Veikko Huuska

Suomalaisia on elänyt maailmassa yli 100 miljoonaa

Paljonko meitä ihmisiä on kaikkiaan ollut olemassa ikinä?

Montako ihmistä maailmassa on, jos kuolleetkin lasketaan.

*

Montako

Tämän aamun (19.5.2017) Helsingin Sanomien Lasten tiedekysymykset –palstalla viisivuotias Vilma Kallonen kysyi: Montako ihmistä maailmassa on, jos kuolleetkin lasketaan?

Suomen ympäristökeskuksen erikoistutkija Emma Terämä vastasi, että ajanlaskumme alussa (2000 v. sitten) maailmassa oli arvioiden mukaan noin 250 miljoonaa ihmistä. Vuonna 1000 noin 350 miljoonaa, ja miljardin raja meni rikki 1800-luvun alkupuolella.  Kasvu kiihtyi sitten ja vuodesta 1 tähän päivään laskenta-arvio on noin 50 miljardia.  Tämän lisäksi ovat ajanlaskuamme edeltäneen ajan ihmiset, heitä voisi arvioida olleen 10.000 vuoden aikana saman verran kuin viime 2000 vuotena.

”Näin laskettuna maapallolla olisi kaikkiaan siis elänyt noin 100 miljardia ihmistä.  Mukavan pyöreä luku”, vastaa Emma Terämä, erikoistutkija.

Lähde: HS, 19.5.2016, s. B11.  http://www.hs.fi/paivanlehti/19052017/art-2000005216549.html

*

100.000.000.000

Tieteen kuvalehti kysyi 1.9.2009 saman kysymyksen:

Ihmisiä on ollut yli sata miljardia

Montako ihmistä maapallolla on ollut? Mikä on nykyisen ihmiskunnan osuus luvusta?”

Lehti vastasi tuolloin:

”Yhdysvaltalaisen väestön-tutkimuslaitoksen Population Reference Bureaun mukaan ennen vuotta 2002 maapallolla oli syntynyt noin 106,4 miljardia ihmistä. Laskelma perustuu käsitykseen, että nykyihmisen laji, Homo sapiens, on ollut olemassa noin 50 000 vuotta.

Selvityksen lähtökohtana oli yksi pari, ”Aatami” ja ”Eeva”. Ajanlaskun alkuun asti syntyneisyyden eli vuosittain syntyneiden lukumäärän koko väestön tuhatta henkeä kohti oletettiin olevan 80. Sitä pidetään pienimpänä määränä, joka takaa lajin säilymisen korkean kuolleisuuden oloissa.

Vasta viimeisten 2000 vuoden aikana syntyneisyys on laskenut. Se on nykyään 23 promillea. Vuoden 2002 jälkeen ihmisten määrä maapallolla on kasvanut noin 300 miljoonaa. Tällä haavaa maailman väestömäärä on suunnilleen 6,4 miljardia, joten nykyisen ihmiskunnan osuus kaikkina aikoina eläneistä ihmisistä on kutakuinkin kuusi prosenttia.” 

http://tieku.fi/menneisyys/ihmisia-on-ollut-yli-sata-miljardia

*

WorldoMeters –sivusto näyttää reaaliaikaisen väkiluvun maailmassa:

http://www.worldometers.info/fi/

Juuri nyt se kertoo luvun: 7.505.575.549 ihmistä.

7 miljardin raja ylitettiin 2013.

Kahdeksan miljardia paukkuu YK:n mukaan 2028.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Maailman_v%C3%A4kiluku

Kiivaan väestökasvun vuoksi nykyisen ihmiskunnan osuus kaikkina aikoina eläneistä ihmisistä kasvaa, ja on epäilemättä nyt yli 6,o % (edellyttäen, että luotamme edellä esitettyihin arviomääriin, vh).

*

Suomalaisia

Tilastokeskuksen mukaan Suomen ennakkoväkiluku helmikuun lopussa 2017 oli 5 503 879.

Lähde: Tilastokeskus 30.3.2017; http://www.stat.fi/til/vamuu/2017/02/vamuu_2017_02_2017-03-30_tie_001_fi.html

*

Kaikki me suomalaiset

Jos käytämme Suomen suhteen samaa vertauslukua kuin edellä koko maapallon väestön määriin kaikkina aikoina ja nyt, voimme laskea mikä on laskennallinen luku aiheesta ”Suomalaiset kautta aikain”.

Yksi prosentti nykysuomalaisista on 917.313 ihmistä. 

Tästä saamme 6 %:n suhtella maailmassa eläneiden suomalaisten kokonaismääräksi: 91.731.317 suomalaista.

Siis 91,7 miljoonaa suomalaista!

Tullaan tietysti määrittelyn ongelmiin, kuka on suomalainen, miten suomalaiseksi tullaan, miten sitkeästi jonkun suomalaisuus jatkuu esim. ensimmäisessä, II:ssa ja III:ssa sukupolvessa jne. 

Mutta, niin tahi näin:

Suomi 100 vuotta –juhlavuoden kunniaksi toteamme:

Meitä suomalaisia on historian saatossa ollut melkein 92 miljoonaa!

*

Kritiikki

Se mikä sopii jupiterille ei välttämätät sovi härälle…

Eli: se väestöllisen kasvun laskentamalli, jolla lasketaan maailman kokonaisväestön kasvua ja summaa, ei välttämättä – ei ehkä ollenkaan – sovi Suomen asukkaiden laskemiseen.

Asutus tuli Suomeen viiveellä, paljon myöhemmin, kuin mitä edellä amerikkalainen PRB-laitos laskee maailman homo sapiens –kannan esiintymäajaksi: eli noin 50.000 vuotta.  Jääkausi katkaisi Suomen alueella asuneiden ihmisten muodostaman yhteisökunnan kasvun. 

Edelleen voimme miettiä: laskemmeko Suomen nykyisen valtioalueen kohdalla ikinä asuneiden ihmisten nuppilukua, vai Suomi-nimisen maakunnan/itämaan/suuriruhtinaskunna/valtion asukkaita tai kansalaisia?

Paitsi kokonaispopulaation summaarinen kehitys on arvion kohtena vertausluku nykyisen ja historiallisen totaaliväestön kesken.  Jos maailman ihmisten laskennassa sovellettaisiin edellä mainittua Yhdysvaltalaisen väestön-tutkimuslaitoksen Population Reference´n vuonna 2002 käyttämää 6 %:n suhdelukua, niin se ei tänään välttämättä olisi lainkaan pätevä luku arvoitaessa suomalaisten määriä. 

Suomalaiset ovat lisääntyneet sotien jälkeen suhteellisen maltillisesti, ei lainkaan samalla vauhdilla kuin koko maailman väki.

Voisiko esim. ajatella, että suhdeluku asettuisi todennäköisemmälle tasolle, jos ajateltaisiin ensin, että maailman väestönkasvu olisi jostain syystä jumittunut vaikkapa vuoden 1960 tasolle eli hetkeen, jolloin se ylitti 3 miljardin rajan.  Silloinhan nykyisten ihmisten määrä olisi alle 20:s osa kaikkien aikojen väkilukua (c. 3,55 %).

Tämän suhdeluvun käyttö merkitsisi, että nykyisset 5,5 miljoonaa suomalaista olisivat vain noin 1/33-osa kaikista maailmassa käyneistä suomalaisista. 

Eli historiallisesti suomalaisia olisikin ollut 33 x 5,5 miljoonaa = noin 182 miljoonaa.

Mutta huomioiden edellä mainitut geo-historialliset syyt, tämä ilman muuta olisi liian korkea luku.

*

Peukalotuntumalla ja ihan hatusta vetäen laskenkin tämän nojalla, että meitä suomalaisia on ollut määrä, joka osuu näiden kahden luvun väliin.

Joten:

suomalaisia on ollut maailmanhistorian aikana elossa 137 miljoonaa.

Tämä lienee vakaa ja varma kantani.

*

100 miljoonaa suomalaista.

Sehän olisi 1 promille maailman ihmisistä.

”Mukava pyöreä luku”.

*

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Karkeasti voimme siis todeta, että kaikista syntyneistä ihmisistä noin 10% on edelleen elossa.

Miksi siis aina toitotetaan sitä, että me kaikki kuolemme eikä kukaan ole vielä toistaiseksi tänne jäänyt, kun todellisuudessa jopa 10% ei ole milloinkaan kuollut. Kuoleman vääjäämättömyyttä ei siis ainakaan tuollaisella empiirisellä todistuksella ole todistettavissa.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Väestö-aiheesta kiinnostuneille linkkaan M.Peltosen mainion
netikka.net -sivuston, jossa kaikenlaista mielenkiintoista pohdintaa tästä aiheesta ja populaatiokasvusta:
https://www.netikka.net/mpeltonen/vakiluku.htm
*

Aiheesta lisää:
Mitä geneettiset tutkimukset kertovat?
Ihmiskunnan sukupuu: faktaa vai fiktiota?
Ngandongin ihmisen tarina
Huomautuksia:

Tutkijoiden laskelmat vedenpaisumuksesta kuluneesta ajasta vaihtelevat välillä 2350-4990 eKr.

1. Ns. Keyfitzin laskelman mukaan maapallolla olisi elänyt kaikkiaan 96,1 miljardia ihmistä. Laskelmassa lähdetään kuitenkin ajasta 9000 eaa, jolloin maailmassa on arvioitu olleen 7,5 miljoonaa ihmistä. Myöhemmin laskelmaan on lisätty lähtökohdaksi vuosi 1 000 000 eaa ja kaksi alkuihmistä. Tällöin on oletettu väkiluvun lisääntyneen 991 000 vuodessa vain tuon 7,5 miljoonaa, mikä vaikuttaa suhteettoman pieneltä kasvulta ja arvio tuolta osin hatusta vedetyltä. Mutta jo tämänkin laskelman mukaan miljardit ihmisfossiilit puuttuvat.

2. Esimerkkinä siitä, miten hitaanpuoleisesti lisääntyvistä suomalaisistakin voi suhteellisen lyhyessä ajassa kertyä suuri joukko, on alavutelainen Pyylammin suku, jonka kantavanhemmat elivät 1700-luvun alkupuolella. Vajaassa kolmessa vuosisadassa suku on kasvanut noin 100 000 jälkeläistä käsittäväksi joukoksi. Suvun historiasta on julkaistu jo yksi yli 800 sivuinen teos ja sukututkija Lamminmäen mukaan tarvitaan vielä useita samanlaisia opuksia, ennen kuin koko suku on selvitetty. (Pohjalainen, 15.06.05)

3. Afrikan väkirikkaimman maan, Nigerian, väkiluku kasvaa huimaa vauhtia huolimatta köyhyydestä ja lasten suuresta kuolleisuudesta. Vuonna 1991 Nigerian väkiluku oli 88 miljoonaa ja vuonna 2006 jo 140 miljoonaa. Vaikka joka viides lapsi kuolee alle 5-vuotiaana, väestö kasvaa nykyään yli 3 prosentin vuosivauhtia. (STT/AFP/Pohjalainen, 20.04.07)

4. Jos ihmisen ja simpanssin yhteinen kantaisä eli n. 6 miljoonaa vuotta sitten, se edellyttää noin 30 milj. täsmämutaatiota. Koska yhden täsmämutaation vakiinnuttaminen populaatioon kestää noin 300 sukupolvea, voisi esiintyä ehkä n. 1000 tällaista mutaatiota sinä aikana kun ihmisen on oletettu kehittyneen yhteisestä esi-isästä simpanssin kanssa. Mutta kun niitä tarvittaisiin 30 miljoonaa! Tiedetään myös, millä nopeudella geenimme rappeutuvat, ja se vastaa tarkalleen sitä aikaa, minkä ihminen on Raamatun mukaan ollut olemassa. (TV2, 02.10.2009)

Väestölaskentaa:
www.ibiblio.org/lunarbin/worldpop - näyttää nykyisen ja vuosittaisen väkiluvun vuodesta 1970 lähtien.
www.ldolphin.org/ - tarkastelee aihetta laajasti ja perusteellisesti matemaattisten laskelmien ja kaavojen kera.
www.math.hawaii.edu/~ramsey/ - paljonko ihmisiä on elänyt kaikkina aikoina (Keyfitzsin laskelma)
www.math.montana.edu/
www.math.duke.edu/

Tilastoja:
www.census.gov/ipc/www/worldhis.html
www.census.gov/ipc/www/idb

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Mitä tässä tarkoitetaan geenien rappeutumisella?

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Nyt otan pienen sivuaskeleen numeroiden ja laskettavien tosiasioiden maailmasta yhtä olennaiseen meiltä tosin salattuun maailmaan:

Kun ajattelemme ihmisen perhettä, tätä cirka 100 miljardin ihmistoverin joukkoa joka on tähän maailmaan syntynyt ja täällä elänyt, meitä kai yhdistää voimallisesti kohtalotoveruus ihmisen osassa ja elämässä, kohtalossa ja arvaamattomuudessa. Tulemme jostain, ehkä olemattomuudesta, olemme hetkisen, ja mitä meille sen jälkeen tapahtuu, on vähintään yhtä tunnistamatonta, kuin elo ja meininki ennen syntymämme hetkeä.

Pitkälle kehittynyt tutkimus ajasta on hapuillen mutta melko selkeästi määrittänyt ajan ohikiitävyyden erheeksi, ja todentaa ajan pysyvyyden puolesta. Past ei ole past, ehdottomasti, vaan present on present, ja jopa niin että future ei ole future, ei ainakaan puhtaasti future, vaan myös present ja mikä ihmeellisintä myös past.

Niinpä voisi tämän huipputieteellisen aika-käsityksen todentuessa ajatella, että jollain yhteisellä alustalla tapaisimme toisemme, kaikki ihmisiksi syntyneet, sata miljardia, ja olisimme tajuisina olentoina kosketuksissa toistemme kanssa. Sata miljardia...

Tässä pohdintaa em. M.Peltonen/netti.net -sivustolta aiheesta Kuolemattomuus; https://www.netikka.net/mpeltonen/index.html

"Kuolemattomuus
Usko kuolemanjälkeiseen elämään on hyvin yleinen. Se sisältyy lähes kaikkiin uskontoihin. Alkukantaisissa uskonnoissa palvotaan esi-isien henkiä, kehittyneemmissä uskotaan sielunvaellukseen tai jälleensyntymään. Myös kristinuskon useimmissa suunnissa elää vahvana käsitys, että ihmisessä on jokin luonteeltaan häviämätön osa, joka jatkaa olemassaoloaan ruumiin kuoltua. Yleisesti myös uskotaan, että tämä käsitys on aina sisältynyt kristinuskoon, vaikka näin ei todellisuudessa ole. Miten ja milloin tämä käsitys sitten on tullut kristinuskoon?

Kuolemattomuuskäsityksen taustaa.

Huomattavin varhainen vaikuttaja kuolemattomuusajatuksen yleistymiseen oli kreikkalainen filosofi Platon, jonka käsitykset pohjautuivat mm. opettajansa Sokrateen ja pythagralaisten filosofien opetuksiin. Sokrateen käsityksiin vuorostaan olivat vaikuttaneet mm. Persian orfilaisuus ja Egyptin uskonnot.

Platon uskoi sielun kuolemattomuuteen ja jälleensyntymään. Jälleensyntymisopin taustalla oli hänen ideaoppinsa, jonka mukaan aistimaailma on muuttuva ja katoavainen; todellinen tieto ei ole siitä peräisin. Tieto on hänen mukaansa kuitenkin mahdollista, koska kaikki muuttuvat oliot ovat osallisia jostain ikuisesta ja muuttumattomasta ideasta. Korkeimmat ideat ovat hyvä, tosi ja kaunis. Ihmisen sielussa on kuolematon osa, joka voi päästä yhteyteen korkeimpien ideoiden kanssa, mutta tämä voi Platonin mukaan tapahtua vain lukuisten inkarnaatioiden, ruumiillistumien kautta. Eräässä dialogissaan Platon kuvaa jälleensyntymisen prosessia:

"Maallisen kuoleman jälkeen sielu saa jumalien seurassa nähdä ideoiden maailmaa niin paljon kuin se kykenee. Mutta ennen pitkää sielu käy puutteidensa takia painavaksi, menettää siipensä ja putoaa maahan. Oikeamielisin sielu jälleensyntyy filosofin perheeseen, seuraavaksi kehittynein kuninkaalliseen. Kaikkein kehittymättömin syntyy tyrannin perheeseen. Maahan pudonnut sielu voi palata totuuden valtakuntaan vasta 10 000 vuoden kuluttua paitsi jos se on vilpittömästi harrastanut filosofiaa tai filosofista poikarakkautta! Ennen uutta inkarnaatiota sielut juovat vettä Lethen virrasta, joka saa ne unohtamaan kaiken siihen mennessä kokemansa.

Platonin jälkeen hänen oppilaansa levittivät jälleensyntymisajatusta ja siihen liittyvää sielun kuolemattomuutta, ja hellenistisen hegemonian vallitessa kuolemattomuusajatus levisi myös juutalaisuuteen. Vaikka Platon itse ei esittänyt oppejaan valmiina dogmeina eikä oppijärjestelminä, monet hänen seuraajistaan, kuten Aristoteles ja uusplatonismin keskeinen vaikuttaja Plotinos (n. 205 - 270) sen sijaan laativat oppinsa systemaattisiksi järjestelmiksi. Tämä edesauttoi näiden platonilaisten vaikutteiden leviämistä niin, että niitä löytyy paitsi kristinuskosta, myös gnostilaisuudesta, teosofiasta ja monista mystiikkaan suuntautuneista ryhmistä.

Ennen Plotinosta kunnostautui platonismin levittämisessä erityisesti Aleksandrian juutalainen filosofi Filon (20 eKr. - 47 jKr:). Hänen filosofiansa päämääränä oli yhdistää platonismi ja juutalaisuus tulkitsemalla molempien traditiot vapaan allegorisesti, vertauskuvallisesti. Filonin mukaan ns. järjelliset sielut odottivat jossain tilaisuutta ruumiillistua ihmisessä. Kuoleman tapahtuessa ruumis hajoaa ja aineeton sielu palaa ikuisuuteen. Filon myös hylkäsi opin ruumiin ylösnousemuksesta ja uskoi pahojen iankaikkiseen rangaistukseen. Filonin kirjoituksia käyttivät hyväkseen myös kristilliset teologit, ja näin ne tasoittivat tietä platonismissävyiselle kristillisyydelle.

Jo aiemmin oli juutalaisuudessa kehittynyt kaksi koulukuntaa, joista toinen oli omaksunut käsityksiä hellenistisestä filosofiasta, toinen pitäytyi Raamatun kirjaimelliseen tulkintaan puoltaen käsitystä jumalattomien hävittämisestä ja ihmisen kuolevaisesta olemuksesta. Essealaisveljeskunta mm. lukeutui jälkimmäisiin uskoen, että vain vanhurskaat perivät ikuisen elämän ja että jumalattomat hävitetään niin, että he lakkaavat kokonaan olemasta. Ensimmäinen kuolema on luonteeltaan syvää, tiedotonta unta, josta tapahtuu ylösnousemus.

Kaikesta huolimatta näyttää siltä, että Jeesuksen aikaan mennessä kreikkalaisen filosofian vaikutuksesta käsitys ihmisen luontaisesta kuolemattomuudesta oli jo saanut vankan jalansijan juutalaisuudessa."

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Aikamatkustus, siinäpä laaja kysymys, pulma.
Sitä on tarkoitus vain sivuta ohuesti tässä:

"Mikäli matkustaminen ajassa on mahdollista, se aiheuttaa monia käsitteellisiä ongelmia, aikaparadokseja. Todennäköisesti tunnetuin aikaparadoksi on niin sanottu isoisäparadoksi, joka koskee menneisyyden muuttamista."

https://fi.wikipedia.org/wiki/Aikamatkustus

Voisinko joskusjotenkin tavata Laatokalla 1800-luvulla kalastaneen isäni isän isoisoisän?

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Tekniikkajatalous, 24.6.2014/Janne Luotola;

http://www.tekniikkatalous.fi/tiede/2014-06-24/Aik...

”Aikamatkustusta simuloitiin valonsäteellä – Näin aikahyppy tapahtuu
Aikakone pysyy vielä tieteiskuvitelmana, mutta tutkijat onnistuivat näyttämään, miten sellainen voi toimia, kertoo Engadget.

Queenslandin yliopiston ovat esittäneet fotoneiden avulla Nature Communications -julkaisussa, kuinka kvanttihiukkaset voivat kulkea aika-avaruussilmukan läpi takaisin siihen paikkaan ja aikaan, josta ne lähtivät.

Paradoksaalisesta tilanteesta ei voi kuitenkaan vetää suoria päätelmiä siitä, että samoin voisi käydä kokonaisille atomeille, ihmisille tai muille arkitodellisuuden esineille. Aikahyppyä ei ole vielä myöskään tapahtunut, sillä kyseessä on vasta simulaatio siitä, kuinka hyppy tapahtuisi.
Kvanttimaailman ilmiöt eroavat suuremman mittakaavan ilmiöistä siten, että kvanteille aikahyppy ei ole samalla tavalla paradoksaalista kuin esimerkiksi ihmiselle olla kahdessa paikassa samaan aikaan.”
*

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

"Aika on aivan muuta kuin meistä näyttää – jos valo kulkisi hitaammin, näkisimme yhä faaraot pyramideilla

Mennyt, nykyisyys ja tuleva ovat olemassa samanaikaisesti. Fysiikan peruslait eivät aseta ajalle mitään suuntaa.

Kuvittele, että katsot ulos ikkunasta ja näet normanneja, heidän takanaan roomalaisia ja heidän takanaan egyptiläisiä. Hullua? Ei sen hullumpaa kuin tähtitieteilijöiden katsellessa maailmankaikkeutta. Valo etenee tyhjiössä noin 300 000 kilometriä sekunnissa. ..."

HS/Tiede, 9.12.2015 http://www.hs.fi/tiede/art-2000002871556.html
(huom.: maksumuuri)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Tuo menneiden näkemisen teoreettinen mahdollisuus on selvästikin olemassa juurikin viitaten taivaan kappaleiden havainnointiin esimerkkinä sellaisesta.
Voi olla, että joskus kehitetään teknologia, jolla niitä menneitä voidaan tarkastella. Se edellyttäisi, että niitä avaruuteen singahtaneita valonsäteitä saisi jotenkin peilattua tänne takaisin.

Mutta mitä tulee tuohon kaiken menneen ja tulevan yhtäaikaiseen olemassaoloon, niin siihenhän ei pelkkä kuvan näkeminen riitä, vaan itse massakin pitäisi vielä olla olemassa. Tässä mennään ajan olemukseen neljäntenä ulottuvuutena, jota voitaisiin tarkastella ulkopuolelta siten, että siitä ulottuvuudesta vain valittaisiin kohta, jota tarkastellaan tai jonne mennään.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Muistan
Kun isosiskoni kuoli äkisti (jäi auton alle), makasin valveilla ja mietin, missä hän on.
Tiesin, että hän makasi elottomana seurakunnan ruumishuoneella, joka oli pääosin maan alla, ja sittemmin haudassa, mutta oliko siinä kaikki? Jos ihminen kuolee, mutta ei täysin häviä, mitä hänestä jää jäljelle, minkä voisi herättää?
Muutaman kerran äiti kattoi pöydän kuudelle, havahtui sitten ja kantoi itkien ylimääräisen lautasen astiakaappiin; minä toivoin, että hän olisi jättänyt antanut sen olla paikallaan.
Olimme viikkoa ennen sunnuntai-aamuna Pirkon kanssa lukeneet hänen sängyssään saman täkin alla koulun uskontokirjasta tuhlaajapojan tarinan vuorolukuna, lause kerrallaan vaihtaen, ja äiti oli lopetettuamme sanonut tuvan puolelta: Kaunista.

Mutta miten elämä itse tuhlasikaan, kun yksi alkanut elämä noin vain pimeni, ja – kuten myöhemmin oivalsin ja kuulin – siinä meni autokuskinkin elämä pilalle.
*
Selvyyden vuoksi:
Puhun nyt yli puolenvuosisadan takaisista asioista. Tapahtui 1962.

Muisti on elämän jatkumoa.

Isäni isä, Antti, syntyi 1868 Kannaksella, Sakkolassa, nälkävuoden päätteeksi. Isäni oli syntynyt 1906, ja minä elän tässä. Kolmen sukupolven mitta on pian 150 vuotta.

Ehkä laskemme sukupolvien riennon siten, että vuosisataan menee kolme polvea, ne eivät kuole ja katoa siinä ajassa, mutta "alta" nousee aina sitä uutta, ja sen tuloriento on keskimäärin 33 vuotta. Nykyisin ensisynnyttäjien ikä on c. 30 vuotta, joten tämä täsmää hyvin.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

*
Kieltämättä

Arvioisin, että olen ajatellut siskoni kuolemaa ja kuolemanjälkeistä oloa ajatellut elämässäni enemmän kuin noiden noin 100 miljardin muun ihmisen kuolemaa ja oloa. En tiedä onko se tasapuolista, mutta inhimillistä ja ehkä ymmärrettävääkin. Oman läheisen hahmo ja muistijälki on niin etualalla, että jos kyseessä olisi valokuva, mustavalkoinen eittämättä, niin hän esiintyisi siinä etualalla, tarkkana mutta valaistuksen vuoksi enemmän silhuetisoimana kuin passikuvamaisen tarkasti tunnistettavissa olevana, jossain hänen kainalonsa alta ja hartialinjan takaa hahmottuisivat miljardien muiden massamaiset hahmot..
*

Mutta uskonemme että ihmisen elämässä olennaista on se aika, life, jonka itse kukin on elossa, pukee aamulla vaatteet herättyään, pesee korvat, laittautuu ja toimii.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset