Veikko Huuska

Stalin kielsi avioliitot ulkomaalaisten kanssa 1947 osana Anti-West -kampanjaa

Stalin kielsi avioliitot ulkomaalaisten kanssa 1947 osana Anti-West -kampanjaa

Laki ulkomaalais-avioliittojen kiellosta Neuvostoliitossa tuli voimaan 15.2.1947 eli tänään tuli 70 vuotta kuluneeksi sekaliittokiellosta.

*

Toisen maailmansodan aikana saksalaiset valloittajat siirsivät runsaasti neuvostoliittolaisia naisia miehittämiltään alueilta Saksaan pakkotyöhön.  Kun sota päättyi, monet näistä naisista olivat haluttomia palaamaan Neuvostoliittoon.  Jotkut heistä eivät hyväksynet neuvosto-ideologiaa, ja jotkut taas olivat peloissaan siitä mahdollisuudesta että heitä kotimaassaan syytettäisiin maanpetoksesta.  Solmimalla avioliiton ulkomaalaisen miehen kanssa Neuvostoliiton nainen sai mahdollisuuden jäädä ulkomaille.  Väestötilanne sotien jälkeisessä Euroopassa oli ankara, joten Euroopan maiden hallitukset tukivat maahanmuuttoa.

*

Ulkomaalaisavioliittojen kielto ei ollut ainoastaan tapa parantaa väestötilannetta Neuvostoliitossa, vaan se oli myös yksi Stalinin kauden eristäytymispolitiikan toteuttamisen välineistä.  Vuonna 1947 neuvostohallitus oli toteuttanut propagandakampanjan ”Lännelle nöyristelyä” (”kowtowing to the West”) vastaan, joten kansakunta hyväksy uuden lain vaivattomasti.

Käsite muotoiltiin myös malliin: ”Servililty to the West” – Lännen nöyristely.  Katso esim.: https://books.google.fi/books?id=8Nl_FUgFykQC&pg=PA137&lpg=PA137&dq=%22servility+to+the+West%22&source=bl&ots=jjKWjKbb5p&sig=CZM3lfBQVd_N1EWncRMZTm-qmgA&hl=fi&sa=X&ved=0ahUKEwiYqZ-00pHSAhUKiiwKHd7VAr4Q6AEIHDAB#v=onepage&q=%22servility%20to%20the%20West%22&f=false

*

Pääsihteeri Mihail Gorbatshov lausui 2005:

”Kuitenkin jotkut ihmiset nykyään vielä yrittävät perustella tätä tragediaa (kollektivisointia).  Opiskeluvuosinani olen nähnyt hillittömän kampanjan, jonka tarkoitus oli paljastaa niin kutsuttu "kansalaisuudeton kosmopolitismi" (stateless cosmopolitanism) ja "nöyristely länteen" (servility to the West). Tähän kampanjaan sisältyi tilaisuuksia hillittömiin antisemitististisiin iskuihin, joissa juutalaisia syytettiin petoksesta. Halpamainen ja epäoikeudenmukainen juttu, nämä hyökkäykset herättivät protesteja”.

Lähde: Moral Lessons of the Twentieth Century: Gorbachev and Ikeda on Buddism and communism. I.B.Taruis, NY 20015. s.

*

Ulkoavioliittojen kielto oli yksi osanen maailmansodan aikaisen liittolaissuhteen rapauduttua aseiden vaikenemisen jälkeen käynnistyneessä kylmän sodan tilanteessa.  Kylmä sota merkitsi Stalinille suojautumista ja aggressiivista etupiiritoimintaa.  Lännessä tehtiin omia operaatioita ja asetelmia, joista yksi keskeisiin kuuluva oli Trumanin oppi (Truman Doctrine ), jonka presidentti Truman julisti puheessaan 12.3.1947, ja joka keskeisesti pyrki neuvostodiktatuurin leviämisen patoamiseen.  Stalinin seka-avioliitot mitätöivä ja kieltävä pakotelaki oli yksi vastaveto tähän.  Suomi valmistautui juuri noina viikkoina Pariisin rauhansopimuksen viime viilauksiin. https://fi.wikipedia.org/wiki/Pariisin_rauhansopimus_(1947)

*

Stalinin Anti-West -kampanja

Lännenvastaisen kampanjan (Anti-West) muotoutumisesta eri ulottuvuuksineen 1946-1948, tiivis kuvaus täällä; ”From Anti-Westernism to Anti-Semitism” by Konstantin Azadovskii and Boris Egorov; http://www.fas.harvard.edu/~hpcws/egorov.htm 

Kampanjan avainsanoja: Patriotismi, patriootti; sosialistinen äidinmaa; anti-patriootit; Soviet Patriotism; ”Groveling before the West” - matelu Lännen edessä; antikosmopolitismi; Enemy; American Imperialists; Fascists; Alien Elements – ulkomaalaiset elementit jne. 

Taitaa puuttua vain: "Neuvostoliitto ensin!"

*

Stalin ei ainoastaan kieltänyt avioliiton solmimisen ulkomaalaisen kanssa, vaan nyt kumottiin myös aiemmin solmitut avioliitot.  Tällainen avioliitto rinnastettiin maanpetokseen.  Chilen Moskovan suurlähettilään pojan, Alvaro Krusen tapaus tuli tässä yhteydessä tunnetuksi. Hän oli solminut edellisenä vuonna 1946 avioliiton Neuvostoliiton kansalaisen, Lydia Lesinan kanssa, ja lokakuussa 1947 Neuvostoliitto ja Chile katkaisivat keskinäiset diplomaattisuhteensa.  Suurlähettilään oli pakko lähteä Moskovasta, kun taas hänen poikansa ja Lydia joutuivat jäämään.  Lydia yritti vaihtaa kansalaisuutensa, mutta hänen hakemuksensa evättiin.  Pian hallitus syytti häntä Neuvostoliiton todellisuutta pilkkaamisesta ja pidätytti hänet ”sosialismille vaarallisena henkilönä”.  Alvaron oli pakko palata Chileen.

*

Tavallisten ihmisten oli kutakuinkin vaikea rikkoa tätä lakia.  Rautaesirippu ei juurikaan raottunut ulkomaalaisille eikä maahantulo Neuvostoliittoon monellekaan onnistunut.

Generalissimus Stalinin kuoltua 1953 Nikita Hrustshev astui valtaan ja kumosi ulkomaalaisavioliittoja koskevan lain, mutta itse asiassa vainot ulkomaalaisia avioitujia kohtaan eivät olleet ohi.  Ne, jotka olivat suhteissa ulkomaalaisten kanssa joutuivat syytteeseen moraalittomuudesta ja saivat potkut työpaikastaan.  Kun he yrittivät löytää muuta työtä, he kohtasivat monia vaikeuksia ja päätyivät työttömiksi.  Oli vaarallista joutua työttömäksi Neuvostoliitossa – työttömyyttä ilman pätevää syytä pidettiin loiselämänä (parasitism), se oli rikos, ja kaikki loisimiseen syyllistyneet lähetettiin kaukaisiin maan ääriin, Siperiaan tai Kauko-Itään, siellä toimiviin rakennusprikaateihin.

*

Hrusthsevin tultua syrjäytetyksi 1964, pääsihteeriksi nousi Leonid Brezhnev, ulkomaalaisavioliittojen vaino lopetettiin, mutta uusia ongelmia tuli tilalle.  Kerrotaan, että kaikki rekisteriviranomaiset saivat salaisen – ”Vain virkakäyttöön”-leimalla varustetun kirjeen, joka sisälsi ulkomaalaisliittoja koskevat uudistetut säännökset.  Näitä määräyksiä ei julkaistu missään, ja tavallisilla ihmisillä ei ollut mitään tietoa niistä, joten rekisteritoimisto saattoi aina kieltäytyä avioliiton rekisteröinnistä vapaamuotoisin perustein.  On vaikea päätellä, oliko tällaisia sääntöjä oikeasti olemassa – todennäköisesti tavanomainen byrokratia aiheutti kaikki kohdatut ongelmat.

*

Vuonna 1970 hallitus jälleen salli maastamuuton.  Jokainen joka halusi lähteä Neuvostoliitosta saattoi rekisteröityä todelliseen tai fiktiiviseen avioliittoon ulkomaalaisen kanssa ja saada siihen hyväksymisen.

Neuvostoliitto hajosi 1991, ja ulkomaalaisavioliitoista tuli yleinen tapa.  Nykyään eräät venäläiset viranomaiset haluavat kieltää tällaiset seka-avioliitot (intermarriages] uudelleen.

*

*

Nöyristelystä

to kowtow to” –ilmaisun etymologiaa asiasta kiinnostuneille: http://www.phrases.org.uk/meanings/to-kowtow-to.html

Australiassa Juliet Samuel elvyttää ”to-kowtow-to” –käsitettä ilmoittamalla:

”Ei mitään syytä nöyristellä Putinia”. - No reason to kowtow to Putin.  

Lähde: https://thewest.com.au/opinion/no-reason-to-kowtow-to-putin-ng-b88356705z

*

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Jäin miettimään, koskiko ko. sekaliitot bannaava laki myös suomalaisia, ja montaako heistä? Epäilemättä kyllä, joskaan mieleeni ei aivan pian tule ketään tunnetumpaa henkilöä/avioparia. Osa rajan takana (vielä 1947) olleista suomalalaisista oli ns. toveriavioliitossa, eikä niitä laskettane.
Siispä, kerro, jos muistat tai tiedät joitakuita, keiden avioliitto purkautui Stalinin allekirjoituksella!

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Star Median tv-sarjassa Upseerien Vaimot kyllä neukku pääsi saksalaisen kanssa naimisiin ja poistumaan maasta v. 1962 - kyseessä oli itse asiassa kulissiaviolitto biologisen isän kanssa. Venäläisissä tv-sarjoissakin juonten monimutkaisuus on omaa luokkaansa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset