Veikko Huuska

Kunnanlääkäri Palmgren menehtyi salamaniskusta Ikaalisten Kylpylaitoksessa 1919.

Kunnanlääkäri Palmgren menehtyi salamaniskusta Ikaalisten Kylpylaitoksessa 1919.

Kuolleita:

"Hugo Wilhelm Palmgren.

Kuten toisesta paikasta lehteämme lähemmin on mainittu, kuoli Ikaalisten Kauppalassa salaman iskusta tohtori H.W. Palmgren 12.7.1919.  -  https://ylioppilasmatrikkeli.helsinki.fi/1853-1899/henkilo.php?id=25910

Tohtori Palmgren oli syntynyt Porissa 3 p. maaliskuuta 1879, vanhemmat, tehtaanisännöitsijä R.W. Palmgren ja Edla Maria Liljeroos.  Ylioppilaaksi tuli hän 1898 ja lääkäriksi 1909.  Vuonna 1905 toimi hän Savonlinnan kylpylaitoksen alilääkärinä, vuonna 1908 toisena koleerasairaalan lääkärinä Helsingissä, vuonna 1910 v.t. piirilääkärinä Tohmajärvellä, vuodesta 1909 Wärtsilän tehtaan lääkärinä, hoitaen samalla rautatien lääkärin virkaa, kunnes vuosi takaperin (1918, VH) muutti kunnanlääkäriksi Ikaalisiin.

Tämän kuun 15 päivänä piti hänen ottaman vastaan Sääksmäen kunnanlääkärin ja Valkeakosken tehtaanlääkärin paikan, jonne hän 16 hakijasta oli valittu, mutta säälimätön kuolema katkaisi tämän muuton.

Vainajaa jäi suremaan puoliso os. Eva Maria Börjeson, kolme ala-ikäistä lasta, ijäkäs isäpuoli ja laaja ystävä- sekä tuttavapiiri.

Vainaja oli luonteeltaan hilpeä, iloinen ja elämänhaluinen, käytökseltään sydämellinen ja hänen työkykynsä oli suurenmoinen.  Nämät ominaisuudet etevän ammattitaidon ohella vaikuttivatkin sen, että hän kaikkialla sai jakamattoman tunnustuksen ihmisenä ja lääkärinä.

*

Ukkosen tuhotöitä Ikaalisissa.

Lauantaina 12. päivä heinäkuuta noin kello 5 iltapäivällä sattui kauppalassa odottamaton kuolemantapaus, joka syvästi järkytti kaikkien mieltä.

Ikaalisten kylpylaitoksella oli tavallisuuden mukaan kertynyt uhkaavasta sadeilmasta huolimatta joukko paikkakuntalaisia ottaman vihtakylpyä, joka laitoksella tarjotaan ainoastaan lauantai-iltapäivin.

Useimmilla kylpijöillä on tapana vihtasaunan jälkeen virkistää itseään kylpylaitoksen yhteydessä olevassa uimalaitoksessa, mutta kun rankka ryöppysade oli juuri alkanut, lähtivät ainoastaan kunnanlääkäri H. Palmgrén ja yhteiskoulunopettaja E. Autero uimaan.  Saavuttuaan käytävästä uimahuoneeseen kehotti Palmgrén Auteroa menemään ”tottuneempana” edellä ja kehotusta noudattaen avasi viimeksimainittu uimahuoneen oven, jolloin samassa silmänräpäyksessä salama iski uimahuoneeseen sillä seurauksella, että tohtori Palmgrén vaipui kuolleena lattialle ja opettaja Autero iskun vaikutuksesta lensi usean metrinmatkan kivikkoon uimahuoneen edustalle, josta ilman apua ei päässyt liikahtamaan.  Kylpylaitoksessa jonkun ajan kuluttua toinnuttuaan, huomattiin että hänen saamansa vammat olivat odottamattoman lievät.

 

Lähde: Ikaalinenlehti, perjantaina heinäkuun 18 p:nä 1919, numero 29/1919.  Sanomalehdet – Digitoidut aineistot – Kansalliskirjasto.

https://digi.kansalliskirjasto.fi/sanomalehti/binding/1201002?page=1&term=Kunnanl%C3%A4%C3%A4k%C3%A4ri&term=Palmgren&term=kunnanl%C3%A4%C3%A4k%C3%A4ri&term=kunnanl%C3%A4%C3%A4k%C3%A4riksi

*

PS.

Kaiken onnettomuuden yllätyksellisyyttä kuvastaa se, että tapahtumauutisen viereisellä palstalla on lehdessä kunnanlääkärin ilmoitus:

Kunnanlääkäri Hugo V. Palmgrén ottaa vastaan sairaita Säästöpankin talolla klo 9-11 ap.”

*

Sanomalehti Ilkka kertoi tragediasta tuoreeltaan, 16.7.1919:

https://digi.kansalliskirjasto.fi/sanomalehti/binding/1229435?page=1&term=Palmgrenin&term=Palmgren

Ilkka-lehti kertoo:

Tuhoisa ukonilma Ikaalisissa

Salama m.m. surmannut kunnanlääkäri Palmgrenin.

(Ilkan kirjeenvaihtajalta)

Viime lauantaina klo 5 tienoissa iltapäivällä alkoi Ikaalisissa ankara ukonilma, jolla oli erinomaisen tuhoisat seuraukset.  Heti ensimmäinen salama nimittäin surmasi Ikaalisten kunnanlääkärin, toht, Palmgrenin.

Tohtori Palmgren oli mainittuun aikaan maisteri Auteron kanssa uimassa kylpylaitoksen uimalaitoksella.  Maisteri Autero oli juuri astumassa veteen rappusilta, kun salama iski uimakopin oviaukon kohdalla.  Hra Auteron lennätti salamanisku järveen, jolloin hän meni tainnuksiin ja sai iskun toiseen käsivarteensa ja kasvoihinsa.  Pian hän kumminkin tuli jälleen tajuihinsa.

Tohtori Palmgren seisoi salaman iskiessä uimakopin oviaukon kohdalla ja surmasi salama hänet silmänräpäyksessä. – Paikalle saapui pian piirilääkäri, tohtori Holmström, mutta voi hän vain todeta hengen lähteneen.

Mainittakoon, että tohtori Palmgren oli juuri aikeissa matkustaa uuteen virkapaikkaansa Valkeakosken tehtaille.  Hänen tavaransa olivat jo lähetetyt.  Kuolema katkaisi matkan ja saivat omaiset tyhjässä kodissa ruveta hautajaisia valmistamaan.

-

Samaan aikaan kun edellä kerrottu onnettomuus tapahtui, oli ukonilma vähällä aiheuttaa toisenkin kuolemantapauksen.

Ylioppilas Into Ahosen ollessa järvellä, kaatoi äkkimyrsky hänen veneensä.  Vene upposi pohjaan, mutta taitavana uimarina hra Ahonen, myrskystä huolimatta pysyi pinnalla ja pelastui.  Ylös saataessa oli hän kumminkin niin nääntynyt, ettei esim. jaksanut puhua ollenkaan.

Ukonilmaa, jota seurasi ankara sade, jatkui vielä sunnuntaina ja maanantaina.

*

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän MikaelSchulman kuva
Mikael Schulman

Kävin viime viikonloppuna Kemiössä, jossa edelleen muistetaan erästä kunnanlääkäri Palmgrenin kohtalontoveria, kansakoulunopettaja ja runoilija Frans Österblomia, joka siellä päin on eräänlaisen kotiseutulaulajan maineessa. Österblomin maallinen vaellus päättyi kello yhdeltä iltapäivällä kesäkuun 29. päivänä vuonna 1907, hänen katsoessaan ukonilmaa työhuoneensa ikkunasta Vestlaxin kansakoulussa. Salama iski ikkunaan surmaten hänet välittömästi. Hän oli 36-vuotias.

https://digi.kansalliskirjasto.fi/sanomalehti/bind... (Ett eftermäle)
https://digi.kansalliskirjasto.fi/sanomalehti/bind... (Dösdsfall)

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset