Veikko Huuska

Taistelukenttänä Etelä-Kiinan meri; voimapolitiikka, talous, hegemonia, energia

Taistelukenttänä Etelä-Kiinan meri; voimapolitiikka, talous, hegemonia ja - energia

*

YK: turvaneuvosto kokoontuu pohtimaan Pohjois-Korean tilannetta ja asemaa.

Suomen Kuvalehti tänään 28.4.2017;

Trump ja Pohjois-Korea eivät enää vain uhittele toisilleen – ”Nyt pelataan vaarallista peliä”.”

YK:n turvallisuusneuvosto kokoontuu miettimään, miten Pohjois-Korea saadaan vihdoin ruotuun.

Korean niemimaalla on viime päivien aikana nähty poikkeuksellisen kiivasta sapelinkalistelua. Pohjois-Korea järjesti 25. huhtikuuta (maan viettäessä sotilaallisen identiteettinsä 85-vuotisjuhlia) massiivisen tykistön kovapanosammunnan Wonsan alueella maan itärannikolla.
Samana päivänä amerikkalainen sukellusvene USS Michigan saapui Etelä-Korean Busaniin
.

https://suomenkuvalehti.fi/jutut/ulkomaat/aasia-tyynimeri/trump-ja-pohjois-korea-eivat-enaa-vain-uhittele-toisilleen-nyt-pelataan-vaarallista-pelia/

*

Suuri kuva: Tyynenmeren altaan herruus ja Kiinan paluu maailmanvallaksi

Kiina pelaa sormipeliä Pohjois-Korean kanssa.  Se vähensi äskettäin hiilitoimituksiaan ärhäkälle naapurimaalleen, osittaisena sanktiona maan mellastelusta Kimin johdolla.

Kiinan osuus Pohjois-Korean ulkomaankaupasta on yli 70 %, siis aivan ratkaiseva.  Kiina on toimitussupistuksillaan palannut hiilentoimittajana noin vuoden 2012 tasolle, joka ei vielä horjuta sinänsä haperoa ja talvikylmää P-Koreaa, mutta antaa osviittaa, että tiukempaakin ohjausta voi tulla, jos tarve sitä vaatii.

Mutta Kiinalle Pohjois-Korea on tarpeellinen, koska se on olemassa, ja välittäjäaineena USA-ystävänä toimivan Etelä-Korean suuntaan, kahden Korean politiikka on Pekingille yhtä olennainen, kuin yhden Taiwanin politiikka toisaalla.

Tämän tietäen Yhdysvallat on tarjonnut sekä keppiä että porkkanaa ”kummisetä” Kiinalle, jotta se panisi Pohjois-Korean ruotuun.  Nyttemmin Kiina on antanut ymmärtää suhtautuvansa tilanteeseen hitusen jämäkämmin kuin aiemmin.  Syynä eivät ole niinkään Yhdysvaltain argumentit, kuin Kiinan oma halu ja tarve hieman laskea jännitetasoa koko Tyynenmeren alueella ja erityisesti sille niin olennaisella Etelä-Kiinan merellä. 

Siellähän pelipanokset ovat koko ajan nousseet, viimeksi sen myötä kun Trumpin ”lentävä hollantilainen” eli lentotukialus saattueineen jossain vaiheessa ehkä purjehtii paikalle, jonne Kiina juuri tällä viikolla (ke 27.4.2017) laski vihkien vesille Liaoningin maakunnassa.  Kyseessä on Kiinan toinen lentotukialus, ensimmäinen on Neuvostoliiton konkurssipesästä 1998 hankittu Kuznetsov-luokan ”hyppyrityypin” lentotukialus, joka saatiin telakalta koulutustehtäviin 2012. 

Viime marraskuussa aluksen poliittinen komissaari ilmoitti että Liaoning on ”taisteluvalmis (HS, 28.4.2017).  Kiinalla on tavoitteena pystyä sotilasoperaatioihin yhä kauempana omilta mailtaan – hieman samaan tapaan kuin maailman suurin sotilasmahti Yhdysvallat, Helsingin Sanomat/Mikko Paakkanen kertoo tänään.  https://photos.google.com/share/AF1QipMI_zEjYfED17MWRredmIo17MD9-POpp3p2r2J0Q1Vx5vzWjst_JyXnZ2-IaKnt1Q?key=ZV9ySVZmMmVTNTVFMExhaElWa1JDY3JFTUJKRG53

*

Kiina sotilasmahtina

Kiina on kasvattanut sotilasmenojaan tasaiseen tahtiin jo 20 vuotta ja samalla kehitellyt omaa asetekniikkaa.

Nykyisin Kiinalla on esimerkiksi häivehävittäjiä ja kehittyneitä sukellusveneitä.  Helsingin Sanomat listaa em. artikkelissaan esimerkkejä Kiinan uudesta aseistuksesta, jonka turvin ”Kiinasta on tulossa suurvalta talouden lisäksi myös sotavoimilla mitattuna”.

*

Etelä-Kiinan meri

Etelä-Kiinan meri on Kiinan ”sisämeri”, niin se laskee.  Sen kautta kulkee yli 85 % sen ulkomaankaupasta ja sotilas-strategisesti se on ”portti” Kiinaan ja portti Kiinasta ulos, maailman merille.

Kiina ei voi nykyisessä nousukiidossaan ja kohottuaan toiseksi Maailmanmahdiksi Yhdysvaltain rinnalle, kuvitellakaan antavansa tuumaakaan periksi asemistaan Etelä-Kiinan merellä, joita asemia se on viime vuodet huolella ja päättäväisin ottein luonut. 

Yhdysvaltain pyrkimykset löytää lisää jalansijaa alueelta, nykyisten eittämättömien asemiensa lisäksi, tulevat kohtaamaan Kiinan jäykän torjunnan.

Kiina kokee käyvänsä monenrintaman sotaa (talous, sotilaallinen voima ja asema, kulttuurinen elintila, maailmanpoliittinen hegemonia, globaali johtavan maan asema jne.), sotaa, jossa se vanhan sodankäyntitieteen finesseihin paneutuneena ja ne läpikotaisin tuntien, etenee laajalla rintamalla, ja turhia taisteluja välttäen.  Kiina tietää, paljon paremmin kuin Yhdysvallat, että paras taistelu on selvitetty taistelu ilman taistelua.  Paras sota on voitto ilman ainuttakaan taistelua. 

Zun Zu:n oppi hänen teoksessaan ”Sodankäymisen taide” (noin vuonna 500 eaa.):

Teoksen keskeisimpiä neuvoja on kehotus pyrkiä kukistamaan vihollinen ilman taistelua. Tämä tapahtuu etenkin harhaanjohtamisella: huijauksella, petoksella, propagandalla ja mielikuvien muokkauksella. Teos korostaa myös sotilaiden motivointia kovilla rangaistuksilla ja palkinnoilla, sekä muutosta ja kenraalin tarveta osata tarpeen tullen joustaa tiukoista säännöistä.”  Wikipedia; https://fi.wikipedia.org/wiki/Sodank%C3%A4ynnin_taito

Sunzin teoksessa käyttämää kieltä voidaan kutsua epätavalliseksi länsimaisten sodankäynnistä ja strategiasta kertovien opusten kontekstissa. Esimerkiksi luvussa 11 hän toteaa, että johtajan on oltava "tyyni ja salaperäinen" sekä kyettävä ymmärtämään "käsittämättömiä juonia". Tekstistä löytyy muita samankaltaisia huomautuksia, jotka ovat saaneet länsimaalaisia lukijoita ymmälleen. Tällaisten toteamusten tarkoitus on kuitenkin selvä, kun niitä lähestytään taolaisesta näkökulmasta. Sunzi esittää ihanteellisen kenraalinsa valaistuneena taolaisena mestarina.” https://fi.wikipedia.org/wiki/Sunzi

Kiinan johto on paljon paremmin, siis syvemmin ja sisäistetymmin, oppinutta, kuin monen muun valtion johto, ja heillä on taustatiiminään keskenään riippumattomasti toimivia ajatuspesiä ja oppineiden työryhmiä, joiden antiin ja neuvontaan johto katsoo.  Näin ylin johto saa pohdittua filosofiaa, josta se on paitsi kiinnostunut, myös riittävän kompetentti, ottamaan itselleen soveliaan osan.

Jos maassa ei tapahdu vallankaappausta, palatsikumousta tai järkyttävää maanjäristystä, oletan, että Kiinan johto on verrannollinen niin kyvyssä kuin tavoitteissa historiallisiin esikuviinsa verrattuna.  Ovatko he valaistuneita taolaisia mestareita jää historian puntarilla katsottavaksi.

*

Kiinan pitkä marssi

Kiinan tavoitteena on horjuttaa ja syrjäyttää Yhdysvallat-keskinen maailmanjärjestys ja tuoda tilalle Uusi Maailmanjärjestys.  Ja siinä järjestyksessä Kiina on ykkönen, se omaa talouden, sotavoiman ja hegemonisen vallan asemat.  Sen tavoite on Kiina-keskinen maailmanjärjestys, jossa kiinalainen ja kiinalaiseen yhteistyöhön osallistuvan maailmanosan ulkopuolinen järjestys soittelee toista, vaikenevaa viulua.

Yhdysvaltain pyrkimyksillä Kiinan porteille ja Tyynenmeren altaille on nähtävissä kaksi porrasta. 

Niistä ensimmäinen on Obaman tammikuussa 2012 julistama Tyynenmeren oppi, josta enemmän alempana.

Toinen virstanpylväs on passiivisen ja salakavalan Obaman hallituskausien päättyminen 2017 ja Trumpin nousu supervallan keulahahmoksi, jolloin Yhdysvaltain toimintaa alkoi leimata putinilainen siedätys ja sekoitus –malli.  Siihen sisältyvin ”lopullisen tavoitteen hämärtämisen” keinoin Trump puolustaa Yhdysvaltain lähtökohtaista maailmanvallan asemaa ja pyrkii ohjelmallisesti ”Make America Great Again”.  Tähän luonnollisesti kuuluu Pohjois-Korean ydinaseohjelman ja ohjuskampanjan pysäyttäminen ja muukin normalisointi, sekä Yhdysvaltain sotilaallis-taloudellisten intressien valvonta laajasti alueella.

*

Öljy

Aikanaan kun nuorena hieman seurasin television jännityselokuvia, opin että piti aina kysyä: ”Mutta missä on jutun nainen?”. 

Sittemmin ottaessani ensiaskelia politiikan saralla, opin nopeasti: Pitää aina kysyä: ”Missä öljy?”

Niinpä siis kysymme nytkin: Missä on tämän jutun öljy? Onko sillä roolia, ja jos on, niin miten merkittävä?

Öljyllä ja maakaasulla on oma merkittäväksi osoittautunut rooli Etelä-Kiinan meren selkkauksessa.

Läntisten lähteiden mukaan (CIA jne.) Etelä-Kiinan meren (SCS) öljyvarannot lasketaan tätänykyä varsin suuriksi.  Niiden arvioidaan olevan peräti 130 miljardia tynnyriä öljyä, sekä 900.000 miljardia kuutiojalkaa luonnonkaasua.

Tämä on tavattoman suuri luonnonaarre. 

Nämä hyödyntämättömät reservit ovat niin merkittävät, että niitä voidaan kutsua nimellä ”Toinen Persianlahti”.

SCS:n öljyvarannot ovat 7,4 % koko maailman öljyreserveistä.

SCS:n kaasuvarannot ovat ehkä jopa noin 12,3 % maailman maakaasuvaroista.

Tämä massiivinen aarre on potentiaaliselta arvoltaan mahtava: noin 9.200 miljardia dollaria

Se kuuluu kansainvälisten territoriolakien ja kansainvälisiä meriä koskevien hyödyntämissäännösten mukaan osaksi Taiwanille, Vietnamille, Filippiineille, Malesialle, Japanille ja – luonnollisesti – Kiinalle.

Jonkinasteinen ongelma on se, että Kiina katsoo, että kaikki tämä kuuluu yksinomaan sille.  Siitä johtuen, että Etelä-Kiinan meri on Kiinan ”sisämeri”, ja toisaalta siksi, että Kiina tahtoo tämän öljyn yksin itselleen.

Tässä pelissä Kiina tietää, miten pitää toimia: ottaa yksi maa pihteihin, ja sitten hivuttaa muut pelon vallassa vaitonaisiksi.  Luopumaan vaatimuksistaan.  Yhdysvaltain tohentunut peli alueella perustuu merkittävältä osalta tähän, öljypeliin.

Kiinalla on pelissä niin paljon että se ei varmasti anna periksi.

Mutta niin on panoksia pelilaudalla myös Yhdysvalloilla. 

Siinäpä sotku.

Yhdysvalloilla on ”oma lehmä ojassa”, mutta sillä on keskinäiset turvatakuunsa, kahdenkeskiset puolustussopimuksensa, ja kaikkiaan varsin sensitiiviset liittolaissuhteet kaikkien mainittujen alueen maiden kanssa.  Trump jo eräässä vaiheessa kokeili kepillä jäätä, kun lähenteli Taiwania..

Etelä-Kiinan meri tulee säilymään sotanäyttömänä pitkään.

*

Obaman siirto 2012

Viisi vuotta sitten, tammikuussa 2012 presidentti Obama julkisti Yhdysvaltain strategisen suunnitelman vuosille 2012 – 2022. 

Ohjelman keskeinen osa – ainakin käytännössä se sellaiseksi muodostui – oli Obaman ilmoitus jonka mukaan:

USA siirtää sotilaallisen painopisteensä Aasiaan

Yhdysvallat on julkistanut suunnitelman puolustusvoimiensa muutoksista kymmenen ensi vuoden aikana. Maavoimia pienennetään, ja toiminnan painopiste siirretään Aasian ja Tyynenmeren alueelle. Presidentti Barack Obama painottaa, etteivät säästöt merkitse Yhdysvaltain sotilaallisen mahdin kutistumista.”

YLE uutiset 5.1.2012; http://yle.fi/uutiset/3-5051836

Monissa medioissa kirjoitettiin tuolloin, että ”kylmä tuuli käy yli Euroopan”.  Useilla tahoilla aavistettiin huonoa ja pelättiin pahinta; sitä myös saatiin.  Obaman viesti oli kuin suora kutsuhuuto presidentti Putinille, joka tuolloin rohkeisti ja nopeutti pitkän aikavälin suunnitelmiensa kärkihankkeita.  Niitä olivat Lännen lähentelemien läntisen rajan puskurivyöhykkeen maiden lännettymisen hidastaminen, pysäyttäminen tai kääntäminen takaisin Venäjän etupiiriin kuuluviksi kumppani- tai ainakin neutraliteettivaltioiksi.

Obaman strateginen painopisteen muutos oli läntisten uutistoimistojen muotoilemana tarkemmin ottaen tämä:

Yhdysvallat kantaa edelleen oman vastuunsa maailman turvallisuudesta, mutta painopiste siirtyy, strategiasuunnitelmassa sanotaan. Muutoksen takana on huoli Kiinan vahvistuneesta sotilasmahdista. Vastaavasti sotilaallista läsnäoloa Euroopassa vähennettäneen.

Suunnitelma myös korostaa asevoimien kybervalmiuksien merkitystä ja viittaa siihen mahdollisuuteen, että Yhdysvallat voisi vähentää ydinarsenaaliaan.

Obaman mukaan suunnitelma lähtee siitä, millaiset asevoimat Yhdysvallat tarvitsee, kun "viime vuosikymmenen pitkät sodat ovat ohitse". Uusi malli luopuu siitä Yhdysvaltain periaatteesta, että budjetin on riitettävä kahteen samanaikaiseen suureen operaatioon eli sotaan.

Mistään nykyisistä sotilasoperaatioista ei aiota luopua, mutta niihin on odotettavissa supistuksia. Konkreettisia lukuja joukkojen pienentämisestä suunnitelmassa ei ole.”

Lähde: YLE/Anniina Wallius, 5.1.2012 http://yle.fi/uutiset/3-5051836

Obama ei olisi voinut enemmän harhaan suunnitelmissaan iskeä.

*

Kiinan strategia

Kiina esittelee niukasti omia sotilaallisia, turvallisuuspoliittisia ja strategisia ohjelmiaan.  Se toimii.  Kiinan julkisen ja vähemmän julkisen toiminnan, - ja siinä ilmenevän strategisen näyn – seuraaja ei voi välttää näkemästä, mikä on Kiinan linja

Kiina luottaa aikaan.  Se tietää ja näkee ajan olevan sen puolella.  Mutta se ei luonnollisestikaan tyydy vain odottamaan että aika ”kypsyttää hedelmät” ja että hedelmät putoavat sen syliin. 

Kiina luottaa faktoreihin, tekijöihin, jotka historia, hyvin pitkä historia, on testannut ja lujiksi osoittanut.

Sellaisia ovat perusasiat.  Väestö.  Talous.  Verkostot.  Kumppanuus, jopa kumppanuus, vaikka Kiina ei sellaisia haekaan, mutta edetessään ekspansiivisen taloudellisen toiminnan reittiään, kumppanuuksia, eri muodoissaan ja erilaisin intressein, syntyy vaikka niitä ei nimenomaisesti haeta, synnytetä eikä niihin pyritä.  Ne muotoutuessaan kytkevät maita, yrityksiä, ryppäitä, konglomeraatteja, talouksia, tuotantosektoreita ja valtioita ja valtioryhmittymiä Kiinan vierustovereiksi, jos ei aivan ystäviksi, ovatpahan ainakin poissa pahaa tekemästä tai pahoja suunnittelemassa Kiinan vihollisten joukoissa.

Kiina on maailman tosiasiassa suurin talous.  Kiina on maailman suurin siirtomaaisäntä, se on uuden ajan

*

TalousSanomien Timo Poropudas kirjoitti viisaasti kohta Obaman strategiajulistuksen jälkeen, otsikolla:

Talouskilpa vai asevarustelu?

Yhdysvaltain ilmoitus sotilaallisen painopisteen siirtämisestä Aasian-Tyynenmeren alueelle oli kylmä suihku Kiinan suhteille. Peking yllätti suhtautumalla ilmoitukseen tyynen viileästi.

Täältä Qingdaosta on matkaa Etelä-Korean Souliin vain 600 kilometriä. Siellä on suuri amerikkalainen tukikohta. Olemme siis aika lähellä mahdollista palopesäkettä, mikäli alueelle syntyisi sotilaallinen konflikti, jonka osapuolina olisivat Kiina, Etelä-Korea ja Yhdysvallat. …

”Yhdysvaltain presidentti Barack Obaman ilmoitus Yhdysvaltain sotilasvoiman keskittämisestä Tyynellemerelle tuli todella yllättäen, sillä sotilaallisen konfliktin mahdollisuus on tuntunut hyvin kaukaiselta.  …

Peking vaikenee
Kiinan reaktio uuteen sotilasstrategiaan oli yllättävän laimea. Pekingin korkeimmat tahot ovat toistaiseksi olleet täysin hiljaa koko asiasta. Muilta tahoilta tulleet reaktiot ovat jääneet lyhyen ärähtelyn asteelle.
Ehkä puoluejohto ottaa asiaan kantaa tuonnempana, sillä on selvää, että Yhdysvaltain uusi strategia on suunnattu Kiinaa vastaan. Amerikkalaiset tukikohdat muodostavat saartorenkaan Kiinan rannikolle.
Englanninkielisen, valtion omistaman China Dailyn artikkelissa professori Shen Dingli Shanghain Fudan-yliopistosta toteaa, että mikään ei ole muuttunut, Kiina on edelleen Yhdysvaltain tukikohtien ympäröimä.
Professori Shen huomauttaa, että 487 miljardin dollarin leikkaukset seuraavan kymmenen vuoden aikana tulevat väistämättä heikentämään Yhdysvaltain suhteellista sotilaallista mahtia.
Kymmenen vuotta sitten USA:n sotilasbudjetti oli suurempi kuin 20 seuraavan maan yhteensä. Tällä hetkellä se on vähän suurempi kuin seuraavien kymmenen maan sotilasbudjetit yhteensä. Shen arvelee, että vuosikymmenen päästä se on yhtä suuri kuin seuraavan viiden maan budjetit. …

Yhdysvaltalaisissa arvioissa ja kannanotoissa, jotka liittyvät Kiinan sotilaalliseen tilanteeseen, todetaan lähes yksimielisesti, ettei Kiina pysty uhkaamaan Yhdysvaltoja. Kiinan puolustusvoimat jäävät jälkeen amerikkalaista kaikissa suhteissa lukuun ottamatta armeijan miesvahvuutta.
Samaan hengenvetoon arvioijat kuitenkin lisäävät sanan mutta, mutta tulevaisuudessa, jos Kiinan talous jatkaa kasvuaan pystyy se kasvattamaan sotilaallista voimaansa... Tulevaisuuteen vähän tarkemmin katsovat tarkkailijat arvioivat, että menee vähintäin 20 vuotta ennen kuin Kiina pystyy haastamaan Yhdysvallat sotilaallisesti. …

Näyttääkin siltä, että Kiina tyytyy pysyttelemään sotilaallisesti omien rajojensa tuntumassa ja haastaa Yhdysvallat globaalissa talouskilpailussa. Tämä johtaa sellaiseen kummalliseen tilanteeseen, että Kiina rahoittaessaan Yhdysvaltoja rahoittaa myös Pentagonia, jonka osuus Yhdysvaltain budjetista on viidennes.
Sotilaallisesti ajatellen siinä ei tiekään ole mitään järkeä, mutta talouskilpailussa Kiina hyötyy siitä, että Yhdysvallat pumppaa varoja heikosti tuottavaan sotilassektoriin.
Henkilökohtaisesti olen hyvin tyytyväinen siihen, että Peking on malttanut vetää äärimmäinen matalaa linjaa USA:n uuden puolustusstrategian suhteen. Kiinan rannikoilla on aivan riittävästi riidan aiheita sytyttämään isojakin konflikteja, jos johtajilla ei ole riittävästi jäitä hatussa.”

Timo Poropudas, Qingdao TalousSanomat, 15.1.2012; http://www.is.fi/taloussanomat/art-2000001738960.html

Juuri näin se meni.

*

Kiinan kasvu

Vuosituhannen alussa esitettyjen läntisten arvioiden mukaan Kiina saavuttaisi talouskasvunsa tuloksena kansantalouden koossa Yhdysvallat joskus 2025-2030.  Suuruusluokka-mitassa Kiina saavutti hintaoikaistun BKT:n tasossa Yhdysvallat jo 2015. 

Samoin kävi sotilaallisessa kompetenssissa, siinäkin Lännessä laskettiin, aivan kuten Poropudas edellä vuonna 2012 kirjoitti että ”menee vähintäin 20 vuotta ennen kuin Kiina pystyy haastamaan Yhdysvallat sotilaallisesti”. 

Ei mennyt kahtakymmentä vuotta.  Meni noin 5 vuotta.  Tänään Kiina pystyy voimansa puolesta haastamaan Yhdysvallat paitsi talouden myös sotilaallisen voiman suhteen.

Valtion sotilaalliseen voimaan, johon teknologisen panoksen ja miehistön määrän lisäksi kolmantena suureena nykyisin tulee laskea kansakunnallinen elementti, jonka voimme tiivistää muotoon ”Kansakunnan valmius käydä sotaa laajana ja pitkänä taisteluna”.

*

Kiinan kotikenttäetu

Tässä tarkastelussa Kiina on vahva.  Etenkin jos ja kun se taistelisi omalla reviirillään, johon nykyisin joudumme laskemaan valtiojohdon tavoin, ja sen kansakunnalle propagoiman ja omaksutuksi saaman, luetaan myös Kiinan ”kotimeri” eli Etelä-Kiinan meri.

Sota, jota eri muodoissaan käydään Etelä-Kiinan merellä on Kiinan puolustustaistelua.  Yhdysvalloille kaikki toiminta tuolla Tyynenmeren tuolla puolen on aina ja pysyvästi hyökkäyssotaa, jota minkäänlainen ohjaava informaatio ei kansakunnan mitassa pysty muuksi muuttamaan. 

Kiina puolustamassa ”Omaa aluettaan” ja Yhdysvallat hyökkäämässä ”vieralla maalla” (merellä) on asetelma, jossa Kiinan sinänsä heikompi amisiooni ei ole ratkaiseva, vaan sen kokonaissodankäyntikyky, joka on parempi.  Yhdysvallat ei voi muuta kuin hävitä Etelä-Kiinan merellä ja yleensä tuolla alueella, se voi vain ottaa nokkiin, kuten 1962-1974 Vietnamissa.

*

Öljy & Bio –sivuston mukaan http://www.oil.fi/fi/tilastot-2-oljyntuotanto-ja-kulutus/22-oljyntuotanto-maittain

Kiinan öljyntuotanto vuonna 2014 oli 211 miljoonaa tonnia, mikä on 5 % maailman kokonaistuotannosta.

Kiinan öljynkulutus puolestaan 2014 oli maailman toiseksi korkein (USAn jälkeen) 520 miljoonaa tonnia.  Se oli 12,3 % maailman kokonaiskulutuksesta.

Erotuksen eli yli 300 miljoonaa tonnia Kiina joutui tuomaan eri tahoilta maailmalta.

*

Öljy & Bio Polttoaineala –sivuston/BP Statistical Review mukaan maailman öljyn tuotanto ja kulutus 2014 olivat 4.200 miljoonaa tonnia.  Kiinan kulutuksen osuus (520Mtn) oli siitä 12,4 %, eli kutakuinkin yksi kahdeksasosa. http://www.oil.fi/fi/tilastot-2-oljyntuotanto-ja-kulutus/21-maailman-oljyntuotanto-ja-kulutus

*

Maailman öljyvarat

Maailman raakaöljyvarannot arvioitiin vuonna 2000 seuraaviksi:

  • koko maailma 1067,2 miljardia barrelia (100 %) (barreli = 159 litraa)
  • Lähi-itä 671,2 miljardia barrelia (62,9 %)
  • Muut 396 miljardia barrelia (37,1 %).

Lähde: Wikipedia; https://fi.wikipedia.org/wiki/Maa%C3%B6ljy

*

Maailman öljyvarat

TalSa 2.7.2014; http://www.is.fi/taloussanomat/art-2000001841835.html

USA Today -lehden mukaanhttp://www.usatoday.com/story/money/business/2014/06/28/the-world-was-533-years-of-oil-left/11528999/ BP nosti energiakatsauksessaan arviotaan maailman öljyvarantojen koosta 1,1 prosenttia. Sen mukaan öljyä on 1 687,9 miljardia tynnyriä. Päivittäinen tuotantomäärä on hieman alle 90 miljoonaa tynnyriä.

*

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Milloin häiveteknologia tekee lentotukialuksista vanhanaikaisia, kuten taistelulaivoille aikanaan kävi?

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Kirjoituksen yleisenä vaikutelmana on, että Pohjois-Korea on pelkkä pelinappula Kiinan ja USA:n valtataistelussa.

Mutta siltä varalta, että joku ajattelee Pohjois-Korean olevan osapuolena siinä näytelmässä, jota Korean niemimaalla esitetään, suosittelen lukemaan tämänkin kirjoituksen:

A Lot of What You Know About North Korea Is Racist Nonsense

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

"Mutta Kiinalle Pohjois-Korea on tarpeellinen, koska se on olemassa, ja välittäjäaineena USA-ystävänä toimivan Etelä-Korean suuntaan, kahden Korean politiikka on Pekingille yhtä olennainen, kuin yhden Taiwanin politiikka toisaalla.

Tämän tietäen Yhdysvallat on tarjonnut sekä keppiä että porkkanaa ”kummisetä” Kiinalle, jotta se panisi Pohjois-Korean ruotuun. Nyttemmin Kiina on antanut ymmärtää suhtautuvansa tilanteeseen hitusen jämäkämmin kuin aiemmin. Syynä eivät ole niinkään Yhdysvaltain argumentit, kuin Kiinan oma halu ja tarve hieman laskea jännitetasoa koko Tyynenmeren alueella ja erityisesti sille niin olennaisella Etelä-Kiinan merellä."

Tuolla yritin tiiviissä muodossa hahmottaa erään aspektin Etelä-Kiinan meren alueen jännitekentästä. En mitenkään yritä pelkistää itse ongelmavyyhteä, joka ei ole lainkaan yksiselitteinen eikä mitenkään helposti "ratkaistavissa".
Vastakohtaisuudet ovat sellaisia, että osapuolten on vaikea ellei mahdoton antaa myöten näkemyksistään ja intresseistään. Kaikkein pienimpänä ja köyhimpänä Pohjois-Korean liikkumavara ja aika on kuitenkin niukin. Tässä mielessä Kiinalla on vaikutusvaltaa, jota P-K kuitenkaan ei, tietenkään, myönnä, vaan vetää jännettä aina vaan kireämmälle.

Kiinalle Pohjois-Korea on välttämätön, se ei mitenkään voi sallia eikä siedä, että maata yritettäisiin poistaa maailmankartalta, sehän on selvä.

Juuso Hämäläinen

Kiina tekee hyvää työtä ja saattaa USAn yhdeksi useammasta maailman suurvallasta. USAn tehtävä maailman poliisina on käytännössä ohi. Se ei pysty ylläpitämään sotilaallista eikä taloudellista erityisasemaansa.

Kiina toimii pitkäjänteisesti. Se pystyy organisoimaan itsensä keskityllä johdolla. Amerikka on sekaisin. Täysin osaamattoman presidentin valinta on osoitus länsimaisen demokratian heikkoudesta. Sama sairaus on EUssa, joka on jo pitkään toiminut täysin omia etujaan vastaan.

Olen asunut Aasiassa ja nähnyt aasialaisen nykyjohdon tehokkuuden käytännössä. He ovat sukupolven edellä länsimaita järkevässä kansojen talouden ja elämän hallinnassa.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Stillerson sanoi tänään, että Pohjois-Korean ydinisku Soöyliin tai Tokioon on mahdollinen. Ja kohdakkoin jopa USA:an, ellei jotai tehdä. Se jotain lienee ehkäisevä isku, mutta minne? Pohjois-Korea tuntee "arvaa minkä kupin alla mun pähkinä oon"?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset