Veikko Huuska

Ennusteiden valintatalo - valitse mieluisesi, mutta muista turbulenssi

 

Tuorein Suomen taloutta koskeva ennuste (tänään 13.2.2017 klo 14:03);

”Ennuste: Suomen talous notkahtaa tänä vuonna”

Suomen talous kasvaa, mutta kasvu hidastuu viime vuodesta, Euroopan unionin komissio ennustaa.

Suomen talous kasvaa tänä vuonna 1,2 prosenttia viime vuoden 1,5 prosentin jälkeen ja ensi vuonna 1,5 prosenttia, komissio ennustaa.
Komissio odottaa, että Suomen vienti piristyy hieman tänä vuonna, mutta samalla kotimainen kysyntä hidastuu.
Tavallisen kuluttajan kannalta kiinnostavaa on, että komissio ennustaa inflaation kiihtyvän selvästi. Se olisi tänä vuonna 1,7 prosenttia, kun viime vuonna vauhti oli 0,4 prosenttia. Vuonna 2018 inflaatiovauhti olisi 1,2 prosenttia.
– Inflaatio on kuitenkin kasvussa, mikä rajoittaa kotitalouksien ostovoiman kasvua tänä ja ensi vuonna, joten yksityisen kulutuksen kasvun odotetaan hidastuvan, komissio kirjoittaa.
– Inflaatio on kiihtymässä hyvin alhaiselta tasolta, emmekä voi olettaa, että nykyinen rahapoliittinen elvytys jatkuu iäisesti, komissaari  Valdis Dombrobskis lisää tiedotteessa. Hän vastaa eurosta ja työmarkkinavuoropuhelusta komissiossa. - https://en.wikipedia.org/wiki/Valdis_Dombrovskis
Ennusteeseen liittyy tänä vuonna tavallista enemmän epävarmuutta, komissio huomauttaa.”

Lähde: Taloussanomat 13.2.2017: http://www.iltasanomat.fi/taloussanomat/art-2000005086217.html

*

Neljä päivää sitten tuli pääministeri Juha Sipilän (8.2.2017) paljon puhetta aiheuttanut, valtavirrasta selkeästi poikennut talousennuste:

Käänne on nyt tapahtunut – luottamus Suomeen on palautunut

Linkki; https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/214095-juha-sipilalta-kova-hehkutus-kaanne-nyt-tapahtunut-luottamus-suomeen-palautunut

*

Jan Hurri kirjoitti vajaa viikko sitten Taloussanomissa:

”Ranskaa uhkaa kaaos – vaikka Le Pen häviäisi presidenttikisassa”

Marine Le Pen ja Kansallinen rintama voivat suistaa Ranskan ”totaalisen hallitsemattomaan” tilaan. Kevään presidentinvaalit ovat lämmittelyä, kaaos uhkaa kesän parlamenttivaaleista, kirjoittaa Taloussanomien erikoistoimittaja Jan Hurri.

Euroopan unionin EU:n kuudesta perustajamaasta suurimmat ja tärkeimmät ovat Saksa ja Ranska. Ne ovat myös kaikista euromaista tärkeimmät. Kumman tahansa ero EU:sta tai eurosta olisi näiden rakennelmien loppu tai ainakin lopun alku.
Nyt tuo kohtalokas käänne on lähempänä kuin kertaakaan EU:n tai euron perustamisen jälkeen. Se olisi dramaattisin takaisku Euroopan pian toisen maailmansodan jälkeen alkaneelle yhdentymiselle.
Brexit on toki keskeisille EU-maille ja EU:n omille toimielimille ja niiden johtajille raskas takaisku ja toistaiseksi suurin arvovaltatappio sitten EU:n perustamisen. Brexit ei kuitenkaan ole kohtalokas menetys, sillä EU pysynee koossa ilman Britanniaakin. Eikä Britannia ole euromaa, joten sen ero ei vaikuta euroon senkään vertaa kuin EU:n muihin perusrakenteisiin ja arvovaltaan.
Sen sijaan Ranskan ero olisi kohtalokas menetys, jota euro tai EU tuskin kestäisivät.
Siksi luvassa on hermoja raastava kevät ainakin niin sanotulle euroeliitille. Hermoja koettelee iso joukko kriittisiä vaaleja useissa euromaissa, mutta kenties eniten Ranskan vaalit.”

Lähde: http://www.iltasanomat.fi/taloussanomat/art-2000005078806.html

*

Jan Hurri sunnuntaina 12.2.2017/TalSa;

Kreikka horjahtelee taas kohti euroeroa – tilanteen povataan heikkenevän ”räjähdysmäisesti””

Kreikka on taas kassa tyhjänä umpikujassa, josta on ulos vain kivikkoisia teitä. Yksi on ero eurosta, kirjoittaa Taloussanomien erikoistoimittaja Jan Hurri.

Kuka vielä muistaa, mitä tarkoittaa muka leikkisä lyhenne ”Grexit”? Aivan oikein, se viittaa englanninkieliseen sanapariin ”Greek exit”, ja se taas viittaa Kreikan euroeroon.
Saman surkean sanaleikin tuoreita ja euroeliitin kauhuksi ajankohtaisia muunnelmia ovat Ranskassa kasvavia erohaluja ilmentävä ”Frexit” ja Italian jo pitkän aikaa voimistuneita erohaluja kuvaava ”Italexit”.
Ja kuin näissä suurten euromaiden tuoreissa erouhkissa ei olisi europäättäjille kylliksi päänsärkyä, on alkuperäinen exit-uhka palannut nyt otsikoihin. Kreikan kriisi on kaikkea muuta kuin ohi, ja maa on taas umpikujassa.
Siitä on pian kaksi vuotta aikaa, kun Kreikka viimeksi kävi euroeron partaalla. Tuolloin kriisivaltion velkoja erääntyi maksuun enemmän kuin valtiolla oli varaa maksaa, ja se joutui samalla kertaa rahoituksen ja europolitiikan umpikujaan.
Kreikan oli pakko valita, taipuako jo kolmannen kerran muiden euromaiden ”pelastettavaksi” eli ottaako vastaan uusi kymmenien miljardien tukirahoitus ja suostuako taas uusiin ankariin ehtoihin – vai erotako eurosta.
Ero oli vuoden 2015 kesäkriisissä lähempänä kuin kertaakaan aikaisemmin tai sen jälkeen. Se oli niin lähellä, että tuolloin jopa keskeiset europäättäjät myönsivät jäsenmaan eron ”peruuttamattomasta” eurosta mahdolliseksi. Lopulta Kreikka kuitenkin taipui ”pelastajien” rahoitukseen ja ehtoihin.
Sovun synnyttyä Kreikan valtio sai taas lisää luottoa, maksoi rästiin kertyneitä vanhoja velkojaan, ja pian keskustelu Kreikan euroerosta laantui. Kriisin katoaminen otsikoista merkitsi, että Kreikka katosi euroalueen finanssimarkkinoiden tutkakuvasta kokonaan.
Kunnes tällä viikolla Kansainvälinen valuuttarahasto IMF palautti Kreikan ongelmat kerta heitolla tutkaruuduille. Samalla ”Grexit” palasi otsikoihin.” – Lue koko artikkeli täältä; http://www.iltasanomat.fi/taloussanomat/porssiuutiset/art-2000005083615.html

*

SE, mitä näemme ympärillämmeja mistä esimerkiksi Jan Hurri kirjoittaa, on melko kaukana siitä maisemasta, minkä Juha Sipilä maalasi viime viikolla.

Jotenkin olen vain taipuvaisempi pitämään todempana virallista talouspapistoa, ja erityisesti itsenäistä linjaa vietävää Hurria.

*

En usko osuvani juurikaan pahemmin metsään ennustuksessani, kuin Juha omassaan.  Siispä oma lähitulevaisuuden näky tässä:

*

Vakava näky

Ulkomaankauppa sekoaa.  Tullimuurit ja puoli-upoksissa lilluvat semivaluutat viimeistelevät vapaakaupan kauniin kauden.  IMF kiikuttaa sen haudalle risuseppelensä.  Mutta muutenkaan ei mene hyvin.  Ikään kuin helminauhan lanka pätkähtää äkisti poikki ja kaikki karkaa.

”Kansa” on kaduilla kautta Euroopan.  Paitsi että kansoja ei enää varsinaisesti ole; - on vain kipeitä ja vielä kipeämpiä tällejä vastaanottaneita yksittäisiä apinoita, joiden toimintaa ja käytöstä massaneuroosissa eivät mitkään länsimaiset arvot tai salonkitavat pidättele.

Vallitsee ilmestyskirjan lopunajan kaaos, sillä ikävällä poikkeuksella, että loppua ei tule, vaan tämä on vasta alku, kurjan historian alku.  Historian alku, uuden historian.

Rakenteet murenevat, ne eivät edes romahda tai murskaudu, vaan kaikki aivan kuin sulaa alleen jättämättä jälkiä, ikään kuin mitään ei koskaan olisi ollutkaan.  Muuttuneen totuuden viistovalossa vanha vain läpivalaistuu ontoksi, ainettomaksi ja faktiseksi harhaksi.  Se, minkä kuviteltiin olevan lujaa, ikuista ja totuuteen valettua, osoittautuu tyhjäksi: sitä ei yksinkertaisesti vain ole.  Ei ole rakenteita, ei struktuuria, valtiot eivät kykene edes sotimaan keskenään, - ihmiskunnan pohja saavutettu: sodat loppuneet mahdottomina – valtiot eivät saa miehiään liikkeelle; valtioita ei ole, vain raharuhtinailla on vartiokaartinsa, mutta niidenkin päivät menevät sankarien suojeluun ja tilusten vartiointiin; maailma on kaos.  Sen olennainen olemus on hajaus, purkaantuminen, liike pois järjestyneestä – ihan kuin viime vuosikymmenet kestänyt keskittymisen veto olisi täyttynyt ja jousi lauennut, niin että koko hemmetin vieteri laukeaa nurinpäin!

Maailma ulostuu järjestyksestä - holtittomasti kuin marjapaska.  Dystooppinen luominen.

Bisquitit ja muut pakinoitsijat keksivät sille nimiä. 

Total Collapse.  Shit Tornado.  Euron hajo.  Vanhan mantereen murtuma.

*

Puhuuko Sipilä “virallisen optimismin” venyttämin ”giacomettimaisin” muotoiluin https://www.google.fi/search?q=Alberto+Giacometti&biw=1536&bih=720&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwiM3cSepY3SAhVBtywKHQpHAccQ_AUIBigB  - vai uskooko hän todella puhumaansa?  Sitä voidaan miettiä lisää.  Aiheesta mm. täällä:

http://jennitamminen1.puheenvuoro.uusisuomi.fi/231154-nyt-osui-sipilaa-arkaan-paikkaan

*

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Uusi keskiaika? Lääninherrojen Eurooppa; palkkasoturijoukot?

Henkilökohtaisesti olen varma siitä, jotta Suomen tie vie takaisin Venäjän yhteyteen. Venäjä on kestänyt vaikeinakin aikoina; ei se ole mikään finis Finlandiae. Kyllä meille siellä on tilaa.

Ja vielä pirullinen ennustus: Saksa hajoaa. Baierissa ovat vieläkin kuninkaitten kuvat seinällä...

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Niin, kunpa tietäisi.
Itse luulen, että Eurooppa (siis Europe pl. Venäjä) murenee laidoiltaan, nythän sieltä on jo semivaltio Ukraina leikkuulaudalla, ja jossain määrin yllättäen, siis historiallisesti surprise, Iso-Britannia, joka ennemmin kuin pääsee eroon Euroopan Unionista näyttäisi hajoavan vanhoihin aluevaltiohinsa, Skotlanti, P-Irlanti ehkä Wales; mutta kenties akuutein kuitenkin antiikin alusta, Kreikka, jonka lopullinen laukeaminen toisi vanhan Ottomaanivaltion ainakin jossain määrin Bosborin ylitse vanhan mantereen puolelle, tosin tyhjiön täyttäjiä on muitakin, mutta Venäjän-Turkin lähentymisen eräs ulottuvuus on valmiuksien hankinta Kreikan uppoamisen hetkeä varten.
Sanomattakin on selvä, että Suomi kuuluu näihin uhanalaisiksi käyneisiin reunavaltioihin, ja ihan täällä Ultima Thulessa, jossa kukaan ei auta..

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset