Veikko Huuska

Saudi Arabian eilinen kruununperimysjärjestely ei tullut yllätyksenä

Saudi Arabian eilinen kruununperimysjärjestely ei tullut yllätyksenä

Kruununperijäksi nyt nostettu Prinssi Mohammad bin Salman on öljymahdin tulevaisuusohjelman ja suuren linjan, ”Visio 2030” luoja ja toteuttaja, muiden keskeisten tehtäviensä ohella.

*

Eilen (21.6.2017) levisi maailmalle uutinen, joka ei sinänsä yllätä:

Saudi-Arabian kuningas nimitti oman poikansa kruununperijäksi – syrjäytti aiemman kruununperijän ja sisäministerin”  -

http://www.talouselama.fi/uutiset/saudi-arabian-kuningas-nimitti-oman-poikansa-kruununperijaksi-syrjaytti-aiemman-kruununperijan-ja-sisaministerin-6658989

*

Talouselämä kirjoitti:

Öljyvaraudestaan tunnettua Saudi-Arabiaa itsevaltaisesti hallitseva kuningas Salman on siirtänyt aiemman kruununperijän [prinssi Mohammed bin Nayef]  sivuun ja nimennyt tämän tilalle oman poikansa Mohammed bin Salmanin.

Asiasta kertovat useat kansainväliset viestimet mukaan lukien sanomalehti The New York Times. Lehden mukaan kruununperijän vaihdos tarkoittaa ”jyrkkää muutosta” Saudi-Arabian johdossa.

Viestimien tulkinnan mukaan kruununperijän vaihdos oli yllätys. Se tapahtui tilanteessa, jossa Saudi-Arabian suhteet Iraniin ja Qatariin ovat hyvin jännittyneet. Saudi-Arabia tekee myös ilmaiskuja Jemeniin. Uutistoimisto Reutersin mukaan suuren öljymaan kuninkaallista järjestystä seurataan ulkomaillakin tarkkaan, joten äkilliset vaihdokset ovat erikoisia.

Uutistoimisto kertoo, että 31-vuotias prinssi Mohammed bin Salman on käytännössä johtanut Saudi-Arabian sotaa Yemeniä vastaan. Hänen vastuullaan on ollut myös maan energiapolitiikka ja tulevaisuuden suunnittelu öljybisneksen mahdollisen hidastumisen varalle.”

 – Ks. koko artikkeli: http://www.talouselama.fi/uutiset/saudi-arabian-kuningas-nimitti-oman-poikansa-kruununperijaksi-syrjaytti-aiemman-kruununperijan-ja-sisaministerin-6658989

*

Ennakoitavia muutoksia

Viimeistään Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin erikoisiakin piirteitä saaneen Lähi-Idän vierailukiertueen jälkeen oli nähtävissä, että Saudi Arabian ja Yhdysvaltain johtomiehet ovat päässeet askeleen lähemmäs näkemyksiään yhteistyöstä ja tulevaisuudesta.  Yleensä se, että Trump sisällytti matkaansa vierailun myös Saudi Arabaissa, joka sinänsä on pitkäaikainen yhteistyökumppani ja keskeinen vaikuttaja alueella, osoitti vähintäinkin pyrkimystä lähentymiseen.

On totta, että Saudi Arabian politiikkaa on leimannut pyrkimys pitkäjänteisyyteen ja vakauteen.  Se on pyrkinyt välttämään ”jyrkkiä muutoksia”, ja siksi ”äkilliset vaihdokset ovat erikoisia”.

Juuri näin.

Mutta koska äkkikäänteitä on pyritty välttämään, on tätä henkilövaihdosta pohjustettu ja valmisteltu pitkään ynnä huolella.

*

Saudi-Arabian suuri linja: ”Visio 2030”

Kirjoitin vuosi sitten, toukokuussa 2016, tuosta ohjelmasta.

Lue blogini 10.5.2016; http://veikkohuuska.puheenvuoro.uusisuomi.fi/216707-saudi-arabian-suuri-linja-%E2%80%9Dvisio-2030%E2%80%9D

*

Saudi Arabia on yksi  niistä harvoista maista, jolla on Visio 2030, eli näkemyksellinen ohjelma 2020-luvun jälkeistä mailmanaikaa varten, - ja joka todella myös toteuttaa suunnitelmaansa.  Jo nyt, eikä vasta aio ryhtyä jossain vaiheessa tekoihin.

Öljymaana elänyt ja lekotellut Saudi Arabia on oivaltanut pelin hengen:

Monipuolistu tai kuole!

Eivät tietenkään kaikki ole tätä näkemystä omaksuneet: valtataistelu poikkeavien näkemysten kesken on kova ja jatkuu.

Kirjoitin 10.5.2016:

”Useimmat analyytikot uskovat, että Saudi-Arabia kieltäytyy vähentämästä öljyn tuotantoaan, koska se haluaa ”ravistella paskat kärryltä”, eli säilyttää markkinaosuutensa ja panna tiukoille uudet kilpailijansa, sekä haluaa rangaista Irania ja Venäjää. 

Saattaa näissäkin olla jotain totuuden siemeniä, sanoo strateginen neuvonantaja ja Sullivan & Worcester –lakiasiainyhtiön johtaja Elias Hinckley, mutta kaipaa syvempää motivaatiota tälle sitkeälle vastarinnalle, jota Saudihuone on tehnyt niin tuottajakollegoiden kuin ystävämaa Yhdysvaltojen harjoittamaa voimakasta painostusta vastaan. 

Ja tällaisen ison motivaation Hinckley löytää Saudi-Arabian oivalluksesta: Oil Age on lopussa ja Saudit ymmärtävät, että suuri osa maailmanlaajuisen fossiilisten polttoaineiden varannoista on ja tulee pysymään maanalaisissa olinsijoissaan.  Ja tämä kaikki sen takia, jotta ihmiskunta välttäisi katastrofaalisen ilmaston lämpenemisen.  ”Siksi Saudi-Arabia on avannut venttiilit hiilikuplan puhjeta”, Elias Hinckley kirjoittaa.”

Elämme todella erästä merkittävää taloushistoriallista vaihetta.  Käsillä on historiallinen hetki:

Öljyn aika loppuu.

*

Totesin ja kysyin:

Hiilikupla puhkeaa – he tekevät sen ihan itse

Saudi-Arabian päätöstä jättää leikkaamatta öljyntuotantoaan huolimatta hintojen romahduksesta, on uskomattoman tärkeä ratkaisu.  Sillä on huomattavia seurauksia lähiajan ja lähitulevaisuuden öljymarkkinoille ja maailman taloudelle. 

Toimimalla niin kuin se nyt toimii, Saudi-Arabia ansaitsee merkittävän tunnustuksen toiminnastaan, jolla se jouduttaa Öljyn Ajan päättymistä, joka jokatapauksessa olisi edessä, mutta nyt siis entistä pikaisemmin.  Ja se, että toimija on nimenomaan rahavaikeuksissa kipuileva öljyjättiläinen, yksi maailman kiistattomista öljyvalloista, ansaitsee erityismaininnan.  Koskaan ihmiskunnan historiassa mikään valtio, joka on istunut tällaisen ”kultamunan” päällä, ei ole omaehtoisesti, vapaasti ja omaan älyynsä ja ajattelukykyynsä luottaen, luopunut aarteestaan ja sen suomista eduista.  Jos joku on tuollaisen onnettoman vaiheen kokenut, se on tehnyt sen ulkoisen pakon, sodan ja valloittajan miekan alaisuudessa, vastoin tahtoaan ja vastoin järkensä sanomaa.

Ymmärrämmekö me nyt lainkaan, mistä tässä on kyse?”

*

Toukokuussa 2016 väännettiin linjasta:

”Ei helppoa

Uudet ajatukset kohtaavat vastuksia, sitä enemmän, mitä ratkaisevammin uusia ajatukset ovat.

Niin myös Saudi-Arabiassa:

Uutiset kertoivat viime lauantaina:

”Saudi-Arabian kuningas Salman erotti lauantaina öljyministeri Ali al-Naimin, joka ehti olla tehtävässään yli 20 vuotta.

Ministerivaihdos oli osa isompaa hallitusremonttia, joka liittyy viime kuussa ilmoitettuun suunnitelmaan vähentää Saudi-Arabian riippuvuutta öljystä.

Öljyn matala hinta on iskenyt Saudi-Arabiaan, vaikka kehitys johtuukin pitkälti sen strategisesta päätöksestä taistella markkinaosuuksista ylituotannolla.

Vuonna 1935 syntynyttä Ali al-Naimia pidettiin pitkään öljyntuottajien Opec-järjestön voimahahmona. Forbes-lehti kutsui häntä vuonna 2014 ”maailman mahtavimmaksi öljymieheksi”. Kruununprinssi Mohammedin aseman vahvistuminen kuitenkin heikensi al-Naimia.”

HS, 7.5.2016; http://www.hs.fi/ulkomaat/a1462590642917

Tässä näkyy selkeästi asetelma: vanha vastaan uusi. OPEC vastaan Saudien uusi linja.”

*

Syrjäytetty ja nostettu

Uutistoimisto kertoo (21.6.2017), että 31-vuotias prinssi Mohammed bin Salman on käytännössä johtanut Saudi-Arabian sotaa Yemeniä vastaan. Hänen vastuullaan on ollut myös maan energiapolitiikka ja tulevaisuuden suunnittelu öljybisneksen mahdollisen hidastumisen varalle.

Saudi-Arabian valtionuskonto on vanhoillinen sunni-islamin suuntaus wahhabismi. Maa on absoluuttinen monarkia, jossa valta ja isoihin öljyvaroihin perustuva suunnaton varaus keskittyvät kuninkaalle ja hänen suvulleen.

Ennen kuin Salman nimitti oman poikansa kruununperijäksi, Saudi-Arabian kruununperiijä oli uuden perijän serkku, prinssi Mohammed bin Nayef. Reutersin mukaan bin Nayef vannoi televisiossa uskollisuuttaan kuningas Salmanille syrjäyttämisensä jälkeen. Bin Nayef siirrettiin pois kaikista valtiollisista tehtävistään.

The New York Timesin mukaan bin Nayef oli aiemmin toiminut Saudi-Arabian sisäministerinä. Hän nautti suosiota Saudi-Arabiassa ja maan ulkopuolella siitä, että hän oli lamauttanut ääri-islamilaisen ja väkivallantekoja toteuttaneen Al-Qaida-verkoston toiminnan Saudi-Arabiassa. Lehden mukaan uutta kruununperijä bin Salmania on kehuttu työteliääksi ja näkemykselliseksi. Kriitikot kuitenkin pitävät häntä varomattomana, kokemattomana ja vallanhaluisena.”

Talouselämä 21.6.2017; http://www.talouselama.fi/uutiset/saudi-arabian-kuningas-nimitti-oman-poikansa-kruununperijaksi-syrjaytti-aiemman-kruununperijan-ja-sisaministerin-6658989

*

Uudet toimet Yhdysvaltain-suhteen lähentämiseksi sekä Quatar-operaatio, joiden käytännön vetäjänä nuorempi Salman on toiminut, näyttävät tyydyttävän Saudi Arabian kuningas Salmania, samoin kuin visio 2030:n eteneminen.  Nyt oli aikaikkuna auki, - ja kuningas teki siirtonsa, joka ei siis lainkaan ollut niin yllättävä kuin läntiset lähteet ovat antaneet ymmärtää.

*

Vielä katkelma blogistani 10.5.2016:

Visio 2030 –ohjelman takana on prinssi Mohammad bin Salman.

Katso lisää nuoren printti bin Salmanin elämästä: https://en.wikipedia.org/wiki/Mohammad_bin_Salman_Al_Saud

Jotenkin kuvaavaa suomalaisella jälkeenjääneisyydelle on se, että tästä maailman yhdestä merkittävimmistä miehistä ei ole olemassa suomenkielistä asiallista Wikipedia-artikkelia!

CNBC julisti 4.4.2016:

”30-vuotias prinssi joka muuttaa maailman” 

http://www.cnbc.com/2016/04/01/

Varakruuunprinssi bin Salman on asemiaan nopeasti vahvistanut tekijä Saudi-hierarkiassa, ja edustaa siellä uutta nousevaa sukupolvea, joka pyrkii tosissaan ottamaan vastaan maailman ja ajan haasteen.  Hän suunnittelee huomattavan mega-giant valtion yhtiön järjestelyä, joka painii samassa sarjassa kaikkien tunteman Applen ja Niken etc.

Nähtäväksi jää miten äijän käy.

*

Prinssi bin Salman toimii Saudineuvoston talous- ja kehitysasiain neuvoston puheenjohtajana.  Tämä neuvosto puolestaan perustaa the Public Investment Fund`in (PIF), joka on valtaisa sijoitusrahasto, joka tulee saamaan pääomasijoituksia ainakin 2.000 miljardia dollaria the Initial Placement Offer (IPO) of Saudi Aramco´la, siis Saudi-Arabian jättimäiseltä valtion öljy-yhtiöltä.

Tämä mainittu 2.000 miljardia dollaria syntyy siitä, että Aramcon osakkeista 5 % pannaan myyntiin.

Toisaalla arvellaan että summa voisi olla jopa 3.000 mrd $.

Aiemmin tänä vuonna prinssi Mohammad ilmoitti, että osa Aramcon osakkeista tullaan kauppaamaan sai aikaan melkoisen myrskyn pörssissä.

Myyntiaikeet on kevyesti hahmoteltu (penciled) vuodelle 2018, mutta IPO haluaisi lykätä hanketta vuodella eteenpäin.  Joka tapauksessa hanke tulee aiheuttamaan maailmanlaajuista huomiota ja noteerauksia.

Kävi miten kävi, Mohammad bin Salmanin ohjaamasta ”Pihvistä” (PIF) tulee muodostumaan maailman suurin sijoitusrahasto, vaikka siihen ei enempää saudien kansallisvarallisuutta sijoitettaisikaan – mitä tässä mainiten on kylläkin kaavailtuhttps://www.youtube.com/playlist?list=PLlmTL4ejJ53ea2qnTzM-jFgUBWAjs4qnA

*

Linkki: Blog 10.5.2016; http://veikkohuuska.puheenvuoro.uusisuomi.fi/216707-saudi-arabian-suuri-linja-%E2%80%9Dvisio-2030%E2%80%9D

*

Ehkä?

Ehkä Lännessä kannattaisi intensiivisemmin ja ilman ideologisia silmälaseja seurata, mitä keskeisissä valtioissa muualla ajatellaan, ohjelmoidaan, suunnitellaan ja – tehdään?

Asiantuntijat maailmalla ovat kuitenkin jo aikaa sitten julistaneet:

Nuori prinssi Mohammad bin Salman muuttaa maailman! 

Ehkä hän tekee sen.

Ainakin nyt tapahtunut odotettu nosto Saudi Arabian kuningashuoneen kruununperijäksi suo siihen lisää edellytyksiä.

*

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Vuosi sitten, 10.5.2016
A-studiossa;
Milloin öljyn valtakausi loppuu? Millä öljyn voi korvata? A-studio kansainvälisen ja kotimaisen energiapelin

-Studion energia-aihe kerrankin todella mielenkiintoinen. Kirsi Heikel oli saanut studioon St1:n johtajan Mika Anttosen, jolta tuli mielenkiintoisia näkemyksiä.

”Anttonen sanoo koko St1-yritykselle 1990-luvun lopulla laatimansa strategian tähtäävän tapoihin löytää hupenevaa öljyä korvaavia energiamuotoja: ”Minä mietin työkseni, miten maapallon energiatarpeen voisi tyydyttää. Tulee taas miljardi uutta asukasta ja he tarvitsevat näin paljon energiaa pysyäkseen pelkästään hengissä. Kun näkee ison kuvan, alkaa nähdä mitä se tarkoittaa Euroopassa tai Suomessa.” https://fi.wikipedia.org/wiki/Mika_Anttonen

Anttonen edellyttää, että energiapolitiikkaa tehdään isolla ympyrällä – ei suurfirmojen voiton maksimoinnin lähtökohdista ja ehdoin, vaan poliittisin päätöksin. Mielestäni ihan oikein: onko vain niin, että poliitikkojen horisontti on liikaa tämän päivän kannokoissa, ettei löydy näkemystä ja voimaa ajaa pitemmän ajan näkökulmasta fiksua politiikkaa?

Nytkin niin ajankohtaisesta metsien biomassan käytöstä Anttonen latasi helmikuussa 2016 selvät sanat:

St1-miljardööri lataa suorat sanat: ”Nyt nyrkkiä pöytään – Sinisilmäiset suomalaiset tekevät kaiken, mitä EU käskee” http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/172477-st1-miljard...

Anttosen eilinen viesti tiivistettynä:

”St1:n Mika Anttonen: Isot öljy-yhtiöt on velvoitettava lailla tuottamaan uusiutuvaa energiaa

Öljyn korvaaminen uusiutuvalla energialla on mahdoton tehtävä, jos suuria öljy-yhtiöitä ei pakoteta lailla tekemään niin. Energiayhtiö St1:n pääomistaja Mika Anttonen sanoi tiistain A-studiossa, että velvoite pitäisi saada koskemaan kaikkia energiayhtiöitä Euroopan unionissa.”
http://yle.fi/uutiset/st1n_mika_anttonen_isot_oljy...

Öljyn korvaaminen uusiutuvalla energialla on mahdollista vain, jos fossiilista energiaa tuottavat ja myyvät yhtiöt pakotetaan siihen. Tätä mieltä on energiayhtiö St1:n pääomistaja Mika Anttonen.

Lailla velvoittaminen olisi Anttosen mielestä toimivampi ratkaisu kuin nykyinen päästökauppa.

*

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

HS oli kerrankin jyvällä;

Helsingin Sanomat/Ville Similä, 6.3.2016;

”Saudi-Arabian prinssi Mohammad bin Salman on maailman vaikutusvaltaisin 30-vuotias

Upporikkaan Saudi-Arabian prinssi Mohammad bin Salman lienee maailman vaikutusvaltaisin 30-vuotias. Mitä hän haluaa vallallaan tehdä?”

”Kului vain muutama viikko 29-vuotiaan Mohammad bin Salmanin nimittämisestä puolustusministeriksi keväällä 2015, kun Saudi-Arabian hävittäjät lensivät Jemeniin pommittamaan shiialaista huthikapinallisten liittoumaa.

Nuori prinssi Mohammad on tarttunut Saudi-Arabian ohjaksiin tarmolla. Elokuussa 1985 syntynyt prinssi Mohammad on melko varmasti maailman vaikutusvaltaisin kolmekymppinen.
Pohjois-Korean diktaattorilla Kim Jong-unilla, 32, on ehkä absoluuttisempi valta omassa maassaan. Mutta Saudi-Arabia on upporikas valtio, joka voi öljynsä, sijaintinsa ja uskonnollisen painoarvonsa vuoksi vaikuttaa valtaviin asioihin.

Mohammad bin Salman on toki vasta prinssi. Virallisesti hänellä on hurjasti valtaa: Mohammadilla on paitsi puolustusministerin myös talousneuvoston puheenjohtajan salkut.

Saudi-Arabiaa on pitkään pilkattu ”gerontokratiaksi” eli höperöjen ukkojen vanhainvallaksi. 90-vuotiaana kuolleen kuningas Abdullahin tilalle nousi tammikuussa 2015 vetreä 80-vuotias kuningas Salman.

Salman nimitti heti 29-vuotiaan suosikkipoikansa Mohammadin apulaiskruununprinssiksi.

Varsinaista kruununprinssiä ei muista enää kukaan, ja itse kuningaskin on jäänyt – ilmeisen tarkoituksella – taka-alalle.

[Kruununperijä, prinssi Mohammed bin Nayef oli siis jo tuolloin keväällä 2016 syrjäytetty perimysjärjestyksen keulilta de facto, nyt kesäkuussa 2017 se tapahtui myös virallisesti, julkisesti ja de jure. SA:n kuningashuoneessa kuninkaan sana on laki. VH]

Mohammad paistattelee julkisuudessa harva se päivä. Valta on yhä kuningas Salmanilla, mutta prinssin tarmokkuudesta kertoo se, että varsinaisesta vallanpitäjästä pitää nykyään erikseen muistuttaa.

”Jos katsoo prinssi Mohammadin kovaa linjaa Syyriassa, Jemenissä, öljyn hinnassa – – ne ovat puhtaasti kuningas Salmania: vanhemman miehen päätöksiä, jotka on pantu toimeen nuoremman miehen terävyydellä”, sanoo al-Saudin historioitsija Robert Lace Britannian yleisradiolle BBC:lle.

Mohammad nauttii parrasvaloista, mutta on toisaalta korostanut olevansa ”osa joukkuetta”.

Hän kiisti ainoassa, talouslehti The Economistille, antamassaan haastattelussa, että esimerkiksi päätös hyökätä Jemeniin olisi ollut yksin hänen.”
Linkki: http://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000002889559.html
*
Olihan tuo melko selvää tekstiä.
Valta oli jo varsin pitkälle de facto siirretty ja siirtynyt Mohammad bin Salmanille.
*
”Mohammadin veropolitiikka on kirjaimellisesti ennenkuulumatonta: aiemmin Saudi-Arabian kansalaisilta ei ole peritty veroja lainkaan. Vuoden 2016 lopussa ylellisyystavaroille aiotaan asettaa viiden prosentin arvonlisävero.

Saudi-Arabiassa on epäilty prinssin valmistelevan vieläkin radikaalimpaa suunnitelmaa. Mohammad on kuitenkin vakuuttanut, että tulo- tai varallisuusveroa ei tule.”

*

”Mohammad puskee ihmisiä kouluttautumaan. Vuoteen 2030 mennessä hän aikoo luoda kuusi miljoonaa työpaikkaa. Se edellyttää Mohammadin kiihdyttämää saudisaatiota eli sitä, että saudit tekisivät itse omat työnsä. Nyt maa on täysin riippuvainen ulkomaisesta vierastyövoimasta.
Mohammad on suunnitellut jopa Saudi Aramcon ja muiden valtionyhtiöiden ainakin osittaista yksityistämistä.

Saudi-Arabian väestöstä jopa 70 prosenttia on 30-vuotiaita tai nuorempia. Mohammad on monessa muussakin sukupolvensa edustaja. Kun kansa ”kiristää vyötä”, 30-vuotiaan prinssin Välimeren huvilat ja metsästysretket ovat herättäneet huomiota.

Verotus ja muut Mohammadin vallankumoukselliset toimet horjuttavat Saudi-Arabian yhteiskuntasopimusta, jossa al-Saudin kuningashuone kirjaimellisesti ostaa kansalaisilta luvan hallita mielensä mukaan.
Demokratiaa ja kansalaisoikeuksia ei juuri ole. Epä juuri mistään tarvitse maksaakaan. Aikooko kansa tyytyä osaansa, jos se joutuu paiskimaan töitä ja maksamaan veroja?

Kansalaisvapauksista puhuessa Mohammad muuttuukin perinteiseksi saudijohtajaksi. Totta kai hän haluaa uudistuksia, mutta niiden on tultava ajan kanssa.”

Mm. näin HS/Ville Similä, 6.3.2016.
*

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Kansallisen öljy-yhtiö SAUDI ARAMCOn listautuminen pörssiin (5 % osuus):

Mikä PÖRSSI vetää pisimmän korren?

*
Presidentti TRUMPIN LÄhi-Idän matkan keskeinen kohde oli Israelin ohella Saudi Arabia, eikä vähiten sen takia, että hän häikäilemättä pyrki lobbaamaan tuolla retkellään NEW YORKIN pörssin puolesta.
*
Siis mitä!
Kuten arvoisa lukija epäilemättä tietää (ainakin linkatun blogin luettuaan), että Saudi-Arabia aikoo myydä 5 % kansallisen öljy-yhtiönsä, Saudi ARAMCON, osakkeista.
Ja tekee sen tietenkin harkiten, parhaaseen hintaan pyrkien, mutta huomioiden myös yleiset poliittiset tekijät.

Tämä Aramcon osamyynti, yksityistäminen, tulee olemaan suurin IPO (listautumisanti) koskaan, oletetaanhan yleisesti ainakin Lännessä että noteeraus tulee myötäilemään arviota, jonka mukaan koko yhtiön markkina-arvo olisi noin 2 biljoonaa US Dollaria eli 2.000 miljardia dollaria (amerikkalaisittain: 2 Triljoonaa USD).

*
Tuleva listautumisanti on kaikkiaan osa varaministeri, nyk. kruununperijä MOHAMMED bin SALMANIN ”VISION 2030” –suunnitelmaa monipuolistaa maata öljyllä elävästä valtiosta osaamisen ja tekemisen valtioksi.

Myynnin on tarkoitus tapahtua joskus ensi vuonna, 2018 aikana.

Mutta (tietenkään) kaikki ei ole mennyt aivan alkuperäisen planin mukaan. Viime kuukausina pörssit ympäri maailmaa ovat tulleet Saudi-Arabiaan lobbaamaan Aramco-osakkeita myytäväksi juuri heidän kauttaan.
*

Niinpä Lontoon, New Yorkin ja muiden kynnelle kykenevien rahoituskeskusten pankit ja pörssitoimijat ovat yrittäneet parhaan kykynsä mukaan vaikuttaa Saudi-viranomaisiin – aina ylintä johtoa myöten, että juuri heidän kotikaupunkinsa olisi se, joka saa parhaat valtit tässä listautumisannissa.

Nyt vähemmän julkisuudessa esiintyvät lähteet kertovat, että päätös osakkeiden luetteloista on viivästynyt jo kuukauden päivät.

Varakruununprinssiä aivan näihin päiviin asti toiminut, ministeri MOHAMMED bin Salman ilmeisesti haluaisi listautua New York cityssä, jossa maailman rahapääoman vahvin virtaus liikkuu, ja arvion mukaan osakkeista saisi siellä parhaan mahdollisen hinnan…

Ja siten Saudi-Arabia korkeimman tulon osaprivatisoinnistaan.

Mutta Saudi Aramcon johtajat mieluimmin listautuisivat Lontoossa, mikä nähdään Saudien vaikuttajaryhmien keskuudessa ystävällismielisemmäksi paikaksi kuin NYC.

- Sitä paitsi Lontoon pörssi on sattuneesta syystä (Brx) hieman "varpaillaan", joten sille rajahyöty Aramcon "kaappaamisesta" olisi sinänsä merkittävämpi kuin NYC:lle.

*

Nyt toistaiseksi voimme vain arvailla, miten tässä tulee käymään.
Onnistuiko Trump vierailullaan ja sen yhteydessä käsitellyillä, niin julkisuuteen annetuilla kuin antamattomillakin, diileillä, vakuuttamaan Saudihuoneen ylimmän portaan, kuninkaan ja nykyisen kruununprinssin lähimiehistön, riittävällä yksimielisyydellä, että se on New York – vaiko sittenkin Lontoo, missä listautuminen toteutetaan?

Kummin päin tahansa, näin ison ”kalan” iskeminen koukkuun on iso voitto niin Lontoolle kuin Nykille.
*

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

http://www.telegraph.co.uk/news/2017/06/21/saudi-k...

Telegraphin mukaan kuningas Salman käänsi perimysjärjestyksen nurinniskoin.

*

The Econimista kehui Muhammad bin Salmania tammikuussa 2016, tai "kehui", - tämä kun tuppaa unohtamaan demokratian.

"Young prince in a hurry

Muhammad bin Salman gambles on intervention abroad and radical economic change at home. But forget about democracy"
- Linkki: http://www.economist.com/news/briefing/21685467-mu...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset