Veikko Huuska

Moskovalaiset muslimit juhlivat ramadanin loppumista - miljoona osallistui

Moskovalaiset muslimit juhlivat ramadanin loppumista –  miljoona ihmistä kaduilla

Eid ul-Fitr  - Sunnuntai 25.6.2017 Moskova
*

Tiesitkö tämän?

*
Yli miljoona Venäjän pääkaupungin Moskovan asukasta lähti sunnuntaina, 25. kesäkuuta, kaduille juhlimaan yhtä islamilaisten suurinta juhlapäivää  - Eid ul-Fitr´ia. Se merkitsi ramadanin, muslimien pyhän kuukauden päättymistä uskontokunnan perinteiden mukaisesti. (NewsRu.com –sivuston venäläinen painos kertoo). http://www.newsru.com/religy/25jun2017/uraza.html

Muslimien tärkeimmäksi kokoontumispaikaksi Moskovassa on muodostunut iso moskeija keskellä pääkaupunkia.  Järjestystä ylläpitäneen Rosgvardiin antaman virallisen lehdistötiedotteen mukaan paikalle oli kerääntynyt yli 250.000 ihmistä.  Tietenkään moskeijaan mahtui vain pieni osa heistä, joten juhlavaan aamurukoukseen otettiin osaa kaikille ympäröiville kaduille pakkautuneet henkilöt, joiden tieltä Venäjän poliisi oli jo ennalta raivannut väylät liikenteeltä vapaiksi.

Katso kuvia: http://by24.org/2017/06/25/uraza_bayram_2017_in_moscow/

*

Juhlallisuuksia ramadanin päätöksen kunniaksi johti Venäjän muftineuvoston johtaja, suurmufti Ravilin Gainutdin.  https://en.wikipedia.org/wiki/Rawil_Gaynetdin

Hän kehotti kaikkia osallistumaan viettämään lomaa erityisen herkin mielin ja anteliaasti.  Muftin mukaan uskonnon salaisuuksiin paneutuminen on tunnusmerkki tosiuskovaisuudesta, ja niiden puuttuminen sen sijaan osoittaa uskon vajavaisuutta.

Samanlaisia tapahtumia järjestettiin muissa Moskovan keskustan moskeijoissa ja pääkaupungin lähiöissä. 

Pääkaupungin jälkeen tärkein juhlallisuuksien keskus järjestettiin suurmoskeijassa, joka sijaitsee Pietarin alueella.  Siellä samanlaiset juhlallisuudet keräsivät noin 50.000 uskollista.

*

Muslimit uskovat että Eid ul-Fitr ei ole ainoastaan pitkän paastojakson päätös, vaan aika antaa almuja (armopaloja) ja tehdä monenlaisia hyviä tekoja.  Uskonnon mukaan tänä päivänä profeetta Muhammed sai Jumalalta muslimien pyhän kirjan – Koraanin.  Lisäksi siitä alkaa ramadanin päättymisjuhlan ohella toisen muslimien suurjuhlan Id al-Adha´n lähestymisen laskenta. 

Uusimpien havaintojen perusteella sosiologit muistuttavat, että etniset venäläiset ovat pitkään olleet Venäjän pääkaupungissa vähemmistönä. 

Pari vuotta sitten (2015) kerrottiin, että ”Venäläisistä Moskovassa tuli kansallinen vähemmistö”.

Moskovassa pm usein käytetty, suosittu sanonta, jonka mukaan ”ne” "tulevat sankoin joukoin tänne" ei ole juurikaan fiktiota. Mediaan (2015) vuotaneet tulokset salaisen tutkimuksen tuloksista, kertovat merkittävästä muutoksesta:

Venäjän pääkaupungin väestön kansallisuuksien koostumus on muuttunut niin, että tutkimuksen mukaan venäläinen väestö ei enää muodosta enemmistöä kaupungin asujaimistosta, vaan enemmistön muodostavat aasianvenäläiset (peredayet resurs – resurssisiirrot Venäjän aasianpuolisista osista, vh). – Katso:

Siksi ei ole yllätys, että kadut täyttyvät uskollisten juhlivien muslimien ryhmistä, ja Moskovassa on viime aikoina liikkunut ”Islamilainen partio”, joka valvoo islamilaisen lain, sharian sääntöjen noudattamista. - https://fi.wikipedia.org/wiki/%C5%A0aria

*

Venäläiset vähenevät – osuus asukkaista alenee

Venäjän ja Moskovan väestön kansallinen jakautuma

Erään venäläisen lainvalvontaviranomaisen toimittajille vuotaman tilastoja koskevan tiedon mukaan Moskovan väestön painopiste on siis muuttunut.  Mitä näistä tiedoista todella pitäisi ajatella?

Ensinnäkin koko Venäjän federaation väestö supistuu (nyt heitä on vain 132 miljoonaa aiemmin ilmoitetun 140 miljoonan sijasta), rajuinta kuihtuminen on taajamien ulkopuolella, jopa niin että haja-asutusalueilla näyttää asutus monin paikoin loppuvan tyystin: kokonainen väestöryhmä, talonpojat luokkana on vaarassa kuolla.

74% venäläisistä asuu nykyään kaupungeissa. (Se on merkittävästi enemmän kuin esim. Suomessa! vh). 

Ja kaiken lisäksi väestö pakkautuu mieluimmin muutamiin, suuriin metropoleihin ja niiden välittömässä vaikutuspiirissä oleviin kasvaviin taajamiin:

10.900.000 venäläistä asuu Moskovassa,

7,9 miljoonaa Moskovan alueella, (Suur-Moskovan metropolialue: siis noin 18,8 miljoonaa)

6,9 miljoonaa Pietarissa, ja 3,3 miljoonaa - Leningradin alueella (Suur-Pietarin metropolialue 10,2 miljoonaa).

Venäjän suuruutta vaalivia kansallismielisiä tuskin ilahduttavat seuraavat tiedot Venäjän pääkaupungin väestön etnisestä koostumuksesta:

Venäläisiä Moskovassa on tänään - vain yksi kolmesta.

Moskovan kaupungin väestöllinen rakenne on seuraava:

◾31% - Venäjä;
◾14% - azerbaidžanilaisten;
◾10% - tataarien, tšuvassi, Baškiirit;
◾8% - ukrainalaisia;
◾5% - armenialaisten;
◾5% - tadžikistanilaiset, kazakstanilaisia, uzbekkeja, Kirgisian;
◾5% - korealaisia, Vietnam, Kiina;
◾4% - tsetseenit, Ingushian, Dagestani;
◾3% - valkovenäläisiä;
◾3% - georgialaisia,
◾3% - Moldovan kansalaisia;
◾3% - Romaneja;
◾2% - juutalaisia;
◾4% - muita kansalaisuuksia.

*

Mielenkiintoista, vaikka lisäisimme venäläisten kanssa samaan summaan ukrainalaiset ja valkovenäläiset (niitä kaikkia Venäjän virallinen ideologia pitää slaaveina, vaikka geneetikot ovat aivan eri mieltä tästä asiasta), joita asuu Moskovassa, saat summaksi vain 4.620.000 asukasta noin 11 miljoonan väestöstä . Se on noin 42 % Moskovan asukkaista.

Suurin osa Moskovan väestöstä on nyt siis ei slaavilaista kansallisuutta.

Tämän väestöosuuden tiedot saatu täältä: http://by24.org/2015/06/03/russians_became_a_national_minority_in_moscow/

*

Lähde:

BY24.Org.; http://by24.org/2017/06/25/uraza_bayram_2017_in_moscow/ sekä

http://www.newsru.com/religy/25jun2017/uraza.html
*

Lisätietoja;

Ramadanin päätösjuhla ja pyhiinvaelluksen juhlapäivä

Eid al-Fitr

Wikipedia kertoo:

Id al-Fitr (arab. عيد الفطر‎, ‘Īd al-Fiṭr; myös ʿĪd al-Ṣaghīr; Koriteh; Küçük Bayram) on islamilainen juhla, jota vietetään ramadanin, paastokuukauden, päättymisen kunniaksi. Juhla on kolmipäiväinen ja ajoittuu islamilaisen kalenterin kymmenennen eli šawwal-kuukauden alkuun.

Juhlan viettäminen alkaa yhteisrukoukseen osallistumisella ensimmäisen päivän auringon noustessa. Juhlapäivien aikana järjestetään virallisia vastaanottoja, vieraillaan ystävien luona, annetaan lahjoja, otetaan käyttöön uusia vaatteita ja käydään sukulaisten haudoilla. Juhla on noin 70 päivää ennen Id al-Adhaa.

Nimi on arabiaa, ja tarkoittaa ”nopean murron juhlaa” (feast of breaking of the fast): kyseessä on tärkeä uskonnollinen vapaapäivä, jota muslimit maailmanlaajuisesti juhlivat Ramadanin päättymisen merkkinä, eli islamin pyhän paastokuukauden päättymistä. Katso lisää: https://fi.wikipedia.org/wiki/Id_al-Fitr  sekä https://en.wikipedia.org/wiki/Eid_al-Fitr

*

Wikipedian mukaan: Id al-Adha on (arab. عيد الأضحى‎, ‘Īd al-Aḍḥā; myösʿĪd al-Kabīr; ʿĪd al-Qurbān; Kurban Bayram; Tobaski) on toinen islamilaisen kulttuurin pääjuhlista. Muslimit juhlivat sitä periaatteessa Mekkaan lähellä Minān laaksossa pyhiinvaelluksen eli hajjin käännepisteen juhlana, kun pyhiinvaeltajat ovat laskeutuneet Arafatvuorelta, mutta siitä on tullut yleinen juhlapäivä kaikkialla muslimien keskuudessa. Juhla alkaa rukouksella auringon noustua 10. päivänä islamilaisen kalenterin viimeistä kuukautta eli dhu-l-hiddžaa, ja juhla jatkuu kolme seuraavaa päivää. Useissa maissa se on myös virallinen vapaapäivä. Juhlan alkamispäivä ja kesto vaihtelee hieman maasta toiseen. - https://fi.wikipedia.org/wiki/Id_al-Adha

*

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Onkos tullut katsottua sotaleffa 28 panfilovilaista? sekin jo antaa esimakua monikulttuurisesta Venäjästä...

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Neljännesmiljoona ihmistä Moskovan kaduilla, joskin uskonnollisen juhlan nimissä, pistää mielessä pohtimaan muutaman tuhannen oppositioryhmittymiin kuuluvan saaman rautaisen torjunnan suhdetta tähän. Mikä saa korkean vallan uskomaan lojaalisuuteen, millä liimalla tämä pidetään kasassa?

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Tämän uutisen mukaan Moskovassa oli tuolloin 2 miljoonaa muslimia, mikä hyvinkin saattaa pitää paikkansa. Tiedon lähde on Venäjän muftien neuvosto.

Jotain tuttua?
*
” Moskeijat aiheuttavat närää Moskovassa
Muslimit haluavat rakentaa Moskovaan lisää moskeijoita. Maahanmuutto Keski-Aasiasta on tuonut Venäjän pääkaupunkiin huomattavasti lisää muslimeja. Tilaa moskeijoissa ei riitä. Moskeijoiden rakennussuunnitelmat herättävät kuitenkin riitoja kantaväestön kanssa.”
*
”Arviot muslimien määrästä Venäjän pääkaupungissa vaihtelevat huomattavasti. Suurta osaa Venäjän muslimeista edustavan Venäjän muftien neuvoston mukaan Moskovassa olisi pari miljoonaa muslimia ja vain neljä todellista moskeijaa.”
*
”Muslimien määrästä Moskovassa on myös huomattavasti pienempiä arvioita. Joka tapauksessa tilanpuute moskeijoissa on huutava.
- Neljään moskeijaan mahtuu vain 6 000 - 7 000 ihmistä. Äskeisen suuren juhlamme Kurban Bairamin aikana Moskovan päämoskeijaan saapui rukoilemaan 72 000 ihmistä. Heistä vain prosentti mahtui sisään itse moskeijaan. Loput rukoilivat läheisillä kaduilla, Moskovan päämoskeijan imaami Ildar Alja Utdinov kuvailee nykyistä tilannetta.
Kovasta pakkasesta huolimatta Tekstilshikin-alueen asukkaat osoittivat mieltään moskeijan rakentamista vastaan lähiönsä puistoon.
- Meillä on vain vähän kävelypaikkoja ja nyt sinne halutaan rakentaa moskeija, marssille osallistunut Anja sanoo.”
*
”Moskovaan on Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen saapunut perinteisen muslimiväestön lisäksi satoja tuhansia islaminuskoisia siirtotyöläisiä Keski-Aasian entisistä neuvostotasavalloista. Kantaväestö ei ole aina valmis sopeutumaan uusien tulokkaiden kulttuuriin ja tapoihin.
- Paikallisten asukkaiden pitää antaa itse päättää, mitä heidän talonsa lähelle rakennetaan. Jos he haluavat nähdä moskeijan, olkaa hyvä, rakentakaa. Jos he sanovat ei, moskeijaa ei pidä rakentaa, moskeijaa vastustavan Moi Dvor- liikkeen johtaja Mihail Butrimov sanoo.
Imaami Utdinov on kuitenkin varma, että moskeijoita Moskovaan rakennetaan.
- Kieltäytyminen rakentamisesta merkitsisi, että emme noudata erittäin suuren määrän venäjänmaalaisten ja kantamoskovalaisten perustuslaillisia oikeuksia. Se ei ole oikein.”

Lähteet: YLE Uutiset / Kalle Schönberg, Moskova;

linkki: https://yle.fi/uutiset/3-5689751
Huom.: YLEn uutinen julkaistu jo 7 vuotta sitten, 20.12.2010
*

Blogissa ja siihen liitetyissä kuvalinkeissä näkyy melkoinen väkimäärä, oliko sitten kyse 250.000:sta vai mistä, mutta ramadanin päättäjäisjuhlijoita oli paikalla runsain mitoin. Kaikesta päätellen myös sakraalitiloja on kaupungissa rakennettu mittavasti sitten joulukuun 2010?

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Islamisoituuko Venäjä - ja mitä siitä seuraa?

Tämä kysymyksenasettelu ei juurikaan ole noussut uutispintaan meillä, mutta kylläkin toisaalla.

Yhden lähestymiskulman, kiinnostavan, tähän aiheeseen voisi saada Artikkelisarjasta ”Islamisoituuko Venäjä? 1-2” (joulukuulta 2014);

”Tyypillinen näkökulma monissakin piireissä on se, että Venäjä olisi islamisoitumassa johtuen muslimien korkeasta syntyvyydestä ja maahanmuutosta. Tämä, heidän mukaansa sitten johtaa ongelmiin ja jopa sisällissotaan.”
https://vaestotiede.wordpress.com/2014/12/10/islam...
*
• ”Uskontoon ylipäätänsä suhtaudutaan Venäjällä nykyään myönteisesti. Suurinta kannatusta saa luonnollisesti ”Pyhän Venäjän” oma uskonto ortodoksisuus, mutta myös islamiin suhtaudutaan valtaosin myönteisesti. Venäjällä on tätä nykyä noin 20 miljoonaa muslimia. He asuvat pääosin Uralilla, Volgajoen alueilla, Siperiassa ja Pohjois-Kaukasuksella. Venäläisistä vain noin kolmasosa liittää islamiin kielteisiä määritteitä (esimerkiksi sotaisuus, taantumuksellisuus ja epähumaanisuus) Tataareihin jotka ovat maallistuneimpia suhtaudutaan myönteisimmin, siinä missä tsetseeneihin kielteisemmin.
• Tiivistettynä voisi sanoa että venäläiset suhtautuu itse islamiin myönteisesti mutta moniin muslimi-etnisyyksiin kielteisesti. Venäjällä muutenkin itse etnisyyden kritisoiminen ei ole samanlainen tabu kuin länsimaissa missä puheet etnisyydestä on siirtynyt kulttuuriin, rasismileiman pelon takia. Monet venäläiset ajattelijat pitävätkin Islamia enemmin liittolaisena kuin vihollisena, heille sensijaan arvo-liberaalit länsimieliset ovat todellinen uhka. Johtava geopoliittinen tutkija Alexander Dugin kuvailee asiaa näin: The book stresses the ”continental Russian-Islamic alliance” which lies ”at the foundation of anti-Atlanticist strategy”. The alliance is based on the ”traditional character of Russian and Islamic civilization”. Islamisoituminen uhka on lähinnä länsi-Eurooppalaisten oikeistolaisten painajaisissa. Venäjällä sensijaan oikeistolaiset nationalistit tuntuu oikein haaveilevan islamisoitumisesta ja monet kristityt venäläiset povaakin tsetseeni Ramsan Kadyrovia Putin seuraajaksi. Myös Putin itse on sanonut kuinka Venäjän ortodoksinen kirkko on lähempänä Islamia kuin katolilaisuutta. “Almost every day,” he continues, “we see various manifestations of so-called ‘Orthodox Islam,’” Everything begins with something small,” he continues. “Russians will be offered a unifying anti-Western ideology according to which Islam and a special ‘Russian Orthodoxy’ are the two pillars on which Russia stands. Further, television will convince us that in the capital of each region there must be both an Orthodox cathedral and a mosques.” “
• Linkki: https://vaestotiede.wordpress.com/2014/12/13/islam...

*

Toisinkin tilanteen ja kehityksen voi nähdä:
Jukka Mallinen:

"Islamkritiikki on kotoisin Venäjältä
26.10.2009 14.01 JUKKA MALLINEN

Timo Vihavaisen ja Jussi Halla-ahon islamkritiikki toistaa nykyvenäläistä rasistista ajattelua, joka uhkaa eurooppalaisia perusarvoja.
ONPA ERIKOISTA, että hyökkäykset moniarvoisuutta ja yleismaailmallisia ihmisoikeuksia vastaan tuodaan meille Venäjältä.
Venäjän historian professori Timo Vihavainen on kirjassaan Länsimaiden tuho rähmällään nykyvenäläisen rasistisen mielipideilmaston edessä. Samoilla linjoilla on slaavilaisen lingvistiikan tohtori Jussi Halla-aho, jonka ajatuksia on luettavissa teoksesta Kirjoituksia uppoavasta lännestä.
Venäjällä rasistiset mielipiteet ovat valtavirtaa. Pietarilaiset kehuvat Helsinkiä siksi, että ”siellä ei ole neekereitä, kuten Euroopan muissa suurkaupungeissa”. Suuri yleisö kannattaa rasistista väkivaltaa, jopa murhia.
Muukalaisvihamielisyyttä perustellaan siellä länsimaisen kulttuurin uhanalaisuudella sekä vähättelemällä ja demonisoimalla muita sivilisaatioita, erityisesti islamia.
Venäläinen valtavirta edustaa Samuel Huntigtonin tyylisistä kulttuurista rasismia, joka ei luokittele ihonväriä, vaan arvomaailmaa.
Huntington saarnaa sivilisaatioiden yhteismitattomuutta ja väistämätöntä yhteentörmäystä. Pohjimmiltaan hänkin on metafyysikko – jokainen sivilisaatio on vangittu omien peruskäsitteittensä platonilaiseen luolaan, lopulliseen liikkumattomuuteen ja muuttumattomuueen.
Venäläisten mielestä kaikkien Euroopassa asuvien pitää sisäistää konservatiiviset kristillis-eurooppalaiset arvot.
Oikea eurooppalaisuus merkitsee heille valkoihoisten valtaa, fundamentalismiin kallistuvaa ortodoksisuutta ja väkivahvaa autoritääristä valtiota.

Venäjä on tämän ideologian etulinjassa, länsi taas surkimus, koska se ei laita luuta kurkkuun toisenvärisille. Oswald Spenglerin aatepuuroa länsimaiden hajoamisesta toistelevat sekä eliitit että yhteinen kansa.
Vieraiden sivilisaatioiden tuhoisasta soluttautumisesta sekä maallistumisen ja populaarikulttuurin rappeuttavuudesta hälyttävät niin tunnettu räyhäkansallinen Vladimir Zhirinovski ja kommunistijohtaja Gennadi Zjuganov kuin hyökkäävän nationalismin ideologi Aleksandr Dugin ja Kontupohjan kaukasialaispogromit junaillut maahanmuuton vastustaja Aleksandr Belov.

Linkki: http://www.vihrealanka.fi/mielipidekirjoitukset/is... Teksti on julkaistu Vihreä Lanka –lehdessä 26.10.2009, mutta näkemys lienee edelleen voimassa?
*

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset