Veikko Huuska

Mikä on sallittua Jupiterille on kiellettyä Härältä eli kaksoisstandardit

 

Mikä on sallittua Jupiterille on kiellettyä Härältä eli Suomalaiset kaksoisstandardit – onko niitä?  

*

Viikko sitten kaksi suomalaista puoluetta piti puoluekokouksensa, PS ja RKP.

Toisesta puhuttiin ja paljon, toisesta vähemmän.

Toisen kokouksen tiimoilta puhuttiin ja kenties vähän vaahdottiinkin sellaisista seikoista kuin:

arvot, arvopohja, ihmisarvo, soveltuvuus puheenjohtajaksi ja soveltumattomuus puheenjohtajaksi ja hallituspuolueeksi.

RKP oli toista maata.

*

”RKP:n presidenttiehdokkaaksi valittiin europarlamentaarikko Nils Torvalds

Päätös tehtiin tänään RKP:n puoluekokouksessa Helsingissä.”

YLE kertoi:

”Tunteikkaassa puheessa valintansa jälkeen Torvalds linjasi presidentinvaalikampanjansa olevan osa pyrkimystä palauttaa Suomi vapaamielisemmän kieli- ja kulttuuripolitiikan tielle. Puheessaan Torvalds myös viittasi kansainvälisen politiikan kuohuntaan.”

”Suurimmat erot Torvaldsin ja jatkokautta hakevan istuvan presidentin välillä liittyvät Torvaldsin itsensä mukaan heidän tapaansa esittää asiat.

– Ne jotka tuntevat henkilöhistoriani tietävät, että sanon asiat erittäin suorasti. Siinä ne suurimmat erot tulevat.”

Linkki: https://yle.fi/uutiset/3-9662767

*

Viesti n:o 1

RKP:n uudelle kaudelle valittu puheenjohtaja lähetti puoluekokouksesta terveiset:

”RKP:n puoluekokouksesta lähetettiin tiukat terveiset perussuomalaisille

RKP:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson vaati perussuomalaisia tulemaan ulos mustavalkoisesta kuplastaan. ”

Henrikssonin viesti jatkui:

”RKP:n puoluekokouksen alussa Helsingissä pitämässään puheessa puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson lähetti terveiset samaan aikaan käynnissä olevaan perussuomalaisten puoluekokoukseen Jyväskylään. Viesti oli suunnattu etenkin puheenjohtajuudesta kamppaileville Jussi Halla-aholle ja Sampo Terholle.

– Suomi ei menesty eristäytymällä EU:sta ja muusta maailmasta. Suomi ei menesty sulkemalla ovet maahanmuuttajille ja kääntämällä selkänsä maailmassa eniten hätää kärsiville. Suomi menestyy olemalla avoin, EU-myönteinen ja inhimillinen yhteiskunta, jossa kaikista pidetään huolta, Henriksson sanoi.

Terveisten perillemenon varmistamiseksi Henriksson toisti ruotsinkielisessä puheessaan sanomansa myös suomeksi:

– Hyvät perussuomalaiset, tulkaa ulos mustavalkoisesta kuplastanne!

Myös muut hallituspuolueet saivat puheessa kuulla kunniansa.”

Linkki: https://yle.fi/uutiset/3-9661974

Ehkä ex-oikeusministeri Anna-Maja Henrikssonilla oli varaa tämän kaltaisten viestien lähettämiseen?

*

Kesällä 1968 hän pelotteli Rkp-nuoria konepistoolilla, nyt hän on Rkp:n presidenttiehdokas”

Verkkouutiset/Juha-Pekka Tikka, 19.6.2017;

”Nils Torvalds visioi 1960-luvulla teloituksia vallankumouksen tullessa.

Hufvudstadsbladet julkaisi 17. toukokuuta 2017 oheisen juttunsa revinnäisessä näkyvän valokuvan osan kesältä 1968.

Hbl:n otsikossa lukee Torvalds: He ovat keskittyneet pieneen episodiin elämästäni. Ingressissä todetaan, ettei europarlamentaarikko Nils Torvalds ole lainkaan yllättynyt, että hänen menneisyytensä radikaalina kommunistina nostetaan taas esiin.

Kesäkuussa 2017 Nils Torvalds valittiin Rkp:n presidenttiehdokkaaksi.”

Lue koko J-P Tikan artikkeli ja katso kuva täältä: http://www.verkkouutiset.fi/kotimaa/torvalds%201968-66793

*

Viesti n:o 2

YLE MOT –ohjelma kertoi kesäkuun alussa tutkivan journalismin perusteella, että Euroopan Unionin kansanedustajille eli niin sanotuille MEPeille maksetaan vuosittain 40 miljoonaa euroa kulukorvauksia ilman että kuluja tai niiden kohteita valvottaisiin.  MEP:piä kohden kulukorvaus tekee noin 50.000 euroa vuodessa. https://yle.fi/aihe/artikkeli/2017/06/06/meppien-piilobonuksetkasikirjoitus

MOT ja muu toimittajaryhmä lähetti huhtikuussa kyselyn kaikille 748 mepille. Heiltä kysyttiin, kuinka moni käyttää rahoja toimiston vuokriin ja ketkä olisivat valmiita näyttämään kuitteja kulukorvausten käytöstä. Vain murto-osa mepeistä oli valmis avaamaan kirjanpitonsa toimittajille..

Kaikki suomalaismepit vastasivat MOT:n kyselyyn.

RKP:n edustaja Nils Torvalds vastasi mm:

”Alkuaikoina varmasti kahden ensimmäisen vuoden aikana, ni mä, öö, kun pelkäsin toimittajia, niin, tota niin, niin keräsin kaikki kuitit, feeringin periaatteita seuraten, tota, öö, kenkälaatikossa. Ja sen kahden vuoden aikana kukaan ei niitä kysyny ja sit mä laitoin ne shredderiin.”

MOT:
Mihin sinä käytät yleiset kulukorvaukset 4300 euroa kuussa?”

Nils Torvalds:
”Sitten melkein joka, melkein joka kuukausi joku tekninen väline on sanonu "good bye". Ja tota sitten toissa kuussa ni me ostettiin uus kahvikone, se oli iso investointi, mutta meillä menee niin paljon kahvia ja se pitää henkilökunnan hyvällä tuulella, elikkä se on ikään kun, se on, se on niin ku välttämätön. Sitten, syömisiin, tää kuulostaa tietenkin pahalta, mutta tota, ku meil on aika tiiviit päivät, niin helposti menee sillä tavalla, et me mennään, me pide-pidetään tota tiimikokous jonkun lounaan yhteydessä.”

Suomalaismepit suhtautuivat kaikkein kriittisimmin juuri pistotarkastuksiin. 7 meppiä 13:stä äänesti esitystä vastaan.

Nils Torvalds:
”No se, jos ei oo sääntöjä ja jos ei ole tota velvollisuuksia to-tota näyttää niitä, niin ei voida myöskään, tota pakottaa, tota, näyttämään kuitteja.”
MOT:
”Mut teillähän on muitakin tota, öö, avustuksia, joita saatte, niin miksei, miksei näitä voida nyt raportoida nyt sitte saman kaavan mukaan, kun sitä muutakin rahaliikennettä?”
Nils Torvalds:
”No, jos sä näkisit sen byrokratian johon me joskus joutuu näitten muitten kanssa.
Elikkä kyl meillä tässäkin talossa on, on niin kun sellasta niin kun oikeen niin kun, öö, pikkuseikkabyrokratiaa, joka tekee sen jokaisen ikään kun paperin täyttämisestä niin kun jotain suurta taidetta ja, tota, ja siitä syystä se, että sitä tulis lisää, niin tota en, en aivan hirvittävän innostunu ole.”

(Kommentti) tutkinnan käynnistäneen journalistiryhmän asianajaja Nataša Pirc Musar, lakimies:

"Se on roskaa, anteeksi vain. Jos ei käytä omia rahojaan vaan EU-parlamentin varoja, ei voi vedota byrokratiaan. Verrataan yksityisen sektorin yrityksiin. Jos työntekijä vetoaisi kirjanpidon hankaluuteen, hänelle naurettaisiin. Yrityksen omistaja toteaisi,
että kuitit on oltava ja yrityksen rahojen käyttö on selvitettävä."

https://www.mtv.fi/uutiset/ulkomaat/artikkeli/ylen-mot-euroedustajille-jaetaan-40-miljoonaa-korvauksina-joita-ei-valvota/6459388

*

Koeponnistus

Arvoisa lukija: rohkenen pyytää Sinua suorittamaan koeponnistuksen.

Kuvittele, että ensimmäisen viestin lähettäjä olisi ollut esim. Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini.  Miltä olisi tuntunut, jos hän olisi pyytänyt samaan malliin (mukaillen):

Hyvät Erkoopeeläiset, tulkaa ulos keltasinisestä kuplastanne!

Ja jatka kuvittelua siten, että Viestin numero 2 kohdehenkilö olisi Perussuomalaisten PS, Uusi Vaihtoehto UV –ryhmän edustaja (MEP).  Minkälaisen mediahuomion uskoisit Verkkouutisten/HBL sekä MOT/YLE –uutisten viestin aiheuttaneen?

Oltaisiinko tieto kp:sta ja kuitittomista kulukorvauksista sivuutettu käytännössä olan kohautuksella ja lähes täydellisellä ”mediahiljaisuudella”?

Nyt ei ole näkynyt ”arvopuhetta”, ei vetoamista eikä suuttumusta hyvien arvojen puolesta. 

Siispä:

Mikä on vastauksesi, arvon lukijani?

Ovatko kaikki tasa-arvoisia, mutta toiset kenties hivenen tasa-arvoisempia?

*

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

10Suosittele

10 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

EU:n kulukorvausasia on ollut jo vuosia pinnalla.

MOT kertoi siitä viime syksynä /YLE 12.9.2016);

Otsikko: "Parlamentti salaa yhä meppien kulukorvaustiedot – kiista jatkuu tuomioistuimessa"

"Euroopan-laajuinen toimittajaryhmä vaatii Euroopan unionin tuomioistuinta kumoamaan Euroopan parlamentin linjauksen, jossa se kieltäytyy luovuttamasta tietoja euroedustajien rahankäytöstä. MOT on mukana toimittajaryhmässä.

Ryhmä pyysi heinäkuussa 2015 parlamenttia kertomaan mihin 751 jäsentä (meppiä) käyttävät kulukorvauksiaan. Ryhmässä on mukana toimittajia jokaisesta EU:n 28 jäsenmaasta. Kukin on pyytänyt tiedot oman maansa edustajien tileistä. MOT pyysi saada 13 suomalaisen europarlamenttijäsenten kulukorvaustiedot.

Parlamentti kuitenkin kieltäytyi antamasta tietoja ja niihin liittyviä asiakirjoja journalistien tutkittaviksi.

13. marraskuuta 2015 toimittajat nostivat sitten asiasta ryhmäkanteen Euroopan tuomioistuimessa.

Tuomioistuin pyysi parlamentilta vastinetta ryhmäkanteeseen. Nyt se on tullut. Siinä parlamentti pysyy kannassaan, että se ei edelleenkään aio luovuttaa pyydettyjä asiakirjoja. Parlamentti vetoaa henkilötietojen suojaan ja tietopyynnön liialliseen työmäärään. Euroopan parlamentti ilmoitti myös, että itse asiassa sillä ei edes ole edustajien yleisiin kulukorvauksiin liittyviä asiakirjoja.

Parlamentti maksaa mepeille palkan ohella heidän virkatehtävissään syntyvät matkakulut, päivärahat ja summan avustajien palkkaamiseen.

Toimittajaryhmää kiinnostaa näiden ohella erityiset meppien saamat ns. yleiset kulukorvaukset, jotka annetaan kunkin mepin henkilökohtaiseen käyttöön. Kukin euroedustaja saa yleistä kulukorvausta könttäsummana noin 4300 euroa kuukausittain. Parlamentti ei valvo rahojen käyttöä eikä vaadi niiden käytöstä kuitteja. Kaikkiin näihin kuluihin parlamentti käyttää vuosittain yhteensä yli 70 miljoonaa euroa.

”Olemme erittäin huolestuneita siitä, ettei Euroopan parlamentti millään lailla valvo kuinka 39 miljoonaa euroa eurooppalaisten verorahoja käytetään vuosittain. Vielä huolestuttavampaa on, että parlamentti pitää tätä hyväksyttävänä”, sanoo toimittajien asianajaja Nataša Pirc Musar. 39 miljoonaa koskee yleisiä kulukorvauksia ja se on merkittävin osa 70 miljoonan pottia.

Nyt EU-parlamentti on antanut vastauksensa tuomioistuimelle käyttäen samoja argumentteja kun viime kesänä.

On siis selvää, että yleisten kulukorvausten asiakirjoja ei voida julkaista koska niitä ei ole olemassakaan. Valvonta on siis olematon ja mepit ovat useaan otteeseen äänestäneet tiukempaa valvontaa vastaan.

Toimittajaryhmä jatkaa muiden kulukorvausten tietojen vaatimista julkisiksi. "

Yle, MOT, 20.11.2015: MOT mukana haastamassa europarlamenttia oikeuteen https://yle.fi/aihe/artikkeli/2015/11/20/mot-mukan...

BBC, 20.11.2015: Journalists take MEPs to top EU court over expenses http://www.bbc.com/news/world-europe-34882500

EU Observer, 20.11.2015: European Parliament taken to court by EU journalists https://euobserver.com/institutional/131201

Linkki YLE:n sivuille: https://yle.fi/aihe/artikkeli/2016/09/12/parlament...

*

Eli YLEn tutkivan yksikön ym,. tekemä selvitys tämän vuoden keväällä ei tullut mitenkään äkkiä ja yllättäen. Silti Mepit, osa heistä, tuntui kuin "housut kintuissa" yllätetyiltä.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Presidentti Sauli Niinistö nosti puheenaiheeksi viikko sitten 11.6.2017 sinänsä tunnetun ja monessa yhteydessä mielekkään oikeudellisen käsitteen, nimittäin "tehokas katuminen" -termin.

"Presidentti Niinistö Ylelle perussuomalaisten johdon tuomioista: En ole nähnyt, että he olisivat osoittaneet "tehokasta katumista"

Presidentti Sauli Niinistö korostaa, että maahanmuuttoa saa vastustaa, mutta maahanmuuttajan ihmisarvoa ei saa asettaa kyseenalaiseksi." Linkki: YLE; https://yle.fi/uutiset/3-9663534

Mutta missä määrin se on tarkoituksenmukainen suure silloin kun arvioidaan jonkin rikoksesta tuomitun poliitikon tms. toimikelpoisuutta?

Vielä ikään kuin lisää kierroksia pohdintaa tulee tapauksissa, joissa henkilöä ei ole tuomittu oikeusistuimessa mistään, eikä hän itseasiassa ole ollut edes tutkinnan - saati syytteen alaisena. Pitäisikö odottaa "tehokasta katumista" vai mitä?

Ei ihan helppoa pohdintaa, vaikka sellaiseen yllytinkin!

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Ei ihan niin vanhoja juttuja:

"* Hufvudstadsbladetin 17.5.2017 haastattelussa kerrottiin myös Nils Torvaldsin osallistumisesta keskusteluun kolmannesta maailmasta. Milloin pasifisti sotii? -paneelikeskustelu pidettiin Vanhalla ylioppilastalolla helmikuussa 1968.

Torvaldsilta kysyttiin, tulisiko Suomessa teloituksia vallankumouksen tapahtuessa.

– Tyhmästi vastasin 'kyllä'. Se oli teoreettinen keskustelu jolla ei ollut nykyajan kanssa tekemistä, mutta se ei ollut viisasta minulta, hän sanoi nyt Hbl:lle."

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

"Likasankojournalismia" - ?

Ville Niinistö ‎@VilleNiinisto

Esimerkkiä likasankojournalismista. Leimaaleimaa "Rkpn presidenttiehdokkaaksi ent.kommunistien keskuskomitean jäsen" http://www.verkkouutiset.fi/kotimaa/torvalds%20adl...

5:34 PM - 6 Jun 2017

Katso konteksti: Linkki: http://www.verkkouutiset.fi/kotimaa/torvalds%20196...

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Nuo esimerkit kertovat, jälleen kerran, kuinka moralisointi ja kaksinaismoraali kulkevat käsi kädessä.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

"Tehokas katuminen" - ?

dos. Olli Pusa pohti tehokasta katumista ja muuta tuohon ilmaisuun liittyvää akuuttia viime maanantaina blogissaan (12.6.2017):

"Presidentti Niinistö otti kantaa perussuomalaisten puheenjohtajavaaleihin. Hän totesi mm.

”– Minä en ole nähnyt, että nämä henkilöt, jotka on tuomittu nimen omaan ihmisarvoon kohdistuvasta loukkauksesta, olisivat osoittaneet tehokasta katumista.”

Kun tuota lausuntoa yritti pureskella, huomasi kuinka on tippunut kehityksen kelkasta. Suuri osa noista lausahduksen määritelmistä tuntuu kovin vieraalta.

Kysymys ihmisarvon loukkaamisesta on Halla-ahon tapauksessa mielenkiintoinen kysymys. Hänen tapauksessaan tuntui olevan kysymys hänen ja valtionsyyttäjä Mika Illmanin keskinäisestä nokittelusta. Kun oikeus oli antanut tuomionsa, Illman julisti mediassa jotenkin näin:

"Oikeus on asettanut rajat sille, kuinka paljon on sallittua provosoida valtaapitäviä."

Siis valtaapitävien provosointi on ihmisarvon loukkaamista? Mielenkiintoinen tulkinta.

Sitten presidentti Niinistöllä oli sanonta tehokas katuminen? Mitähän se mahtaa tarkoittaakaan? Joku katuu poliittisia mielipiteitään? Toki osa vielä muistaa edesmenneen Neuvostoliiton. Siellä valtavat määrät ihmisiä teloitettiin tai laitettiin vuosiksi vankileireille väärien mielipiteiden vuoksi. Ennen tuomion antamista henkilöitä vaadittiin katumaan kannanottojaan. Mahtoiko se olla tehokasta katumista"?

Suomessa on meneillään kampanja, jonka tavoitteena tuntuu olevan vaientaa politiikkaa kohtaan esitettävä kritiikki. Vääriä mielipiteitä esittävät saavat syytteitä vihapuheesta. Asiassa on vain se ongelma, että Suomen laki ei edes tunne termiä vihapuhe. Jaetaanko nuo tuomiot siis käytännössä joidenkin syyttäjien ja tuomareiden poliittisen harkinnan perusteella? Jos niin on, ollaan kaukana oikeusvaltion periaatteesta ja demokratiasta - joiden väitetään olevan perimmäisiä arvoja."

Pusan järkeily menee aika pitkälle samoja linjoja kuin itselläni.

Lue koko Ollin artikkeli: https://beta.oikeamedia.com/o1-22412

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Googlasin Finlexin sivuilta Ajantasainen lainsäädäntö haun
hakusanalla "Vihapuhe".

Tulos oli 0 vastetta.

Eli - aivan kuin Olli Pusa blogissaan totesi:

"Asiassa on vain se ongelma, että Suomen laki ei edes tunne termiä vihapuhe."

Katso lähemmin: http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/haku/?search...

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Jospa RKP on tehokkasti katunut rasistisuuttaan ja Nils Torvalds kommunistista vihaansa? Näinhän sen täytyy olla, vaikkei sitä näkyisikään missään.

Käyttäjän ReijoMatilainen kuva
Reijo Matilainen

Hyvä kirjoitus, kiitos. Nämä ovat juuri niitä ilmiöitä jotka koen vastenmielisiksi tässä nykysuomalaisuudessa.

Käyttäjän MarttiHaverinen kuva
Martti Haverinen

Tuosta vihapuheesta... Varsinkin kokoomuslaisesta maaperästä on noussut lukuisia MV:mäisiä uutisfloppeja, jotka koskevat köyhää kansanosaa tai työttömiä. Milloin nämä uutisoijat ovat leivättömässä pöydässä?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset