Veikko Huuska

Komission puheenjohtaja Juncker: Britannian Theresa May elää toisella Galaksilla

Erään suhteen loppu

Britannia ja EU 50 vuotta

*

Vapunjälkeisenä ensimmäisenä aamuna kahvipöydässä silmään sattuu melkein peräkkäisiltä sivuilta Aamulehdestä (2.5.2017) tällaiset ääripäät.  Erään suhteen alku ja loppu. 

He vain ”kasvoivat erilleen”.

*

Aamulehti 50 vuotta sitten eli 2.5.1967:

”Eglanti anoo EEC:hen

Päätös uuvuttavan harkinnan jälkeen.  Englanti aikoo anoa uudelleen jäsenyyttä Euroopan talousyhteisössä, ilmoitti pääministeri Harold Wilson parlamentissa tiistaina vain muutamia tunteja sen  jälkeen kun hallitus oli tehnyt lopullisen päätöksen asiassa.

Wilson sanoi että hallitus teki päätöksen ”uuvuttavan tarkastelun” jälkeen, joka seurasi hänen ja ulkoministeri George Brownin aikaisemmin tänä vuonna kuutosmaiden johtajien kanssa käymiä keskusteluja.

Rooman sopimukseen olemme koko ajan ottaneet sen asenteen, että sopimus sinänsä ei ole esteenä”, sanoi Harlod Wilson.”

*

PS.  Ranskan presidentti Charles de Gaulle torppasi Britannian jäsenyyden tuolloin, ja niin se ”pääsi” EEC:n jäseneksi vasta 1973, ja silloinkin sen jälkeen, kun ensin Ranskassa järjestettiin vuonna 1972 kansanäänestys Yhdistyneen kuningaskunnan, Irlannin, Tanskan ja Norjan jäsenyydestä; äänestäjistä 68,32 % kannatti maiden liittymistä EEC:hen.  Norjalaiset itse hylkäsivät jäsenyyden kansanäänestyksessä.  Mutta Britannian EEC/EU –jäsenyys järjestyi vasta ”ulkoistetun kansanäänestyksen” jälkeen… https://fi.wikipedia.org/wiki/Euroopan_unionin_laajentuminen

*

Aamulehti tänään 2.5.2017:

”LUONNEHDINTA

”Juncker pitää Mayta harhaisena

Helsinki. EU-komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker on luonnehtinut Britannian EU_eroa ajavaa pääministeriä Theresa Mayta harhaiseksi.  Asiasta kertoo muun muassa Telegraph-lehti.  Lehti perustaa juttunsa saksalaisen Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitungille vuodettuihin tietoihin Junckerin ja Mayn yhteisestä illallisesta Lontoossa viime viikolla.

Illallinen oli ilmeisesti fiasko.  Juncker kertoi illallisen jälkeen liittokansleri Angela Merkelille, että May on tyystin ”eri galaksilla”.  Lehden mukaan May olisi sanonut Junckerille, ettei brittien tarvitse maksaa EU:n vaatimaa kymmenien miljardien erorahaa, koska EU-sopimukset eivät sitä edellytä.  Junckerin valtuuskunta vastasi, ettei EU ole mikään golf-klubi, josta voi erota noin vain.

-Mitä enemmän kuulen, sitä skeptisemmäksi muutun, Juncker sanoi, kun kuunteli Mayn vaatimuksia.

Mayn sanotaan tehneen EU-komissiolle selväksi, että hän odottaa tulevansa uudelleenvalituksi kesän parlamenttivaaleissa. STT

*

Lähde: FAZ, 30.4.2017; http://www.faz.net/aktuell/wirtschaft/brexit/eu-kommission-skeptisch-vor-brexit-verhandlungen-14993673.html

FAZ´in mukaan Juncker totesi Merkelille puhelimessa antaessaan raporttia illaallistapaamisestaan Mayn kanssa mm.:

”Wie die F.A.S. weiter schreibt, telefonierte Juncker am Morgen nach dem Dinner mit Bundeskanzlerin Angela Merkel. Er teilte ihr seine Einschätzung mit, dass May in einer anderen Galaxie lebe und sich lauter  Illusionen mache. Merkel nahm daraufhin eine Passage in ihre Regierungserklärung am Donnerstag zum Brexit-Gipfel der EU auf, in der sie davor warnte, dass sich „einige in Großbritannien“ noch „Illusionen machen“.”

Kääntynee: … että May elää toisessa Galaksissa ja on illuusioiden vallassa.

*

Telegraph kertoi vappuna (1.5.2017) osapuolten tapaamisesta, osin saksalaislehden tietojen perusteella:

”Saksalainen sanomalehti kertoi, että keskiviikkoisen illallisen jälkeen herra Juncker syytti Theresa Mayta siitä, että tämä oli "petkuttanut" ja totesi, että Brexit-neuvottelujen epäonnistuminen oli nyt "todennäköisempää".

Saksalaisen sanomalehden Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitungin mukaan Juncker kertoi Mayille, "lähden Downing Streetiltä 10 kertaa epäilevämpänä kuin mitä olin ennen."

Lähde: http://www.telegraph.co.uk/news/2017/05/01/jean-claude-juncker-says-theresa-may-deluded-scathing-call-angela/

*

Ison-Britannian perussopimusvelan määräksi lasketaan Komission taholla noin 60-65 miljardia euroa.

Mahdollisesti arvioitavissa oleva Suomen osuus siitä lienee noin 650-700 miljoonaa €.

*

PS

Valovuodet

Voitaneen todeta, että varsin usein ”puolisot” kasvavat erilleen, mutta että toinen siirtyy "vieraaseen Galaksiin" lienee jo harvinaisempaa.

Kun EU:n jäsenneuvotteluprosessi Turkin kanssa tunnetulla tavalla takkuilee, tekisi eetvarttia tietää, kumpi nyt on Brysselin horisontista kauempana Ankara vai Lontoo

Veikkaisinpa hazardina, että Lontoo, koska en ole kuullut enkä lukenut, että EU:n arvovaltaiselta taholta olisi todettu Erdoganin Turkin vielä ”etääntyneen” sentään valovuosien takaisiin tiloihin, toiselle Galaksille.

Aikoihimpa olemme eläneet.

*

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (18 kommenttia)

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Alkaa olla jo vaikea sanoa, kumpi on etääntynyt arkitodellisuudesta ja reaalimaailmasta enemmän May vai Juncker.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Kyllä minusta aluksi tuntui, että se arkitodellisuudesta vieraantunut on varmaan Juncker, mutta sitten punnitsin asiaa oikein ajatuksen kanssa ja tulin siihen tulokseen, että kyllä se pahemmin vieraantunut on ehdottomasti Juncker.

Käyttäjän TimoKohvakka kuva
Timo Kohvakka

Ehkä Junckerin puheet on tulkittava otteina juoppohullun päiväkirjasta. Valovuosien ero todellisuuksien välillä on hyvinkin selitettävissä.

Käyttäjän marttiissakainen kuva
Martti Issakainen

Juncker itse taitaa olla toisella Galaksilla.Hän puhui heti Brexitin jälkeen
keskustelleensa muiden planeettojen johtajien kanssa Brexitistä.Juncker puhui näin Europarlamentille.Missä mielentilassa kyseinen herra oli jäi arvailtavaksi.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

EU ja UK eivät tulee pääsemään neuvottelutulokseen saatikka, että jokainen EU-jäsenmaa sen vielä jokainen hyväksyisi.

Olen täällä vuosikausia linkittänyt tätä "vastuutona" puhetta, jonka UK:n pääministeri David Cameron piti tammikuussa 2013.
http://www.bbc.com/news/uk-politics-21013771

Winston Churchill ei oli koskaan pitänyt tuollaista puhetta.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Suomen politiikkoja ei juuri esim. brexitistä haastatella, mutta on yksi poikkeus, henkilö, joka ei ole "profeetta omalla maallaan",

https://twitter.com/suviaherto/status/859140570341...

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

"EU ja UK eivät tulee pääsemään neuvottelutulokseen"... Realistisesti May varautuu jo tähän selittäessään, että "no deal" on parempi kuin "bad deal". Sopii sitten tehdä kauppaa WTO:n säännöillä. Eikä turisteilla ole Euroopassa työlupaa.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Ja briteillä on jo nyt vajetta ammattitaitoisesta työvoimasta.

The BCC (British Chambers of Commerce) said the best Brexit deal "won't be worth the paper it's written on" if British firms cannot recruit staff with the required skills.

http://www.independent.co.uk/news/business/news/ge...

Käyttäjän AleksiParkkinen kuva
Aleksi Parkkinen

Kummasti Junkcerilla on mennyt tunteisiin kun porukkaa ei kiinnosta osallistuminen hänen Euroopan Yhdysvallat-kokeiluunsa. Ehkä hän pettyi kun presidentin paikkaa ei hänelle pedattukkaan.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Kun Juncker puhuu "eurooppalaisesta hankkeestamME", hän ei tarkoita MEITÄ - sinua ja minua - vaan sitä pientä valittujen ja uskollisten piiriä, jossa pyörii hänen lisäkseen, suomalaisia mainitakseni, mm. Jyrki Katainen, Alex Stubb, Miapetra Kumpula-Natri, Sirpa Pietikäinen, Sarvamaa ja vihervasemmiston meppimme.
Siinä mielessä Juncker on toisessa galaksissa, jossa eräiden uutisklippien perusteella hän voi edustaa tätä omaa galaksiaan myös pienessä laitamyötäisessä tai "pikku purjeessa", kuten Matti Rautio totesi muinoin.
Eurooppa on tässä suhteessa pelottavan yksisilmäisissä ja kritiikittömissä käsissä, joten ellei muuta, niin brexit-neuvottelut ainakin tuovat esille ne kivet ja kapulat, joita murenemassa oleva EU on tunkenut ja joita se edelleen yrittää tunkea brittien kenkiin ja rattaisiin.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Ison-Britannian perussopimusvelan määräksi lasketaan Komission taholla noin 60-65 miljardia euroa."

Kyllähän Junkkerille raha kelpaisi levilteltäväksi mutta eivät nämä irtisanotut sopimukset välttämättä enää brittejä velvoittaisi edes maksun suhteen. Pitäisi tietää mikä siellä edes hiertää, ainakin EU voi tullimuurilla kiristää mutta kumpi olisi häviäjä.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Kyllä Suomelle 650-700 miljoonaa kelpisi.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

EU ei vaadi erityistä erorahaa. Kyse on siitä, että sovitut maksuosuudet hoidetaan.

Työväenpuolueen Keir Starmer jaksaa kertoa rauhallisesti, mistä on kysymys. May ei varmasti kuuntele. Tuskinpa brittiäänestäjätkään:

https://www.theguardian.com/commentisfree/2017/may...

Suomen makkosia ja parkkisia täytyy ihmetellä enemmänkin. Juhlisitteko yhtä innostuneesti sitä, jos oman kuntanne suurituloiset jättäisivät kunnallisveronsa maksamatta? Tervemenoa Tory-planeetalle.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Juhlisitteko yhtä innostuneesti sitä, jos oman kuntanne suurituloiset jättäisivät kunnallisveronsa maksamatta?"

Tosiasiat vaan ovat tosiasioita, Nalle muutti Ruotsiin eikä siis enää maksa kunnallisveroja Suomeen. Riippuu sopimuksista mitä voidaan vaatia olosuhteiden muututtua. Junkkeri haluaa tehdä briteistä esimerkin ettei mikään muu valtio lähtisi EU:sta eli suoraa kostomentaliteettia. Britit haluavat jatkaa vapaakauppaa mutta se ei sovi Junkkerille vaan vaatii ehtoja.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Britannia ei ole muuttanut Ruotsiin tai mihinkään muuallekaan, se vasta harkitsee eroa unionista. EU:n neuvottelijat lähtevät rauhallisesti siitä, että tähänastiset budjettivelvoitteet hoidetaan. "Kosto" on jotakin osapuolien välistä, Britannia on jäsen.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Labourin taholta kiirehdittiin tänään (2.5.) esittämään huolestuneisuudenilmauksia Junckerin ja Mayn penkin alle menneen viime keskiviikkoisen illallistapaamisen tiimoilta.

Todettiin mm. että tapaamisesta tihkuneet tiedot ovat "perin huolestuttavia". Työväenpuolueen puheenjohtajaan kohdistuu lisääntyvä paine hänen laimeasta suhtautumisestaan brexit-äänestykseen kohta vuosi sitten. Onko tämä nyt kuitenkin "kaatuneen maidon itkemistä"?
*

The Independent, 2.5.2017; http://www.independent.co.uk/news/uk/politics/ther...
Theresa May's Brexit meeting with Jean-Claude Juncker 'deeply worrying', Labour says
Labour today branded leaked reports of a Brexit meeting between Theresa May and Jean Claude Juncker as “deeply worrying”.
Shadow Brexit Secretary Sir Keir Starmer brushed aside Downing Street’s claims that the face-to-face with the EU Commission’s President was “constructive” and said the leaks proved Ms May had misjudged her hand in negotiations.
Sir Keir’s words were echoed by the SNP and Liberal Democrats, whose leader Tim Farron said the furore had blown “a massive hole” in Tory arguments for Brexit – and accused the PM of “astonishing arrogance”.
According to the Frankfurter Allgemeine newspaper's report, EU officials and Mr Juncker were surprised Ms May did not appear to be fully briefed for the meeting last week, claiming she had unrealistic expectations.
Sir Keir said: “This is a deeply worrying account and further evidence that Theresa May’s rigid and complacent approach to Brexit negotiations risks leading Britain over a cliff edge.
He added: “[She] talks about strengthening her hand, but in reality she has misjudged her hand at every turn, weakening Britain’s position.
“By refusing to acknowledge the complexity and magnitude of the task ahead the Prime Minister increases the risk that there will be no deal, which is the worst of all possible outcomes.”
Ms May responded on Monday by dismissing the reports as “Brussels gossip” and repeating the line that the talks had been “constructive”.
According to the German paper, Ms May told EU officials she expected to be elected Prime Minister next month and wanted to “make Brexit a success”, but was told that would be difficult because the UK would be worse off in the future as a “third country” outside of the EU.
The PM was also reported to have said that she wanted to deal with Brexit talks in four-day blocks every month, and keep discussions confidential, but Mr Juncker apparently pulled two piles of paper from his bag - Croatia’s EU entry deal and Canada’s free trade deal - highlighting how complex these talks would be.
There was a clash over the Brexit ‘divorce bill’ with Ms May insisting there was nothing in the treaties saying the UK should pay. The Prime Minister was also said to have told the EU officials she wanted to clarify the rights of UK citizens in Europe at the EU Council in June, but the idea was dismissed by Mr Juncker as too soon for something so complex.
The morning after the Wednesday meeting, Mr Juncker called German Chancellor Angela Merkel and reportedly said Ms May “lived in another galaxy” and was “deluding herself”.
A Government spokesman said: “We do not recognise this account.
“As the Prime Minister and Jean-Claude Juncker made clear, this was a constructive meeting ahead of the negotiations formally getting underway.”
Lib Dem leader Tim Farron said he is “clear this Government has no clue and is taking the country towards a disastrous hard Brexit.”
He added: “Theresa May chose a divisive hard Brexit, with Labour's help, and now has no idea what to do next.
“This election offers us a chance to change the direction of our country, keep Britain in the single market and give the people the final say over what happens next.”
*

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

The Independent käyttää termiä "avioerolasku" (`divorce bill´);

There was a clash over the Brexit ‘divorce bill’ with Ms May insisting there was nothing in the treaties saying the UK should pay.

http://www.independent.co.uk/news/uk/politics/ther...

Kyse on tietysti osittain semantiikasta.

*
Mutta se, että Juncker & May -illallisen raportit vuodettiin julki Saksassa ei ollut sattuma.

Ei vähäisimmässäkään määrin.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Pääministeri May ilmoitti tänään että Britannia ei maksa mitään, ja latasi kovilla: EU puuttuu Britannian vaaleihin ja pelottelee brittikansalaisia. Hän myös kritisoi Junckerin esikunnan saksalaiselle FAZille vuotamia, Mayn mielestä väritettyjä kuvauksia Mayn ja Junskerin "katastrofaalisesta påäivällisestä" viime keskiviikkona.
Olin tietääkseni ainoa media Suomessa joka heti kiinnitti huomiota tähän vuotoon ja sen luonteeseen.
Onko tästä pääteltävissä että Suomen medialle tämänluonteinen toisen maan suvereniteettiin puuttuminen koetaan normaaliksi ja suorastaan asiaankuuluvaksi?
Siis silloin kun sen toteuttajana on EU.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset