Veikko Huuska

Erään kaksoisagentin kuolema

Erään kaksoisagentin kuolema

*

Viikko sitten lauantaina, 25.2.2017, tuli kuluneeksi 30 vuotta erään elämän päättymisestä.

Silloin nimittäin teloitettiin Neuvostoliiton salaisen palvelun agentti Gennadi Varenik, joka oli paljastunut kaksoisagentiksi. 

Varenik syntyi vanhemman KGB-upseerin poikana Moskovassa vuonna 1953 ja antautui isänsä uralla.  Hänet pidätettiin Itä-Berliinissä 1975 ja parivuotisen oikeusprosessin aikana hänet ”imettiin  kuiviin” ja laskettiin sen jälkeen teloitusryhmän eteen.  – Toisten tietojen mukaan pidätys tapahtui Moskovassa.

*

Hänen CIA-koodinimensä oli ”Paljastaja”.

Ja hänen CIA-valvojansa oli Charles H. Leven.  Varenik oli Neuvostoliiton salaisen palvelun KGB:n virallinen agentti.

Hän kertoi Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelu CIA:lle, että Neuvostoliitto aikoo tappaa Saksan liittotasavallassa olevia yhdysvaltalaisia sotilaita ja heidän perheitään ja syyttää siitä Saksassa toimivia terroristeja.

Varenik oli yksi niistä 25:stä agentista, jotka Aldrich Hazen Ames paljasti urallaan.  Ames on Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelun CIA:n entinen upseeri ja analyytikko, joka vuonna 1994 tuomittiin vakoilusta Neuvostoliiton ja Venäjän hyväksi. Ames ryhtyi 1980-luvulla luovuttamaan asiakirjoja KGB:lle, ja petti siinä samalla uskottuja tovereitaan.

Lähde: http://www.videofact.com/english/agents13_en.html

Sandra Grimes ja Jeanne Vertefeuille ovat kirjoittaneet asiakokonaisuudesta kirjan ”Circle of Treason: CIA Traitor Aldrich Ames and the Men He Betrayed”, (Maanpetosten kehä: CIA-petturi Ames ja miehet jotka hän petti”) https://books.google.fi/books?id=wTk4AAAAQBAJ&pg=PT62&lpg=PT62&dq=AMES+varenik&source=bl&ots=KB1fMxk7T7&sig=i__iEc6_KZ4YuExXTvtjNXztB4o&hl=fi&sa=X&ved=0ahUKEwio09jVxrrSAhUCjywKHfZBB3sQ6AEIGTAA#v=onepage&q=AMES%20varenik&f=false

*

Agentti Gennadi Varenik saapui Bonniin, Saksan Liittotasavallan pääkaupunkiin, vuonna 1981, esiintyen Neuvostoliiton näkyvimmän uutistoimiston, TASSin kirjeenvaihtajana.  Hänen todellinen tehtävänsä oli värvätä vakoilijoita KGB:lle ja järjestää näille salaisia tapaamisia Neuvostoliiton salaisten agenttien kanssa salaisissa osoitteissa, ja hänen onnistui suorittaa noita tehtäviä ilman ainuttakaan ”läheltä piti” –tilannetta aina vuoden 1985 kevääseen saakka.

*

Maaliskuussa 1985 KGB antoi Varenikille 7.000 US dollaria toimintakustannuksiin, mutta hän käytti varat hankkimalla asuntoonsa kalliin ökykaluston.  Eräiden lähteiden mukaan hänen vaimonsa syyllistyi tähän kavallukseen – hän oli löytänyt miehensä käteiskätkön, arvellen että summa oli maksettu aviomiehelle jostain tehtävästä, ja otti rakat sen pidemmälle ajattelematta.  Varenik ymmärsi, ettei hänellä ollut edellytyksiä hoitaa tätä velkaa.  Kauhuissaan ja tietämättä lainkaan, mistä voisi saada tarvittavat rahat, hän päätti värväytyä CIA:n palvelukseen.

*

Saman vuoden huhtikuussa Varenik tutustui CIA:n agenttiin, Charles Leveniin, peiteviraltaan toimittaja, ja ryhtyi toimimaan hänen tiedottajanaan peitenimellä ”Fittnes” (Kunto).  CIA maksoi Fitness´ille kaikesta tiedosta, jonka se katsoi luotettavaksi.  Yrittäessään tehdä uuden valvojansa mieliksi, Varenik raportoi paitsi todellisista tapahtumista ja aikeista, joita NL:n salaisella palvelulla oli, myös huhusta joita hän kuuli kollegoiltaan, pyrkien esittämään kuulopuheet täytenä totena.

Varenikin CIA:lle toimittaman hyödyllisen tiedon määrä oli huomattava.  Hän nimesi kaikkiaan noin 170 neuvostoagenttia, jotka työskentelivät Liittotasavallassa, kuvasi Neuvostoliiton salaisen palvelun rekrytointitekniikoita ja kertoi kaiken mitä tiesi KGB:n ”RIAN”-operaatiosta, - operaatiosta, jolla Neuvostoliitto pyrki ennalta torjumaan Yhdysvaltain ydiniskut.

*

Kohta sen jälkeen kun oli ryhtynyt yhteistoimintaan CIA:n kanssa Varenik varoitti Leveniä, että Neuvostoliitto aikoi horjuttaa Yhdysvaltain ja Saksan Liittotasavallan välisiä suhteita räjäyttämällä lukuisia minipommeja Yhdysvaltain sotilastukikohtien lähistöllä sijaitsevissa saksalaisissa ravintoloissa, ja syyttää iskuista saksalaisia terroristiryhmiä.  Varenik kertoi, että hän itse oli operaation koordinaattori ja yksi sen käytännön toteuttajista, ja sanoi olevansa kauhuissaan pommi-iskuissa väistämättömästi surmansa saavista viattomista siviiliuhreista.

Leven uskoi Varnenikia ja raportoi tulossa olevasata terrori-iskusta CIA:n päämajaan.  Jotkut CIA:n viranomaisista kyseenalaistivat tietojen totuudenmukaisuuden, mutta enemmistö oli varmoja, että tiedot pitivät kutinsa, koska tällaiset suunnitelmat sopivat hyvin KGB:n toimintamalliin.  Agentti Charles Levenin raportti lähetettiin Valkoiseen taloon, ja kun silloinen presidentti Ronald Reagan perehtyi siihen. luki sen, hän kutsui Neuvostoliittoa ”pahan valtakunnaksi”.

*

CIA:n päämaja määräsi Saksassa toimivan organisaationsa tarkastamaan kaikki nimetyt ravintolat, ja pian saapui viesti, jotka vahvistivat Levenin toimittamat tiedot. 

Marraskuun 4. päivänä 1985 Leven ja Varenik tapasivat viimeisen kerran keskustellen tulevasta iskusta, ja Varenik sanoi olevansa menossa Itä-Saksaan saamaan toimintaohjeita.  Todellisuudessa hän oli lähdössä Moskovaan vastaanottamaan ylennystä.

*

Kun Varenik marraskuun 9. päivänä 1985 saapui Neuvostoliittoon, hänet pidätettiin välittömästi lentokentällä ja hänelle luettiin syyte maanpetoksesta.

Kaksi vuotta myöhemmin, 25.2.1987, hänet teloitettiin.

Tätänykyä hänen leskensä ja sukulaisensa yrittävät muuttaa hänen julkikuvaansa, mutta yleisesti hänen nimeensä tutkimuskirjallisuudessa yhä liitetään sana ”petturi”.

*

- Venäläinen pienoiselämäkerta; http://www.fssb.su/history-state-security/history-state-security-traitors/127-1985-varenik-gennadiy-grigorevich.html

Lue myös; http://mayerclub.ru/shpiony/biografii-shpionov/varenik-gennadii-grigor-evich.html

Perusteellisempi tarina; http://nvo.ng.ru/spforces/2008-10-03/12_fitness.html

*

YouTube: Petturi; kesto 37:51 min. https://

Julkaistu 12.5.2016

По протекции отца, полковника КГБ, Вареник был принят на службу в ПГУ, внешнюю разведку. В 1982 г. он был направлен в Бонн, в качестве прикрытия использовал должность корреспондента ТАСС

 

*

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Jussi Säntti

US ei tainnut teloittaa muita kuin Rosenbergit?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset