Veikko Huuska

Miksi havahduimme vasta 4.4.2017 - Syyriassa kaasuiskuja jo 5 vuoden ajan

*

Miksi maailma havahtui vasta 4.4.2017 vaikka kaasusotaa Syyriassa on käyty jo 5 vuotta?

Kysymys kuuluu:

Oliko 4.4.2017 tapahtunut ja ”koko maailmaa järkyttänyt” kaasuisku Syyrian pohjois-osan Idlibin maakuntaan ainoa kemiallisin asein tehty hyökkäys sitten syksyn 2013, jolloin kansainvälisen yhteisön voimin vahvistettiin Syyrian kaasuaseen tuhoamisprojekti?

Vastaus kuuluu: Idlibin maakuntaan 4.4.2017 kohdistunut kaasuisku, jossa ilmoitetaan kuolleen ainakin 60 ihmistä, ei ollut ainutlaatuinen lajissaan sitten vuoden 2013.

*

Yhdeksän raporttia kaasu-iskuista

Pelkästään vuoden 2016 aikana julkaistiin YK:n tai tiiviissä yhteistyössä sen kanssa toimivien valvonta- ja tutkimuslaitosten julkaisemaa raporttia, joissa kerrottiin toistuvista kemiallisin asein – käytännössä kaasun avulla – suoritetuista iskuista Syyriassa.

Syyllisiksi tai epäillyiksi näihin toistuviin iskuihin raporteissa nimettiin:

Syyrian hallitus 3:ssa tapauksessa;

Islamilainen valtio 2:ssa tapauksessa ja

Ei nimettyä vastuullista tahoa 3:ssa tapauksessa.

Lähde: https://www.opcw.org/news/article/opcw-press-release-on-allegations-of-chemical-weapons-use-in-southern-idlib-syria/

*

Raportit, jossa mainittuja kaasu-iskuja koskevat tiedot julkaistiin:

16.4.2015: HRW-järjestö: viimeaikoina yli 200 ihmistä surmattu kloorihyökkäyksissä Syyriassa

21.5.2015 Marea, sinappikaasua

10.8.2016: Aleppo, klooria

24.8.2016: Telmess, kemiallisia aseita

24.8.2016: Sarmi: kemiallisia aseita

24.8.2016: Marea, kemiallisia aseita

7.9.2016: Aleppo, klooria

21.10.2016: Idlib, klooria

13.12.2016: Hama Governate, kaasua

Human Rights Watch –järjestön mainitsemien ”yli 200 surmatun” lisäksi raporteissa ei mainita uhrien lukumääriä, ei edes arvioituja uhrilukuja, mikä kaoottisissa olosuhteissa onkin ymmärrettävää.

*

Miksi vain 4.4.2017 kaasu-isku ”järisytti maailmaa”?

Miksi aiemmat, toistuvat, eri osapuolien tekemät tai tekemiksi epäillyt, kaasu-iskut eivät ole herättäneet mielenkiintoa?

Kaiketikin siksi, että ne eivät sopineet agendaan.  Ne eivät kaiken pölyn ja hälyn keskellä havahduttaneet ketään.  Ei mediaa, ei yleisöä, ei poliitikkoja, ei suurvaltoja.

Mutta sitten 4. päivä huhtikuuta 2017 kaasu-isku havahdutti.  Havahdutti, koska se sopi ”pirtaan”.  Se sopi Trumpille, se sopi Yhdysvalloille.  Ja se sopi medialle ja niin se sopi myös yleisölle. 

Yleisö järkyttyi.  Kansainvälinen yhteisö vihastui.  Monet oikeuttivat Trumpin tekemään sen, minkä Trump teki.  Trump lähetti Tomahawkit ilmaan ja ”kynti” tukikohdan perunapelloksi.  Näin ainakin väitettiin.  Venäläisten tutka-asemien ilmoitus siitä, miten joitakin kymmeniä prosentteja Tomahawkeista lensi jonnekin sivuun tai hyytyi matkalle, ja vain osa iskeytyi tukikohtaan.  Se kiistettiin. 

Yhdysvaltain puolustusministerin mukaan (YLE 11.4.2017) ;

"Pentagon: Yhdysvallat tuhosi viidenneksen Syyrian sotalentokoneista. - Puolustusministeri Jim Mattisin mukaan Yhdysvallat antoi "harkitun vastauksen" Syyrian kaasuiskuihin." by http://yle.fi/uutiset/3-9559518

Seuraavana päivänä tukikohdasta väitettiin noustun ilmaan hävittäjillä.

*

Keskeytymätön kaasusota

Mikäli luotamme YK:n ja sen kanssa yhteistyötä tekevien valvonta- ja tutkimuslaitosten kertomiin tietoihin, Syyriassa on jatkuvasti – käytännössä keskeytyksettä – sodan aikana käytetty konventionaalisten aseiden lisäksi kemiallisia aseita (C-weapons). 

Kemiallisia aseista tiedetään Syyrian konfliktissa käytetyn aina heinäkuusta 2012 lähtien.

Tuolloin, heinäkuussa 2012 Syyria julkisesti myönsi, että sillä on kemiallisia aseita. Jo usean vuoden ajan ennen ilmoituksen antamista Yhdysvaltojen tiedustelupalvelu arvioi, että Syyrialla on varastoissaan kemiallisia aseita, kuten sinappikaasua, blisteriaineet ja hermomyrkkyjä kuten Sarin ja VX.

Al Assadin hallinnoimalla Syyrialla on kyky tuottaa näitä aineita, joita se kykenee käyttämään ilmapommituksissa, ballististen ohjusten ja tykistön rakettien kärjissä.

Ainakin seuraavien kaasujen käytöstä on saatu todisteita:

Sariini, VX-kaasu, kloorikaasu.

Kaasu-iskuissa surmansa saaneiden määristä emme tiedä tarkemmin. 

Mutta se ainakin on varma, jos uskomme HRW:n raporttia, kuolleiden yhteismäärä on selvästi yli 200 henkeä.

*

Kysymyksiä

Syyrian kaasuiskussa epäillään hermokaasu sariinia - Kaasuisku, jossa kuoli ainakin 86 ihmistä, tapahtui kapinallisten hallussa olevassa Khan Sheikhunin kaupungissa. Kuolleista 27 oli lapsia. Loukkaantuneiden määrä on YK:n lastenjärjestö Unicefin mukaan noussut jo yli 546:een. Lukujen pelätään vielä nousevan. http://www.suomenmaa.fi/uutiset/syyrian-kaasuiskussa-epaillaan-hermokaasu-sariinia-6.3.224054.5bc36b0bc9

Kysymys: Miksi aikaisemmissa kaasuiskuissa kuolleiden perään ei ole kyselty.

*

”Presidentti Sauli Niinistö näkee aineksia sotarikostutkintaan”

Miksi kukaan ei näe aineksia aikaisempien kaasuiskujen perusteella aineksia sotarikostutkintaan?

*

Trumpin Tomahawk-iskuissa kerrottiin ihmisten, jopa siviilien, menehtyneen.  Miksi kukaan ei näe aineksia Tomahawk-iskujen perusteella ”aineksia sotarikostutkintaan”? 

Miksi kukaan ei näe aineksia Obaman lennokki-iskuissa menehtyneiden siviilien ja tunnistamattomien kenties ”viattomien” sivullisten surmaamisessa ”aineksia sotarikostutkintaan”?

*

Lääkäri ihmettelee Uutissuomalaisessa: "Miksi Syyrian kaasuiskun uhreihin ei käytetty tunnettua vastamyrkkyä?" http://www.mtv.fi/uutiset/ulkomaat/artikkeli/laakari-ihmettelee-uutissuomalaisessa-miksi-syyrian-kaasuiskun-uhreihin-ei-kaytetty-tunnettua-vastamyrkkya/6381320

*

USA:n ulkoministeri: Venäjän moka mahdollisti Syyrian kaasuiskun. - Yhdysvaltain ulkoministeri Rex Tillersonin mukaan Venäjä ei onnistunut estämään Syyriaa tekemästä iskua siviilejä vastaan kemiallisin asein, kertoo BBC.

Venäjä sitoutui takaamaan vuonna 2013, että Syyrian kemialliset aseet tuhottaisiin. Tillersonin mukaan Venäjä epäonnistui tässä, ja se mahdollisti Syyrian tekemän hyökkäyksen.” http://www.verkkouutiset.fi/ulkomaat/USA%20ulkoministeri%20kritisoi%20Venajaa-64052

*

Tässä aikajana Kaasusodasta Syyriassa;

Kaasusotaa 2015 ja 2016 Syyriassa

2015
06 maaliskuu 2015: YK: n turvallisuusneuvosto hyväksyi päätöslauselman, jossa tuomitaan kloorin käyttö aseena Syyrian sisällissodassa, sekä uhkaus ryhtyä YK: n peruskirjan VII:n luvun mukaisiin toimiin, mikäli kemiallisia aseita käytetään uudelleen.
16 huhtikuu 2015: Lääkärit todistivat YK: n turvallisuusneuvostossa viimeaikaisista kloorikaasu-iskuista Syyriassa. Human Righs Watch –järjestö arvioi, että yli 200 henkilöä tapettiin viimeaikaisissa kloori-asein käydyissä hyökkäyksissä.

08 toukokuu 2015: Reuters raportoi: OPCW-järjestö (Kemiallisten aseiden kieltosopimusta valvova järjestö) vahvisti havainneensa jälkiä Sarini ja VX -kaasun käytöstä sotilaallisissa järjestelmissä Syyriassa, vaikka kukaan ei ole ilmoittanut niistä. Näytteet otettiin joulukuussa ja tammikuussa 2014-2015. https://www.opcw.org/

07 elokuu 2015: YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselma 2235 hyväksyttiin.  Sen nojalla luodaan tutkintaa suorittava yksikkö, jonka tehtävänä on määrittää ja raportoida Syyriassa suoritettavista kemiallisten aseiden iskuista vastuussa olevat tahot.

*
2016

06 marraskuu 2015: OPCW  julkaisi lehdistötiedotteen, jossa järjestön selvitysryhmä väitti "erittäin luottavien" lähteiden mukaan, että islamilainen valtio käytti sinappikaasua hyökkäyksessä 21. elokuuta 2015 Marea-nimistä paikkaa vastaan Pohjois-Syyriassa.

04 tammikuu 2016: OPCW ilmoitti lehdistötiedotteella, että viimeinen Syyrian kemiallisten aseiden materiaali, 75 sylintereihin fluorivetyä, oli tuhottu Veolia Environmental Services –konsernin jätteenkäsittelylaitoksessa Texasissa USA.

10 elokuuta 2016: Sairaalaviranomaiset raportoivat, että kemiallisin asein käydyssä hyökkäyksessä Aleppossa on käytetty kloorikaasua.

24 elokuu 2016: OPCW:n kolmas raportti YK:lle, ”Yhteinen Tutkiva Mekanismi” (OPCW-UN Joint Investigative Mechanism) toteaa, että Syyrian hallitus on vastuussa kemiallisten aseiden iskuista Telmenes`iin huhtikuussa 2014 sekä Sarmiin maaliskuussa 2015. Raportissa todettiin, että islamilainen valtio (ISIL) oli vastuussa hyökkäyksestä Marea vastaan elokuussa 2015, missä se käytti sinappikaasua.

7 syyskuuta 2016: Esitettiin väitteitä, että myrkyllisiä kemikaaleja, todennäköisesti kloorikaasua, käytettiin Aleppossa.

21 lokakuu 2016: OPCW ja YK: n yhteisen Tutkivan Mekanismin julkaisema raportti toteaa, että Syyrian hallitus on vastuussa kolmannesta kloorikaasu-hyökkäyksestä Idlib´in maakunnassa 16. maaliskuuta 2015.

11 marraskuu 2016: OPCW:n Toimeenpaneva Neuvosto teki päätöksen, jossa se tuomitsee kemiallisten aseiden käytön Syyriassa ja kehottaa vastuutahoja menettelemään siten kuin on määrätty OPCW:n ja YK:n Yhteisen Tutkinnan mekanismin raporteissa, sekä luopumaan uusista hyökkäyksistä kemikaaleihin turvautuen. Päätös vaati suoritettavaksi lisätutkimukset Syyriassa paikoissa joihin YK-OPCW raportit ja tarkastus kohdistui.

13 joulukuu 2016: Esitettiin syytteitä, että kemiallisia aseita käytettiin Islamilaisen valtion määräysvallassa olevilla alueilla Hama Governate´ssa, Palmyrasta luoteeseen.

*

2017

04 huhtikuu 2017: Kemialliset aseet käytettiin hyökkäyksessä, joka tappoi kymmeniä ihmisiä Syyrian pohjoisosassa Idlib´in maakunnassa. Ensimmäiset raportit viittaavat, että hyökkäyksessä käytettiin Sarinikaasua, joka on hermostoon vaikuttavaa ainetta. Syyrian hallituksen uskotaan olevaan vastuussa hyökkäyksestä, koska sen käyttämän konetyypin todettiin liikehtineen alueella tuolloin. OPCW ilmoitti, että se tutkii raportteja.

05 huhtikuu 2017: YK: n turvallisuusneuvosto kehotti hätäkokoustaan keskustelemaan kemiallisten aseiden iskuista Idlib´iin.

06 huhtikuu 2017: Yhdysvallat käytti Tomahawk -risteilyohjuksia kohdistaen ne lentotukikohtaan Syyriassa. Assadin hallinnon uskotaan käyttäneen huhtikuun 4:n päivän hyökkäyksessä kemikalilainsäädännössä määriteltyjä kemiallisia aseita juuri tuosta lentotukikohdasta käsin.

 

*

Johdanto

Kemialliset aseet Syyrian sisällissodassa 2011-2017

Wikipedia-artikkeli antaa karkean yleiskuvan kaasuaseen käytöstä Syyrian nykyisessä sodassa:

https://fi.wikipedia.org/wiki/Kemialliset_aseet_Syyrian_sis%C3%A4llissodassa

Monet muistavat vielä neljän vuoden takaisen kaasuiskun 2013;

Barack Obama uhkasi vuonna 2013 Assadin hallitusta ilmaiskuilla. Venäjä halusi estää ilmaiskut, ja kehotti Assadia luovuttamaan kemialliset aseet YK:lle. Syyria taipui tähän. Vaikka luovuttikin paljon kemiallisia aseita, niitä ilmeisesti jäi hallituksen joukkojen käsiin. Syyriassa tapahtui kemikaali-iskuja luovutuksen jälkeenkin. Monesti niissä käytettiin kloorikaasua, joissakin hermokaasuja.

Vuonna 2017 kuoli Idlibin maakunnassa yhdessä iskussa yli 70 ihmistä, joukossa paljon naisia ja lapsia. Yhdysvallat ja YK syyttävät tapauksesta Syyrian asevoimia. Yhdysvallat teki rajoitetun risteilyohjusiskun Syyriaan. Luultavasti myös kapinallisilla on hallussaan joitain kemikaaleja.”

Kyseinen artikkeli kertoo Reutersin tietoihin viitaten, että 2015 on tapahtunut kaasuisku:

”Syyria valmisti ja käytti yhä joskus kemiallisia aseita kapinallisia vastaan, mm. vuonna 2015[62].”

Viite: ”Reuters: Asetarkastajat löysivät uusia merkkejä Syyrian kemiallisista aseista”; - YLE 8.5.2015; http://yle.fi/uutiset/3-7983099 ; -

Uutisessaan YLE kertoi;

YK:n kemiallisten aseiden kieltojärjestön tarkastajat ovat löytäneet uusia viitteitä siitä, että Syyria on valmistanut sariini- ja VX-hermokaasuja.

YK:n kemiallisten aseiden kieltojärjestön (OPCW) tarkastajat ovat löytäneet uusia viitteitä siitä, että Syyria on valehdellut järjestölle kemiallisten aseiden ohjelmastaan.

Uutistoimisto Reutersin tietojen mukaan järjestön asetarkastajat ovat löytäneet Syyrian armeijan tutkimuslaitoksesta merkkejä sariini- ja VX-hermokaasujen valmistuksesta. Syyrian hallinto ei ollut kertonut laitoksesta OPCW:lle.

Viime vuonna presidentti Bashar al-Assadin hallinto luovutti OPCW:lle tuhottavaksi noin 1 300 tonnia kemiallisia aseitaan. Syyrian hallitus kuitenkin kiisti, että se olisi käyttänyt kemiallisia aseita Syyrian sisällissodan voittamiseksi.

Yhdysvaltojen ja Venäjän kanssa tekemässään sopimuksessa Syyria lupasi tuhota koko kemiallisten aseiden ohjelmansa. Tästä huolimatta kemiallisia aseita sanotaan käytetyn Syyriassa.

OPCW tutkii useita väitteitä, joiden mukaan syyrialaiskylissä olisi käytetty kloorikaasua. Diplomaattilähteiden mukaan Syyrian hallitus on estänyt OPCW:n tarkastajien pääsyn näihin kyliin.

Ja ikään kuin varmemmaksi vakuudeksi, osoituksena siitä, että kaasuasekieltosopimus vuotaa, kerrottiin toukokuussa 2015:

Kieltojärjestön mukaan kloori-iskut ovat olleet toistuvia ja järjestelmällisiä. Iskut ovat jatkuneet sen jälkeen, kun Syyria luovutti ilmoittamansa kemialliset aseet OPCW:lle.”

*

Normaali

Kaasuiskuja toistuvasti

Käsitys siitä, että 2013 arvovaltaisen diplomaattis-voimapoliittisen mankelin kautta leivottu kaasuaseiden hallussapito- ja käyttökielto ei ole pitänyt on ollut sotarealismin maisemassa niin vallitseva, että esimerkiksi allekirjoittanut ei hätkähtänyt eikä reagoinut mitenkään, kun sain helmi-maaliskuussa 2017 kansainvälisistä lähteistä viestejä, että Syyrian eri puolilla, lähinnä uutisfokuksen ulkopuolella on tänäkin vuonna toistuvasti tehty ”pienimuotoisia kaasuiskuja”. 

Niiden olemassaolo on ollut tiedossa ja niissä tuhotuista ihmisistä eivät kansainväliset uutistoimistot ole olleet kiinnostuneita, sivurintamien uhrit ja heidän kärsimyksensä eivät ole ylittäneet medioiden uutiskynnyksiä.

*

Lopuksi tiivistetty yhteenveto Syyrian kaasuase-arsenaalin tuhoamis-prosessista, jossa Suomen teknisellä osaamisella on ollut oma, keskeinen, panoksensa:

Kaasuaseen tuhoaminen

Tunnetusti Suomi osallistui teknisen osaamisensa puitteissa Syyrian kaasuaseen neutralointiin.

30 marraskuu 2013: OPCW (Organisation for the
Prohibition of Chemical Weapons) ilmoitti, että Syyrian kemialliset aseet hävitetään U.S. laivaston aluksella (MV Cap Ray) hydrolyysimenetelmää hyödyntäen. Hydrolyysi on prosessi, joka hajottaa kemiallisia aineita käyttämällä kuumaa vettä ja muita yhdisteitä tuhoaineiden neutraloimiseksi.

07 tammikuu 2014: Syyria toimitettiin ensimmäiset kuormat kemiallisia aseita maan satamakaupunkiin Latakiaan.  Sieltä kemiallisen aseet sitten lastattiin Tanskan lipun alla purjehtivaan laivaan (fighter Ark Futura) jotka matkasivat kansainvälisille vesille. Kiina ja Venäjä tarjosivat suojaa alukselle, joka toimitti lopulta lastin Yhdysvaltalaislähtöiseen alukseen MV Kap Ray, neutraloitavaa hydrolyysia varten.

27 tammikuu 2014: toinen lähetys Syyrian kemiallisten aseiden lastattiin Tanskalaiseen ja Norjalaiseen alukseen Syyrian Lattakiassa. USA-lainen laiva, Kap Ray vastaanottaa vastaanotti toimituksen hydrolyysia varten, ja toimitti kemialliset jätteet Italialaiseen Gioa Tauron satamaan, Kalabriaan.

10 helmikuu 2014: Kolmas lähetys Syyrian kemiallisten aseiden ladattiin Norjalaiseen rahtilaivaan. Tuossa vaiheessa Assadin hallinnon hallussa olleista Syyrian kemiallisten aseiden varannoista oli 11 prosenttia lähetetty pois Syyriasta.
Helmikuu 14, 2014 OPCW ilmoitti, että kaksi yritystä, ensinnäkin Suomessa (Ekokem Oy Ab) ja toiseksi Texasissa (Veolia), ovat tehneet sopimukset Syyrian kemiallisten aseiden hävittämisen yhteydessä (hydrolyysin jääminä) muodostuneen jäteveden hävittämisestä.

11 huhtikuu 2014: raportoitiin hyökkäyksestä oppositiojoukkojen valvonnassa olevaa Kafr Zitan kylää vastaan Luoteis-Syyriassa, ja että hyökkäyksessä on käytetty kloorikaasua-pommeja (Clorine-gas bombs).

01 toukokuu 2014: Syyria missasi määräajan, jonka puitteissa sen piti sopimuksen mukaan toimittaa kaikki kemiallisten aseiden varastonsa maasta pois huhtikuun loppuun mennessä.  Luovutettujen aseiden määrän kerrotaan olleen 92 % ja näin ollen noin 8 % varastoista, suurelta osin Sariini-aineita käsittäviä aseita jäi edelleen Damaskokseen.

08 kesäkuu 2014: Norjalainen laiva Taiko lähti kohden Suomea ja Yhdysvaltoja tuomaan Syyrian kemiallisia aseita niiden hävittämistä varten.  Lastin paino oli noin 130 tonnia (about 130 metric tons) kemikaaleja Riihimäen polttolaitoksessa tuhoamista varten.  Pysähdyttyään Suomessa purkua varten Taiko suuntasi Texasiin lastinaan useita satoja tonneja kemikaaleja Veolia-yhtiön laitoksissa tuhottavaksi. – Samoin Cape Ray –alus toimitti Saksaan 350-400 tonnia hydrolyysissä syntyneitä jätevesiä.  Purettuaan osan lastista Saksassa Cape Ray jatkoi Suomeen, missä se purki 6.000 tonnia liuosta tuhottavaksi.  Cape Ray palasi Virginia USA syyskuun 2014 puolivälissä.

21 heinäkuu 2014: OPCW ilmoitti, että kaikki kemiallisten aseiden tuhoamisprosessissa syntyneet jätteet on toimitettu käsittelylaitoksiin Suomessa, Yhdysvalloissa, Isossa-Britanniassa tai Kap Ray:llä hävitettäviksi. Tuolloisen ilmoituksen mukaan lähes 32 prosenttia koko varastojen laajuudesta oli tuhottu.

19 elokuu 2014: Cape Ray valmistui tuhoaminen 600 tonnia Syyrian kemiallisia aseita ja niissä olevia kemiallisia aineita. OPCW ilmoitti, että alus ovat parhaillaan kuljettamassa jätevesiä Suomeen ja Saksaan hävitettäviksi niiden jätekäsittelylaitoksissa.

*

Lähde: (lue tarkemmin mikäli kiinnostaa);

Arms Control Association; Timeline of Syrian Chemical Weapons Activity, 2012-2017

https://www.armscontrol.org/factsheets/Timeline-of-Syrian-Chemical-Weapons-Activity

https://www.opcw.org/news/article/media-brief-reported-use-of-chemical-weapons-southern-idlib-syria-4-april-2017/

*

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (17 kommenttia)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Oletin, että lukija saisi selkeän vastauksen tuon otsikkosi kysymykseen:
"Miksi havahduimme vasta 4.4.2017 - Syyriassa kaasuiskuja jo 5 vuoden ajan"

Kirjoitus oli ansiokas analyysi ja paljon faktaa esille tuova sellainen, mutta kovin selvää vastausta ei tuohon kysymykseen annettu. Epämääräinen viittaus vain, että reagointi "sopi pirtaan" tällä kertaa.

Uskon, että sinulla on vielä selkeämpi näkemys vastauksesta esittämääsi kysymykseen, jos haluaisit sen suoremmin ilmaista.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Presidentti Trumpille Idlibin maakunnan kaasuisku 4.4.2017 tuli "kuin tarjottimella".

Tuliko se jo "liiankin sopivasti"

Voiko noin täsmätarkka ajoitus olla enää sattumaa?

Oliko se sattumaa vai tietoinen järjestely, on kysymys, johon täytyy vastata kaksijakoisesti:

JOs US-lähtöinen taho järjesti sen provona, niin se oli epäilemättä harkittu teko.
JOs sen järjesti RUS-lähtöinen taho, oliko sen tarkoitus toimia ansana? Mutta silloinkin ajoitus oli tietoisesti järjestetty:

Putin jos kuka tietää, että tehokkaimmin tuhoat vihollisesi taloutta, järjestämällä tämän sotaan. "Pikku sota", näyttö voimasta... niin kuin ne aina luulevat, ja ovatkin saappaanvarsiaan myöten savessa.

Joka tapauksessa Trump tarttui tilaisuuteen.

Hän sai mahdollisuuden näyttää ainakin kolmelle suunnalle:
kotimaahan kannattajilleen ja vähän muillekin, että tässä on mies, joka paitsi pesee myös linkoaa. Lisäksi kansainväliselle yhteisölle oman valmiutensa käyttää voimaa. Ja tämän lisäksi tietysti Xi´lle joka juuri sattui olemaan Floridassa Trumpin vieraana, - sekä Putinille Kremliin, jonka näppien mukana olosta monikaan ei voi mitään täysin varmaa tietää.

Mutta "miksi havahduimme vasta 4.4.2017"?

Havahduimme, koska tosiasiassa toistuvista kaasuiskuista juuri tämä 4.4. Idlib oli tarkoituksenmukainen hetki Trumpille käyttää voimaa.

Ja, käyttää voimaa ilman kansainvälistä (YK) mandaattia, ilman kansainvälistä konsultaatiota, ilman mitään kansainvälisoikeudellista valtuutusta.

Tässä näkyy Trumpin tapaisen valtiomiehen spontaniuteen ja henkilökuvan rakenteluun (narsissmus) olennaisesti liittyvä laajentunut riskikerroin.

Kaikki mediapöllytys seurasi Yhdysvaltain presidentin ratkaisua. Pellit avattiin, osin ehkä jo ennakoiden, tilannekuvan odotusarvojen mukaan.
Tiedän että melko monet tiesivät toistuvista kaasuiskuista, mutta peruskysymys yhä kuuluu:
Miksi ne eivät kiinnostaneet?

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Tähän teoriaan voidaan jossitella. Jos Trump olisi ollut jo aikaisemmin presidentti, olisiko kaasuhyökkäyksiin puututtu aikaisemmin ?

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Tästä näkee hyvin kuinka media ohjaa mielipideilmastoa ja kertoo meille koska pitää paheksua ja närkästyä. On se helppoa kun ei tarvitse itse ajatella ketkä ovat pahiksia ja ketkä hyviä, kaikki tarjotaan valmiilla lautasella.

Käyttäjän eiltanen kuva
Eero Iltanen

Ihan kuin jotain Yhdysvaltoja tai ketään muutakaan kiinnostaisi, että Syyriassa kuolee ihmisiä. Ihmisiä kuolee ja tapetaan koko ajan satamäärin, ei ketään kiinnosta ellei nyt omia satu olemaan. Toisaalta miksi edes pitäisi. Jos siitä voi jotenkin hyötyä, tietysti niin tehdään.

Mutta joo, ihmeen hyvin tämä teatteri menee läpi ihmisiin.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Fakta kuitenkin on se, että todistettavasti Assadin hallinto - joka on venäläisten tukema - on surmannut siviilejä tynnyripommein helikoptereista tiputettuina ja tämän lisäksi kemiallisin asein jo vuosien ajan diktatuurin ylläpitämiseksi.

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren

Diktatuuri tuntuu kuuluvan lähi-idän kulttuuriin.
Saddamin poisto ei vähentänyt tappamista eikä Gadaffin.
Turkki on hyvää vauhtia siirtymässä takaisin lähi-idän kulttuuriin jos länsi ei puutu siihenkin.
Olemme oikeassa!

Käyttäjän raimoylinen kuva
Raimo Ylinen

"JOs US-lähtöinen taho järjesti sen provona, niin se oli epäilemättä harkittu teko." Tämä taho voisi olla CIA:n "likaisten temppujen osasto", joka on kautta historiansa harjoittanut hallitusten kaatamiseen tähtäävää hybridisotaa milloin presidentin jälkikäteisellä suostumuksella milloin kokonaan presidentin tietämättä. Tämä käy hyvin selville CIA:n dokumentteihin perustuvasta historiikista (Tim Weiner,2008). Tällä kaasuoperaatiolla saatiin Venäjä-myönteiseksi pelätty Trump valitsemaan puolensa.

Tässä Syyrian sodassa on se merkillinen piirre, että kaikki uutisointi tulee vain kapinallisten puolelta ja heidän järjestämänään. Todellisuudessa ei länsimainen media eivätkä tutkijatkaan pääse vapaasti selvittämään tapahtumien kulkua eivätkä varmaan uskallakaan.

Juuso Hämäläinen

USA on tehnyt lukuisia false flag-iskuja vuosien mittaan, jotka on pystytty todistamaan. Maan sotavoimien ylin johto, tiedustelu ja poliittinen johto on osoittanut kykenevänsä tapattamaan surutta keitä tahansa, myös omia siviilejään. Toiminta on täysin moraalitonta ja rikollista. Se ei poikkea mitenkään Venäjän, Kiinan tai P-Korean ihmisarvoa halveksuvasta valtioterrorista, väkivallasta ja tappamisesta.

Kannattaa lukea ykkösluokan globaalin kriminaalin Henry Kissingerin muistelmia. Hänen mukaansa ei valtiojohdon kuulu noudattaa samaa moraalia kuin rivikansalaisen vaan päinvastoin.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Provokaatio? Peitetoimi?

Suuren politiikan peliin kuuluu aina taustatoimet, joilla pyritään luomaan varjoa jonnekin ja toisaalta vetämään joitain elementtejä syvälle varjojen hämäriin. Niin kenties nytkin.

Käännän tähän tämän:
”Wikileaksin aiemmin julkaistut asiakirjat viittaavat siihen, että hiljattain Yhdysvaltain tiedustelupalvelu suunnitteli ”kemiallisia toimia” Syyrian siviileihin Al Assadin syrjättämiseksi vallasta.
Presidentti Donald Trump vastasi väitettyihin valhetoimiin käynnistämällä voimakkaan Tomahawk-ohjusiskun Syyrian lentotukikohtaan. Viitataan myös Hillary Clinton sähköposteihin, joista ilmenee että yhdysvaltalaiset halusivat auttaa kapinallisia kaatamaan Assad, koska se vahvistaisi Israelin asemaa Irania vastaan.

Lue lisää osoitteessa; Read more at: http://www.neonnettle.com/news/2047-wikileaks-docu...
© Neon Nettle

Juuso Hämäläinen

Mielenkiintoinen kirjoitus. Mutta turha takertua yksityiskohtiin. Ihmisiä tapetaan eri tavoin koko ajan kaikkien osapuolten toimesta. Laillista sotaa ei ole olemassakaan. Eikä siksi sotarikoksiakaan. Sota on aina rikos.

Sotilas on ihminen siinä missä siviili. On hyvin alkeellisen ajattelun tulos pitää eri asiana tappaa puolustuskyvytön kuin aseistettu. Ei heillä ole mitään eroa varsinkaan nykysodassa. Rynnäkkökivääri ja tetsarit eivät auta sotilasta ohjusiskua vastaan sen enempää kuin vaipat mummoa hoitokodissa.

Ja mikä ero on vammautua kaasuiskussa verrattuna raajojen menetykseen miinaan. Ei mitään. Toki pikkujuristeja aina pongahtaa selittämään juttujaan kansainvälisistä sopimuksista ja vastaavaa merkityksetöntä puppua.

En ole pätkääkään erikseen järkyttynyt kaasuiskuista vaan tappamisesta menetelmästä riippumatta.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Sarinin eli siis hermokaasun käyttö on määritelty kansainvälisissä sopimuksissa kielletyksi sodankäynnin muodoksi, eli toisinsanoen se on sotarikos.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Sotarikos on myös siviiliväestön tarkoituksellinen surmaaminen, olipa keinona sitten kemialliset aseet tai kuten Syyriassa pommitukset mm. tynnyripommein.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

*
YLE Radio 1 Ykkösaamu oli jälleen tänään täyttä rautaa, monessakin mielessä.
Blogin aiheeseen liittyen kannattaa kuunnella:

”Propagandan lumo, Ulkopolitiikka-lehden toimituspäällikkö, toimittaja Joonas Pörsti.”

Pörsti haastateltavana uunituoreen ”Propagandan lumo” –teoksensa tiimoilta. Alkaen kohdassa 24:40->
http://areena.yle.fi/1-3994916#autoplay=true

Pörstin valhe- ja harhautuspropagandaa koskeva analyysi käsittelee muun muassa kahta ”puhallusta”, nimittäin Yhdysvaltain ja lännen harhautusta Irakin ydinaseohjelman suhteen 2003, jolloin Colin Powell ja kumppanit väänsivät rautaa mutkalle jotta pääsivät iskemään.
Ja toinen kohde on tietysti Putin ja Krimin/Ukrainan toimet 2014 vihreine miehineen etc.

Vaikutti oikein hyvältä kokonaiskatsaukselta ja analyysiltä – muutoinhan nuo(kin) temput ja konstit on koluttu moneen kertaan, mutta tiukkaa kokonaiskuvaa kaivataan aina.

Linkki teoksen esittelyyn: http://www.teos.fi/kirjat/kaikki/2016-syksy/propag...

Tekstinäyte kuuluisasta ensitapaamisesta Putin/GWB 2001;

"Putin osasi tehdä vaikutuksen ihmisiin. Hän oli tutkinut ennen ensitapaamistaan Yhdysvaltain presidentin kanssa huolellisesti tämän taustat avustajien laatimasta kansiosta. Bush oli tunnettu raittiina ja syvästi uskovaisena evankelikaalina, joka viihtyy maatilallaan Teksasissa. Niinpä Putin kertoi Bushille Slovenian Ljubljanassa kesäkuussa 2001 tarinan vanhasta datšastaan Pietarin lähellä. Mökki oli palanut tulipalossa muutamaa vuotta aiemmin. Ihmeenomaisesti palossa oli säilynyt vain äidin lahjoittama alumiiniristi, jonka Vladimir Putin oli ottanut kaulastaan ennen saunaa.

Ljubljanan tapaaminen oli alkanut varautuneissa tunnelmissa. Naton laajentuminen ja Yhdysvaltojen Eurooppaan kaavailema ohjuspuolustusjärjestelmä hiersivät ydinasemahtien välejä. Tunnin keskustelun jälkeen valtiojohtajien välillä vallitsi kuitenkin lämmin ystävyyden ja yhteistyön tunnelma, jota paikalla ollut BBC:n toimittaja ihmetteli uutisjutussaan. Bushin tiedettiin tekevän päätelmiä nopeasti intuitioonsa luottaen.

"Katsoin miestä silmiin", Bush kommentoi tapaamisen jälkeen vaikutelmaansa Putinista.

"Havaitsin, että hän on suoraselkäinen ja luotettava, ja meillä oli erittäin hyvä keskustelu. Sain käsityksen hänen sielustaan."
*

Jaakko Lyytinen/HS kirjasta 2.4.2017;
http://www.hs.fi/sunnuntai/art-2000005151319.html

"Mitä pidemmälle luin Pörstin ansiokasta kirjaa, sitä enemmän alkoi ahdistaa. Kun tein verkkotestin ja kurkistin psykometrian pimeälle puolelle, ahdistus ei varsinaisesti helpottanut. Miten sitten voisin suojautua propagandalta? Ryhtymällä stoalaiseksi konservatiiviksi, tunteensa jäädyttäneeksi luddiitiksi, joka vuoraa kotinsa foliolla ja maksaa aina käteisellä?

Ei auta. Jo ennen Trumpia Cambridge Analytican palveluksia käytti republikaanien presidenttiehdokkaaksi pyrkinyt Ted Cruz, joka mikrokohdisti omaa Facebook-mainontaansa muun muassa ryhmälle, joka oli määritelty ”stoalaisiksi konservatiiveiksi”.

Jos me aikuiset olemme näin alttiita propagandalle, miten käy diginatiiveille, älypuhelin kädessä kasvaville nassikoille? Suomessa peruskoulujen uudessa opetussuunnitelmassa on mukana monilukutaidon opetusta. Sen yhtenä tarkoituksena on opettaa lapsille, milloin heidän tunteisiinsa yritetään vaikuttaa viestinnällisesti. Hieno ajatus. Monilukutaidosta on kuitenkin vain vähän apua, jos nykyhetken tapahtumia ei osaa sijoittaa osaksi historiaa, kuten Pörsti toteaa."
*
*
Mistä tunnistaa hyvän propagandan? kysyi Perttu Häkkinen 28.3.2017 , tämäkin kannattaa kuunnella:
http://areena.yle.fi/1-4061177
Tiivistetysti:
Mitä on propaganda ja mihin sen teho perustuu? Miksi sosiaalinen media on oiva työväline propagandistille? Paljonko altistumme propagandalle ja miten siltä voi suojautua?
Vieraana "Propagandan lumo" -teoksen kirjoittaja ja Ulkopolitiikka-lehden toimituspäällikkö Joonas Pörsti.
-Propanganda lähtee liikkeelle ihmisten tarpeista. Jotta suurten massojen manipulointi onnistuisi, propagandisti tuntee kohteidensa psykologiset viritykset ja pelaa ennakkoluuloilla.
-Propaganda ei ole vain valheiden levittämistä vaan myös totuuksia, jotka on irrotettu asiayhteyksistään, muistuttaa Pörsti.
Pekka Lehtonen työskenteli propagandahommissa Tallinnan radion suomenkielisessä toimituksessa. Millaista hänen työnsä oli ja miten hän ajautui propagandistiksi? Oliko kyse kansojen välisestä ystävyydestä vai mistä?
-Sain ulkomaalaisena suunnilleen kaksi kertaa enemmän palkkaa kuin nuoret virolaiset kollegani. Minulla oli myös harvinainen oikeus lähettää 50 ruplaa Suomeen pankkitililleni.
Toimittajina Perttu Häkkinen ja Panu Hietaneva.
*

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Tänään keskiviikkona 12.4.2017:

"YK:n turvallisuusneuvosto äänestää keskiviikkona päätöslauselmasta, jossa se vaatii Syyrian hallinnolta yhteistyötä viimeviikkoisen kaasuiskun tutkinnassa, kertovat Yhdysvaltain diplomaatit.

Britannian, Ranskan ja Yhdysvaltojen aiemmin laatimaa päätöslauselmaehdotusta on hieman muutettu.

Syyrian Khan Sheikhunin kaupunkiin tehtiin viime viikolla kaasuisku, jossa kuoli lähes 90 siviiliä. Valtaosa kansainvälisestä yhteisöstä on syyttänyt Syyrian presidentti Bashar al-Assadin joukkoja kemiallisten aseiden käytöstä. Assadin hallitus on kieltänyt syytökset.

Yhdysvaltain puolustusministeri James Mattisin mukaan Syyrian syyllisyydestä kaasuiskuun ei ole epäilystäkään.

Valkoisen talon mukaan Syyrian hallinto ja Venäjä yrittävät hämmentää kansainvälistä yhteisöä siitä, kuka on Syyrian kaasuiskun takana, kertoo CNN.

Yhdysvaltain hallinto on syyttänyt Venäjää siitä, että se on auttanut Syyrian hallintoa kaasuiskun peittelemisestä."
ESS: http://www.ess.fi/uutiset/ulkomaat/art2361491#cxre...

*
Venäjä ei tietenkään anna periksi asiassa.

Länsimaat ovat melko yksimielisesti nyt ilmoittaneet, että Al Assadin jatkolle ei tämän jälkeen ole mitään edellytyksiä.

Putin tulee vetoamaan perusnäkemykseensä, että 2000-luvun suurvaltapolitiikan suurin virhe on ollut se, että Länsimaat ovat vaatineet Länsipiirin ulkopuolisia maita, arabikevät- ja erivärikapina-maita kaatamaan hallintonsa, syrjäyttämään johtajansa ja pyrkimään demokratiaan.
Mitä on ollut tuloksena tästä kieltämättä paikallisia oloja varsin heikosti tunnistavasta politiikasta? Kaaosta, sotaa ja tappamista.

Mikä on siis Lännen plan Syyrian tämän hetken umpisolmun ratkaisemiseksi ja ratkaisun jälkeisen elämän järjestämiseksi?

Kuka tai mikä valtaan hirmuhallitsija Al Assadin jälkeen, - siis mikäli hänet syrjäytettäisiin sen jälkeen kun Venäjä löysäisi tukeaan hänen hallinnolleen?
Kaaos ja järjestys?

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Venäjän ja Yhdysvaltojen vastakkainasettelu kärjistyi Syyrian kapinallisalueelle tehdyn kaasuiskun jälkeen. Yhdysvallat syyttää iskusta Syyrian hallituksen joukkoja ja Venäjää vähintäänkin Syyrian hallituksen jälkien peittelystä.

Venäjä on puolestaan syyttänyt Yhdysvaltoja kansainvälisen oikeuden rikkomisesta, koska Yhdysvallat ampui kaasuiskun jälkeen ohjuksia Syyrian hallituksen ilmavoimien käyttämälle lentokentälle. Venäjän mukaan ei ole todisteita, että Syyrian hallitus olisi kaasuiskun takana.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset