Veikko Huuska

"Populistien jakautuminen on muille helpotus"

 

Melko monet ovat todenneet viime päivien ”puolueräjähdyksen” jälkeen:

”Populistien jakautumien on muille helpotus”.

Noinkin voi ajatella, mutta minä en ymmärrä, miten se noin olisi. 

Tässä minun tiivistykseni:

Perussuomalaisten hajaantuminen jätti Halla-ahon kannattajat ja siihen eri tahoilta kytkeytyvät joukot yksin, toimimaan omin nokkinensa

Se ei merkitse helpotusta suomalaiselle yhteiskunnalle, vaan yhä kipeytyvää kysymystä siitä, miten jatkossa muotoutuu ja ohjautuu se kriittinen kansalaismielipide ja katkeruus, jota maassa eittämättä on, ja useinkin syystä.

*

Aikaisemmin Soini ja perussuomalaisiin kohdistunut julkinen paine on pystynyt jossain määrin hillitsemään kaikkein voimakkaimpia ylilyöntejä, vaikka toisinkin on väitetty.  Tosiasiassa osallisuus suuressa eduskuntaryhmässä ja Jytky II:n jälkeen hallituspuolueessa on ylläpitänyt tasaavaa vaikutusta koko ryhmässä, myös voimakkaimmissa protestiporukoissa.

Nyt tuollaista hillitsevää momenttia ei ole, vaan on suoranainen hillittömyysmomentti.  Monesta tuntuu, että ”soinilaisten petoksen” jälkeen kaikki on luvallista ja hyväksyttävää, onhan kovalle menolle moraalinen ja monessa mielessä ”hyväksyttävä peruste”.

*

Nurjamielisyyden lannoittava vaikutus

Se paine, painostus ja torjunta, kaikissa muodoissaan ja vivahteissaan, joka jatkossa suuntautuu ”hyvisten” ja ”normisten” toimesta Perussuomalaisia kohtaan, ei hetkauta heitä pätkääkään. 

Päinvastoin, mitä voimakkaammin, pisteliäämmin ja happamammin tätä hyljeksittyyn kohdistuvaa vihan ja häpeänsekaista ylenkatsetta ja nolaavaa dissausta esiintyy, sitä voimakkaammin se liittää yhteen sen kohteena olevan ryhmän, lisää sen koheesiota ja toiminnan terävyyttä, ja – päinvastoin kuin kriitikot toivoisivat, ei vähennä ryhmittymän vetovoimaisuutta sille altteissa kohderyhmissä, vaan lisää vetovoimaa, kaininmerkkisten eksoottista ja tuimaa kiehtovuutta. 

Näin paheksunta ja torjunta vain lisäävät ryhmäytymistä, tuolle katsantokannalle alttiiden ihmisten tuloa ja rynnettä tähän merkattuun ryhmään.  Jossain vaiheessa hiillos lämpiää pisteeseen, jossa alkaa avotuli, ja silloin monet ovat (harvinaisen monet!) ovat valmiita ryntäämään ”voittajan” kelkkaan. 

*

Niinpä odotettavissa on että Perussuomalaisen puolueen radikaali osa tulee entisestään radikalisoitumaan.  Sen yleinen eetos on ja tulee olemaan näkemys siitä, että julkinen ja virallinen Suomi käänsi heille tökerösti selkänsä, kun Sipilä ja Orpo ilmoittivat, etteivät he voi toimia minkäänlaisessa yhteistyössä Halla-ahon johtaman puolueen kanssa.  Tätä ilmoitusta seurannut maaseudunpuoluelaisia juuria omaavan soinilaisen fragmentin ulosmarssi tuhosi puolueen.

Lisäksi nähtiin, että paljon ja kauniisti arvoista puhunut taho, jonka muodostavat Soinin johtama osa Perusuomalaisia (20 kansanedustajaa), pääministeri Sipilän ja valtiovarainministeri Orpon henkilöimä Sipilän I:nen hallitus, lähes koko poliittinen muu kenttä ja media hyväksyi tämän menettelyn, jotain rupinaa kuului, mutta ei voimakkaita protesteja. 

Torjuttu fragmentti näkee, eikä aivan ilman perusteita, että Suomen politiikassa toimii tässäkin suhteessa kaksoisstandardit:

se mikä on sallittu ja hyväksyttävää Soinin johtamalle yhtenäiselle puolueelle ei ollut hyväksyttävää Halla-ahon johtamalle puolueelle, eikä etenkään sille jäännös-Perussuomalaiselle puolueelle, joka operaation lopputuloksena oli.

On toiveajattelua kuvitella, ettei tämä Jyväskylän voittajien kokema emotionaalis-empiriirinen havainto ja tunnejälki leimasi Perussuomalaisten toimintaa nyt ja tulevaisuudessa.

Halla-ahon porukassa leimuaa suuttumus ja turhautuma, joka hakee purkautumistaan, ja sellaisenaan se on rankka pesämuna Suomen poliittisessa elämässä:

sen tuotokset eivät voi olla kauniita eivätkä kivuttomia. 

Tästä katkeruuden ja vääryyden kaivosta moni vielä ammentaa. 

Näiden ammentajien lähetystyölle on ruokkoisa maaperä, ja katsahdus tulevaisuuteen vakuutta, että se musta multa, joka tällä ryhmällä on kylvöstään varten edessään on sekä muhevaa että kasvuvoimaista.

Rankat ovat Kesäkuun toisen viikonvaihteen 2017 hedelmät oleva.

*

Ruotsidemokraattien torjuttu tenho

Ruotsissa muiden parlamenttipuolueiden tiukasti bannaama Ruotsidemokraatit ovat pienen suvantovaiheen jälkeen nostaneet jälleen kannatustaan.  Kesäkuun alun 2017 gallup-kyselyiden mukaan Ruotsidemokraatit ovat palanneet Ruotsin toiseksi suositummaksi puolueeksi 18 %:n kannatuksella. 

Toimittaja Lena Mellin, Aftonbladet, 3.1.2017;

Aftonbladet/Inizo: Ruotsidemokraatit voittavat kysymyksen toisensa jälkeen.

Ruotsidemokraatit puree kuin partaveitsi yleisen mielipiteen kautta.
Aftonbladet –lehden tilaamien ja tutkimuslaitos Inizion suorittaman selvityksen mukaan haastatellut tuntevat Ruotsidemokraatit omakseen kolmessa kahdeksasta keskeisessä kysymykssssä.  Se on enemmän kuin minkään toinen puolueen kannatuksen kohdalla
”.

http://www.aftonbladet.se/nyheter/samhalle/a/p2oL1/aftonbladet-inizio-sd-vinner-fraga-efter-fraga

Ruotsidemokraatit ei ole enää yhden asian puolue, mikäli joku vielä kuvitteli niin. Yhä useamman ruotsalaisen mielestä ruotsidemokraattien politiikka kokonaisuudessaan on parempaa kuin muilla.”

”Ruotsidemokraattien vaikutus yleiseen mielipiteeseen on paljon suurempi, mitä puoleiden kannatusta mittaavat gallupit antavat ymmärtää.”

Tutkimuksen tulosta arvioiva toimittaja Lena Mellin kirjoitti suoraan tunnoistaan:

Tämä on pelottavin kyselyn, jonka olen lukenut koko elämässäni.

Se osoittaa miten vahva, leveä ja laaja on Ruotsidemokraattien kannatuspohja.

Ruotsidemokraatit haastavat hellittämättömällä voimalla muiden puolueiden politiikan lähiöissä ja muualla syrjäytyneillä alueilla. Muut puolueet pelkäävät Ruotsidemokraatteja, ne ymmärtävät, että he tekevät jotain väärin, mutta mitä, se jää epäselväksi.  Tämä epätietoisuus johtaa halvaantumiseen.”
Tämä on kliinisen tarkka kuvaus myös tilanteesta Suomen monilla seuduilla.

*

Vertaa:

EVA Raportti on kuin opas äärikansallisen ajattelun perusteista ja vieraiden pelosta ; http://app.kauppalehti.fi/uutiset/eva-raportti-on-kuin-opas-aarikansallisen-ajattelun-perusteista-ja-vieraiden-pelosta/DkBBAeyM/luetuimmatÄärikansallista populistipuoluetta voisi äänestää 25 prosenttia suomalaisista.”

”Maahanmuuttokriittinen Ruotsidemokraatit nousi Ruotsin suurimmaksi puolueeksi” Talouselämä 21.8.2015; http://www.talouselama.fi/uutiset/maahanmuuttokriittinen-ruotsidemokraatit-nousi-ruotsin-suurimmaksi-puolueeksi-3485048

*

Halla-ahon johtoon jäänyt Perussuomalaiset omaa suurimman kasvupotentiaalin kaikkien Suomen poliittisten puolueiden joukossa

Sen kannatus lienee tällä hetkellä noin 50-60 % aiemmin keväällä mitatuista noin 8-9 %:n kannatuksesta vanhalle yhtenäiselle Soinin johtamalle PS:lle.

Eli kannatus olisi tämän kaavan mukaan haarukassa 4,o – 5,4 %.

Mutta kun kasvupotentiaali yltää reilusti kaksinumeroiselle tasolle, riippuen luonnollisesti yhteiskunnallisesta, poliittisesta ja yleiseurooppaalaisesta tilanteesta.  Jos ”kaikki sittenkin menisi hyvin”, PS:n kannatuspotentiaali jää näkyvissä olevassa tulevaisuudessa juuri tuohon 5 – 10 %:n haarukkaan.

Mutta jos ”kaikki menee huonosti” tai merkittävissä asioissa tapahtuu kamalia, kasvupotentiaali yltää ainakin hetkellisesti EVA:n äskettäisen valmiustutkimuksen osoittamalle noin 25 %:n tasolle.  Eikä, taivaan vallat, sekään ole mikään katto.

*

Karkea luonnostelma ikävistä asioista, jotka voivat tapahtua, ja jotka mitä ilmeisimmin ovat omiaan lisäämään Perussuomalaisten kannatusta.

Realistinen mutta kenties hieman pessimismiin vivahtava skenario lähiaikojen tapahtumista:

Terroriteko Suomessa, kuolee x ja loukkaantuu y henkilöä.

*

Turkki ajautuu laukaisemaan pakolaisleirien paineen.  Miljoona tai kaksi henkilöä lähtee Eurooppaan.

*

Turkki ajautuu erimielisyyksiin EU:n kanssa ja vaatii merkittävää lisärahoitusta pakolaisasiassa.  EU ei ole halukas maksamaan vaan vaatii Turkilta erityistoimenpiteitä.  Kiista kärjistyy ja pitkittyy.  Erdogan uhkaa toteuttaa oman skenarionsa ja avaa portit.

*

Euroopan Unionin syvenevä integraatio

Saksan ja Ranskan vedolla Euroopassa on valmisteilla uusi EU:n vaihe, jossa integraatiota syvennetään ratkaisevalla tavalla matkalla kohti Euroopan Liittovaltiota eli EL:ta.

Liittovaltioistumiseen liittyvät harmonisoinnit ja Brysselin ohjaus kohdistuu rankalla tavalla tulonsiirtoja vastanottaviin kansalaisiin ja perheisiin, ja säätelee muutoinkin luvin ottein kansakunnan elämää.  Kun tämä prosessi alkaa realisoitua, monet havahtuvat.

*

Euroopan yhteiset velkakirjat, yhteiset piirongit, yhteiset vallat.

Kreikan, Italian, Ranskan ja monen muun kiikunkaakun –valtion finanssit sekoavat pienestäkin tärähdyksestä.  Koko Euroopan finanssirakennus on kuin nitroglyseriinitehdas, se ei siedä tärähdyksiä eikä sytykkeitä: niitä torjuessa rahaa palaa ja paljon.  Noiden roihujen torjuntaan menevä raha on pois kansalta ja kansalaisilta.  Lähes koko 2000-luvun jatkunut Eurosopeuttaminen ja Euro-bailauttaaminen monine liitännäsitoimenpiteineen ovat olleet rankka kuuri ja raskaalla kädellä Euroopan poliittista todellisuuta murentanut voima.

Mutta kaikkineen se on ollut vasta varovaista lämmittelyä sitä varten, mikä meillä on edessämme.

*

Suomeen suoraan tai välillisesti kohdistuva turvallisuuspoliittinen kriisi

Poliittisella, taloudellisella tai sotilaallisella painostuksella pyritään tietoisesti vaikuttamaan valtion päätöksentekoon ja toimintaan. Niin kutsutussa hybridisodankäynnissä yhdistyvät sotilaalliset ja ei-sotilaalliset keinot

*

Energiansaannin vakavat häiriöt

Energiansaanti pätkii jostain yleisistä syistä: ihmisten kodit kylmenevät, ruokaa ei voi tehdä, lautasia pestä. Kohta ei lautasia tarvitakaan.

Sähköenergian saannin häiriintyminen vaikuttaa koko yhteiskuntaan. Kantaverkon osalta suuri riski on samanaikaisesti kaksi suurta häiriötilannetta huippukulutuksen aikana. Tällainen tilanne voi olla esimerkiksi suuren ydinvoimalaitoksen ja tuontiyhteyden yhtäaikainen vikaantuminen. Tällöin pahin kuviteltavissa oleva tilanne on, että koko sähköjärjestelmää koskeva yhteiskäyttö romahtaa ja sen seurauksena koko kantaverkko kaatuu. Lisäksi maakaasun paine putkessa putoaa, Venäjä painostaa.

*

Vakava ydinvoimaonnettomuus Suomessa tai lähialueilla

*

STT, 15.6.2017:

Työllisyystavoite karkaa käsistä, valtiontalouden tasapainottaminen vaatii lisätoimia.

Hallituksen tavoite nostaa työllisyysaste 72 prosenttiin vuoteen 2019 mennessä ei ole toteutumassa, joten valtiontalouden tasapainottaminen vaatii lisätoimia, toteaa Valtiontalouden tarkastusvirasto.

*

Kybertoimintaympäristö häiriintyy

Valtiollinen toimija tai esimerkiksi terroristijärjestö saattaa pyrkiä horjuttamaan yhteiskunnan toimintaa levittämällä disinformaatiota, häiritsemällä tietoverkkoja tai painostamalla poliittisia päättäjiä ja valtionjohtoa tiettyjen tavoitteiden saavuttamisessa. 

Infosota yhdessä yhteiskunnan keskeiset toiminnat lamauttavan kyberiskun kanssa.

*

Talouselämä, 15.6.2017:

Suomen nuoret aikuiset valuvat joukolla toimeentulotuen käyttäjiksi – Merkittävä rajapyykki lähestyy

Perustoimeentulotuen saajien määrän ei tarvitse lisääntyä enää paljon Suomen nuorten aikuisten keskuudessa, kun heidän osuutensa ylittää kymmenen prosenttia ikäryhmästä 18–24 vuotta.

Perustoimeentulotuen saajia oli toukokuussa Suomessa 234 000, joka on 4 prosenttia väestöstä. 18–24-vuotiaita tuen saajista oli 42 000, mikä on 9 prosenttia ikäryhmästä. Alle 18-vuotiaita tuen saajia oli 61 000, kertoo Kela tiedotteessaan.

Tuen saajista eläkeikäisiä eli 65 vuotta täyttäneitä oli 5 000, joka on alle prosentti väestöstä.”

http://www.talouselama.fi/uutiset/suomen-nuoret-aikuiset-valuvat-joukolla-toimeentulotuen-kayttajiksi-merkittava-rajapyykki-lahestyy-6657508

*

Maailmanlaajuisesti tai Suomen lähialueilla esiintyvät vakavat tarttuvat taudit

Laaja influenssapandemia puhkeaa keskimäärin 10–40 vuoden välein ja se on yhteiskunnan kannalta merkittävä riski. Normaalia kausi-influenssaa laajemman influenssapandemian yhteydessä voisi sairastua 25–35 prosenttia väestöstä.

*

Mutkikas aika

Nämä ja monet muut riskit, jotka vakaammassa tilassa kenties pystyisimme hoitelemaan yksi kerrallaan, voivat nyt olla tuhoisa pommi.

Ne voivat laueta päälle, ei harvakseltaan ja tapaus kerrallaan, vaan sarjana tai suorastaan ryppäänä.  Ja kun mittakaavat ovat niin isoja kuin ovat, ei aikakaan auta: kunkin ison rysmeen hoiteluun menee Euro-ongelmista nähdyt arvaamattoman pitkät vuodet.  Siinä pelissä 10 vuoden hoitoajat eivät ole mitään, ajanjaksot saattavat olla sukupolvisia tai ylisukupolvisia, eli käytännössä ikuisuusprojekteja.

Kun näitä sitten, vaikka harvakseltaankin laukeaa, meillä on aina kasvava määrä pulmastoja, joiden vaatimat kustannukset kumuloivasti leikkaavat muuta käyttötaloutta.

Tässä kasvualusta tuhoavan koville protesteille, tässä jäinen maaperä tyytymättömyyden talven tulla.

*

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (12 kommenttia)

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Pääpiirteissään samansuuntainen arvio kuin olen kirjoittanut muutamissa viime päivien blogiteksteissäni.

Lyhyesti sanottuna Perussuomalaisen puolueen kannatukseen tulisi vähitellen alkaa suhtautua vakavasti sen sijaan, että sitä yritetään lakaista maton alle poliittisilla vippaskonsteilla tai pelkällä naureskelulla ja pilkanteolla.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Niin mikä se on se halla-ahon sinun mielestäsi kanavoima tai neutralisoima katkeruus. Ettei saa sanoa N-sanaa? Että rasismi ei olekaan kivaa?
Onko Nsanan sanominen ennen paheksuntaa ollut joku tärkeä perusoikeus! Ei ole. Jollei hommaforumit olisi rummuttaneet sitä kukaan ei välittäisi.
Ihme teesi. Siis eka kappale sun tekstiäsi.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Tässä yksi tämän viikon teksteistäni, jossa yritän hahmotella noita katkeruuden tms. alkulähteitä:

Tarkoitus pyhittää keinot?

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

2#

Mikä on (halla-ahon) kanavoima ja neutraloima katkeruus?

Tässä ollaan ytimessä. Ainakin itse tarkoitin sitä kokemuselämystä jonka syntymekanismissa keskeisiä elementtejä ovat sellaiset asiat kuin: valtion vetäytyminen, privatisaatio, finanssisaatio, globalisaatio etc, joiden keskeisiä vaikutuksia ja liitänmäisiä ovat ilmiöt jotka ns. tavallinen kansalainen kokee potkimisena, ulkokehälle tai vallan ulos joutumisena. Tunne ja havainto että itse ei ole muuta kuin kuivunutta koiranpaskaa jota "muut" ja "nuo" tallovat ja potkivat sivuun ja poissilmistä, kun samaan aikaan on sitten olemassa joitain omaan pitelemättömään arvoonsa kohotettuja käsitteitä, ihmisryhmiä ja yksittäisiä ideoita, ainoaa oikeaa ajattelua yms.

Oma todettu merkityksettömyys, tai merkitys vain negaation tai kirotuksi julistamisen kautta versus kritiikittä saints- tasoon koroitetut tietyt "oikeat" asiat käsitteet tyypit.

Tämä on karkea pohjapiirros, ja vain spontaani schketch- piirrelmä, mutta parempiakin on. En nyt ala kokoamaan niitä tähän.

Eli perusta on arkisessa elämässä, reaalimaailmassa ja sen todellisuudessa - niin koetussa kuin rationaalisesti tiedostetussa
- mutta se heijastuu tajunnalliseen todellisuuteen.

Usein se sitten vain kiteytyy tuollaisiin itse ongelman kannalta triviaaleihin kiistoihin kielletyistä sanoista, kirjoista, symboleista, vääristä ajatuksista, ajatusrikoksista jne.

Blogini on arkinen sosiologiseen ja ryhmäpsykologiaan keskittyvä kehitys-skenario.

Yritin arvioida, miten viime päivien jälkeen syntynyt halla-aholainen puolue jatkossa toimii ja vaikuttaa Suomessa.

Ikäväkseni joudun toteamaan että puolueräjähdys ja Halla-ahon puheenjohdolla nyt toimiva Perussuomalaiset -puolueen valtiolliseen kirkonkiroukseen julistaminen ei poista Suomesta niitä merkittäviä yhteiskunnallisia ongelmia ja kovenevia jännitteitä, jotka toimivat radikaalisen oikeistoliikehdinnän kasvualustana.

Tuo alhaalta ja ihmisarjesta kumpuava kritiikki ja vihaksi terävöityvä voima purkautuu jotenkin.

Valtavirtaisen yleispuolueen sateenvarjon alla olisi kenties ollut toivoa pitää se edes jossain määrin parlamentaarisena ja sen määreitä kunnioittavana voimana.

Soinilaisten opportunismi tihensi ja eriytti osan prussuomalaisuutta nuivaksi voimaryhmitymäksi, jonka pesätikko soinilaisuuteen oli väistämätön; nyt se tapahtui nähdyn kaltaisena käenpojan suorittamana pajulinnun pesän täydellisenä, mutta huom. laillisena huostaanottona.

Mikä voima enää voi pidätellä PS:ää voimistamasta selektivistä ohjelmaansa ja sen toteutusta? Tuleeko tämäkoveneva linja ja siihen uiva luotsikalaparvi pitkään pysyä pelkkänä poliittisena puolueliikkeenä? Eipä tietenkään, eihän se ydinosiltaan ole sellainen alkuaankaan ollut, mitä nyt lumeeksi tarkoituksenmukaisuussyistä on sellaista imitoinut Soinin ääntenkerääjänä toimiessaan.

Johtaako uusi tilanne radikaalioikeistolaisen liikkeen syrjemmän sektion ajautumiseen entistä rajumpiin irtiottoihin, jopa kriminelleihin otteisiin.

Tuntuu että tuohon kysymykseen vastaaminen kielteisesti on, prosessin kokonaisdynamiikka huomioiden, vaikeaa.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Kun hahmottelemme tulevaisuutta ja sen uhkia, muistanemme:

Lineaarisen ajan kausi on ohi:
Elämme epälineaaristen kehityskulkujen aikaa.

Jos joskus oli aika, jolloin panos kapinan ja vihan kukistamiseksi kävi suoraviivaisella toiminnalla, esimerkiksi miekalla, sellaisen aika on ohi. Panos - Tuotos -suhde ei tässä mielessä toimi. Voit nujertaa yhden tai kaksi, mutta jos asialla on vetovoimaa, juuri tuo, nyrkitys, saa monet nousemaan toisaalla noiden menetettyjen tilalle.

Erottakaamme "Suunnittelu" ja "Valmistautuminen". Molempia tarvitaan, mutta niiden välinen ero on hyvä tunnistaa (myös Jyväskylän puoluekokouksen 2017 jälkeisten vaiheiden suhteen: Oliko sittenkin niin, että PS:n soinilaiset valmistautuivat skenaroiden erilaisiin toimintatilanteisiin. Mutta eivät sittenkään suunnitelleet sitä, mikä sitten tapahtui?).

Aikajänne monessa kehityskulussa on aivan "sekaisin". Voimme sanoa: Aika on surrealistisoitunut.
Aika jonkin kehityskulun inkubaatiotilasta eli kehtotilasta sen seuraavaan, ilmenemistilaan, voi vaihdella täysin kokemusperäistä tietoa vastaamattomalla tavalla, joko hidastuneen ajan kuluessa, - tai mikä vielä hämmentävämpää, nopeutuneen ajan kuluessa.

*

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Epälineaarisista kehityskuluista:

Havainne,

"Järvessä kasvaa lumpeita.
Joka päivä lumpeenlehtien peittämä alue kaksinkertaistuu.

Jos lumpeenlehdet täyttävät koko järven 48 päivässä, kuinka kauan kestää, että järvi on peittynyt puolilleen?"

*

Tämän monille tutun esimerkin keskeisin opetus liittyy siihen, että alussa merkittäväkään "tartunta" ei erityisemmin näy, eikä erotu havaintokentässämme.

Sitten kun se näkyy, todella, alkaa olla jo myöhäistä.

Monet suursäämuutoksista huolissaan olevat tunnistavat tämän pointin mm. mannerjään sulamista koskevan debatin yhteydessä.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Aikamoista mansplaininkia. Toinen linkkaa oman juttunsa sen sijaan että vastaisi, toinen vetää jotain käsittämättömiä monologeja. Kiitti mulle riitti.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Ja minä kun yritin jatkokommentaareilla konkretisoida ja selventää puhettani..

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Elinkeinoelämän vinkkelistä - poliittisesti ulkopuolisena - varsin aktiivisena tarkkailijana näen tilanteen näin:

Hallituksen tulokset ja tulevaisuuden aikomukset perussuomalaisten osuudelta eivät todellisuudessa kelvanneet radikaalisiivelle. Muuten ei koko viiden ministerin porukkaa oltaisi lakaistu maton alle. Ja se, ettei aikomukset riitä päätettiin jo ehkäpä vuosi sitten tai aikaisemmin (ehkä 2015 lopulla, jolloin paljon tapahtui). Troijan hevonen oli tyrkyllä valtakunnan tärkeimpään elimeen. Sitä ei olisi muut hallituspuolueet (=äänestäjänsä) hyväksyneet.

Pilliin puhallettiin puolueen sisältä niitten henkilöiden toimesta, jotka ovat oppineet ja joilla on jo kokemusta mitä yhteistyö ja Suomen kehittäminen todellisuudessa tarkoittaa. Ollaan kuitenkin esim. elinkeinoelämän näkökulmasta hyvin herkässä tilanteessa. Poliittisella puolella tässä ei juuri voittajia ole. Yhteiskunnan ja yksilöitten kannalta kylläkin. Herkkyys nähdä asiat on kohonnut.

Tilanteen kärjistyminen ja myös selkiytyminen on yhteiskunnan jatkokehityksen kannalta voitto. Ei tappio. Jokaisen on helpompi valita puolensa. Uskon, että luottamus henkilötasoilla kasvaa enemmän kuin puoluetasolla. Itse olen äänestänyt jo 30 vuotta henkilöä. Pari pettymystä on tullut. Siihen mahtuu 5 eri puoluetta.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Nykyisten populistien jakautuminen on federalisteille helpotus. Ehkä tuleva vasemmistopopulismin aalto saa federalistien hyväksynnän, koska vasemmisto kannattaa yleensä yhtynyttä Eurooppaa. Federalisteilla tarkoitan tässä seuraavia puolueita: Kepu, SDP, Kok, KD, RKP ja Vasemmistoliitto.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Ilta-Sanomat 17.6.2017 :

Pääkirjoitus:

"Perussuomalaiset matkalla marginaaliin"

Lehti esittää joitakin pikagallup-tietoja. Niiden mukaan vastanneista c. 25 prosenttia tai ylikin on vastannut että äskeiset käänteet ovat vähentäneet valmiutta äänestää perussuomalaisia.

Mutta 5%:n kohdalla halukkuus on noussut.

Olisi mielenkiintoista kuulla vaikka prof. Pertti Suhosen näkemys siitä, miten relevantti kyseinen gallup oikein on. Mitä se mittasi tai mittasiko mitään?

Äkkiseltään vaikutti pikemminkin pelkältä klikkausmateriaalilta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset