Veikko Huuska

Luther vastusti aneiden lisäksi pyhiinvaelluksia ja turkkilaisveroja

"He valehtelevat ja pettävät ja tekevät sopimuksia, joita eivät aijo rahtuakaan pitää. Ja semmoista tapahtuu Kristuksen ja pyhä Pietarin nimessä."

Osoitettuaan täten eri kohdissa, kuinka koko paavillinen hallinto tarkoittaa ainoastaan kiskomista ja nylkemistä, ryhtyy Luther esittämään sellaisia parannusehdotuksiaan, joita yleisen kirkolliskokouksen tulisi harkita.

Niitä on luvultaan 27, joista me seuraavassa esitämme ainoastaan tärkeimmät.

Ensimmäisissä kohdissa Luther ehdottelee, mitenkä paavinistuimen kiskomisesta olisi loppu tehtävä.

Jokaisen maaruhtinaan ja kaupunkiallituksen tulisi julkaista ankara kielto kaikkien paaville menevien verojen maksamista vastaan. Maallinen esivalta on velvollinen alamaisiansa suojelemaan suunnattomasta nylkemisestä.

12 kohdassa puhuu Luther toivioretkistä. Yksinkertaiset kristityt luulevat siinä tekevänsä erinomaisen jumalanpalveluksen, mutta oikeastaan ovat itsevalittu palvelus, joka häiritsee ja estää Jumalan tahdon tekemistä luonnollisessa kutsumuksessa.

"Useimmiten on pyhiinvaeltaminen paha työ, sillä Jumala ei ole sitä käskenyt. Mutta hän on käskenyt miestä huolehtimaan vaimostaan ja lapsistansa, olemaan uskollinen aviosäädyssänsä, ja sen ohella palvelemaan ja auttamaan lähimmäistänsä."

Sen sijaan moni nyt tekee matkan Roomaan, kuluttaa siellä paljon rahoja ja antaa vaimonsa ja lastensa kotona kärsiä puutetta. Sen lisäksi opitaan tämmöisessä kulkuri-elämässä paljon pahaa, josta johtuu sivellistä kurjuutta, kerjäämistä y.m.

Tämmöiset matkat olisi sen tähden kiellettävä, ainoastaan siinä tapauksessa, että joku on tautivuoteella tehnyt lupauksen ja hänen omatuntonsa vaatii sitä täyttämään, sallittakoon se.

...jotta tämä tila tulisi korjatuksi, ryhdyttäköön rivakasti toimeen.

Kun näin roomalaisen kirkon suojusmuurit ovat kukistetut, lähtee Luther esittämään niitä väärinkäytöksiä, laittomuuksia ja pahennuksia, joita kirkolliskokouksen tulisi käsitellä.

Tässä otetaan etupäässä esille Paavin sietämättömät kiskomiset, joilla hän pian on köyhdyttänyt koko Saksan, kun taasen kardinaalit Roomassa ylellisyydessä mässäävät.

Ne valitukset, joita Luther täällä tuo esiin, eivät suinkaan ole uusia, niistä on valtiosäätyjen puolelta jo ennen valitettu, kun ne tässä esitetään kaikki yhdessä, eivät ne voineet olla vaikutusta tekemättä.

Tässä otettakoon puheeksi ainoastaan annaatit ja turkkilaisvero.

Jo enemmän kuin 100 vuotta sitten olivat saksalaiset ruhtinaat luvanneet paaville puolet ensi vuoden kaikista kirkollisten läänitysten tuloista, jotta niistä koottaisiin rahasto, jota käytettäisiin sotaan kristikunnan päävihollista, Turkkilaisia vastaan.

Tarkoitus oli näet, että papisto täten ottaisi osaa sotakustannuksiin.

Vaan kaikki nämä rahat ovat käytetyt Rooman papiston tulojen enentämiseksi. -

Samoin on asianlaita muiden turkkilaisverojen. Lutherin sanat tässä uhkuvat loukatun oikeudentunnon suuttumusta.

Hän lausuu: "Kun he luulottelevat aikovansa taistella Turkkilaisia vastaan, lähettävät he sanansaattajia rahaa kokoomaan.

Usein kaupitaan myös aneita samassa tarkoituksessa, sillä he luulevat, että nuo hullut saksalaiset aina tulevat pysymään semmoisina pölkkypäinä, jotka aina vaan antavat rahaa, tyydyttääkseen heidän sanomatonta ahneuttansa, vaikka me ilmeisesti näemme, ettei ropoakaan annaateista, anerahoista tahi muista mene turkkilaisia vastaan, vaan kaikki pohjattomaan säkkiin."

Lähde: Kyläkirjaston Kuvalehti, vuonna 1900.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Pekka Iiskonmaki

Suomi ei ole Lutherilainen maa. Viini on tehty juotavaksi ja hyvät ruuat syötäviksi.

En minäkään sentään hyväksi mustepullolla pirun karkoittamista. Silloin on viiniä nautittu liikaa.

Suomen kirkon tulisi palata juurilleen 1700 -luvulle.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Katolinen kirkko oli tavallaan oman aikansa Euroopan Unioni, jossa ajateltiin että kyllä nuo hullut Saksalaiset ovat niin pölkkypäitä, että sokkona aina vaan maksavat, mitä "isolta kirjoita" karhutaan, riippumatta siitä miten törkeästi rahaa imutetaan omiin liiveihin.

Pelin henki ja kritiikin muotoilista tulee väistämättä se javu - muistuma päälle.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset