Saudi Arabian eilinen kruununperimysjärjestely ei tullut yllätyksenä

Saudi Arabian eilinen kruununperimysjärjestely ei tullut yllätyksenä

Kruununperijäksi nyt nostettu Prinssi Mohammad bin Salman on öljymahdin tulevaisuusohjelman ja suuren linjan, ”Visio 2030” luoja ja toteuttaja, muiden keskeisten tehtäviensä ohella.

*

Eilen (21.6.2017) levisi maailmalle uutinen, joka ei sinänsä yllätä:

Saudi-Arabian kuningas nimitti oman poikansa kruununperijäksi – syrjäytti aiemman kruununperijän ja sisäministerin”  –

http://www.talouselama.fi/uutiset/saudi-arabian-kuningas-nimitti-oman-poikansa-kruununperijaksi-syrjaytti-aiemman-kruununperijan-ja-sisaministerin-6658989

*

Talouselämä kirjoitti:

Öljyvaraudestaan tunnettua Saudi-Arabiaa itsevaltaisesti hallitseva kuningas Salman on siirtänyt aiemman kruununperijän [prinssi Mohammed bin Nayef]  sivuun ja nimennyt tämän tilalle oman poikansa Mohammed bin Salmanin.

Asiasta kertovat useat kansainväliset viestimet mukaan lukien sanomalehti The New York Times. Lehden mukaan kruununperijän vaihdos tarkoittaa ”jyrkkää muutosta” Saudi-Arabian johdossa.

Viestimien tulkinnan mukaan kruununperijän vaihdos oli yllätys. Se tapahtui tilanteessa, jossa Saudi-Arabian suhteet Iraniin ja Qatariin ovat hyvin jännittyneet. Saudi-Arabia tekee myös ilmaiskuja Jemeniin. Uutistoimisto Reutersin mukaan suuren öljymaan kuninkaallista järjestystä seurataan ulkomaillakin tarkkaan, joten äkilliset vaihdokset ovat erikoisia.

Uutistoimisto kertoo, että 31-vuotias prinssi Mohammed bin Salman on käytännössä johtanut Saudi-Arabian sotaa Yemeniä vastaan. Hänen vastuullaan on ollut myös maan energiapolitiikka ja tulevaisuuden suunnittelu öljybisneksen mahdollisen hidastumisen varalle.”

 – Ks. koko artikkeli: http://www.talouselama.fi/uutiset/saudi-arabian-kuningas-nimitti-oman-poikansa-kruununperijaksi-syrjaytti-aiemman-kruununperijan-ja-sisaministerin-6658989

*

Ennakoitavia muutoksia

Viimeistään Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin erikoisiakin piirteitä saaneen Lähi-Idän vierailukiertueen jälkeen oli nähtävissä, että Saudi Arabian ja Yhdysvaltain johtomiehet ovat päässeet askeleen lähemmäs näkemyksiään yhteistyöstä ja tulevaisuudesta.  Yleensä se, että Trump sisällytti matkaansa vierailun myös Saudi Arabaissa, joka sinänsä on pitkäaikainen yhteistyökumppani ja keskeinen vaikuttaja alueella, osoitti vähintäinkin pyrkimystä lähentymiseen.

On totta, että Saudi Arabian politiikkaa on leimannut pyrkimys pitkäjänteisyyteen ja vakauteen.  Se on pyrkinyt välttämään ”jyrkkiä muutoksia”, ja siksi ”äkilliset vaihdokset ovat erikoisia”.

Juuri näin.

Mutta koska äkkikäänteitä on pyritty välttämään, on tätä henkilövaihdosta pohjustettu ja valmisteltu pitkään ynnä huolella.

*

Saudi-Arabian suuri linja: ”Visio 2030”

Kirjoitin vuosi sitten, toukokuussa 2016, tuosta ohjelmasta.

Lue blogini 10.5.2016; http://veikkohuuska.puheenvuoro.uusisuomi.fi/216707-saudi-arabian-suuri-linja-%E2%80%9Dvisio-2030%E2%80%9D

*

Saudi Arabia on yksi  niistä harvoista maista, jolla on Visio 2030, eli näkemyksellinen ohjelma 2020-luvun jälkeistä mailmanaikaa varten, – ja joka todella myös toteuttaa suunnitelmaansa.  Jo nyt, eikä vasta aio ryhtyä jossain vaiheessa tekoihin.

Öljymaana elänyt ja lekotellut Saudi Arabia on oivaltanut pelin hengen:

Monipuolistu tai kuole!

Eivät tietenkään kaikki ole tätä näkemystä omaksuneet: valtataistelu poikkeavien näkemysten kesken on kova ja jatkuu.

Kirjoitin 10.5.2016:

”Useimmat analyytikot uskovat, että Saudi-Arabia kieltäytyy vähentämästä öljyn tuotantoaan, koska se haluaa ”ravistella paskat kärryltä”, eli säilyttää markkinaosuutensa ja panna tiukoille uudet kilpailijansa, sekä haluaa rangaista Irania ja Venäjää. 

Saattaa näissäkin olla jotain totuuden siemeniä, sanoo strateginen neuvonantaja ja Sullivan & Worcester –lakiasiainyhtiön johtaja Elias Hinckley, mutta kaipaa syvempää motivaatiota tälle sitkeälle vastarinnalle, jota Saudihuone on tehnyt niin tuottajakollegoiden kuin ystävämaa Yhdysvaltojen harjoittamaa voimakasta painostusta vastaan. 

Ja tällaisen ison motivaation Hinckley löytää Saudi-Arabian oivalluksesta: Oil Age on lopussa ja Saudit ymmärtävät, että suuri osa maailmanlaajuisen fossiilisten polttoaineiden varannoista on ja tulee pysymään maanalaisissa olinsijoissaan.  Ja tämä kaikki sen takia, jotta ihmiskunta välttäisi katastrofaalisen ilmaston lämpenemisen.  ”Siksi Saudi-Arabia on avannut venttiilit hiilikuplan puhjeta”, Elias Hinckley kirjoittaa.”

Elämme todella erästä merkittävää taloushistoriallista vaihetta.  Käsillä on historiallinen hetki:

Öljyn aika loppuu.

*

Totesin ja kysyin:

Hiilikupla puhkeaa – he tekevät sen ihan itse

Saudi-Arabian päätöstä jättää leikkaamatta öljyntuotantoaan huolimatta hintojen romahduksesta, on uskomattoman tärkeä ratkaisu.  Sillä on huomattavia seurauksia lähiajan ja lähitulevaisuuden öljymarkkinoille ja maailman taloudelle. 

Toimimalla niin kuin se nyt toimii, Saudi-Arabia ansaitsee merkittävän tunnustuksen toiminnastaan, jolla se jouduttaa Öljyn Ajan päättymistä, joka jokatapauksessa olisi edessä, mutta nyt siis entistä pikaisemmin.  Ja se, että toimija on nimenomaan rahavaikeuksissa kipuileva öljyjättiläinen, yksi maailman kiistattomista öljyvalloista, ansaitsee erityismaininnan.  Koskaan ihmiskunnan historiassa mikään valtio, joka on istunut tällaisen ”kultamunan” päällä, ei ole omaehtoisesti, vapaasti ja omaan älyynsä ja ajattelukykyynsä luottaen, luopunut aarteestaan ja sen suomista eduista.  Jos joku on tuollaisen onnettoman vaiheen kokenut, se on tehnyt sen ulkoisen pakon, sodan ja valloittajan miekan alaisuudessa, vastoin tahtoaan ja vastoin järkensä sanomaa.

Ymmärrämmekö me nyt lainkaan, mistä tässä on kyse?”

*

Toukokuussa 2016 väännettiin linjasta:

”Ei helppoa

Uudet ajatukset kohtaavat vastuksia, sitä enemmän, mitä ratkaisevammin uusia ajatukset ovat.

Niin myös Saudi-Arabiassa:

Uutiset kertoivat viime lauantaina:

”Saudi-Arabian kuningas Salman erotti lauantaina öljyministeri Ali al-Naimin, joka ehti olla tehtävässään yli 20 vuotta.

Ministerivaihdos oli osa isompaa hallitusremonttia, joka liittyy viime kuussa ilmoitettuun suunnitelmaan vähentää Saudi-Arabian riippuvuutta öljystä.

Öljyn matala hinta on iskenyt Saudi-Arabiaan, vaikka kehitys johtuukin pitkälti sen strategisesta päätöksestä taistella markkinaosuuksista ylituotannolla.

Vuonna 1935 syntynyttä Ali al-Naimia pidettiin pitkään öljyntuottajien Opec-järjestön voimahahmona. Forbes-lehti kutsui häntä vuonna 2014 ”maailman mahtavimmaksi öljymieheksi”. Kruununprinssi Mohammedin aseman vahvistuminen kuitenkin heikensi al-Naimia.”

HS, 7.5.2016; http://www.hs.fi/ulkomaat/a1462590642917

Tässä näkyy selkeästi asetelma: vanha vastaan uusi. OPEC vastaan Saudien uusi linja.”

*

Syrjäytetty ja nostettu

Uutistoimisto kertoo (21.6.2017), että 31-vuotias prinssi Mohammed bin Salman on käytännössä johtanut Saudi-Arabian sotaa Yemeniä vastaan. Hänen vastuullaan on ollut myös maan energiapolitiikka ja tulevaisuuden suunnittelu öljybisneksen mahdollisen hidastumisen varalle.

Saudi-Arabian valtionuskonto on vanhoillinen sunni-islamin suuntaus wahhabismi. Maa on absoluuttinen monarkia, jossa valta ja isoihin öljyvaroihin perustuva suunnaton varaus keskittyvät kuninkaalle ja hänen suvulleen.

Ennen kuin Salman nimitti oman poikansa kruununperijäksi, Saudi-Arabian kruununperiijä oli uuden perijän serkku, prinssi Mohammed bin Nayef. Reutersin mukaan bin Nayef vannoi televisiossa uskollisuuttaan kuningas Salmanille syrjäyttämisensä jälkeen. Bin Nayef siirrettiin pois kaikista valtiollisista tehtävistään.

The New York Timesin mukaan bin Nayef oli aiemmin toiminut Saudi-Arabian sisäministerinä. Hän nautti suosiota Saudi-Arabiassa ja maan ulkopuolella siitä, että hän oli lamauttanut ääri-islamilaisen ja väkivallantekoja toteuttaneen Al-Qaida-verkoston toiminnan Saudi-Arabiassa. Lehden mukaan uutta kruununperijä bin Salmania on kehuttu työteliääksi ja näkemykselliseksi. Kriitikot kuitenkin pitävät häntä varomattomana, kokemattomana ja vallanhaluisena.”

Talouselämä 21.6.2017; http://www.talouselama.fi/uutiset/saudi-arabian-kuningas-nimitti-oman-poikansa-kruununperijaksi-syrjaytti-aiemman-kruununperijan-ja-sisaministerin-6658989

*

Uudet toimet Yhdysvaltain-suhteen lähentämiseksi sekä Quatar-operaatio, joiden käytännön vetäjänä nuorempi Salman on toiminut, näyttävät tyydyttävän Saudi Arabian kuningas Salmania, samoin kuin visio 2030:n eteneminen.  Nyt oli aikaikkuna auki, – ja kuningas teki siirtonsa, joka ei siis lainkaan ollut niin yllättävä kuin läntiset lähteet ovat antaneet ymmärtää.

*

Vielä katkelma blogistani 10.5.2016:

Visio 2030 –ohjelman takana on prinssi Mohammad bin Salman.

Katso lisää nuoren printti bin Salmanin elämästä: https://en.wikipedia.org/wiki/Mohammad_bin_Salman_Al_Saud

Jotenkin kuvaavaa suomalaisella jälkeenjääneisyydelle on se, että tästä maailman yhdestä merkittävimmistä miehistä ei ole olemassa suomenkielistä asiallista Wikipedia-artikkelia!

CNBC julisti 4.4.2016:

”30-vuotias prinssi joka muuttaa maailman” 

http://www.cnbc.com/2016/04/01/

Varakruuunprinssi bin Salman on asemiaan nopeasti vahvistanut tekijä Saudi-hierarkiassa, ja edustaa siellä uutta nousevaa sukupolvea, joka pyrkii tosissaan ottamaan vastaan maailman ja ajan haasteen.  Hän suunnittelee huomattavan mega-giant valtion yhtiön järjestelyä, joka painii samassa sarjassa kaikkien tunteman Applen ja Niken etc.

Nähtäväksi jää miten äijän käy.

*

Prinssi bin Salman toimii Saudineuvoston talous- ja kehitysasiain neuvoston puheenjohtajana.  Tämä neuvosto puolestaan perustaa the Public Investment Fund`in (PIF), joka on valtaisa sijoitusrahasto, joka tulee saamaan pääomasijoituksia ainakin 2.000 miljardia dollaria the Initial Placement Offer (IPO) of Saudi Aramco´la, siis Saudi-Arabian jättimäiseltä valtion öljy-yhtiöltä.

Tämä mainittu 2.000 miljardia dollaria syntyy siitä, että Aramcon osakkeista 5 % pannaan myyntiin.

Toisaalla arvellaan että summa voisi olla jopa 3.000 mrd $.

Aiemmin tänä vuonna prinssi Mohammad ilmoitti, että osa Aramcon osakkeista tullaan kauppaamaan sai aikaan melkoisen myrskyn pörssissä.

Myyntiaikeet on kevyesti hahmoteltu (penciled) vuodelle 2018, mutta IPO haluaisi lykätä hanketta vuodella eteenpäin.  Joka tapauksessa hanke tulee aiheuttamaan maailmanlaajuista huomiota ja noteerauksia.

Kävi miten kävi, Mohammad bin Salmanin ohjaamasta ”Pihvistä” (PIF) tulee muodostumaan maailman suurin sijoitusrahasto, vaikka siihen ei enempää saudien kansallisvarallisuutta sijoitettaisikaan – mitä tässä mainiten on kylläkin kaavailtuhttps://www.youtube.com/playlist?list=PLlmTL4ejJ53ea2qnTzM-jFgUBWAjs4qnA

*

Linkki: Blog 10.5.2016; http://veikkohuuska.puheenvuoro.uusisuomi.fi/216707-saudi-arabian-suuri-linja-%E2%80%9Dvisio-2030%E2%80%9D

*

Ehkä?

Ehkä Lännessä kannattaisi intensiivisemmin ja ilman ideologisia silmälaseja seurata, mitä keskeisissä valtioissa muualla ajatellaan, ohjelmoidaan, suunnitellaan ja – tehdään?

Asiantuntijat maailmalla ovat kuitenkin jo aikaa sitten julistaneet:

Nuori prinssi Mohammad bin Salman muuttaa maailman! 

Ehkä hän tekee sen.

Ainakin nyt tapahtunut odotettu nosto Saudi Arabian kuningashuoneen kruununperijäksi suo siihen lisää edellytyksiä.

*

veikkohuuska
Ikaalinen

historianharrastaja,
tanakasti ajassa

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu