen iso johtaja on johtaja isolla Jiillä vasta sitten, kun on aloittanut ja voittanut vähintäin yhden sodan.  Tämä on lause, joka on liimattu Trumpin jääkaapin oveen. 

Obamakin meni ja nitisti Osaman.  Ei häntä kukaan vaatinut Haagiin!  Kukaan…

Miksi minä en menisi ja nitistäisi Kimiä?  Eittämättä Trump on jo pitkään joutunut miettimään tätä rinnasteista tapausta.  Se teki sen jälkikäteen, kymmenen vuoden viiveellä.  Minulle on tärkeää tehdä se Etukäteen, ja vaikka kymmenen sekuntia etukäteen, mutta etukäteen.  Etukäteen, etukäteen.

Juuri suuresti haukkumansa Obaman suoritus tekee psykologis-atavistisesti Trumpille vaikeaksi ”jättää tekemättä mitään”.

Siksi tärkeää saada riittävä näyttö Kimin toiminnan väistämättömyydestä, uhkausten kovuus ja räikeys on normipäivää maailman silmien edessä.  Mutta miten määrittää, milloin, joko nyt, on täyttynyt ”täysi näyttö”.  Täysi näyttö P-Korean johtajan todellisesta aikomuksesta iskeä Guamile, Alaskaan, Los Angelesiin?  Mitä enää kaivataan.

*

Holhoukseen

Tietyllä tavalla presidentti Donald J. Trump on joutunut kuusi kuukautta (6 kk) presidenttinä oltuaan kongressin holhoukseen.  Hänet on julistettu holhouksen alle. 

Mikä on hänen valtansa ja edellytyksensä määrätä neutraloimaan vihamielisen pikkuvaltion päämies?  Aletaan olla tilanteessa, jossa Trump ei tätä pysty ratkaisemaan, muut ratkaisevat.  Mutta voiko kukaan kuvitella, että kongressi päättää tämän?  Sen on joko alettava vääntää kättä itsensä kanssa, tai jos uhka-arvio on jo punaisella, panna holhottavansa tekemään ratkaisu.  Silloin Trumpin lakimiehet saavat helpolla kongressin kuittauksen syytesuojasta.  Trump menee televisioon ja allekirjoittaa käskyn.  Mutta varataan muutaman minuutin viive, jotta pyörä ehtii alkaa pyöriä, ja koko maailman on tapahtuneen tosiasian edessä. 

Nytten se sitten alkoi!

Mikä pyörivän pyörän enää pysäyttää?

*

Menossa on todellinen kisa siitä, kuka on presidentti Harry S. Trumanin jälkeen ”toinen mies”.

*

Kuka katsoo tuloksen: https://

1:51.

*

*

Holhous

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on hyväksynyt uudet pakotteet Venäjää, Irania ja Pohjois-Koreaa vastaan.
AFP:n mukaan Trump allekirjoitti lakipaketin suljettujen ovien takana. Trump hyväksyi lakipaketin vastahakoisesti ja kutsui heti tuoreeltaan uusia pakotteita virheellisiksi.
– Kiirehtiessään (pakote)lainsäädäntöä kongressi hyväksyi myös joukon säädöksiä, jotka ovat selvästi perustuslain vastaisia, Trump sanoi allekirjoituksen jälkeen antamassaan lausunnossa.
Yhdysvaltain edustajainhuone ja senaatti hyväksyivät lakipaketin selvin äänin viime viikolla. Senaatti hyväksyi paketin äänin 98-2, edustajainhuone äänin 419-3. Paketti myös rajaa presidentin valtaa tehdä yksinään päätöksiä Venäjä-pakotteiden helpottamisesta. Trumpin mielestä presidentin vallan rajaaminen rikkoo perustuslakia, koska se rajoittaa presidentin mahdollisuuksia ulkopolitiikan johtamiseen.
Trump sanoi kunnioittavansa osaa pakotepaketin säädöksistä, mutta ei sanonut, että paketti pantaisiin kokonaisuudessaan käytäntöön. Lähde: SSS, 2.8.2017; http://www.sss.fi/2017/08/yhdysvaltain-presidentti-donald-trump-hyvaksyi-uudet-venaja-pakotteet/

*

“Our relationship with Russia is at an all-time & very dangerous low. You can thank Congress, the same people that can't even give us HCare!”

DJT, Twitter 3.8.2017

*

http://foreignpolicy.com/2017/08/09/the-game-is-over-and-north-korea-has-won/

Foreign Policy kirjoitti viime yönä 9.8.2017:

"Peli on ohi ja Pohjois-Korea on voittanut

Donald Trump voi huutaa kaikkea mitä hän haluaa, mutta nyt elämme maailmassa, jossa amerikkalainen voima on vähemmän tärkeä kuin koskaan.
"

Ei tämä näin mene.

Suurvallan äkillinen arvovallan notkahdus, joka nyt nähty, vaatii kunnian palautuksen, ja se voi käydä kalliiksi – niin P-Korealle, kuin meille kaikille.

Jokainen tunti nyt tiputtaa painolastia sen puolelle vaakaa, että Yhdysvaltain ja Trumpin on tehtävä jotain.  Suurvaltapolitiikan luonne ja dynamiikka, staatsräson, vain yksinkertaisesti vaatii niin.  Niin se käy.

Silloin hapuillaan nappia, jotain nappia.

*

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (14 kommenttia)

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Tuoretta tietoa Amerikasta. NOW

US Defence Intelligence Agencyn aivan tuoreimman analyysin mukaan
DIA päättelee, että Pohjois-Korea on tuottanut menestyksekkäästi pienikokoisen ydinlaitoksen, jossa pystytään asentamaan pitkän kantaman (ie. Mannertenväliseen) ohjukseen ydinkärki.

Yhdysvallat laskee myös, että Pohjois-Korean johtaja Kim Jogn-Un valvoo tätänykyä jopa 60 ydinasetta.

Vielä keväällä yleisesti laskettiin että ydinaseita P-Korealla olisi ”vain” 6-10 kpl.

Tämä Defence Intelligence Agencyn tuorein analyysi on saanut Yhdysvaltain sekä valtiollisen että sotilaallisen johdon lähes paniikin partaalle.
*

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Olisiko mahdollista, että tuollainen DIA:n lausunto olisi taktinen ja samaa kategoriaa kuin Irakin joukkotuhoaseet?

Hannu Töyri

Irak käytti joukkotuhoaseita Saddam husseinin aikana monia kertoja mm. Iranin ja Irakin välisessä sodassa, kurdeja vastaan - tuhosi mm. kaksi kaupunkia sekä mita kansalaisiaan vastaan mm. shioja.

Obaman aikana tuhottiin Libya, joka oli pahimman luokan virhe.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Hyvä huomio: Uusimman analyysi ajankohta eritoten sen sisältämän yllättävän korkean atomiasetiheys saa todella ounastelemaan, onko 60 pommi lähelläkään reaalitilanetta, vai onko kyse ns. tilaustyöstä.

Kaikkea soppii eppäillä.

Käyttäjän TimoKohvakka kuva
Timo Kohvakka

Jossain määrin suhtaudun kriittisesti Yhdysvaltojen arvioihin Pohjois-Korean teknisestä edistyksellisyydestä. Heille on strategisista syistä edullista luoda tälläistä kuvaa oikeuttamaan mahdolliset sotilaalliset toimenpiteet ja aikaisemmin vastaavissa tilanteissa on toimittu tällä tapaa.

Käyttäjän JukkaPaljarvi kuva
Jukka Paljarvi

DIA:n analyysi oli jo vuodelta 2013. Miksiköhän se julkaistiin Washington Postissa uutena vuotona juuri nyt?
http://www.foxnews.com/opinion/2017/08/09/obama-ad...
Ehkä kaikki ei ole aivan miltä se ensi silmäyksellä näyttää.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

*
Niinpä, faktana esitetty ei läheskään aina ole totta, esitti sitä sitten Obama ja hänen hallintonsa tai Trump ja hänen johtamansa hallinto.

Tämän kertoi tällä kertaa Fox.

Koko lailla uskottavaa on, ihan lähtökohtaisesti, ja ilman paljastuksia, tämä, että tutkimustuloksia, analyysejä ja yhteenvetoarvioita venytetään tarkoituksenmukaiseen suuntaan.

FoxNews;
”Oli selvää, mitä Obama-virkailijat tekivät vuonna 2013. DIA-raportti edusti epämiellyttäviä tosiasioita, jotka uhkasivat presidentti Obaman Pohjois-Korean strategista kärsivällisyyttä koskevaa politiikkaa (patience politics) - politiikkaa, jonka mukaisesti ei tehty mitään Pohjois-Korealle, ja potkaistiin tämä ongelma suoraan seuraavalle presidentille. Obaman viranomaiset yrittivät vähätellä DIA-arvioita estääkseen sen käyttämisen pakottamaan presidenttiä paneutumaan P-Korea –politiikkaansa vakavammin.”

Nyt sitten Trump käytti raporttia juuri tähän saumaan, aivan kuten turvallisuuspoliitisen keskusyksikön johtaja Fred Fleitz jutussaan toteaa.
*

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Maailmassa on viimeisimmän laskennan mukaan 14.995 ydinasetta. (Independent, 9.8.2017).
https://www.independent.co.uk/news/world/14995-nuk...

Niistä 4 promillea sijaitsee Pohjois-KOreassa. Se on käytännössä viimeisimpien tiedustelu- ja tutkimustietojen ilmoittama 60 kpl.

Siinä maailman vaarallisimmat yksittäiset aseet. Vaarallisuutta lisää se, että P-Korea on vienyt äärimmilleen aseiden sijainnin salauksen ja peiton. Pähkinä ja kuppi -menetelmällä P-Korea pystyisi pelaamaan maailman hermoromahduksen partalle, vaikka sillä olisi vain äskettäisesti arvioidut 1-5 pommia.

Mutta 60 kpl tekee jo mahdottomaksi tietää, missä kaikissa maan eri osiin ripotelluista ja syvälle (jopa >100 metrin syvyyteen) maan alle rakeneettuihin varastosiiloihin ja laukaisualustoille kukin on kulloinkin sijoitettu. Jossain arvioissa sanotaan että maassa on yli 2.000 valesiiloa. Tällä tiheydellä kaikkien ei todellakaan tarvitse olla edes käyttökelpoisia tai -valmiita.

Maanalainen rakentaminen on viety toppiin tässä häirikkömaassa.

Käyttäjän PaavoVaattovaara kuva
Paavo Vaattovaara

Kiina ja Venäjä ovat täydellisesti vastuussa P-Korean ydinaseista.

Käyttäjän TimoKohvakka kuva
Timo Kohvakka

Kuten Pearl Harborin tapauksessakin, ennen sitä oli ollut pitkään jatkunut Yhdysvaltojen provosointi Japania vastaan. Pearl Harbor oli tapahtumaketjun toivottu tulos, sillä kokonaiskuvan kannalta Pearl Harborin pommitus oli kannattava uhraus Yhdysvalloille. Jälkikäteen on ihmetelty, miksi varoituksia ei lainkaan kuunneltu. Miksi olisi?

Samalla tapaa nytkin. Että sota olisi "eettisesti oikeutettu" tarvitaan joku oikeuttava toimenpide. Nyt Yhdysvaltojen kannalta toivottavaa olisi jonkinlainen aggressio Pohjois-Korean puolelta. Pohjois-Korean puolivillainen isku esimerkiksi Guamille olisi erävoitto. Tai tykistökeskitys Souliin.

Nyt on aika provosoida tulella ja raivolla.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Hermosodan anatomiasta:

"Nixonin henkilöstöpäällikkö H.R. Haldenan kirjoitti muistelmissaan presidentin sanoneen seuraavaa:

"Kutsun sitä hulluuden teoriaksi ("Madman theory"/.
Haluan pohjoisvietnamilaisten uskovan, että olen pisteessä, jossa olen valmis tekemään mitä vain lopettaneekseni sodan. Kirjoita, että emme voi pidätellä häntä, kun hän on vihainen - ja hänellä on käsi ydinaseen laukaisupainikkeella."

Nixon pohti siis luovansa itsestään niin arvaamattoman kuvan, että vastustaja suostuisi neuvottelupöytään.

Trumpin on siteerattu sanovan, että hän ihailee Nixonia ja hänen lähestymistapaansa.

Ongelma on, miten paljon hän todella tarkoittaa sitä mitä sanoo ja miten laskelmoitua puhe on, Katz pohtii.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Ilmeisesti nyt kauhun tasapaino ei kelpaa hienoksi teoriaksi kilpavarusteluun.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

*
Paitsi että:
Kolme vuotta on kulunut. Kai maar DIA on tehnyt tällä välillä useita analyysejä ja raportteja P-K:n ydinasetilanteesta. Takuulla useampia kuin yksi per vuosi, vähintäin kvartaaleittain ja viimeisen vuoden aikana kuukausittain!

Mitä niissä kerrotaan?

Toisaalta:
Aika monelta taholta tähdennetään, että P-Korea on niin suljettu maa, että tiedustelutietoja ja vuotoja on vaikea saada. En usko sitä. Maa on ollut niin kauan ”tapetilla”, että läntiset tiedustelupalvelut ja niiden alatoimijat ja satunnaisemmat informaatiokauppiaat, olisivat todella kädettömiä, jos ”mitään” ei maasta irtoaisi.

Toki kaikki myönnämme tarjolla olevan informaation relevanttiuteen liittyvät varmennusongelmat. Mutta kuten sanottu, niin pieni maa ja niin ”kuuma”, että varmuudella tietoa liikkuu.

Tehokas salaus on tietysti Yhdysvaltain etu, mutta se, että kiikutetaan 3 vuoden takaisia tietoja julkisuuteen, muka, nyt, niin panee miettimään, mitä sen takana on.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Veikkaisin, että P-Korean ydinaseohjelma on edennyt rivakasti ohjus- ja ballististen ohjusten ohjelman rinnalla, kutakuinkin tasatahtiin.

Muistutan:
Sotilasteknologia on maailman suurin yksittäinen teollisuudenala. Se ei nyrpistä nenäänsä edes Pohjois-Korean tapauksessa: sen intressissä on tuottaa kansainvälinen tilanne, jossa sen tarjoamalle teknologialle on kysyntää.

Ja mitä kovempaa kysyntää, sitä kovemmat hinnat.

Ala elää muutenkin kovinta nousukautta sitten 1963.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset