Veikko Huuska

Onko Putinin ykköshaastaja Aleksei Navalnyi sankari vai konna?

Onko Putinin ykköshaastaja Aleksei Navalnyi sankari vai konna?

Oppositiojohtaja Aleksei Navalnyistä on Lännessä tehty sankari hänen protestoituaan Putinin hallinnon korruptiota ja vallankäyttöä.  Mutta hänen oma politiikkansa on läpeensä trumpilaista.

*

Venäjän viimeinen toivo

Kylmän sodan 2.o oloissa Venäjä ja sen presidentti Vladimir Putin edustavat Lännessä reaganilaisen retoriikan mukaista ”pahan valtakuntaa” ja sen tyryä yksinvaltiasta.

Niinpä usein vaikuttaa siltä, että jokainen Putinin vastustaja on ”meidän” ystävämme ja sankarimme. 

Venäjällä tällainen ”good boy” näyttää olevan Aleksei Navalnyi.  Venäjän ”johtavan oppositiovoiman” taitavasti kokoonkutsumat nuorisomielenosoitukset saavat jakamattoman huomion ja myötätunnon Lännessä.

*

Katso: Helsingin Sanomat/Jussi Niemeläinen, 17.6.2017; ”Vinoilu on keskeinen osa venäläisen oppositiojohtajan Aleksei Navalnyin imagoahttp://www.hs.fi/paivanlehti/17062017/art-2000005258202.html

Mutta onko Aleksei Navalnyi se myönteinen sankari, jona hän Läntisessä mediassa esiintyy?

Katso; https://fi.wikipedia.org/wiki/Aleksei_Navalnyi

Newsweek, 28.4.2017; http://www.newsweek.com/2017/04/28/alexei-navalny-russia-vladimir-putin-donald-trump-corruption-protests-moscow-585004.html

*

Tendenssi

Navalnyin korruptionvastainen viesti on löytänyt perille, ja hyvästä syystä. 

Mutta vähemmän on kerrottu Navalnyin kansallismielisistä painotuksista, sidoksistaan uus-natsistisiin ryhmiin, vieraskammoisista kommenteistaan ja ekstremistisistä maahanmuuttovastaisista näkemyksistään.

Navalnyin ”ansiot” nationalistisissa piireissä on Lännessä haudattu tai pyyhitty pois tyystin, kun otsikoihin on vedetty toistuvat viestit anti-Putinistisista mielenosoituksista.

Saksan- ja englanninkielisissä Wikipedioissa ajantasainen Navalnyi-seuranta, suomalainen Wiki puolestaan hävettävän niukka: https://de.wikipedia.org/wiki/Alexei_Anatoljewitsch_Nawalny & https://en.wikipedia.org/wiki/Alexei_Navalny

*

Pahat pojat – hyvä pojat

Tarkoituksenmukaisuusuutisointiin kuuluu olennaisena osana valikoiva narratiivi ja omaan sapluunaan soveltuvat piirteet.  Välittämättä paneutua poliittisen järjestelmän ja sen toimijoiden kompleksiseen rakenteeseen ja sen erityispiirteisiin, helposti toteutamme yksinkertaistavia kertomuksia:

Venäjällä vallassa ovat ”pahat pojat” ja sen takia journalistinen ja suorastaan moraalinen velvollisuutemme on tukea urhoollisia ja sorrettuja ”hyviä poikia”.

Vahvan ehdollistamisen myötä monet ihmiset kuullessaan avaintermin ”Venäjän oppositiojohtaja” saavat välittömästi positiivisia säväreitä: tässä on kyseessä ”sympaattinen henkilö”, - mikä ei todellisuudessa välttämättä pidä paikkaansa.

*

Kompleksinen Venäjä

Moskovassa, Stalinin pakeilla käynyt pääministeri Winston Churchill summasi kokemuksensa: ”Venäjä on arvoituksellinen”, eli se on kaikkea muuta kuin yksiselitteinen maa.

Venäjän poliittinen todellisuus ei ole selkeäpiirteinen kuvio diktaattori vs. demokraatit.  Tässä suhteessa Navalnyi on mainio esimerkki siitä, miten tärkeää on olla yksinkertaistamatta liikaa asetelmaa, jota emme ymmärrä tai tunne.

*

Kenen joukoissa marssit?

Monet Navalnyin tukijat suhtautuvat radikaalin maahanmuuttovastaisesti muukalaisiin, ja erityisesti niihin, jotka tulevat Kaukasukselta tai keski-Aasiasta. 

Monet näkevät, että Putin on merkittävässä määrin osallinen Venäjän perinteistä yhteiskuntarakennetta.  Navalnyi on henkilökohtaisesti esiintynyt näkyvästi Moskovan skinhead-marsseilla ja siten hankkinut ekstremististen piirien kannatusta. 

Toisin sanoen, jos oltaisiin Yhdysvalloissa tai läntisessä Euroopassa, liberaalit vihaisivat Aleksei Navalnyitä paljon enemmän kuin konsanaan Donald Trumpia tai Steven Bannonia – ja kuitenkin hänet on glorifioitu ja korotettu ”Venäjän viimeiseksi ja ainoaksi toivoksi”.

*

Rasisti, semifasisti

Kuten sanottu, Navalnyi on ollut osajärjestäjänä ”Russian March” (Venäjän Marssi”) –tapahtumassa – kyseessä on vuotuinen nationalistinen paraati, jossa käytetään iskulauseita kuten: ”Venäjä venäläisille” ja ”Lakataan syöttämästä Kaukasusta”. 

Ks.: Wikipedia; Russian March kuvissa: https://www.google.fi/search?q=%22russian+march%22&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0ahUKEwik_ta39MvUAhXKYVAKHc8fDL4QsAQIMg&biw=1536&bih=720

Navalnyi erotettiin aikanaan eräästä venäläisittäin liberaalista puolueesta (Jabloko) koska hänen katsottiin olennaisella tavalla vahingoittaneen puolueen imagea.

Muuan hänen aiempi kollegansa Jablokossa väittää että Navalnyi toistuvasti käytti rasistisia ilmaisuja.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Jabloko

*

Lännen naivistit

Pitkään Lännen toimintasuunnitelmaan on kuulunut suoraviivainen pyrkimys kaataa diktaattorit, missä heitä sitten näkevätkin, ilman varsinaista tulevaisuusnäkyä siitä, miten tämä ratkaisutaistelu käydään, miten paikallinen väestö ja valtiorakenne toimii kumousvalmistelun, kumouksen ja post-revoluution (tai evolutionäärisen demokratiakehityksen tuottaman vallanvaihtumisen, jos siitä on kyse, jälkeen). 

Normituote on ollut savuavat rauniot.

Koko kylmänsodan jälkeinen historia, neljännesvuosisata, on surkuhupaisa tarina Läntisten valtojen ristiretkestä ”pahan valtakuntia” ja ”Bad Guys”ejä vastaan. 

Kukaan ei tiedä, minkälainen vaihtoehtoinen Plan Lännellä juuri tällä hetkellä on Post-Putin Eraa, eli Putinin nujertamisen ja kaatumisen jälkeistä aikaa varten. 

Sitä paitsi läntisen vaikutuksen marginaalisuus on ilmeinen; varsinaisen kohtalonkysymyksen tulee kohtaamaan Venäjä itse, venäläinen kansakunta ja venäläinen järjestelmä, eikä sen rakennelujuuteen koskaan voi liikoja luottaa. 

Poliittisella jäädyttämisellä, Putinin vastaisella sinnikkäällä propagandalla, hegemonistisella monoteismilla, dogmilla demokratian ja ihmisvapauksien kaikkivoipaisuudesta, ja lukemattomilla käytännön toimilla, alkaen lähialueen Natottamisesta ja sanktiopolitiikasta Länsi, josta me olemme osa, puristaa Putinia ja Putinin valtakuntaa. 

Mutta mistä me tiedämme, minkälainen käärmeenpesä Putinin palatsin alta löytyy, sitten kun se hetki koittaa, Lännen avittamana tai ilman sitä, kun Putin ei enää ole Putin.

Rigoristinen läntinen hegemonia ei aina ymmärrä mahdollisuuksien taidetta, mikä ilmenee omalla tavallaan suoraviivaisena Navalnyin ja navalnilaisuuden ihannointina.

Vai onko kyseessä vain kyyninen Double Standards?

*

Varjot ja varjostajat

Jo vuosien ajan ovat perehtyneet piirit pyrkineet soittamaan varokelloja, ja valottamaan Navalnyin ei-niin-kiitollisia piirteitä, mutta melko heikolla menestyksellä.

Navalnyi nousi nopeasti de facto Venäjän anti-Kremliläisen opposition johtohahmoksi, vaikka laajasti kerrottiin hänen kumppanuutensa Venäjän etnisten nationalistien ryhmittymien kanssa – ja vaikka hänen eräät lausuntonsa olivat määritelmällisesti vaarallista kiihoituspuhetta.

Navalnyin toiminta on toisaalta ollut rajussa ristivalotuksessa, sekä virallinen turvallisuusjärjestelmä on putinilaisessa pikkutarkkuudessaan valvonut häntä, mutta samoin ovat muiden oppositiojärjestöjen seuranta ollut päällä, samoin kuin mustamaalaus.

Monissa kaupungeissa paikalliset viranomaiset ovat kieltäneet Navalnyin organisoimille marsseille tulon kaupungin porteilla. 

Käskyä on tehostettu ”merkkaamalla” ja suorastaan tuhoamalla paikalle onnistuneesti päässeiden vieraiden autoja ja ihoa. 

Myös Navalnyi itse on kaksi kertaa väritetty ”vihreäksi mieheksi”.  https://yle.fi/uutiset/3-9521956 & http://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000005188845.html & http://m.iltalehti.fi/ulkomaat/201705052200121526_ul.shtml

*

Torakat

Me jotka olemme täällä, tiedämme ja uskomme, että Kaukasuksella elää myös ”normaaleja” ihmisiä, eikä vain noita hylkiöitä, jotka nyt ovat vallankahvassa.  Me tiedämme, että siellä on tyttöjä, joiden tavoitteet elämässä eivät liity burkaan ja 25 lapsen hankintaan, vaan säälliseen, ihmismäiseen elämään.  On nuoria, jotka haluavat opiskella ja tehdä työtä… eikä heidän ihanteensa elämässä ole Porsche Cayenne ja kultainen pistooli”, Aleksei Navalnyi puhui Stop Feeding Caucaus –tapahtumassa lokakuussa 2011.

*

Vanhat blogit

Samoin Navalnyi tuki Venäjän sotatoimia sen sodassa Georgiaa vastaan elokuussa 2008, ja käytti alentavia (derogatory) nimityksiä georgialaisista joissakin tuolloin bloggaamissaan jutuissa ja kutsui kaikkien georgialaisten karkottamista Venäjältä.  Hän on sittemmin pyytänyt anteeksi rasistisia ilmauksiaan, mutta sanoo seisovana muiden silloin ottamiensa kannanottojen takana yhä nytkin.  Niinpä hän on useita kertoja vaatinut laittomien maahanmuuttajien pakkokuljetuksia ja viisumikäytännön palauttamista keskisen Aasian kansalaisten suhteen.

*

”Venäjän vaarallisin mies” – mutta kenelle?

Evangelina Tarejeva, joka työskenteli Navalnille tämän ollessa liberaalin Jabloko- puolueen piirissä ennen kuin hänet erotettiin vuonna 2007, on syyttänyt tätä rutiininomaisesta rasististen ja halventavien ilmaisujen käytöstä, ja etsinyyteen perustuvasta suhtautumisesta ihmisiin.

Minun nähdäkseni Aleksei Navalnyi on Venäjän vaarallisin mies”, Tarejeva on kirjoittanut.

Ei tarvitse olla mikään nero ymmärtääkseen, että kaikkein kauhein asia, mikä voisi tapahtua maallemme olisi se, että nationalistit nousisivat valtaan”.

*

Etnisen venäläisyyden nousu

Navalnyi on jyrkästi torjunut Tarejevan syytteet.  Lisäksi Navalnyi on torjunut sen laajalle levinneen mielikuvan, että puhe etnisen venäläisyyden esiinmarssin tärkeydestä tulee välttämättä johtamaan neo-Nazismin nousuun.

Jokin vuosi sitten Navalnyi julkaisi niin sanotun ”nationalistinen agendan”, johon sisältyy muun muassa taistelu laitonta maahanmuuttoa ja etnisyyteen perustuen organisoituneita rikollisryhmiä vastaan, ja lanseerasi päiväjärjestyksen Pohjois-Kaukasuksta, jota hän faktisesti kutsui laittomaksi alueeksi, ”off-shore zone”ksi.

Tämä ohjelma, jota hän halukkaasti kutsui nimellä ”realistinen agenda”, sisälsi tavoitteet kehittää politiikka, jonka avulla torjutaan etnisiä konflikteja:

This is a basic, realistic agenda”, hän sanoi.  “It exist, but for some reason many in the liberal movement think that alla these questions have to be suppressed because a discussion of them would mean the mythical dark side of the soul of the Russian people will be inlamed and the Russian people will immediately produce a Hitler and so on.  This is all absolute nonsense.”

*

Provokaattorit

Navalnyi on myös todennut, että ajatus Venäjän nationalismiin sisältyvistä väkivaltaisista virtauksista, jotka vaanivat ovella, on merkittävässä määrin viranomaisten itsensä luomaa harhaa.

”Nationalistiset liikkeet ovat niin pirstaleisia liikkeitä, että siihen sisältyy monia ongelmia.  Keskeisimpiä ongelmia on se tosiasia, että kaikki järjestöt ovat kutakuinkin täydellisesti solutettu salaiseen palveluun lukeutuvien lukemattomien provokaattorien toimesta, ja niiden tarkoitus on kontrolloida liikkeiden toimintaa”, Navalnyi sanoi. 

”Ja pääosa ilmeisen ekstremistisistä asioista, joita järjestöissä esitetään, on juuri näiden provokaattorien esittämiä”.

*

Liberaali oppositio heikossa hapessa

Paul Goble, yhdysvaltalaislähtöinen Venäjän etnisten suhteiden erityisasiantuntija, toteaa, että Venäjän liberaali oppositio on menettänyt voiton laajalla rintamalla vuosien mittaan siksi, koska se ei ole rohjennut satsata aiheisiin, jotka ovat tärkeitä venäläiselle enemmistölle. 

Journalisti Aider Muzhdabajev on taannoin julkaissut kirjeenvaihtonsa Navalnyin kanssa, aiheena Navalnyin nationalistinen asema.  Samalla kun monet tunsivat, että Navalnyi vastasi Muzhdabajevin kysymyksiin milteipä töykeästi, Muzhdabajev itse oli tyytyväinen.  https://www.facebook.com/navalny/posts/627702410582179

*

Yalen mies

Ydistyneen Venäjän duumaedustaja Andrei Isajev haastatteli Navalnyitä viitisen vuotta sitten, ja kysyi muun muassa:

Mitä opiskelit kun olit kuuden kuukauden mittaisessa koulutuksessa Yalen yliopistossa vuonna 2010, - ja kuka maksoi opinnot?”

Mutta Navalnyi oli järkähtämättömästi kieltäytynyt esiintymästä haastateltavana.  Hän väitti että hän on ”Venäjän Federaation vastuullinen kansalainen” ja hän peräänantamattomasti vaati hänen tulevien liiketoimiensa lainmukaisuutta.

Se sentään tiedetään, että ovet Yuale World Fellows –ohjelmaan avautuivat hänelle tunnettujen suosittelijoiden myötävaikutuksella: Garry Kasparov, Yevgenia Albats Sergej Goerjev Oleg Tsyvinski.

*

Vain demokratiaa

”Tataarit ja Bashkiirit toivovat vain demokratiaa.  Me emme pelkää Navalnyitä. Hän vain saa Venäjän viranomaiset kääntymään demokratiakehitystä vastaan.  Heillä ei ole muuta mahdollisuutta kuin improvisoida.  Toisaalta, vallankumous on tulossa Venäjälle”, sanoo Ildar Gabdrafikov, Ufan yliopiston etnisen politiikan asiantuntija. 

*

Lähteitä:

Danielle Ryan: Dictator vs. democrat?  Not quite: Russian opposition leader Alexey Navalny is no progressive hero. Report Adverstisement, 2.4.2017.

Robert Coalson: Is Aleksei Navalny a Liberal or a Nationalist? The Atlantic, 29.7.2013.

Salon, Yhdysvallat; http://www.salon.com/2017/04/02/dictator-vs-democrat-not-quite-russian-opposition-leader-alexey-navalny-is-no-progressive-hero/

Newsweek, 28.4.2017; http://www.newsweek.com/2017/04/28/alexei-navalny-russia-vladimir-putin-donald-trump-corruption-protests-moscow-585004.html

*

PS.

Navalnyi ei ole liberalismin sankari

”Lännessä Navalnyi nähdään liberalismin sankarina.

Putinin arvostelijana hänen johtoroolinsa onkin kiistaton, mutta politiikaltaan Navalnyi kuuluu jyrkän kansallismieliseen ja rasistiseen oikeistoon.

Sen takia hänet heitettiin ulos liberaalista Jabloko-puolueesta.  Skinheadien mielenosoituksiin osallistunut Navalnyi jopa kannattaa suositulla propagandavideollaan kaukasialaisten tappamista torakoiden tapaan.

Jos Navalnyi vaikuttaisi lännessä, liberaalit suhtautuisivat häneen jyrkemmin kuin Donald Trumpiin ja Steve Bannoniin.

Kremlin avainvastustajana hän kuitenkin saa erityiskohtelun.  Näin tavallisesti suhtaudutaan epämieluisia hallitsijoita vastaan nousseisiin kapinoitsijoihin huolimatta arveluttavasta politiikasta, kuten neuvostojoukot häätäneisiin ääri-islamisteihin. 

Valitettavasti tyrannien vastustajat eivät useinkaan aja demokratiaa.”

Lähde: Aamulehti, 19.6.2017/Heikki Ikonen.

Salon, Yhdysvallat: http://www.salon.com/2017/04/02/dictator-vs-democrat-not-quite-russian-opposition-leader-alexey-navalny-is-no-progressive-hero/

*

”Venäjän Donald Trump”

Aleksei Navalnyi on viime aikoina pehmentänyt monia kantojaan.

Vaikka Navalnyin niskavilla pörhistyvät väitteestä, että hän on ”Venäjän Donald Trump”, hän on edelleen varsin vahvan eristäytymispolitiikan kannattaja ja maahanmuuton vastainen. "Rakennamme hyviä suhteita länteen", hän kertonut viime aikoina kannattajilleen. "Mutta ulkopolitiikka alkaa kotona. Rakennamme tavallisia teitä, ja vasta sitten huolehdimme sotilaallisista voimistamme. Panostamme eläkkeisiin ja vähimmäispalkkoihin täällä, ennen kuin tuemme [Syyrian presidentti] Assadin hallintoa. "

Newsweek, 28.4.2017; http://www.newsweek.com/2017/04/28/alexei-navalny-russia-vladimir-putin-donald-trump-corruption-protests-moscow-585004.html

Jää kuulijan ratkaistavaksi arvoistu siitä, miten paljon tässä on yleistä poliittista opportunismia ja vaalitaktiikkaa, ja missä määrin miehen todellista muutosta.  

Sitä kuuluisaa ”tehokasta katumista”, jonka presidentti äsken lanseerasi suomalaiseen poliittiseen keskusteluun.

*

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Lienee melkoisen samantekevää mitä mieltä me olemme Aleksei Navalnyi:stä, mutta erittäin rohkea mies hän on ennen kaikkea!

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Toiminnan tasolla rohkea ja urhoollinen, ja tarvitaan. Ajatuskin siitä, että ei olisi ketään Navalnyitä, melkein puistattaa.

Mutta täälläkin - ja viimeksi eilen Eduskunnassa - paljon puhutaan ihmisten omaksumista arvoista ja jotenkin arvotetaan eri arvoja arvottavasti, ja arvostellen, ja armottomastikin.. Ja sitten AN:n tapainen mies ikään kuin tyhjää vain kohoaa "Venäjän ainoaksi toivoksi" tai Läntisen mielipidemedian suosikkipojaksi.

Tuo tekstiin sisällyttämäni toteamus, noin niin kuin suomalaisittain pelkistettynä: Jumala meitä varjelkoon kansallismielisten radikaalien valtaannoususta.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Edelliseen liittyen:

Niin, se oli Evangelina Tarejeva, joka työskenteli Navalnille tämän ollessa liberaalin Jabloko- puolueen piirissä ennen kuin hänet erotettiin vuonna 2007, on syyttänyt tätä rutiininomaisesta rasististen ja halventavien ilmaisujen käytöstä, ja etsinyyteen perustuvasta suhtautumisesta ihmisiin.

”Minun nähdäkseni Aleksei Navalnyi on Venäjän vaarallisin mies”, Tarejeva on kirjoittanut.

”Ei tarvitse olla mikään nero ymmärtääkseen, että kaikkein kauhein asia, mikä voisi tapahtua maallemme olisi se, että nationalistit nousisivat valtaan”.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset