Veikko Huuska

Ruotsalaissijoittaja tyhjensi salkkunsa - onko hän hätähousu vai pörssinero?

Ruotsalaispohatta myi kaikki osakkeensa – "Markkinat ovat äärimmäisen ylikuumentuneet"

Talouselämä kertoi eilen illalla (27.3.2017) ruotsalaisen teollisuusmies ja suursijoittaja Rune Anderssonin realisoineen koko epäilemättä mainittavan kokoisen osakesalkkunsa.  http://www.talouselama.fi/uutiset/ruotsalaispohatta-myi-kaikki-osakkeensa-markkinat-ovat-aarimmaisen-ylikuumentuneet-6636303

Johtaja Andersson kertoi asiasta  Dagens industri -lehdelle  antamassaan haastattelussa.

Myynti tapahtui jo ennen vuodenvaihdetta.  Juuri tuolloin Anderssonille tuli tunne, että ”osakemarkkinoilla on mennyt liian hyvin liian pitkään”.

Monille liike-elämän toimijoille ja uhkapelureille yleensäkin on kehittynyt outo vaisto havaita muutos ajoissa, ennen muita.

Onko magnaatti Rune Anderssonilla tällainen ”hoksnokka”?

*

Tilanne on sairas

Talouselämän mukaan homma kävi näin:

Tilanne on sairas. Katsoin eräänä päivänä pörssilistaa ja yhtiöitä, jotka tunnen. P/e-luvut olivat kahtakymmentä, keskellä korkeasuhdannetta”, sanoo Andersson.

P/e-luvut voivat olla niin korkealla matalasuhdanteen pohjilla, mutta ei nyt, kun taloudella menee hyvin ja vienti on saanut apua valuutasta. On vaikea löytää houkuttelevia osakkeita”, hän jatkaa.

*

Tämähän on jo hyvän aikaa ollut tosiasia.  Yhtiöiden reaalinen arvo ja tuotto-odotukset eivät ole olleet aikoihin missään järjellisessä suhteessa niiden osakkeiden pörssihintoihin.

Nyt kun Yhdysvaltain FED on alkanut himmata markkinoille sysäämänsä määrällisen elvytyksen suihkua, ja myös korkoja on hieman entrattu terveempään suuntaan, alkaa todella olla käsillä h-hetki.

Euroopassa niin sanottu elvytys, joka tosiasiassa on markkinoiden finanssipesua, jolla vain tuhotaan mantereen reaalitalouden jäljellä olevia perustuksia, koron nosto on vasta kaukainen haave.  Mutta sillähän ei tässä yhteydessä ole mitään merkitystä sikäli, että siinä vaiheessa kun Atlantin takana tai muualla maailmassa lumivyöry alkaa, niin se on saman sekunnin sisällä myös Euroopassa, Ruotsissa ja – ihmeellistä kyllä Suomessa.

Olin pudottaa korvani, kun kuulin eilen radiouutisissa sanottavan, että suomalaisten luottamus ja usko talouteensa on juuri nyt korkeimmillaan vuosiin. 

Se tietää vain sitä, että järkytys, pudotus ja mätkähdys ovat sitäkin ankarammat.

*

Ja tosiasia on, että Tukholman pörssin OMX Stockholm PI –indeksi on noussut finanssikriisin aikaisesta vuoden 2008 kuopasta 210 prosenttia

Yhä useampi pohtii, milloin käyrä taittuu.

Näilläkin palstoilla tuota ”suurta mutkaa” on pohdittu ja ennakoitu toistuvasti.

Nyt ei kauan tarvinne pohtia: aina joku on ensimmäinen, tällä kertaa se lienee ollut herra Andersson.  Hyvät hänelle.

*

Ruotsissa on pörssikuplan lisäksi asuntomarkkinoiden miinakenttä.  Vähän joka suunnalla näyttäisi olevan laukeamista vailla olevia ansaimia.  Kuvitella että mikään ei koskaan losahda, on sama kuin uskoa ikuiseen auringonpaisteeseen ja jatkuvasti nouseviin kursseihin.

Niin, siitähän siinä on kysymys.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (16 kommenttia)

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Taloussanomat, 28.3.2017 jatkaa aiheesta:

"Maailmantaloudella menee jatkossa Anderssonin mielestä hyvin, mutta pörssissä meno on paisunut liikaa. Suursijoittajaa odottaakin selvää korjausliikettä.

– Jos näemme 20 prosentin pörssilaskun, voisin ajatella ostavani taas osakkeita, hän sanoo.

– Olen ollut mukana niin monta vuotta, että voin haistaa, koska olemme matkalla uuteen pyramidiin, ja siksi on hyvä vähän säästää ruutia, Andersson jatkoi."
Lue koko juttu; http://www.is.fi/taloussanomat/oma-raha/art-200000...

– Minä omistan nykyään nolla osaketta, sanoo Rune Andersson Dagens Industrissa.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

"Olin pudottaa korvani, kun kuulin eilen radiouutisissa sanottavan, että suomalaisten luottamus ja usko talouteensa on juuri nyt korkeimmillaan vuosiin.

Se tietää vain sitä, että järkytys, pudotus ja mätkähdys ovat sitäkin ankarammat."

Jotta ammattipelurit voivat myydä osakkeensa hyvään hintaan ennen romahdusta, on jonkun muun ostettava ne osakkeet. Ostajan asemassa on tavallinen kaduntallaaja amatööri. Niinhän se aina menee, että juuri ennen romahdusta tavallinen kansa houkutellaan sijoittamaan pörssiin ja ostamaan entistä kalliimpia asuntoja, mieluiten lainatulla rahalla.

Joku pörssimiljardööri taisi joskus sanoa, että siinä vaiheessa kun taksikuskit alkavat antaa sijoitusvinkkejä, on aika myydä kaikki osakkeet pois.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Joku pörssimiljardööri taisi joskus sanoa, että siinä vaiheessa kun taksikuskit alkavat antaa sijoitusvinkkejä, on aika myydä kaikki osakkeet pois.

Epätarkasti lainattu. Taksikuskit NY:ssä antavat kaiken aikaa kaikennäköisiä vinkkejä.
Pitää olla: siinä vaiheessa kun taksikuskit alkavat antaa ostovinkkejä, on aika myydä kaikki osakkeet pois.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Ehkäpä hän arvioi oman merkityksensä Tukholman pörssikursseille niin suureksi, että möi kaikki osakkeensa pois siksi, että voi julkisuudessa kertoa asiasta ja lietsoa sen 20%:n kurssiromahduksen tapahtuvaksi, jotta voisi sitten partaansa naureskellen ostaa osakkeet takaisin.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Andersson on jo niin iso peluri, että tuokin liike voi tulla kysymykseen. Hän ilmeisesti odotti tammi-helmikuun ja kun "mitään" ei tapahtunut, tuli julkisuuteen tarkoituksella "väräyttää" markkinoita.

Sinänsä luulen, että kun avalanche alkaa, niin 20 % ei riitä.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

*
24 Kristianstad julkaisi 12.12.2016 tietoja Ruotsin rikkaimmista:
Ei niinkään yllätyksenä kerrotaan, että Ruotsin rikkain henkilö on IKEAn perustaja ja luoja Ingvar Kamprad.
Businees Weekin vuosittain julkaiseman listan mukaan selvä ykkönen 90-vuotias Kamprad on omissa sfääreissään, 655 miljardia kruunua (noin 65 miljardia euroa) ja häntä seurasi Ruotsin toisen ”kruununjalokvien” eli H & M:n isäntä Stefan Persson 208 miljardia kruunua (n. 21. mrd €).
Listan 28:ntena esiintyy 72-vuotias Ruen Andersson Sösdala, Hössleholm, hänellä on maallista hyvää 9 mirljardin kruunun edestä – eli melkein miljardi euroa…
Zlatanillakin oli 1,2 mrd kr.
http://24kristianstad.se/2016/12/12/han-ar-nordost...
*

Käyttäjän MikaLehtonen kuva
Mika Lehtonen

Hankala kysymys. Myin osakerahastoihin tekemäni sijoitukset pois pari vuotta sitten, kun osakkeet olivat olleet muutaman kuukauden hiljalleen laskevalla kurssilla ja ennustettiin isompaa romahdusta. No, mitään romahdusta ei tietenkään tullut, vaan kurssit ovat nousseet myyntiajankohdasta reilut 20 %...

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Pitääkö yhteiskunnan olla riippuvainen tällaisesta uhkapelistä?

Käyttäjän KaustiRantalainen kuva
Kausti Rantalainen

Pidän uutista hieman outona. Mihin myyjä on ilmoittanut pistäneensä/sijoittaneensa osakkeista saadun varallisuuden?

Johonkinhan se rahamäärä pitää laittaa. Jos on odotettavissa laskusuhdanne, mikä olisi paras turvasatama omaisuudelle? Vakaat osakkeet(kai niitäkin on) maa/kiinteistö-sijoitukset, kulta ja muut arvometallit vai pankkitili naapurikonttorissa tai verokeitaissa.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

" Patjan alle" odottamaan reilua laskua, jotta voi helposti kasvattaa taas omaisuuttaan ostamalla paniikissa myyneiden osakkeet itselleen takaisin. Näinhän sitä tehdään helppoa rahaa köyhemmän, tai pelokkaamman kansan kustannuksella.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Se vain on niin ettei omaisuus voi koskaan olla turvassa. Rahan arvo voi laskea yhtä hyvin kuin osakkeidenkin arvo, kun on näitä uppoavan valuutan fantsuttelijoitakin olemassa.

Turvaa omaisuudelle ei voi saada mistään. Pakko olla vain hyvä pelisilmä, tai ainakin hyvä tuuri, jotta saisi pitää itsellään vanhuuden turvaksi säästetyt pennosensa.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #11

Mark Twain on sanonut, että maa on paras sijoitus, koska maata ei keksitä lisää.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #12

Jotkut satsaavat koeuihin, vaatteisiin, asuntoon, tai autoihin.

Enpä tiedä olisivatko ne rahan arvoisia sijoituskohteita.

Itse kuvittelisin että oma terveys ja kunto olisivat vuorenvarmoja sijoituskohteita.

Risto Salonen

Kun pörssissä on kymmeniä yhtiöitä, joilla osinkotuotto on yli 3%, en näe lausunnolle perusteita. P/E luvut ovat joillakin tosi suuria, mutta niitä järkevä välttää muutenkin.
Ei pörssiin sijoittava tee päätöksiä vuoden kahden perspektiivillä eikä taksikuski-informaatiolla.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Ymmärsin että Andersson tähtäsi kurssinotkahduksen jälkeisiin ostoihin. Oikein ajoitettuna manööveri voisi tuoda 20 - x %:n suuruisen arvioitavan voiton.

Käyttäjän erlandsalo kuva
Erland Salo

Suursijoittaja Rune Andersson on nero!

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset