Veikko Huuska

Miten kauan Kreml pystyy pitämään Venäjän nuorison poissa kaduilta?

Kremlin Uljas Uusi Maailma – nuoret venäläiset eivät ole talutettavissa

A Brave New World for the Kremlin

*

Noin 20-vuotiaat nuoret ovat muodostaneet suuren osan Venäjällä viime viikkoina esiintyneiden mielenilmaisujen osanottajista. Nuorison voimistunut liikehdintä tuottaa huolia Kremlille, joka yrittää kamppailla Neuvostoliiton jälkeen syntyneiden nuorisoikäluokkien sydämistä.  Kreml toteuttaa tämän ”kuhertelun” tuttuun tyyliin – siis aivan oman mallinsa mukaan.

*

Sukupolvenvaihdos Venäjällä

Jokainen maa kohtaa jossain vaiheessa sukupolvenvaihdoksen.

Joskus sukupolvenvaihdos tapahtuu leikkauspöydällä, useimmiten ”luonnollisen” poistuman myötä.

Tekninen kehitys, kulttuuri, sosiaaliset tavat ja käytännöt sekä maailmanlaajuinen kauppa – kaikki tämä mikä on 25 viime vuotta niin ryntäävästi ollut nähtävillä – on synnyttänyt kuilun nuoren ja vanhemman sukupolven välille, eikä sen yli näytä syntyvän siltaa.

Venäjällä tämä kuilu kommunismin aikana eläneen ja post-kommunistisella Venäjällä eläneen sukupolven välillä on ylittämätön.

Juuri nyt, vuonna 2017, peräti 27 % Venäjän kansasta on syntynyt Neuvostoliiton murtumisen jälkeen.  Ja tämä luku pingahtaa lähes 40 prosenttiin 2020-luvun jälkipuoliskolla.

Nuoriso, joka on syntynyt Venäjällä vuoden 1991 jälkeen, ei ole koskaan kuulunut sovjetisoitujen (engl. ”Sovietized”; neuvostoliittolaistettujen, ”neuvostokansalaisten”) joukkoon. 

Ihmisen varttumisen ja kulttuurisen leimautumisen edellyttämä pitkä aika huomioiden, voitaisiin oikeastaan puhua ikäluokista, jotka ovat syntyneet Gorbatshovin perestroikan aikana ja jälkeen, siis vuonna 1985 tai sen jälkeen.  Siis nyt 32 vuotiaista ja sitä nuoremmista (VH:n huomautus).

Tuo porukka alkaa olla jo puolet venäläisistä – huomioiden eritoten miesten alhaisen keskimääräisen eliniän. (2014 syntyneen vauvan elinikäodote Venäjällä: 66 v. ; naisen 73  ja miehen 59.1 vuotta. Venäjä on maailman lisatalla eliniässä 129.:lla sijalla.)

Suurin osa heistä on liian nuoria muistaakseen myrskyisän ja sekasortoisen 1990-luvun melskeitä, saati sitten vanhan lahoavan neuvostojärjestelmän liturgiaa ja käytäntöä.  Talouden kriisiä ja politiikan ”häiriötä”.

*

Putin

Toisin kuin vanhemmat sukupolvet, tämä nuoriso ei muista presidentti Vladimir Putinin lupausta ”pelastaa Venäjä” tai toimenpiteitä, joihin hän ryhtyi ”vakauttaakseen maan sen neuvostojärjestelmän jälkeisestä alennustilasta, jolloin kaikki ”laski kuin lehmän häntä(tailspin).

Itseasiassa he eivät ole koskaan oikeasti nähneet ja kokeneet elämää ja maailmaa ”ilman Putinia”.

Putinille tämä tilanne aiheuttaa tunnistamattomia haasteita.

*

Kremlistä vapaa nuoriso

Pian sen jälkeen kun pitkäaikainen valtionpäämies, Putin, tuli valtaan, hänen hallintonsa tuotti sarjan aloitteita, joiden tarkoituksena oli kosiskella nuoria.  Koottiin laajoja nuorisoryhmiä, sellaisia kuin Nashi https://d.adroll.com/cm/n/outhttps://d.adroll.com/cm/index/outhttps://d.adroll.com/cm/n/out  https://fi.wikipedia.org/wiki/Na%C5%A1i , lietsottiin kansallisuusmielisyyttä ja määritteli presidentin tukemisen jokaisen venäläisen kansalaisvelvollisuudeksi.

Näissä järjestöissä tehdyllä pohjatyöllä luotiin perusta Putinin hallintojärjestelmän suosiolle pariksi vuosikymmeksi.  Mutta vuosikymmenen punnerruksesta huolimatta ryhmät menivät myttyyn.  Nuoremmat sukupolvet eivät ottaneet niitä omikseen, kuten edeltäjänsä olivat tehneet.

Sen jälkeen kun nuoret olivat viettäneet omat kehitysvuotensa vakaassa ja monella tapaa vahvistuvassa (toipuvassa, elpyvässä) maassa, heiltä puuttui kokemus elämästä särkyneessä, romuttuneessa maassa (broken state).

Tänään, useimmat Venäjän nuorista yhä tuntee elävänsä omilla säännöillään ja vapaana. 

Kremlin suureksi tyrmistykseksi.

*

Torilla tavataan

Maalis-huhtikuun taitteessa 2017 venäläiset tulivat jälleen kautta maan kaduille. http://www.kaleva.fi/mielipide/paakirjoitukset/nettisukupolvi-venajan-kaduilla/755510/

Oppositiopoliitikko Navalnyijn kutsu kävi ja kansa vastasi.  Se protestoi tietojen mukaan yli 80:ssa kaupungissa hallinnon korruptiota, stagnaation kourissa kituvaa taloutta ja köyhyyden lisääntymistä vastaan.

Iso osa protestoijista oli parikymppisiä.  Nuorten näkyvä osuus liikehdinnässä sai monet hallinnon jäsenet vähättelemään protesteja ”teini-ikäisten kiukutteluna”.  Mielenosoituspäivien aikana nettiin on ilmestynyt videoita ja kertomuksia, joissa opettajat ovat sättineet mielenilmaisuihin osallistuneita oppilaitaan.  Eräänkin keski-siperialaisen Tomskin kaupungissa toimivan opettajan puhelu oppilailleen nauhoitettiin.  Puhelussa tämä kutsui mielenosoituksiin osallistuneita oppilaitaan ”epäisänmaallisiksi, tietämättömiksi, liberaali-fasisteiksi ja anglosaksisiksi lepareiksi ja hännystelijöiksi”.

*

Tulenarka protestitynnyri

Mielenosoituksiin osallistuneiden väestöllinen rakenne – siis korkea ”nuorisopitoisuus” – ei ole vähäisin Kremlin murheista.

Vaikka opposition raskassarjalainen Alexei Navalnyi alun perin organisoi mielenilmaisut, liikehtiminen nopeasti laajeni hänen varsinaisen tukijaryhmänsä ulkopuolelle, paljon laajemmalle pohjalle.

Venäjän perinteiset oppositioryhmittymät eivät ole vastuussa nuorison protestien organisoinnista; sen sijaan järjestelyistä vastaavat ruohonjuuritason liikkeet, jotka kutsuvat koolle ja saavat liikkeelle väkeä kaikkialla Venäjällä sosiaalisen median kautta.

Sosiaalisen median nousu nuorempien ikäluokkien keskuudessa edustaa kaksinkertaista ongelmaa Kremlille.

Ensinnäkin, kuten äskettäiset (ja sittemmin vahvasti tyrehtyneet/tyrehdytetyt) protestit osoittivat, nykyaikainen yhteydenpitoteknologia on voimakas työkalu joukkomielenosoitusten järjestäjien käsissä. 

Toisaalta, se syrjäyttää perinteisen, valtiojohtoisen median, erityisesti television (joka on ollut Putinin ”nyrkki”).

Kohta mielenilmausten alettua torstaina 6.4.2017 pulpahti pintaan tietoja, joiden mukaan Venäjän hallitus harkitsee omistamiensa televisiokanavien uutisten poistoa, koska yhä harvemmat ja harvemmat nuoret enää virittäytyvät kuulemaan Kremlin viestiä.

Riippumattoman mielipidetiedustelulaitos Levada on tutkimuksessaan todennut, että alle puolet Venäjän 18 – 25 –vuotiaista luottaa valtio-vetoiseen televisioon, mikä on perin vähän, etenkin kun sitä verrataan siihen, että yli 55-vuotiaista venäläisistä luottamuksensa on säilyttänyt yli 73 %.

*

Verkko kiristyy Venäjällä

Niinpä Kreml on jo käynnistänyt toimenpiteet sosiaalisen median murentamiseksi sen jälkeen, kun hallitus hyväksyi sarjan julmia, drakonisia lakeja viime vuonna.  Ne käsittivät kaikki toimenpiteet, joilla kaikki Venäjällä toimivat online –ryhmät pakotetaan palauttamaan serverinsä Venäjän territorion kamaralle.

Eräät sosiaalisen median alustat, kuten Twitter ja Facebook ovat kieltäytyneet noudattamasta uutta lakia.  Mutta muut ovat alkaneet mukautua ja suostua.  Pari päivää 2.4. protestien jälkeen suosittu blogipalsta Livejournal julkaisi uuden käyttäjäsopimuksen, joka sallii Venäjän turvallisuuspalveluille pääsyn käyttäjien käyttäjätietojärjestelmiin.

Raportit ovat myös kertoneet, että hallitus on alkanut sensuroida sekä Youtuben että Venäjän sosiaalisen median ”lippulaivan” VKontakte´n kautta lähetettyjä viestejä.  Venäjän lainsäädäntöelimessä on jopa esitetty aikomus, jonka mukaan kaikki nuoret bannataan Venäjän sosiaalisesta mediasta ulos.  Vaihtoehtona, ja realistisempana mallina, ”sopuratkaisuna”, Kreml on nyttemmin ilmoittanut, että se julkaisee ohjelman ”Moraalinen ja Isänmaallinen kasvatus”, joka suunnataan nuorille online-käyttäjille.

*

Miten pitkä käsi Kremlillä?

Kaiken kaikkiaan on epäselvää, miten paljon Kreml voi toivoa pystyvänsä vaikuttamaan sukupolveen, joka on niin vahvasti sisäistänyt oikeutensa viestitellä Kremlin kontrollin ulkopuolella.

Presidentti Putinin hallinto onnistui aluksi yhdistämään Venäjän kansan suunnitelmansa taakse, jolla se pyrki lopettamaan kaaoksen, jonka syövereihin Venäjä oli joutunut 1990-luvulla.  Lisäksi se onnistui vielä myöhemmin pitämään kansan koossa lupaamalla palauttaa Venäjälle sen entinen kansainvälinen vaikutusvalta.

Nuoremmat sukupolvet ovat odottaneet vahvaa ja vakaata valtiota, eivätkä ne muusta mitään tiedäkään.  Mutta nyt, tämänhetkinen taloudellinen seisahtuneisuus, yhdessä jatkuvien hallitustason taloudellisten korruptioskandaalien kanssa, on kylvämässä tyytymättömyyden siemeniä kansakunnan nuorten sydämiin – samalla kun helpotusta tuntuu suovan vain internet ja sen tarjoama yhteisyys.

Sen sijaan, että pyrkisi käsittelemään näitä huolenaiheita, . jotka ovat sen todellisia haasteita ja kasvavat vuosi vuodelta yhä suuremmiksi - , Kreml tahtoo löytää tie suunnalta, joka palauttaa Venäjän Jälki-Neuvostoliittolaiseen olotilaan.

*

Lähde: Stratfor-laitos, ja muita artikkeleita Venäjältä.

*

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

9Suosittele

9 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (14 kommenttia)

Pekka Iiskonmaki

''Miten kauan Kreml pystyy pitämään Venäjän nuorison poissa kaduilta?''

Kovin tarkkaa aikaa ei voi sanoa, mutta maksimissaan kaksi vuotta.

''Nuoriso, joka on syntynyt Venäjällä vuoden 1991 jälkeen, ei ole koskaan kuulunut sovjetisoitujen (engl. ”Sovietized”; neuvostoliittolaistettujen, ”neuvostokansalaisten”) joukkoon.''

Tuo vuosiluku on väärä. Esim. Virossa 1980 syntyneet eivät muista juuri mitään kommunistiajoista.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Joo kyllä:

"Ihmisen varttumisen ja kulttuurisen leimautumisen edellyttämä pitkä aika huomioiden, voitaisiin oikeastaan puhua ikäluokista, jotka ovat syntyneet Gorbatshovin perestroikan aikana ja jälkeen, siis vuonna 1985 tai sen jälkeen. Siis nyt 32 vuotiaista ja sitä nuoremmista (VH:n huomautus).

Tuo porukka alkaa olla jo puolet venäläisistä – huomioiden eritoten miesten alhaisen keskimääräisen eliniän."

Siinä itse asiassa taitaa pyöriä pari toimijaa:
Lapsi alkaa saada vaikutteita kulttuurisesti ja yhteiskunnallisesti ehkä koulujen aloitusiässä eli 6-7 vuotiaana. Eli hyvinkin 1980-1986 syntyneiden osalta NL on "menneen talven lumia".

Mutta:
Toisaalta joudutaan mentaalisesti huomioimaan, että aikuisväestö, joka on sosiaalistunut "neuvostokansalaiseksi" ei pääse kyllä raidoistaan. Vaan äitinä ja isänä 1990-luvulla ja sen jälkeenkin, kyllä tuo ainakin jossain muodossa vanhaa hapatusta.
Erityisesti Jeltsinin kauden hurjat "demokratisoitumisen"-vuodet koettiin laajasti todella kovina ja rankkoina.

"JOs tämä on demokratiaa ja länsimaista vapautta, niin hiiteen demokratia ja vapaus!"

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Venäjän demografiasta (väestö, sen rakenne ja koostumus) on tunnetusti vaikea saada eksaktia tietoa.

Tässä kuitenkin uskoakseni pätevää tietoa:

Sen esittämän taulukon mukaan sattumalta juuri nyt eli vuonna 2017 Venäjän aikuisuuden saavuttavien = 18 v. täyttävien nuorten lukumäärä on historiallisesti alhaisimmillaan. Nimittäin 1,2 miljoonaa nuorta.

Vielä vuosituhannen vaihteessa (eli vuosina 2001-2005 toisin sanoen about Gorban valtakauteen tultaessa ja sen alkaessa 1983-1987 syntyneitä) aikuistuvien ikäluokat olivat haarukassa 2,4 - 2,6 miljoonaa nuorta.

Nyt siis 2017 (syntyneet Jeltsinin kauden vinhoina loppuvuosina 1999) aikuistuvia on ainoastaan puolet siitä eli 1,2 miljoonaa.

Vuoteen 2030 tultaessa aikuistuvia on jo 1,85 miljoonaa. Siis kutakuinkin 650.000 enemmän kuin nyt. Nämä ihmisethän jo tiedetään (sillä tarkkuudella kuin väestö Venäjällä yleensäkin), sillä he ovat syntyneet vuonna 2012.

Katso: https://www.awaragroup.com/blog/venajan-vaestorake...

Pekka Iiskonmaki

#2
Venäjällä on väestön kanssa samanlaisia ongelmia kuin Suomessa. Suomesta on ''kadonnut'' arviolta 50.000 nuorta.

Venäjän posti löysi osoitteet vain 112 miljoonalle asukkaalle vuonna 2015.

Olin väestönlaskennassa vuonna 1991 ja monet tulevat kirjatuksi sinne useampaan kertaan.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Venäjän väestömäärästä voidaan esittää vaikkapa näin:
”Venäjän väestömäärä kuin nimismiehen riistatilasto

Yksi kysymysmerkki on Venäjän väestömäärä. Väestölaskenta toteutettiin 2002. Sen sanottiin onnistuneen noin 75-prosenttisesti. Mistä tämä onnistumisprosentti saatiin, on mysteerio. Etukäteen ei tiedetty, kuinka paljon väkeä maassa oli. Väestölaskentaan osallistuminen ei ollut pakollista. Väestölomakkeessa tehtiin virhe. Kuitenkin väestön määräksi saatiin 145.2 milj. ihmistä.

Alueet ovat voineet verraten vapaasti lisätä ”Gogolin kuolleita sieluja” väestölaskentaan, koska se on voinut merkitä jonkin verran lisää federaation tukea. Voitaneen sanoa, että tulos on yhtä tarkka kuin entisen nimismiehen riistatilasto – se oli ammuttu ilmasta.”
Lähde: ProKarelia: http://prokarelia.net/fi/?x=artikkeli&article_id=1...
*

Ei ole esim. CIA:lla kovin tiukkaa tietoa, yhä kierrättävät tosiaan vanhempaa aineistoa.

BTW: Juuri ennen Krimin ottoa oli puhetta näillä sivuilla CIA:n World Factbookin kirjauksista, jotka kaiketi edustavat järjestön pätevintä ulkomaantiedustelun ja -seurannan tietoa (?). Siellä on myös kustakin maasta tiedot rajakiistoista ja naapurien välisistä väännöistä.
Ihmettelin jo tuolloin, että Venäjän monista rajakiistoista jo silloin kovasti akuutein, eli kysymys Dardanelleille pääsystä merivoimien toimesta ja siihen kytkeytyvä vääntö Sevastopolin laivastotukikohdasta = Krimin hallinnasta oli jo hyvin kuuma. Mutta CIA 2010-2013 ja 2014 sitä lainkaan noteerannut!

Pekka Iiskonmaki

Asepalvelus kestää Venäjällä vuoden.

Sen voi myös korvata siviilipalveluksella, jonka lain mukainen mitta on 21 kuukautta eli lähes kaksi vuotta.

Kieltäytyminen kokonaan on niin ikään mahdollista terveyssyistä, mutta vapautuksen saaminen on hyvin vaikeaa ja usein pitkällisen lakiprosessin takana.

Myös opiskelut voivat olla syy vapautukselle.

Armeijalla on vaikeuksia saada nuoret miehet riveihinsä. Lähes kaikki joukko-osastot eivät ole määrävahvuisia.

Pekka Iiskonmaki

On yleisessä tiedossa Venäjällä syntyvät vuosittain.

↗146 804 372 väestö virallisesti 2017
142 856 536 väestö virallisesti 2010

Venäjältä puuttuvat muslimimaat, joissa väestö lisääntyy. Venäjän virallinen arvio on väestön kasvu 4 miljoonaa seitsemässä vuodessa.

Uskoo ken tahtoo.

Jos virhe on tuossa 75% niin väestöä on 110 miljoonaa. Eli se on samoissa raameissa kuin Venäjän postin arvio.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

Yksinkertaista, eliminomalla vääräuskoinen nuoriso tai ainakin kieltämällä väärät mielipiteet "lännen provokaationa". Sitä jäin miettimään onko Jehovan todistajat lännen provokaatio vai olisiko Jeesuksellakin osuutta asiaan?

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Venäjällä jatkunee puolueperustainen nationalistinen mahtikulttuuri edeleen FSB:n tarkoin valvomana, joten tuskin suurta ryntäystä on luvassa, vaikkakin pieniä tyytymättömyyden puuskia "opposition " taholta aika ajoin pintaan nousisikin - ja ne jopa sallitaankin rajoitetusti.

Mutta millainen onkaan Venäjä Putinin jälkeen ?

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Venäjä ilman Putinia. Post-Putin Russia. Siinäpä kysymys. Putin on tyypillinen monokraatti,jolla ei ole aikaa, tilaa eikä halua järjestää tai edes miettiä valtakuntaa oman dynastiansa jälkeen. Nyt hän vain keskittyy varmistamaan ja betonoimaan asemansa saakka. Hän on silloin 72-vuotias (tai kai 74 v. koska lienee 1950 syntynyt..) mutta jo kysymys nykyhallinnon pusymisessä tolpillaan sinne saakka on monen jossan takana. Pelkästään blogissa käsitelty demografinen elementti puhuu Putinkratian pysymistä vastaan. Se on voima jota pistimin ei nykymaailmassa pysty punnertamaan; silovikkivaltakin tarvitsee legitimiteettinsä, ja sitä nykyhallinnon on vuosi vuodelta aina vain vaikeampi saada tai ylläpitää tässä repaleisessa näennäismuodossaan, jossa se nyt ilmenee. Mutta ennen kuin länsi alkaa sen aktiivisemmin huojuttamaan Venäjää pitäisi olla jotain näkymää siihen mitä Putinin jälkeen. Mutta sitä näkyä ei ole eikä tule. Tyhjää kohti ajetaan.

Pekka Iiskonmaki

Lev Nikolajevitš Tolstoi ennusti aikoinaan, että vielä tulee se päivä, että

Venäjän Tsaari näkee valtakunnan rajat Kremlin tornista.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Pekka, kreivi Tolstoi oli tavallaan oikeassa; keisari katsoi Talvipalatsin ikkunasta viimeisen kerran 1917, Pietarissa. Venäjä ei Suuren vallankumousvuoden 1917 jälkeen ollut enää Venäjä siinä entisessä muodossaan.
Toisaalla olen selvitellyt Putinin Venäjän nykyistä historiakäsitystä. Se ja selvittämätön oma eletty historia estävät Venäjää noteeraamasta juuri mitenkään muutosten vuotta 1917 ja sen 100-vuotismuistoa. Maaliskuun ja lokakuun vallankumokset ovat ei kiitos -juttuja värikumosfobiselle Putinille. Ei hänen aikanaan sellaisia voi muistaa saati juhlia; kansa voisi ottaa mallia ja intoutua vaikka mihin sopimattomaan!

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Maidanin aukio oli opiksi Putinin klaanille. Voi tulla vastaan sekin päivä, jolloin iso massa ei enää piittaa aseellisesta kurista ja järjestyksestä. Juuri tähän oligarkian turvatoimiin on kiinnitetty paljon huomiota ja valtavasti ruplia pellediktatuurin turvaamiseksi.

Pekka Iiskonmaki

#12
Vallankumous ja roskaväki tuhosi Venäjän. Se oli suuri kansallinen murhenäytelmä. Kansallinen krapula ja häpeä ovat suunnattomat.

Venäjästä ei koskaan tule entisen veroista suurvaltaa.

- Ensimmäinen askel on dekabristikapina.

- Keisarinna Maria kuoli 1880, jolloin Aleksanteri nai salaa rakastajattarensa ruhtinatar Jekaterina Dolgorukajan.
Aleksanteri aikoi julistaa Jekaterinan virallisesti keisarinnaksi, ja kansaa lepytelläkseen hän valmisteli perustuslakiluonnosta.

Uusi perustuslaki olisi ollut erittäin moderni tuohon aikaan. Sen voimaantulon katkaisi Tsaarin murha 1881.

- Sitten tuli nahjus Nikolai II ja osallistuminen ensimmäiseen maailmansotaan oli typeryyden huippu.

- Toinen oli itsensä nimittäminen armeijan ylipäälliköksi ja loput te tiedättekin.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Dekabristikapina

https://fi.wikipedia.org/wiki/Aleksanteri_II_(Ven%C3%A4j%C3%A4)

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset