Veikko Huuska

Putin iski Kalibr-ohjuksilla Välimereltä Syyriaan eilen

*

Putin iski Kalibr-ohjuksilla Välimereltä Syyriaan eilen

*

Eilen 31.5.2017

Venäjän puolustusministeri Shoigu raportoi eilen aamulla 31.5.2017 presidentti Putinille Venäjän sotavoimien laukaisseen onnistuneesti KALIBR-ohjuksia Syyriassa olevia ISIS-tukikohtia vastaan.

Kremlin presidentinhallinto ilmoitti raportin perusteella kotisivuillaan:

"Neljä Kalibr-risteilyohjusta laukaistiin 31.5.2017 ja ne osuivat ISIS-maaleihin Palmyrian alueella Syyriassa.  Risteilyohjukset laukaistiin fregatti Amiraali Esseniltä ja sukellusvene Krasnodarilta, jotka on sijoitettu itäiselle Välimerelle.  Krasnodar toteutti vedenalaiset laukaisut."

Lähde: http://en.kremlin.ru/events/president/news/54639

*

Tuoretta kuvaa

Tuoretta videota risteilyohjusten laukaisusta 30.5.2017: Julkaistu 31.5.2017

The following is footage the Russian Ministry of Defense claims is guided missile frigate Admiral Essen firing Kalibr missile on May 30, 2017.

Russian Ships Fire Cruise Missiles on ISIS Targets https://  Kesto: 4:00 min.

*

tässä vielä BreakingNews TV:n video 31.5.2017: Alert! Russian frigate & submarine fire 4 cruise missiles at ISIS targets near Palmyra – MoD ; https://  Kesto 4:33 min.

**

Lokakuu 2015

Venäjä säikäytti läntiset tarkkailijat lokakuussa 2015 käynnistäessään Isisin vastaiset pommitukset raskailla ohjusaseilla, väitetysti 1.500 kilometrin päästä.  Tuolloin tutkittiin, olivatko kyseessä Venäjän hehkuttamat Kalibr-ohjukset (3M-14).

Ilta-Sanomat, 9.10.2015; Venäjän uusi mahtailuohjus herätti huolen lännessä –

Ne voivat olla riski koko Euroopalle

Venäjä hehkutti estoitta pitkän kantaman Kalibr-risteilyohjuksensa kykyä. Amerikkalaisasiantuntijoiden mukaan ohjus muodostaa uhan myös Länsi-Euroopalle.

Venäjän keskiviikkona tekemät ohjuslaukaisut Syyriaan ovat vetäneet maailman sotilasasiantuntijat ja monet poliitikot mietteliäiksi: Millaisia ohjuksia Venäjä ampui ja mistä?

Jos kyseessä olivat pitkän kantaman Kalibr-risteilyohjukset, kuten Venäjä väitti, seuraava kysymys kuuluu: Millaisen uhan kyseiset ohjukset voivat muodostaa muualla kuin Syyriassa?

Toistaiseksi varmaa on vain se, että Venäjä ilmoitti keskiviikkona maan Kaspianmeren laivaston ampuneen Syyriaan risteilyohjuksia. Venäjän media aloitti välittömästi hehkutuksen, kuinka ohjukset osuivat kohteisiinsa ”vain muutaman metrin tarkkuudella
”. 

Lue lisää: http://www.is.fi/ulkomaat/art-2000001015796.html

*

20.11.2015

Venäjän puolustusministeriö julkaisi videon, jossa sen ilmoituksen mukaan Kaspianmereltä laukaistiin risteilyohjuksia Syyriassa sijaitseviin kohteisiin.  Iskut tehtiin 1.500 kilometrin etäisyydeltä ja niihin osallistui neljä ohjustoiminta-alusta.

https://sputniknews.com/middleeast/201511201030468481-cruise-missiles-russia-syria-video/

*

”Ei ole varmaa tietoa”

Venäjän ohjusiskut saivat heti laajaa kansainvälistä huomiota. Ja ne herättivät myös epäilyjä.

Ohjuksia laukaisseet laivat olivat varsin pieniä, joten on mahdollista, että kuusimetrisiä Kalibr-ohjuksia ei tosiasiassa laukaistu laivoilta, vaan jostain muualta. Amerikkalaisviranomaiset väittivät myöhemmin, että ohjuksia olisi putoillut ylilennolla myös Iraniin, mutta Venäjä kiisti tämän.

*

Kalibr-ohjukset

The Russian 3M-54 Калибр (Kalibr) and 3M-14 Бирюза (Biryuza, Turqoise)

https://en.wikipedia.org/wiki/3M-54_Klub

”Miksi Venäjän viholliset pelkäävät Kalibr-risteilyohjuta?”

http://nationalinterest.org/blog/the-buzz/why-russias-enemies-fear-the-kalibr-cruise-missile-19129

On October 7, the Russian Gepard-class frigate Dagestan and three small Buyan-class corvettes sailing in the Caspian Sea unleashed a volley of twenty-six Kalibr cruise missiles from their Vertical Launch Systems. The nine-meter long missiles soared nine hundred miles over Iranian and Iraqi territory before slamming into targets into eleven targets in Syria, hitting a mix of ISIS fighters and Free Syrian Army rebels. Although Pentagon sources allege that four of the missiles fell off course and crashed in Iran—inflicting casualties on the Iranian cow population—it was still a demonstration of a long-range strike capability that few countries have used in action.

Linkki sisältää kuvaa ohjusten laukaisusta ja animaatioidut maalinnukset; https://

*

Amiraali Essen on Venäjän sotavoimien uusimpaa kalustoa.  Se on Venäjän laivaston Amiraali Grigorjevits –luokan fregatti ja sen kotisatama on Mustanverenlaivaston tukikohta Sevastopolissa.  Se on itseasiassa otettu käyttöön vuosi sitten kesäkuussa 2016.  http://www.janes.com/article/61116/russian-navy-receives-admiral-essen-frigate

Wikipedia; https://en.wikipedia.org/wiki/Russian_frigate_Admiral_Essen

*

Navaltoday:n 5.5.2017 kertoman mukaan Amiraali Essen liittyi Venäjän Välimerellä olevaan taisteluryhmittymään toukokuussa 2017.

”Venäjän uusin Mustanmeren fregatti Admiral Essen liittyi merivoimien pysyvään työryhmään Välimerellä Gibraltarin salmen kuljettuaan.

Venäjän puolustusministeriön mukaan Amiraali Essen on liittynyt sisaralus Admiral Grigorovichin hoitamaan Välimeren tehtävään. Nämä kaksi fregattia tukevat todennäköisesti Venäjän toimintaa Syyriassa.

Projektin 11356 fregatit on aseistettu Kalibr-NK risteilyohjuksilla ja Shtil-1-keskipitkän alueen ilma-ohjusjärjestelmällä. Fregatit on suunniteltu merialusten ja sukellusveneiden vastaiseen taisteluun aavalla merellä, ja ilma-alusten toiminnoilla.  Ne kykenevät toimimaan sekä itsenäisesti että saattaja-aluksina.  Amiraali Essen on 124,8 metriä pitkä, fregatin uppouma on 3620 tonnia.

Fregatin varustuksena mukanaan yksi Ка-28 tai Ка-31 helikopteri ja niissä on Venäjällä rakennettu Fregat-MAE-4k Yleinen havainto- ja kohde-tutkat, joka on suunniteltu havaitsemaan ilma- ja pintakohteiden havaitsemista varten, sekä maalinkohdennustiedon kohdennuslaitteet tulivoiman käyttöä varten.

Admiral Essen tilattiin laivastoon 27. toukokuuta 2017.”

Lähde: http://navaltoday.com/2017/05/05/russian-navys-project-11356-frigate-admiral-essen-joins-mediterranean-task-force/

*

Mietintää

Erityinen ilmoitus risteilyohjusten laukaisusta ISIS-maaleihin Syyriaan Välimerelle sijoitetuista aluksista (fregatti ja sukellusvene) antaa vihiä siitä, että syksyn 2015 Syyrian pommitukset eivät menneet aivan alkuperäisen ilmoituksen mukaan.

Nyt – kenties uuden tai uusinnetun laitteiston ja kaluston avulla Venäjän laivaston on ilmeisesti onnistunut laukaista sekä pinta- että vedenalaiset risteilyohjukset Syyriaan.

Kun Navaltodayn uutisessa kerrotaan Amiraali Essenin ajaneen Gibraltarin läpi, viittaako se siihen, että ohjusalus on käynyt Pohjolassa ”ladattavana”, Muurmanskin arktisen alueen osaamiskeskuksessa, josta sitten suorittanut ”kunniapurjehduksen” Välimerelle (á la hieman epämääräistä kuuluisuutta saanut lentotukialus ”hyrppyrimäki” Amiraali KUznetsov https://fi.wikipedia.org/wiki/Admiral_Kuznetsov ).

Verkkouutiset/Kasperi Summanen, 29.11.2016  Amiraali KUznetsovin tehtävästä; https://www.verkkouutiset.fi/ulkomaat/kuznetsovin_koneet_maalla-58294

http://tass.com/defense/916772

*

Navalrecognition –sivusto ilmoitti 3.5.2017, että Amiraali Essen on lähtenyt Baltian laivaston tukikohdasta purjehtiakseen Mustallemerelle.  Uutinen perustui Eteläisen sotilaspiirin lehdistöosaston ilmoitukseen:

The second Project 11356 frigate 'Admiral Essen' built for the Black Sea fleet has started its cruise from the Baltic Sea to Sebastopol, the press department of the Southern military district said.

http://www.navyrecognition.com/index.php/news/defence-news/2017/may-2017-navy-naval-forces-defense-industry-technology-maritime-security-global-news/5171-russia-second-project-11356-frigate-admiral-essen-cruising-to-its-black-sea-home-base.html

Mustanmeren Laivaston tiedottaja Vyacheslav Trukhachyov kertoi 5.5.2017, että Amiraali Essen on purjehtinut Gibraltarin läpi ja liittyy perusyksikköönsä.

http://tass.com/defense/944761  "The Black Sea Fleet’s advanced frigate Admiral Essen, which is making an inter-fleet passage from the Baltic to the Black Sea Fleet, has today passed the Gibraltar Strait and arrived in the Mediterranean Sea. The warship has joined the Navy’s permanent task force in distant waters," Trukhachyov said.

More:
http://tass.com/defense/944761

*

Kuvahaku:

https://www.google.fi/search?q=admiral+essen+frigate&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0ahUKEwjKrO2X1pzUAhXC8ywKHdc2DTcQsAQINQ&biw=1536&bih=720&dpr=1.25

*

Kremlin mainitsema sukellusvene Krasnodar on luku sinänsä.

Se kuuluu Venäjän laivaston Kilo-luokan sukellusveneisiin.  https://en.wikipedia.org/wiki/Kilo-class_submarine

Alus kuuluu Venäjän Mustanmeren laivastoon, sen 247th Independent Submarine Divisionaan.

558

Diesel Attack Submarine

Krasnodar (B-265)

Improved Kilo

2015

Novorossiysk

Accepted, concluding certifications, to transfer to Black Sea

 

Kyseessä on alus n:o 558: Diesel Attack Submarine, Kranodar (B-265), Improved-Kilo (Paranneltu Kilo-luokan sukellusvene), joka on valmistunut vuonna 2015 Novorossiysk´in telakkakombinaatissa.  Hyväksytty ja sertifioitu sekä siirretty Mustanmeren laivaston vahvuuteen. - https://en.wikipedia.org/wiki/Novorossiysk

Osittaiskuva sv Krasnodarista: https://en.wikipedia.org/wiki/Kilo-class_submarine#/media/File:%C2%AB%D0%9A%D1%80%D0%B0%D1%81%D0%BD%D0%BE%D0%B4%D0%B0%D1%80%C2%BB.jpg

Mutta siis varsin tuore tuote tämäkin.  Taitaa olla vielä sen verran sotasalaisuuksien piiriin kuuluva paatti, ettei siitä kovin paljon verkosta irtoa.

*

Ydinsukellusvene Krasnodar (B-265)

Samaan aikaan toukokuun alussa jolloin Amiraali Essenin havaittiin purjehtivan Pohjanmeren – Englannin kanaalin - Gibraltarin reittiä Välimerelle, todettiin myös Krasnodarin kulkevan samoilla vesillä.

Navaltoday –sivusto kertoi 9.5.2017, että Krasnodar on havaitusti kulkenut Pohjanmeren kautta kohti etelää. http://navaltoday.com/2017/05/09/russian-submarine-escorted-through-north-sea/

”Naton sotalaivat sattoivat venäläisen laivaston sukellusveneen Pohjanmeren ja Englannin kanaalin kautta, kun se kulki Novorossiyskin tukikohtaansa kohden Mustallamerelle.

Kuninkaallinen laivasto lähetti tyypin 23 fregattiansa HMS Somerset varjostamaan venäläistä Kilo-luokan sukellusvenettä Krasnodaria, kun se kulki Englannin kanaalin läpi.

Plymouth-lähtöinen laiva paikansi venäläisen sukellusveneen perjantaiaamuna aamuvarhaisella, kun se purjehti Ison-Britannian itärannikon ohi ja seurasi sitä Dover-salmen ja Englannin kanaalin kautta viikonlopun aikana.

Sukellusvene Krasnodara seurasi myös Naton pysyvä merenkulkualue 1, jonka yksiköt ottivat kuvia sukellusveneestä NH-90-helikopterista.”

Tietty julkisuus ja Länteen kohdennettu viesti tähänkin merimarssiin epäilemättä liittyi.

“Commander Tim Berry, the commanding officer of HMS Somerset, said: “Policing the sea both in home waters and further afield is core business for the Royal Navy.

“Escorting foreign warships, in this case a Russian submarine, through UK waters is just part of our ongoing effort to protect our island nation.”

Last month, Somerset’s sister ship HMS Sutherland was called on to escort two Russian warships as they sailed close to UK territorial waters.”

*

”Maailman hiljaisin sukellusvene”

Pari vuotta sitten, kun sukellusvene Krasnodar uutisoitiin:

“Russia has launched what it claims to be the “quietest submarine in the world.”

“This week, Admiralty Shipyards—a Russian defense company— held a ceremonial launching for its newest Varshavyanka-class diesel-electric submarines. Dubbed the Krasnodar, the vessel is the fourth of a planned six upgraded Kilo-class subs Russia is constructing under Project 636.3.”

The submarines pack a powerful punch, and are intended primarily for anti-shipping and anti-submarine warfare. “Armed with 18 torpedoes and eight surface-to-air Club missiles, Project 636.3 submarines are mainly intended for anti-shipping and anti-submarine missions in relatively shallow waters. They have an extended combat range and can strike surface, underwater and land targets,” Russia Today previously reported. The torpedoes are launched out of six 533-mm bays, which automatically reload every 15 seconds.”

Lähde: Nationalinterest, 29.4.2015;

http://nationalinterest.org/blog/the-buzz/russia-launches-quietest-submarine-the-world-12765

Vesillelaskusta; http://admship.ru/?p=6309&lang=en

*

Ohjusiskut

Kuten edelläkäyvästä seikkaperäisestä keskityskuvauksesta ilmenee, Venäjän eilen suorittamat ohjusiskut Syyrian kohteita vastaan ovat pitkän prosessin tulos.

Mutta nyt ilmoitettujen neljän Kaleb-risteilyohjuksen laukaisua ja niiden tuottamia tuloksia, maalialueita ja siellä todettavia tuhoja epäilemättä analysoidaan tarkasti niin idässä kuin lännessä.

Presidentti Putinilla oli jälleen tuuria: Uudistetun venäläisen sotavoiman kohtalaisen näyttävä isku osui heidän kannaltaan mielenkiintoiseen saumaan.  Sitä edelsivät kaikki viime viikkojen ja kuukausien ristiriitaiset tapahtumat ja huomiot Lännessä.  Juuri tähän sitten tuli vielä tämä.

Näistä ohjuksista ja niihin nivoutuvasta Venäjän iskuvoimasta keskustellaan vielä.

Russia using best cruise missiles in the world ''Kalibr''!All ISIS targets were destroyed!05/30/2017

linkki: https:// kesto 3:56 min.

*

PS.

Ydinsukellusvene tulessa Norjan rajan tuntumassa

todettakoon että Krasnodarin nimiedeltäjä Oscar II-luokan ydinsukellusvene Krasnodar paloi Muurmanskissa 2014;

The russian nuclear submarine Krasnodar is on fire since Monday morning near Murmansk. Krasnodar is a Oscar II class boat, similar to the Kursk, and one of the last Russian submarines from the days of the Cold War to be taken out of service in 2012 for scrapping.

The removal of the nuclear reactors is the last step of scrapping a nuclear submarine. In other words, the 2 reactors are still on board, with considerable amounts of radioactive materials.

Krasnodar is in the Russian navy shipyard Nerpa north of Murmansk, only about 100 km from the Norwegian border. Despite an information exchange agreement, Norwegian authorities were informed by media about the fire before they got any information from official Russian sources. The Norwegian district governor describes a fire on a nuclear submarine as a serious issue.

According to Russian information, no radioactivity has escaped so far.

Lähde: https://www.spitsbergen-svalbard.com/2014/03/19/russian-nuclear-submarine-krasnodar-near-murmansk-fire.html

http://barentsobserver.com/en/security/2014/03/nuclear-submarine-fire-17-03

*

Samainen ydinsukellusvene paloi uudemman kerran vielä vappuna 2016:

http://bellona.org/news/nuclear-issues/2016-05-nuclear-submarine-fire-in-russia-far-east-again-raises-questions-surrounding-safe-dismantlementa-decommissioned-russian-nuclear-submarine-moored-off-a-naval-base-on-the-kamchatka-peninsula-caught-fire

A decommissioned Russian nuclear submarine moored off a naval base on the Kamchatka peninsula caught fire on Friday, but there was no radioactive contamination because its nuclear fuel had already already been removed, Russian media reported.

The Russian Ministry of Defense announced the blaze on April 29, saying that the Krasnoyarsk Project 949 submarine was being disassembled in Vilyuchinsk on Kamchatka when its rubber-coated outer hull caught fire.

Nimien yhdenmukaisuudesta – joka ei ole sattuma – huolimatta, aluksia ei kannata sekoittaa keskenään.

*

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Kalibr NK : The Russian Cruise Missile - Thatt Shocked the World

Julkaistu 31.10.2016;
https://www.youtube.com/watch?v=X7UjOXanJcs

kesto: 12:28 min.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Lännessä on jo vuosia oltu huolestuneita Venäjän uudistetusta ristelily-ohjuskannasta.

YLE/Ahti Kaario kirjoitti 14.2.2017:

"Yhdysvallat: Venäjän uusi risteilyohjus rikkoo sopimuksia

New York Timesin mukaan uusien aserajoitussopimusten läpimeno senaatissa voi vaikeutua."

"Venäjä on kehittänyt uuden pitkänmatkan risteilyohjuksen ja ottanut sen myös käyttöön. Näin kirjoittaa The New York Times(siirryt toiseen palveluun) -sanomalehti Yhdysvaltain hallituksen virkamiesten lausuntojen perusteella. Ohjuksen kehittelystä huolestui jo Obaman hallinto vuonna 2014.

Yhdysvaltain mukaan SSC-8 -risteilyohjus rikkoo kantomatkansa vuoksi keskipitkän matkan ohjukset kieltävää INF-sopimusta. Se solmittiin Yhdysvaltain ja Neuvostoliiton välillä vuonna 1987. Sopimuksessa kielletään 500 – 5 500 kilometriä kantavat ohjukset ja niiden kehittäminen.

Yhdysvallat on huomauttanut Venäjälle asiasta vuonna 2014 ja 2015. Venäjä on kiistänyt rikkovansa sopimusta."

"Kaksi pataljoonaa valmiina

Yhdysvaltain mukaan Venäjä on kehittänyt SSC-8 -ohjuksen valmiiksi ja on varustanut sillä kaksi pataljoonaa. Yhdessä pataljoonassa uskotaan olevan neljä laukaisuajoneuvoa ja mahdollisesti kymmeniä ohjuksia.

Yhdysvallat ja muut Nato-maat ovat seuranneet huolissaan Venäjän ohjusaseistuksen kehittymistä. Venäjä on ottanut käyttöön muun muassa pitkän matkan ilma- ja meritorjuntaohjuksia. Venäjän ballistisia Iskander-ohjuksia pidetään niitäkin pelottavana vastuksena, vaikka ne eivät virallisesti riko INF-sopimusta. Venäjä puolestaan sanoo Yhdysvaltain ohjustentorjuntaohjuksia uhkaksi itselleen."

Linkki; http://yle.fi/uutiset/3-9460437

*

Venäjällä tiedetään olevan eri tyyppisiä uusia versioita, niin ballistisista Iskander-ohjuksista kuin Kalibr-risteilyohjuksista.
Mutta muu tieto - myös tiettävästi tiedustelutieto - on tilanteeseen nähden yllättävän niukkaa.

*

YLEn sivuilla kirjoitettiin tilanteesta 14.2.2017:

"Tiedot ohjuksesta vähäisiä

SSC-8 -risteilyohjuksen tarkkaa kantomatkaa ei lännessä tiedetä. Sen uskotaan olevan yli tuhat kilometriä, jolloin ohjus rikkoisi INF-sopimusta.

Läntisissä lähteissä(siirryt toiseen palveluun) arvellaan, että SSC-8 saattaa olla maalta laukaistavaksi kehitetty versio Kalibr-ohjuksesta, joka kuuluu eräiden venäläisten sotalaivojen ja sukellusveneiden aseistukseen. Mereltä laukaistavat ohjukset eivät kuulu INF-sopimuksen piiriin.

Venäjä on ampunut Kalibr-ohjuksia Kaspian mereltä Syyriaan, joten sen kantomatka on ainakin 1 500 kilometriä. Kalibr-ohjuksin varustettuja sotalaivoja on muun muassa Itämerellä. Sitä, mihin SSC-8 -ohjuksilla varustettu pataljoona on sijoitettu, ei tiedetä."

Ainakaan Venäjä ei ole tehnyt mitään helpottaakseen Lännen tietämättömyydestä aiheutuvaa tuskaa, vaan täysin päinvastoin.
Blogissa kuvattu "merimarssi" on antanut aiheen Lännen sotilaspiireille seurata "What Next", mutta juuri sen pidemmälle ei näytä päästyn.

Ehkä lähiaikoina tihkuu tarkempaa tietoa?

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

"Sopimuksessa kielletään 500 – 5 500 kilometriä kantavat ohjukset ja niiden kehittäminen."
"Venäjä on ampunut Kalibr-ohjuksia Kaspian mereltä Syyriaan, joten sen kantomatka on ainakin 1 500 kilometriä."
Wikipedia väittää pisimmälle lentävän pääsevän 2500 km.
https://en.wikipedia.org/wiki/3M-54_Klub

Niin tuossahan ei tarvitsi kantomatkaa kuin reilusti tuplata, niin siinä olisi laillinen peli?

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Hyvin tuli Venäjän uutinen sattumoisin juuri USA:n onnistuneiden ohjuspuolustusjärjestelmien onnistuneiden testausten uutisointien jälkeen seuraavana päivänä.

Eli valppaana ollaan propagandatehtailla edelleen, puolin jos toisinkin.

Uskottavuus on kova sana syvissä kansanjoukoisssa.

Käyttäjän JariPirppu kuva
Jari Pirppu

Hirveää militarismia,kyllä kai nyt rauhanpuolustajat järjestää mielenosoituksia rauhan puolesta ympäri maan ?

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Presidentti Putin muistutti Ruotsia tänään vanhasta asiasta: Ruotsin liittyminen Natoon koettaisiin vihamielisenä tekona Venäjän ä. Eivät kuitenkaan "kääntäisi ydinohjistensa kärkiä" Ruotsiin päin.
Ei ollut sattuma tämäkään haastattelu, eikä sekään, että #Suomea ei tässä yhteydessä mainittu.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset