Veikko Huuska

EU:n sijoittajavastuu ei toimi - Suomelle lisää maksettavaa

Viime torstaina vm Orpo myhäili tyytyväisenä: Kreikan akuutti 8,5 mrd Euron velanhoitopaukku hoidettu, eikä vaadi Suomelta lisäsatsauksi.

Mutta Jan Hurri todistaa aivan muuta tänään Taloussanomien artikkelissaan. Otsikko on kaiken olennaisen ilmaiseva: "Se siitä sijoittajavastuusta - iso osa Kreikan lainasta käy Ateenassa vain kääntymässä".

Lue koko Jan Hurrin artikkeli täältä: http://www.is.fi/taloussanomat/porssiuutiset/art-2000005257771.html

Hurri kertoo, miten Suomikin takaa osaltaan että Kreikka voi maksaa ensi kuussa erääntyvät velkansa yksityisille riskisijoittajille. Kreikan akuutti tahoitustarve on 8,5 mrd. Ilman euromaiden takaamaa lisärahoitusta Kreikan valtiolta olisivat rahat loppuneet kesken kaiken. Ilma tätä velat ja markkinaehtoiset korot olisivat jääneet maksamatta, mikä olisi merkinnyt Kreikan valtion maksukyvyttömyyttä ja uutta leikkaus- ym jo tutuksi käynyttä ruljanssia.

Mutta pointti tässä onkin: Keitä nämä Kreikan velkojat ovat? No, velkojat ovat suurelta osin yksityisiä finanssimarkkinoiden riskisijoittajia, kuten kansainvälisiä vipurahastoja ja pahamaineisia korppikotkarahastoja. Euromaat - Suomi mukaanlukien - siis nöyrästi kumartaa näille rahastajille ja kiltisti maksaa, vaikka esim. Suomessa Sipilän hallitusohjelmaan kirjoitettiin 2017 niin sanottusijoittajavastuun vaatimus.

Mutta Orpo ei inahtanutkaan siitä Frankfurtissa. Olisi pitänyt! Jälleen SSS- hallitus rujosti rikkoi omaa hallitusohjelmaansa. Ja vieläpä sen keskeisen kohdan osalta. Se niistä arvoista!

Jan Hurri kirjoittaa täysin aiheellisesti: "Sijoittajavastuu pelkkää pehmeää puhetta". Torstain lainalupauksella Suomikin takaa, että riskirahoittajat saavat rahansa takaisintäyteen nimellisarvoon ja markkinaehtoiset korot päälle! "Ja että sijoittajavastuun periaate jää pelkäksi pehmeäksi puheeksi", Jan Hurri toteaa lakonisesti. -

Näin meitä vedätetään.

Kamalinta tässä on, että Eurojärjestelmä ei vieläkään noudata sovittuja sääntöjä. Korppikotkasijoittajien saannot hoidetaan tinkimättä, mutta kansalaisten asemaa ollaan valmiita säälimättä kiristämään. Tässä pelissä kansalaisillakin näet on osansa - maksumiehen osa.

Tämä tilanne lupaa kovin rupisia aikoja euromaiden kansalaisille, laukeavia rahoitettavia kun Välimerenmaissa piisaa, ja viritykset pian alkavat laukeilla.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

14Suosittele

14 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Pahoittelen;
Kirjoitusalustan kappalejako ei toimi vaan pötköttää teksti kilometrimalliin...

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Suomen hallituksessa puheet ja teot kohtaavat yhtä huonosti kuin EU:ssa.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Mikä onkaan Sipilän hallituksen ja vvm Orpon uskottavuuden laita? Eipä sitä ole, kun Orpo kertoi saavutuksena jottei vastuut nouse ja taloustoimittaja Hurrin mukaan kuitenkin nousee.Ymmärtääkö Orpo mistä Kreikan tukipakettien kohdalla oikein on kysymys eli mitä velkoja tukipaketeista maksellaan? Näyttää pahasti siltä, että hallitus suorastaan pissaa veronmaksajia silmään puheillaan ja vakuutteluillaan.

Ei päde hallitusohjelman kirjaukset luultavasti enää miltään osin hallituskriisin jälkeen. Uuvatit pelasti vain oman salkkunsa ja siinä kaikki.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Tässä vähän EVM:stä juttua:

http://www.is.fi/taloussanomat/porssiuutiset/art-2...

Lyhyesti, oli sitten siellä neuvottelemassa ketkä tahansa nykyiset tai tulevat. Suomen taakka vain nousee automaattisesti vaikka kansalaiset tai eduskunta kuinka vastustaisi vastuun kasvattamisessa rahan lainaamisessa, ne menee kuitenkin.

Ei auta vaikka vaatisi mitä tahansa hölynpölyä lumeneuvotteluissa.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Laitan tähän Hurrin tekstistä kappaleen, jossa hän valottaa nykytilanteen taustoja:

"Sijoittajavastuu pelkkää pehmeää puhetta
Heinäkuussa erääntyy ensimmäisiä niistä velkakirjoista, joita Kreikan valtio kykeni kriisin lyhyeksi jääneen suvantovaiheen aikana vuonna 2014 laskemaan liikkeeseen kansainvälisillä rahoitusmarkkinoilla.

Silloin finanssimarkkinoiden tuoreessa muistissa oli vuonna 2012 väkisin toteen pantu ”vapaaehtoinen” yksityisten velkojien ”osallistuminen”. Se oli taloushistorian toistaiseksi mittavin velkasaneeraus, jossa Kreikan valtion yksityiset velkojat menettivät yli puolet saataviensa nimellisarvoista. Paperitappiot olivat noin sata miljardia euroa.

Suursaneerauksesta kului pari vaihteeksi hieman rauhallisempaa vuotta ennen kuin Kreikka tohti koetella velkakirjamarkkinoilla onneaan – ja ennen kuin rohkeimmat riskisijoittajat tohtivat sijoittaa varojaan Kreikan valtion uusiin velkakirjoihin.

Useimmille tavanomaisille velkakirjasijoittajille Kreikka oli yhä liian riskipitoinen sijoituskohde, mutta joukko tavallista suurempiin – ja houkutteleviin – riskeihin erikoistuneita finanssipelureita tarttui tarjoukseen ja sijoitti varojaan Kreikan valtion uusiin velkakirjoihin.

Näitä yksityisten sijoittajien hallussa olevia vuoden 2014 velkakirjoja erääntyy ensi kuussa noin puolentoista miljardin euron arvosta. Tieto käy ilmi esimerkiksi tietotoimisto Bloombergin kokoamista ja ylläpitämistä velkakirjamarkkinoiden tilastoista."
http://www.is.fi/taloussanomat/porssiuutiset/art-2...

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Jan Hurri
on johtavana toimittajana näkyvästi ja pitkään puhunut tästä Eurokupasta. Viimeksi helmikuussa 2017 hän kirjoitti täysin selvää faktaa tähän tapaan. Tässähän ei ole mitään yllättäävää meille, jotka olemme nähneet mistä pelistä tässä on kyse.
Ainoa uusi vivahde tähän kuvioon on viime viikkoinen ”hallituskriisi”. Jos jollekin vielä sattuu olemaan epäselvää, miksi TRIO oli pakko pitää kasassa, niin kerrataan se:
Sipilän maakuntahallinto,
Orpon Sote-vapaavalinta ja koko
TRIOn osalta tämä Kreikan imukuppi-homma eli laajemmin ilmaistuna EURO-soppa, josta koko Läntinen Eurooppa on pääsemättömissä.
Mutta siteeraan tähän Jan Hurria helmikuulta:

”Kreikan seuraavalla lainaerällä Suomikin osaltaan takaisi, että ryhmä vipurahastoja saisi riskisijoituksensa takaisin. Ehkä sijoittajavastuu tarkoittaakin vastuuta sijoittajista, kirjoittaa Taloussanomien erikoistoimittaja Jan Hurri.
Kreikan seuraavaan lainaerään liittyy yksi suomalaisittain erikoinen ja mahdollisesti kiusallinen piirre. Se voi pakottaa Juha Sipilä (kesk) hallituksen laistamaan hallitusohjelmansa linjauksista.

Hallitusohjelman yhden linjauksen mukaan Suomi on talous- ja rahaliiton jäsenenä sitoutunut edistämään euroalueen vakautta. Toisen linjauksen mukaan Suomi edellyttää sijoittajavastuun toteutumista ennen kuin euromaan rahoitusongelmia voidaan hoitaa Suomen ja muiden euromaiden takaaman rahoitustuen turvin.

Nyt Suomi ja muut euromaat ovat kuitenkin aikeissa myöntää Kreikan valtiolle lisää rahoitustukea siitä huolimatta, että kohtalainen osa seuraavasta lainaerästä kuluisi Kreikan yksityisten riskirahoittajien lainasaatavien maksamiseen.

Tämä näyttää pakottavan Suomen hallituksen vaikeaan valintaan, sillä euroalueen vakaus edellyttänee Kreikan seuraavankin lainaerän myöntämistä, kun taas sijoittajavastuun vaatiminen edellyttäisi lainaerän eväämistä.

Jos Kreikka saa lainaeränsä ja jos Suomikin ottaa muiden euromaiden rinnalla osaa sen takaamiseen, tarkoittaa se käytännössä pitkästä aikaa suurinta tulonsiirtoa Suomenkin veronmaksajilta kansainvälisten finanssimarkkinoiden pelureille.

Suunnilleen näin tylyyn pelkistykseen voi helposti päätyä kriittisestä kirjoituksesta, jossa valtioiden velkakriiseihin erikoistuneet oikeustieteen professorit Mitu Gulatihttp://www.is.fi/haku/?search-term=mitu+gulati ja Mark Weidemaeirhttp://www.is.fi/haku/?search-term=mark+weidemaeir puivat Kreikan seuraavan lainaerän poliittisesti tulenarkoja erityispiirteitä. Talouslehti Financial Times julkaisi kirjoituksen tiistaina.

Heidän mukaansa vaikuttaa varsin todennäköiseltä, että Kreikka saa seuraavankin lainaeränsä – ja että Kreikan velkakirjoihin varojaan sijoittaneet finanssisijoittajat, kuten riskejä kaihtamattomat vipurahastot ja korppikotkarahastot saavat rahansa.

Jos professorit ovat oikeassa, voi Suomen hallitus joutua kiusalliseen pinteeseen. Sen on vaikea samaan aikaan edistää euroalueen vakautta ja pitää kiinni sijoittajavastuun vaatimuksesta.

Hallitus joko edistää euroalueen vakautta ja hyväksyy Kreikan seuraavankin lainaerän, mutta laistaa samalla sijoittajavastuun vaatimuksestaan. Tai sitten se pitää kiinni sijoittajavastuun vaatimuksestaan ja tarvittaessa estää Kreikan seuraavan lainaerän, vaikka samalla koko euroalueen vakaus voi vaarantua.

Tämä tuskin tarkoittaa, että Sipilä tai hänen hallituskumppaninsa, kuten valtiovarainministeri Petteri Orpo tai ulkoministeri Timo Soini (ps), olisivat valehtelijoita. Se tarkoittaa, että heidän hallitusohjelmansa linjaukset ovat ristiriitaisia”

TalSa, 26.2.2017; Jan Hurri kirjoitti: http://www.is.fi/taloussanomat/porssiuutiset/art-2...

*

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Otetaan tämä vielä uusittuna ja hidastettuna:

Jan Hurri 26.2.2017:

"Hallitus joko edistää euroalueen vakautta ja hyväksyy Kreikan seuraavankin lainaerän, mutta laistaa samalla sijoittajavastuun vaatimuksestaan. Tai sitten se pitää kiinni sijoittajavastuun vaatimuksestaan ja tarvittaessa estää Kreikan seuraavan lainaerän, vaikka samalla koko euroalueen vakaus voi vaarantua.

Tämä tuskin tarkoittaa, että SIPILÄ tai hänen hallituskumppaninsa, kuten valtiovarainministeri Petteri ORPO tai ulkoministeri Timo SOINI (ps), olisivat valehtelijoita. Se tarkoittaa, että heidän HALLITUSOHJELMANSA linjaukset ovat ristiriitaisia”

TalSa, 26.2.2017; Jan Hurri kirjoitti: http://www.is.fi/taloussanomat/porssiuutiset/art-2...

*

Toisinsanoen:

TRIO ei valehtele, mutta rikkoo HALLISTUSOHJELMAANSA, sen keskeisiin punkteihin kuuluvalta osin.

Ja nimenomaan SOININ kohdalla keskeisiin punkteihin kuuluvalta osin!

Sitä voisi kutsua - jos ei kerran valehteluksi - niin petokseksi.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Valtiovarainministeriön kotisivut, 16.6.2017:

”Velkaehtojen huojennuksia harkitaan

Euroryhmä linjasi, millaisia huojennuksia Kreikan lainaehtoihin voidaan harkita, kun Kreikka on saattanut ohjelmansa päätökseen. Linjaukset täsmentävät mahdollisia huojennuksia, joista euroryhmä sopi toukokuussa 2016. Euroryhmä on jo aiemmin linjannut, ettei lainapääomaa leikata.

Lisäksi kokouksessa sovittiin alustavasti Kansainvälisen valuuttarahaston (IMF) osallistumisesta ohjelmaan. IMF:n johtokunnan odotetaan tekevän asiasta periaatepäätöksen heinäkuussa. Ohjelman rahoittamisesta IMF päättää myöhemmin. Edellytyksenä rahoitukselle on, että ohjelma etenee sovitusti ja Kreikan velkaehtojen huojennuksista sovitaan.

”Olen todella tyytyväinen saavutettuun sopuun. Suomalaisten vastuut eivät kasva, eikä Kreikan lainapääomaa leikata. Kreikka on tehnyt lähes kaikki 140 toimea, joita euromaat ovat vaatineet. Paljon on vielä tehtävää, mutta Kreikka on oikealla polulla”, sanoo valtiovarainministeri Petteri Orpo, joka edusti Suomea kokouksessa.”

Linkki: http://valtioneuvosto.fi/artikkeli/-/asset_publish...
*

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset