Veikko Huuska

Tohtori Bertel Laurell vanha Ikaalisten kunnanlääkäri

Ikaalisten kunnanlääkärinä toimi aikanaan Bertel Laurell.

​Hänet valittiin Ikaalisten kunnanlääkäriksi vuonna1909 ja tässä virassa hän toimi kapinakevään 1918 loppuun, jolloin ikaalislaisten harmiksi hän siirtyi Tampereen kaupunginlääkäriksi.

Ikaalisissa hän sai varsinaisen virkatyönsä päälle vielä Ikaalisten Kylpylän lääkärin tehtävät. Kuin luonnostaan hänelle lankesi heti 1909 alkaen myös Ikaalisten oto koululääkärin moninaiset työt, jotka hän ottikin poikkeuksellisen vakavasti laatien tuolloin ainutlaatuisen tutkimuksellisen selonteon alakouluikäisten koululasten terveydellisistä oloista Ikaalisten pitäjässä ( ks. lähemmin taannoisesta blogistani)

​Täysin ei Laurell siteitään Ikaalisiin Tampereelle muuton yhteydessä katkaissut. Sukulaisten ohella yhteyksiä piti yllä Laurellin 1920-luvulla kauppalan lähistölle rakennuttama Taatankallio- niminen kesähuvila, jossa hän perheineen vietti kesiä.

​*

Todistettavasti tohtori Laurell oli melkoinen persoonallisuus, eikä aina niin järin diplomaattinenkaan. Nykypäivänä tämä aikansa Tri Kiminkinen saattaisi joutua kahnauksiin oikeuksistaan kiinnipitävien laatutietoisten potilaiden kanssa.

​*

​Mistäpä omaperäisen lääkärin tyyli ja tavat kävisivät selkeämmin ilmi, jos ei anekdooteista, joita tri Laurellista on säilynyt. Tässä malliksi joitakin:

​Tohtori Bertel Laurellilla oli tapana puhutella potilaitaan hyvin tuttavallisesti, vieläpä siten, että hän nimitti miespotilaita "Jussiksi" ja naispotilaita "Maijaksi".

Vastaanotolle tuli kerran rouva, joka ei tuntenut näitä tohtorin puhuttelutapoja. "Mikäs Maijaa vaivaa?" oli Laurellin tavanomainen avausrepliikki. Tähän rouva loukkaantuneena: "

"En minä mikään Maija ole. Eikö tohtori tiedä, että minä olen nahkatehtailija N.N:n rouva!

"Pirustako minä kaikki karvarin ämmät tunnen", kuului Laurellin vastakysymys. -

​*

Kerran Laurellin luokse tuli vanhanpuoleinen mies, joka valitti, että hänen kätensä kovin vapisevat ja kysyi tohtorilta, mitä hänen pitäisi tehdä. "Soita mandoliinia" kuului salamannopeasti tohtorin ohje. -

​*

Pianisti Lilja Brander oli tri Laurellin luona tutkittavana. Laurell kyseli mm. hänen ammattiaan, ja kuultuaan hänen olevan ravintolaorkesterin soittaja, huomautti: Vai sellainen koiranvirka sinulla on. Ja jatkoi sitten: Niin laihakin olet.

Puhuteltu vastasi tähän: Mutta kun minun etunimeni on Lilja, niin eihän se sopisi, että minä olisin yhtä lihava kuin tynnyri".

Vastauksesta tohtori oli tyytyväinen, sillä hän tahtoi kokeilla potilaan hermojen kestokykyä ja sopeutti ohjeensa sen mukaan. - Potilaan poislähtiessä hän vielä huomautti: "Kyllä sulla sentään olisi parempi flaksi, jos vähän lihot. -​

​*

​Kerran Laurellin vastaanotolle tuli rouva, jolla oli tapana esittää tohtorille erilaisia "hoitotoimenpiteitä". Jokaisesta hän kysyi, mitä tohtori arvelee, jos hän tekisi niin ja niin. Laurell ei näihin rouvan ehdotuksiin vastannut mitään, mietti vain omaa tehtäväänsä. Kunnes rouva innostui kysymään: "Mitäs tohtori sanoo siitä, jos minä ottaisin istumakylpyjä?". Siihen Laurell vastasi: "Ota vaan. Eivät ne kyllä sinun tautiisi mitään vaikuta, mutta pysyyhän perseesi puhtaana".

​*

​Kerran taas Laurellin vastaanotolle tuli mies, jonka nenä punotti siinä määrin, että hänen saattoi päätellä käytelleen aika paljon alkoholijuomia. Laurell sanoi: "Onpa sinulla punainen nenä. Kuinkas paljon tuo nenä on tullut sinulle maksamaan? Vastaus oli naseva:

"En tiedä vielä, kun se on vasta pohjamaalissa."

​*

​Eräänä päivänä tohtori Bertel Laurellin pakeille tuli köyhemmin mutta siististi pukeutunut nainen, jolla oli ikaalislaisittain sanottuna "pahka puass", ja asia vaati toimenpidettä. Vaimoihminen vähän kainosteli levitellä arkoja paikkojaan.

​Silloin tohtori Laurell ärähti:

​"Pyllistäkää nyt niin perkeleesti, kun oikein luvan päälle saatte porvarille pyllistää!"

​*

​PS.

​Nyt kun sain tämän kimaran kirjoitettua, ja kohotin katseeni: Mikäli paria asuinrakennusta ei olisi niin näkisin Ikaalisten eteläiselle hautausmaalle ja erottaisin Laurell-suvun punagraniittisen hautakiven, johon myös tri Bertel Laurellin nimi on hakattu.

ja siellä seisova punagraniittinen Laurell-suvun hautakivi näkisin Ikaalisten eteläiselle hautausmaalle

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Tri Laurell -anekdoottien lähteet:,Tamperelaisia kaskuja, Tampere-seura, 1965, sekä omat keräelmät.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Tämä jäi kesken:

"Onpa sinulla punainen nenä. Kuinkas paljon tuo nenä on tullut sinulle maksamaan? Vastaus oli naseva: "

Henry

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Sori, tekstin syöttö kännykästä on...

Repla kuului:

"En tiedä vielä, kun se on vasta pohjamaalissa."

Nenä siis.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset