Veikko Huuska

Aku Louhimiehen Tuntemattoman sotilaan ensimmäinen traileri julkaistu

Tältä näyttää Louhimiehen Tuntematon sotilas - ensimmäinen traileri julki

Aku Louhimiehen ohjaaman suurelokuvan ensimmäinen traileri on julkaistu.

Lokakuussa ensi-iltansa saavan Tuntematon sotilas -elokuvan traileri julkaistiin torstaina 1. kesäkuuta. Elokuvan viimeiset kuvaukset saatiin valmiiksi talvella.

Asiasta kertoi Iltalehti aivan äsken (1.6.2017 klo 10:06),

katso linkin takaa:

http://www.iltalehti.fi/tv-ja-leffat/201706012200177739_tw.shtml

Virallinen traileri, kesto 1:37 min.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (16 kommenttia)

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Laitoin tämän ensin Vapaavuoron kulttuuriosastoon, mutta kun aihe kiinnostanee lukuisia Puheenvuoronkin lukijoita, niin tehdään tuplat, tämän kerran.

Onhan Tuntematon eräänlainen kansalliseepos, josta kansakunta haluaa aina nähdä uusia ja uusia versioita. Tässä esimakua 2010-luvun Z-sukupolven näkemyksestä.

Traileri tietysti tiukkuu ruutia ja rähinää, mutta kieltämättä siitä heijastuu hieman toisenlainen dynaamisuus ja tekninen osaaminen kuin Laineen tai Mollenkin työstä?

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Hyvältä näyttää, so far ...

Olen muuten aina ihmetellyt miksi Laineen versio Tuntemattomasta Sotilaasta on jäänyt suuren yleisön ylivertaiseksi suosikiksi verrattuna Mollbergin vastaavaan, vaikka siinä 50-luvun leffassa ovat näyttelijäsuoritukset teatterimaisempia, sotilaiden ikä on hiukan yläkanttiin, filmi on mustavalkoinen ja teknisesti huonompi j.n.e.

Saman stoorinhan Mollberg kuvaa ilman kaikkia yllämainittuja puutteita. Lisäksi hyvällä näyttelijäkaartilla. Hänen versiossaan on myös joitain kohtauksia alkuperäiseen kirjaan perustuen, jotka kohtaukset on Laineen versiossa sensuroitu pois. Esimerkiksi venäläisen vangin ampuminen.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Uskoisin, että faktisesti Mollen Tuntematon on todempi ja realistisempi, mutta Laineella on kaksi lyömätöntä etua:
hän teki ensimmäisen version ja kansallisteatterin rakastetut miehet loivat kansallisen myyttisen veljestön, jonka asemaa mikään ei horjuta.

"Jos legenda ja todellisuus käyvät ristiin, paina legenda". JF>LV

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Linkkaan tähän myös tuotantoyhtiön Tuntematon sotilas -kotisivut, vaikka en mikään Akun apumies olekaan, mutta kun kerran aiheesta bloggasin.

http://www.tuntematonsotilas2017.fi/

WSOY julkaisee Tuntematon sotilas -elokuvakirjan lokakuussa

Jari Olavi Rantalan kirjoittama Tuntematon sotilas -elokuvakirja vie Suomen oloissa poikkeuksellisen suuren elokuvatuotannon kulisseihin.
http://www.tuntematonsotilas2017.fi/uutiset/wsoy-j...

Aku Louhimiehen Tuntematon sotilas on 7 miljoonan euron budjetillaan suurin koskaan tuotettu suomenkielinen elokuva. Elokuvan kuvaukset päättyivät 3.3.2017 Vekaranjärvellä. Elokuvaa on kuvattu myös Kotka-Hamina-ympäristössä, Forssassa, Ristiinassa, Mikkelin Läsäkoskella, Kolilla, Kainuussa sekä Helsingissä Santahaminassa, keskustassa ja Suomenlinnassa.

Suomenlinnan kuvauksista tulikin jopa tv:n pääuutislähetyksissä infoa ja kaupallista herätettä silloin taannoin.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Trailerista jäi kiinnostamaan, mitä kirjaa vartiomies luki:

näyttäisi olleen tämä Alexander Dumas: Neljäkymmentäviisi (Neljäkymmentäviisi... (Les quarante-cinq 1/4, Karisto 1933)
Historiallinen romaani hugenottisotien ajoilta, siis 1562-1598 vuosilta.

https://www.finlandiakirja.fi/fi/alexandre-dumas-n...

Käyttäjän artoollikainen kuva
Arto Ollikainen

Ihan mielenkiintoista nähdä millainen tästä versiosta tulee. Kun näyttelijäkaarti julkistettiin, niin jo silloin ajattelin, että hyviä ovat, mutta voi kun olisi saatu "tuntemattomat" päänäyttelijät. Nämä tutut naamat valitettavasti häiritsivät "autenttisuutta" traileria katsoessani.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Samaa mieltä. Varsinkin varusmiespataljoonan pojat olisi pitänyt valita kauttaaltaan 19-c24 -vuotiaitten näyttelijöiden joukosta; eteviä nuoria kyllä piisaa.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Rauni Mollbergin Tuntematon sotilas vuodelta 1985 on erinomainen tulkinta kirjasta. Ikävä kyllä suomettumisen haamu iskee elokuvan viimeiseen kymmeneen minuuttiin ja on täysin vieras realismille ja nykyiselle torjuntavoitto-ajattelulle.

Tuntemattomat näyttelijät onnistuvat roolisuorituksissaan loistavasti, samoin muutama tunnettu kasvo kuten Paavo Liski Rokkana. Sitä vastoin pidän Pirkka-Pekka Peteliuksen valintaa Hietaseksi suurimpana virheenä roolivalinnoissa.

On vaikea kuvitella, että jotain merkittävää uutta saadaan esille tällä uusimmalla versiolla. Kirjan ulkopuoliset ja ainakin osin keksityt kotirintamakuvaukset repliikkeineen tulevat varmasti puhuttamaan katselijoita.

Käyttäjän Poika kuva
poika heinänen Vastaus kommenttiin #8

"On vaikea kuvitella, että jotain merkittävää uutta saadaan esille tällä uusimmalla versiolla."

Luulen tämän projektin isoksi plussaksi sen, että saattaa tuoda koko tarinan ensimmäistä kertaa katsottavaksi kelpaavassa muodossa nuoremmille polville. Tässä tuskin haetaankaan kolmossijaa kummempaa tulosta suurten ikäluokkien keskuudessa.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #9

Osin totta.

Kovin harva nuori lienee lukenut Väinö Linnan kirjaa. Mahdollisuudet muokata kirja elokuvaksi ovatkin siinä mielessä ainutlaatuiset.

Hyvänä esimerkkinä voisi mainita esimerkiksi nobelisti Ernest Hemingwayn useiden romaanien ja novellien muokkaamisen elokuviksi. Joskus vaikuttaa siltä, että jäljellä kirjasta on ainoastaan elokuvalle annettu nimi. Kun katsojalla ei ole mitään käsitystä kirjasta, muuttuu elokuvaversio alkuperäiseksi kokemukseksi kirjallisesta alkuperäislähteestä.

Aku Louhimies todellakin saa "tehdä" uuden Tuntemattoman sotilaan.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #8

"Sitä vastoin pidän Pirkka-Pekka Peteliuksen valintaa Hietaseksi suurimpana virheenä roolivalinnoissa."

Johtuuko tuo vain siitä, että hän oli noina aikoina sen verran tunnettu koomikkopelle erilaisissa viihdeohjemissa, ettei hänen roolisuoritustaan osannut ottaa vakavasti vai mikä on syynä tuolle näkemyksellesi?

Persoonana Mollbergin Hietanen (eli siis Petelius) oli hiukan erilainen kuin Laineen Hietanen (Heikki Savolainen). Petelius oli uskottavampi joissain kohdin, kun tilanne oli sellainen, ettei aivan kepeästi ilveilty arkihuumori puoltanut paikkaansa. Vuorosanat toki olivat samat.

Esimerkiksi siinä "rätei ja lumpui" -kohtauksessa Petelius oli oikeasti närkästynyt kun taas Savolainen heitti vitsailuksi. Vastaavasti panssarivaunun räjäytyksen jälkeen Savolainen hehkutti humoristisesti "kummone miäs mää oikke olen" kun taas Peteliuksella oli vakavampi naama. Ja niin edelleen.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #11

Petelius oli silloin koomikon uransa huipullla tv:ssä. Roolisuoritus Hietasena oli hyvä ja paikoin erinomainen, mutta James Potkukelkka ym. hahmot väijyivät koko ajan lähistöllä. Ehkä juuri siksi muistammekin hyvin joitakin sellaisia kohtauksia, joissa Petelius ei naurattanutkaan katsojaa.

P.S.Mikäli uusi Tuntematon on suunnattu ulkomaisille katsojille ja kansainväliseen levitykseen, on huoli rooleihin valituista tunnetuista suomalaisnäyttelijöistä tietysti täysin turha.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Sotafilmiä on tehty ja sotafilmiltä se näyttää. Ihan hyvin - sivareilta ja aseistakieltäytyjiltä, vai mitä ne nykyajan näyttelijät sitten ovatkaan.

Epäkohtien kaivelu on inhottavien kyynikoiden vastenmielistä pätemistä, mutta:

Kohdassa 1:29 on parin sekunnin ajan nähtävissä kaurapelto, jonka vasemman laidan rinteessä erottuu oraskasvustoon tehdyn kasvinsuojeluruiskutuksen traktorinjälki. Maataloustraktori oli toki keksitty 1940-luvun alkuvuosiin mennessä, mutta sen käyttö ns. myrkytyksiin alkoi suomalaisilla viljelysmailla paljon paljon myöhemmin.

Myönnän, että tuollaisista yksityiskohdista huolehtiminen on jotakuinkin mahdotonta. Härmä-elokuvassa (2012) ajettiin hevospelillä kylätietä, josta näki heti, että se oli autojen aikakaudelta. Hevonen ja rattaat jättävät kolme jälkeä, joista keskimmäinen on vahvin, mutta autonpyörät vain kaksi.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Juupa, totta vie! Ei tuosta kyllä humalainen renki ole rattahilla ajanut.

*

Mutta:

Tasapainotetaan kaurapelto-erhettä vaikka sitten tällä ”paikolla”:

”Aku Louhimies korjasi Edvin Laineen tekemän ”historiallisen vääryyden” uudessa Tuntemattomassa sotilaassa. Melkein.
Kaikki muistavat sen kohtauksen Tuntematon sotilas -klassikkokirjasta, kun alikersantti Urho Hietanen tuhoaa venäläisen KV-1-panssarivaunun heittämällä miinan telojen teen.

Laineen elokuvassa on vain pieni ongelma: Hietanen ei tuhoa venäläistä KV-sarjan vaunua, vaan saksalaisen Panzer IV -sarjan panssarivaunun.

Elokuvantekijät joutuivat käyttämään Panzeria Puolustusvoimien silloisen johdon nihkeyden vuoksi.” …

”Aku Louhimiehen Tuntemattomassa sotilaassa ollaan paljon tarkempia.

Nyt suomalaiset korpisoturit saavat vastaansa neuvostoliittolaisia tankkeja.

Elokuvan trailerissa ensimmäisenä esiintyvä tankki on kevyt panssarivaunu T-26 (ajassa 00:20).

KV-1:stä Hietanen ei silti pääse elokuvassa tuhoamaan.

Trailerin perusteella Hietanen hyökkää miina aseenaan T-34:n eli suomalaisittain Sotkan kimppuun (ajassa 01:37).”

Lähde: Ilta-Sanomat, 1.6.2017; http://www.is.fi/viihde/art-2000005235461.html
*

Käyttäjän AleksiParkkinen kuva
Aleksi Parkkinen

Kuulin joskus erään tuottajan murehtineen tuota peltojuttua, sillä käsin väännetty pelto ja vehnä näytti ihan erilaiselta kuin nykyään koneilla tehtynä, puhui että pitäiskö laittaa extrat kyntämään.

Itseäni ahdisti lähinnä naisnäyttelijän kirjakielellä puhuminen trailerissa, ei kukaan puhu kirjakieltä arkielämässä jä se pistää aina silmään kuin kipeä varvas.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Rupesin vielä tarkentamaan katsettani alkusekuntien kuorma-autoon ja varsinkin sen jäähdyttimen "grilliin" selvittääkseni auton merkin. Asiantuntemukseni loppuu kesken, eikä maskin malli aivan täsmälleen vastaa netin kuvahaulla löytämääni Chevroletia. Mutta mikä muu se voisi olla?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset