Veikko Huuska

Suomalainen ammuttiin alas Vietnamissa - vaimo Kalifornian suihkuseurapiireissä

Lentäjä ja kaunotar – eräs rakkaustarina 50 vuoden takaa

*

Johdanto

Uutisvirrassa uiskennellessa välillä tuntee halua liukua rauhaisan kasinon kainaloon makaamaan rantahiekalle ja kuuntelemaan kaislikon kuisketta.  Mutta yksi on, josta en luovu, nimittäin päivälehtien 50-vuotta sitten (tai vaihtoehtoisesti 100 vuotta).  -  Niistä löytyy aina jotain kiinnostavaa, jota ei ole joko koskaan kuullut, tai jos onkin – on onnellisesti unohtanut.

Tätä en muista edes kuulleeni, vaikka Vietnamin sotaa seurasinkin suht tiiviisti vuodesta 1965 lähtien.

*

50 vuotta sitten/Helsingin Sanomat kertoo

Torstai 9.2.1967

”Vapaaehtoisesti Vietnamin sotaan jäänyt lentäjä Matti Kosonen ammuttiin toistamiseen alas”

”Suomalainen, Yhdysvaltain kansalaisoikeudet saanut sotilaslentäjä Matti Kosonen ammuttiin toistamiseen alas Vietnamissa.
Luutnantti Kosonen, jonka helikopteri sai osuman lähellä Laosin ja Kambodzhan rajaa, selvisi romuksi palaneesta koneesta ulos vähäisin vammoin.
Edellinen ampumistapaus sattui viime marraskuun 20. päivän tienoilla.
Tällöin Kosonen kuljetti täydennysmiehiä ja ampumatarvikkeita erääseen hyökkäystukikohtaan.
Kuljetushelikopteri räjähti ammuslasteineen, mutta koko miehistön onnistui pelastautua siitä Kososen neuvokkuuden avulla.
Taitavana lentäjänä tunnetusta Matti Kososesta tuli Yhdysvaltain kansalainen vuonna 1964.
Hän palveli ensin Yhdysvaltain ilmavoimissa, siirtyi sitten Yhdysvaltain armeijan ilmavoimiin helikopterilentäjäksi ja komennettiin syksyllä 1965 Vietnamiin, jossa jokaisen USA:n armeijan sotilaan on palveltava vuosi.
Kososen palvelusaika meni umpeen viime lokakuussa, mutta hän jäi vapaaehtoisesti kolmeksi kuukaudeksi Vietnamiin päästäkseen sen jälkeen suoraan siviiliin.
– –
Sotilasmestari Kosonen on naimisissa San Franciscossa, Yhdysvalloissa asuvan Tabe Slioorin kanssa.”

Lähde: HS 9.2.2017: HS 580 vuotta sitten torstaina 9.2.1967: http://www.hs.fi/paivanlehti/09022017/art-2000005079849.html

*

Huomioita

Mielenkiintoinen uutinen, epäilemättä.  Onhan tiedossa, että suomalaisia – siis enimmältään kai Suomen ja Yhdysvaltain kaksoiskansalaisia? – taisteli Vietnamissa.  Lisäksi suomalaiset sukujuuret joko isän ja/tai äidin puolelta, tai vielä varhemmissa polvissa, omaavia taisteli ja myös kaatui Vietnamissa.

Mutta Matti Kosonen siis ammuttiin alas jo toistamiseen ja selvisi tästäkin rytäkästä, ”romuksi palaneesta koneesta ulosvähäisin vammoin”.  Hyvä niin.

Toiseksi kiinnittää huomiota, että lentäjä Kososta tituleerataan lyhyessä uutisessa kolmella epiteetillä: sotilaslentäjä, luutnantti ja lopuksi sotilasmestari

Tästä lienee pääteltävissä, että hän oli saanut sotilaskoulutuksen Suomessa ja täkäläisessä armeijarangissa luutnantti, mutta Yhdysvaltoihin siirtyneenä joutunut aloittamaan uransa tavanomaiseen tapaan alemmilta askelmilta ja ilmeisesti sitten oli 1967 sotilasarvoltaan sotilasmestari – sikäli kuin sellaista rangia US. AirForcessa kirjaimellisesti ottaen tunnettiin.

Kolmanneksi oli pantava merkille, että hänen mainittiin olevan naimisissa San Franciscossa Tabe Slioorin kanssa.

*

Verkosta löytyy pariskunnasta kuvia, muun muassa tämä:

Katso linkistä: https://myspace.com/tabeslioor/mixes/classic-my-photos-642509/photo/349517774

Kuvateksti: Tabe with her Finnish American husband Matti Kosonen, a Vietnam veteran – Tabe amerikansuomalaisen puolisonsa, Vietnamin veteraani Matti Kososen rinnalla.

Tabe kuului tavallaan omalta osaltaan nuoruuteeni.  Hän oli värikäs nainen värikkäine elämänvaiheineen.

Samasta kuvastosta löytyy tällainenkin kuva, jossa Tabe ja UKK, maininnoin: https://myspace.com/tabeslioor/mixes/classic-my-photos-642509/photo/349517770

”SUPO-paljastus s. 12  UKK vahti Tabea”.  Kuvateksti: “Front page headlines in 2009: Finland's longest-running President used the Finnish Security Police to keep an eye on her.” – Lehden nimi ei ilmene asiayhteydestä, mutta ei liene ylivoimainen arvattavaksikaan.

*

Tabe's early modelling https://myspace.com/tabeslioor/mixes/classic-my-photos-642509/photo/349517765

Erik von Frenckell, a noble man and married mayor of Helsinki, the capital of Finland, was one of Tabe's lovers over the years https://myspace.com/tabeslioor/mixes/classic-my-photos-642509/photo/349517801

Tabe emännöi erilaisia kohtaamisia ja läsnä oli taitelijoita, diplomaatteja, intelligentsia ja kuninkaallisia hänen mainiossa asunnossaan Helsingissä. Tabe hosted various social events for artists, diplomats, the intelligentsia and royals at her grand apartment in Helsinki https://myspace.com/tabeslioor/mixes/classic-my-photos-642509/photo/349517799

Taben ystäviin ja tuttavuuksiin Kaliforniassa kuuluivat

kuvanveistäjä Benny Buffano; https://myspace.com/tabeslioor/mixes/classic-my-photos-642509/photo/349517795

Kirjailija Henry Miller; https://myspace.com/tabeslioor/mixes/classic-my-photos-642509/photo/349517794

Yhdysvaltain tuleva presidentti Ronald Regan gave Tabe a special permission to have a number plate saying "RAKAS" ("LOVE") https://myspace.com/tabeslioor/mixes/classic-my-photos-642509/photo/349517793

USA:n varapresidentti Spiro Agnew https://myspace.com/tabeslioor/mixes/classic-my-photos-642509/photo/349517792 Spiro Agnew and Tabe Slioor used to be the most talked about persons in San Francisco as stated in The San Francisco Examiner on Feb 9, 1969

Presidenttiehdokkuutta tavoitellut Robert Kennedy https://myspace.com/tabeslioor/mixes/classic-my-photos-642509/photo/349517791

New Yorkin pormestari ja presidenttiyttä samoin tavoitellut Nelson Rockefeller https://myspace.com/tabeslioor/mixes/classic-my-photos-642509/photo/349517790

Pienemmistä figuureista nyt puhumattakaan.

Taben aviomies IV; Photographer William Ganslen was Tabe's fourth and last husband https://myspace.com/tabeslioor/mixes/classic-my-photos-642509/photo/349517785

*

Tabe Slioor elokuvassa Tanssi yli hautojen; "Dancing on Graves", a Finnish motion picture written by Mika Waltari and directed by Toivo Särkkä, was released in 1950 https://myspace.com/tabeslioor/mixes/classic-my-photos-642509/photo/349517779

*

Tabe Slioot

Tabe (1926-2006) oli seuralpiirikaunotar, manenkiinikoulun johtaja, toimittaja.

*

Hänestä on kirjoitettu 2½ sivua nykysuomalaisen Kuka kukin on –teokseen, eli SKS:n julkaisemaan 10.-osaiseen muhkeaan kansalliseen suurteokseen Suomen Kansallisbiografia.  Siihen on päästy vain ankaran seulan läpi.

Kansallisbiografia kertoo:

Tabe Slioorille on vaikea keksiä yleispätevää luonnehdintaa.  Pelkistetyimmillään hänen tarinansa voi sanoa kuvastavan sitä, millaiseen julkiseen asemaan kouluttamaton ja ammattitaidoton nainen voi suomalaisessa ja osin amerikkalaisessakin yhteiskunnassa päästä pelkästään ulkonäöllään ja rohkeudellaan”.

Ellei tuo lukisi kunnianarvoisan Kansallisbiografian – päätoimittajana prof. Matti Klinge – sivuilla, voisi hetken epäillä että kyse on jostain dismorkkaavasta lehtijutusta.  Mutta nythän se on melkein pakko uskoa kun se on kansalliseen suureepokseen painettu.

Tabe perusti oman aikakauslehden vuosiksi 1962-1965.  ”Hän teki sen puhdistaakseen ja kiillottaakseen omaa mainettaan, mutta samalla hän tuli luoneeksi uuden alan, seurapiirijuoruja levittävän lehden.  Helsingin Sanomat ja Rautatiekirjakauppa yrittivät estää lehden leviämisen, mutta turhaan.  Lehdestä tuli todella suosittu.  Sittemmin hän sai paljon matkijoita ja seuraajia”, todetaan Kansallisbiografiassa.  Tuohan on Suomen lehdistön historiaa.

Luemme vielä pätkiä hänen pienoiselämäkerrastaan/KB:

”Täyttäessään 30 vuotta Tabe Slioor alkoi ehkä aavistaa, ettei hänestä tule rouva von Frenckelliä.  Hän itsenäistyi tai alkoi kiusoitella von Frenckelliä kihlautumalla lentäjä Matti Kososen kanssa.  Vuonna 1957 hän osti oman maapaikan, Tabelaksi ristimänsä autiotorpan Forssan Liesjärven rannalta, siis samalta suunnalta, jossa oli von Frenckellin Saaren kartano.  Hän korosti ostaneensa sen omilla rahoillaan, koska ansaitsi hyvin, ei von Frenckellin varoilla.  Kiihkeä suhde jatkui myös Tabelassa, josta oli lyhyt matka rakastajan maaseutukotiin; Saaren henkilökunta piti Tabe Sliooria nuorena rouvana ja Ester Margaret von Frenckelliä vanhana.”

”Toiseksi aviomiehekseen Tabe Slioor valitsi vanhan ystävänsä ja neuvonantajansa, komisario ja varatuomari Kalevi Nietosvaaran; avioliitto solmittiin tammikuussa 1960 ja purettiin pari vuotta myöhemmin.  Matti Kosonen sai tässä vaiheessa jäädä.  Näihin aikoihin kansa alkoi puhua Tabe Slioorin ja Urho Kekkosen lapseta, jota piiloteltiin Ruotsissa.  Nämä puheet eivät Tabe Sliooria kuitenkaan vahingoittaneet, sillä hän oli muutenkin maineensa huipulla.  Hän kirjoitti miestenlehti Jalluun sarjan ”Miehet ja minä”; lehden irtomyynti, 280.000, oli luonnollisesti uusi ennätys.”

”Madamen vuosinaan Tabe Slioor asui jo osittain muualla, sillä hän myi Pietarinkadun asuntonsa, vuokrasi Tabelansa ja muutti 1963 Amerikkaan, jossa hän solmi kolmannen avioliittonsa jo aikaisemmin kihlaamansa Matti Kososen kanssa.  Pari vuotta myöhemmin hän kävi Suomessa ja herätti tavatonta huomiota sekä uniikilla autollaan että esiintymisillään.  Lenita Airisto ja Kauko Saarentaus saivat ylipuhutuksi hänet television Jatkoaika-ohjelmaan esittämään mielipiteitään suomalaisista miehistä.

Avioliitto kariutui entisten tapaan parissa vuodessa, 1968, sillä Matti Kosonen, yksi Suomen ensimmäisistä suihkukonelentäjistä, joutui Vietnamin sotaan.  Muita miehiä kuitenkin riitti, kuten aina Tabe Slioorin elämässä, valittavaksi asti.”

Kansallisbiografian pienoiselämkerta Tabe Slioorista päättyy lopputilitykseen:

”Tabe Slioorin elämää, sen vaikeuksia ja saavutuksia voi tarkastella ja arvioida monin tavoin.  Hän piti vastustajiaan tekopyhinä, mutta toisaalta hän yritti rikkoa avioliittoja.  Naisen ulkonäön ja synnynnäisen viehätysvoiman hyväksikäyttäminen jakaa aina mielipiteitä.  Äärimmäisin minihameisiin pukeutuminen ja miehille keimaileminen saattaa olla joko moraalitonta tai viisasta.  siinä missä syytetään naista, heristelevän sormen voisi ojentaa miehiäkin kohti.

Tabe Slioor seisoi aikakausien rajalla. Toisaalta hänen mielipiteensä naisten keskittymisestä pelkkään kauneudenhoitoon ja miesten katsomisesta ylöspäin ovat suoraan 1800-luvun romantiikasta, toisaalta hän ennusti uutta aikaa sekä menestyksekkäänä kilpa-autoilijana että metsästäjänä ja ampujana sekä luonnollisesti mannekiinikoulun omistajan ja lehtinaisena.  Vaikkei hänellä ollut koulutusta, hänellä oli ilmeisen hyvä kielipää selviytyäkseen sekä Ranskassa että Yhdysvalloissa.  Ajoittain arvokkaan irtaimiston ja taidekokoelmien kerääminen kertoo enemmän lapsuuden perusturvattomuudesta kuin hyvästä mausta tai aidosta taiteellisuudesta.  Osittain kysymys oli toki myös äärimmäisen laskelmoidusta kaupallisuudesta.”

Lähde: Kansallisbiografia: Tabe Slioor, pienoiselämäkerta.  Kirjoittaja(t): Anneli Mäkelä-Alitalo - Julkaistu 23.3.2007 (päivitetty 2.11.2007)

*

Kadettiupseerit –matrikkeli

Lentäjä Matti Kosonen syntyi 1936 Parikkalassa maanviljelijäperheeseen.  Varusmiespalvelun hän suoritti Ilmasotakoulussa ja I Lennostossa 1954-1955, sekä Kadettikoulun 1955-1957.  Hän palveli nuorempana lentoupseerina ja adjutanttina Karjalan Lennostossa 1957-1958,  nuorempana lentoupseerina ja esikuntakomppanian päällikkönä Hämeen Lennostossa 1958-1960.  Evp 1950 (p.o. 1060?, VH].  Vänrikki 1955, luutnantti 1958. 

Matti Kososen urasta on luettavissa enemmän Yhdysvalloissa julkaistuilta sivustoilta.

Edellä olevien tekstien lähteet: https://photos.google.com/share/AF1QipM50TJJz9JoEcnZCjKy8g60Kw9jhj7jRBBWIH99Isohd3W1KPD5kB1vcefmk7i0mw?key=Tm9pNnRhdXZrVWRIb0g2M1JCZnBnRHplVVJVbjZR

*

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Erään rakkaustarinan taustoja:

*
Lentäjä Kalevi ”Carlo” Kumpulainen kertoo Seppo Ylösen teoksessa Elämän silmukat (BoD - Books on Demand, 12.5.2011 - 240 sivua):

”Samaan aikaan Carlon kanssa Luonnetjärvellä palveli muuan nuori luutnantti, Matti Kosonen.

Matti oli rakastunut intohimoisesti kohukaunotar Tabe Sliooriin. Tabella oli tyylitietoisena naisena onnen makupaloihin pääsyyn muutamia tiukkoja ehtoja kuten: ”Miehellä pitää olla Buick”.

Matille oli annettu suoranainen velvoite hankki Buick. Lentäjäluutnantilla oli hieman rahasta tiukkaa näinkin kohtuullisen kalliin menopelin hankintaan. Vaatimattomalla luutnantin palkalla elävällä miehellä ei yksinkertaisesti ollut riittävästi rahaa. Kosonen sai ylipuhuttua erään nuoren vänrikin pankkilainansa takaajaksi.

”Matin kunniaksi on näin jälkeenpäin todettava kaksi erittäin myönteistä seikkaa. Ensinnäkin Matti saattoi pienellä takausavustuksella purjehtia Yhdysvalloissa Taben kanssa avioliiton rauhaisaan satamaan – vähäksi aikaa – sekä toiseksi Matti hoiti pankkilainansa täsmällisesti ja sovitulla tavalla”, kiittelee Carlo Matti Kososta.

Jos joku haluaa olla aivan pilkuntarkka, Kosonen syyllistyi hieman upseeriasemansa väärinkäyttöön. Alempiarvoista virkaveljeä ei saa Puolustusvoimissa asettaa minkäänlaiseen taloudelliseen riippuvuussuhteeseen.

Matin avioliitto Buickin ja Taben kanssa jäi lyhytaikaiseksi, vain kolmivuotiseksi. Tabe oli muuttanut Yhdysvaltoihin erottuaan toisesta aviomiehestään, juristi Kalevi Nietosvaarasta.

Taben jätettyä Matti Kososen lentäjä kunnostautui helikopterilentäjänä Vitnamissa ja myöhemmin siviililentäjänä USA:ssa.”

Lähde:
https://books.google.fi/books?id=lCctwUEWDUgC&pg=P...

*

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

*
FlightForumissa kymmenkunta vuotta sitten kerrottiin näin:

”Matti Kosonen oli 1st Officerina Unitedin 747-400:ssa joka lensi 21.9.1991 välin Tokio - New York maailmanennätysajassa 11 h 21 min. Koneen kapteeni oli Mr.Davis. FAI hyväksyi tämän virallseksi maailmanennätykseksi, ja miehistö sa asianomaiset diplomit Scott Crossfieldin ojentamina.
Matti oli tässä vaiheessa USAn kansalainen, mutta hänen äitinsä oli suomalaista sukujuurta Parikkalasta Hilda os. Heinonen. (Niin oli muuten isä-Kosonenkin)”

– Kirjoittaja; Osmo Jalovaara, 08.01.07 22:55 http://www.flightforum.fi/forum/index.php?FFSESS=0...

Ennätysmies siis!
*

Kesksutelusivuilla todetaan näin:

"Suomessa syntynyt Sumalainen lentokapteeni matti
kosonen teki vastaavan pakkolaskun hudsonjokeen joskus 70 luvun lopulla.
Ketään ei kuollut onnettomuudessa.
Lentokapteeni Kosonen lenti United tietojeni mukaan on jo 70 v. ja eläkkeellä asu´NUT IKÄNSÄ usa SSA."

- Jos kirjallisesta esityksestä voisi jotain johtopäätöksiä vetää, niin temppu on ollut kova, mutta mistäpä ehtisi sen tarkistaa?

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

*
Törni
Kolmen armeijan, Suomen, Saksan ja Yhdysvaltain upseerina taistellut vihreiden barettien kapteeni Larry Thorne katosi Vietnamin sodassa Laosin puolelle suuntautuneessa salaisessa operaatiossa lokakuussa 1965.
________________________________________
Sen jälkeen tämän legendaarisen suomalaisen sotasankarin, sissipäällikön ja Mannerheimristin ritarin Lauri Törnin kohtalo oli hämärän peitossa 34 vuotta.
Katoamisensa jälkeen majuriksi ylennetyn erikoisjoukkojen Larry Thornen katoamista selvitettiin luonnollisesti jo sodan aikana ja sen jälkeenkin. Virallinen selitys oli, että Törnin H-34 kopteri oli törmännyt huonossa "kelissä" vuorenrinteeseen.

Huhuja agenteista ja vietkongista
Törnin katoamisesta liikkui myös mitä omituisimpia huhuja. Erään yleisimmin kuullun väittämän mukaan helikopterissa oli ollut Pohjois-Vietnamin agentti, joka oli kaapannut kopterin lennon aikana ja hän olisi ammattisotilaana myynyt itsensä kommunisteille, vietkongin sisseille.

Mm. Yhdysvaltojen Vietnamin joukoissa palvellut suomalainen lentäjä Matti Sakari Kosonen oli saanut näitä epäilyä koskevan kirjeen entiseltä palvelustoveriltaan Suomesta.

Kosonen oli kirjoittanut takaisin, että "uskoakseni Törnillä oli enemmän selkärankaa kuin kirjoittajalla".

Monet Törnin aseveljistä Suomessa uskoivat niin ikään, että "Lasse" eli. Niin kova mies hän oli ja niin monesta mahdottomasta tilanteesta selvinnyt.
Linkki: http://w3.verkkouutiset.fi/arkisto/Arkisto_1999/12...
*

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Jatkan vielä tilkkutäkkiä:

*
Matti Sakari Kososesta on tietty tehty kirjakin. Pitänee kaivaa jostain. http://www.antikvaari.fi/naytatuote.asp?id=1630889
*
Axis-sivuilla joku kertoo tällaistakin:
“Incredible helicopter resque operations in Vietnam war !
Post01 Jan 2005, 17:01
I recently heard about an ex-finnish air force pilot who later moved to USA and joined AF there as a chopper pilot.
This soldier Matti Kosonen ( name is close if not correct ) left Finland in 1954.
Generally Chinook that he flew could carry 34 men with full combat gear.

Guess how many south vietnamese Kosonen once evaquated with his Chinook; 108 individuals on one flight.
Quite a jockey !
rgds,
Juke http://forum.axishistory.com/viewtopic.php?t=67712
*
Eli tämän mukaan Chinook-kopteri, jota Ltn Kosonen yleensä lensi pystyi ottamaan 34 miestä taisteluvarustuksineen. Kerran etelä-Vietnamissa Kosonen evakuoi Chinookilla 108 henkilöä yhdellä lennolla.
Aikamoinen kuski!
*

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Sikäli kuin ei toisin kerrota, näyttäisi Retired United Pilots Associationin (RUPA) jäsenkentässä ainakin vielä 2.7.2014 olleen suomalainen eläköitynyt lentäjä, Matti Kosonen, jonka nimi esiintyy vuosikokouksen ilmoittautuneiden listalla. Kaikki listassa olevat ovat toimineet 747-400 -lentäjinä.

(linkki on vähän vaivalloinen)

*
[PDF]July - Retired United Pilots Association
https://rupa.org/PDFS/2014/07-2014.pdf
1. Välimuistissa
Käännä tämä sivu
2.7.2014 - United Airlines Retired Pilots Foundation, which helps retired pilots and their ... Dave and Ellie Hoyt, Chuck and Nancy Hughes, Jerry Innella, Peter and Judy Kohlsaat, Matti Kosonen, Jody ..... experience as told by Jack Davis, which brought on the laughs along the way. ...... everything up to the 747-400.

https://rupa.org/PDFS/2014/07-2014.pdf

*

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset