Veikko Huuska

Euro on Euroopan suurin poliittinen virhe ll maailmansodan jälkeen

​Euro on kovempi liitto kuin NATO. Se on kovempi ja raaempi pakkositouttaja kuin sotilasliitto 5. artiklan solidaarisuuslausekkeineen.

Natossa sentään kukin jäsenmaa tekee yleisen kumppanuusklausuulin puitteissa yksilöllisen ja tapauskohtaisen ratkaisunsa, missä muodossa ja missä laajuudessa jäsenmaa kyseisen apunsa antaa.

EUROssa olevat maat joutuvat osallistumaan rahaliiton taakanjakoon kollektivisesti ja käytännössä jatkuvasti, ilman todellista ja tosiasiallista itsenäistä päätösvaltaa.

Rahaliitto järjestelmänä ja Euro sen välineenä, edistää suuren rahan virtausta ja finanssipääomien keskittymistä. Se edistää liiketoimintaa ja voittojen maksimointia. Se on ennenkaikkea, ja viimekädessä, suurpääomien tukilaitos ja pääomien palvelija.

Systeemisenä organismina se faktisesti tulee siirtäneeksi kansalaisten rahoja ja kansalaisille kuuluvaa autonomiaa finanssikeskittymille, eritoten suurpankeille ja jättisijoittajille, joiden vasalli se on.

Valtioille tämä epäkäs tuottaa harmia ja rahoituspakkoja, jotka kaatuvat kansalaisten tuskaksi ja veloiksi, ylisukupolvisiksi riesoiksi ja imetysperusteiksi.

Järki sanoo, että Eurooppalaisen integration ja yhteistyön tulisi koitua Euroopan kansakuntien ja perheiden hyväksi.

Mutta nyt tämä on kääntynyt täysin nurinniskoin; sen minkä kuuluisi olla hyvää, ja minkä tulisi tukea "@Yhteistä Euroopalaista Kotia", se järsiikin ja tuhoaa sitä.

Mikä pahinta, tämä bastardoitunut poliittinen hanke, tärveltynyt unelma, nostaa ihmisiä koko Eurooppalaista hanketta vastaan, ja lietsomalla lietsoo kansakuntia toisiaan vastaan.

Käy toteen onnettomin vaihtoehto: Sen minkä piti olla Euroopan rauhanprojektin uljain tuote, siitä tämän hapantumisen tuloksena on syntynyt lohikäärmeen pesä, tulevan uuden suursodan siemen ja alkio.

EURO ja rahaliitto on suurin poliittinen virhe, jonka Eurooppa on toisen maailmansodan jälkeen tehnyt.

Euroon meno on Suomensuurin poliittinen virhe, jonka maamme on valtiollisena toimijana tehnyt koko pian 100 vuotta kestäneen valtiollisen suvereeniuden kuluessa.

Rahaliiton ja Eurozonen jatkaminen onsuurin virhe, purkamisen vaikeudesta ja kertaallisesta kalleudesta huolimatta, minkä Eurooppa historiallisesti voi tehdä.

Jääräpäinen korjaamattoman virheen jatkaminen vielä suurempi virhe kuin nykytilaan johtanut alkuperäinen virhe.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

20Suosittele

20 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (48 kommenttia)

Käyttäjän NiiloMkel kuva
Niilo Mäkelä

Eikös sitä unionia ole haaveiltu jo ajat - ja taitaa haaveilla Putin silloinhan se kattaisi lännen aina Uralille asti.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Ei ole meillä Unionionnea, ei.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

#1. Olisiko sen unelmakuplan nimi EURAASIA vaiko EUROSTOLIITTO tai Euroopan Yhdysvallat? Suomen tie suomettumisesta eurottumiseen ja brysselöitymiseen.

Huuskalta taas hyvä kirjoitus!

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Varsin mahdoton lienee kenenkään sanoa mikä olisi tilanne eri maitten kohdalla jos nykyistä euroaluetta ei olisi. Monet suuret haaveet - vaikkapa esimerkkinä BRICS strategia on jäänyt tussahdukseksi. Etelä-Amerikka ei ole löytänyt 2000 luvulla yhteisiä säveliä. Päinvastoin. Eikä Afrikka. Miten käy nationalistisen "ylösnousun" loppujen lopuksi Yhdysvalloissa? Lieneekö kansa ollut koskaan niin kahtiajakautunut viimeisen sadan vuoden aikana kuin nyt.

Mielestäni Eurolla vasta nyt alkaa olla riittävästi empiiristä "kokemusta". Toivottavasti päästäisiin vihdoin negatiivisesta korkoasetelmasta eroon kasvuvauhti kuitenkin säilyttäen. Pääomat valitettavasti pyrkivät kasautumaan - valuutasta huolimatta. Otetaan vaikka Kiina esimerkkinä. Tai vaikkapa Venäjä. Sellainen hytinä minulla on, että eurolla pelaamme pokeria vielä 20 vuoden kuluttuakin. Uhkat (syyt) tulevat muualta kuin valuutta-alueen sisältä. Seurauksilta emme välty. G20 kokous yrittää jäsentää jollain tavalla tulevaisuuden suurimpia talouden ja turvallisuuden uhkia. Tuskinpa kummoisiakaan eväitä on odotettavissa. Entistä vakavammin EU:n/Euromaitten on kehitettävä omaa selviytymisstrategiaansa pitkällä aikavälillä. Tässä mielessä Putin, Erdogan ja Trump ovat toimineet erinomaisina unilukkareina.

Käyttäjän erkkilaitila1 kuva
Erkki Laitila

Kylmäävää tekstiä Veikolta, mutta tältä kokemukset nyt näyttävät:

"Systeemisenä organismina se (EU) faktisesti tulee siirtäneeksi kansalaisten rahoja ja kansalaisille kuuluvaa autonomiaa finanssikeskittymille, eritoten suurpankeille ja jättisijoittajille, joiden vasalli se on."

Mitenkähän setelielvytyksen rahavirrat menevät ja kuka niistä päättää? Ei ainakaan kansalainen, vaikka millaista inflaatiota tuo rahan dumppaus aiheuttaisi.

Täällä kuvani siitä: http://goodreason.fi/wp-content/uploads/2016/03/EK...

Kirjoitin vuosi sitten näin:
"Setelirahoitus (quantitative easing) on nyky-yhteiskunnan kummajaisia. Onhan tietysti epäoikeudenmukaista kun uusi ”raha” suuntautuu jonnekin ja aiempi pääoma liudentuu (sen arvo laskee). Toinen saa, toinen ei…
Euroopassa pumpataan jatkossa liikkeelle 80 mrd € joka kuukausi uutta rahaa etupäässä pankeille, siis vuodessa noin biljoona euroa, joka on kaiketi 2000 euroa jokaista eurooppalaista kohti. Se on todella paljon. Summaa nostettiin juuri yli 30%, ja samalla korkotasoa laskettiin reilummin alle nollan!!!"

Millään matemaattisilla kaavoilla ei voida laskea negatiivisten korkojen vaikutusta, koska siihen ei ole teoriaa. EU:n talouden selviytyminen on ihmisten luuloista ja harhoista kiinni. Setelirahoitus on viimeinen keino, hätärengas ja jos se pettää, tapahtuu varallisuuden uusjako ennustamattomalla tavalla.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Huuskalta kysyisin, että miten Suomi pärjäisi niissä riennoissa jossa euroa ei olisi ja Euroopan maat alkaisivat omilla valuutoillaan keskenäisen valuuttasodan ja miten Eurooppa pärjäisi tässä tuoksinnassa esim. Kiinan ja Yhdysvaltojen kanssa?

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Täällä Ruotsissa me käytämme eurojen sijasta kruunuja, ja meillä menee hyvin!

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Kerro Väänänen tuolle Granlundille miten Ruotsi kruunuillaan valuuttasotii? Miten se sota näkyy tavalliselle ruotsalaiselle ja tuleeko uhreja?

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund Vastaus kommenttiin #18

Väänänen voi myös kertoa Makkoselle miksi Saksa porskutta eurosta riippumatta. Ruotsissa voi tulla suuriakin ruumiita jos siellä asuntokupla joka on totisenta totta, puhkeaa. Toivottavasti näin ei kuitenkaan käy, mutta riski on todella suuri.

Käyttäjän erkkilaitinen kuva
Erkki Laitinen Vastaus kommenttiin #23

Saksa porskuttaa tietysti siksi, että euro on sille kuin oma valuutta. Euro säätyy pitkälti Saksan talouden mukaan, mutta euro ei ota laisinkaan huomioon meidän talouden tarpeita.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund Vastaus kommenttiin #30

Saksa pärjää sillä, että se, "Euroopn sairas mies" uudisti taloutensa rakenteensa. On täyttä harhaa, että Suomi pärjäisi omalla valuutalla maailman markkinoilla jos emme kykene uudistamaan taloutemme rakenteita. Vientiin, koulutukseen on panostettava ja suunniteltu byrökratia lisäävä maakuntahallinto on upotettava sinne Atlannin syvyksiin Vanhasen työfrormin seuraksi.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #23

Kerro nyt Granlund mitä se valuuttasota on?

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund Vastaus kommenttiin #34

Lue vaikka Wikipediasta tai Googleta sanalla "valuuttasota" eiköhän se sinullekin selviä.

Käyttäjän jukkamikkola kuva
Jukka Mikkola

Vanha sanonta ”äly hoi, älä jätä” olisi kannattanut ottaa huomioon myös Arkadianmäellä, kun käytiin keskustelua Suomen liittymisestä EMU:uun ja samalla euroon huhtikuussa 1998. Varoituksia ei otettu huomioon, vaan hallituksessa oltiin ”rinta rottingilla”.

Lipponen sanoi mm. keskustelussa: ”Tämä on pimeää pelottelua, tämä on pimeää pelottelua. Te maalaatte mörön seinälle ja joudutte sitä sieltä itse vielä pyyhkimään”.

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Mistä Herra Huuska voi tietää, miten Suomen olisi käynyt, jos se ei olisi ryhtynyt euroon? Menneisyyden ennustaminen on helppoa, koska se on helppoa ja riskitöntä.

Käyttäjän erkkilaitinen kuva
Erkki Laitinen

En tiedä Huuskasta, mutta olemme Ruotsin kanssa samankaltainen talous, ja meillä menisi samaan tapaan kuin Ruotsilla.

Käyttäjän JonneNkki kuva
Jonne Näkki

Suomen selviytymistä euroalueen ulkopuolella voi kyllä aivan hyvin arvioida sen perusteella miten Ruotsi on selvinnyt. Ja Ruotsihan on selvinnyt hyvin.

Ruotsissa tosin pelätään asuntokuplan puhkeamista, joka ei kuitenkaan sekään ole minun käsittääkseni seurausta omasta valuutasta, vaan matalasta korkotasosta, rajun väestönkasvun avittamasta asuntopulasta, pankkien välisestä kilpailusta, ja talouden hyvästä kehityksestä. Ruotsissa on siis ollut erittäin matala korkotaso vaikka se ei ole euroalueen jäsen.

Myös Norja, Tanska ja Islanti ovat pärjänneet hyvin omalla valuutallaan. Islantia voi käyttää esimerkkinä siitä miten rajustakin talouskriisistä selvitään helpommin kun valtiolla on oma valuutta käytössä.

Mutta aika näyttää puhkeaako Ruotsin asuntokupla ja miten euroalue ja varsinkin Suomi selviytyy seuraavasta maailmantalouden taantumasta. Olenkohan pessimisti vai realisti, kun laittaisin rahani likoon sen puolesta että Ruotsi selviää Suomea paremmin seuraavastakin maailmantalouden taantumasta.

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Suomen tilanne verrattuna muihin pohjoismaihin ja Islantiin ei ole vertailukelpoinen. Suomen tilanteen suurin ongelma oli Neuvostoliitto ja sen suuren kauppakuplan puhkeaminen samaan aikaan syntyneen taantuman kanssa. Suomalaiset poliitikot ja kauppaneuvokset olivat siirtäneet helppoja "munia" liian paljon samaan koriin. Ei ollut "länsiosaamista", vain vodka.

Ruotsi on osa EU-maista, vaikka ulkopuolella eurosta. Sen teollisuus on aina ollut monipuolinen ja Eurooppaan suuntautunut, varsinkin Saksaan. Norja taas elää vielä joitain aikoja öljyllään, sitten pitää ruveta taas kalastamaan. Islannin kansalle annan pisteet siitä, etteivät suostuneet rahoittamaan pankkeja, selvisivät eteen päin.

Et oikein hahmota historiallisia kehityskulkuja?

Käyttäjän jukkamikkola kuva
Jukka Mikkola

Ehkä ei ole myöskään hyvä unohtaa, kun pankit vähän ”irrottelivat.”

”Pankkien ulkomainen bruttovelka oli vuonna 1993 lähes 150 miljardia markkaa, josta SYP oli ottanut 53 miljardia, KOP 42 miljardia, Postipankki 26 miljardia, SKOP 20 miljardia ja OKO 8 miljardia. Suomen pankin valuuttavarantoon verrattuna velkamäärä oli kymmenkertainen.” (Lähde: Antti-Pekka Pietilä : ”Pankkikirja” sivu 38).

Käyttäjän erkkilaitinen kuva
Erkki Laitinen

Niinhän se rysähti silloin ja valuuttana oli ecu, euron edeltäjä ja meille samalla tavoin kiinteäkurssinen kuin euro. Lamasta päästiin ylös, kun markka irroitettiin ecu-kytkennästä voitiin devalvoida. 2007 oli sama tilanne ja siitä on kärsitty tänne saakka. Nyt menee ehkä vähän paremmin kun muilla menee vielä paremmin. Kyllä se siitä hiljenee kohtapuoleen.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Näkki, tutustu Ruotsin ja Suomen vientiteollisuuden erilaisuuksiin niin ymmärrät miksi Suomea kv.lama kohtelee huomattavasti raskaammin kuin Ruotsia.

Käyttäjän aveollila1 kuva
Antero Ollila

Yhteisvaluutta ei toimi teoriassa eikä käytännössä. Kyllä tämä asia ymmärretään EU:n ylätasolla. Taustalla saattaa olla jokin salainen agenda.

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Kerro ihmeessä tuo salainen agenda? Kun Winston Churchill ilmoitti aikanaan Euroopan Unionin perustamisen kulmilla, sen olevan nimenomaan Rauhan ja Vaurauden projekti Euroopassa. Niin miten rauha ja vauraus ovat uhattuna eurossa ja muissa valuutoissa?

Käyttäjän mattivtvirtanen kuva
Matti Virtanen

Kaikkea voi ilmoitella kyllä.
Sellainen rauha jossa pitää pakolla yhdistyä on sotatila, miehitys.

Onko mielestäsi Euroopassa rauhaa ja auvoa tälläkin hetkellä?

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola Vastaus kommenttiin #26

# 26

Sekä markka- että euroaikaisia vuosikymmeniä eläneenä voin ihan suoraan tunnustaa että rauhaa, auvoa, mahdollisuuksia ja vaihtoehtoja on huomattavasti enemmän nyt kuin silloin ennen.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #27

"rauhaa, auvoa, mahdollisuuksia ja vaihtoehtoja on huomattavasti enemmän nyt kuin silloin ennen."

Nämä ketolat väittää ihan pokerilla mustaa valkoiseksi. Itsenäisyyden aikana Suomessa oli työtä ja toimeentuloa, nyt ei ole velkaisella maalla varaa edes ylläpitää sitä infraa mitä itsenäisyyden aikana rakennettiin.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola Vastaus kommenttiin #28

# 28

Nyt euroaikaan velkojen poismaksu on alhaisten korkojen takia ollut lastenleikkiä ja lisääkin uskaltaa tarvittaessa ottaa koska korot eivät pompi niinkuin silloin kun itsenäisen rahapolitiikan ansiosta tuhottiin ihmiselämiä ja elinkelpoisia yrityksiä.

Ja nyt on kansalaisella ja osin yrityksilläkin mahdollisuus valita koko kotialueeltaan eli unionista eikä olla pakotettu siihen tarjontaan mitä kotimaassa on. Silloin joskus jäi moni asia tekemättä.

Jos vapaan liikkuvuuden eri pilarien hyödyntäminen ei ole kaikkien kannalta hyvä niin mielellään kuulisin mitä kaikkea meiltä tulisi kotimaisten kalifiemme taholta kieltää lisää?

Liittovaltiokehitys on luonnollinen ja toivottava vaihtoehto ennenkaikkea kotimaisten poliitikkojemme mielivaltaa vastaan.

Euro kelluu ja sen huomaa helposti kun ostaa esim Yhdysvalloista tavaraa. Tosin kotimaiset tullimme sitäkin valinnanvapautta rajoittavat.

Käyttäjän mattivtvirtanen kuva
Matti Virtanen Vastaus kommenttiin #27

Just.
Elikkä Euroopassa kaikki hyvin?
Kukaan ei nokittele eikä uhkaile?
Suurkaupungeissa on kuolettavan tylsää.
Kukaan ei ole PA ja betonipossuteollisuudesta tulee uusi Nokia?

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman Vastaus kommenttiin #26

Missä tällaista pakkoliittymistä unioniin on tapahtunut?

Käyttäjän mattivtvirtanen kuva
Matti Virtanen Vastaus kommenttiin #38

Ei missään.
Liittovaltiosta toivottavasti suoritetaan kansanäänestys.

Käyttäjän aveollila1 kuva
Antero Ollila

Vastaus kommenttiin 19. Salainen agenda voi olla niinkin yksinkertainen, että kun heikoimmat maat on saatu Kreikan kaltaiseen tilaan, niin EU toteaa, että tähän on vain yksi ratkaisu: täydellinen liittovaltio. Nyt euromaiden itsenäisyydestä on annettu EU:lle luokkaa 60-70 % ja sitten viedään loput.

Nythän hivutustaktiikkassa on esillä yhteisen talousministerin perustaminen.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

En tiedä minkä takia minun pitäisi tietää mite Suomen ja Markan olisi käynyt Ei-EURO -vaihtoehdossa.

Ainakaan emme olisi tuudittautuneet tällaiseen kaikki hyvin - meininkiin, jssa olemme nyt Eurozonessa ollessammeharhautuneet.

Minulla tosin ei ole illuusioita järin rationaalisesta talouspolitiikasta missään olosuhteissa.
Mutta siitä olen varma että nyt totetuneeseen järjettömään kaikkien osapuolien velkaantumiseen meillä ei olisi ollut edellytyksiä. Korkotasot olisivat pitäneet velkaantumissuitset piukalla.

Muuten, viimeksi tänään kuulin, miten ekonomisti totesi, että nykyisten matalien, käytännössä nollakorkojen oloissa julkisen sektorin velkaantumista ei pitäisi nykyiseen malliin rajoittaa! Mutta eihän tämä päivän korkotaso kerro mitään rahan hinnasta.
Olemme siirtyneet velkojen takaisinmaksun jälkeiseen aikaan. Velkoja ei enää makseta takaisin. Ei vanhoja eikä uusia nyt otettavia. Eikä myöskään niitä tulevaisuudessa otettaviksi tulevia valkoja.
Näin on syntynyt ikuisen velan markkinat, jossa olennainen piirre on kahden kerroksen ihmiset:

Toiset on tuomittu maksamaan korkoja toisille.
Koskaan ei maailmanhistoriassa niin monet ole olleet velassa niin harvoille. Systeemi on luonut globaalit velkavankeusmarkkinat.

Kun ne on luotukyllin pitkälle, mikä saa sinut uskomaan pysyviin nollakorkokantoihin?

Zero- markkinat onluotu poliittisin ohjelmin ja poliittisin päätöksin.

Nollakorko on poliittinen päätös.

Samoin päätös luopua nollakoroista on poliittinen päätös. Tosin ennen kuin päädymme siihen QE on jo ehtinyt tuhota finanssirakenteen. Ja siirtää, eli fiktiota luoden syöttää maailman finanssikeskittymät turvoksiin rahaa.

Tämän kaiken rinnalla Suomen härski devalvaatio- kortin käyttö on pyhäkoulupojan touhua.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Suomi tulee pysymään euroalueessa sen loppuun saakka. Euroalueen olemassaolon pitkittäminen vaatii poliittista unionia ja tulonsiirtoja. Suomi menee euron myötä päätä pahkaa EU:n liittovaltioon. Petteri Orpo ylisti hiljattain EU:n yhteistä puolustusta niin väkevästi, että ilmeisesti Suomen puolustusvoimille ei taida olla hänen mielestään tarvetta.

Niin onhan Brasilia ja Meksiko myös liittovaltioita siinä missä USA ja Venäjä.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Rahan hinta on velan korko koko laina-ajalta, joka on ääretön.

Eli halpaa velkarahaa ei ole. On vain kallista velkaa ja järjettömän kallista.

Tätä tosiasiaa ei meillä, toisin kui esim Amerikassa, lainkaan ymmärretä.

Velka on kaikilla meillä kuin avannepussi kyljessämme. Ikuinen, paisuva. Jos tulemmekin sen kanssa toimeen vielä nyt ja kenties 2020-luvulla, mutta viimeistään 2030-luvulla tilanne käy täysin mahdottomaksi. Kukaan ei jaksa kantaa sellaista määrää palaa, ja sitä ennen koko markkina on tulehtunut..

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

EMU:lla oli ajatusta alkumetreillä, mutta sovituista asioista ei lopulta pidetty kiinni, jonka seurauksena tuli täysvilli sekasotku, jonka selvittämiseen tarvitaan veronmaksajien rahat - taas kerran vastoin alkuperäisiä tekstejä.

Ketkäs ne ensimmäisenä lipesivät alijäämärajan 3% huonommalle puolelle ja rikkoivat sopimuksia ? Saksa ja Ranskahan ne ensimmäisinä pyyhkivät takalistonsa sopimusteksteillä.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

EURO on vankila.

Se on ansa, johon Euroopan parhaat (?) valtiot erehtyivät.

Ei auta muu, kuin yrittää pois vankilasta/ansasta!

Paras malli olisi yhteinen, hallittu, viivyttelemätön Euron ja rahaliiton purku. Lusikan ottaminen kauniiseen käteen.

Mutta tuntien EU:n predestinoidun kyvyttömyyden ratkoa pulmia, voi vain ennustaa "Home-talosyndrooman" toteutumisen.

Euroon menneet maat ovat kuin perheitä, jotka ovat ostaneet huuden hienon talon, jossa piti koittaa upea tulevaisuus. Mutta se olikin hometalo, josta on pakko pyrkiä eroon, mitä nopeammin sitä parempi. Mutta taas käy niinkuin aina EU:sä: rationaalinen toiminta ei vain ole mahdollinen, joten kärsitään ja sairastutaan, ja repäistään itsemme eroon vasta kun kaikki on kärsitty ja sitten vielä lusitaan eroamisesta väistämättä seuraavat kulut.

Käyttäjän AriKuivanen kuva
Ari Kuivanen

Euvostoliitto on todella mielenkiintoinen instanssi, koska mikään tärkeä päätös ei ole pitänyt sen historian aikana.Viimmeisenä esimerkkinä on komission hyväksyminen Italian pankkien pelastaminen veronmaksajien rahoilla(17 miljardia).Meille euro on aiheuttanut yli 10 prosentin hyvinvointitappion.Ytimiin pyrkiminen on tavalliselle kansalle aika kallista.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Ei nämä virheen tehneet usko ennenkuin Suomi on konkurssissa. Vaikka aukottomasti todistaisi ettei yhteisvaluutta toimi kuin täydessä liittovaltiorakenteessa niin nämä vakuuttavat että toimii se kun tarpeeksi kauan koettaa. Hyvä kuitenkin että Ranska laittoi integraatioon vauhtia, saadaan pysähtyneisyys loppumaan ja liittovaltio haudattua pysyvästi.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Liittovaltion yhteinen talousministeriö olisi enemmän kuin toivottava.
Onhan täällä vuosikaudet itketty sitä että Suomi on maailman velkaisin maa. Velkaisin kukkuu.

Saataisiin ainakin taseet tasapainoon kun omin voimin me emme siihen kykene. Osaaminen ei riitä.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Onhan euro tuottanut vaurautta,joillekin ja paljon.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Makkonen, minä tiedän mitä on köyhyys, asuimme isä, äiti, kolme poikaa 50-luvulla Liedossa kokonaista 20-neliötä asuintilaa, yksi sähkölevy jolla ruokaa tehtiin, aamulla vesi ämpärissä oli jäässä joten älä sinä Makkonen puhu p...aa siitä kuinka hyvin asiat olivat ennen. Suomi on tänään vaurampi kuin koskaan, olemme myös itsenäisimpiä kuin koskaan, mikäli haluamme hypätä pois läntisestä yhteisöstä, EU:a, Venäjän syliin niin silloin kyllä kehoitan lasteni perheineen "lähtemään länteen"

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Joo, mutta 50-luvulla talous kehittyi eteenpäin. Vastaavaa ei voi välttämättä sanoa nykyajasta, monilla ei ole toivoa paremmasta taloudesta.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Mieti nyt Granlund paljonko perheesi elintaso nousi itsenäisyyden aikana 50-luvulta 90-luvulle? Tuon jälkeen valtavan moni on tippunut keskiluokasta työttömän köyhyyteen tai pätkätyöläiseksi niin Euroopassa kuin USA:ssakin ja valtiot kuten Suomi velkaantuneet kohtuuttomasti. Euro on meille velkavankila ja yhteisvastuut loputon suo.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

#44

Elintaso 50-90 -luvuilla nousi huomattavasti heikommin kuin esim Ruotsissa tai Saksassa. Ilmankos moni nuori mies ja nainen lähti elintasopakolaiseksi meren yli muualle. Se oli aikaa jolloin kansalaisen säädyn pystyi tunnistamaan automerkistä: duunarit Ladalla, maanviljelijät ja pankinjohtajat Mersulla. En kaipaa takaisin sellaisen valuutan, keskinäisen katkeruuden tai tulonsiirtojen aikakauteen.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #49

"Elintaso 50-90 -luvuilla nousi huomattavasti heikommin kuin esim Ruotsissa tai Saksassa."

Höpö, höpö, haluat vääristellä jatkuvasti.

Käyttäjän JonneNkki kuva
Jonne Näkki Vastaus kommenttiin #49

Asia on juuri päinvastoin kuin Ketola väittää. Suomen BKT ja myös elintaso nousi nopeasti vuosien 1950 - 1990 välillä ja Suomi otti Ruotsia ja Saksaa kiinni elintasossa. Näin siis juuri ajanjaksona jolloin markkaa devalvoitiin säännöllisesti. Ensimmäinen todellinen pudotus tuli BKT:n kasvuun kun markkaa ei devalvoitu ajoissa 90-luvun taitteessa, vaan vasta pakon edessä 91 ja 92.

Myös kommentoija Granlund otti esille miten köyhää oli hänen lapsuutensa 50-luvulla, mutta hän on aikaisemmin kirjoittanut, miten hänen perheensä tuli hyvin toimeen 80-luvulla yhdellä metalliduunarin palkalla.

Käyttäjän mattivtvirtanen kuva
Matti Virtanen

Arto hyvä.
Hienoa että olet saanut vesikraanan unionilta. Onneksi olkoon :)
Voit tietysti kijoittaa vaikka kirjan sodassa olleesta isästäsi, veljestäsi Ruotsissa ja kavereistasi Virossa mutta ne ovat vain ... hmm, juttuja.

Käyttäjän timonenonen kuva
Timo Nenonen

Euro massiivinen velkaponzipyramidihuijaus. Rahat nyysitään veronmaksajilta pankeille korruptoitujen ja voideltujen poliitikkojen avustuksella.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset