Veikko Huuska

Onko ”valkoinen kulta” energiamaailman uusi ihmeaine vai pelkkää hölynpölyä?

Onko ”valkoinen kulta” energiamaailman uusi ihmeaine vai pelkkää hölynpölyä?

Yhdysvaltalainen faktantarkastaja tutki ”Oro Blancon” eli salaperäisen OBL:n taustoja.

*

Energia, sen tuotanto, varastointi ja käyttömuodot ovat tapetilla.  Uusia menetelmiä ja raaka-aineita, - myös energialähteitä – etsitään kissojen ja koirien avulla.  Tässä tänään yksi esimerkki.

*

Ilmoitus
Eräät tahot kertovat nyt, että tutkijat ovat löytäneet – eivät siis kehittäneet – uuden polttoaineen (fuel), joka on suorastaan tuhansia (sic] kertoja tehokkaampi kuin bensiini ja vain yksi yritys omistaa suurimman osan sen markkinaosuudesta.  Käytännössä globaaleista raaka-ainelähteistä.

Kyseessä on salaperäinen OBL, jonka pitäisi oleman 1693 kertaa energiatehokkaampi kuin kaikille tuttu bensa.

Selvyyden vuoksi sanottakoon heti kättelyssä, että kyse ei ole mistään näistä 29:stä vaihtoehdosta; http://acronyms.thefreedictionary.com/OBL eikä näistä http://www.acronymfinder.com/OBL.html

*

”Superfuel”

Mikä kumma tämä ihme on? 

Sen puolestapuhujat kutsuvat sitä superpolttoaineeksi.  Tieteellisen tuntuista nimeä OBL myös näkyy mainittavan.  Lyhenne OBL ei ole tuotteen kemialliseen rakenteeseen tai syntymuotoon liittyvä nimike, vaan käytännöllinen lyhenne alkuperäiskansan tästä salaperäisestä kristallista käyttämästä nimityksestä (esp.) ”Oro Blanco” eli Valkoinen kulta tai Valkokulta (White Gold).

Faktisesti kyseessä on luonnossa esiintyvä suola, joskin perin harvinainen.  Kemialliselta muodoltaan litiumkarbonaatti, joka tässä muodossaan voi syntyä kuivissa, makeanveden haihtumisen myötä syntyneissä järvissä, joita voidaan kutsua suolajärviksi tai suola-aavikoiksi.  Niitä esiintyy – niukasti toki – Andien vuoristossa ja Nevadan autiomaassa, ja niillä lienee jo omistajansa, jotka tähyävät innolla tulevaisuuteen. 

Hyödykettä OBL käytetään lituim-ioni-akkuihin, jotka ovat tunnetusti yleisiä matkapuhelimissa ja kasvavassa määrin sähköautojen akuissa.  Asiantuntijoiden näkemysten mukaan OBL itseasiassa on tosiasiallisesti kyseisten tuotteiden resurssi, ja OBL-tiedottajien melko niukka viestintä tiettävästi liittyy kuvioihin autoteollisuuden kanssa.

*

Litium: https://fi.wikipedia.org/wiki/Litium

Litiumkarbonaatti: https://fi.wikipedia.org/wiki/Litiumkarbonaatti

Litiumioniakku: https://fi.wikipedia.org/wiki/Litiumioniakku

*

Tuleva energiajytky?

Puhinalla julkistettua löytöä nostetaan kertomalla miten MIT:n tutkija on kutsunut sitä uudeksi ”Graalin maljaksi”. 

Koska ajoneuvon akku tarvitsee satakertaisen määrän litiumkarbonaattia kännykän tai kannettavan tietokoneen akkuun nähden, vihreän auton vallankumous voisi tehdä litiumista yhden ihmiskunnan eniten tarvitsemista erikoisaineista ja samalla strategisesti tärkeimpiin kuuluvan hyödykkeen.  Energiarintaman kehitystyön tärkeimpiin painopisteisiin kuuluu löytää ja kehittää uusia lähteitä tuottaa energia, varastoida ja siirtää sitä.  Tällöin näillä visioilla eräs kasvuala voisi olla kaivosyhtiötoiminta etäisillä maapallon kulmilla Chilessä, Boliviassa, Argentiinassa ja Pohjois-Tiibetin vuorilla.

Salaperäisyyden verhon peittäessä mainittua tuoteideaa – ja ennenkaikkea sen johtavaa tuottajayhtiötä tai konsernia, arvailut sinkoilevat ilmassa.  Ainakin yhdysvaltalainen kommentaattori kertoo, että kyseessä todennäköisesti on yritys, joka tunnetaan nimellä LiTHIUM X.  http://www.lithium-x.com/

https://finance.yahoo.com/quote/LIX.V?ltr=1

*

OBL hehkutusta

OBL:n puolestapuhujat väittävät, että siinä on ”1.693 kertaa enemmän virtaa” kuin bensiinissä.  Väittämän mukaan ”yhdellä gallonalla OBL:ää voi ajaa autolla 42.325 mailia, kun taas tavallinen bensagallona riittää noin 25 mailiin”.  Eli 42325 pr 25 = 1693.

Tietysti tämä on epäreilu vertailuasetelma.  Mitä on ”gallona OBL:ää”?  sitä emme tiedä.  Esittelijän mukaan OBL:n ylivoimainen suorituskyky kuulostaa valtavalta ja coolilta, mutta mitä se käytännössä tarkoittaa ja edellyttää?

Perustelut ovat lakonisia.  Ensinnäkin: ”yksi niistä on yksinkertaisesti tiede”.  Siis tarkoittaa mitä..

Toiseksi: ”Tämä kristallipolttoaine voi kestää äärimmäisiä lämpötiloja.  Mietitäänpä bensiiniä.  Se voi alkaa kiehua 104 Fahrenheit-asteessa (c 40 astetta C).  Ja kun saavutetaan tuo toimintalämpötila polttoaineen lämpökarkailut voivat olla huomattavia.  OBL:llä tätä ongelmaa ei ole.  Se ei kiehu, ennen kuin 2457 asteessa F.

Lisäksi: OBL:n ”energiatiheys” on vertaansa vailla.

 Vertailujen pulmana on erilaisuus.  Auto kulkee sen voimalla, että moottorissa poltetaan bensiiniä ja näin syntyvä energia suunnataan vetopyöriin.  Kun taas litiumakku luo voimansa litium-jonien liikkeestä syntyvästä kemiallisesta energiasta.

*

Faktantarkastaja upotti

Yhdysvaltalainen faktantarkistaja otti tänään 26.4.2017 kantaa edellä referoituihin väittämiin, ja kokolailla selvin niskaottein upotti koko tarinan.

Niin yhteismitattomista asioista puhutaan, että vallan verratonta.  Mutta jos katsotaan litium-joniakun käyttöä, niin sitähän ei voi millään ”vuorikristallilla”, siis bolivialaisella valkealla kullalla ”täyttää”, ja toisaalta akku vaatii kemikaalinsa ja toisaalta säännöllisen energialähteen nollaamaan kyseisen kemiallisen järjestelmän tai sen osan (töpselilataus 200-500 kilometrin välein).

Toisaalta alkuperäinen väite, että OBL eli litiumkarbonaatti on energiana tiheämpää kuin bensiini, voidaan osoittaa häiveeksi. 

Yritän kääntää faktantarkistajan tekstiä tältä osin: ”Se, että litium-joni-akun energiatiheys, joka on mitattavaa termodynaamista laatua, ja kyseiselle aineelle ominaista, olisi suurempi kuin bensiinin energiatiheys, ei ole ainoastaan väärä, vaan se muodostaa nimenomaisen tieteellisen esteen sähköautojen kehittämiseksi taloudellisesti kilpailukykyiseksi vaihtoehdoksi ja ratkaisuksi Yhdysvaltain yhteiskuntaan”.

*

Tähtisumujen takainen Voima

Yhä lennokkaamman mainospuheen jatko on jo täyttä avaruustiedettä:

Astrofyysikot ovat todenneet, että OBL – Valkoinen kulta – on syntynyt tähtipölyn ja kosmisen säteilyn yhteentörmäyksestä.  Siitä seurannut räjähdys on niin voimakas, että se saa tähdet palamaan jopa 100.000 kertaa kirkkaampana kuin aiemmin.  Se käynnistää myös galaktisen prosessin, joka tunnetaan tähtien nukleosynteesinä, jonka tuloksena syntyi tämä superpolttoaine, OBL.”

Vilkaise: Wikipedia https://fi.wikipedia.org/wiki/Ydinsynteesi

Tähtien ydinsynteesi, siis prosessi, joka sysää tähdet ydinreaktion läpi, on itseasiassa vastuussa kaikkien universumissamme esiintyvien heliumia raskaampien aineiden synnystä, on konsepti, jonka kuuluisa Carl Sagan on tehnyt tunnetuksi sloganillaan: ”Meidät on tehty tähtipölystä”.  Sehän muistetaan alkuperäisestä Cosmos-sarjasta. 

Tämä saattaa saada jonkin automiehen tuntemaan, että hänen autonsa voimanlähteenä toimii tähtien räjähdys, vaikka se on tietysti vain mieletöntä soopaa.  Näin siis faktantarkastaja tänään.

*

Maailman litiumvarat

Pure Energy Minerals, yhtiö joka on kiinnostunut Nevadan litiumvarannoista, pyrkii todistamaan näytteillään ja testauksillaan, että kyseisten Clayton Valleyin litiumsuolasto on niin laadukas ja runsas kuin ennakkotutkimukset ovat lupailleet.  Yhtiö arvioi, että sen hallitsemien valtausten alapuolella on 816.000 tonnia litiumkarbonaattia, ja alaltaan tuo erikoiskohde on n. 14 neliökilometrin laajuinen. 

Vertailun vuoksi todettakoon, että lähteen mukaan maailman tällä hetkellä tunnetut litium-lähteet – joissa nykynäkymin voidaan ajatella taloudellisesti kannattavaa kaivostoimintaa – arvioideen olevan noin 75 miljoonaa tonnia.  Tämä arvio on yhteneväinen Yhdysvaltain geologisen tutkimuslaitoksen laskelmien kanssa.  Yhdysvalloissa sijaitsee tällä hetkellä vain noin 203.000 tonnia näistä varannoista.  Siis noin 0,3 %.

Kriittinen faktantarkastajakin näkee, että litium tulee olemaan merkittävä toimija energiamarkkinoilla.  Mutta tämä näyttääkin olevan ainoa myönnytys, minkä faktantarkastaja tänään tässä asiassa tekee.

Mutta ehkä tämä ei silti ole täysi tyrmäys OBL:lle – Oro Blancolle?

Jos mielenkiintosi kestää, niin vilkaise faktantarkastajan tänäinen (26.4.2017) raportti litium-carbonaatti –aiheesta täältä:

http://www.snopes.com/new-superfuel/

Have Researchers Discovered a New 'Superfuel' 1,693 Times More Powerful Than Gasoline?” – faktantarkastusraportti by Alex Kasprak http://www.snopes.com/author/alex/

*

Carl Sagan – tähtien välinen tuike (1934-1996)

Kun nyt edellä tuli mainituksi Carl Saganin nimi, niin jatketaan pätkä hänestä:

Lue lisää Cagl Saganin huikeasta elämästä, ajatuksista ja tuotannosta Wikipediasta; https://fi.wikipedia.org/wiki/Carl_Sagan   engl. https://en.wikipedia.org/wiki/Carl_Sagan

Wikiltä lainattakoon täysin asiaankuulumattomana anekdoottina tämä:

Vuonna 1994 Apple Computer aloitti Power Macintosh 7100 -tietokoneen kehitystyön. Projektin sisäiseksi koodinimeksi valittiin "Carl Sagan", koska uuden tietokoneen uskottiin tuottavan Applelle tähtitieteellisiä summia. Vaikka projektinimi oli täysin yhtiön sisäinen eikä sitä ikinä käytetty julkiseen markkinointiin, saatuaan tietää asiasta Sagan haastoi Applen oikeuteen, jotta nämä vaihtaisivat projektinimen johonkin muuhun. Applen muilla projekteilla oli nimiä kuten "Cold fusion" (kylmäfuusio) ja "Piltdown man" (Piltdownin ihminen), ja Sagan oli erittäin tyytymätön siihen, että hänen nimensä yhdistettäisiin johonkin, mitä hän piti pseudotieteenä. Vaikka Sagan hävisi oikeustaistelun, Applen työntekijät suostuivat joka tapauksessa hänen vaatimuksiinsa ja vaihtoivat projektin nimeksi "BHA" (Butthead Astronomer, suom. Persläpitähtitieteilijä). Sagan haastoi Applen uudelleen oikeuteen väittäen, että uusi nimi halvensi häntä. Sagan hävisi tämänkin oikeustaistelun, mutta silti 7100-mallin projektinimeä muutettiin vielä kerran. Se sai nimen "LAW" (Lawyers Are Wimps, suom. Asianajajat ovat nyhveröitä).

Lähde: Wikipedia.

Sagan aiheutti vaihtelevia reaktioita muiden ammattilaistiedemiesten piireissä. Hänen tieteen kansantajuistamisen edistämistään tuettiin yleisesti, kuten myös hänen pyrkimyksiään kasvattaa tieteellistä ymmärrystä suuren yleisön parissa. Saganin tapa suosia skeptismiä näennäistieteellisyyden sijaan sai myös kannatusta. Toisaalta esiintyi myös huolia siitä, että suuri yleisö käsittäisi jotkut Saganin henkilökohtaiset kannat ja mielenkiinnon kohteet yleisenä tieteellisenä konsensuksena tämän omien henkilökohtaisten näkemyksien sijaan. Osa Saganiin kohdistuneesta arvostelusta saattoi olla ammattikateuden synnyttämää, sillä Saganin näkemyksiä vastustavia tieteellisiä näkemyksiä (kuten mahdollisen ydinsodan synnyttämän ydintalven vakavuus) ei esitelty kunnolla suurelle yleisölle. Eräs merkittävä takaisku Saganille oli myös, kun hänen kommenttinsa ja ennustuksena Kuwaitin öljykenttien tulipaloista ensimmäisen Persianlahden sodan aikana osoittautuivat myöhemmin virheellisiksi.”

*

Kaikki eivät ole unohtaneet Carl Sagania.

Science Alert kirjoitti 25.1.2017 hänestä:

http://www.sciencealert.com/the-internet-is-freaking-out-over-this-spooky-prediction-by-carl-sagan-about-the-future

“The Internet Is Freaking Out Over This Spooky Prediction by Carl Sagan About the Future

It's disturbingly accurate.”

*

Epäilyn taakka

Alamme nyt kohtalokkaalla tavalla etääntyä alkuperäisestä litiumista, mutta koska kosmologiassa kaikki liittyy kaikkeen, lienee syytä liittää tähän vielä lopuksi Skepsiksen sivuilta mainio essee:

Carl Sagan – Epäilijän taakka. http://www.skepsis.fi/jutut/paholaisen_asianajaja/luku1.html

*

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

*
Meidät on tehty tähtipölystä

”Monet ovat samaa mieltä siitä, että ”totuus” on kiinni näkökulmasta, mutta henkilön näkökulma hyvin paljon riippuu heidän henkisen evoluutionsa asteesta.

Esimerkiksi, kun Carl Sagan esitti kuuluisassa TV-sarjassaan Cosmos:
”Meidät on tehty tähtipölystä. Me olemme kosmoksen tapa tulla tietoiseksi itsestään”,
se mitä hän sanoi ei ollut kovinkaan kaukana siitä kun Jeesus sanoi ”Minä ja Isä olemme yhtä”, hänen ilmaistessaan tunnustuksensa kaiken elämän Lähteelle.

Tämä vuorostaan ei ole kaukana siitä mitä George Adamski kirjoitti vuonna 1958:
”[Ihmisen tulee] ymmärtää että hän on yhtä kaiken luomakunnan kanssa. Hänen tulee ymmärtää että värähtelevät atomit hänen nykyisessä kehossaan on käytetty ja uudelleenkäytetty läpi luomakunnan; siksi heidän on täytynyt osallistua jokaiseen vaiheeseen, matalimmasta kuviteltavissa olevasta muodosta suunnattomiin taivaankappaleisiin jotka iäisyyksiä sitten absorboitiin takaisin avaruuteen. Ei ole olemassa jaotteluja, muita kuin ne jotka ihminen on itselleen asettanut!”

http://eksopolitiikka.fi/todellista-eksopolitiikka...

*

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Sitten pieni kevennys:

Esiintyivätkö Marilyn Monroe ja Elisabeth Taylor yhteiskuvassa koskaan?

Faktantarkastaja tietää:

Kaksi kauan pinkkojen alla hautunutta valokuvaa naitettiin yhteen ja kas syntyi tällainen kuva:
http://www.snopes.com/marilyn-monroe-liz-taylor/?b...

Valokuvien mestarointi on ollut suosittua. Niin retussin, leikkelyn, poistamisen kuin liimaamisenkin muodossa.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Voisikohan kyse olla desimaalipilkkuna käytetystä pisteestä?

Nythän akuilla ei ole vielä päästy edes kuivan lehmänlannan energiatiheyteen.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Ei, vaan jenkit käyttävät yleisesti pilkkua erottamassa tuhansia.
Itse mieluummin käytän pistettä kyseiseen tarkoitukseen.

Jutun kerroin on kyllä niin mahtava, että uskottavuus joutuu koetukselle jo kättelyssä.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Yli tuhatkertaistuminen energiatiheydessä tarkoittaisi, että kilo tätä "tähtipölyä" riittäisi autossa useammaksi kuukaudeksi. Vain hölynpölyllä voi päästä vielä vähän pitemmälle.
Puolitoistakertainen energiatiheys nyt olisi vielä ollut jotenkin tajuntaan sopivaa.
Toki on aina mahdollisuus ydinreaktioihin, mutta niihin liittyy omia turvallisuusriskejä varsinkin mopomittakaavassa.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Tähtipöly ja tuo muu OBLn mainospuhe ovat tavallista tiedeviihdettä, jota hyödyntävät niin New Age-hörhöttäjät kuin populääri tiedemedia. Mutta ei se perätöntä ole, pohjimmiltaan.
Eiköhän tuolla tarkoiteta novia ja supernovia. Novassa tähti räjähtää niin, että sen ulkokuori 'tussahtaa' avaruuteen ja tähti jää suurelta osin jäljelle. Tussaus on tietenkin vähän huono ilmaisu, koska tapahtumassa vapautuu valtava määrä energiaa. Siinä rytäkässä syntyvät alkuaineet litiumista rautaan saakka. Valtavan paljon enemmän energiaa on supernovassa, jossa koko tähti räjähtää. Supernovassa syntyvät rautaa raskaammat alkuaineet.

Jouko Vanne

Suomen kallioperän mineraalivaroista saadaan erittäin puhdasta litiumkarbonaattia. Keliber Oy:n päätuote on litiumkarbonaatti. http://keliber.fi/yritys

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Kiitos tiedoistasi, aina sitä näköjään voi oppia jotain uutta.

Jouko Vanne

Tässä on joitakin kuvia Keliberin Syväjärven koekaivokselta https://flic.kr/s/aHskCSuBvn
Kaustisen Kalavedelle on suunnitteilla litiumkarbonaatin tuotantolaitos.

Kalle Erkkilä

Snopes.com... hehe! Lafkan uskottavuus on samalla tasolla kuin Faktabaarin työttömillä toimittajilla :)

Snopes -sotkuun liittyy varojen käyttöä prostituutioon, omistajan uusi avioliitto pornonäyttelijän kanssa, avioerosotkut yms: http://www.zerohedge.com/news/2016-12-22/snopes-co...

Oro Blancoon en taasen osaa sanoa mitään.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset