Veikko Huuska

Suorittaako Yhdysvallat ”kirurgisen toimenpiteen” Pohjois-Korealle?

Suorittaako Yhdysvallat ”kirurgisen toimenpiteen” Pohjois-Korealle?

*

Presidentti Trump lupasi uhittelevalle Kim Jong-unille tämän saavan tuta ”fire and fury”.

Mutta mitä Yhdysvallat voi tehdä?  Pohjois-Korean ydinase- ja ohjustekniikan kehittelyvuosien mittaan on käyty spekulaatiota vaihtoehdoista.  Nyt ”kansainvälinen yhteisö” näyttää kääntävän katseensa Kiinan puoleen.  Siltä odotetaan ”kummisedän” ja suurvallan ominaisuudessa välittäjän toimia.  Kaikki tämä nostaa Kiinan roolia sinänsä, ja presidentti Xi tulee pelaamaan tämän suuren roolin pitkänä ja hartaasti.  Mutta mitä Kiina voi? Ei paljoakaan.

*

Trump on pitkin matkaa uhkaillut kovilla toimilla Pohjois-Koreaa vastaan, tuo maa on nyt maailmanpolitiikan kaikkein kuumimman pannun lämmittäjä.

*

Ollaan tultu tai tulossa pisteeseen, jossa kaiken järjellisen ja loogisen toiminnan ja diplomatian keinot yksinkertaisesti loppuvat.

Ylin johto joutuu kenraalien kanssa miettimään ”alikersantti Lahtisen strategiaa”.  Lahtinen sanoi Krivillä talvella 1942: (muistista) ”Ei sunkaan tässä kukaan kädet ristissä jää omaa tappamistaan vartoomaan”.

Siinä missä Lahtisen keinot olivat niukat ja vaihtoehdot vähäiset: antaa tulta hyökkääjän silmille, - Trumpilla skaala on hieman laajempi.  Hänellä on ennakoivan iskun mahdollisuus.  Lahtinen ei voinut nousta lumipoterostaan ja hyökätä, mutta Trump voi. 

Mutta tekeekö hän sen? Milloin ja miten?

*

Osallistuin nuorempana sitkeisiin väittelyihin siitä, olisiko maailma parempi ja elämä helpompaa – ja historia siedettävämpi – jos Hitler olisi nitistetty ajoissa.  Sotilasstrategisesti mielenkiintoinen pohdittava aihe ja historianfilosofisesti oiva vaihtoehtoisten tapahtumaketjujen keissi. 

Mutta millä voimalla ja oikeudella tuollainen ”leikkaus” tehtäisiin?  Milloin näyttö kehityskulun vaarallisuudesta ja kohtalokkuudesta on riittävän vahvasti todistettu, että se oikeutta jonkun ”nostamaan miekkansa”?  Ja kuka tästä päättää, millä valtuuksilla? 

Oikeutetun sodan käsite astuu voimaan vasta hyökkäyksen tapahduttua, oikeudettoman aggression torjumiseksi ja kansakunnan tai yhteisön nimissä. 

Kysymys on kaleidoskooppimaisesta dilemmasta:

milloin, miten, kuka, miksi, voimalla vai hengellä, yksin vai yhdessä, siis kuinka? Miksi?

*

Yhdysvallat on valmis tekemään ennaltaehkäisevän iskun Pohjois-Koreaan.  Tämä on ollut otsikoissa jo kuukausia, strategikoille truismi alusta alkaen.  Mutta mitä se merkitsee?

Mitä tapahtuu kun Yhdysvallat tekee ennaltaehkäisevän iskun Pohjois-Koreaan? 

Mitä Yhdysvallat tekee kun se tekee ennaltaehkäisevän iskun? 

*

Viime huhtikuussa (2017) puhuttiin näin:

” Lähteiden mukaan iskuun voisi sisältyä ohjuksia ja pommeja sekä kyber- ja erikoisoperaatioita. Lähteiden mukaan Yhdysvallat on sijoittanut kaksi hävittäjäalusta Pohjois-Korean lähettyville. Toisen niistä kerrotaan olevan 300 mailin eli vajaan 500 kilometrin päässä Pohjois-Koreasta. Molemmat aluksen pystyvät lähteiden mukaan ampumaan Tomahawk-ohjuksia.

NBC:n mukaan lisäksi Yhdysvaltojen raskaiden pommikoneiden on sanottu olevan Guamilla valmiita iskemään Pohjois-Koreaan, jos tarve vaatii. Aiemmin tällä viikolla Pentagon myös ilmoitti, että USS Carl Vinson -lentotukialuksen johtama iskuryhmä määrättiin siirtymään lähemmäs Pohjois-Koreaa.”

Lähde: https://www.mtv.fi/uutiset/ulkomaat/artikkeli/nbc-yhdysvallat-valmis-tekemaan-ennaltaehkaisevan-iskun-pohjois-koreaan/6390606#gs.2vYf7w0

*

Luen tuota skenariota kolmi-kärkisenä toimenpiteenä.

1.)Näytetään voimaa ja isketään ”yläpäähän”,  esim. Kim Jong-unin palatsiin, yhteen niistä tai pääesikuntaan ja pyritään puhumaan tulella ja raudalla ”järkeä päähän”.

2.)Tuhotaan tiedustelutietoihin perustuen mannertenvälisiä ohjussiiloja ja ydinasevarastoja.

3.)Pommitetaan maata ja sen kaupunkeja, keskuksia, kasarmeja, sotilastukikohtia, tehtaita ja siltoja niin paljon kuin ehditään.

Suoraan sanoen ei vaikuta kovin järkevältä.

*

Pohjois-Korea, kuten kaikki vihollisuuksiin valmistautuvat maat ottavat huomioon  kaiken tuon, ja hieman muuta vielä päälle.  Ne ensinnäkin tuntevat kuppi-pähkinä –pelin. 

Viisi kuppia yksi pähkinä:

koskaan pähkinä ei ole siellä, missä se näyttäisi olevan.  Kim ja hänen esikuntansa osaavat tämän ”kiinalasien pelin” perinjuurin, heillä on omien lisäksi kiinalaisia, ym. muita osaamistahoja edustavia toimijoita mukana pelissä.

Viimeisimpien (eilisten) tiedustelutietojen mukaan Pohjois-Korealla on 10 – 30 ydinkärkeä.  Se ei tarvitse niistä kuin yhden ja sille mannertenvälisen ohjuksen, kun se jo tekee ikimuistoista jälkeä jossakin.

*

Viimeisin mutta vähän julkisuudessa pyörinyt termi on ”surgical operation” (kirurginen toimenpide).  Siinä missä presidentti Trump puhuu televisiossa maailmalle käsivarret niveliään myöten tiukasti paketissa: Saatte niskaanne ”fire and fury”! todelliset strategit sotilaspoliittisiessa topissa hiovat vuosikymmenien aikana konstruoituja ”ennaltaehkäisevän iskun” ("pre-emptive strike") - ja ”ennaltaehkäisevää iskua edeltävän ennakkoennakkoiskun” muotoja ja keinoja.

*

"Kirurginen toimenpide"

Ensi-isku on suoraan kriminelli teko, mutta ”ennaltaehkäisevän iskun” kylkeen voidaan liimailla legalistis-moraalisia etikettejä. 

Presidentti Trump ei saa napinpaino-lupaa kumpaankaan, hänelle on tiettävästi myös (nimenomaisesti) pantu päällystakki tässä suhteessa, kuten siviilipolitiikankin saralla.  Mutta ennaltaehkäisevää iskua edeltävä ennakkoisku voisi tulla kyseeseen, siinä määrin pitkälle labyrinttipeli on jo edennyt.  Kaikki vaihtoehdot ovat jo tilannehuoneiden kuvaruuduilla ja hiekkalaatikoissa.

Siksi ”kirurginen toimenpide”.  Se on paitsi iskevämpi, myös siistimpi toimenpidenimike, eikä välttämättä johda Haagiin.

Tällä käsitteellä asiantuntijat tarkoittavat tarkkaan ja varmistettuun tiedustelutietoon ja ”reaalikuvaan” perustuvaa fokusoitua, rajattua, collateral damage –suojattua toimea (ei "iskua"!), jolla lamautetaan joko ohjausjärjestelmä, komentoketjut sotketaan, tuhotaan atomipommi tms. 

Näin ollen isku voi olla yhtälailla kybernaalinen kuin konventionaalinen.  Se voidaan tehdä paikalla tai etänä.  Se perustuu huippuosaamiseen ja paikallistuntemukseen.  Siihen liittyy ja sisältyy sisäisiä ja käytännöllisiä ongelmia. 

Onpa siihen kehitetty oma täsmäase, neuropommi, jonka teknisestä ja faktisesta olomuodosta on saatu vain niukasti tietoa. 

Sota ei ole kaunis eikä ongelmaton koskaan.  Yleensä sodassa tulee tappioita, tappioista pahimpia ovat omat munaukset tai petos.

Uskaltaako ja pystyykö Yhdysvallat tekemään ”surgical operation”? 

Kohta ei enää kysytä haluaako tai unohtaako se sen.  Sotilasjuna on lastattu ja se lähti jo, aikaa sitten.

*

Muutaman kerran Pohjois-Korea on uhitteluilla ja pullistelulla onnistunut saamaan Yhdysvalloilta ja kanainväliseltä yhteisöltä ”namurahaa” omaan militaarikoreografiaansa.  Nytkin se voi saada jotain. 

Mutta tosiasia on se, että tällä kertaa maa ja sen johtaja on tanssinut itsensä nurkkaan.  On ylitetty punainen viiva, jota ei saa ylittää. Mutta ylitetty on. 

Paluuta ei ole.  Jotenkin tämä ongelma, roistovaltion iso leka, on ratkaistava.

*

Lisäys:

Nonaggressioperiaate (NAP) on yhteiskuntafilosofian piirissä esiintyvä oppi, jonka mukaan voimankäyttöä ei pidä aloittaa muiden ihmisten kehoa tai omaisuutta kohtaan: väkivallan käyttö on sallittua vain itsepuolustukseksi ja silloinkin vain kohtuullisessa määrin.

*

Milloin alkaa itsepuolustus?

To be or not to be. Siinäpä kysymys.

Onko kyseessä vain oraalinen pöly?

Sanat loppuvat kun putket puhuvat.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (27 kommenttia)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Pohjois-Korea voi hyvin mieltää tilanteen siten, ettei haukkuva koira pure. Eihän suurvalta todellisista salaisista suunnitelmistaan koskaan ennalta ilmoita. Lisäksi Trumpin retoriikka on Pohjois-Korealle itselleen niin tuttua tavaraa, että osaa sen myös asettaa oikeaan arvoonsa.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Tässä juuri piilee sotaretoriikan sudenkuoppa.

Molemmat osapuolet ajattelevat, että tämä on vain "haukkuva koira", ja kiristää hieman kierroksia ja retoriikan kovuutta ajatellen, että molemmat kyllä ymmärtävät "kupletin juonen", ja näin kierrokset jatkuvat kovenevin verbaalisin panoksin.

Sotaretoriikassa, joka on turvallisuuspolitiikan juurakoita, sana on teko.
Nyt ollaan 1963 jälkeen ensi kerran näin pitkällä, että kahdella impulsiivisella "esiintyjällä" on atomisalkku vierellään ja painonapin päältä on "pölyt pyyhitty pois".

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Pienenä sivuhyppynä pitää kehua, että olen omin silmin nähnyt atomipommin räjäytyksen.

Olin matkalla lentokoneessa Tokiosta Aucklandiin Uuteen-Seelantiin 90-luvun alkupuolella ja aamun sarastaessa raotin hiukan ikkunasärmiä katsoakseni alla siintelevälle Tyynelle-Valtamerelle. Yhtäkkiä näin valtavan valon välähdyksen jonkin matkan päässä merellä alempana ja valo näytti leviävän laajalle ja nousevan korkeuksiin, kunnes se sammui.

Ihmettelin tuota ilmiötä ja pohdiskelin jo, että olin nähnyt harhoja, mutta seuraavana päivänä Aucklandissa luin lehdestä, että Ranska oli suorittanut aamuyöstä ydinkokeen Mururoan Atolleilla.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Tässä on monia kerroksia kuin sipulissa.

Yhdysvallat ei halua viedä tätä YK:hon eikä etenkään turvaneuvostoon, koska siellä tähän kiistaan - joka siltä osin, kuin on kyse San Franciscon tai Alaskan tai Guamin sotilastukikohtaa tai mitä ikinä Yhdysvaltain territoriota ja sen kansalaisia koskevasta suorasta uhkasta - suhtaudutaan on sen kahdenkeskisenä otatuksena P-Korean kanssa.

Tilanne ja suhtautuminen on nyt sama, kuin "isku" olisi jo tapahtunut. Kansainvälisessä turvallisuuspolitiikassa uhkaus on teko.

Näin Yhdysvalloissa halutaan nähdä. Vastakkain: Supervalta ja roskavaltio joka on hankkinut luvatta "ison lekan".
Supervalta ei halua välimiehiä itsensä ja uhkaajansa väliin.

*

Yhdysvaltain, Kiinan ja Venäjän triangeli on ajautunut ja ajettu hankalaan asentoon, niin että, vaikka kaikkien intressi on pelata aikaa, rauhoittaa ja kammitsoida P-Koreaa, - niin niillä kaikilla on mielessä "Iso Peli", eli asemien puolustaminen ja vahvistaminen maailman voimapolitiikassa, jossa yksikään ei halua tinkiä yhtään mitään, vaan käyttää jokainen pelitilanne ja siirto luomaan omaa mahtia ja jotenkin antaa aaltojen syödä kilpailijan maaperää, "edistää poliittista eroosiota".

Pekka ja Susi -syndroomaan liittyen, P-Korea on pullikoinut ja mahtaillut ennenkin, ja se on ostettu toviksi aloilleen Yhdysvaltain ja kv-yhteisön rahoitus- ja apujärjestelyin. Iso kysymys nyt on: noudattaako (tuleeko noudattamaan) tämäkin keissi vanhoja dramaturgioita, vai onko tässä mahdollisuus (edes pieni) tilanteen eskaloitumiseen ja lumivyöryilyyn onnettomaan suuntaan, oikeaan iskuun ja sotaan.

Kukaan ei voi tätä tietää.

Siksi pitää pelata tai ainakin yrittää, kuin olisi pahin kyseessä, mutta kuitenkaan antamatta siimaa muille tarpeettomasti. Armotonta hermopeliä. Uhkapeliä ihmisten olohuoneissa.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Pohjois-Korea on tiedustelun kannalta hankalin mahdollinen paikka koko maailmassa. Sinne ei voi lähettää erikoisjoukkoja tiedustelemaan maastoa, koska nämä jäisivät kiinni ennen kuin kissaa ehtivät sanoa.

Koko systeemin perustuessa siihen, että naapurit tuntevat toisensa, ei voida käyttää edes etelä-korealaisia agentteja, koska nämä jäisivät kiinni ennen kuin ehtivät kissaa sanoa.

Satelliiteilla voidaan seurata, mitä siiloilla tapahtuu, mutta kuten jo todettua, koskaan ei voida varmuudella tietää, missä taktiset aseet ovat.

Olisi harmillista iskeä vikaan, koska silloin olisi riskinä, että miljoonia amerikkalaisia höyrystettäisiin taivaan tuuliin kostoiskun mukana vain ja ainoastaan Pentagonin tai CIA:n virhearvion johdosta.

Klassinen patti-tilanne.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Vaikeutettu peli.

Etenkin, kun voimme uskoa, että tässäkin tapauksessa P-Korean päällikkö käyttää paitsi kuppi-pähkinä -peliä, myös aivan rajattoman kovaa ihmiskilpi-strategiaa.

Eiköhän ratkaisevat voimat ole ihan tiheästi asutun miljoonakaupungin ytimessä tai ainakin sisäkehällä.

Sieltä ongelman poistaminen kirurgisena toimenpiteenä vaatii sen tason toimintamalleja, että en täysin pysty kuvailemaan. Menee nimittäin fiktion puolelle.

Eikös Suomessa ole suuret fiktio-päivät juuri nyt. Sieltäkö löytyisi asiantuntemusta? Monissa maissa strateginen keskus hyödyntää erilaisin harjoitusalustoin fiktion, faktan, historian ja skenarologian spesialisteja yhdessä ja erikseen kuvittelemaan situaatioita ja luomaan ongelmia.

Elävä maailma on paras käsikirjoittaja, mutta pelisuunnittelijat yms. ovat myös hyviä.

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen

Uskotko Juha-Pekka todella, että Pohjois-Korea pystyy "höyrystämään" miljoonia amerikkalaisia kostoiskulla Amerikan mantereelle? Tai minkäänlaisella iskulla? Minä en usko, en vielä tänä päivänä!

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Eivätkö Pohjois-Korean jalkajousiosastot ja raskaat katapultit ole asemissa 30 kilometrin päässä jättiläiskaupunki Soulista? Wikipedian mukaan puolet Etelä-Korean väestöstä asuu pääkaupungissa ja sen lähiöissä, joten isku rajan takaa Souliin tekisi kammottavaa tuhoa.

No, onko soulilaisen siviiliväestön syy, että Yhdysvaltain presidentti suoltaa uhkauksia? Ei, mutta ajatteleeko Kim esikuntineen näin, vai olisiko hän valmis tuhoamaan kaiken ulottuvillaan olevan tuntiessaan joutuneensa umpikujaan?

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Eivätkö Pohjois-Korean jalkajousiosastot ja raskaat katapultit ole asemissa 30 kilometrin päässä jättiläiskaupunki Soulista?"

Eiköhän nämä katapulttiaseet ja jalkajouset ole niin tarkkaan tiedossa ja ohjusten tähtäimissä, ettei ne ennätä montaa katapulttia laukaista, ennenkuin ne on tuhottu ja pois pelistä. Harva katapulttiammus pääsisi lentämään Souliin asti.

Pohjoiskoreaa suurempi riski on siinä että USA:ssa on hullu ja arvaamaton mies peräsimessä ja ydinaseiden laukaisunapin ulottuvilla.

Trumpin syrjäyttäminen asemastaan tavalla tai toisella, olisi maailmanrauhan kannalta tärkeämpää ja hyödyllisempää kuin Kimin lapsellisten sotaleikkien uhka.

Trump yksin on maailmalle sata kertaa vaarallisempi kuin Kim ja hänen koko asearsenaalinsa.

Jyrki Paldán

Hyvä blogi ja todella tulenpalavan tuore aihe.

Kuten Tuomo Kokko mainitsikin jo, Etelä-Korean kysymys on toinen valtava ongelma kaikissa Pohjois-Koreaan kohdistuvissa iskuissa. Huhujen mukaan P-Korealla on jatkuvassa valmiudessa kymmeniä tuhansia tykinpiippuja suunnattuna Souliin. Ainoa tapa estää Souliin kohdistuva vastaisku on laaja ydinaseisku etelärajalle, mutta se taas tekisi Souliin mahdollisesti jopa enemmän tuhoa kuin P-Korean tykistö. Riippuen hieman tuulen suunnasta ja muista tekijöistä.

Kymmenmiljoonaisen kaupungin evakuoiminen taas on täysi mahdottomuus. Erään huhun mukaan Fukushiman onnettomuuden yhteydessä Japanin viranomaiset luulivat joutuvansa evakuoimaan koko maakunnan. Se aiheutti suuren paniikin viranomaisten parissa, sillä he tiesivät operaation täydeksi mahdottomuudeksi. Niin massiiviseen evakuointioperaation ei yksinkertaisesti ole eväitä, ei edes luonnonkatastrofeihin tottuneessa Japanissa. Soulin kaltaisessa kymmenen miljoonan asukkaan tiheään asutussa suurkaupungissa ongelma on tuhansia kertoja pahempi.

NAP-periaatteesta täytyy kuitenkin huomauttaa, että haudataan se roska jo. Ei tarvitse kuin kaivaa tuosta länsimaisesta liberalismifilosofiasta NAP:in ja omistusoikeuden käsitteet, niin ymmärtää kuinka hölmöstä asiasta on kyse. Yksityisomistus perustuu sen mukaan ensimmäisen haltuunoton periaatteeseen, jonka mukaan kuka tahansa voi julistaa minkä tahansa asian omaksi omaisuudekseen, niin kauon kun ei riko muiden samalla periaatteella hankittuja omistusoikeuksia, tai muiden kehojen fyysistä koskemattomuutta. Ensimmäisen haltuunoton jälkeen omistusomaisuutta voidaan muuttaa vain vapaaehtoisen kaupan välityksellä.

Tuon yhtälön avulla Trump voisi vain julistaa hengitysilman yksityisomistuksekseen, ja siten tehdä ihan minkälaisen iskun haluaa mihin vain "puolustaakseen omistuksiaan". NAP:in valossahan se olisi pelkkää "itsepuolustusta". NAP on pelkkä yksinkertaistettu puhtaasti abstrakti rationalisointityökalu, jolla jokainen voi käytännössä selittää minkä tahansa teon. Reaalimaailman kanssa sillä ei ole mitään tekemistä. Toivottavasti ei korkean profiilin oikeuden tai moraalifilosofiankaan.

Käyttäjän PekkaNrnen kuva
Pekka Näränen

Ihmettelisin kovasti, ellei Yhdysvallat olisi viimeaikaisten tiedustelutietojen valossa jo valmistelemassa jonkinlaista iskua Pohjois-Koreaan. Ei isku tietenkään tulisi tapahtumaan ydinasein, USA:lla on riittävästi konventionaalista voimaa saattaa Pohjois-Korea polvilleen muutamassa viikossa, Irakin sodat ovat hyvä esimerkki tästä.

Veikko Huuska pohti monipuolisesti eri mahdollisuuksia saada poistetuksi Pohjois-Korean ydiniskun uhka muuta maailmaa kohtaan. Itse näkisin erittäin voimakkaan, mutta vain sotilaskohteisiin kohdistetun ja suhteellisen lyhytaikaisen iskun parhaaksi. Sitä ennen olisi Soulin siviiliväestöä suojattu ja osittain evakuoitu. Pohjois-Korean tykistö on pakko sijoittaa rajalle suhteellisen rajatulle alueelle pystyäkseen tehokkaasti ampumaan Souliin ja luulisi sen tuhoamisen olevan suhteellisen helppo tehtävä. Ilmaherruus on täydellisesti Yhdysvalloilla ja sen liittolaisilla. Pohjois-Korealla on tuskin vielä tällä hetkellä juurikaan mahdollisuuksia tehokkaisiin ohjusiskuihin ydinhyökkäyksestä puhumattakaan. Kello käy tässä suhteessa kuitenkin koko ajan, puolen vuoden tai vuoden päästä tilanne voi olla jo toinen. Iskun päämääränä pitää joka tapauksessa olla hallinnon vaihto.

Vaikka Saddamin hallinto saatiin kaadettua muutamassa viikossa, niin ongelmaksi Irakissa jäi sunnien ja shiiojen vihanpito ja jihadistiliikkeet. Ottaisin Pohjois-Korealle kuitenkin esimerkiksi sodanjälkeisen Japanin. Militaristisessa Japanissa keisaria pidettiin jumalana ja vastarinta oli suorastaan fanaattista kamikazeiskuineen. Tämähän oli pääsyy USA:n päätökselle käyttää atomipommia saadakseen Japanin antautumaan ilman että pääsaarelle tarvitsi hyökätä. Antautumisen jälkeen Japanissa ei kuitenkaan ilmennyt mitään vastarintaa amerikkalaisten miehityshallintoa vastaan ja Japani on pysynyt USA:n uskollisena liittolaisena siitäkin eteenpäin. Totta on kyllä, että keisarin sallittiin jäädä valtaistuimelleen muodollisena valtionpäämiehenä.

Korealainen kulttuuri on käsittääkseni pitkälti samanlaista kuin Japanin ja kun Korean pohjoisosa yhdistettäisiin eteläosaan yhdistyneeksi Korean liittovaltioksi, jonne virtaisi suuria määriä apua niin USA:sta, Japanista kuin aina maksumiehenä olevasta EU:stakin, luulisin että pohjoiskorealaiset eivät ryhtyisi käymään mitään pelättyä sissisotaa. Joku Kimien suvun jäsen voitaisiin nostaa Korean liittovaltion pohjoisosan johtoon muodolliseen asemaan.

Muistamme kansainvälisen avun Pohjois-Korealle vastineeksi ydinohjelmasta luopumiselle ja Etelä-Korean "päivänpaistepolitiikan". Oliko niistä mitään hyötyä? Ei, Kimien dynastia on jatkanut sitkeästi ydinohjelmaansa jo yli kaksikymmentä vuotta, tehnyt erilaisia provokaatioita ja hyökkäyksiä Etelä-Koreaa vastaan ja jatkanut hirmuhallintoaan omaa kansaansa vastaan. Siksi en usko neuvotteluihin ja Pohjois-Korean hyvittelemiseen. Kun Pohjois-Korea on saanut valmiiksi uskottavan ydinasepelotteen, muu maailma on Kimin panttivankina. Pakotteet vaaditaan lopetettaviksi, kaikenlaista apua ja huipputeknologiaa toimitettavaksi, merkittävämpää asemaa kv foorumeilla, amerikkalaisten joukkojen poistamista Etelä-Koreasta ja ehkä maan demilitarisointiakin, muuten uhataan ydiniskulla "vihamielisiä" valtioita. Sitten voivat valtionjohtajat miettiä, ovatko uhkaukset vain retoriikkaa vai onko varaa asettaa miljoonakaupungit ydiniskun uhan alle.

Nyt olisi aika Yhdysvaltojen ja sen liittolaisten Etelä-Korean ja Japanin toimia!

Käyttäjän MikaRiik kuva
Mika Riikonen

Tuolla on amerikkalaista realismia siitä, mitä aseellinen väliintulo tarkoittaisi: https://www.nytimes.com/2017/07/05/world/asia/nort...

Tuolta löytyy paljon muuta materiaalia P-Koreaan liittyen: https://warontherocks.com/tag/north-korea/

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

Yhdysvaltojen ennaltaehkäisevää toimintaa vaikeuttaa Kiinan läheisyys – ennen operaatiota olisi jotenkin varmistettava, että tuho Pohjois-Koreassa rajataan tasolle, joka todella on hyväksyttävissä Kiinalle, eikä vahingonlaukauksia osu Kiinan alueelle. Kiina voisi kenties tehdä palveluksen välittämällä vakavan ultimaatumin, joka parhaimmillaan saisi Kimin perääntymään uhkapelistä kasvonsa säilyttäen.

Ja ellei mikään muu auta:

Intensiivinen etukäteistiedustelu ja maalitietojen päivitys alueen ylle laukaistujen uusien tiedustelusatelliittien avulla, sitten ilmapuolustuksen lamautus tutka-asemien tuhoamisella ja elektronisella häirinnällä, massiivinen keskitys Tomahawk-risteilyohjuksia tavanomaisin taistelukärjin tuhoamaan kaikki operatiivisessa valmiudessa olevat Pohjois-Korean ballistiset ohjukset, toissijaisina maaleina Etelä-Koreaan ulottuva tykistö, välttäen asutuskeskuksia ja muuta kollateraalista vahinkoa, hyödyntäen pimeätoimintaa ja kaikenlaista teknologisen etumatkan hyväksikäyttöä, mukaan lukien ilmaherruuden hyväksikäyttöä tykistöaseiden eliminoimiseksi. Maavoimilla ei olisi mitään asiaa 38. leveysasteen pohjoispuolelle.

Kiina olisi pidettävä tapahtumien tasalla ja vakuuttuneena siitä, ettei "kirurginen" toimenpide leikkaa sen kudosta...

YK ja kansainvälinen yhteisö olisi pidettävä myös informoituna operaation rajoitetuista tavoitteista ja sen etenemisestä.

Sotatoimien aloitusta paljon vaikeampaa olisi niiden lopetus. Kunniallista perääntymistietä olisi pidettävä avoinna Kimille ja tarjottava monenlaista porkkanaa "ison kepin" ohella.

Saavutettaisiinko tällä kaikella tuholla mitään muuta kuin aikalisää, ennen kuin Pohjois-Korea saisi seuraavat ohjuksensa ydinkärkineen käyttövalmiuteen? Jonkinlainen paikan päällä tapahtuva valvonta olisi ainoa tapa varmistaa Yhdysvaltain turvallisuus myöhemmältä kostoiskulta. Kansainvälinen "valvontakomissio", jossa Kiinalla ja Venäjällä olisi huomattava edustus?

Viisaille ammattilaisillekin tässä olisi kovin visainen ongelma, ja samalla aiheutuisi perustuslaillinen ongelma Trumpin pitämisestä pois jaloista häiritsemästä työrauhaa...

Mutta samalla on selvää sekin, että supervallan tähtäileminen ladatulla aseella ja uhkaava suunsoitto ei yksinkertaisesti voi pitkän päälle jatkua.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Kim Jong-unin eliminoiminen on varmasti äärimmäisen vaikea mutta ei suinkaan mahdoton tehtävä.

Keinovalikoimalle asettaa rajat ainoastaan mielikuvitus. Kyseessä on kuitenkin vain yksi ihminen.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

Osama bin Laden saatiin toki lopulta pois päiviltä, mutta täysivaltaisen valtion osalta päämiehen eliminointi menee paljon vaikeammaksi, ellei kehity palatsivallankumousta ja samanlaista tilannetta kuin Gaddafille. Myös Saddam Husseinin kohdalla piti ensin sotia oikea sota, jonka jäljiltä Irak ei ole toipunut vieläkään.

Kukapa sitäkään tietää, millainen olisi Kim Jong-unin seuraaja?

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Yksikin toimiva mannertenvälinen ohjus ydinkärkineen riittää varmistamaan sen, ettei kukaan yritä minkäänlaista kirurgiaa Pohjois-Korean suhteen. Kostoiskun mahdollisuus sitoo päättäjien kädet tehokkaasti.

Mononen esitti monenlaisia häirintämahdollisuuksia hyökkäyksen mahdollistamiseksi, mutta unohti sen, että jo intervention valmistelut saattavat indikoida Kimin käyttämään ydinasetta. Ballistisen ohjuksen voi tuhota helposti kun se nousee, mutta vauhtiin päästyään se lentää vääjäämättä maaliinsa, olkoon se sitten Guam, Havaiji tai vaikkapa Los Angeles.

Evakuointiin on aikaa tällöin 20 minuuttia ja siviiliuhrien määrä valtava.

Erona aikaisempiin sotiin on se, että Pohjois-Koreaan on käytännössä mahdotonta sijoittaa etukäteen erikoisjoukkoja maalaamaan risteilyohjusten ja laserpommien maalit. Myös tämä vaikeuttaa maalien tuhoamista.

Olen samaa mieltä siitä, että Kimin dynastia on hajotettavissa vain sisältä päin.

Käyttäjän PekkaNrnen kuva
Pekka Näränen

En usko, että Pohjois-Korealla on vielä ydinkärkiohjusta, mutta ehkä puolen vuoden päästä on. Siksi alkavat olla viimeiset hetket käsillä vaihtaa maan hallinto. Se voi tapahtua vain sotilaallisesti. Sisältä päin lähtevä vallanvaihto ei onnistu, siitä pitää huolen Kim Jong-unin terrorikoneisto.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Jotenkin alkaa vaikuttaa siltä, että viime kädessä kuitenkin se on Kiina, joka asian tulee ratkaisemaan. Todennäköisesti jollain tavoin Pohjois-Korean selkeän kesyttämisen kautta, mikä saattaa pitää sisällään myös vallanvaihdon masinoimisen.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

USA on todellakin ratkaissut ties kuinka monta maailman konfliktia "kirurgisilla" iskuillaan: Afganistan, Irak, Syyria, Libya, Somalia j.n.e. j.n.e. ovat välittömästi rauhoittuneet. Tokihan he tälläkin kertaa onnistuvat.

Huuska on huomannut ihan oikein, että ensi-iskuna "kirurginen toimenpide" on laiton mutta tuskin johtaa Haagiin. Niinpä, USA ei ole edes mukana Haagin tuomioistuimissa sillä se ei salli kansalaistensa joutumista kansainväliseen vastuuseen. Se ei salli kansalaistensa edes todistaa Haagissa.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Niin kauan kuin pahuuden voimat ovat edustettuina turvallisuusneuvostossa maailman vapautta vartioiva suurvalta ei voi laskea sen varaan, että oikeutettuihin iskuihin saataisiin sitä kautta legaliteetti ja niin muodoin se haluaa pidättäytyä myös kansainvälisen tuomioistuimen ulkopuolella.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Pahuuden voimat ... maailman vapautta vartioiva suurvalta ... hihihhihii.... heheheheee ... ruaaahhahahahaa .... --- tämä on ehdottomasti paras pläjäys mustaa huumoria pitkiin aikoihin.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #23

- Hihi...hihi. Kyllä korpisoturi jaksaa. Sisukimput painaa vaan, hihihi.

Myyryläinen on profiloitunut US:n Puheenvuoron Vanhalaksi . Hyvä niin, sillä huumorimiehiä aina tarvitaan.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #24

Naurun luvataan pidentävän ikää ja olen monille kommentoijille ja plokisteille velkaa monet vuodet. Onhan minusta varmaan tällä menolla tulossa oikea metusalem.

Toisaalta itse olen aina tuntenut Tuntemattomassa sympatiaa pikemminkin stm. Korpelaa kohtaan kuin harmitonta Vanhalaa. Tosin tuskin Toivonen ihan väärässäkään olen, rehellinen introspektio johtaa tunnistamaan itsessäni jonkinlaisen Vanhalan ja Riitaojan hypridin. Pelkään sotaa ja tappamista mutta toisaalta lienee jotakin korkeammin henkistynyttä kun "korpisoturimme näyttävät kätevyytensä kaikilla aloilla". Ja olenhan Vanhalan kanssa samaa mieltä Jatkosodan lopputuloksestakin: "Sosialististen Neuvostotasavaltojen liitto voitti, mutta hyvänä kakkosena tuli maaliin pieni ja sisukas Suomi."

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #25

Historia on ihmeellistä ja usein myös oikeudenmukaista.

Nyt tuota imperialistista suurvaltaa ei enää ole olemassakaan, mutta itsenäisyytensä taistelemalla säilyttänyt Suomi elää.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #26

Historia on todellakin usein ihmeellistä mutta oikeudenmukaisuus on ihan toisella akselilla.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

The ForeignPolicy kirjoitti viime yönä (9.8.2017);

"The Game Is Over and North Korea Has Won

Donald Trump can whine all he wants, but we're now living in a world where American power is less relevant than ever."

Linkki: http://foreignpolicy.com/2017/08/09/the-game-is-ov...

Siis suora käännös:

"Peli on ohi ja Pohjois-Korea on voittanut

Donald Trump voi huutaa kaikkea mitä hän haluaa, mutta nyt elämme maailmassa, jossa amerikkalainen voima on vähemmän tärkeä kuin koskaan."

*

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Tuoretta tietoa Amerikasta. NOW

US Defence Intelligence Agencyn aivan tuoreimman analyysin mukaan
DIA päättelee, että Pohjois-Korea on tuottanut menestyksekkäästi pienikokoisen ydinlaitoksen, jossa pystytään suorittamaan pitkän kantaman (ie. Mannertenväliseen) ohjukseen ydinkärki.

Yhdysvallat laskee myös, että Pohjois-Korean johtaja Kim Jogn-Un valvoo tätänykyä jopa 60 ydinasetta.

Vielä keväällä yleisesti laskettiin että ydinaseita P-Korealla olisi ”vain” 6-10 kpl.

Tämä Defence Intelligence Agencyn tuorein analyysi on saanut Yhdysvaltain sekä valtiollisen että sotilaallisen johdon lähes paniikin partaalle.
*

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset