Veikko Huuska

Brezhnev lupasi Helsingin ETYK:ssä "kaiken tuen" Fordille 1976 vaaleissa

Puuttuiko Venäjä jollain epäasiallisella tavalla Yhdysvaltain presidentinvaaliin?

Tätä kysymystä selvitellään yhä tihemmässä hämähäkinseitissä Washingtonissa.

Aihetta sivuttiin yllättävänkin vahvasti Punkaharjulla tänään, kun presidentit Niinistö ja Putin pitivät tapaamisensa jälkeen tiedotustilaisuutta.

Vuoden 2016 vaalien osalta epäilykset vaikuttamisyrityksistä ovat vahvat, mutta "savuava ase" puuttuu.

*​

Mutta selvä todiste vierasavusta, sen lupaamisesta, on vuoden 1976 Yhdysvaltain presidentinvaaleista.​

Elokuussa 1975 Euroopan ja pohjoisen Amerikan johtajat kokoontuivat Helsinkiin allekirjoittamaan Etykin päätösasiakirjan. 34:n maan päämiehet tapasivat sekä virallisen protokollan, myös epävirallisen järjestelyn puitteissa.

Niinpä Yhdysvaltain presidentti Gerald Ford ja Neuvostoliiton pääsihteeri Leonid Brezhnev kohtasivat pikaisesti.

Nyt on julkaistu simultaanitulkin ytimekäs käännös repliikeistä, jotka nuo kaksi kylmän sodan supervaltajohtajaa toisilleen lausuivat.

​*

Brezhnev:

Haluan kertoa teille luottamuksellisesti ja ehdottoman avoimesti, että me neuvostojohdossa olemme teidän uudelleenvalintanne takana. Ja me omasta puolestamme tulemme tekemää kaiken minkä voimme sen hyväksi.

Ford:

Kiitän teitä sanoistanne. Minä uskon tulevani valituksi ja se tulee merkitsemään Venäläis-Amerikkalaisten suhteiden jatkuvaa kehittämistä, sekä luonnollisesti jännityksen lieventämistä.

Brezhnev:

Kyllä vain, ja tämä on juuri sitä, mihin mekin pyrimme. Valitettavasti, kuitenkin te julkisesti nimittelette meitä, Neuvostoliittoa, vihamielisesti, ja keskinäisissä keskusteluissanne pidätte meitä maalitauluna, ja lievityksen muuttumista peruuttaamattomaan viholliskuvaan.

Ford:

Minä voin vakuuttaa teille, täysin avoimesti, että minä olen täysin valmis vihkiytymään panostamaan kaikki voimani siihen, että maidemme väliset suhteet kehittyvät vakaasti, ja että liennytys jatkuu peruuttamattomalla tavalla.

​*

Kertomus siitä, miten Brezhnevin tulkin käännös päätyi pääsihteerin tuhkakuppiin ja siitä edelleen tarkkasilmäisen amerikkalaisagentin taskunpohjalle, on sinällään jännittävä agenttitarina. -

Lähde:

Jan M. Local: Brezhnev's Secret Pledge to 'Do Everything We Can' to Reelect Gerald Ford.

As the Vold War reged in 1975, a Russian leader promised his support for a president's reelection bid. Global Afgairs, 26.7.2017.

PS.: Kuten muistettaneen G. Ford ei tullut 1976 valituksi uudelleen, Neuvostoliiton tuesta huolimatta, tai siitä johtuen.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

"Uudelleenvalinta" on kohtelias termi. Gerald Fordia ei valittu vaaleissa edes varapresidentiksi, saati presidentiksi, ensimmäistäkään kertaa.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Juuri näin.
Mr. Ford oli oma lukunsa. Linkkijutussa vain käytettiin johdonmukaisesti muotoilua "reelect" (po re-elect?), enkä tohtinut ryhtyä puuttumaan siihen. - Osin senkään takia, että kun joku on elämässään edennyt presidentiksi, niin kylläpä joku hänet on siihen "valinnut", ja kun hän hakee seuraavissa vaaleissa valintaa äänestäjiltä niin ehkä sekin sitten on re-elect?
Kuka tai mikä Gerryn presidentiksi valitsi? Järjestelmä, "systema"?

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Kun Helsingin elokuun 1975 ETYK-huippukokous oli edennyt päätösasiakirjan allekirjoituksen jälkeen Kalastajatorpan puutarha-päättäjäisiin, meno oli hieman vapaampaa.

Eräs läsnäollut kertoo ja kuvailee:
"Yhdysvaltoja edustivat presidentti Gerald Ford ja ulkoministeri Henry Kissinger. Ford oli kuin liian usein tyrmätty raskaan keskisarjan nyrkkeilijä. Siinä pienessä hiprakassa itävaltalaissyntyinen ulkoministeri vaikutti sen sijaan valppaalta valmentajalta, joka ohjasi Fordin muiden vieraiden ja myös lehtimiesten puheille.

Itäblokin johtajat, nämä Kadarit, Honeckerit ja Gomulkat seisoivat kuin sonnit samassa piirissä päät yhdessä, eikä heidän puheilleen Kekkosta lukuunottamatta mennyt eikä halunnut mennä kukaan koko iltana. Brezhnev seurusteli Kekkosen kanssa, ei juuri muiden.

Tito lähti ensimmäisenä, sitten Brezhnev. Tämä huutaisi kuin ratsupiiskalla ovella eteen osunutta lähetystövirkailijaa. Brezhnevillä oli Titon kanssa tapaaminen Kulosaarentiellä Jugoslavian suurlähetystössä."

Lähde: Martti Huhtamäki: Mara puhuu omiaan. Wsoy, 2013.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Martti Huhtamäki kertoo mainituissa muistelmissaan mielenkiintoisen asian:

"Brezhnev asui ETYK:n ajan Kuusisaaressa vuorineuvos Aarne J. Aarnion omistamassa talossa."

Toisaalla samassa kirjassa Mara kertoo, miten Mannerheim muutenkin tapahtumarikkaan vuoden,1917, aikana, Suomen-kotiloman yhteydessä, maaliskuun vallankumouksen tohinoissa olisi maannut erään kauniin viipurilaisen ompelija-tarjoilijattaren, joka sitten joulukuussa 1917 synnytti isättömän pojan.
*

Tämä poika varttui adoptioperheessä, jonka äiti nimestä ja vähän muustakin päätellen oli mainitun yksinhuoltajaäidin sisar.

Isona pojasta kehkeytyi suomalaisen suurteollisuuden ja liike-elämän "kultasormi"; vuorineuvos Aarne J. Aarnio - Mannerheimin isätön poika.
*
Tarjolla olevien tietojen mukaan Aarnio ei peitellyt, pikemminkin päinvastoin, tätä salattua perheyhteyttä.

Aarnion koti oli "pullollaan" Mannerheimia koskevia muistoesineitä.

Aarnio "vaali miljoonilla markoilla" Mannerheimin muistoa. Näkyvimmin kunnostamalla "Lohjan Kirkniemen rappiolle menneen Mannerheimin lahjoituskartanon". Sen hän saattoi huippukuntoon, pieteetillä.
*
Nyt sitten Brezhnev yöpyi 1975 Mannerheimin pojan Kuusisaaren talossa!

Mahtoiko kukaan kertoa tätä historiallista yhteyttä NKP:n pääsihteerille?
*
Se,että Mara kertoo Marskin isyydestä ja Brezhnevin asumisesta Kuusisaaren muistoista rikkaalla maaperällä, - kirjansa peräkkäisissä luvuissa - ei ole sattumaa.

Ei tietenkään. Kyllä Mara tietää, vaikka "puhuukin omiaan"!

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Alpo Rusi vaatii tänään 29.5.2019 Kanaa-lehdessä (4/2019):

"Missä viipyy Suomen oma Mueller-tutkinta?"

Hän viittaa Yhdysvaltain presidentin epäasialisia Venäjä-suhteita koskeviin tutkimuksiin.

Kekkonen ja Koivisto mainittu.

Koiviston valintaa CCCP ei avittanut, muuten kuin torjumalla hänen valintaansa!

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset