Veikko Huuska

Vaatiiko EU:n tiivistyvä integraatio Ruotsia liittymään Euroon?

Edellyttääkö EU:n tiivistyvä integraatio Ruotsia liittymään Euroon? 

Eli: jatkaako Ruotsi Länsi-integraatiotaan seuraavalle tasolle, jolloin siitä tulisi sekä NATOn että EUROn jäsen.

*

Kirjoitin aikaisemmin viikolla kysymysmerkillä varustetun jutun:

”Onko Ruotsi liittymässä Euroon?”  http://veikkohuuska.puheenvuoro.uusisuomi.fi/238368-onko-ruotsi-liittymassa-euroon

Blogin kommenttiin upotin tämän Euroopan Unionin Komission lähteistä ja asiapapereista liikkeelle lähteneen tiedon.  Kaksi Eurosta vastuussa olevaa EU-komissaaria ovat kertoneet suunnitelmista, joiden mukaan integraarion tiivistäminen edellyttää, että kaikki mukana olevat EU-jäsenmaat kuuluvat Euroon.

Niiden on kuuluttava.

EU:n toimintatapaa tuntevat kertovat, että tämä on linjassa järjestön yleisen toimintamallin kanssa.  Yhteinen toiminta ja yhteisvastuu edellyttää samoja standardeja, ja rahasta puhuttaessa standardi on EU:n keskeisen idean, yhteisen rahan ilmentymä, Euro.

Tällaiset vuotoihin perustuvat ”pahat uutiset” luonnollisesti kiistetään pikavauhtia, ja pyritään upottamaan kohinaan ennen kuin ne varsinaisesi lähtevät liikkeelle.

*

Ruotsissa kerran jo torpattu Euro on kipeä ja vaikea asia.  Sellaiset yleensä vaietaan Ruotsissa.  Mutta ne, jotka näkevät, että pään painaminen pensaaseen ei poista kysymystä, rohkeasti pyrkivät tuomaan kysymyksen esiin, jotta se mahdollisimman perusteellisen keskustelun jälkeen olisi mahdollista joko hylätä tai hyväksyä.

*

Sverige måste säga ja till euro senast 2025
eli RUOTSIN ON SANOTTAVA KYLLÄ EUROLLE VIIMEISTÄÄN VUONNA 2025”.
Näin otsikoi Aftonbladet 22.5.2017.
 

Eli tässä ei ole todella kyse vain ex-PM Göran Perssonin mielipiteestä tai mieliteosta.
 

Aftonbladet kirjoitti 22.5.2017:
”EU-kommissionen ska nästa vecka ha ett möte om eurons framtid.
Inför mötet har dokument läckt ut till tidningen Frankfurter Allgemeine.
Enligt läckan ska samtliga medlemsländer, även Sverige, ha infört euron som valuta senast 2025.”

*
”I nästa vecka, den 31 maj, kan EU-kommissionen offentliggöra sitt förslag angående eurons framtid.
Två ansvariga EU-kommissionärer träffade nyligen nyckelpersoner i EU-parlamentet för att i förväg berätta om planerna och förankra sina förslag. Det är minnesanteckningarna från detta möte som den tyska tidningen Frankfurter Allgemeine har tagit del av, något som SVT var först att rapportera om
.”
eli:
Ensi viikolla (kirjoittettu siis 22.5.) eli 31.5.2017
EU-komissio komissio julkaisee ehdotuksensa koskien euron tulevaisuutta.

Kaksi (Euron tulevaisuudesta) vastuussa olevaa EU-komissaaria tapasi vastuussa olevia avainhenkilöitä EU-parlamentissa hiljattain ja kertoivat etukäteen suunnitelmista ja tuen saamisesta ehdotuksilleen.
Nämä asiat ilmenevät kokouksesta laaditussa muistiossa joka on vuodettu Saksalaiselle Frankfurter Allgemeine –sanomalehdelle on todennut, ja josta Ruotsin TV on ensimmäisenä kertonut.”

*
Suomessa tämä uutinen tai ennakkoviesti ei ole (tietenkään) mennyt levitykseen.
*
Aftonbladet kertoo vielä:
Senast 2025
I dokumenten framgår det att målet är att samtliga EU:s medlemsstater ska införa euro som valuta senast år 2025.
Tanken är att parlamentet ska få kontroll över valutan. Eftersom alla medlemsstater i dag inte har euro, så sker mötena kring valutan i möten mellan euro-ländernas finansministrar.

Man vill att kontrollen över valutan ska bli mer demokratisk.”
eli:
VIIMEISTÄÄN 2025
Asiakirjoista selviää, että tavoitteena on, että kaikki EU: n jäsenvaltioiden tulisivat ottamaan käyttöön euron valuuttanaan viimeistään 2025.

Ajatuksena on, että parlamentti voi valvoa valuutta. Koska kaikki jäsenvaltiot tänään eivät ole eurossa, tämä tapahtuu valuuttakokousten avulla, joihin osallistuvat euro-maiden finanssiministerit.

Valuuttaa halutaan hallita keinoin, jotka olisivat demokraattisempia.”

Lähde: http://www.aftonbladet.se/nyheter/a/lP29A/sverige-...

*

Epäilemättä kysymys on kaikenkaikkiaan Ruotsin Länsi-integraarion syventämisestä.  Monella sektorilla.

Meidän Suomessa on hyvä ymmärtää, että kysymys Ruotsin liittymisestä mahdollisesti Euroon, ei ole yksittäinen kysymys.  Siinä ei ole kyse vain Eurosta, vaan paljosta muusta.

Viime kädessä siinä on kyse myös ja lisäksi siitä, liittyykö Ruotsi tässä samassa liikesarjassa myös Läntiseen puolustusjärjestöön, NATOon:

Kyllä.  – Nimenomaan siitä.  Sen kysymyksen luulisi kiinnostavan meitä täällä Suomessa.

*

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Ruotsin parlamentin tulee päättää demokraattisesti (LOL) => "RUOTSIN ON SANOTTAVA KYLLÄ EUROLLE VIIMEISTÄÄN VUONNA 2025”

Kuvastaa hyvin EUn toimintatapaa: hiljaa hivuttamalla. Voisi sanoa "sakinhivutus"?
No, ruotsalaiset voivat nukkua hyvin, tuskin €uro kestää tuonne vuoteen 2025.

Henry

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Niinpä.
Tuo 2025 on nykyinen hektinen prosessisykli ja satunnaisvaihtelu huomioiden mahdottoman kaukainen aikamääre, mutta ilmeisestikin juuri mainitsemastasi hivutus-näkökohdasta johtuen.

Mikäli yleisesti nähty integraation ja yhteisvastuun tiivistämisen junä lähtee Saksan vaalien jälkeen Merkelin ja Macronin vedolla todella liikkeelle edessä luultavasti on reipas kokoonjuoksu, jossa nyt vamistelussa olevat federalistiset ohjelmat lyödään pöytään. Kyse on keskeisesti kilpajuoksusta aikaa vastaan, nyt muutospaine ja maailmantilanne voisi antaa mahdollisuuden suurelle muutokselle. Aikaikkuna voi sulkeutua ja "historiallinen mahdollisuus" mennä ohi.

Siitä siis tulimmainen kiire.

Jotkut eu-poliitikkomme näyttävät tietävän kupletin juonen, mutta monet nukkuvat ruususen unta ja keskittyvät "arvokeskusteluun".

Käyttäjän marttiissakainen kuva
Martti Issakainen

Kiitos valaisevasta blogista. Tätä on kuulunut aiemmin eri tahoilta,mutta valtaapitävät ovat hiljaa.Puhutaan ihmisarvosta, tasa-arvosta ja ties mistä.Tosiasiassa niitä koko ajan kavennetaan vähentämällä jäsenvaltioiden itsenäistä päätäntävapautta. Eli olisiko 2025 se aika tavoite, johon mennessä Euroopan integraatio olisi valmis = Liittovaltio?

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Itä-Euroopan jäsenmaat tulevat olemaan suuri haaste tiivistyvälle EU:lle. Ilmeisesti ainakin osa niistä päätyvät muihin ratkaisuihin.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Aivan väistämättä jäisivät, ja monien arvelujen mukaan kovan, ja tiukalle aikataulutetun syventämisohjelman tarkoitus olisikin "tiputtaa paskat rattailta" eli vetää näkyväksi kahden nopeuden Eurooppa.

Two-Stroke Europe

Käyttäjän markkulehto kuva
Markku Lehto

"Viime kädessä siinä on kyse myös ja lisäksi siitä, liittyykö Ruotsi tässä samassa liikesarjassa myös Läntiseen puolustusjärjestöön, NATOon:

Kyllä. – Nimenomaan siitä. Sen kysymyksen luulisi kiinnostavan meitä täällä Suomessa."

Meillähän tunnutaan vielä useimmissa puolueissa sekä osan kansalaistenkin keskuudessa suljettavan silmät tuolta asialta. Sen sijaan meillä ko. puolueet haluavat entistä enemmän "syventää" Ruotsin ja Suomen välistä puolustusyhteistyötä, jolla ei ole mitään sitovutta tiukan paikan tullen. Ruotsissahan on sekä hallitus , että oppositio selvästi ilmaisseet, että Ruotsi ei aio solmia Suomen kanssa erillistä sotilas- tai puolustusliittoa.

Sitten on vielä tämän hajonneen PS puolueen kanta otettuna silloisen PS -puolueen Turvallisuuspoliittisesta Ohjelma 2015:sta :

"Siksi meillä tulee olla omat vahvat, koko kansan Puolustusvoimat – myös siinä tapauksessa,bettä päätyisimme hakemaan Natojäsenyyttä. Tällöintodennäköisin vauhdittaja olisi Ruotsin hakemus."

Lähde: https://www.perussuomalaiset.fi/wp-content/uploads... , luku 1.2 Nato-jäsenyys , katso myöskin luku 1.4 Pohjoismainen puolustusyhteistyö

Tuossa lienee mielenkiintoista se, että toisaalla keskusteluissa Suomessa on korostettu, että Suomi tekee turvallsuus- ja puolustuspoliittiset ratkaisunsa itse eli siis ilman muiden "vauhdittamista".

Mikä lienee nyt tynkä-PS:n ja Uuden Vaihtehdon kanta asiaan ? Sen varmaan näemme lähitulevaisuudessa. Tuossa yllä viitatussa PS -puolueen Turvallisuuspoliittisessa ohjelmassa tuntuu näkyvän nykyisen puolustusministerin kynän jälki.

PS.
En malta olla myöskään viittaamatta ko. ohjelman kohtaan 1.6 Onneton Ottawan sopimus, josta olen melkolailla samaa mieltä vaikka en ole entisen PS -puolueen enkä nykyisen PS - ja UV -puolueen kannattaja.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset