Veikko Huuska

USA:n Suurpankkien tulosraporttien takana on vaarallinen salaisuus

USA:n Suurpankkien tulosraporttien takana on vaarallinen salaisuus

*

Mennäviikolla, kutsuttakoon sitä vaikkapa kärsimysviikoksi, suuret Yhdysvaltalaiset pankit julkaisivat tulostietojaan.  Eikä kyse ole mistään köyhien poikien pelistä.  Niinhän siinä kävi että Citigroup, JPMorgan ja Wells Fargo aidon stahanovilaisesti ”täyttivät norminsa ja jopa ylittivät ne”.  Eli saavuttivat heille asetetut suurten pankkien suuret odotukset ja jopa ylittivät tulosodotukset.

Mutta onko kaikki ”kultaa” mikä kimaltaa?

Kaverini, joka on merkittävästi paremmin asioiden päällä, kuin minä, kertoi suoraan amerikoista näkemyksiään, jotka kirjaan tähän lyhyesti.

*

Mitä tulee yleisemminkin pankkiosakkeiden kursseihin ja pankkien tuloslukuihin, voidaan perustellusti katsoa, että kaikki tulos mitä nyt näytetään on jo leivottu kursseihin ja odotuksiin, täysin ellei ylikin.

Mutta viimeaikaisten maailmanlaajuisten tapahtumien ja parin viime viikon markkinatilanteen muutoksen myötä on vielä mahdollista, että näemme yllätyksiä suurpankkien rintamalta – ja ehkäpä varsin lyhyenkin ajan sisällä.  Yhdysvaltain rahoitussektori on laskenut 10 % maaliskuun alusta lukien alan seurantajärjestelmän mukaan (Financial Select Sector SPDR ETF (XLF).)

*

Citigroup Inc. (C) on todennäköisesti halvin niistä suurista pankeista, jotka kiirastorstaina julkaisivat tulostietojaan.  Mitä tulee sen tuloskuntoon, niin neljän viime neljänneksen aikana on ollut havaittavissa jonkinasteista arvontaa siihen nähden, missä mennään.  Myyjät ovat odottaneet 2,5 %:n nousua osakkeeseen, mikä nosti kurssin 60 dollarin tasolle.  Kurssi kävi 59,71 dollarissa.

JPMorgan Chase & Co. (JPM) on toinen pankki joka saavutti ja lievästi ylitti siihen kohdistuneet markkinaodotukset.  JPM on ainoa pankkiryhmä jonka kurssi nytkähti ylöspäin jo neljännen kerran vuoden sisällä.  Vanhoilla vauhdeilla pelataan ja liikkeen jatkuvuuden lain mukaisesti JPM:n odotettiin yleisesti saavuttavan hintatavoitteen 88-89 dollarin haarukassa.  Pyhien alla kaupankäynti kävi korkeimmillaan 86,99 dollarissa.

Wells Fargo & Company (WFC) on heikoin näistä kolmesta. Se kärsii vielä viime vuoden tilifeikeistään, ja oletettavaa on, että ottaa aikansa ennen kuin pankki onnistuu palauttamaan uskottavuutensa. Vaikka se ylitti odotukset torstaina, sen osakkeen arvellaan kärsivän pitkään tästä epävarmuudesta.

*

Tällä viikolla tulostietojaan vilauttavat mm. Johnson & Johnson (JNJ) ja Abbvie Inc. (ABBV).

*

Pankkien tulosraporttien takana on vaarallinen salaisuus

Epäileviä tuomaita esiintyy porukassa aina.

Kun suurpankit nyt raportoivat tuloksistaan (Q1/2017) ja sijoittajat sekä tiedotusvälineet näyttävät innokkaasti tyytyväisyyttään… onko kaikki sittenkään ihan hyvin?

Eivätkö kenenkään kellot, nuo pienet tiu´ut, soi pääkopassa?

*
Vaikka JPMorgan Chase, Citigroup ja Wells Fargo voittaisivat analyytikkojen yksimielisyysarviot, otsikkoluvut eivät kerro todellista tarinaa. 

Numerot eivät kerro kaikkea.

Pankit itse olivat laskeneet analyytikkojen odotuksia lähes kolmen viikon ajan ennen tulosennusteiden alkua, joten ei olisi pitänyt yllättää, että he maagisesti voittavat ennusteet.

Silti kaikki pankin osakkeet laskivat, kun markkinat sulkeutuivat torstaina.

*

Mistä on kyse?
Mitä kaikkea pankeissa todella tapahtuu?  Kätkeytyykö niihin jotain, jota ei kerrota, ja joka voisi uhata taloutta?

Kyseessä on ottelu, jossa ovat vastakkain: Se mitä Ne kertovat vs. totuus

Citigroupin kävi hyvin pörssissä,  sen voitto per osake kohosi, ja se oli 9% korkeampi kuin konsensusennusteet olivat laskeneet ja leiponeet hintaan. Mutta se ei estänyt Citin osaketta luisumasta .8% pörssipäivän avausnoteerauksestaan.

Suuri, positiivinen yllätys Citin viimeisellä neljänneksellä oli 17%: n korko- ja osakekauppatulot. Kauppojen tuottamasta 4,33 miljardista dollarista kiinteätuottoiset tulot kasvoivat 19 prosenttia ja oman pääoman määrä kasvoi 10 prosenttia.

Mutta todelliset uutiset olivat vähemmän positiivisia.

Pankin nettokorko-kate tosiasiallisesti laski 3 prosentista 2,74 prosenttiin, vaikka Fed nosti korkoja ja NIM: n piti kasvaa. Pankin talousjohtaja John Gerspach puhui tulevista koronnousuista sijoittajaviestinnässään ja pyrki tekemään positiivisen spin tulevasta NIM: stä Q1: n odottamattoman laskuun verrattuna.

Korkeammat nettoluottotappiot Citi-konsernissa olivat heikot kohdat, kun taas kulutuspankkitoiminnan nettoluottotappioita maailmanlaajuisesti kasvoi 17 prosenttia edellisvuodesta ja yllättävän 33 prosenttia vain Pohjois-Amerikassa.
*
JPMorgan Chase oli samanlainen EPS-taso, ylitti analyytikoiden arviot 8,5%:lla ja myös liikevaihto oli odotettua parempo.

Mutta kuten kaikkien kolmen pankin ilmoittama, lainan kasvu hidastui kaikissa luokissa. JPM: n talousjohtaja, Marianne Lake, puolustaa pankkeja niiden valtavalla koolla ja ulottuvuuksilla, pyrkien osoittamaan, että luotonannon hidastuminen on kompensoitu vahvempiin pankkitoiminnan tuloja tuottaviin investointeihin.

Ja sitten ... JPMorganin osakekurssi päätyi torstaina 1,2% alhaisemmaksi.

*

Kolmen Suuren pankin tuloksissa alimmas jäi Wells Fargo (vaikka se voitti EPS-arviot 3%) laski sen (melkein kuin lehmän häntä) sekä kurssien että otsikoiden tasolla.

Vaikka pankin johto puhui Wellsin 18 kvartaalin suorasta (”voittoputkesta”) oman pääoman tuotto ja omaisuuden tuotto paljastivat eittämättä, että lainan kasvu laski koko laajuudelta.

Asuntolainat kolisivat alas tältä maan suurimmalta asuntolainaajalta. Automaattisen luotonannon alkuvuodet luvut laskivat 5,5% edellisestä neljänneksestä ja laskivat peräti 29% viime vuoden Q1.

Samaan aikaan Wellsin työntekijöiden määrä kasvoi 3700: lla, jopa ensimmäisen vuosineljänneksen lähes 30 sivuliikkeen sulkemisen jälkeen ja sen jälkeen, kun pankin tiliä avaavasta skandaalista johtuen putosi 5300 päätä.

Wells Fargon rahasto päivä päättyi 3,3% niiaukseen.

*
Mitä tämä todella tarkoittaa?

Kaikkien pankkien toimitusjohtajien ja talousjohtajien ja päämiesten ansiotulojen ja yhä vain pörhistyvien puheiden alta, on pakko nähdä, mitä näiden kolmen pankin kohdalla oikeasti tapahtuu.  Ja se on vähemmän iloista kerrottavaa.
Lainan kysyntä laskee sekä kuluttajain että kaupallisen busineksen sektorilla.
• Asuntolainaukset ovat menossa väärään suuntaan.
• Autojen lainat ovat parantuneet pankkien itsensä luomien "korkeampien luottositoumusstandardien" tuloksena, jotka laadittiin vastauksena Wells Fargon nousevien myrskynmerkkien (vääristelyjen) ennakoivana korjausliikkeenä.
• Nettokorkomarginaalit eivät ole kasvaneet nousevista ohjauskoroista huolimatta.

*
Ainoa todellinen valopilkku näyttää olevan kaupankäynti ja investointipankkitoiminta. Mutta sekin voi olla vaarassa, jos joku liikkuu kohti 2000-luvun Glass-Steagall-lakia.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Glass%E2%80%93Steagall-laki

*
Pääsemällä näihin nätteihin tuloksiin nyt suurpankit todennäköisesti nauttivat niistä vahvoista voitoista, jotka pankstereille lankesi kuin manulle illallinen Trumpin voitonhuuman tuloksena. 

Mutta nyt nekin odotustulot on leivottu hintoihin ja nautittu voittoina.

Kaikki tämä tapahtui, vahvat voitot plaukahtivat, mitään mielekkäitä talouden ja finanssikuplan tervehdytystoimia. 

Pelkkien mielikuvien voimasta!

Mutta kun mielikuvat eivät voi kantaa tätä maailmaan tappiin asti.

Jossain paikassa tulee taitekohta, ja se on tällä kertaa erikoisen kipeä.

*

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Juuso Hämäläinen

Nämä kvartaali- ja vuositulokset ovat täydellistä hämäystä.

Mikä on näiden ja muiden globaalien pankkien toiminnan todellinen tuotto, kun huomioidaan niille USAssa maksetut tuet ja pelastuspaketit?

Rahaa mätettiin muutama vuosi sitten triljoonittain pankkitukiin ja lainoihin. Onko asiallista puhua pankkien tuloksista mitään ennenkuin ne ovat maksaneet takaisin saamansa.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Totta kyllä. Jutussa ehkä ydin on aivan sama havainto, hieman toisesta vinkkelistä. Lisäksi huomio toiminnallisten lainojen (asunto- ja liiketoimintalainat) kysynnän tyrehtymisestä. Tämä on monien mielestä nousevan laman ensimmäinen merkki. Lahjomaton. - spekulatiivisen lainanoton vuo jatkuu niin kauan kuin haitari soi - ja hieman sen ylikin.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset