Veikko Huuska

Kun Suomi täytti 50 v. 1967 istutettiin 30.000 ”Kotikuusta” – missä ne nyt ovat?

Ilmoita onko lähipiirissäsi ”Kotikuusi 1967” tai tiedätkö sellaisen olemassaolosta?  ”Ilmianna” kaikki juhlavuosikuuset!

*

Kun Suomi itsenäistyi 1917, kylvettiin Itsenäisyyden kuusi. Se istutettiin Kaivopuistoon  Helsinkiin vuonna 1931.   https://fi.wikipedia.org/wiki/Itsen%C3%A4isyyden_kuusi

Kun Suomi vuonna 1967 täytti  50  vuotta, istutettiin maassamme yli 30.000  Itsenäisyyden kuusen siemenistä kasvatettua jälkeläistä, Kotikuusta.  Kampanjan takana oli SOK, joka kaupallisena organisaationa halusi olla tukemassa suomalaista yhteiskuntaa näkyvästi. Se myi kymmeniätuhansia kuusentaimia laattoineen itsenäisyyden kunniaksi, ja jotkut osuuskaupat lahjoittivat näitä kuusia oman alueensa kouluille. 

Kuusentaimen viereen laitetussa kuparilaatassa oli teksti:

"Kotikuusi istutettu vuonna 1967, jolloin 

Suomi oli ollut 50 vuotta itsenäisenä valtakuntana".”

Näin kertoo ”Kotikuusta etsimässä” –sivusto; http://kotikuusi.enoprogramme.org/kotikuusta-etsimaessae--sarja

Katso myös; http://kotikuusi.enoprogramme.org/historiaa

*

Pirkanmaa

Tämän hetkisen tiedon mukaan Pirkanmaalla on Kotikuusia ainakin 10:ssä pitäjässä. Katso täältä: http://kotikuusi.enoprogramme.org/tarinoita-ja-kokemuksia

*

Ikaalinen

Ikaalisissa Suomen 50-vuotisen itsenäisyyden kunniaksi 1967 istutettuja Kotikuusia on pystyssä ja vahvoissa voimissa ainakin kolme (3) kappaletta.

Nimittäin: Ikaalisten kirkonkylän kansakoulun/alakoulun pihassa (oikein komea), erään maalaistalon pihapiirissä sinivuokkoja juurellaan sekä Raivalantien varrella.

Lehtijuttujen perusteella Kotikuusi istutettiin Kirkonkylän kansakoulun lisäksi myös Ikaalisten kauppaoppilaitoksen sekä Ikaalisten yhteiskoulun pihamaalle.  Mahdollisesti myös eräiden kyläkoulujen ja kotiteollisuuskoulun pihaan?  Näiden kuusien olosta en tarkemmin vielä tiedä.

Katso täältä: http://kotikuusi.enoprogramme.org/tarinoita-ja-kokemuksia/pirkanmaa/ikaalinen

Todennäköisesti Ikaalisissa on enemmän Kotikuusia, kuin tässä mainitut.  Ihmisiä nimittäin kehotettiin käyttämään SOK:n tarjoamaa mahdollisuutta hyväkseen ja hankkimaan ”lähimmästä osuuskaupan myymälästä kuusentaimen laattoineen, istutettavaksi pihamaalleen”.

Erityisen piirteen asiaan toi se, että tuolloin SOK:n pääjohtajana toimi vuorineuvos Lauri Hietanen, joka oli syntyisin Ikaalisista, ja jonka ”kaikki” Ikaalisissa tunsivat ”meidän Lassena”.  https://fi.wikipedia.org/wiki/Lauri_Hietanen

Niinpä edellä mainittujen Kotikuusien lisäksi täällä tiedetään, että vuorineuvos Hietanen sisarineen istutti Kotikuusen synnyinkotinsa pihaan Ikaalisten Kartun kylässä.

*

Ikaalisten Kotikuuset istutetaan 1967

Kuvia ja lehtijuttuja: https://photos.google.com/share/AF1QipOMX6GA8ExrPo0TKJWoqIs97Q6EAXCJGjxf7JnsEcUcGDdZOM8j9uzUbkTX-t3SVA?key=cVZaLUQ3SXJKV2NXRThpVE90OUpOcWdKVHBtcmV3

(Napauta kuvaa niin saat isommaksi)

*

Muita kuusia?

Kotikuusia kartoitetaan erityisen hankkeen parissa, katso täällä: http://kotikuusi.enoprogramme.org/home  Kotikuusta etsimässä –aiheella on omat fb-sivut; https://www.facebook.com/kotikuusi1967

Jos tiedät muita Ikaalisten kotikuusia, ilmoitathan tuonne ”Kotikuusta etsimässä” fb-sivuille – tai vaihtoehtoisesti tämän blogin kommenttiosuudessa tai vaikka allekirjoittaneen fb-sivuilla, kiitos!

Olisi todella mukava kartoittaa kaikki Ikaalisissa 1967 istutetut kuuset, ja näiden kuusien kohtalot.  Ovatko yhä elossa ja kukoistuksessaan, tai sitten vähemmän kukkeassa muodossaan.  Olisi myös kiinnostavaa kuulla, miten heikommin menestyneiden kuusien kävi, miksi ”jäivät taipaleelle”.

Kuntaliittokin kyseli kuusia: https://www.dropbox.com/s/16pahb5wfo46xr7/FullSizeRender%20%282%29.jpg?dl=0

*

Suomi 100

http://suomifinland100.fi/project/tulevaisuuden-kuusi/

Istuta puu satavuotiaalle Suomelle

http://suomifinland100.fi/istuta-puu-satavuotiaalle-suomelle/

Tulevaisuuden kuusi 2017

http://www.tulevaisuudenkuusi.fi/welcome/fi/hitory/

*

Istuta Tulevaisuuden kuusi

Istuta sinäkin Tulevaisuuden kuusi 100-vuotiaalle Suomelle. Maamme juhlii pyöreitä vuosiaan vuonna 2017. Alla olevalla lomakkeella voit tilata ennakkoon oman kuusentaimen sekä istutuspaikalle kiinnitettävän kuparilaatan.

4H-järjestöllä on hyvä hanke: https://www.4h.fi/4h-jarjestona-2/jarjeston-toiminta/tulevaisuuden-kuusi-suomi-100/

*

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

Aihetta sivuten, minulla on tapana syksyisin kerätä tammen terhoja ja käydä kylvämässä niitä pitkin metsiä. Viime syksynä oli hyvä vuosi, terhoja tuli paljon Vajaan ämpärillisen istuttelin metsiin.
Jos vaikka joka kymmenes lähtisi kasvamaan.....100:n vuoden päästä saisi komeita laivan kölipuita..

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Mahtava idea: merkittävä määrä tammeja varttumassa metsien kätköissä, osasta ehkä äityy kasvamaan suoranaisia Goethen tammeja!
Pikkupoikana kun vaelteli metsässä ilahtuneena havaitsi siellä täällä marjapensaita, viinimarjoja tai karviaisia, linnut olivat levittäneet. Mitä onkaan löytää tammi!

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset