Veikko Huuska

Kuka murhasi Boris Nemtsovin Kremlin sillalla?

Kuka murhasi Boris Nemtsovin Kremlin sillalla?

Oppositiopoliitikko, kansanhurmaaja, Boris Nemtsovin kuolemaa koskeva syytejuttu saanee tänään ratkaisunsa Moskovan piirin sotilastuomioistuimessa.

*

Juttua käsittelevä Tuomaristo ilmoitti eilen tiistaina 27.6.2017 ettei se saanut vielä päätöstä valmiiksi, mutta se lupasi antaa tuomion Nemtsov-murhasta 28. kesäkuuta – eli tänään.
 

Syyttäjä syyttää Boris Nemtsovin murhasta Moskovan piirin sotilastuomioistuimen oikeudenkäynnissä eräitä nuorehkoja miehiä, joiden yleisesti katsotaan olevan koko keissiä ajatellen b-luokan tekijöitä.

*

Tuomaristo ei ole päässyt yksimieliseen päätökseen viiden vastaajan syyllisyydestä Venäjän tunnetun oppositiopoliitikon Boris Nemtsovin murhasta, kertoi oikeudenkäyntiä seuraava TASSin kirjeenvaihtaja eilen tiistaina.

Syyttäjä tähdensi murhaa edeltäneiden puhelinneuvottelujen äänitteiden olevan ratkaisevassa asemassa murhamysteerin ratkaisemiseksi.

"Emme ole päässeet ratkaisuun ja pyydimme taukoa huomiseen asti", oikeusistuimen tiedottaja kertoi.

Tuomari Yuri Zhitnikov on ilmoittanut keskeyttävänsä istunnon keskiviikkoon 28. kesäkuuta asti. Tuomio julistetaan tuolloin.

*

Tiistaina tuomaristo vetäytyi neuvottelutiloihin viimeistelemään tuomiotaan. Tuomariston on ratkaisussaan kantaa 26:een syytteessä esitettyyn syytekohtaan, joista tärkein on kysymys siitä, onko Zaur Dadayev syyllistynyt Nemtsovin murhaan, jonka hän olisi tehnyt yhteistuumin muiden vastaajien kanssa.

Tuomariston on myös ratkaistava, kuuluuko heille lievennetty rangaistus (leniency) siinä tapauksessa että heidät todetaan syyllisiksi.

*

Venäjän lain mukaan syytetyt, jotka tuomariston mielestä on ansaitsevat lievennetyt rangaistukset, ei voida tuomita maksimaalisiin vankeusrangaistuksiin, mikä olisi tässä tapauksessa elinkautinen vankeustuomio.

Venäjän laki sallii tuomaristolle kolme tuntua neuvotteluihin tuomarien takahuoneessa. Tiistaina he viettivät siellä hieman yli kaksi tuntia. Tuomaristolla on siis keskiviikkona (tänään) yksi tunti aikaa löytää ratkaisu tässä syytejutussa.

Jos se saavutetaan, tuomaristo vastaa kysymyksiin äänestämällä.
*
Boris Nemtsov on entinen varapääministeri silloisen presidentin Boris Jeltsinin  hallinnossa, sekä Parnas-puolueen puheenjohtaja ja Yaroslavlin aluehallinnon lainsäätäjä.  Hänet ammuttiin Moskovan keskustassa myöhään yöllä 27. helmikuuta 2015 Bolshoi Moskvoretsky Bridge -sillalla.

Viisi henkilöä, nimittäin Zaur Dadayev, Anzor ja Shadid Gubashev, Tamerlan Eskerkhanov ja Khamzat Bakhayev, pidätettiin epäiltyinä poliitikon murhasta.

*

Riippuen heidän roolistaan ja osallistumisasteestaan heihin sovelletaan Venäjän rikoslain Osa 2:n artiklaa 105 (Organisoidun Ryhmän tekemä Palkkamurha – Contract Murder Committed by a Organized Group) sekä Osa 3:n artiklaa 222 (Organisoidun ryhmän suorittama ampuma-aseiden ja ampumatarvikkeiden laiton hankinta, siirto, varastointi, kuljetus ja hallussapito – Illegal Acquisition, Transfer, Storage, Transportation and Possession of Firearms and Ammunition by a Organized Group) ). 

Rikoslain Artikla 105:n mukaan rangaistus on enimmillään elinikäinen vankeustuomio.

Tutkijoiden mukaan murhan organisoijaksi epäilty on Ruslan Mukhudinov, joka on Tšetšenian "Sever" –pataljoonan entinen upseeri.  Mukhudinov on vangittu poissaolevana. 

Hänet on etsintäkuulutettu kansainvälisellä etsintäkuulutettujen listalla marraskuusta 2015 lähtien.

Rikostutkinta häntä vastaan jatkuu erillisenä juttuna.

*

Lähde: http://tass.com/society/953560   

*

Lisää:

Two possible witnesses of politician Nemtsov’s murder not found — prosecutor More:
http://tass.com/politics/917148

Suspect in Nemtsov’s murder denies guilt More:
http://tass.com/politics/952600

*

Henkilötietoja:

Boris Nemtsov; https://fi.wikipedia.org/wiki/Boris_Nemtsov

Zaur Dadayev; https://meduza.io/en/news/2017/04/21/zaur-dadaev-confession-to-nemtsov-s-murder-recorded-several-times

According to the newspaper, prosecutors in the Caucasian republic of Ingushetia, where the suspects in the case were detained, claim the main suspect, Zaur Dadaev, and former colleagues from Chechnya's regional interior ministry North Battalion, were initially detained by the Federal Drug Control Service (FSNK), on suspicion of involvement in drug trafficking.  Only later that same day was Dadaev handed to Russia's Federal Security Service, KGB-successor body the FSB, in connection with Nemtsov's murder. https://www.rbth.com/society/2015/04/15/drugs_emerge_in_the_nemtsov_murder_case_45251.html

Anzor Gubashev; http://www.independent.co.uk/news/world/asia/boris-nemtsov-killing-zaur-dadaev-and-anzor-gubashev-formally-charged-in-russian-court-10094054.html

Shadid Gubashev; https://eblnews.com/tag/shahid-gubashev-100002

Tamerlan Eskerkhanov; http://www.eng.kavkaz-uzel.eu/articles/32756/ & http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/europe/russia/11458400/Who-are-the-men-suspected-of-Boris-Nemtsovs-murder.html

Khamzat Bakhaye; http://rapsinews.com/judicial_news/20150420/273580625.html

Ruslan Mukhudinov; https://www.theguardian.com/world/2015/dec/29/boris-nemtsov-investigators-name-chechen-mastermind

“Meanwhile, in Chechnya, a sixth suspect, Bislan Shavanov, blew himself up with a grenade as police tried to detain him, Russian media reported.”; http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/europe/russia/11457598/Two-men-charged-with-Nemtsov-murder-as-another-suspect-dies-in-grenade-explosion.html

Nemtsovin salamurha; https://en.wikipedia.org/wiki/Assassination_of_Boris_Nemtsov

*

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

"Kuka murhasi Boris Nemtsovin Kremlin sillalla?"

Tuo kuulostaa niin salapoliisiromaanin nimeltä, että veikkaan murhaajaksi Rodion Romanovitš Raskolnikovia.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

Miksi toimivaltainen tuomioistuin tässä rikoksessa on Moskovan piirin sotilastuomioistuin?

Siksikö, että murhan organisoijaksi epäilty on Ruslan Mukhudinov, Tšetšenian "Sever" –pataljoonan entinen upseeri?

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Tuota ihmettelin itsekin; viittaisi juuri mainitsemaasi syyhyn, Mukhudinov on tuomittu vangittavaksi poissaolevana. Juurikaan muuta syytä en nyt keksi, ellei sitten juuri tämän Tšetšenian linjan ylläpitämiseksi ja korostamiseksi?

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

#2.
*
Sori, korjaan ja täydennän:

Jutussa oli mukana ja epäiltynä muitakin sotilashenkilöitä kuin Ruslan Mukhudinov, Tšetšenian "Sever" –pataljoonan entinen upseeri.
Nimittäin: RBTH Russian Behind The Headlines kertoi, 15.04.2015;

”Sanomalehden mukaan kaukasialaisen Ingushian tasavallan, jossa asiassa epäiltynä olevat pidätettiin, syyttäjät väittävät, että pääasiallinen epäilty Zaur Dadaev ja entiset Tshetshenian alueellisen sisäministeriön Pohjois-pataljoonan entiset työtoverit pidätettiin alun perin Venäjän huumevalvontaorganisaation (Federal Drug Control Service – FSNK) toimesta, epäiltyinä osallistumisesta huumekauppaan. Vain myöhemmin samana päivänä Dadaev luovutettiin Venäjän liittovaltion turvallisuusyksikön, KGB: n seuraajan, FSB: n huostaan, Nemtsovin murhan tutkinnan yhteydessä.

Dadajevin sotilaskumppanit vapautettiin, eikä FSNK:n huumetutkimusten tuloksia ole raportoitu. Dadaevia syytettiin Nemtovin murhasta seuraavana päivänä. Kommersant sanoo uskovansa, että keskeinen Dadaevia vastaan suunnattu syyte - sopimussuhde palkkamurhasta - voidaan muuttaa, jos voidaan osoittaa, että epäilty oli mukana laittomassa huumekaupassa ja käytössä."

Lähde: https://www.rbth.com/society/2015/04/15/drugs_emer...
*

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Interpol julkaisi Venäjän viranomaisten pyynnöstä helmikuussa 2016 kansainvälisen etsintäkuulutuksen Ruslan Mukhudinov´ista.

https://www.interpol.int/notice/search/wanted/2016...
Haku on edelleen voimassa, mutta ei näköjään ole tuottanut tulosta.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

*
Vatuloinniksi meni
Eilen ke 28.6.2017, kun Moskovan sotilastuomioistuimen piti julistaa Nemtsovin murhajutussa tuomionsa, sitä ei kuulunut.
Sen sijaan puolenpäivän jälkeen paikallista aikaa Putinin eli Kremlin presidentinhallinnon tiedottaja Dmitri Peshkov ilmoitti, että ”Kreml vannoo jatkavansa Nemtsovin murhan takana olevien suunnittelijoiden etsintöjä.
Peskov vielä tähdensä, että vastuussa olevan poliitikon murha rangaistaan aina Venäjällä (tähän lienee sisältynyt pieni nikkaus Läntisiin poliitikkosurmiin? vh).
Kremlin presidentinhallinnon tiedottaja Peskov totesi vielä, että on vaikea tutkia näitä tämänkaltaisia rikoksia, mutta tämä ei tarkoita sitä, että rikollisten etsinnät pysäytettäisiin. ”Joskus tämä vain voi kestää vuosia”, hän painotti.
Jo aiemmin päivällä ilmeni, että valamiehet eivät päässeet yksimielisyyteen viiden syytetyn syytteistä, mutta olevan yksimielisiä heidän osallisuudestaan Nemtsovin murhaan, ja jatkoivat käsittelyä äänestyksin. Lain mukaan jokainen syyttäjän syytekirjelmän 26.sta syytekohta päätetään äänten enemmistöllä, ja mikäli äänet menevät tasan, asia ratkaistaan syytetyn hyväksi.
Valamiehiä ei rajoita mitkään aikataulukysymykset ja äänestyksiä suoritetaan niin kauan kuin asian ratkaisuun saaminen vaatii.
Juryyn kuuluu 12 valamiestä päättää syytettyjen kohtalosta ja vastaa avainkysymykseen: Onko Zaur Dadayev syyllistynyt Boris Nemtsovin murhaan ”sitoutuneena yhdessä muiden vastaajien kanssa”. Nemtsov-oikeusjuttu käynnistyi lokakuussa 2016.
Katso: TASS http://tass.com/politics/953656
*
Illansuussa eilen 28.6.2016 TASS kertoi:
*
MOSKOVA, 28. kesäkuuta / PAW /. Keskiviikkona tuomaristo ei antanut tuomiota viidelle henkilölle, joita syytetään venäläisen oppositiopoliitikon, Boris Nemtsovin murhasta, kertoi Moskovan alueen sotatuomioistuimen tiedottaja.
"Paneelin jäsenet ovat työstään väsyneitä, pyydämme saada syventyä asiaan vielä huomiseen, 29. kesäkuuta", hän sanoi. Sen jälkeen tuomari Yuri Zhitnikov julkisti lykkäyksen torstaihin asti 11:00 Moskovan aikaa 29.6.2017 (08:00 GMT).
Juryn puolesta kerrotaan, että osalla lautakunnan jäsenistä on vaikeuksia ottaa kantaa tuomiolausekkeisiin. Lisäksi tuomaristo jäsenet halusivat, että tuomari selventää, mitä pitäisi vastauksen kysymykseen, joka liittyy lieventämis-säännökseen, ja mitä he tekisivät, jos äänet jakautuisivat tasan. Tuomarin selvensi menettelyä siltä osin, että kun kaikki tarpeelliset selvitykset on saatu, kaikki 12 tuomariston jäsentä joutuvat äänestämään. Jos äänensä käyvät tasan, niin tuomari tekee päätöksen vastaajan hyväksi
29. kesäkuuta, (eli siis tänään torstaina, VH] tuomariston odotetaan jatkuvan keskustelua ja antavan tuomion.
27. kesäkuuta, tuomariston keskustelu kesti yli kaksi tuntia, joten tuomariston jäsenet olivat vain tunnin keskiviikkona tekemässä yksimielistä päätöstä. Kuitenkin, kun yksimielistä päätöstä ei ole syntynyt, tuomariston jäsenet alkoivat äänestää edellä kuvatun menetelmän mukaisesti.
Lähde: More:
http://tass.com/politics/953656
*

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

No, just nyt tuli päätös, klo 15:08;

*
Jury to make decision in Nemtsov murder case through voting
Society & Culture
June 29, 15:08 UTC+3

In case votes are divided evenly, a decision in the defendants’ favor will be made
More:
http://tass.com/society/953934
MOSCOW, June 29. /TASS/. On Thursday, the Moscow District Military Court’s jury has once again failed to make a decision concerning five persons charged with the murder of Russian politician Boris Nemtsov. The jurors have started voting to answer the necessary questions.
According to the law, a decision on each of the 26 questions will be made by a majority of votes. In case votes are divided evenly, a decision in the defendants’ favor will be made. The voting process is not limited in time and may take as long as needed.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

eli siis äänet menivät tasan, ja äänestysmenettelyä kunkin 26-syytekohdan osalta jatketaan.

Ei tarvinne kovin värikästä mielikuvitusta, kun jo saattaa arvata, minkälainen tuomio on tulossa.

Huomionarvoista on tämän paripäiväisen lykästelyn ohella se, että Kremlin presidentinhallinnon tiedottaja mr. Peshkov "tuli ulos" kesken jutun. Eli muistutti kaikille, ei vähiten jurylle, että ylin hallinto valvoo ja katsoo..

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Siis:

"In case votes are divided evenly, a decision in the defendants’ favor will be made. The voting process is not limited in time and may take as long as needed."

Mikäli äänet menevät tasan, ratkaistaan asia syytettyjen eduksi..

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Tuomio tuli klo 17:00 aikaan; Guilty.
Ensi tiedot eivät kerro tuomion sisältöä, kaiketi elinkautinen.
Reutersin mukaan tekopalkkio olisi ollut 15 miljoonaa rublaa. Siis noin 200 000 €.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Tunti sitten julistettiin tuomiot Moskovassa:

Dadajev sai 20 vuotta vankeutta ja avunannosta tuomitut neljä muuta miestä 13-19 vuotta istumista.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset