Veikko Huuska

Milloin pörssi romahtaa? - Onko Trump se korsi joka taittaa kamelin selän?

Milloin pörssi romahtaa?  -  Onko Trump se korsi joka taittaa kamelin selän?

*

Niin, milloin "se" romahtaa?

Google-haku antaa tähän tiukkaan kysymykseen 943 vastetta.  Ei kovin paljon, mutta ottaen huomioon, miten kaikki isot tapahtumat aina sattuvat, se on ihan suhteessa tositilanteeseen. 

Isot tapahtumat kypsyvät oman aikansa, ja kun aika on kypsä, kaikki tapahtuu äkkiä ja yllättäen.  Muutenhan ei kyse olisikaan yllätyksestä.

*

Gillis Danielsen kirjoitti Kauppalehdessä vajaa vuosi sitten (KL 11.5.2016):

” Tasan vuosi sitten (15.5.2015] kirjoitin otsikolla ”Milloin pörssi romahtaa?”. Aihevalinta oli uskalias tilanteessa jossa monet tahot puhuivat sen puolesta, että osakkeiden arvot jatkaisivat nousuaan ainakin vuoden ajan. Kirjoituksestani nousi hetkessä Kauppalehden kaikkien aikojen luetuin blogikirjoitus ja palautetta tuli laidasta laitaan - suorastaan vihaistakin.

Kirjoituksen perimmäinen tarkoitus oli nostaa esille ristiriitaiselta kuulostavan tosiasia: osakemarkkinoiden tuotoista voi tehdä selvästi hyödyllisempiä ennustuksia pitkällä, kuin lyhyellä tähtäimellä.”

Niinpä Danielsen päätyi toteamaan:

Milloin pörssi romahtaa – viimevuotinen vastus pätee yhä”.

Se on totta: tarpeeksi pitkällä aikavälillä pörssi taatusti romahtaa, kysymys on vain ajoituksesta.  Mutta nyt jos koskaan tuntuu, että ”se” ei ole kaukana, pörssien pysyvänä ominaisuutena kun näyttää olevan romahtaa aika ajoin.  Olemmehan me itse kukin lopulta kuolleita, riittävän odotusajan kuluttua.

Linkit: http://blog.kauppalehti.fi/jarki-vai-tunteet/milloin-porssi-romahtaa & http://blog.kauppalehti.fi/jarki-vai-tunteet/milloin-porssi-romahtaa-viimevuotinen-vastaus-patee-yha

*

Richard Dyson kysyi Daily Telegraphin palstoilla 31.10.2016:

Milloin suuri pörssiromahdus oikein alkaa? http://www.telegraph.co.uk/investing/shares/when-will-the-great-stock-market-crash-begin/

”Silloin kun näemme hurjan määrän myyntivetoista markkinaa maailman pörssimarkkinoilla, koskien triljoonia dollareita pelkästään viikoissa. Tästä seuraa pankkien dominokaatumiset. Myös muut finanssiyhtiöt kuten eläkerahastot, ja kokonaiset valtiot tulevat kaatumaan”, referoi Dysonia Jari Tuominen, täällä; https://www.linkedin.com/pulse/daily-telegraph-milloin-p%C3%B6rssi-romahtaa-kokonaiset-valtiot-tuominen

Melko monen mielestä sitä ei tule koska, mutta aika monen mielestä tulee ja pian.

Meidän neuvomme nyt: koe paniikki nyt ennen muita. Likvidoi ylihinnoitellut ja vaaralliset osakkeet.” kertoo Bill Bonner, joka on kirjailija ja finanssikommentaattori sekä The Daily Reckoning osaperustaja.

*

Antti Mikkonen kirjoitti Talouselämässä viime torstaina 26.1.2017:

Hän haastatteli Suomen kokeneimpiin kuuluva osakesijoittaja Kim Lindströmiä, joka totesi:

”Lindströmille suurin poliittinen riski on Yhdysvaltain tuore presidentti Donald Trump. "Jos minun uhkakuvani Trumpista toteutuvat, jossain vaiheessa pörssi reagoi ikävästi."

"Trump on ennen kaikkea tasapainoton ihminen, jolta voi odottaa mitä tahansa. Samalla hän on äärettömän energinen ihminen, ja se on hyvin paha yhdistelmä. On pahaenteistä, ettei Trump ole sanonut mitään ikävää Venäjästä tai Putinista. Mielikuvitukseni ei edes riitä miettimään, mitä kaikkea Trumpin ja Euroopassa nousevien populistien akseli voi saada aikaan. Tilanne alkaa aivan liiaksi muistuttaa 1930-luvun Eurooppaa."

Linkki: http://www.talouselama.fi/uutiset/kim-lindstrom-jos-minun-uhkakuvani-trumpista-toteutuvat-jossain-vaiheessa-porssi-reagoi-ikavasti-6618960

*

Googlasin kysymyksen: "When will the stock market collapse"

Google antoi 22.200 vastetta.

https://www.google.fi/?gfe_rd=cr&ei=FomQWKrMMM6q8wftu4jYCA&gws_rd=ssl#q=%22when+will+the+stock+market+crash%22

Kyllä, kyllä se tulee.

*

Avoimeen kysymykseen when will the great stock market crash begin ?

google antoi 9.570.000 vastetta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (24 kommenttia)

Juuso Hämäläinen

Pörssiromahdusta ennen tulee finanssijärjestelmien romahdus. Katteettoman tilirahan pumppaaminen kulutuskulttuuriin on se vakavin uhka. Se raha kun on velkarahaa. Sen ostovoimaa ei ole kukaan tuottanut reaalitaloudessa.

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen

Totta, globaali fiat-valuutta-häkkyrä on pumpattu täyteen rahaa (ECB, FED, BoJ, PBoC..) ja on jo romahduspisteessä.

Kirsikkana kakun päällä on vielä fractional-reserve-lending järjestelmä joka tekee rahajärjestemistä jo lähtökohtaisestikin epävakaita.

Koristeluksi vielä fiskaalista holtittomuutta, niin kakku on valmis rähätämään silmille.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Tuo tuntuu loogiselta, mutta emme me aina tiedä, miten "talous reagoi".

YLE tänään, 31.1.2017: http://yle.fi/uutiset/3-9432228

"Venäjän talous rullaa odottamattoman hyvin – Talouspakotteet toimivat väärinpäin?

Venäjän talous toipuu kovista iskuista jo niin hyvin että, tärkeitä uudistuksia ei ehkä uskalleta tehdä, koska ei ole ihan pakko."

"Kriisi ei pakotakaan uudistumaan

Pysähtynyt tilanne on pettymys monelle talouden tarkkailijalle, joka on odottanut että raaka-aineiden varaan rakentuva Venäjän talous alkaisi uudistua pakon edessä, öljyn ja pakotteiden paineissa.

Mutta nyt Venäjä onkin nousemassa raskaasta taantumasta ainakin niukkaan kasvuun. Samalla presidentti Putinin paineet talousremonttiin vähenevät.

Entinen valtiovarainministeri Alexei Kudrin ehti saada Putinilta tehtäväksi talousreformin suunnittelun jo viime vuonna. Kudrin on vihjannut, että heikko talous on turvallisuusuhka ja voi johtaa poliittiseen epävakauteen.

Hänen talousreformiehdotuksiaan odotetaan kevään aikana. Mutta talouden hivuttautuessa ylös taantumasta, hiipuu Putinin motivaatio talouden suurremonttiin. Remonteistahan voi seurata yllättävää riesaa.

"Pakotteet toimivat – väärinpäin

Alfa Bankin arvostettu ekonomisti Natalia Orlova näkee hieman yllättäen Venäjän vastaisten talouspakotteiden sopivan maan johdolle. Pakotteet painavat osaltaan ruplan arvoa. Se lisää Venäjän kansainvälistä kilpailukykyä.

– Olen vakuuttunut että Venäjällä ei ole juurikaan kiinnostusta päästä pakotteista eroon siitä yksinkertaisesta syystä, että se nostaisi jyrkästi ruplan arvoa.

Myös Venäjän hallituksen neuvonantaja, suomalainen liikemies Pekka Viljakainen näkee pakotteissa hyötyjä Venäjälle. "

Lue koko juttu tästä; http://yle.fi/uutiset/3-9432228

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Saahan sitä kaikkea vertailla, mutta USA:n ja Venäjän taloudet painivat aivan eri sarjassa. Venäjällä kyllä koettiin Jeltsinin aikaan myös osakehuuma, kun valtion omaisuutta ryöstettiin yksityisille oligarkeille. Sitä seurasi romahdus, jonka kokivat kaikki venäläisiin osakkeisiin sijoittaneet. Sen jälkeen Venäjän talous ja osakkeiden hinnat ovat seurailleet aika hyvin reaalitalouden kehitystä.

Toisin on USA:ssa. Pörssikurssit ovat irtautuneet reaalitaloudesta jo aikoja sitten. Nyt niiden indikaattorina ovat oletetut lyhyen tähtäimen voitot. Osakkeiden hintojen nousu ruokkii nousua ihan sellaisenaan, vaikka taustalla ei ole reaalitalouden vahvistumista.

Kauppaa käydään odotusarvoilla ja sillä oletuksella, että sijoitus olemattomaan eli odotusarvoon paisuttaa osakesalkkua ja paisuttaahan se juuri niiden tyhjien odotusten verran. Romahdus siitä seuraa, kun kurssinousun perusteena on pörssi itse, eikä reaalitalous. Olen Juuso Hämäläisen kanssa täysin samaa mieltä.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Daily Telegraph kysyi 31.10.2016;

"So, when will the crash begin?

When will the huge sell-off – in both shares and bonds – convulse world markets, obliterating trillions of dollars within weeks and triggering a domino-effect collapse of banks, other financial institutions, pension funds and even governments?

When?"

http://www.telegraph.co.uk/investing/shares/when-w...

We’re at a point where valuations of swathes of the stock market here and elsewhere are frighteningly high in comparison with long-term average measures.

The price of government bonds issued by Britain, Germany and the United States may have fallen in recent weeks, but their yields remain as negligible as a few months ago.

Sky-high valuations are in themselves worrying enough, but they come at a time when the economic outlook is uncertain at best.

The ability of many British companies to maintain dividends – arguably one of the main reasons for driving their share prices to such heights – has rarely been less secure.

So it is quite natural to give time to those who cry doom.

One is Bill Bonner, an American-based financial author and publisher, and founder of the blog The Daily Reckoning, who wrote in recent days:

“The crisis will move too fast for policymakers and investors. Stock investors will tell themselves they will get out, but when a real panic starts, it’s too late.

“A rerun of the panic of 2008 could erase $30 trillion in a few weeks. If the panic is caused by rising inflation, the bond market would be walloped, too. Our advice: panic now, before everyone else. Evacuate overpriced and dangerous assets.”

That sounds terrifying.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Uskon, että muutamassa vuodessa. Toisaalta uskon, että viimeistään 5 - 10 vuoden sisällä, enkä tarkoita mitään 20% 'notkahdusta' vaan todellista romahdusta.
Esimerkiksi EU on ollut hyvä paikkaamaan, juuri ennen paniikkia - omia sääntöjä on rikottu mitä mielikuvitukselisesti etsitty ratkaisuja.

Elämme tilanteessa, jossa markkinavoimat selättävät valtiot ja koaliitiot yhä uudelleen ja uudelleen. Ja markkinavoimien, ameebamaisen olion loputtomassa ahneudessa piilee tämä pommi.

Uskon, että kaikki alkaa jostakin pienestä, joka saa aikaan reaktion, lumipalloefektin, johon esim. EU-paikkaajat eivät heti huomaa/ehdi reagoida vaan homma leviää käsiin. Kansa maksaa, oli asiat niin tai näin.

Henry

Juuso Hämäläinen

Niin on ikävää ajatella kuinka paljon maailmantalous on riippuva pörssikurssien tilanteesta. Pörssikauppahan on täyttä spekulointia. Siihen ei olisi koskaan pitänyt sotkea mitään pitkäjänteistä sijoittamista kuten ja erityisesti eläkerahastoja. Se on rikollinen teko.

Pörssit ovat peliluolia. Eivät sen enempää. Yhtiöiden johtaminen pörssikurssien perusteella on yhteiskunnan syöpä. Yhtiöiden osakkeita omistaville tulisi maksaa sijoitukselle osinkoa. Osakkeen arvon tulisi olla sen osuus viimeisimmästä tasearvosta. Ei mitään spekulatiivista arvonnousua mukana. Osakkeiden omistusaika määräisi niiden myyntivoiton verotuksen. Nopeille voitoille korkea vero.

Ainut jatkuva ja nopea tuotto osakkeiden omistajille olisi siis osinko. Miksi näin? Koska osinkotuotto on käytännössä aina jo ansaittu reaaliprosessissa. Osingon maksu ei tuota talouskuplia koskaan. Heiluvat pörssikurssit tuottavat. Otetaan esimerkki. Nokian osake noteerattiin korkeimmillaan 65€ tasoon. Yritys ei ollut tuolloin reaalisesti yhtään arvokkaampi kuin sen kurssin ollessa 30 tai 40 euroa. Siksi romahdus olikin oaljon nopeampi kuin sen olisi pitänyt olla.

On älyttävä, etteivät pörssikurssit ole vain sijoittajien välinen asia. Pörssikuplat aiheuttavat valtavia ongelmia koko taloudelle ja työllisyydelle eikä vain pörssisijoittajille, jotka ovat pelureita.

Pörssit voisi siis lopettaa niiden nykyisessä muodossa peliluolina.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Niin tai ainakin laittaa neonit oven yläpuolelle: "OsakeCasino". Vaikka tuskin kansa siitä mitään ymmärtäisi vaan lähtisivät kuitenkin spekulointiin mukaan.

Henry

Käyttäjän deneidez kuva
Petri Pakarinen

"Pörssikauppahan on täyttä spekulointia. Siihen ei olisi koskaan pitänyt sotkea mitään pitkäjänteistä sijoittamista kuten ja erityisesti eläkerahastoja. Se on rikollinen teko."

Jos eläkerahastoja ei olisi sijoitettu, meillä olisi monikertaisesti vähemmän eläkevarallisuutta. Jos eläkerahat olisi annettu julkisen sektorin käyttöön, meillä ei olisi ollenkaan eläkevarallisuutta.

"Pörssit voisi siis lopettaa niiden nykyisessä muodossa peliluolina."
Mitä ehdottaisit tilalle? Kai ymmärrät, että pörssin lopettamisen myötä suurinosa yrityksistä häviäisi tuottaen suurtyöttömyyttä?

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Minä esitän ja vaadin, että pörssitoiminta johdannaiskauppoineen erotetaan pänkkitoiminnasta ja sille säädetään 30 prosentin vero liikevaihdosta laskettuna. Pelatkoot omillaan ne, joilla on siihen varaa, mutta ilman yhteiskunnan minkään sortin vastuuta. Nyt järjestelmä on se, että valtiot pelastavat pankkeja ja pörssiyhtiöitä, kun nämä sotkevat asiansa. Perimmältään laskun maksavat tavalliset kansalaiset, joilla ei ole pelaamiseen mitään osuutta. Juuri siksi pelaaminen on eristettävä yhteiskunnan vastuiden ulkopuolelle.

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen Vastaus kommenttiin #16

Myös säästö- ja sijoituspankkitoiminnan voisi erottaa toisistaan.

Säätöpankeille osittainen valtiontakaus, sijoituspankeille ei mitään.

Käyttäjän deneidez kuva
Petri Pakarinen Vastaus kommenttiin #16

Valtioiden on "pakko" pelastaa pankit, koska ilman pelastusta pankkien asiakkaat joutuvat kärsimään. Varsinkin kun noihin asiakkaisiin lukeutuu yleensä myös valtio tai joku muu osa julkisesta sektorista esim laina-asiakkaana. Muutenkin pörssillä ei ole oikeastaan mitään tekemistä pankkien omien sotkujen kanssa. Itse olen aina ollut sitä mieltä, että noiden pitäisi vain aina antaa kaatua.

Tuo sinun eristäminenkin on hieman ristiriitaista tuon 30% veron takia. Sehän luo riippuvuussuhteen pörssissä tehtyjen tuottojen liikevaihdon ja valtion välille. Pörssiromahdus siis romahduttaisi myös tuossa mallissa verotulot.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Saattaa kuitenkin olla terveellistä välillä palata kasinotaloudesta reaalitalouteen.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Ainakin se olisi opettavaista.
Voisi tietysti spekuloida, kuka moisesta hyötyisi ja kuka häviäisi. Veikkaan, että suurin hyötyjä olisi Kiina, jonka tuotantokapasiteetti on nykyisin omaa luokkaansa. Sielläkin se vaatisi huimaa sopeutumista, kun vientimarkkinat pitäisi korvata suurelta osin kotimarkkinoilla, mutta asiakaskuntaa on, sille vain täytyy järjestää lisää ostovoimaa.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Ostovoiman lisäys hoituu helikopterirahalla!

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Sitähän ei tiedetä milloin se romahtaa mutta se tiedetään jo varmasti, että se on Trumpin syytä.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Tämä kupla oli jo ennen Trumppia kasvanut kriittisiin mittoihin eikä Trumppi pysty tekemään ongelmalle yhtään mitään.

Käyttäjän TimoKohvakka kuva
Timo Kohvakka

Totta. Lainaankin erästä kommenttiani marraskuulta:

"Uskon väistämättömään Amerikan romahdukseen. Myöhemmin tullaan leimaamaan siihen Trump syylliseksi tai ikään kuin näkemään Trump tämän syöksyn synnyttäneenä keulakuvana, vaikka syntysyyt ovat olleet paljon syvemmällä ja väistämätön olisi tapahtunut Trumpista johtumatta. Trump on hyvä kanditaatti syylliseksi."

Ja uskon että romahduksen syitä ruodittaessa tulemme kuulemaan nämäkin kansallismielisille osoitetut sanat:

"Me varoitimme tästä. Te teitte väärin kun petitte meidän toiveemme. Tämä kaikki on teidän syytänne. Ja nyt te saatte maksaa siitä."

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Trump on kuin hyttynen, joka keväällä laskeutui jyrkällä rinteellä olevan ja juuri alustaltaan irtovan kiven päälle. Sitä seurasi kivivyöry ja hyttynen innoissaan julisti: Katsokaa mitä minä sain aikaan.

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen Vastaus kommenttiin #17
Käyttäjän deneidez kuva
Petri Pakarinen

Pörssi on syklinen. Se nousee ja lopulta jossain vaiheessa laskee. Vain laskuun valmistautumattomat tahot tai liian suurella riskillä pelaavat tulevat kaatumaan.

http://www.investopedia.com/articles/technical/04/...

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen

Piirsin Mike Maloney:n talouskäppyröistä päivitetyt versiot ja kas'kummaa kohta romahtamassa oleva trump-ralli-lipare ilmaantui kuvaan!:

http://rutanen1965.puheenvuoro.uusisuomi.fi/230423...

Kuva2: "hauenleuka", napsahtaa kohta poikki. Sanoisin 2-4vkoa ja napsista!

--

Schillerin P/E on aivan holtiton =8\ !:

http://www.multpl.com/shiller-pe/

--

DOW on treidannut ennätyspitkään pienessä rangessa ilman suuria korjauksia, joten teoriassa sen pitäisi murtua voimakkaasti ylös tai alas.

=> Käytännössä se murtuu alas.

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren

Ei kuitenkaan aivan heti.Warren Buffet,joka pitää Trumpia talouden osaamisessa täysi uunona,lähti heti kaupoille Trumpin voiton selvittyä.Mitä kaikkea Buffet haali 12 miljardilla, on pian julkista tietoa.Luultavasti vastaus löytyy Trumpin vaaliteeseistä.Joitakin putkien valmistajia on varmasti tiedossa.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

A-Studio/”Yhdysvalloissa pörssikurssit rikkovat ennätyksiä. Kuinka kauan markkinat jaksavat uskoa Trumpiin?”

Trump ja ”viimeinen korsi joka taittaa kamelin selän” mainittu:

Ilmarisen Timo Ritakallio A-Studiossa Kirsi Heikelin haastateltavana ti 31.1.2017;
Areenassa; http://areena.yle.fi/1-3777986?autoplay=true (Kameli ajassa 08:00)

Muutoin ohjelmassa kartoitettiin sekä yleisellä että yritystasolla nykyproblematiikka varsin hyvin.

Ohjelmassa haastatellun amerikkalaisen analyytikon, Bank of American päästrategin JOSEPH QUINLANIN http://www.theglobalist.com/contributors/joseph-qu...
haastattelu kannattaa kuunnella (ajassa 03:45 – 05:04)
http://yle.fi/uutiset/3-9434906

Ritakallio rauhoitteli ettei kaikki viikossa ole muuttunut.
Quinlan avasi tunnettujen riskien läsnäolon selvästi reippaammin.
*

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset