Veikko Huuska

Tekevätkö Perussuomalaiset jatkossa yhteistyötä Ruotsidemokraattien kanssa?

Tekevätkö Perussuomalaiset jatkossa yhteistyötä Ruotsidemokraattien kanssa

ja jos, niin missä? – Kenties Pohjoismaiden Neuvostossa?

*

Kun on olemassa sellainen pohjoismaisen yhteistyön muoto kuin Pohjoismaiden neuvosto. 

Wikipedia; https://fi.wikipedia.org/wiki/Pohjoismaiden_neuvosto & https://www.eduskunta.fi/FI/kansainvalinentoiminta/PN_valtuuskunta/Sivut/default.aspx

Se on virallisen pohjoismaisen yhteistyön parlamentaarinen elin.  Pohjoismaiden neuvosto perustettiin vuonna 1952.  Neuvostossa on 87 valittua jäsentä Suomesta, Ruotsista, Norjasta, Tanskasta ja Islannista sekä Ahvenanmaalta, Färsaarilta ja Grönlannista.

Pohjoismaiden neuvoston viralliseen rakenteeseen kuuluvat puolueryhmät ovat:

http://www.norden.org/fi/pohjoismaiden-neuvosto/organisaatio-ja-rakenne/puolueryhmaet/vapaa-pohjola

Konservatiivinen ryhmä,

Keskiryhmä,

Sosiaalidemokraattinen ryhmä,

Vasemmistososialistinen vihreä ryhmä sekä

VAPAA POHJOLA.

Lisäksi on edustajia, jotka eivät kuulu mihinkään puolueryhmiin: Puolueryhmiin kuulumattomat.  Siihen kuuluu kuusi ruotsalaista, kuusi norjalaista ja yksi grönlantilainen.

*

Vapaa pohjola –puolueryhmään kuuluvat Tanskasta Dansk Folkeparti (DF) ja Suomesta Perussuomalaiset (ps).

Perussuomalaisten delegaatioon Vapaa pohjola –puolueryhmässä kuuluu 14 henkilöä, muun muassa Sininen tulevaisuus –perustettavan puolueen pj. Simon Elo, sekä Perussuomalaisten I varapuheenjohtaja Laura Huhtasalo. 

Katso: http://www.norden.org/fi/pohjoismaiden-neuvosto/organisaatio-ja-rakenne/puolueryhmaet/vapaa-pohjola/medlemspartier/perussuomalaiset-ps

*

Puolueryhmiin kuulumattomat puolueet

Mielenkiintoinen, ikään kuin kuriositeetti, löytyy Pohjolan neuvoston kotisivuilta.

Siellä on siis kategoria: Puolueryhmiin kuulumattomat.  Ja siihen kerrotaan kuuluvan edellä mainitut 6+6+1 yksittäistä edustajaa.

Lisäksi tässä kategoriassa esitellään kolme puoluetta, jotka eivät kuulu puolueryhmiin.  Tässä kohdassa ei ilmene syytä kyseiseen menettelyyn: on siis puolueet jotka kuuluvat PN:n puolueryhmiin, mutta sitten vielä puolueet, jotka eivät kuulu puolueryhmiin, mihinkään niistä.  Onko syy diskriminoinnissa tai muussa haluttomuudessa ottaa heitä vastaan, vai heidän haluttomuudestaan liittyä olemassaoleviin ryhmiin, tai perustaa omia ryhmittymiään.

No, joka tapauksessa PN:ssä toimii puolueryhmien kategoriassa kolme puoluetta, jotka eivät kuulu puolueryhmiin.  Ne kolme puoluetta ovat:

Fremskrittspartiet (FrP), (suom. Edistyspuolue, norjalainen)

Hreyfingin (Hr), (Liike, islantilainen) sekä

Ruotsidemokraatit (SD eli Sverigedemokraterna); Puolue esitellään PN:n sivuilla:

Ruotsidemokraatit on kansallismielinen ja sosiaalikonservatiivinen poliittinen puolue. Puolue nousi Ruotsin valtiopäiville ensimmäisen kerran vuonna 2010, jolloin sen kannatus oli 5,70 prosenttia.” http://www.norden.org/fi/pohjoismaiden-neuvosto/organisaatio-ja-rakenne/puolueryhmaet/puolueryhmiin-kuulumattomat/puolueet/ruotsidemokraatit-sd

Katso myös: http://www.norden.org/fi/pohjoismaiden-neuvosto/organisaatio-ja-rakenne/puolueryhmaet/puolueryhmiin-kuulumattomat/puolueet

*

Tänä aamuna (ti 20.,6.2017) PS:n ensimmäinen varapuheenjohtaja, kansanedustaja Laura Huhtasaari kertoi YLE R1:n Ykkösaamussa kysyttäessä, että Perussuomalaiset ovat laajentamassa puolueyhteistyötä pohjoismaisten puolueiden kesken. 

Hän totesi (ulkomuistista siteeraten), että Tanskan suuntaan heillä onkin jo yhteistyötä olemassa (ks. edellä; Pohjolan Neuvoston puitteissa; Vapaa pohjola –puolueryhmään kuuluvat Tanskasta Dansk Folkeparti (DF) ja Suomesta Perussuomalaiset (ps).)

Ja nyt PS tulee esittämään Vapaa pohjola –puolueryhmän puitteissa yhteistyötä myös Ruotsin kanssa, eli toisin sanoen Sverigedemokraterna  -puolueen kanssa.  Mikäli se on halukas yhteistyöhön, Huhtasaari lisäsi.

*

Banni?

Oma kysymyksensä lienee, onko esim. Ruotsin parlamenttia edustavalla delegaatiolla – ja mahdollisesti muiden pohjoismaiden delegaatioilla – jotain sananvaltaa ja veto-oikeutta Ruotsidemokraattien puolueyhteistyöhön nähden.  Siis voivatko muut estää Ruotsidemokraattien liittymisen Pohjolan neuvoston puolueryhmittymään nimeltä Vapaa pohjola, jos se sen haluaa tehdä?  Tämä kysymys kytkeytyy jo edellä esitettyyn pohdintaan siitä, onko SD:n osallistuminen aiemmin torjuttu, mitä voisi olettaa.  Onko banni edelleen voimassa?

Jos yhteistyö ei PS:n ja SD:n kesken onnistu ikään kuin ”suojatuissa oloissa” PN:n piirissä, puolueet jatkanevat bilateraalisia ja muita suhteitaan PN:n ulkopuolella?

*

Kaikki muistavat miten Alexander Stubb kerran turhautumisen hetkenä loihe lausumaan PN:n kokouksen yhteydessä: VMP!

Nämäkin ehkä muistetaan:

HS: Perussuomalaisten Juho Eerolan tie Pohjoismaiden neuvoston paalupaikalle torpattiin – taustalla tämä härski kohuvideo http://www.is.fi/kotimaa/art-2000001267641.html

ja

Kielivääntö pulpahti taas pintaan Pohjoismaiden neuvostossa – ”Jollen ymmärrä, kysyn uudelleen ja jollen ymmärrä silloinkaan, kysyn englanniksi”

Suomi ja Islanti haluavat, että kaikki Pohjoismaiden kielet olisivat työkieliä Pohjoismaiden neuvostossa. ”Ymmärrän näistä esityslistoista vielä vähemmän kuin kotimaisista”, sanoo perussuomalaisten Juho Eerola.

http://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000002928300.html

*

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset