Veikko Huuska

Onko Ruotsi liittymässä euroon?

Onko Ruotsi liittymässä Euroon?

*

Eurosta, sen siunauksellisuudesta ja peruuttamattomuudesta.  Sekä siitä, onko Ruotsi liittymässä Euroon. Ynnä Euroopan Unionin uudesta asennosta, Saksan ja Ranskan mahdollisen dvoikan lähtiessä liikkeelle?

*

Ruotsi liittymässä Euroon?

Perussuomalaisten Jyväskylän puoluekokouksen, sekä siellä tapahtuneen sisäisen voimasuhdekeikauksen ja usein toistetun ”totaalisen isänmurhan” leimaamaa hektistä viikonloppua (10.-11.6.2017) väritti yllättävä uutinen. 

Entinen pääministerimme Paavo Lipponen esitti Helsingin Sanomien uutisartikkelissa, että Ruotsi on liittymässä Euroon, jopa mahdollisesti nopeallakin aikataululla. 

Siellä käydään asiasta debattia, ja erityisesti ex-pääministeri Göran Persson on aktiivisesti hanketta puuhaamassa.  Perssonin puolue, sosialidemokraatit, ovat Ruotsin ruorissa juuri nytkin, samoin kuin silloin kun Eurohanke oli kuumana, ja Suomi liittyi pyrkiessään ytimiin, ja Ruotsi jätti liittymättä.  –

Lähde: HS, 10.6.2017.  Lue koko artikkeli täältä: http://www.hs.fi/paivanlehti/10062017/art-2000005248041.html

*

Kokeneena EU-vaikuttajana tunnettu Lipponen patistaa pääministeri Sipilää

”Hän patistelee pääministeri Juha Sipilää (kesk) nykyistä aktiivisempaan EU-politiikkaan.

Suomella on nyt kiire asemoida itsensä Euroopan unionissa uudelleen, Lipponen sanoo. EU-maiden yhteistyön syveneminen etenee moneen eri tahtiin, ja Lipposen mielestä Suomen paikka on nopealla kaistalla, Saksan ja Ranskan imussa.

Ranska ja Saksa aloittavat Lipposen arvion mukaan loppuvuodesta Saksan vaalien jälkeen intensiivisen EU:n uudistamisen, ja Suomen on oltava mukana.

”Tämä on ajolähtötilanne, ei ole mitään kesälomaa. Euroopan aikataulu ei katso Suomen kesäsesonkia, ja valtioneuvoston edustajien pitää olla nyt tapaamassa kollegoitaan Euroopassa. Nyt on se vaihe, kun on mahdollisuus vaikuttaa, ja liikkeellä pitäisi olla tiiviisti.”

Lipponen uskoo Saksan vaalien olevan melkoinen veden­jakaja. ”Kyse on eurooppalaisesta johtajuudesta ja EU:n kehittämisestä. Saksan vaaleilla on merkitystä kaikkien jäsenmaiden kansalaisille.”

*

Ruotsi

Ranskan ja Saksan uusi ”parivaljakko”-kuvio ei ole kellekään uusi.  Mutta monelle taitaa tulla yllätyksenä että Ruotsi havittelisi Euron jäsenyyttä.

Näin Paavo Lipponen HS:ssa 10.6.2017:

Suomi, Ruotsi ja Tanska ovat olleet monissa kysymyksissä varsinkin talouspolitiikassa Britannian linjoilla. Enää tätä linjaa ei ole, joten asioita täytyy ajaa itse.

”Kaikkien kolmen maan on ymmärrettävä, että nyt pitää olla nopea ja mennä mukaan ensimmäiseen aaltoon ja ytimeen. Silloin voidaan tukea Saksaa ja sen järkevää politiikkaa.”

Saksa ei ole immuuni populismille ja myllerryksille, ja sitä on tuettava, Lipponen sanoo. Hänestä tilanne on nyt sellainen, ettei olisi ihme, jos nähtäisiin euroon liittyvä Ruotsi.

”On ymmärrettävä, mitä kello on lyönyt. Ystäväni Göran Persson [Ruotsin entinen pääministeri ja entinen sosiaalidemokraattisen puolueen puheenjohtaja] suorastaan pauhaa euroon liittymisen puolesta.”

Lähde: HS, 10.6.2017; http://www.hs.fi/paivanlehti/10062017/art-2000005248041.html

*

Itse asiassa Paavo Lipponen on pitänyt Ruotsin Euro-hanketta esillä toistuvasti.

Tammikuussa Lipponen kysyi Demokraatin palstoilla (13.1.2017):

”Tekikö Ruotsi hylätessään euron?  Paavo Lipponen sivaltaa: ”On naurussa pitelemistä”.”

”Lipponen arvioi, ettei euron hyötyjä tai haittoja voi mitata vain taloudellisin perustein.

”Kun Göran Perssonin hallitus ajoi Ruotsin Emu-jäsenyyttä, se perustui varmasti ­kokonaisharkintaan. Niin tehtiin meilläkin. On naurussa ­pitelemistä, kun toitotetaan, kuinka Ruotsi teki viisaan ratkaisun, kun päätti kansanäänestyksen perusteella olla menemättä euroon. Tänäkin päivänä Göran Persson puhuu voimakkaasti Ruotsin euro-jäsenyyden puolesta.”

Lipponen sanoo, että jälkiviisastelun sijaan tulisi keskittyä keskustelemaan siitä, mitä euro-yhteistyölle pitäisi tehdä tästä eteenpäin. Suomella on edessä tiukkojen valintojen aika Euroopan unionissa, hän kirjoittaa.”

 -  Näin siis Demokraatti-lehti 13.1.2017.

Lue artikkeli täältä: https://demokraatti.fi/tekiko-ruotsi-viisaasti-hylatessaan-euron-paavo-lipponen-sivaltaa-on-naurussa-%C2%ADpitelemista/

*

Lipposen mukaan eurossa ei ole vika, jos asioita ei osata hoitaa.

”Ruotsi on elänyt niin kuin eurossa pitää, Suomi ei. Kilpailukyky menetettiin, kun porvarijohtoinen politiikka sotki työmarkkinat. Kun porvarit ovat johtaneet maata nyt 14 vuotta ja niin on mennyt kuin on mennyt, toivoisi, että Juha Sipilän (kesk) hallitus muodostaisi poikkeuksen. Kiky-sopimuksella onkin korjattu hintakilpailukykyä. Nousu on mahdollinen.”

Demokraatti, 13.1.2017.

*

Euro 15 vuotta

Euron käyttöönoton (1.1.2002) 15-vuotispäivään liittyen HS kysyi useilta talousasiantuntijoilta heidän kantojaan euron hyödyistä ja haitoista.

Helsingin Sanomat, 30.12.2016:

”Ekonomistit HS:n laajassa kyselyssä: Euro on epäonnistunut, haitat Suomelle hyötyjä suuremmat

Euro otettiin Suomessa käyttöön käteisvaluuttana 15 vuotta sitten eli vuoden 2002 alussa. Onko yhteisvaluutasta on ollut Suomelle hyötyä vai haittaa verrattuna omaan vapaasti kelluvaan valuuttaan?”

Taloustoimittaja Petri Sajari/HS kirjoitti tuolloin:

Suuri osa Helsingin Sanomien kyselyyn vastanneista ekonomisteista on sitä mieltä, että eurosta on ollut Suomelle enemmän haittaa kuin hyötyä.

Valtaosa heistä katsoo, että vapaasti kelluva oma valuutta olisi vauhdittanut Suomen elpymistä vuonna 2012 alkaneesta taantumasta. Vastausten perusteella voi tehdä johtopäätöksen, että euro on Suomen näkökulmasta epäonnistunut.

Tunnelma oli toinen vuodenvaihteessa 15 vuotta sitten, jolloin euro otettiin käyttöön käteisvaluuttana. Vaikka pakkanen oli kireä koko maassa ja lumivaippa peitti maan, monet ­jonottivat pankkiautomaateille nostamaan uusia euroseteleitä.

Markka oli historiaa, ja Suomi oli siirtynyt lähemmäksi Euroopan unionin ydintä kuin koskaan aikaisemmin.

Taloustieteilijät olivat varoit­taneet talous- ja rahaliiton perustavanlaatuisista suunnitteluvirheistä 1990-luvulta saakka. Varoitusten keskeinen ajatus oli se, että yhteinen rahapolitiikka edellyttää yhteistä finanssipolitiikkaa – toisin sanoen yhteistä budjettia.

Yhteiseen finanssipolitiikkaan ei ollut poliittista valmiutta, mutta rahaliitto perustettiin silti. Politiikka sai talouden lain­alaisuuksia suuremman paino­arvon
.”

*

”HS:n kyselyssä euron haittoja korostavat etenkin tutkimuslaitosten ja pankkien ekonomistit.

Hyötyjä painottavat suhteellisesti enemmän akateemiset tutkijat. Tosin osa heistä katsoo myös, että kysymyksiin on mahdoton vastata.”

HS/Petri Sajari, 30.12.2016.

*

Tässä siteeratun HS:n artikkelin johdosta Paavo Lipponen kirjoitti Mielipidepalstalla 13.1.2017 tiukan vastineen, jossa hän totesi:

Helsingin Sanomat esitteli taannoisen 28 ekonomistin eurokyselyn (Talous 30.12.)http://www.hs.fi/talous/art-2000005025886.html harhaanjohtavasti. Enemmistö ekonomisteista (15) ei ottanut kantaa, onko eurosta ollut enemmän haittaa kuin hyötyä, vaan problematisoi ­asian. Lopuista yhdeksän mielestä haittaa oli enemmän, neljän mielestä nettohyötyä. Kuitenkin HS otsikoi ekonomistien tyrmänneen euron.

Tältä pohjalta, lehden luotua oman totuutensa, järjestettiin lukijaäänestys. Samaan post faktaan nojaten asiaa kommentoi pääkirjoitustoimittaja Paavo Rautio (HS Merkintöjä 11.1.)http://www.hs.fi/paivanlehti/11012017/art-2000005039741.html.

Eurossa ei ole vika, jos asioita ei osata hoitaa. Ruotsi on elänyt niin kuin eurossa pitää, Suomi ei. Kilpailukyky menetettiin, kun porvarijohtoinen politiikka sotki työmarkkinat. Kun porvarit ovat johtaneet maata nyt 14 vuotta ja niin on mennyt kuin on mennyt, toivoisi, että Juha Sipilän (kesk) hallitus muodostaisi poikkeuksen. Kiky-sopimuksella onkin korjattu hintakilpailukykyä. Nousu on mahdollinen.”

Linkki: HS, 13.1.2017; http://www.hs.fi/mielipide/art-2000005042453.html

*

Lipponen jatkoi:

”Euron hyötyjä tai haittoja ei voi mitata vain taloudellisin perustein. Kun Göran Perssonin hallitus ajoi Ruotsin Emu-jäsenyyttä, se perustui varmasti ­kokonaisharkintaan. Niin tehtiin meilläkin. On naurussa ­pitelemistä, kun toitotetaan, kuinka Ruotsi teki viisaan ratkaisun kun päätti kansanäänestyksen perusteella olla menemättä euroon. Tänäkin päivänä Göran Persson puhuu voimakkaasti Ruotsin euro-jäsenyyden puolesta.”

Hänen loppupontensa kuului näin:

”Jälkiviisastelun sijaan tulisi keskittyä keskustelemaan siitä, mitä euro-yhteistyölle pitäisi tehdä tästä eteenpäin. Suomella on edessä tiukkojen valintojen aika Euroopan unionissa.”

*

Ilta-Sanomat kirjoitti Lipposen HS-mielipidekirjoituksen jälkeen (IS, 13.1.2017):

Lipposen mukaan porvarit ovat sotkeneet työmarkkinat.

- Eurossa ei ole vika, jos asioita ei osata hoitaa. Ruotsi on elänyt niin kuin eurossa pitää, Suomi ei, Lipponen kirjoittaa.

Lipposen mukaan ongelma on Suomen työmarkkinoissa, jotka on sotkettu "porvarijohtoisella politiikalla".

Lipponen on syyttänyt porvarihallituksia Suomen ongelmista aiemminkin.

Ylen Ykkösaamussa joulukuussa 2015 Lipponen sanoi, että kilpailukyky menetettiin Matti Vanhasen (kesk) toisen hallituksen aikana, jolloin puututtiin työmarkkinoihin tavalla, joka johti palkankorotuskierteeseen.

- Voidaan kysyä miten tähän on tultu. Meillä on ollut porvarillinen johto Suomessa vuodesta 2003. Viisi porvarillista pääministeriä ennen Juha Sipilää. Tänä aikana kilpailukykymme on menetetty, Lipponen sanoi Ylellä.”

Lähde: IS, 13.1.2017; http://www.iltalehti.fi/uutiset/201701132200053166_uu.shtml

*

Hesari/Sajari, laaja versio em. euroa koskevasta artikkelista täällä.  Kannattaa lukea:

http://www.hs.fi/talous/art-2000005025886.html

*

Summa summarum

Miten tähän tilanteeseen – Euroopan Unioinin uudet haasteet, ja siihen liittyen Suomen ”kiire asemoida itsensä Euroopan unionissa uudelleen” – soveltuu käsillä oleva hallituskriisi?

Jos Ruotsi todella on havittelemassa paikkaa Euron piirissä, miten toimii Suomi?

*

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (17 kommenttia)

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

*
Summa summarum

Miten tähän tilanteeseen – Euroopan Unioinin uudet haasteet, ja siihen liittyen Suomen ”kiire asemoida itsensä Euroopan unionissa uudelleen” – soveltuu käsillä oleva hallituskriisi?

Jos Ruotsi todella on havittelemassa paikkaa Euron piirissä, miten toimii Suomi?
*

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Venäjä-yhteistyöstä:

Viime viikonvaihteessa Pietarin talousfoorumin yhteydessä Schröder ja Saksan nykyinen ulkoministeri Sigmar Gabriel, demari hänkin, istuivat presidentti Vladimir Putinin kanssa iltaa pikkutunneille.

”Tiesin sen kyllä”, Lipponen sanoo. ”He ovat aikaisemminkin tavanneet toisiaan. Minä näkisin, että tällaisissa tapaamisissa haetaan tietä eteenpäin, pohditaan, millaista yhteistyötä Venäjän kanssa voidaan tehdä.”

Lähde: HS, 10.6.2017; http://www.hs.fi/paivanlehti/10062017/art-20000052...

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Siteeraan vielä:

"Paavo Lipponen: EU-politiikassa on päällä ajolähtö – ”pitää olla nopea ja mennä mukaan ensimmäiseen aaltoon”

Lipponen patistaa Suomea mukaan EU-maiden yhteistyön rivakkaan syventämiseen."

HS, 10.6.2017.

*

Oltakoon Euroopan Unionin tilasta mitä mieltä hyvänsä, lienee kuitenkin Suomen etu, että olemme hereillä ja pohdimme intensiivisesti, mitkä ovat meidän tavoitteemme ja keinomme nyt ja tässä tulevassa, Saksan ja Ranskan johdolla (ilman Englantia) tapahtuvassa uuden EU:n muotoilussa.

Se vaatii ilman muuta Suomen vahvaa pohdintaa ja vahvaa esiintymistä.

Miten siihen soveltuu hallituskriisi? Minä vain kysyn.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Päätoimittaja Markku Huusko kirjoitti blogissaan 29.3.2017:

"Ruotsalainen joka unelmoi eurosta"

http://markkuhuusko.puheenvuoro.uusisuomi.fi/23447...

"Kansallismieliset populistit virittelevät hankkeitaan irrottautua eurosta ja jopa koko Euroopan unionista, mutta trendit maailmalla voivat mennä myös ihan toiseen suuntaan.

Jopa Ruotsi, jonka ikiomaa kruunua moni suomalainen markasta unelmoija pitää ihanteellisena esimerkkinä, saattaa päätyä vielä yhteisvaluuttamaaksi.

Tämän mahdollisuuden nosti esille Ruotsin entinen pääministeri Göran Persson, joka Kauppalehden haastattelussa totesi maanantaina, että pienestä omasta valuutasta on pidemmän päälle haittaa taloudelle.

Persson, joka on demari ja yhteisvaluutan pitkäaikainen kannattaja, arveli että Ruotsi liittyy euroon ”ennemmin tai myöhemmin”, kun kansan tuki sille joskus toteutuu. Mies myöntää, että hänen unelmansa toteutumiseen voi kulua 20 vuotta. (Lue Göran Perssonin koko haastattelu täältä)

Suomessa elinkeinoelämä ja ay-liike ovat vahvasti sitä mieltä, että ”Suomen paikka on EU:n keskiössä”, kuten ne vastikään tiedottivat. Ne arvostavat vakaata toiminta ympäristöä, mutta muistuttavat tulevien vuosien suurten kysymysten liittyvän muun muassa ”EU:n rakenteiden ja talous- ja rahaliiton uudistamiseen”."

Kannattaa lukea Markun koko juttu /hyviä linkkejä + kommenttikeskustelua:

http://markkuhuusko.puheenvuoro.uusisuomi.fi/23447...

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Göran Persson on menneen talven lumia politiikkona. Hän elelee nykyään kartanon omistajana (punainen vaate perinteiselle työväenliikkeelle). Hänellä on tuskin minkäänlaista valtaa jäljellä. Paavo Lipponen ja Göran Persson ovat molemmat poissa päivän politiikasta.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Ruotsi ei liity euroon. EU ja liittovaltiokehitys tässä Suomen hallituskriisissäkin on takana, poliitikot ovat menneet tekemään sopimuksia ja lupauksia joista eivät tahdo kertoa kansalle, maahanmuutto ja taakanjako on yksi näistä EU-vastuista. Typerää että nämä poliitikot jotka suurimpaan ääneen kailottavat demokratiasta ovat viimeisiä jotka sitä Suomeen haluaisivat.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Juuri näin.
Nyt kun Suomessa on tämä itseaiheutettu hallituskriisi, on syytä muistaa kaikki nämä, eräitä kertoja jo mainitut, riskit, jotka Euroopassa odottavat:
Euro,
pankit,
korot,
pakolaiset,
sitoumukset.

Kyllä on ladattu paljon lastia Suomen kansalaisille maksaa, maksaa, maksaa..

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Eurooppalaiset pankit, varsinkin Italiassa ja Ranskassa ovat täynnä roskalainaluokkaan laskettavia velkapapereita. Yhteisvastuuta nyt huudellaan Ranskasta kun homma hajoaa käsiin.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

*

”Sverige måste säga ja till euro senast 2025”
eli RUOTSIN ON SANOTTAVA KYLLÄ EUROLLE VIIMEISTÄÄN VUONNA 2025”.
Näin otsikoi Aftonbladet 22.5.2017.
Eli tässä ei ole todella kyse vain ex-PM Göran Perssonin mielipiteestä tai mieliteosta.
Aftonbladet kirjoitti 22.5.2017:
”EU-kommissionen ska nästa vecka ha ett möte om eurons framtid.
Inför mötet har dokument läckt ut till tidningen Frankfurter Allgemeine.
Enligt läckan ska samtliga medlemsländer, även Sverige, ha infört euron som valuta senast 2025.”
*
”I nästa vecka, den 31 maj, kan EU-kommissionen offentliggöra sitt förslag angående eurons framtid.
Två ansvariga EU-kommissionärer träffade nyligen nyckelpersoner i EU-parlamentet för att i förväg berätta om planerna och förankra sina förslag. Det är minnesanteckningarna från detta möte som den tyska tidningen Frankfurter Allgemeine har tagit del av, något som SVT var först att rapportera om.”
eli:
”Ensi viikolla (kirjoittettu siis 22.5.) eli 31.5.2017
EU-komissio komissio julkaisee ehdotuksensa koskien euron tulevaisuutta.

Kaksi (Euron tulevaisuudesta) vastuussa olevaa EU-komissaaria tapasi vastuussa olevia avainhenkilöitä EU-parlamentissa hiljattain ja kertoivat etukäteen suunnitelmista ja tuen saamisesta ehdotuksilleen.
Nämä asiat ilmenevät kokouksesta laaditussa muistiossa joka on vuodettu Saksalaiselle Frankfurter Allgemeine –sanomalehdelle on todennut, ja josta Ruotsin TV on ensimmäisenä kertonut.”
*
Suomessa tämä uutinen tai ennakkoviesti ei ole (tietenkään) mennyt levitykseen.
*
Aftonbladet kertoo vielä:
Senast 2025
I dokumenten framgår det att målet är att samtliga EU:s medlemsstater ska införa euro som valuta senast år 2025.
Tanken är att parlamentet ska få kontroll över valutan. Eftersom alla medlemsstater i dag inte har euro, så sker mötena kring valutan i möten mellan euro-ländernas finansministrar.
Man vill att kontrollen över valutan ska bli mer demokratisk.”
eli:
”VIIMEISTÄÄN 2025
2025

Asiakirjoista selviää, että tavoitteena on, että kaikki EU: n jäsenvaltioiden tulisivat ottamaan käyttöön euron valuuttanaan viimeistään 2025.

Ajatuksena on, että parlamentti voi valvoa valuutta. Koska kaikki jäsenvaltiot tänään eivät ole eurossa, tämä tapahtuu valuuttakokousten avulla, joihin osallistuvat euro-maiden finanssiministerit.

Valuuttaa halutaan hallita keinoin, jotka olisivat demokraattisempia.”

Lähde: http://www.aftonbladet.se/nyheter/a/lP29A/sverige-...
*

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

*

KLIPPEJÄ
22.5.2017:
Sverige ska ha euron som valuta senast 2025
Katso: https://tv.aftonbladet.se/abtv/articles/217474 Kesto 58 sekuntia.
*

22.5.2017:
Svenskarna säger nej - men EU kräver
https://tv.aftonbladet.se/abtv/articles/217459 Kesto 59 sekuntia.

*

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

*
22.5.2017:
Det finns inget som talar för att Sverige byter valuta
BRYSSEL. De uppseendeväckande mötesanteckningarna är möjligen sanna. Men de kommer inte att förverkligas.
”Danmark har ett formellt undantag från kravet i EU:s fördrag att alla medlemsländer så småningom skrotar sin gamla valuta och går över till euro.

Sverige har inget undantag borde alltså enligt de läckta anteckningarna från EU-mötet byta kronan mot euro senast om sju år.

Det kommer inte att ske. För det första är det ytterst sällan som EU tvingar ett medlemsland att göra något som det stark motsätter sig. Inte ens när de som i två aktuella fall Polen och Ungern anses bryta mot EU-fördragets grundläggande principer. Där handlar det bland annat om oberoende rättsliga processer och pressfrihet.

För det andra röstade svenska folket nej till att ersätta kronan med euro i folkomröstningen 2003. Och folkomröstningar är något man tar på stort allvar i Bryssel eftersom man här förstår att brott mot dem kan göra livet surt för den sittande regeringen.

För det tredje måste kronan ha varit knuten till euron under minst två år innan ett valutabyte kan ske. Den danska kronan är det och skuggar eurons värde trots att de inte har några planer på att gå över till den gemensamma valutan.”

Katso: http://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/a/b0...
*

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Silmään osui tällainen kommentti:

Ruotsilla on valuuttasopimus EU:n kanssa. Jos sitä sopimusta ei saa uusittua, niin Ruotsin täytyy jättäytyä koko EU:n ulkopuolelle. Tai sitten, liittyä rahaunioniin.
EU:lla on hienoinen kiristämisen mahdollisuus asiassa.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Wikipedia kertoo: Euroalue

"EU:n jäsenvaltioiden odotetaan liittyvän euroalueeseen, lukuun ottamatta Britanniaa ja Tanskaa, jotka saivat oikeuden pidättyä euron käyttöönotosta, sillä ne olivat jäseniä jo ennen Maastrichtin sopimusta.

Ruotsi muodostaa tästä kuviosta mielenkiintoisen poikkeuksen. Ruotsista tuli EU:n jäsen vasta Maastrichtin sopimuksen solmimisen jälkeen, mikä velvoittaa Ruotsia liittymään euroalueeseen heti, kun maa täyttää vaadittavat ehdot.[2]

Sääntöjen mukaan maan pitäisi ensin kuulua valuuttakurssimekanismi ERM II:een. Siihen osallistuminen on kuitenkin vapaaehtoista ja näin ollen Ruotsi on laillisen 'porsaanreiän' avulla välttänyt euroalueeseen liittymisen.

Neljä EU:hun kuulumatonta kääpiövaltiota – Monaco, Andorra, San Marino ja Vatikaanivaltio – ovat tehneet EU:n kanssa sopimuksen, että ne saavat käyttää euroa valuuttanaan. Myös Kosovo ja Montenegro käyttävät euroa valuuttanaan."

Lähde: https://fi.wikipedia.org/wiki/Euroalue

Katso myös:

EURO Area;
https://ec.europa.eu/info/business-economy-euro/eu...

Tätä ei liene suomeksi..

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

EU-Uutiset julkaisi 24.5.2017 edellisen pohjalta tämän uutisen:
(Lainaan röyhkeästi koko uutisen, koska lienee ainoa suomenkielellä saatavilla oleva uutinen?)

"Saksalaislehti väittää: Ruotsin täytyy ottaa euro käyttöön vuoteen 2025 mennessä"

Tekijä Satu Hotakainen -
Julkistanut: 6:53 24 toukokuu, 2017 Päivitetty: 10:04 25 toukokuu, 2017
https://eu-uutiset.fi/2017/05/24/saksalaislehti-va...

"Ruotsin täytyy ottaa euro käyttöön vuoteen 2025 mennessä, uutisoi saksalaislehti Frankfurter Allgemeine haltuunsa saamien asiakirjojen perusteella. Komissaari Valdis Dombrovskis ehätti kuitenkin jo kieltämään huhujen todenperäisyyden.

Tällä hetkellä yhdeksän 28 jäsenmaasta ei käytä yhteisvaluuttaa. Iso-Britanniaa ja Tanskaa kohdellaan poikkeuksina, mutta muut seitsemän maata sopivat aikoinaan ottavansa euron käyttöön liittyessään EU-alueeseen.

Nyt Euroopan komissio sisäpiiristä vuodettujen tietojen mukaan vaatii, että ne alkavat käyttää yhteisvaluuttaa.

Tietojen mukaan ideana olisi antaa EU-parlamentille “demokraattinen kontrolli” euroalueen talousasioista toisin kuin nykytilanteessa, missä euroalueen valtiovarainministerit tekevät päätöksiä suljettujen ovien takana.

EU-komissaari Valdis Dombrovskis kommentoi useammassa lehdessä uutisoitua huhua sanoen, että suunnitelmissa on kyllä “täydentää” euroalueen yhteistyötä, mutta siihen ei kuulu jäsenmaiden pakottaminen mukaan käyttämään yhteisvaluuttaa.

– Totta kai rohkaisemme kaikkia jäsenmaita ottamaan yhteisvaluutan käyttöön niin pian kuin ne pystyvät, mutta mitää aikarajaa ei ole asetettu, Dombrovskis sanoi uutistoimiston mukaan Business Insider Nordicissa.

Nykyisten EU-sopimusten mukaan Tanskalla olisi mahdollisuus kieltäytyä liittymästä euroalueeseen, mikäli komissio alkaisi pakottaa valtioita siihen.

Uusimmat EU-maat Kroatia, Romania ja Bulgaria eivät ole vielä saaneet hilattua talouttaan sille tasolle, että niitä hyväksyttäisiin europorukkaan."

Satu Hotakainen/EU-uutiset.fi
https://eu-uutiset.fi/2017/05/24/saksalaislehti-va...

*

Käyttäjän timonenonen kuva
Timo Nenonen

"Lipposen mielestä Suomen paikka on nopealla kaistalla, Saksan ja Ranskan imussa."

No jopas jotakin, johan noiden maiden pankkien pelastamiseen jo imuroitiin Suomelta omat ja lainatut varat.

Ei täällä ole mitään enää jäljellä, jota ne voisivat varastaa, vai onko?

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

"Suomen kiire asemoida itsensä uudelleen Euroopan Unionissa".

Siinä tärkein syy PS:n bannaamiseen Sipilän hallituksesta. Jankkaaminen arvoista, on poliittista retoriikkaa, jossa abstrakti ulottuvuus hämärtää tarkoituksen.

Euroopan kanssa tämä hallitus joutuu moniinmutapaineihin, joiden vaikeusasteita voimme vain kuvitella.

Veikkaan, että mielikuvitus ei oikein taivu hahmottelemaan odotettavissa olevien pulmiensyvyyttä ja laajuutta.

Käyttäjän markkulehto kuva
Markku Lehto

Hyvää, kattavaa ja kriittistä tarkastelua EU:sta ja eurosta. Mikäänhän ei ole koskaa heti valmista. Toisaalta, historiaan peilaten , voi kysyä, mikä on Suomen vaihtoehto, jos emme ole sisällä EU:ssa ja sen integraation tiivistämisessä ? Valitsemmeko sen PS, vai pitäisikö nyt sanoa jo PS / VU , -linjan, jossa luotamme vain itseemme ja uskomme pärjäävämme yksin ?

Toisaalta jo nyt on havaittavissa, että mitä enemmän haasteita EU:lle tulee Putinin, Trumpin ja Brexitin suunnista, sitä aktiivisemmin EU:ssakin aletaan toimimaan integraation syventämiseksi. Viittaan tässä esimerkiksi Kultarannan seminaarin viesteihin.

Onkin mielenkiintoista tämänkin foorumin tiimoilta havaita, kuinka yhden suomalaisen puolueen sisäiset sähläilyt, jonka galluppien mukainen kannatus tällä hetkellä ennen hajoamistaan oli n. 9 % paikkeilla, saa aikaan melkoisen mylläkän kautta linjan.

Kukaan ei tunnu kiinnittävän huomiota siihen mitä Kultarannassa mm. TP. , Norjan ulkoministeri, EU:n ulkoministeri ja Naton varapääsihteeri viestittivät. Kumpikohan on Suomelle tähdellisempää , PS -puolueen sisäiset sotkut vai se mitä EU:ssa alkaa tapahtumaan ?

Jos joku kerkiää PS / VU -tiimellyksen seuraamiselta ja sen päivittelemiseltä, voi käydä tutustumassa Kultarannan viesteihin oheisen linkin kautta:

http://areena.yle.fi/1-2855851

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset