Veikko Huuska

Mitä Persianlahdella todella tapahtuu?

Mitä Persianlahdella todella tapahtuu?

Onko kyseessä taistelu terrorismia vastaan vai luonnonkaasun hallinnasta?

Monella taholla on muutama päivä sitten käynnistynyt Persianlahden arabimaiden reaktio Qatarin toimia kohtaan nähty selvänä jatkumona kevään 2014 Gulf crisis –tapahtumiin.  Se ei siis ole sattuman satoa, vaan pitkien jännitteiden uudelleenleimahdus, josta tosin on vaikea sanoa, onko se syntynyt vai synnytetty.

*

Wikipedia

Wiki-hakusanalla: 2017 Gulf Diplomatic Crisis

löytyvä tiheään päivitetty artikkeli kertoo kompaktisti Persianlahden tämänkertaisen kriisin vaiheista, viimeisimmät päivitykset sivustolla oavt tältä aamulta klo 08.

Katso: https://en.wikipedia.org/wiki/2017_Qatar_diplomatic_crisis

Tilanteen jatkuessa tätä Wikipedia-sivustoa sekä edellä linkattua Al Jazeera –sivustoa seuraamalla kenties pysyy time-line –mielessä jyvällä asioista.

Taustaksi

Qatar on erottautunut muista Arabihallinnoista lukuisissa asioissa:

Sen broadcast-yhtiö Al Jazeera poikkeaa alueen muista mediayhtiöistä;

Qataria on syytetty hyvin suhteiden ylläpidosta Iranin kanssa;

Sen on väitetty tukeneen aiemmin Muslim Brotherhood –järjestöä.

Qatar is lisäksi Yhdysvaltain liittolainen/ an American ally, sen alueella Dohassa sijaitsee Yhdysvaltain suurin Lähi-Idässä oleva sotilastukikohta /hosting the largest American base in the Middle East.

Qatar on päättäväisesti torjunut syytökset terrorismin tukemisesta, tähdentäen, että se nimenomaisesti on tukenut Yhdysvaltain johtamaa ISILin vastaista taistelua /  and pointed out that it has been contributing to the U.S.-led fight against ISIL

Lähde: Wikipedia: emt.

*

Syyt

Diplomaattisten suhteiden katkeamiseen

  1. Syy diplomaattisten suhteiden katkaisemiseen ovat monet ja vielä epäselvät, mutta keskeiset alueen uutistapahtumat huhti-toukokuun 2017 aikana antavat osviittaa.

  2. Financial Timesin raportin mukaan Qatarin hallitus maksoi huhtikuussa1 miljardin lunnaat varmistaakseen 26:n qatarilaisen falconry –puolueeseen kuuluvan paluun, mukaan lukien Qatarin kuninkaallisen perheen jäsenet, jotka siepattiin etelä-Irakissa, sekä 50:stä qatarilaisesta militantista jotka jihadisti vangitsivat Syyriassa.  The Timesin haastattelemat alueviranomaiset kertoivat, että Qatar oli maksanut 700 miljoonan dollarin lunnaat ”Iranian figures” –järjestölle ja näiden Shia- sotilasoperaatioista Irakissa, sekä lisäksi noin 200-300 miljoonan dollarin suoritukset kahdelle Islamistiryhmälle Syyriassa (arvioiden mukaan 120-140 miljoonaa $ Tahrir al-Sham lle, ja 80 miljoonaa $ Ahrar al-Sham lle.  Kun vielä qatarilainen panttivanki kirosi Saudi Arabian ja Yhdistyneet Arabiemiirikunnat tämän katsottiin todistavan Qatarin suosii extremistejä ja terroristeja.

  3. Yhdysvaltain presidentti Donald Trump vieraili alueella osana Riadin Tapaamista toukokuun 2017 lopulla. Sen aikana Trump antoi vahvan tukensa Saudi Arabian pyrkimyksille taistella isalmistisia ääriryhmittymiä vastaan (Iran ja Muslimiveljeskunta), tapaamisen aikana vahvistettiin maiden välillä asekauppa . Trumpin tuki lienee rohkaissut muita sunnivaltioita seuraamaan Saudi Arabian viitoittamalla linjalla asennoitumisessaan Qatariin.

  4. Qatarin uutistoimiston n kotisivujen ja muiden hallituksesta riippuvaisten medioiden alustojen epäillään joutuneen hakkeroinnin kohteeksi toukokuussa 2017.Qatarista toimivan Al Jazeeran mukaan hakkerit lähettivät väärennettyjä viestejä Qatarin Emirille, Sheikh Tamin bin Hamad Al Thanille.Viestit ilmaisivat hänen tukensa Iranille, Hamasille, Hizbollahille ja Israelille.Qatar ilmoitti että viestit ovat vääriä ja että he eivät tiedä niiden alkuperää.Tästä huolimatta viestit julkaistiin laajastieri arabialaisissa tiedotusvälineissä, mukaan lukein UAE:n Sky News Arabia ja Al Arabiya.Kesäkuun 3. päivänä 2017 Bahrainin ulkoministerin n Twitter-tiliä hakkeroitiin.

  5. Yhdysvaltain turvallisuusviranomaisten keräämät tiedustelutiedot osoittavat, että venäläiset/Venäjältä toimivat hakkerit olivat Qatarin ilmoittamien hyökkäysten takana.Yhdysvaltain viranomaiset sanoivat, että Venäjän tavoite näyttää olevan aiheuttaa välirikko Yhdysvaltain ja sen liittolaisten välille.Yhdysvaltain liittovaltion poliisi FBI lähetti tutkijaryhmän Dohaan auttamaan Qatarin hallitusta tutkimaan väitettyjä hakkerointitapauksia.

  6. Toukokuussa 2017 Yhdistyneiden Arabiemiraattien (UAE) Yhdysvaltain suurlähettilään Yousef Al-Otaiba n sähköpostitili hakkeroitiin.  Sähköpostien joutuminen vieraisiin käsiin nähtiin kusallisena ja hämmentävänä (”embarrassing”), koska niiden väitetään osoittavan yhteyslinkin UAE:n ja Israelia tukevien ryhmittymän (pro-Israeli group) Foundation for Defense of Democracies n (Demokratian Puolustajien Säätiö) välillä.  Asia. tuli julki etusivujuttuna Al-Jazeera ja HuffPost Arabi .  Molempia rahoitetaan Qatarista käsin.  Arabimaat näkivät tiedotuskanavien herkuttelun väitetyillä sähköpostien hakkeroinnilla olevan vain Qatarin harjoittamaa provokaatiota, ja syventävän ristiriitoja molemmin puolin.  Vastatoimena Saudi-Arabia, Egypti, Bahrain ja Ydistyneet Arabiemiraatit estivät pääsyn Qatarin uutistoimistoihin, mukaan lukein Al Jazeera.  Lähde: https://en.wikipedia.org/wiki/2017_Qatar_diplomatic_crisis

*

Kohtalaisen hyvän kuvan ”sisältäpäin” saa kun lukaisee kansainäväliseen banniin joutuneen Al Jazeera –uutistoimiston eilen (iltapäivällä 6.6.2017) laatimaan kriisinkuvaukseen;

http://www.aljazeera.com/indepth/features/2017/06/qatar-gulf-crisis-questions-answered-170606103033599.html

Yleisesti mielenkiintoisena pidetyn mediatalon kysymys-vastaus –tekniikalla hahmoteltu kuva antaa ehkä huomionarvoista taustatietoa uutisvirtaa seuraavalle yleisölle.

*

Al Jazeera on laatinut tiiviin aikajana Qatarin ja Persianlahden arabimaiden välisten kuvioiden vaihteluista vuosien 1991-2017 välillä.

http://www.aljazeera.com/indepth/features/2017/06/timeline-qatar-gcc-disputes-170605110356982.html

*

Missä öljy siellä sota

Jotta keskeinen kiistojen aihe, öljy, ei unohtuisi tästäkään tarinasta, lainataan katkelma ZeroHedgen eilistä (6.6.2017) postausta, jolla on huomiota kiinnittävä otsikko:

"Forget Terrorism": The Real Reason Behind The Qatar Crisis Is Natural Gas

Tyler Durden kirjoittaa:

Virallisen kerronnan mukaan uusimman Persianlahden kriisin syy, jossa Saudi-joen johtavien valtioiden koalitio katkaisi diplomaattiset ja taloudelliset suhteet Qatarin kanssa, johtuu siitä, että - kaikkien ihmisten "hämmästyneeksi hämmästykseksi" - Qatar rahoitti terroristeja ja Trumpin viimeaikaisen vierailun Saudi-Arabiassa, jossa hän kiirehti katkaisemaan terrorismin rahoituksen kanavat, ja myös FT: n raportin mukaan Qatar on suoraan myöntänyt 1 miljardin dollarin rahoituksen Iranille ja al-Qaidan kiristäjille, Saudi-Arabialla oli lopultakin tarpeeksi "roisto"-naapuristaan (rogue), joka viime vuosina oli tehnyt ideologisesti kelpaamattomia avauksia kohti sekä Shia -Irania että Venäjää.

Kuitenkin, kuten usein tapahtuu, virallinen kerronta on perinteisesti kätevä savukehys, joka on tarkoitettu peittämään todellisia taustalla olevia jännitteitä.

Diplomaattisen pimennysverhon laskeuman todellinen syy voi olla paljon yksinkertaisempi, ja se liittyy jälleen pitkäaikaiseen ja kiistanalaiseen aiheeseen eli Qatarin alueelliseen maakaasun hallitsevuuteen.

Muistathan, että monet ovat spekuloineet (todisteiden takia jo vuonna 2012), että yksi syy pitkäaikaiseen Syyrian välityskiistalle ei ollut mikään monimutkaisempi kuin kilpailevat kaasuputket, ja Qatar haluaa siirtää oman putkilinjansa yhdistämällä Euroopan Sen suuret maakaasuvarastot saattavat kuitenkin vaarantaa Gazpromin eurooppalaisen nesteytetyn maakaasun toimitusvarmuuden monopolin.

Venäjä on ollut vakaasti ja väkivaltaisesti tätä strategiaa vastaan alusta alkaen, ja tämä selittää miksi Putin tukee Assadin hallintoa ja Kremlin halun estää Syyrian hallituksen korvaaminen (lännen muotoilemalla, VH] nukkehallituksella.”

Lähde: http://www.zerohedge.com/news/2017-06-06/

*

Konspiraatiorakastajat

Selvää on, että valinta konkreettisen faktakertauksen ja Tylerin esittämän cinspiracy-teorian välillä on helppo.  Jokainen Conspiracy Lover ottaa tietysti Tylerin version.

*

Pitkään kestäneet jännitteet Gulf Cooperation Counsil (GCC) – järjestön (Persianlahden Arabimaiden Yhteistyöneuvosto, perustettu 1981) jäsenten keskuudessa lisääntyivät parin viikon ajan ja kulminoituivat useiden Arabivaltioiden ilmoitukseen katkaista suhteensa Qatariin. 

Nykyisellä kriisillä on lähtökohdat useilla eri alueilla, joilla kaikki GCC-valtiot eivät edes kohtaa silmästä silmään; eritoten niiden suhteet Iraniin, eriävät näkökulmat  poliittisen Islamin tukemiseen ja sekä niiden kesken vallitseva taloudellinen ja strateginen kilpailuasetelma.

GCC; katso https://fi.wikipedia.org/wiki/Persianlahden_arabimaiden_yhteisty%C3%B6neuvosto

*

GCC-maiden keskinäistä asetelmaa ja jännitteitä avasi Suomen Sotilaan artikkeli 5 vuotta sitten yhä relevantilla tavalla.  Tuolloin arabikevään järistysten keskellä GCC-valtiot olivat suhteellisen hyvin onnistuneet pysyttelemään pahimman kuohunnan ulkopuolella:

”Arabimonarkiat ovatkin ryhmittyneet Persianlahden yhteistyöneuvoston (Gulf Cooperation Council, GCC) alle tarkoituksenaan turvata omat hallintomuotonsa arabikevään nostattamaa protestihenkeä vastaan. GCC:n jäsenmaat ovatkin, Bahrainia lukuun ottamatta, pitkälti välttyneet mielenosoituksilta ja samalla pyrkineet kasvattamaan vaikutusvaltaansa alueellisessa diplomatiassa, mistä kertoo Marokon ja Jordanian arabikevään aikana esitetty jäsenyys yhteistyöneuvostossa, sekä GCC-maiden nousu keskeisiksi toimijoiksi Arabiliitossa. GCC on puuttunut Jemenin ja Bahrainin sisäisiin konflikteihin – jälkimmäisessä tapauksessa lähettäen joukkoja suojelemaan al-Khalifan kuningashuonetta – ja aktivoineet Arabiliittoa toimimaan omien etujensa mukaisesti Libyan ja Syyrian tilanteissa. Yksittäisin arabikevään suurin voittaja on GCC:n jäsen Qatar: osasyynä tähän on ollut mediakanava al-Jazeeran vaikutus ja vahva tuki islamistiryhmille Libyassa ja Syyriassa.

Maiden väliset huomattavat eturistiriidat vaikeuttavat GCC:n kehittymistä pysyväksi monarkioiden liitoksi. Monarkiadiplomatian taustalla on ollut Saudi-Arabian ja Qatarin lähentyminen, mutta silläkin on rajansa. Suurin erimielisyyksien aihe on suhtauminen šiioihin, joiden poliittisiin pyrkimyksiin Saudi-Arabia suhtautuu edelleen äärimmäisen varauksellisesti omien rajojensa sisällä ja naapurimaissa Bahrainissa ja Irakissa. Saudi-Arabia kokee Iranin muodostavan maalle merkittävä uhan. Qatar on taas avoimempi yhteistyölle šiiaryhmien kanssa ja ylläpitää suhteita Iranin ja Hizbollahin kanssa. Toisaalta GCC:n jäsenillä on edelleen sisäisiä haasteita. Bahrainissa GCC:n väliintulon tukahduttamat jännitteet ovat nousemassa takaisin pintaan; myös GCC:n jäsenyyttä hakevat Jordania ja Marokko ovat epävarmoja omien uudistuksiensa kestävyydestä.”

Lähde: http://www.suomensotilas.fi/aurinko-nousee-idasta/

*

Ilmoitettuaan diplomaatti- ja matkustusyhteyksien katkaisemisesta Qatariin, muut GCC-maat syyttivät Qataria terroristisiksi luonnehdittujen tahojen tukemisestä, kuten Muslimiveljeskunta, Taliban ja Hamas, samoin kuin lukuisia muita, mukaan lukien al Qaida.

Qatar on isännöinyt lukuisia delegaatteja juuri sellaisista ryhmistä kuin Hamas tai Taliban, ja on kehittänyt Donasta neutraalia vyöhykettä, jossa niiden keskinäistä yhteydenpitoa on sallittu tapahtua.  Qatarin alttius tällaiseen isännöintiin on luonnollisesti herättänyt närkästystä matkan varrella.  Saudi Arabia on syyttänyt Qataria väittäen sen tukevan Shiia-militantteja itäisessä Saudi Arabiassa ja Bahrainissa.

Niinpä kun Qatarin kerrotaan kiirehtivän näiden ryhmittymien poistumista alueeltaan, useat Hamasin johtajat ovat hakeutuneet Turkkiin, Malesiaan ja Libanoniin.  Vastaavanlaista kriisinpurkua Qatar yritti painostuksen alaisena jo vuonna 2014.  Kuitenkaan ei ole voitu havaita Qatarin osoittavan vähäisintäkään halukkuutta vähentää tukeaan Muslimiveljeskunnalle, Talibanille ja Hamasille. 

Tällaisten militanttien ryhmien tukeminen on laajentanut Qatarin alueellista vaikutusvaltaa, ja lisänneet Yhdysvaltain sekä muiden maiden tarvetta koventaa otteitaan Islamistisiin ryhmiin suuntautuvissa kontrollitoimenpiteissä.

*

Huomata pitää, että Qatarin Emiirikunnan sheikki Tamim bin Hamad al-Thani tapasi Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin tämän kuuluisalla toukokuun turneella.  http://www.al-monitor.com/pulse/tr/contents/articles/originals/2017/05/fake-news-qatar-gulf-gcc-hack-trump-iran-israel.html

Välittömästi tapaamiseen liittyen Qatarin sheikki ilmaisi ilmaisi voimakkaan tukensa Iranille, Hamasille ja Muslimiveljeskunnalle puheessaan 23.5.2017.  Tämä lausuma laukaisi välittömästi muiden Persianlahden valtojen vastatoimet, joilla ne käynnistivät Qatarin median vaientamisen, Al Jazeera mukaan lukien. Syytökset sinkoilivat puolin ja toisin heti tämän jälkeen. 

*

Suomi-näkökulma

Suomalaiselle smart city- ja cleantech-osaamiselle kysyntää GCC-maissa

Qatar on monella sektorilla aktiivisesti mukana myös läntisen maailman kanssa.  Samoin Suomella on etenevä jalansija Arabian niemimaan valtioissa;

Kiihkeä kasvutahti ja korkeat laatuvaatimukset kuvaavat Lähi-idän kehittyviä, poliittisesti vakaita markkina-alueita kuten Qataria ja Yhdistyneitä arabiemiirikuntia (GCC-maat). Tuleva maailmannäyttely Expo 2020 Dubaissa ja jalkapallon MM-kisat 2022 Qatarissa edellyttävät erilaisia ratkaisuja, joissa suomalaisilla yrityksillä olisi paljon pelipaikkoja hyödynnettävänään! Abu Dabissa on suomalainen innovaatiohautomo.

Expo 2020 kokoaa Dubaihin noin 25 miljoonaan kävijää kolmen teeman, Mobility, Opportunity ja Sustainability, ympärille.  Tällä hetkellä suurtapahtuman suunnittelu on kuumimmillaan, ja Expoa organisoivat tahot hakevat globaalisti ideoita, miten käytännön toteutus tehdään ja mitä toimivia rakenteita ja ratkaisuja Expon jälkeen jää elämään.

Lähde: TEKES, 26.9.2016; https://www.tekes.fi/nyt/uutiset-2016/suomalaiselle-smart-city--ja-cleantech-osaamiselle-kysyntaa-arabiemiraateissa-ja-qatarissa/

’Rakentamiseen, energiaan ja liikenteeseen liittyviä smart city -ratkaisuja etsivät kaikki Gulf Cooperation Council (GCC) alueen maat.  Alue on yksi maailman nopeimmin kehittyvistä markkina-alueista’, kertoo toimitusjohtaja Nina Eriksson Exigo Finlandista. Nina Erikssonilla on vahva, pitkäaikainen kokemus yritysten kansainvälistymistehtävistä erityisesti cleantech-toimialalta. Viimeisen 10 vuotta Eriksson on tehnyt töitä Dubaissa, nähnyt kaupungin huiman kasvun ja edistänyt samalla suomalaisten toimijoiden tuloa alueelle. Tämän jalansijan hän toivoisi edelleen vahvistuvan.

’Dubai on erittäin voimakkaasti kasvava ja moderni markkina. Maan oma t&k-panostus on melko vähäistä ja alue on riippuvainen länsimaisesta teknologiasta. Paikalliset toimijat arvostavat pitkäaikaisia yhteistyösuhteita, jotka perustuvat luottamukseen ja pysyvyyteen.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Vaikuttaa siltä, että Trump on langennut Saudi-Arabian ansaan ja nyt hänen apureillaan ja hallinnollaan on täysi työ yrittää parantaa siitä aiheutuvat haavat.

Niin, ja mitä Venäjään tulee, niin se on kyllä osoittanut ylivertaisen kykynsä hybridisodankäynnissä. Ovat varmaan satsanneet FSB:ssä kymmeniä miljardeja ykköspallin saavuttamiseksi maailmassa sillä saralla. (Rohkeimpien arvioiden mukaan Trumpin yllätysvalinta presidentiksi seurasi vaalipäivän äänihakkerointeja vaa´ankieliosavaltioissa, siis ei pelkästään yrityksiä tunkeutua jonnekin tietojen sotkemiseksi.)

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Qatarin asema on mielenkiintoinen ihan pelkästään urheilun näkökulmasta:
Qatarin emiiri Tamim Al Thani on merkittävä urheiluvaikuttaja ja kansainvälisen olympiakomitean KOK:n jäsen. – Sinnehän ei tyhjätaskujen tarvitse vaivautua! KOK on itse itseään partenogeenisesti täydentävä kopla. https://fi.wikipedia.org/wiki/Tamim_bin_Hamad_Al_T...
Jalkapallon maailmanmestaruuskilpailut 2022 ovat järjestyksessään 22. maailmanmestaruuskilpailut. Ne on tarkoitus järjestää Qatarissa 21. marraskuuta – 18. joulukuuta 2022. Järjestäjämaa päätettiin 2. joulukuuta 2010 yhdessä vuoden 2018 kisojen kanssa. Kisat pelataan poikkeuksellisesti talvella Qatarin pahimmillaan 40 celsiusasteen kesähelteiden vuoksi. Lähde: Wikipedia. https://fi.wikipedia.org/wiki/Jalkapallon_maailman...
Tuossa on kaiketi tarkoituksella muotoiltu asia siten, että ”Ne on tarkoitus järjestää Qatarissa…!
Rahalla saa: http://www.hs.fi/urheilu/art-2000005078907.html
Työläisistä viis: http://www.mtv.fi/uutiset/ulkomaat/artikkeli/jarky...
Qatar panee Putinin miljardi-Shotsiakin paremmaksi: http://www.is.fi/jalkapallo/art-2000005080292.html
Ja kaikki tämä, vaikka: Jalkapallo on maailman urheilumuodoista proletaarisin, siis sitä harjoittaa ja katsoo eniten työläisiä ja työläistaustaisia. Kaikki muut suursuosikkilajit edellyttävät lähtökohtaisesti jotain niin paljon, mitä kaikkein niukimmissa oloissa elävillä ei ole. Jalkapallossa et tarvitse kuin pien kimpun rättejä, niistä sinä kiedot alkeellisen jalkapallon jota voit potkia ja tälläillä kadulla, tien poskessa, metsänlaidassa, pellolla, erämaassa, missä vain, vaikka vedessä… Tämä geneettinen eetos sotii jalkapalloröyhentelyä vastaan!
NYT sitten kysytään:
Menettääkö Qatar jalkapallon MM-kisat 2022? ”Isoja turnauksia ei voi pelata terrorismia tukevissa maissa”
Useampi arabimaa on katkaissut suhteensa Qatariin. Se on aiheuttanut myös painetta kansainvälisessä jalkapalloliitossa. Jalkapallon MM-kisat olisi tarkoitus järjestää vuonna 2022 Qatarissa.
YLE 7.6.2017; https://yle.fi/urheilu/3-9654433
*
"Valtava paineaalto" uhkaa viedä Qatarilta MM-kisat - Fifa-pomo jyrähti terrorismin tukemisesta
Maanantai 5.6.2017 klo 21.35
Qatarin diplomaattinen kriisi heittää varjon maassa vuonna 2022 järjestettävien jalkapallon MM-kisojen ylle.
http://www.iltalehti.fi/jalkapallo/201706052200187...
*
Qatar on toppia myös Yleisurheilussa:
MM-yleisurheilu 2019 Dohassa - kuumuuden takia vasta syksyllä
Dohan valinta vuoden 2019 MM-yleisurheilun isännäksi pönkittää Qatarin pyrkimystä urheilun suurvallaksi. Vauraan Qatarin pääkaupunki valittiin järjestäjäksi kansainvälisen yleisurheiluliiton IAAF:n hallituksen äänestyksellä. Muut ehdokkaat olivat vuoden 1992 olympiakaupunki Barcelona ja yleisurheilun amerikkalaiskehto Eugene.
Qatarille on myönnetty myös jalkapalloilun MM-lopputurnaus 2022, jonka ajankohdasta on väitelty Qatarin ankaran kesähelteen vuoksi.
Samasta syystä Doha aikoo isännöidä MM-yleisurheilua Khalifa-stadionilla vasta syyskuun lopussa perinteisen elokuun sijaan.
Yleisurheilussa Qatar on viime vuosina isännöinyt Timanttiliigaa ja vuonna 2010 MM-hallikilpailua.
Doha haki aikoinaan myös MM-kilpailuja 2017, mutta hävisi ne Lontoolle. Ensi vuonna MM-yleisurheilun järjestää Peking.
http://www.savonsanomat.fi/urheilu/MM-yleisurheilu...
*
Urheilupomot ovat pöpejä.
*

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Venäjä yrittää varmasti tehdä kaikkensa öljyn ja kaasun maailmanmarkkinahintojen nostamiseski, sillä asia on äärimmäisen oleellinen Kremlin johdon jatkon kannalta.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Tämä on keskeinen tavoite, mutta muitakin sekoittamisen ja siedättämisen ohella toki on!

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset