Veikko Huuska

Muurari muurasi muuria… kivestä, sähköstä ja piikkilangasta

Muurari muurasi muuria… kivestä, sähköstä ja piikkilangasta

Berliinin muurin murtuminen 1989 ei lopettanut maailmasta muureja eikä muurinrakentajia; The Economist kartoitti jo rakennetut ja suunnitteilla olevat muurit ja raja-aidat.

*

EUROOPALLA on piakkoin kansallisilla rajoilleen enemmän fyysisiä esteitä – muureja ja aitoja – kuin konsanaan kylmän sodan aikana.

Meneillään oleva pakolaiskriisi yhdistettynä Ukrainan konfliktiin Venäjän kanssa, sai hallitukset suunnittelemaan ja rakentamaan enemmän "seiniä" [walls] ja turvallisuusaitoja eri puolille vanhaa mannerta jo vuonna 2015.  Syyskuussa 2015 Unkari pystytti aidan Serbian-väliselle rajalleen, joka toimi merkittävänä porttina pakolaisten avatessa tietään Euroopan Unioniin.  Aidan pystytyksen jälkeen muutamassa tunnissa yli 60 ihmistä yritti läpäistä sen.  Mutta Unkari on vain yksi rengas maahanmuuttovastaisella EU:n viisumivapaan Schengen-alueen eteläisellä sektorilla.  Myös pohjoiseen pystytettiin joitakin tilapäisiä aitoja Tanskan pyrkiessä tehokkaasti rajoittamaan Ruotsin kanssa Juutinrauman ylittävää paperittomien kulkua.

Katso: Maailman muurit ja aidat; Euroopan + Lähi-Idän + Etelä-Amerikka;                                                         The Economist: More neighbours make more fences - Boundary walls and security fences worldwide, 7.1.2016 By The Data Team; http://infographics.economist.com/2015/fences/

http://www.economist.com/blogs/graphicdetail/2016/01/daily-chart-5

*

Kaikki Euroopan uudet esteet ja aidat eivät ole tuoreita, vaan alun perin jo 1990-luvun puolivälissä ja sen jälkeen rakennettuja aitoja ovat pakolaiset pyrkineet ylittämään tai kiertämään uimalla ainakin Espanjan Marokkoon kuuluvilla Ceutan ja Melillan alueilla.  Aitoja on pystytetty myös Kreikan ja Bulgarian Turkinpuolisille rajoille vuonna 2012, ja Ukraina aloitti sen Venäjän vastaisen rajansa sulkemisen vuonna 2014.  Vuonna 2015 Baltian maat ilmoittivat seuraavansa perässä.  Toteutuessaan nämä suunnitelmat jättäisivät Valko-Venäjän ainoaksi sulkemattomaksi rajaksi Itämeren ja Mustanmeren välisellä mannerosuudella.

*

Sitten Berliinin muurin on yli 40 maata eri puolilla maailmaa rakentanut aitoja niiden yli 60 naapurimaan rajoille.

Suurin osa kulkurajoitteita pystyttäneistä tai niitä suunnitelleista valtioista on ilmoittanut kantavansa huolta turvallisuudesta ja laittoman maahanmuuton torjunnasta. 

Mainituista runsaasta 60:stä raja-aidasta tai muurista yli puolet eli runsaat 30 on tehty WTC-tornien romahduksen jälkeen, viimeisten 15 vuoden aikana ja näistä 15 kpl vuoden 2015 aikana.

LÄHI-IDÄSSÄ Irakin sota, Afganistanin ja Syyrian konfliktit sekä niiden alueilta lähteneet pakolaiset ovat yleisin syy toimenpiteisiin rajojensa sulkemiseksi osittain tai kokonaan.

Sen jälkeen kun Israel saa valmiiksi rajaseinämän myös Jordanian vastaiselle rajallen, maa on ympäröinyt itsensä täysin. 

*

AASIASSA muurit ja aidat ovat lisääntyneet.  Yleensä ne on suunniteltu estämään ihmisten ja tavaroiden laiton kulku rajojen yli, sekä toisaalta ”sinetöimään” rajalinjoja alueilla, joissa kiistoja rajalinjoista käydään.  Tällaisiista paikoista esimerkkinä mainittakoon Kashmirin linja, Intian ja Pakistanin välillä, joka edelleenkin on erittäin tulenarka.  Kiistat tuolla alueella ovat kehkeytyneet huippuunsa militarisoituun vaiheeseen.

*

BRASILIA.  Eräät suunnittelun alla olevat raja-aidat ovat vähemmän uskottavia kuin eräät toiset.  Vuonna 2013 Brasilia ilmoitti pystyttävänsä ”virtuaalisen muurin”, kautta koko pitkän, lähes 15.000 kilometrin mittaisen maa-rajansa mitalle.  Rajojaan sen on tarkoitus valvoa tiedustelulennokkien ja satelliittien avulla.  Se aloitti rakennustyöt Paraguayn ja Bolivian vastaisilla rajoillaan vuonna 2015-2016, alueilla salakuljetukseen liittyviä kriisipesäkkeitä. 

Mutta skeptikot huomauttavat, että suuri osa Brasilian rajoista kulkee sademetsissä, jotka ovat ylitsepääsemättömiä ja vaikeita valvoa.  Monessa paikassa helpompikulkuinenkin maasto on kaikesta high-techistä huolimatta osoittautunut ylivoimaiseksi valvoa.

*

YHDYSVALLOISSA, jossa on useita kertoja täydennetty, korotettu ja jatkettu sen rajaa Meksikon välisellä rajalla, on yritetty useita kertoja elektronisen valvonnan avulla sulkea raja, mutta vastoin odotuksia on jouduttu taistelemaan käytännön kysymysten kanssa; valvontalaitteet ovat joko liian kalliita, tai ne eivät toimi (tai molemmin päin).  Samoin SAUDI-ARABIASSA on törmätty näihin ongelmiin.

Useissa maissa piikkilanka-aitoja tai sähköaitoja on terästetty ojilla ja erilaisilla suojavyöhykkeillä. 

Onneksi, toisin kuin kylmän sodan vuosina, ainakaan Euroopan uusilla estetyillä rajoilla ei ketään ole ammuttu.  Ainakaan toistaiseksi.
*
http://www.economist.com/blogs/graphicdetail/2016/01/daily-chart-5

*

Kenen presidenttikaudella Meksikon ”muuri” on rakennettu?

Suomalaista ja yleensä Läntistä mediaa seuratessa on voinut syntyä käsitys, että presidentti Trump on ainoa päämies maailmassa, joka on saanut päähänsä ”hullun idean” sulkea ulkorajansa muurilla.

Hän ei paha kyllä ole ainoa, ei edes Yhdysvalloissa.  Obaman 8-vuotisella valtakaudella Meksikon-rajan aitoja ja seinämiä rakennettiin tiuhaan tahtiin: parhaat reitit on käytännössä rakennettu umpeen Läntisellä rajasektorilla.  Samoin keski- ja itä-sektorilla on aitapätkiä, niin että noin 3.200 kilometrin mittaisesta maa-rajasta noin kolmannes, eli noin 1.000 kilometriä on tavalla tai toisella suljettu.  Sulkeminen on tietenkin suhteellinen käsite, sillä 4-6 metrin korkuinen ja yleensä melko matalaperustainen ”muuri” on ylitettävissä, ohitettavissa tai alitettavissa melko heppoisin keinoin.  Myös rajavalvonta kaikesta kohkaamisesta huolimatta on osittain olematonta tai joka tapauksessa kokolailla läpäisevää.  ”Meksikon muuri” on melko tyypilliseen tapaan muotoutunut mediassa olomuotoaan suuremmaksi, ja rakentajatkin on sekoitettu.  Tiedon mukaan Obaman aikana ”muuria rakennettiin tai tehostettiin noin 800 kilometrin matkalla.  Trumpin muutaman viikon mittaisen hallituskauden aikana uusia rakennushankkeita ei teknisistä syistä johtuen ole ehditty aloittaa, kaikki on ollut vasta puheen tasolla.

*

Presidentti Trump ei ole sikälikään maailman valtionpäämiesten keskuudessa yksin, että hänellä on yli 40 ”kollegaamuurinrakentajien kerhossa.  Tai ainakin muurin tai aitojen suunnittelijoiden joukossa. 

Kuten edellä mainittiin The Economistin mukaan:

”Sitten Berliinin muurin on yli 40 maata eri puolilla maailmaa rakentanut aitoja yli 60 naapurimaansa rajoille.”

Ja nämä 40 maata ovat siis pykänneet yli 60 naapurinsa suuntaan aitoja.  Valtaosa rakennusprojekteista on käynnistetty ja toteutettu 11/9 –päivän jälkeen, eli 2000-luvulla!

Rajaton maailma on vuosi vuodelta etäisempi unelma.

Voisiko hieman resignoituneesti huokaista:

Muurien on maa!  Muurariveljeskunnan.

https://www.google.fi/search?q=boundary+walls+and+fences+worldwide&biw=1536&bih=720&tbm=isch&imgil=doeowXSdzfJmKM%253A%253B7rGLvC20GpdTLM%253Bhttp%25253A%25252F%25252Fwww.economist.com%25252Fblogs%25252Fgraphicdetail%25252F2016%25252F01%25252Fdaily-chart-5&source=iu&pf=m&fir=doeowXSdzfJmKM%253A%252C7rGLvC20GpdTLM%252C_&usg=__G-akgomA8hu6-TvklGPX_b69754%3D&dpr=1.25&ved=0ahUKEwiFv4WlgZLSAhVDQJoKHZbQAQUQyjcIMA&ei=Dj2kWIWACsOA6QSWoYco#imgrc=doeowXSdzfJmKM:

*

Ei oikein viitisi tähän loppuun edes mainita, että presidentti Putin ei ole tiettävästi "muurareita"..

*

A propoo;

Nämä eivät varsinaisesti liity tähän, mutta kuitenkin: Karhut Euroopassa, melkolailla rajattomat nallet

https://fi.pinterest.com/pin/530017449880066529/

 

*

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Vapaamuurari muurasi muuria
hip hei hip hei
laastilla tuunasi tiiliä
hip hei hip hei
lastalla selkää raaputti
hip hei hip hei
ja trumpetti siitä jo innostui
hip hei hip hei hip hei

Hän Twitterissäkin elämöi
hip hei hip hei
hän tahtoi latinot torjua
hip hei hip hei
ja muurin suurimman tilasi
hip hei hip hei hip hei

mut unohti hän tärkeimmän asian
hip hei hip hei
kas muurin kun sinä pystytät
hip hei hip hei
niin vangiksi muutut sä itsekin
hip hei hip hei hip hei

ois Honecker voinut neuvoa
hip hei hip hei
mut koiranputkea työntää jo
hip hei hip hei
niin valmistui muuri trumpille
hip hei hip hei
ja taakse jäi hän vangiksi
hip hei hip hei hip hei

ei porttia löydä hän miloinkaan
hip hei hip hei
eikä Putin auta silloinkaan
hip hei hip hei
on vangiksi jäänyt trumpetti
hip hei hip hei
eikä pääse hän vapaaksi milloinkaan
hip hei hip hei hip hei

vaan ikuisesta ikuiseen
hip hei hip hei
saa trumpetti muuria tuijottaa
hip hei hip hei
ja jalkaansa polkea lattiaan
hip hei hip hei hip hei

sen pituinen se...

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Hienoa! Arkkiveisuilla on uljas historia. Hyvä että tällainen perinne elää ja hengittää!

Toisaalta en malta olla toistamatta itseäni; Meksikon ja Yhdysvaltain rajoilla on jo noin 900-1000 kilometriä aitaa, teräspalkkisälettä, lankkuseinää, piikkilankaa etc. Valtaosin tämä olemassaoleva laitos on rakennettu B. Obaman hallituskaudella, hänen puuttumatta siihen, estävästi. Mutta julkilausumattomin äänettömin sopimuksin Obama lienee "koskematon" tämän(kin) asian suhteen?

Pres. DJT ei ole vielä rakentanut/rakennuttanut metriäkään muuria, vielä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset